ZFS on Linux 0.7.6

Hozzászólások

Érdekes módon a legújabb Ubuntu-ban is csak a 0.65-os verzió telepíthető, pedig a 0.7-es ág már elég stabil kell legyen, és elég sok hasznos funkció van benne, ami miatt megérné használni.
Valaki próbálta lecserélni a gyárit újabbra?

ECC RAMok nélkül szabad használni? Nem orosz rulett?
(Egy ismerős említett valamit ezzel kapcsolatban, akkor nem jártam utána, most meg már nem emlékszem a részletekre)

Erre. Ahogy írják: nem, nem kell a ZFS-hez ECC RAM. (Elkerülendő a díszköröket, ki is fejtem: nem ahhoz "kell". Merthogy nem is kell. És csak annyira kockázatos nélküle ZFS-t használni, mint bármi mást. Igen, én is használom - igen, azzal is és nélküle is. Nem, nem tapasztaltam eltérést.)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

De épp emiatt vetődött fel a kérdés korábban: a cheksum használat mellett észlelt hibákat a zfs megpróbálja javítani és (állítólag) ebből súlyosabb adatvesztés következhet, ha ez memóriahibára vezethető vissza, mintha csak az az egy hibás bit kerülne rögzítésre.
Őszintén szólva, minél többet olvasok róla, annál kevésbé értem. ;)

Ez elég baromságnak hangzik. A checksum 1 blokkra vonatkozik. A hiba, hibajavítás egyedül ezt az egy blokkot érintheti, ami legfeljebb ugyanúgy kuka marad, nem lesz ebből "súlyosabb" adatvesztés. Ilyen szempontból nem kell jobban az ECC a ZFS/BTRFS alá, mint bármilyen más fájlrendszerhez.

ZFS-t annyira nem ismerem, BTRFS-nél viszont sajnos saját tapasztalat, hogy ha valami komolyabb gond van a fájlrendszerben (a metadatában törik el valami), akkor jó eséllyel az egész meghajtóra keresztet vethetsz, vagy legalábbis kínszenvedés lesz visszanyerni róla az adatokat. Toolingban mérföldekre van egy NTFS/EXT fájlrendszertől sajnos, photorec és társai meg nem találtak meg nekem semmilyen fájlt (talán a tömörítés miatt).

Memória hibánál meg azért benne van a pakliban, hogy el lesz szabva a metadata alaposan.