Kínai Arduino klónok, minőség?

Fórumok

Sziasztok!

Mi a véleményetek az olcsó ebay-es kínai Arduino klónokról?
Elvileg az áramkört tökéletesen le tudják másolni a kicsi kínaiak, a chip pedig atmel, azt nem kell másolni, max annyi, hogy nem pont ugyanaz a chip kerül bele mint ami az eredeti Olasz-ba darab-ba.

Elvileg kicsit mókolgatni kell hozzá az IDE-t, 1-2 dolgot konfigolni és már megy is rendesen.

Nem mind1, hogy egy board mondjuk 6.000 Ft vagy csak 1.200 Ft.

Próbálta már valaki őket?

Hozzászólások

Szia!

due klónt rendeltem eddig, azok teljesen jól működnek, nem kell hozzá mókolni semmit. Annyi, hogy a hozzá adott microusb kábelt azonnal dobd a kukába, mert fél gramm réz van az egészben kb.

Köszi, én elsőnek nano-t néztem, mert kicsi ke' majd. Pénzben igazából nem olyan sok, h sokat parázzak rajta, inkább az idő, hogy megéri e ezekkel vacakolni.
Köszi a tapasztalatot.

Jah, a kábelekből kispórolják az anyagot. Én kijelzővel jártam így. Heteken át leveleztem a kínaival mert azt hittem, hogy szar, azt kiderült, csak rendes kábel kellett neki.

Nekem rengeteg ilyen van, ebay-ről vettem őket olyan 900 Ft-okért (Nano). Arduino IDE-jével semmit sem kellett mókolni, felismerte az eszközt a soros porton és minden tovább nélkül tudok rá kódot írni.

Most jelenleg van vagy 4-5 darabom, de még bontatlan is 2-3. Van ezek között amik már évek óta non-stop üzemelnek.

Nagyon változó, hogy mit kapsz.
Én Nano-kat rendelgettem. Általában a CH340-es usb-uart chip volt rajtuk. Windows-hoz a kínai driver-t kell telepíteni, ki tudja milyen "extrákkal" jön...
Linux alatt oob működik. (Bár megjegyzem, hogy van pár CH340 alapú usb soros átalakítóm is. Régebben patchelni kellett a kernelt, hogy tudja az even parity-t is. Most nem tudom mi a helyzet ezen a téren, de az arduino-hoz úgysem kell az even parity)

Ami viszont fontos: Tapasztalataim szerint nem mindig volt rajtuk 3.3V-os LDO, hanem pl.: a CH340 által generált referencia volt kivezetve, ami csak néhány 10mA-t bír. Ha ennél jobban terheled akkor elfüstöl az usb része. Ha szerencséd van utána még tudok használni külső táppal és programozóval...
Szerint érdemes beruházni külső programozóba is. Pl.: usbtinyisp

Összességében tanulni, kis hobbi projektekre megfelelnek.

Nálam Linux alatt (Ubuntu 16.04) szépen mennek - Uno, Nano, Pro Mini, Mega -, Windows alatt esetleg kérhet drivert.

Szerintem jok, egy csomot rendeltem, es van, ami evek ota megy 24/7 (pont egy $1.99-ert rendelt Nano).

Az eredeti Arduinon egy AVR latja el az USB-soros atalakitast (ha jol emlekszem Atmega16U2), ezeken regebben FT klon, mostanaban CH340G. Utobbi olcsobb, es eleg jol megy. Androidhoz is van driver, onnan is programozhato/vezerelheto. Linuxon OOTB megy, WinXP-n kulon kell drivert telepiteni (ujabbakon mar talan azt sem).

Leonardo/Micro eseten meg ezzel sincs gond, ott az Atmega32U4 hardware-bol tud USB-t, szoval azonos a hardware.

Ujabb Nanok raadasul mar microusb-vel jonnek, ami - ma mar - sokkal elterjedtebb.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Az eredeti árában benne van, hogy fizetsz az open source design-ért is.

Annyi van, hogy CH340 serial chip szokott bennük lenni, nem FTDI.
Fel kell rakni a drivert és utána nincsen vele gond.
--
Gábriel Ákos

Ha Mac-ed van, arra figyelj, hogy a kinaiakba valami mas USB-vezerlot tesznek, amihez nincs a macOS-ben default driver, szoval mokolni kell.

ezt kérlek fejtsd ki kicsit bővebben is. mac-em van, és egy wemos d1 mini-t szeretnék okosítani, de nem sikerült még kapcsolatot klétesíteni vele usb-n. CH340 1.4 driverrel próbálkozom (2017-01-11), 10.13.3 High Sierrán, és semmi eredmény eddig. pkg-t elindítom, default beállításokkal telepítem, újraindítom, rádugom a d1-et usb-re, és sehol semmi /dev/tty.usb_akármi, Arduino IDE sem lát usb portot.
a leírások, amiket találtam, nem sokat tettek hozzá a fent leírtakhoz, csak ilyeneket, hogy ha nem megy, szedd le és tedd föl újra. megvolt az is (.kext-ek törlése, reboot, install, reboot), de semmi változás.

mit csinálok rosszul?

Linuxon úgy megy, hogy generikus serial driverrel mennek ezek, mindössze annyi konfigurálást igényelnek, hogy az USB azonosító hozzá legyen rendelve a serial driverhez. Ha nem megy, lsusb-vel ki kell listázni, majd beírni az azonosítót néhány helyre és kész.

Azért írom le, hogy talán Mac-en is így mehet, csak meg kell találni, hogy hova kell beírni az egyedi USB azonosítót.

kösz a tippet, de minden howto, amit találtam, azzal kezdődik, hogy mac-en telepíteni kell a ch340/341 usb drivert, mert nincs a kernelben. linux kernel viszont tudja, ezért ott megy out-of-the-box.
az a legfurcsább, hogy én vagyok látszólag az egyetlen, aki ezzel küzd, legalábbis a google keresések alapján... pedig azt gondolnám, pörög a terület ezerrel, IoT stb., és nem mindenki fejleszt linux desktopon, sőt.
amúgy számomra az is megoldás lenne, ha virtuális linux vagy windows alatt menne mac-en, de gondolom a virtuális interface is csak akkor látja, ha "felette" a fizikai, tehát nem lennék beljebb...

Lehet megoldas a virtualis gep. Nekem az oszcilloszkopom mukodik ugy, hogy Virtualboxon a hozza tatozo USB azonositokat tovabbadom a virtualis winnek, igy azon belul mar latszik.
Amugy mas USB atalakitok is leteznek, vehetsz olyat is, amit kezel a Mac.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

> számomra az is megoldás lenne, ha virtuális linux vagy windows alatt menne mac-en, de gondolom a virtuális interface is csak akkor látja, ha "felette" a fizikai

Ez nem így van. Amennyiben átadod a fizikai gép, a host USB portjára dugott eszköz kezelését a VirtualBoxban futtatott gépnek, akkor a host onnan kezdve nem tud róla (egy USB-s eszköz egyszerre csak egy gépbe lehet bedugva, ha "bedugod" a virtuális gépbe, akkor előtte azt "kihúztad" a fizikai gépből). Nyugodtan telepíts fel egy virtuális gépet, akár Linuxot, akár Windows-t, azon gond nélkül menni fog a dolog.

hát gond nélkül sajnos biztosan nem, mert kipróbáltam, mielőtt írtam róla, és ugyanúgy jártam a virtual ubuntu alatt. bedugom, semmi, IDE nem látja a portot se. a másik, ami gyanús, hogy ha bedugok egy usb-t, a parallels általában megkérdezi, hogy "mibe dugja", mac-be vagy virtual gépbe. na itt meg ugye nem kérdezi, mert nem érzékeli driver híján, hogy bedugtam bármit is.

jobb ötlet híján ki fogom próbálni az összes fellelhető usb kábellel, mert kínomban arra gyanakszom, hogy az eddigiekből mind ki van spórolva az adatvezeték...

> nem érzékeli driver híján, hogy bedugtam bármit is.

:)

Soha nem láttál még olyant Windows alatt, amikor bedugtál a gépbe egy USB-s kütyüt, hogy az oprendszer nem tudja kezelni az eszközt, ezért drivert kér hozzá vagy megpróbál drivert keresni? :)

Driver híján csak használni nem tudja, érzékelni azért érzékeli - ha jó a kábel is :)

Mindenkinek nagyon köszönöm a véleményét és segítségét!
Megnyugodtam, és mint írtam ,rendeltem is 1-2 nano-t meg egy uno-t is. Meglátjuk mi sül majd ki belőle :)

Arról amúgy van valakinek tapasztalata, hogy a nano elemekkel mennyi ideig tud működni? Nyilván függ a használattól is (meg attól, hogy mekkora elemet és mennyit teszek "bele"), de olyan működést tervezek fejben, ahol az idő 80%-ban csak idle.

Köszönöm, megjegyzem, mert jöhet még.

A wifi helyett inkább rádiós kapcsolatot terveznék (ahol csak x adatot kell küldözgetni meg venni fixen), rendeltem is ilyen modulból párat:
https://www.ebay.com/itm/2PCS-Arduino-NRF24L01-2-4GHz-Wireless-Transcei…

https://www.ebay.com/itm/NRF24L01-PA-LNA-SMA-Antenna-Wireless-Transceiv…
Ez utóbbi esetén nemtom, h tleg tud e 1000 métert és nem zavarná e a szomszédokat. Mondjuk ezt csak kíváncsiságból vettem, az előbbi kb 30m tudása bőven elég lenne.

Simán beváltak nekem. Sőt a nagyon alacsony ára miatt többesével rendelem, ha elhagyok/tökreteszek párat, akkor sem számít. Kb. 1e Ft egy nano, alkatrész árban van. Simán használható.

Eddig két problémába futottam be:
1. PRO MINI
Ha szoftverből akarod resetelni a cuccost - mondjuk távoli sosorosportos firmware frissétés céljából - azt csak úgy tudod megcsinálni, hogy engedélyezed a watchdogot és nem frissíted. Ne ebbe a kínaiak belehalnak, illetve végtelen reset ciklusba kerülnek. Megoldás: Bootloader frissítése.
2. NANO
A fenti probláma megoldása miatt csináltam egy NANO-ból AvrISP-t. A kínai cucc reset időállándója más mint az eredetinek. Egy 10u-s kondi kellett a reset vonalra a működéshez.

Fail!
Ha ISP-t csinálsz, akkor az eredetire is kell a nagyobb resetkondi.

El kell döntened, hogy a bootloaderét használod a kicsi kondival, vagy programozóként használod nagy kondival.
Én foglalatba tettem: ha oda rakom, akkor programozó, ha kiveszem, mezei nanóként használhatom.

Ezt kifejtened, hogy miert?

Amikor programozokent hasznalod, egy sima USB->SPI+GPIO konverterkent mukodik (1 output lab megy a celpont resetere, a tobbi sima SPI). A programozonak meg resetelnie sem kell. De ha resetelodik programozas utan, az sem okoz problemat, addigra bekerult a celba az uj firmware.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

"Amikor programozokent hasznalod, egy sima USB->SPI+GPIO konverterkent mukodik"

Igen, SZERETNÉD, hogy úgy működjön. Csak az USB konverter DTR lába rögtön reseteli, és nem a programozó lesz jelen, hanem a bootloader érdeklődik, hogy mit parancsolsz, kedves gazdám.
A nagyobb kondival túléli a rövid resettüskét, és tényleg a programozóval beszél a szoftver.

De ez (a nagyobb kondi igénye) le van írva minden tutorialban.

Kételkedők persze ki is próbálhatják:
Ráraktad a nagy kondit: próbálj meg bármit betölteni a bootloaderrel.
Eredeti kondival: próbáld meg ISP-ként használni.

Minőség...

Elkövettem azt a hibát, hogy ki akartam cserélni a már beleforrasztott csatlakozósávot...
Ne tegyétek!

A fólia számos helyen elhagyta a nyákot. Csengethettem ki, hogy melyik érintkezik, melyiket kell átdrótozni.
Jó lecke volt. Csúnyák rajta az átkötéseim, de azóta is működik.

Én inkább ilyet készítettem: https://metalab.at/wiki/Metaboard usbasp loader bootloader-el, bár a végén kiderült (mire elkészült), hogy nem sokkal jobban jöttem ki, mint ha egy arduino-t veszek.

Szerkesztve: 2021. 06. 21., h – 08:11

Talán néhányan nem tudjátok, de az Arduino esetében nem csak a szoftver de a hardver is szabadon másolható, utángyártható, módosítható.
https://www.arduino.cc/en/main/policy
Tehát az "olcsó kínai klón" itt egy kicsit mást jelent, mert jogilag teljesen rendben van.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem tudom miert ebresztettuk fel a temat, de igy van. Az arduino klonok szinte azonosak, esp(32) nagyon hasonlo, egyedul az stm32-re mondjak hogy nem teljesen azonos, a címkézés, az adatok (memoria, sebesseg) nem stimmelnek az eredetihez kepest. Pic16/18 pedig nem is utangyartott (annyira)

Arduino klonhoz meg annyit hogy a csip (atmega) ugyanaz, ha magadnak csinalsz board-ot, akkor ugyanazt kapod tok uresen. 

Legálisan open hardware az Arduino. Tehát igen, teljesen legálisak a kínai Arduino klónok. A cpu design ugyan nem open source hardware, azt ugyanúgy megveszik a kínai klóngyártók. De maga a lapka design CC-BY-SA licencű, a szoftveres rész LGPL licencű.

“Az ellenség keze betette a lábát”