Patch kábel címkézés

Sziasztok! Ki mivel oldja meg a pacth kábelek végeinek felcímkézését? Most először kell sok portos switch-et telepítenem, és szeretném ha rend lenne a vezetékek között. Néztem ilyen Dymo feliratozó gépet de hőpapírra nyomtat, nem túl időtálló. Van valami közismert költséghatékony megoldás erre?

L

Hozzászólások

Nekem a tök alap hőpapíros Dymoval nyomtatott feliratokkal sem volt bajom, nem tűnnek el a feliratok. Viszont a Dymohoz azért nagyon sokféle szalagot lehet kapni, ami időtállóbb, arra kell figyelni, hogy olyan nyomtatót vegyél, ami be tudja fogadni.

A Dymo nyomtatása időtálló, azzal nincsen probléma. A probléma ott van, hogy a sima olcsó LetraTag szalagok (akár papír, akár műanyag) nem szeretnek tartósan fentmaradni még tükörsima felületen sem, nem hogy picit egyenetlenen. Ha erős, tartós tapadás kell, akkor Dymo Rhino-ra állj rá (másfajta szalag, másfajta nyomtató - véletlenül sem kompatibilis!)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

OK, kábelnél igen (és itt valóban arról volt szó), de mikor eszközöket (is) címkézel vele és még aznap lepereg, az azért idegesítő.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

bookmark - AMire javasolt ügyelni, az a feliratok egyértelműsége, tehát pl. a "0698" kerülendő. Tudom, nem lesz folyamatos a számozás, de nem a darabszámot akarjuk tudni :-)

Brother P-touch cimke nyomtatóval nyomtatott feliratom van 10+ éve, ami hibátlan, szerintem a Dymo is kb. ugyanaz a technika lehet.

Nem költséghatékony, de előző cégnél Brother nyomtatóhoz TZe szalagot használtunk, pl:
https://www.brother.hu/supplies/p-touch/tapes/tze/tze221
Hőpapír, de a kaputelefonra is ezzel tettem ki a nevünket, simán bírta a közvetlen napsütést is 1-2 évig (déli fekvés).
Talán PTE550 volt a nyomtató. Baromi jó cucc, jól lehet vele dolgozni, kicsit talán lassan nyomtat. Ha a munkakörnyezet megengedi lehet inkább egy asztali verzióban gondolkoznék, pl. PTP750W, azt hiszem ezek gyorsabbak.

+1, valami hasonlót használok én is. Számokat "kicsi" betűmérettel, 4 szóközzel egymás után nyomtatok egyszerre annyit, amennyit a nyomtató hajlandó egy menetben kiírni, mindezt két példányban. Utána csak darabolni kell.
A kábelen nem állna meg a pici cimke, úgyhogy kap celluxból 2-3 körbetekerést.

Én Egy Brother cimkenyomtatót használok. De van tépőzáras kábeljelölő is, amin van egy kis cimke, és tudsz rá írni. De ilyen fajta van gyorskötözősből is. Mondjuk talán a leginkább szép megoldás, a kábelre "csiptethetős"
Írd be ebay-n, hogy cable marker és kidob elég sokfélét

miert a kabelt feliratozni? a switchbe be kell irni portokhoz description-be hova van patchelve. ha valtozik, akkor modositod.

Nem az a fontos, hogy mi van a cimkén, hanem az, hogy a kábel két végén ugyanaz legyen a cimkén. ;)

Amúgy egy pontos nyilvántartás is jól jön, hogy egy kábelről lehessen tudni merre kell keresni a másik végét.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Alapvetően két "iskola" van. Az egyik, hogy azt labelezi a kábelre, hogy hova van dugva (advanced esetben a másik végét is), a másik, hogy maga a kábel kap egy számot, mindkét végére, ami semmi mást nem jelent, cask a kábelt segít azonosítani. (Ill van egy harmadik is, hogy a kábel az kábel, nem baszakszunk cimkékkel)

Bár ez egyébként helyfüggő, de összességében szerintem a másodiknak van több haszna, kb arra jó, hogy amikor az összerakott szekrényben kell pl. előbányászni egy dokumentációs hibát, akkor nem kell végigszenvedni a kábelt, ami azért nem trivi probléma, ha be van rendesen rakva. (Vagy ha nincs, és egy ki...aszott katyvasz van a rack hátuljában). A doksi persze kell mellé, ez csak amolyan munkakönnyítőnek jó. Az elsőnek szerintem csak ott van értelme, ahol rendszeresen cserélgetnek vasakat (pl valami hw test plant), hogy lehessen azt csinálni, hogy kirántod mind a négyet, aztán tudd, hova megy vissza. Viszont ha változnak a dolgok, annyit kell baszakodni vele, amennyit senki nem csinál, jobb a számos, ott a cimke fix.

(Bár ez már off, de egyébként vasaknál is rendszeres hiba, hogy fel van matricázva funkció szerint, hogy Appserv1, 2 mondjuk. Aztán egy upgradenél fordul a kettő, vagy akármi, a label meg marad, szóval a vasaknak is egyedi azonosítót)

Amikor a kábel már be van dugva a switchbe, ez rendben is van, de amíg nincs, és pártucat kábel lóg mellette lefelé egy konzolról, és tudni kéne, hogy ki kicsoda, addig a kutyacímke aranyat ér.

És ha már kutya: az jó, hogy a kutyában ott van egy csip, amihez csak egy eszköz kell, és minden kiderül az ebről, de azért mégis barátibb, ha van a nyakörvén egy filléres tábla (is), aminek olvasásához nem kell semmiért elszaladni (tán a szemüvegért).

A dymo, brother, stb, jó de ne a papíralapút válasszad.

A felirat még lényeges. Pontos legyen és mind a két végén azonos felirattal de a felirat helyzettől függő.

A hi-tech IT egyik megoldatlan problémája.

Eddigi legstabilabb megoldás: öntapadós címékre (A4 méretű, rajta 5x13 darab címke) rányomtatni a feliratot, majd ráragasztani a kábelre (hosszában, így jól látszik), erre pedig körbe átlátszó ragasztó szalag. Tartós, taperolást is jól bírja, nem foglal helyet, tetszőleges felirat mehet rá.
A nyomtatás nagyon produktív, a címke felragasztás szintén gyors, a ragasztószalagozás kicsit macerásabb.

En egy egyszeru alap Dymot hasznalok, igazabol a tapasztalatok alapjan idotallobnak tunik, mint pl. alkoholos filccel jelolgetni a kabeleket.

Használtunk ilyesmit, viszonylag tartós. Ha sokat ráncigálod, azért nem az igazi.

Ami az összes nem kilógósnál szopó, hogy felragasztod kb a végére, bedugod TOR switchbe, és soha többet nem látod rendesen. Olyankor az ilyen kis bilincses táblicskuk talán jobbak (bár azok meg törnek), meg talán a rápattinthatós kis műanyag számok valamivel jobbak, de azokhoz meg nyilvántartás/fejben reprodukálható szisztéma kell.

"hogy felragasztod kb a végére, bedugod TOR switchbe, és soha többet nem látod rendesen" - Hint: nem a végére, közvetlenül a törésgátlóhoz kell felragasztani. Itt van előttem egy ősrégi 5ft hosszú patchkábel, (sötétszürke, magentába hajló "AT&T..." felirattal) - a hosszt és a kábelazonosítót tratalmazó cimke a csatlakozótól 2"-nyira van rárakva mindkét végén. Ez _már_ az a távolság, aminél a switchbe dugva is látszik, és _még_ nem az, ami már a gyűrűspanelbe fűzött részre esik. Ahol én cimkéztem (akár gyári, akár házikag készült (cimkenyomtatós) cimkével, ott mindenkor ezt a megoldást alkalmaztam.

Ja, házilagos cimke esetén a csak 0, 6, 8, 9 számjegyekből összeálló számokat én ki szoktam hagyni, hogy teljesen egyértelmű legyen tetszőleges pozícióban nézve a felirat. (Ha van betűjelzés is, akkor ez kevésbé problémás)

> a hosszt és a kábelazonosítót tratalmazó cimke a csatlakozótól 2"-nyira van rárakva mindkét végén.

Ja, az elméletet én is ismerem :) Aztán vagy jó, vagy nem, vagy olyan lesz a kábelrendező, hogy még látszik, vagy nem, vagy összeszallagozza pluszban valaki, vagy nem, vagy jó irányban fog állni a felirat, vagy nem (előre nyomottakból van is olyan, amin körben látszik), szóval a gyakorlatban azért én ebből láttam már szenvedést. Nyilván sarkítottam, és használható, meg ha az ember figyel, akkor jó tud lenni, ha sokan sokfélével dolgoznak, akkor kevésbé szerencsés.

alkoholos filc

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

A filctoll minőségétől függ. Olyannal csináltam, amivel NYÁK-lapra is szoktam rajzolni, az időtálló, ( és saválló is, de ez a tulajdonsága szerintem itt nem releváns). Vékony hegyű, feketét használtam. 5 éve csináltam, és teljesen jó most is.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Semmivel. Egy rack-en belül elkezdtünk LED-es patch kábeleket használni, vagány dolog.

Ez a táp része: https://www.schrack.com/shop/patchfinder-light-injector-for-led-patchco…

És ezek a patchcordok: https://www.schrack.ro/comenzi/catalogsearch/result/?q=patch+cat6+led&c…

 

Rackek közti vagy távolabbi kábelekre nyilván kell a dymo/brady.

nekem kuldott valami ceg termekmintat par hete. jopofa cucc.

az utp patch kabelben van 1 szaloptika is, ami az rj45 dugok hatan van vegzodtetve, es adtak hozza egy lezerpointerhez hasonlo ceruza alaku izet ami belevilagit ha racsipteted a kabel vegere, igy a masik vegen levo dugo hatan vilagit. ha adsz email cimet kuldok par fotot.

 

szerk: most nezem hogy a shrack az mas elven mukodik, ott az aramot koti ra az egyik vegen es gondolom a led benne van a csatiban, amit nekem kuldtek abban meg optikai szalon a feny megy at

1., Talán még van értelme, de egy zsúfolt rendezőben nem sok látszik belőle szerintem.
https://www.youtube.com/watch?v=02F0IUoynAs

2. Ennek nem látom értelmét, egy rendesen kivitelezett kábelezésnél mind a két oldalt van aljzat-matrica/cimke, valamint kiviteli rajz.
https://www.youtube.com/watch?v=qCqm48CSEoY

Shrack gyártmányú kábell + keyston -al működik, mással nem.

Van egy kis spéci könnyen használható tartós cucc. Link.

Az építéskor a végleges címkék előtt ilyet használok. Aztán az ügyfél igényeitől is függ mert az igényes címkézés/kábel jelölés jelentősen megnöveli a munkára fordított időt és anyagköltséget. Persze hál isten sokan vannak akik értik ennek a fontosságát és kifejezetten kérik.

Ott már több eszközöm is 6 - 36 ig nyomtato Brother TZO cimkét nyomtató gép, gyors kötözővel fűzhető műanyag kábeljelölő, de van egy Citizen Thermal Transzferes gépem is.