Betortek, elloptak: Asus WL-500gp OpenWRTvel

Sziasztok!

Tegnap este sikeresen betortek hozzank.
Elvittek egy specialis szoftverrel rendelkezo routert is, ami folyamatosan meresi adatokat (1wire) kuldott egy USB mobil sticken at a honlapomra. Az OpenWRTben a wifi modul sincsen betoltve (talan fel sincs rakva).

A router egy Asus WL-500g Premium.

Ha mostanaban valakinek probalnak eladni egy ilyen "nem mukodo", "biztos csak reset szukseges" routert, akkor kerem jelezze nekem!

Koszonom szepen.

UPDATE:
Sorozatszam 75IEAC100982
MAC: 001BFC45304D

Hozzászólások

Van dedikált topikja az ellopott eszközöknek. Áthelyezve az adás-vétel-csere topikból ide. Sorozatszám vagy más egyedi azonosító közlése segíthet a beazonosításban (már ha ismert).

--
trey @ gépház

Kicsit off: hol és hogyan történt? Esetleg valami tipp, hogy hogy lehetne elkerülni az ilyet? Riasztó, jó környék, figyelmes szomszédok, backup diszk eldugása, házőrző kutya, jobbfajta ajtó, stb. számít?

--
joco voltam szevasz

A rendor azt mondta, hogy az allando biztonsagi oron kivul semmit sem lehet tenni. A haz nincs lakva (csak ket kutyam van a telken egy futott olban). En nehany utcara lakom onnan. Nalunk 13 biztonsagi kamera van (ebbol 1 mozgathato ultrazoomos dom), infra megvilagitas, utcai rendszamfelismero (menti osszes utcaban elhalado auto rendszamat es kepet), infra sorompo, legtobb helysegben mozgaserzekelo, legtobb ablakon nyitaserzekelo, GSMes tavriasztas + interneten nyugdijas nagyszuleim nezik a kamerak kepeit. A lakasriaszto RFID azonositos (iButton). Megis ide is betortek es elvittek tobb szazezer forintnyi aranyekszert. Ugyanis lakasfelujitas volt (szigeteles) + festes es nem mukodott a rendszer kb 4 napig. Gondolhatod hogy az egyik munkas sugott nekik.

Mindez a "biztonsagos" XVII. keruletben.

Egyebkent a rendor nagyon segitokesz volt es tenyleg mindent komolyan vett.

Nem vagyok betoro, igy fogalmam sincs. A kamera csak a riaszto kiegeszitoje lehet, mert a nelkul semmit sem er (hacsak nem nezi online egyfolytaban valaki). A rendorseg itt normalis nalunk, lattak is a rendszert. Akkor lehet csak problemad ha valamelyik bunozo szomszedod kezd akadekoskodni es feljelent. Eddig egy helyrol hallottam ilyet (mi ilyen rendszerek telepitesevel foglalkozunk). Sok cegnel figyelik a dolgozokat es a besurranokat. Van egy felvetelem, ahol ciganyok akartak vedelmi penzt szedni, de ahogy meglattak hogy 2 kameraba is mosolyognak inkabb elmentek. Masik cegnel a besurrano elvitt egy nagy erteku notebookot es a felvetelek alapjan tudtak kifizettetni a biztonsagi ceggel (az or a kepek alapjan osszejatszott a tolvajjal). Nalunk inkabb orultek a szomszedok a megfigyelo rendszernek.

A kamera csak a riaszto kiegeszitoje lehet, mert a nelkul semmit sem er (hacsak nem nezi online egyfolytaban valaki).

Miért?

Én pont fordítva gondolom :-)

Nekem kamera van, ha valaki bejön, vagy mondjuk kárt okoz, akkor lehet, hogy az arcát is rögzíti, de biztosan rögzíti az alakját, járását, ruházatát, bicikliét, stb. Ezzel a rendőrség utólag lehet, hogy tud valamit kezdeni.
Riasztón gondolkodtam, de a végén nem szereltettem fel. Vagy egy nagyon egyszerű szerkezet kerülne fel, ami szirénázik egy darabig, amíg senki nem törődik vele, közben a betörő már árkon bokron túl jár, vagy van több cég, akik havi díjért vállalják, hogy ha riaszt a cucc, akkor felhívnak.
Amivel ott vagyok, ahol a part szakad, mert a mozgásérzékelős kamerám úgyis szól, ha valaki bent járkál a házban, és hiába tudom, hogy most épp szirénázik a riasztó, ha én nem otthon vagyok, akkor minimum fél óra, amíg hazaérek.

Ez egy nagyon régi hozzászólás volt, amire válaszoltál.

Ha bent vagy a házban és betörnek, akkor nem feltétlen örülsz a kamerának miután leütöttek és mondjuk megerőszakolják a feleségedet/lányodat, legyen az akárhány éves. Ugye ez szokásos eljárás bizonyos körökben és vidékeken (off: ha zitev olvassa ezt, csukja be a szemét közben vagy írja le kikre gondol ő).

Szóval a riasztó elég hangos, ahhoz:
- hogy esetleg elriassza a betörőket
- legyen időd felkészülni egy méretes eszközzel a betörő urak fogadására, akiket a mai törvények szerint (Jogos védelem 2013. július 1-) a legtöbb esetben akár meg is ölhetsz, nem lesz problémád belőle.

Ezért érdemes akár kültéri mozgásérzékelőket is alkalmazni. Például Paradoxnak nagyon jók vannak. Tehát személyi védelem szerintem az első és fontosabb mint, hogy utólag kiderítsék hogy ki volt az elkövető.

Á, értem.

Én kizárólag arra az esetre lőttem, amikor nem vagyunk itthon. Dolgozunk, nyaralunk, akármi.

Ha itthon vagyunk, akkor úgyse lenne a riasztó bekapcsolva nap közben. És éjszaka is csak egy nagyon alap, pl. ajtónyitás igen, de belső mozgás már nem.

Nem félek attól, hogy valaki betörjön miközben itthon vagyunk és megtámadjon minket.

> nem lesz problémád belőle.

dehogynem lesz problémád belőle, csak a problémahalmaz végén felmentenek. De addig szépen előállítanak, rabosítanak, 72 órára bezárnak, lehet még előzetesbe is raknak. Aztán ha kiengedtek lehet futkozni rendőrségre, majd bíróságra, ügyvéd is kell, az sincs ingyen.

Még az önvédelmi törvény módosítása előtt bemásztak ismerősékhez az éjszaka leple alatt. A motorokat kitologatták az udvar elejébe, szerszámokat, eszközöket kipakolták, az öreg ekkor jelent meg csőre töltött puskával a kezében pizsamában. Menekülés közben az egyik elkövetőt pitsán lőtte sós tölténnyel, úgyhogy feljelentették gyilkossági kísérletért. A bíró megállapította, hogy a sós töltény emberi élet kioltására alkalmatlan, felmentették. Azóta, nyitott kapu mögött egy kazal aranyrudat is ott hagyhatna egy “elmentünk 3 hétre nyaralni” cetlivel, akkor sem kockáztatná meg senki, hogy bemenjen.

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Úgy készül, hogy a rendes sörétes töltényből kiszedik a sörétet, utána pedig nagyszemű sót tesznek bele. Ha ezzel seggbelőnek kurvára csíp, viszont 8 napon belül gyógyul. Vidéken a dinnye- és kukoricatolvajok ellen használják a csőszök.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Meg a Supernaturalban is használják gonosz szellemek ellen :D

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Mondjuk ha nem tudsz valami más helyre legalább snapshotokat küldeni, akkor az is gond lehet, ha a betörő a hóna alá csapja a rögzítőt és lelép.
Az ideális szerintem a kettő kombinációja: a kamera felveszi ahogy bemegy, de a megszólaló riasztó miatt nincs idő keresgélni, inkább elmenekül.

A rogzites nem csak helyben tortenik.

Megy a NAS-ra, meg a felhobe + mozgas erzekelese eseten emailt kuld a kamera par masodpercnyi videoval.

Persze mint minden, ez is megkerulheto. Elvaghatjak az optikai kabelt az utcan, bejohetnek bohocalarcban, stb.

Nem ezek ellen az elmeleti veszelyek ellen keszult a rendszer, hanem a tipikus betorok ellen, akik bemasznak a kertbe, valamivel betorik az ablakot, bemasznak, osszeszedik amit latnak es konnyen mozdithato, majd lelepnek.

En mindig azt mondom, hogy a szemelyisegi jogat az vedi, akinek vaj van a fule mogott, igy nem sajnalom. Ha nem tortenik semmi ugyis torlodik a felvetel x ido utan (tehat nem archivalom). Inkabb az a szornyu hogy a rendorsegnek nincsen korlatlanul elerheto rendszam ellenorzo rendszere, vagy korozott autok rendszamainak listaja. Ugyanis segithetnek a rendorsegnek ugy hogy minden utcaban elhalado auto rendszamat lekerdezem vagy egy listaval osszehasonlitom. Ha egyezes van, akkor pedig azonnal tudnam jelenteni, hogy erre fele koszal egy keresett gepjarmu. De ha jol tudom, akkor most csak azonositassal es csak nehany auto kerdezheto le.

Ne zavarjon, hogy ez egy 2012-es szál és csak azért hoztam fel, mert előkerült az eszközöm Romániában. De látom a bűnözők jogainak védése ma is fontos feladat, dátumtól függetlenül.

A bűnözők is biztos svédek voltak - Jörgen és Svenbjom - akik Romániába mentek tanulmányi útra a doktori disszertációjuk befejezéséhez. De hát ilyenek ezek a mai "fiatalok".

Imádom az ilyen TASZ jellegű hozzászólásokat, nem elég hogy véditek a bűnözőket még tanácsokat is adtok nekik (például: https://tasz.hu/magunkrol/tanacsok-plakatrongaloknak)

az elég gáz, hogy te jelzed, hogy mit csinált és lovagolsz rajta milyen csúnya dolog, utána meg gyorsan átpasszintod a labdát amikor a feljelentés képbe kerül, hogy há' én is láttam, inkább csináljam én. mert tippelem te még nem jelentetted fel.

(a témával kapcsolatban. hozzám is törtek be és meglepően egyezik az időpont egy közeli építkezés egyik folyamatának befejeztével. biztos rengeteg legálisan dolgoztatott, adatait utolsó betűig ismert ember dolgozott ott. és amit láttam az építkezésen, feltételezem egy cigány volt. vége volt a munkájuknak ott, semmi adat nincs róluk, gondolták végignéznek a környéken hazafelé. jelentettem persze a rendőrségnek és ott mondták, hogy hát igen, arrafelé most megnőtt a bejelentések száma.)

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

biztos ugyanarról a fórumról beszélünk? te hoztad fel, hogy illegális amit csinál, nem én. erre mondta neutrino, jelentsd fel, ha nem tetszik, no és akkor kerültem képbe. így azt kérdezném, nekem mi és miért fontos? te láttad, téged zavar, te jelezted. ezen felül a linknek nem látom milyen köze lenne az egészhez, talán felvilágosítasz.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Mondj megoldást!
Ha a hatóságok tehetetlenek, akkor nem kell csodálkozni, hogy népszerűek az alternatív megoldások és nézetek.
A KI-ra se lenne igény, ha máshogy mennének a dolgok.
Az oroszoknál se véletlen, hogy menetrögzítő nélkül már ki se mozdulnak, nyugaton viszont keményen büntetik a használatát.

Én mondjak? Miért nekem kellene megoldást mondanom? Vannak törvények, van ennek hivatalos módja! Viszont ha valaki saját maga nem hajlandó betartani a törvényeket, akkor ne is akarja ezt másokon se számon kérni!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na és csodálkozik a ballibsi oldal, hogy annyian utálják őket. Joga mindenkinek van, kivéve az önvédelemhez. Pampogás van, megoldás nincs, aztán csodálkoznak, hogy az emberek felfegyverkeznek.

Fegyvert ugyan nem adnék senki kezébe, de amíg nem tölti fel a netre és nem használ lehallgatót meg puskamikrofont, nem rak lehallgatót a szomszédba, csak a hatóságoknak mutatja baj esetén, azt gyűjtsön, amit csak tud.
Az oktatást kellene még nyomatni. Volt is arra kezdeményezés, ha nem jár iskolába a gyerek, akkor hatóságilag közbe kell lépni. Szegregáció nem megoldás, pont úgy kellene vegyíteni, hogy ne klikkesedjenek a problémásabbak, hanem be kelljen illeszkedni a csoportba. Rendőröknek nagyobb hatókört és kötelező testkamerát, amit ha elfelejtenek bekapcsolni, akkor elsőre 90 nap szünet, másodjára elbocsájtás.
Meg még volna pár ötletem.

Talán inkabb ott a probléma, amikor a törvények betartását onmagukra nézve szelektíven értik embertarsaink. Talán nem ártana egy kis "ballibsi" szemlélet azoknak, akik kizárólag másokban látják a saját nyomoruk okát. A személyi adatok felhasználását nem véletlenül védi a törvény olyan szigorúan.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hallgatok Bolgár urat, meg Pikót is, de legjobb a Punxnotdead :D. Unalmas ez a másokban saját nyomor szöveg. Ha valakit kifosztanak pl az miért is a károsult hibája? Ha meg meg akarja magát védeni, mert nem akar balek lenni, az megint miért "másban a saját nyomor"? Pont hogy a dolgok saját kézbe vevése, amiről papolna a libsi kurzus. Vegye mindenki maga kezébe a sorsát. El kellene dönteni pontonként, mi a hatóság és mi a magánszemélyek feladata, és ha valamit átvállal az állam, akkor csinálja jól, vagy adjon teret az öntevékenységre.

Azt a félművelt, főként fizikai munkás, kisvárosi fehér, alacsony jövedelmű fehér proli szavazóréteget jelöli, aki protest-jelleggel szavazott Trumpra (vagy a brexitre), anélkül hogy átgondolta volna, ez mivel fog járni az ő sorsára is nézve... Ez a szavazóréteg jellemzője, hogy másokat hibáztat a saját nyomorult élete miatt.
https://en.wikipedia.org/wiki/White_trash
guglival illusztrációk: https://444.hu/2013/08/29/szinhazi-kellekfegyverekkel-jatszadozik-a-hag…

..semmi köze a "négerezéshez".

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem, nem volt sértő, nem volt személyeskedő (provokatívnak lehet hogy provokatív volt - de csak amennyire a "svédező" topicgazda, akinek érdekes módon a burkolt cigányozását nem találtad problémásnak!)
Ez nyilvánvalóan egy indokolatlan moderálás volt!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerintem nem jobb meg baloldal kérdése ez.

Vannak törvények. A törvényeket az ember vagy betartja, vagy ha nem, akkor ugye tilosban jár, és ha valaki ezt szóváteszi, akkor magyarázkodni lehet, de azért jogállamban az lenne a normális, ha az emberek nem gondolnák azt, hogy megválogathatják, hogy melyik törvény tetszik, melyik nem.

Megfordítva a dolgot: a betörő urak ugyanezt teszik, kiválogatják, hogy melyik törvényeket tartják be, és melyikeket szegik meg.

Viszont persze neked is igazad van, szerintem is jogos az, ha az ember saját magát és tulajdonát meg szeretné védeni.

Na de miért nem lehet az utca képét rögzíteni? Azért, mert van egy olyan törvény, ami ezt megtiltja. Mi a megoldás? Az, hogy figyelmen kívül hagyjuk a törvényt? Nem, hanem a törvényt úgy kell megváltoztatni, hogy a jogos önvédelmi és vagyonvédelmi célú kamerázás ne legyen illegális akkor se, ha az utca belekerül.

Én Angliában élek, itt pl. úgy szól a szabály, hogy csak úgy az utcát nem filmezhetem, de ha vagyonvédelmet/közbiztonságot szolgál (és a rendőr szerint ezt úgy döntik el, hogy saját tulajdonom _is_ látszik a felvételen), akkor mehet.
Szóval pl. van az erkélyemen egy kamera, ami a házam előtt a járdát, a kocsibeállómat és a parkolót rögzíti, meg a parkoló mögött az utca is látszik.
Mivel az autóm, vagy a kocsibeállóm benne van a képben alul, ez a felvétel itt legális.

Volt már olyan, hogy valakik gyanúsan viselkedtek, valaki kihívta a rendőröket, és a rendőrök az egyik szomszéd felvételén megnézték, hogy a két alak, aki elszaladt az utcán, hogy nézett ki, hogy volt felöltözve.
Pedig nem is az ő kocsiját piszkálták.

Azért ha feltölteném a youtube-ra, ahogy a postás végigsétál az utcán reggelente, bizonyára megbüntetnének érte. De a járókelők sétálása nem veszélyezteti a vagyont vagy a közbiztonságot.

Hát látod ez nálunk nincsen. Ilyen törvényi változtatást pedig szinte lehetetlen véghezvinni pont a jogvédők miatt. Szerencsére a rendőrök is tudják, hogy a törvény marhaság és max figyelmeztetnek. Egyébként meg örülnek neki és magyar bíróság is elfogadja az egyébként törvénytelenül készített felvételt, ha komoly ügyről van szó. Egy kameráról pedig megállapítani (főleg PTZ esetben), hogy merre néz, milyen a látószöge, egyáltalán valós-e, rögzít-e szinte lehetetlen. Főleg bizonyítani..
Hány üzlet van a városban, ahol az utcát is veszi a kamera, elég sétálni egyet.

De igen valóban a megfelelő szabályozás lenne a cél. Én (és szerintem mások is) szívesen adnék online elérést a rendőrségnek a kamerákhoz, sőt tőlem akár ők is rögzíthetnék.

Állítólag a jogvédők miatt nincsen átlag-sebességmérés sem Magyarországon, bezzeg a csúnya illiberális országokban (Hollandia, Ausztria, Svájc, Belgium, ..) oh wait!

A jogvédő többek között a te jogaidat is védi! Ezért talán inkább hálásnak kellene lenned, mert ha ők nincsenek, akkor ezt senki nem fogja megtenni helyettük és könnyen kiszolgáltatott helyzetben lehetsz a hatalommal, vagy a tiéddel nem feltétlenül egyező többségi akarattal szemben!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ne rugozzatok már ezen - főleg, hogy rosszul tudjátok:

Lehet az utcát venni - a személynek képmáshoz való jogát nem szabad csak sérteni. A letárolt képen arcokat ki kell takarni. A járdának és a fának nincs törvényi tilalma, hogy felvedd!
Tömeget lehet fotózni - videózni pl. meccsen vagy koncerten arra nem vonatkozik ez.

Az autó rendszáma személyes adatnak minősül arra az adatkezelési törvény az irányadó.
De ez nem azt jelenti, hogy nem lehet vagyis: célhozkötötten, tövényi előírásnak megfelelően védve az illetéktelen hozzáférés ellen.
Incidens esetén másolat készíthető, ezt az Esemény naplóba be kell írni és másolatát az ügy lezártáig megtarthatod és átadható a rendőrségnek.

pl. a szomszéd bejárati ajtójára sem állíthatod a kamerát (nem tudod garantálni, hogy a személyes adatok nem kerülnek rögzítésre és nem minősülsz adatkezelőnek sem, így nem tárolhatod a felvételeket sem!)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ki nem próbáltam, így csak tipp a tensorflow.

https://matthewearl.github.io/2016/05/06/cnn-anpr/

https://github.com/AnjieZheng/Tensorflow-Number-Plate-Recognition

vagy google://tensorflow car plate recognition

(de lehet próbáltad már és egy rakás sz@r az egész...)

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ez a WiFi interface MAC cime, vagy az ethernet/switch feloli?
Esetleg ha mar ennyire szeretsz scriptelgetni, akkor felhasznalhatod az androidos google-s adatbazist, vagy a Wigle WiFit (ezt nemtom le lehet-e kerdezni MAC szerint). Egy script idonkent lekerdezi a helyet, es ha valtozik, akkor megtudod, hogy kb. merre van. Utana mar a rendorseg is korul tud nezni. Ha sehol nem bukkan fel, akkor meg hiaba loptak el, szoval valahol csak megjelenik.

--
There are free things in life i'll never understand
Spelling and counting

Mar nem tudom sajnos. A dobozara csak ez van irva. Valakinek nincsen ilyen routere, aki meg tudna nezni?

Egyebkent nem hiszem hogy tudnak hasznalni, antenna se volt rajta es wifi modul fel sincs telepitve, csak SSH-n erheto el, DHCP sincs. Firmware visszaallitast kell csinalni az Asus tool segitsegevel (ami tftp), hogy erjen valamit.

Google a kulcsszó. Nem a kereső, a cég.
Androidos eszközök, gps-szel, egyéb technológiákkal szerelve feltérképezik a körülöttük látható berendezéseket és felküldik az aktuális pozíciójukkal a google szervereire.
No meg amikor az utcákat fotózzák a streetview számára, akkor is folytatnak egyéb adatgyűjtést is.

Az otthoni Wi-Fi MAC címére nem ad találatot. Viszont a WAN MAC címére már van találat. Szerinte Londrina város egyik peremkerületében van. Brazíliában. Pedig a GPS engedélyezve van az androidos telefonomon. Használok Google szolgáltatásokat is (drive, gmail, chrome böngésző) a telefonon. Egyébként nálam False értékkel tér vissza a WAN MAC + 1 == Wi-Fi MAC kifejezés.

Tehát megállapítja, hogy amikor otthon vagyok, akkor az én mobilom az én Wi-Fi-mhez kapcsolódik, és ezért ezeket az adatokat eldobja a Google? Ennek azért elég kicsi a valószínűsége.

A telefonomról látom a szomszédok Wi-Fi-jét, így valószínű, hogy ők is látják az enyémet. A közvetlen szomszédomban 2 androidos telefon biztos van, mert láttam a gyerekeknél a lépcsőházban.

Ezek ellenére a fentebb linkelt oldal nem találja meg a Wi-Fi-met.

Off: Egyébként Londrinában viszonylag normális helyen lakom. Van a közelben (< 200 m) több étterem, illetve egy hentes is. Bár ez utóbbi egy kicsit lepukkantan néz ki kívülről. :-)

Igen, mert a lopott dolgok van hogy később kerülnek elő, akár évek múltán. Például ismerősöm 100e Ft feletti kerékpárja is kb a lopás után 1 évvel jelent meg egy oldalon. Időnként rákeresek régebbi laptopunkra is, amit elloptak tőlünk, mert nagyon drága (akkor 400e Ft körüli volt) és ritka típus volt, könnyen felismerhető. Saját kerékpáromat nem keresem, mert az tucat volt, így ha valahol megjelenik egy hasonló, akkor fogalmam sincs hogy a sajátomról van-e szó.

Rendőrség álláspontja az, hogy mindennek a gyári számát adjuk le, mert így ha egyszer elkapnak egy ilyen láncot, akkor legyen elég bizonyíték ellenük.

Apósom is kereste a BMW-jét egy darabig, de aztán olyan információt kapott hogy az már régen külföldön van (Románia), visszavásárolni sem lehet.

Továbbá azzal az emberrel is bármikor szívesen elbeszélgetnék - természetesen nem Magyarország területén, hanem mondjuk Guantanamo-ban zitev kedvéért - aki be akart törni a szomszédba és ezért megmérgezte a közben ugató kutyánkat, aki elvérzett. A felvételeken ugyanis nem volt kivehető a mocskos arca a kapucniban.

"arpi_esp | 2012. január 16., hétfő - 12:53

A SOHO cuccokban altalaban a wifi mac cime a lan oldali cim +1, mivel mindkettot a gyarto (osszeszerelo) adja meg."

Tehát senki sem változtatott MAC címet.

Bár csak lett volna rajta webfelület + wifi és alapértelmezett jelszó.
Mivel reverse ssh-t indított felém az eszköz X időnként, ha egy oldalra kiraktam az IP címemet, akkor most be tudnék lépni rá :)

Ááá, nem reménykednék ebben. Az oldal csak arra jó, hogy tudd, hogy Romániában lehet van, volt egy router, aminek a MAC címe megegyezik a te routeredével. A MAC sokszor nem egyedi, egész szériákat adnak ki azonos MAC-kel. Sanszos, hogy az életben nem lesz meg, még azt sem tudod kideríteni, hogy valahová került, valaki megvette, vagy egy szemétlerakóban hever. Lehet aki használja, megváltoztatott szoftveres MAC címmel használja.

Plusz már nem mennél vele semmire, ha tényleg ott lenne a routered, ennyi év múltán már rég elévült az elkövetők büntethetősége, legfeljebb polgári eljárásban perelhetnéd vissza a mostani gazdájától, de azt is csak Romániában, gondolom nem olyan értékes eszköz, hogy ez megérje.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Szerintem nem szándékos, csak berendelnek egy csomó tömeggyártott alkatrészt, és a vonatkozó chipek jönnek már így, a gyártó, aki összeszereli, már nem sokat tud tenni az ügy érdekében, hacsak firmware-ben nem módosítja. Gondolom úgy vannak vele, hogy egy LAN-on nem lesz két ugyanolyan eszköz használva, vagy ha lesz, akkor aki ért hozzá, az átüti valamelyikben a MAC-et. Láttam már Tp-Linkben és Belkin routernél is azonos MAC-eket. Olcsó LAN kártyáknál meg pláne tömeges szokott lenni. De egyébként sem lehet már fenntartani a MAC-címek egyediségét, annyi milliárd eszközt gyártanak már, hogy mindenképpen lesznek azonosak, úgyis csak lokális hálón számít, és eleve kicsi az esélye, hogy két azonos című eszköz kerül ugyanarra a hálóra.

Nem azt mondom, hogy a román router nem lehet a topikgazdáé, csak hogy nem lehet biztos benne.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Ha ez segít, nekem az OpenWRT-s TP-LINK-nek a wifi és az eth MAC címei ugyanazok...

(Na már a MAC cím is személyes adat, beírom ebbe a findmywifibe, és kidobja a lakásom címét...pedig már egy ideje nem is használom)

Samy Kamkar neve ismerős itt valakinek?
Ezt a keresőt azért nem értem, hogy miért tud működni, mert úgy emlékszem, évekkel ezelőtt neki is volt ilyen "szolgáltatása" a saját oldalán, de a google valamiért letiltotta.

Szerk: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Samy_Kamkar wow... lehet, hogy épp nála olvastam arról, hogy az androidos mobilok "kémkednek" a wifik után...

https://www.mylnikov.org/archives/1170
Itt irjak, hogy honnan van az adat, plusz az interface leirasat is megadjak.
Egyebkent randomban rakerestem parra, es joreszt nem latja oket, egyet meg nagyon messzire tett le. Annyira nem nyugozott le.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Én kipróbàltam a lakásban látszó eszközök nèmelyikével, a pontosság kb. 50m.
De úgy tűnik, ez attól is függ, hogy hol élsz, cserélgeted-e a ... mi is ez? BSSID? Szóval azt változtatod-e, mennyire új stb.
Azt nem tudom, hogy még mindig megy-e az androidokon ez a spyware funkció.

Egyik utazaskor irtam egy scriptet, ami el tud menteni egy helyet, es egy masikat, amivel meg vissza lehet talalni egy ilyen mentett helyre. (tipikusan arra, hogy pl. egy ismeretlen varosban leteszed az autot, lemented, korbenezel, aztan vissza ugyanoda egy teljesen mas uton terkep nelkul.. de ha a tegnapi etterembe vagy a szallasra akarsz, arra is jo.. ha messzebb van, akkor kimasolod a koordinatakat, es be a kedvenc navidba - kb. egy kulso POI DB)
Ezt varialtam meg egy kicsit azzal, hogy mar a csatlakozott, illetve a kornyeken latszo wifiket is menti. Szoval van egy - nem tul nagy - adatbazisom, amiben van mindenfele wifi, koordinataval, kommenttel. Ebbol csemegeztem szuroproba-szeruen, es nem estem hanyatt az eredmenytol.

Volt egy masik scriptem, ami idonkent logolt helyet, wifiket, akkutoltottseget, meg hasonlokat magatol is. Ez a log nagyobb, de az azt eloallito script nem volt benne a backupolando path-on, es az elozo telefonomrol nem tudtam lementeni amikor elromlott. (Mondjuk nem nagy szam ujrairni, csak eddig nem volt kedvem.)

Androidon tudtommal meg mindig letezik az a gyujtogetos funkcio, de opt-in. Nalam ki van kapcsolva (igy csak a GPS-t hasznalhatja helymeghatarozasra, de nekem pont az kell).

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Újpesten sétálva, egy random kiválasztott ponton megálltam, wifi-analyzer rögzített 21 AP-t.
Itthon megnéztem, hogy ezek közül mit talál a fenti oldal.
Kettőt nem talált egyáltalán, egyet Szolnokon, egyet Újpesten, de jó 2-3km-rel odébb, egyet pedig az V.ker. Párizsi utcában vélt megtalálni.
Szóval nem 100%-os pontosságú, az tény, de nem tudom ellenőrizni, hogy ahol megtalálni vélte őket, ott van-e azonos BSSID-vel rendelkező eszköz.