EPAM - milyen munkahely?

Fórumok

A kérdés adott, már harmadik ismerősöm gondolkodik frontend-es pozíción, ki mit mond a 2017-es EPAM-ról? :)

Hozzászólások

Melyik lokáció? Budapest?
Frontendes, vagy általánosságban?

Az ismerosid elmennek az interjura es beszelnek a TA-sokkal akik elmeselnek mindent. Majd technikai kor, ahol kerdezhetnek. Majd RM kor, ahol szinten. A sorrend nem mindig ugyanez.
Amugy meg olyan hely, amikyet kihoznak belole. Lehetosegek vannak.
Bar mostanaban interjuztattam egy ket Y generaciost es pifam leszakadt akkora az arc, tudas meg nuku. :)
Ingyen tej, kave, csocso, mindenfaszom az kene, meg sok szabadido, mert megse dolgozza halalra az ember magat. Persze jo ha a fizu kozeliti Zukkenberget, persze felulrol. :)
Na de a lenyeg, hogy el kell menni interjuzni es beszelgetnu(!!!!).

Persze, ezt gondoltam én is, az érdekelt, hogy mi az ami az interjún nem derül ki, vagy eszükbe se jut megkérdezni. Nyilván szubjektív lesz ami itt elhangzik, de ugyan úgy az interjún is, szerencsétlenek azt se tudják mennyit kérjenek, nem a nagy arc Y generációsok, pont a másik véglet (bővebben https://hup.hu/node/157598), lövésük nincs mennyit érhetnek, én meg nem is tudtam mit mondjak nekik, mert vállalkozóként másik világból jövök. Nekem teljesen természetes, hogy saját gép, vagy hogy fejhallgató a fejemen egész nap, nekik még az is kérdéses, hogy ha hívásuk van felvehetik-e munka közben :). Szép is az.

Mondjuk ebbol a szempontbol nincs felnivalojuk. Van bench, shadowing, mentoring, eros ceges kultura, rengeteg trening softskillben is, fogjak a kezuket a kis rajparancsnokaik. A masik oldal viszont, hogy sok mulik azon milyen projektre kerulnek. Vagy szuper lehetoseget kapnak es profitalnak belole, vagy fogosszesxoritva vegigszenvedik. De meg az ilyen projektekbol is tanul az ember es a kovetkezoben kamatoztathatja a rossz tapasztalatot is. :)

"Persze jo ha a fizu kozeliti Zukkenberget"

Azért az nem árt, ha az ember egy olyan szakmát tol, ahol folyamatosan naprakésznek kell lennie legalább annyi pénzt kap, amiből kénylemesen kifizet egy albérletet, rezsit, kaját, és utána nem a filléreket számolgatja, hogy vajon telik-e még arra, hogy vegyen pár ruhát magának.

Az a baj, hogy ezek a kissracok (bocsi, de van koztunk tobb mint husz ev altalaban, tehat nem pejorativan hasznalom a kissrac szot, hanem tenykent :D) meg nem ertenek semmihez egyelore. Az interjun bebizonyosodik, hogy meg a minimum sincs meg. Itt aztan ket fajta jelolt van. Az egyik, aki ezt latva rajon, hogy o tanulni akar es egy csapat resze lenni es ezert hajlando aldozatotkat hozni. A masik az, amelyik kikeri maganak, hogy ilyen kerdeseket teszunk fel neki. O egyszeruen jo es kesz. Neki egyezeruen olyan ragyogo a szemnelyisege hogy jar a fizetes csak ugy. Es az legyen duplaja a 20+ eve a szakmaban levo szuper engineer fizetesenek, de csapjuk hozza meg a manageret is. :D

A legnagyobb problema a fejeken, hogy azt hiszik a penzt azert kapja valaki, mert van egy munkaszerzodese, vagy mert bejar 8 oraban csocsozni vagy pingpongozni. Mikozben az igazsag az, hogy a munkaja utan kapja. Azert, hogy dolgozik es teljesit.

Megprobalom altalaban tudatositani bennuk, hogy a penz az elvegzett munkaert jar, ami az elejen ilyen tudassal minimalis lesz, igy a fizu igenyuk sem lehet tul nagy. Viszont segitunk, oktatjuk oket, felevente ertekeljuk a tudasukat munkajukat, ezek alapjan karrierutakat festunk fel nekik, stb. stb. Aztan jon a nagy suska is majd. :D

Mint mondtam, nem mindegyik elszallt. De sajna a fele az tuti.
Volt olyan, akit harmadjara hallgattunk meg es mind a haromszor ugyanazokra a kerdesekre nem tudot valaszolni. Mar a masodik utan felkeszulhetett volna a harmadik interjura. De nem. O ekkora arc volt. Fekudt ket szekben, keresztbetett labakkal es csak mosolygott rank lekezeloen. De valaki nagyon nyomja a sracot. :D (Mondjuk ettol meg vastag not recommended :D)

Én évekkel ezelőtt voltam nálatok interjún, a HR-s körön egyértelművé tettem (már a telefonos interjún), hogy ugyan érdekel, szívesen betanulnék a területre amivel kapcsolatban megkerestek, de teljesen más területről jövök és mivel ott is könnyedén el tudnék helyezkedni, nem tudok eltekinteni a senior bérigényemtől.

A szakmai interjún sem a CV, sem a bemutatkozás alkalmával ezt nem sikerült realizálni a kollégáknak és az mellett, hogy nem sikerült kezelniük, hogy vezető beosztásból jött a jelölt és kezdett a részükről személyeskedésbe csapni, teljesen irreleváns kérdéseket tettek fel.

Anélkül, hogy a konkrét esetet ismerném, persze csak találgatni tudok, de szerintem ha egy adott területhez nem értesz, akkor irreális a senior bérigény.

Szerintem ezt a telefonos interjú során realizálnia kellett volna a HR-esnek, és ott elköszönni.

Velem is előfordult, hogy valami 4 interjú körön kerültem túl, mindegyiken kérdezték a fizetési igényemet, közben egy űrlapot is ki kellett tölteni, ahol szintén az előző fizetést és a fizetési igényt is meg kellett adni, és ezután a 4. körben nézi a csóka, hogy hát ez a fizetési igény túl magas. Ennél ő sokkal kevesebbre gondolt.

Nem tudom, mire gondol ilyenkor a HR-es az első körben, meg az összes többi, de ez csak időpazarlás.
Mondjuk én épp ráértem, és érdekes dolgokat tudtam meg arról a cégről (pl. azt, hogy olyan a hozzáállásuk, hogy nem szeretnék náluk dolgozni)

Na de mit értünk terület alatt?

Van olyan álláshirdetés, hogy pl. ML szakértőt keresnek tudományos háttérrel, akkor jó, arra nem jelentkezek, mert nem pár hónap arra a szintre kerülni. De ha pl. gyógyszerkutató cég keres Java kódert, miért ne jelentkezhetne rá a C# kóder, aki azt se tudja, mi az a molekula? Majd beletanul, a tudományos részéért nem ő felel, majd elmagyarázzák neki, ami szükséges a feladathoz. Én pl. jelentéktelen Java tudással jöttem Java kódolónak, nem junior fizetésért, és kb. 2 hónap volt a tanulás.

Ezért mondom, hogy a konkrét esetet nem ismerve nehéz állást foglalni.

De mondjuk ha a C# kóder jelentkezik Java kóder pozícióra, úgy, hogy még nem használta sosem, akkor valószínű egy junior fizetésért veszik fel, nem egy szeniorért.

Nem?

Nem voltam sose Java programozó, de valaki azt mondta nekem egyszer, hogy nem a nyelvet tart soká megtanulni, hanem a hozzá tartozó mindenféle patterneket, könyvtárakat, mikor melyik könyvtár melyik részét érdemes használni, stb.
Ha jól sejtem, ebben a C# múlt nem igazán segít.

Aztán ha majd beletanult és bizonyított, akkor majd kap több zsét.

Én inkább olyan esetben tudnám elképzelni ezt, hogy van egy penge C++ programozó, aki nagyon jó játékokat fejlesztett, AI-val, útkereséssel, optimalizálással, és nekem kell egy penge C++ programozó, de nem játékra, hanem mondjuk tőzsdei szoftver, vagy mobiltelefon számlázó rendszer, vagy adatelemzés és gépi tanulás, etc. feladatra.

Szóval a csóka a nyelvet ismeri, algoritmusokban ügyes, de a konkrét területen még sosem dolgozott. Ilyenkor el tudom képzelni, hogy helyből magas fizetéssel veszik fel, még akkor is, ha az első pár hónapban keveset (semmit se) fog szállítani.

Ez a valóságban 90% nem így működik, mert hülye lenne a C# kóder junior fizetésért javazni, a cégnek meg kell az ember, és a C# legalább már bizonyította, hogy képes eljutni erre a szintre (adottságok + munkamorál), a valódi junior meg nem, ezért ha kevesebbet is kap mint egy javas senior, koránt sem annyit, mint egy pályakező javas.

Senior fejlesztőből senior fejlesztő lesz, nyelvtől függetlenül. Bár a koder alatt gondolom nem igazán "fejlesztőt" vagy software engineert értesz, arról nem tudok semmi.

Megtanulni egy új nyelvet meg az ökoszisztéma alapjait pár hét. Szóval nem bölcs dolog elfogadni a junior fizetést.

Ezt konkrét cégtől függetlenül írom.

Ez standard eljárás, minden interjúzó ismerősömmel eljátszották, aki eléggé kellett nekik és határozottan ellenkezett, annak engedtek. De legalább azt nem csinálják, mint egy másik bérdolgozó cégnél. Skypeos interjú van, szegény csóka mindig interjú előtt karambolozik, és késik ezért fél órát a megbeszélt időponthoz képest..

Nem tudom kinel interjuztal es mi volt a helyzet par evvel ezelott. De mint mondtam ez projektekkel foglalkozo ceg. Ha nem tudnak eladni, mert nincs meg valmihez a tudasod, akkor ennyi. Ha el tudnak adni, akkor legtobbszor megadjak amit kersz, vagy ala mennek, de ha bizonyitasz mesz es szolsz az RM-nek, hogy most 30% plusz vagy lelepsz. Aztan a ceg eldonti ersz e annyit.

Hogy miert csapott at szemelyeskedesbe a dolog az egy mas kerdes. Megtehetted volna, hogy jelzed ezt.

Amugy amit irsz az nagyon nagy hiba volt az interjuztatok reszerol. Technikai interjun nem kerulhet szoba a fizetesi igeny. Ott csak felmerik a tudasod es adnak egy velemenyt, hogy recommended/not-recommended. A fizetesi igenyedet meg az RM-mel beszeled meg.

Masreszrol:
- nem erdekes ki volt vezeto besozstasu, nem azert fizet a ceg, hogy ki voltal vagy vagy, hanem hogy mit ersz neki
- az irrelevans kerdesek ugyeben nem nagyon tudok mit mondani, de ami neked irrelevans volt, az nekik lehet nem (de mondom nem tudom)
- lehetsz senior php fejleszto vezeto besozstasban, de ha java programozot keresnek, akkor ott Te juniornak minosulsz amig be nem bizonyitod, hogy nem vagy az (ez csak egy pelda, mivel nem tudom a reszleteket)
- neha az sem fontos mit tudsz, sokkal inkabb az, milyen szemelyiseg vagy, hogy tudsz a csapatba beilleszkedni, mennyire vagy eladhato (bodyshop). Szamos alkalommal volt, hogy az ertekeles vegen ott volt, hogy technikailag megfelel, de nem dolgoznank vele. Ez pedig eleg eros indok szokott lenni

A masik. A TA azert epit profilt, mert van, hogy fel vagy egy ev mulva lesz szukseg a tudasodra es akkor meg fognak keresni, Majd akkor Te eldontod, hogy akarsz e menni vagy nem. Ez megint a projektceg rendszerbol adodik. Engem ket nap utan hivtak vissza, de van munkatarsam akit nyolc honap utan. Ugyanazt csinaljuk, csak engem azonnal el tudtak adni, a kolleganak meg meg akkor nem volt hely. Ennyi.

"Es az legyen duplaja a 20+ eve a szakmaban levo szuper engineer fizetesenek"

Hát, ez attól is függ, hogy mennyinél ragadt be 20 évvel ezelőtt a senior fizetés :D
Lehet nem ő kér keveset, hanem te kapsz keveset :)
Mintha úgy rémlene, amikor nemrég egy ismerős fejlesztőcsapatot akart volna felszipkázni a cég (nem bpi iroda), akkor nem kínáltak annyira magas fizetéseket nekik (nettó 250-350), pedig kifejezetten hajlandóak voltak alkura és ez volt a felalkudott szint. Nem ők keresték a céget, hanem a cég akarta felvenni őket :)
Meghogy van valami létra, amit meg lehet mászni emelésért, csakhogy az országban azon a területen kb közepes szintig léteztek pozícióban emberek az epamnál. Őket is kezdő és közepes szinttel kínálták meg.

"azt hiszik a penzt azert kapja valaki, mert van egy munkaszerzodese, vagy mert bejar 8 oraban csocsozni vagy pingpongozni. Mikozben az igazsag az, hogy a munkaja utan kapja."
Ez gyakori tévedés. Valójában nem az számít, hogy valaki mennyit dolgozik, hanem hogy azt mennyiért lehet eladni a megrendelőnek. Mármint, hogy egy idióta is lehet bőven profit termelő, ha a megrendelő nem két fillérből akarja megváltani a világot :)

Le van írva feketén-fehéren, hogy lehet költőpénzt szerezni: a részvények után csak akkor kellene adót fizetnie, ha eladná, ehelyett jobban jár, ha hitelt vesz fel (nyilván privát ügyfélként nevetséges kamatra), a részvényeihez meg nem nyúl. Amikor a gyerekei örökölnek, náluk az lesz a bekerülési érték, amit akkor ér a részvény, magyarul adómentesen tudják eladni és törleszteni a megörökölt hitelt.

Az epam - ahogy az én felvételimen elhangzott, az alapítók egyike által - "egy gyár".

Ők eladnak napi 8-ban valamilyen projektre. Hogy ez a projekt jó vagy rossz, ízlés dolga. Lehet hogy a projekt külföldön lesz. Lehet hogy Budapesten, de "marsi" körülmények közt, a mobilodat se viheted be napközbe. az is lehet hogy laza lesz és az idő felét elcsocsózod/facebookozod (code is compiling).

A projektek közt nem nagyon válogathatsz, bár senior szinten és jófej RM-mel valamennyi beleszólásod azért van. Van olyan projekt-dolgozó-RM kombó, hogy azon a projekten lesz az első és az utolsó munkanapod is, akármilyen hosszan, ha akarod, ha nem. Azért az én időmben még másfél év után levettek.

Két projekt közt "benchen" vagy, a cég soha véget nem érő belső projektjeibe segítesz be. Nem tudom, hány sprint tool-t kezdtek el írni az évek során, én legalább 2-ről tudok. Mivel ezen a kollegák folyamatosan változnak (hisz mégiscsak jobb ha nem saját zsebből vannak fizetve), ezért sokáig húzódnak.

Nem tudom, ehhez képest (ez kb. a 10 évvel ezelőtti állapot) változott-e valamit, de azt hiszem ezek az alappontok annyit nem tudnak, a cég felépítéséből adódtak legalábbis akkor és ott.

A bench minitorozasa eleg eros. Nem sokan ulnek ott, kiveve ha jon egy nagy projekt, amire kell az ember. Akkor ott vagy ujak ulnek vagy mas projektekrol rotalt emberek, amig be nem indul a projekt (1-2 honap is akar). Mivel a ceg abbol el, hogy masoknak ad el szaktudast, nem celja, hogy fizessen azert, hogy a benchen uljenek az emberek. Ugyanakkor elofordul nagyon senior kollegakkal, hogy viszonylag sokat ulnek benchen, de ok aztan nem malmoznak, hanem projektet keszitenek elo, research jellegu munkat cainalnak. Tehat okolszabaly, hogy senki se nagyon legyen benchen, plane sokaig. Ugyanakkor ott is kell ulnie valakinek aki bevetheto. Mi pl. bukunk projekteket, mert 115%os a utilization es nincs szabad ember akit adhatunk. Viszik a ceg keletebbre levo leanyai.
Elegge business driven minden az epamnal.

Nincs projekten, tehát az EPAM zsebből fizeti a fizuját (== a profitjából), nem tudja elszámolni projektre.
Ha túl sokat vagy "benchen" (pár hónap + milyen mélyen vagy valaki seggében), akkor leépítenek, ők egy gyár, te rabszolga, semmit sem érsz.
Ha mégis kellesz, arcpirulás nélkül újra felhívnak, mint anno a C#-osokkal is tették :)

Éljen az ebédszünet.

Gondolom itt is van egy 3 hónapos felmondási idő, amit ki kell fizetniük, neked viszont csak a felet kell ledolgoznod.

Azt nem értem ezekben a cégekben, hogy miért ragaszkodnak foggal-körömmel a munkaviszonyhoz, amikor egy vállalkozó jogviszonyban mindkét fel szamara praktikusabb lenne.

"Azt nem értem ezekben a cégekben, hogy miért ragaszkodnak foggal-körömmel a munkaviszonyhoz, amikor egy vállalkozó jogviszonyban mindkét fel szamara praktikusabb lenne."

Azoknak, akiknek nincs ideguk a freelancing kalandra, marhara nem lenne praktikus, es a hazai programozok 97%-a ilyen.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Eddig oké, de ha munkaidő alapon számláznak, akkor 100 embernek egy nap alatt mégiscsak 115 embernapot kell ledolgoznia. Ez nem egészséges, nem csak azért, mert nettó ~1 órát kell minden nap túlórázni, hanem mert nem marad idő például a biorobot képzésére sem.

Mi is util alapon dolgozunk, a target ha jól rémlik 67%. Kell az idő képzésre, szabira, tudást átadni, stb.

Megint egyetertunk. De nem olyan veszes ez. Gondolj bele, hogy ez a senior kap visibility-t, plusz elismerest, jo penzt, stb. stb.

Es nalunk sincs mindenutt 100% minden csapatban, vagy irodaban.

Mondjuk en van, hogy "tarsadalmi munkaban" oktatok :D. En bevallalom es elvezem is, de total nem kotelezo.

Mondjuk nem tudom, hogy hogyan all a tobbi csapat, koltseghely, iroda, stb. En csak a sajat csapatomrol tudok. De tuti, hogy nincs mindenhol ez. :D

Rég voltam ott, de egy frontendesnél szerintem a bench közelít a nullához. Nagyon speckó DB meg (akkor!) AI szakérőket láttam ott ülni majd’ fél évig is, de ezek a D4-es (lead developer) zsenik, akiket megéri zsebből a cég környékén tartani, utána kaszálnak rajtuk.

Amikor híre megy hogy egy projektről levesznek (ez azért általában minimum egy sprint, de legtöbbször egy hónap), akkor elkezdenek neked új projektet keresni, és van, hogy már közbe interjúzol, esetleg ha rendes az RM-ed akkor kérsz a kettő közt egy hét levegővételt.

Szóval az EPAM-ot inkább úgy képzeld el, hogy munkahelyről munkahelyre ugrálsz fél-másfél évente, csak amikor kirúgnak, közbe is kapsz fizetést, miközben melót “keresel”, meg az iroda mindig ugyanaz.

Készüljön fel a végtelen körökre, ha veszi az első kettőt (hr, szakmai), utána kétnaponta meg fog tetszeni valamelyik RM-nek, akivel behívják jópofizni meg ugyan azokat a személyiségteszt jellegű kérdéseket feltenni, majd végeláthatatlan team fit, teamen belüli team fit, ügyfél fit, székméretet venni talán még nem hívnak be, de nem lepődnék meg nagyon. Szóval mindezen végigszopatnak, mert hát az amúgy lehetőségek hiányával küszködő programozók minden vágya ingyen futkozni hozzájuk, majd amikor eljut oda, hogy beszéljenek a bérigénytől (legyen az bármekkora) br 50-100 ezerrel alacsonyabbat ajánlanak, és jön mellé a szöveg, hogy ez náluk a sáv teteje, de milyen remekek az előrelépési lehetőségek, ésatöbbi. Ilyenkor kell 2-3 napig pont nem telefonközelben lenni, amikor a hr-eseik hívnak, ennyi idő alatt általában megváltozik az a bérsáv. Hogy milyen projecttel édesgetik a céghez az nem sokat jelent, volt ismerős akit a próbaideje lejárta után pár nappal rakták el a neki nagyon tetsző projectről, gondolva hogy akkor már nem ugrál.

azert ez ugy van, hogy ez egy outsourcing ceg. Ah nagy szukseg van rad, mert eppen tele vannak olyan projektekkel (vagy lesznek) amikhez a te szakertelmed kell, akkor megfizetnek. Ha nem igy van, akkor ertelem szeruen a lehetseges bevetelekhez merten alapitjak meg te mennyit ersz nekik. Aztan legfeljebb kikacagod oket es mesz tovabb. 

Mi ezen a nem ertheto vagy aljas es szemetseg? Hat semmi. Ezt hivjak piacnak. Ha elfogadod ott fogsz dolgozni annyietr amennyit elfogadtal aztan majd bemesz a fonokodhoz X honap utan hogy de te tobbre gondoltal most mar. Aztan elengedik a kezed vagy fizetnek mint a katonatiszt.

De ez kb. midnenhol igy van, ahol piaci feltetelek vannak es nem az allam tolja be az adofizetok vegtelen penzet. Amugy bersavok is mindenut tvannak ha jot akar maganak a ceg.

Ha en elmegyek valahova interjutra megmondom mennyit akarok. Ok nevetnek es mondanak mast. En merlegelek vagy nevetek es megyek tovabb. Ez ilyen egyszeru. Az irrelevans hogy te X cegnel akarsz dolgozni Y mennyisegu penzert mert azt gondolod vagy olyan jo, hogy az X ceg kifizesse az Y-t. Egy bertargyalas alkudozas. Raadasul itt mind a ketto fel elado es varaslo is egyben ismeretlen termekekre. :D

az interjúk során kialkudott bérigény után az ajánlatban már 50 - 100 ezerrel kevesebb szerepelt

Mi ezen a nem ertheto vagy aljas es szemetseg?

Úgy érted, ha megállapodunk valamiben szóban, de te az írásos ajánlatba egy alacsonyabb összeget írsz, az korrekt?

Mondjuk akarok venni tőled egy autót. Megbeszéljük, hogy egymilliót fizetek érte. Mire odamegyek, már csak 900 rugó van nálam, de cserébe magyarázok valamit az autópiacról, a kereslet-kínálatról, Marshall-keresztről, stb. Ez így rendben van?

De ez kb. midnenhol igy van

Nem, szinte sehol nincs úgy, hogy megegyeztek valamiben, és utána kisebb összeg lesz a papíron. Olyan van, hogy bértárgyalás közben lefelé alkudnak, ez normális.

Bocsi flimo hozzaszolasara akartam reagalni. :D

Semmi esetre sem arra hogy a szerzodes-be kerul be veletlenul vagy direkt rossz osszeg.

Aztan sajat magam elso bekezdesere valaszoltam ezt (ami flimo megjegyzesere volt valasz): "Mi ezen a nem ertheto vagy aljas es szemetseg?"

DE

Csak szolok, hogy a "ber-letagadas" velem pl. a HP-nal is elofordult. Szoltam hogy ezt igy nem irom ala, hivjak a manageremet. Felhivtak, elnezest kertek, javitottak, alairtam. Ha nem javitottak volna, akkor nem dolgoztam volna ott egy ideig, hanem elmentem volna mashova.

Ha valaki alairja a 100ezerrel kevesebbet a kialkudottnal az mit gondol????? Es tenyleg van aki komolyan alairja?

Valóban, visszahívásnak nevezik és a munkáltatónak kell kezdeményeznie.

https://szepkartya.otpportalok.hu/letoltheto-dokumentumok/EdzYFodZRA6O8…

A visszahívást az utalást indító fél – vagyis a munkáltató – kell, hogy kezdeményezze.
Ebből következően a kártyabirtokos jelzése alapján nem indítunk el a számláról
visszautalást. Ha a kártyabirtokos észleli, hogy a számlájára feltehetően tévesen érkezett
jóváírás, azt az utalást indító félnek kell jeleznie, aki a visszahívást kezdeményezi.

 

Mi ezen a nem ertheto vagy aljas es szemetseg? Hat semmi. Ezt hivjak piacnak.

Az az aljas szemétség, hogy nem az elején mondja valaki, hogy ez a fizetési igény nem fér bele, hanem rabolják az időmet, és a végén adnak egy ajánlatot, amit aztán nem fogadok el. Vagy esetleg igen, ha nagyon kell a pénz és nincs másik, de szívom a fogom és rögtön keresek tovább.

Volt olyan cég, ahol 4 körös interjún mentem át, minden egyes körben megkérdezték a fizetési igényt, plusz egyszer két kör között ki kellett tölteni egy kérdőívet, ahol szintén szerepelt a fizetési igény. Ezután a negyedik kör végén az ember tett egy 30%-kal alacsonyabb ajánlatot. Meg is indokolta, hogy miért, de nem érdekelt, csak bosszantott, hogy mondjuk az első kör utáni másik 3 az csak időpocsékolás volt.

Volt olyan, ahol szintén több kör után ajánlatot tettek és az volt olyan 20%-kal alacsonyabb (ezt elfogadtam, de baromira nem tetszett és kerestem tovább).

EPAM-nál konkrétan volt olyan, hogy mentek az interjúk, kérdezték mennyit kérek, elmondtam, hogy mennyi bruttót, mindenki bólogatott, aztán behívtak szerződést aláírni és teljesen más összeg szerepelt a papíron. Én meg néztem, hogy ezt most így hogy, és akkor meg ment a mismásolás.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Fura. Nem tudom kik és hogyan interjuztattak, de nagyon nem compliance módon tették. A fizetési igenyedet csakis a TA és a managered tudhatta volna. A TA-nak az első megkeresés után ezt tudatnia kellett (volna) a managerrel, aki ennek megfelelően dönt a szakmai interjúról. Ahol nem kérdezhetnek pénzről. 

Nem tudom mikor volt ez, hány éve? De 5-6 éve már ez volt a hivatalos processz. Mondjuk vagy másfél éve már nem dolgozom ott, szóval lehet azóta volt valami változás, de akkor nagyon a rossz irányba.

Sajnálom.

Nem tudom mikor volt ez, hány éve?

Talán 12 (már amennyiben az EPAM-os esetet kérdezed. A másik kettő az 4 illetve 3,5 éve).

Nem tudom, mi az, hogy TA, de valószínűleg mindegy is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát azért a mindig az túlzás.

Eddig dolgoztam 14 helyen. Ezekből 2 volt, ahol kevesebbet ajánlottak a végén, mint amit kértem (és elfogadtam), és 2 ahol többet ajánlottak, mint amit kértem (ezeket is elfogadtam).
Volt talán még 5 olyan ajánlat, amit valamiért nem fogadtam el, ezek közül kettő kevesebbet ajánlott, mint amit kértem (és nem fogadtam el) és a maradék 3 esetben nem a fizetés volt a gond.
Ezek mellett volt egy csomó olyan eset, ahol még az első körben, vagy még az előtt beszéltünk a fizetési igényről, és vagy nem érdekelt az, ami náluk belefért a keretbe ezért nem folytattuk a beszélgetést, vagy én mondtam egy számot, ők mondtak egy kisebb számot, rábólintottam, és innen ment a beszélgetés tovább.

Illetve volt két eset, ahol én csesztem el. Az egyik helyen mondtam egy számot és fontra gondoltam, ők beleegyeztek de ők euróra gondoltak, aztán amikor nem telefonon beszéltünk, hanem papírt láttam, akkor esett csak le.
A másik helyen úgy számítottam, hogy IR35-on kívül van, mert egy másik ügynökség ugyanazt a munkát IR35-ön kívül ajánlotta, de nem kérdeztem konkrétan rá (mivel ez a második ügynökség volt, ez nem szokott működni, szóval nem is hittem benne, hogy ez a beszélgetés bárhová vezet), aztán amikor az ajánlatot tették, akkor kiderült, hogy ugyan 15%-kal magasabb az összeg, mint amit az első ügynökség ajánlott, viszont IR35-ön belül van.
Mondjuk ha előre tudom, akkor is beleegyeztem volna, de ez a kettő arra példa, amikor nem szemét szivatás miatt kaptam kevesebbet, mint amit gondoltam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Van a 14 között 2 x 7 év alkalmazotti munkaviszony, vannak 4-5 hónapos projectek contractorként. Meg közben van 3 éves, 2 éves és több 1 éves munkaviszony.

1995 - 2021

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ilyenkor merül fel az emberben, hogy talán keveset kért.

 

Egyébként szerintem mikor megállapodtok, akkor szokás egy írásos ajánlatot is adni, azon pedig szerepel, hogy mennyi a bruttó.

Azt el tudom képzelni, hogy meséltek mindenféle bónuszokról, amit viszont csak bizonyos feltételek teljesítése esetén lehet elérni, a pályázó meg biztosra veszi.

sok midnen van itt. es sajna azt aki nem jaratos abban hogy hogyan interjuzzon (mert mondjuk csk 10 evente valt munkat), hogyan kell egy bertargyalast megejteni (akar evente megha ugyanott marad is az ember), az nagyon rabaszhat. 

Es valjuk be vannak olyan cegek amik igenis direkt szemetkednek.Met majd fel ev ulva nyugi adunkmajd 305-os beremelest, meg ilyenek, csak az elso fel evet kell lehuzni hogy bizonyits fele annyi fizetesert, blahblahblah. Na ezeket pfan kell rohogni es otthagyni.

Nagy általánosságban, ha egy XY (kliens) cég arra vetemedik, hogy egy projektre beszervez egy csomó vendégmunkást (EPAM vagy bármi más), akik ráadásul sokat cserélődnek is az évek alatt, akkor nagy esély van rá, hogy annak a projektnek a technikai színvonala elég gyenge lesz. És ha nem te mondod meg, melyik projekten szeretnél dolgozni, az igencsak veszélyes.

Jah, igy javitottam egyszer bugokat egy Python alapu rendszerben 5 honapig, amig meg nem untam (ez NEM az EPAM volt, csak egy ugyanilyen modellben mukodo ceg - felvesznek, mint alkalmazott, de mint kontraktort adnak el jo zsiros napidijert, es a kulonbseg az o hasznuk). Hiaba kapaloztam, hogy Java fejlesztonek vettek fel, nem erdekel a Python. Ez utobbit felrehallottak, megnyugtattak, hogy nem baj, majd beletanulok. De mondom nem _erdekel_, nem az a kerdes, hogy meg tudom-e tanulni, hanem hogy nem akarom...

Szerencsere osszeakaszkodtam a ceg helyi kirendeltsegenek a projektvezetojevel, igy sikerult levetetnem magam arrol a projektrol. De ez nyilvanvaloan nem tett volna jot a "karrieremnek" annal a cegnel (ha lehet ilyesmirol beszelni), igy bucsut mondtam nekik.

Tanulsag: ha nincs valami jo okod, keruld a kontraktor-umbrella cegeket, ezzel az erovel sajat jogon is konktraktorkodhatsz, vagy elmehetsz egy rendes ceghez, ahol nem fenyeget az a veszely, hogy egyszer csak hozzak a fogkefet a vecepucolashoz...

Hat na ez az ami nem igaz. Igen magas szinvonalu projekteket viszunk. Legtobbszor a legfirssebb technologiai stack-et hasznalva, igy vegigszopva azok minden hibajat (az ugyfel akarja nem mi, mi meg jo sokat profitalunk a tudasbol).

A projektek nem evekben merhetok, hanem sprintekben, amik akar kitoltenek eveket is. Mashogy gondolkozunk, meg az ugyfeleink is, mint Te.
Abban sem ertek egyet, hogy neked kellene megmondani, hogy miben akarsz dolgozni. Onnantol tulajdonkeppen husz evig PHP programozo leszel semmi ujat nem tanulva. Nalunk fontos, hogy ujabb es ujabb ismereteket szerezz es technologiakat ismerj meg. Mindenkinek el kell sajatitania ezeket, hogy ujra es ujra eladhato legyen. Az ugyfeleink fel evente valami uj es jobban mukodo dolgot szeretnenek. Itt 3-5 eves tudassal nem tudunk eladni, csak nagyon szelsoseges esetben.

En 20+ eve vagyok a szakmaban, de szeretek fel evente uj dolgokat tanulni. Isten ments, hogy veekig ugyanazt csinaljam. Nekem itt lehetosegem van evente, ket evente masba fogni, uj dolgokat tanulni, kiprobalni magam. Ami amugy eleg jol nez ki az ember oneletrajzaban. :D

De nem szeretnek vitaba bonyolodni ezzel kapcsolatbanb, mert latom, hogy mas modszertan alapjan dolgozunk. Nem fogjuk megerteni egymast, mivel mas business igenyeket elegitunk ki. A Te ceged mas szegmensben nyomul ezek szerint, mint az EPAM. Ennyi.

Ugy tunt, hogy az EPAM hivatalos velemenyet fogalmaznam meg? En vegig magamrol beszelek, illetve az en tapasztalataimrol.

Es miert ne vallalnam a nevem? Amugy eleg sokan ismernek a sajat nevemen itt. Jo sok volt munkatarsam van itt, mindenfele helyekrol. :D

Hol tunt ugy szamodra, hogy hivatalos nyilatkozatot tennek az EPAM neveben? Tenyleg erdekel.

Nem egyről beszélünk. Tök jó, ha vannak szép, új, modern projektek. Az a baj, ha egy ügyfélnek van egy 10-20 éves rendszere, amit már egy tucat contractor szarrá hekkelt. Aztán hív egy új contractort, hogy itt egy 2-3 hónapos új projekt, hegessz rajta egy kicsit. Aztán másik projekt, másik contractor, stb. Egész máshogy fog kinézni az a kód, mintha valakinek a saját, belső fejlesztése lenne, amin ugyanazok az emberek évekig dolgoznak és szépítgetik, mert már érzelmileg is kötődnek hozzá. Nem gondolom, hogy az EPAM visszautasítana egy ilyen projektet csak azért, mert technikailag csúnya.

Egyetertek, de ez szamomra irrelevans. Volt olyan ceg, aki ugy dontott, helyettunk inkabb masik ceggel dolgoztat. Nem csinalnak majd sok mindent, azt viszont harmad annyiert. A donteshozoknak meg csak ez szamitott. Ez az o dontesuk. Ha evente mas beszallitot akarnak hat legyen. Az EPAM elvegzi amiert fizetik, amig fizetik. Hol itt a problema? :D

De mint mondtam itt nem full termekekrol van szo, hanem projektekrol. Gondolj bele, hogy akar egy mar meglevo termekhez egy uj feature kifejlesztese nem evek, hanem csak honapok kerdese.

Konkrétan tudok mondani olyan ismerőst, aki ráunt a második "túlnagyra nőtt garázscég" jellegű megrendelő kódjára és miután bekategorizálták frontendre, hiába ígértek neki ezt-azt, inkább váltott. Nem állítom, hogy ismerősöm hozzáállása nem lehetett az utóbbiban benne, de a többi része rajta független.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hat ugye ez is csak egy allas. Amig elvezem csinalom, amint masra vagyom lepek es kesz. Kicsit misztifikaljak az emberek a munkat szerintem. Vagy en vagyok mar tul oreg. :D

Szivfajdalom nelkul lepek le akarhonnan, mivel nem gondolom hogy potolhatatlan lennek. A ceg szamara egy resource vagyok, a ceg meg nekem egy penzkereseti lehetoseg (kifizeto hely :D). Ennyi. Nem szerelem, nem hazassag, ahol tobbszor is meggondolja az ember, hogy lelep e a gyerek, vagyonmegosztas meg ilyenek miatt. :D

Ket helyrol is ugy leptem le, hogy meg ki sem hult a kezemben az ev dolgozoja plakett :D Hahahahaha
Nem tartozok semmivel sem a cegnek es ok sem nekem. Annyi, hogy amig ott vagyok 100%-ban az o szekeruket tolom, mint megbizhato katona, ok meg ezert tapolnak. :D

Uzlet, semmi erzelem. :D

Ugyhogy megertem az ismerosod. Ha nem tetszik a munka nem kell maradni. Miert is csinalnek olyat, amit nem elvezek? Persze nagy a pofam ennyi idosen :D

Nezd rengeteg cegrol rossz hirek terjengenek. Olyan emberektol foleg, akiknek nem felelt meg a kornyezet, nem tudtak ervenyesulni.
En csak kilenc honapig birtam a Morgan Stanley-nel. Szamomra nagyon nem felelt meg. De nem mondok rola rosszat. Masok evek ota dolgoznak ott es elvezik. Sot dolgoztam nagy sved tekonal is. Ott csomoan nyihogtak. En elfogadtam dolgokat amig tudtam, majd leptem. Szar lenne az a ceg? Nem. Csak velem nem volt kompatibilis.
En is visszahallok dolgokat, hogy miket terjesztenek egyes keseru emberek. Ilyenkor azert szoktam helyesbiteni annak, aki megkerdezi, hogy ez tenyleg ugy van e ahogy mondtak.
Ismerek olyat, aki szinte hadjarat szeruen probalja lejaratni a ceget, de egy ev alatt, amig itt volt nem csinalt semmit a kavezason, csicsozason kivul. Pedig csinalhatott volna. Mikor eljott az ertekeles ideje, hat ertekeltek.
En elhiszem, hogy ragyogo szemelyiseg, meg szereti az anyukaja, meg minden. De nem erre szokak munkabert fizetni. :)

egyebkent hogy lehet itt kereseni? netto 400-at megadjak ujoncoknak? mi a plafon a cegnel? szenior szenior netto 2 milliot meg tudja kereseni itt? (azokra vagyok kivancsiak akik dolgoztak epam-nal es tudjak mi a minimum es maximum, nem executive/board szinten)

Nem tudom, ujonc mit kaphat.
Ismerek egy csokat, aki Epamnal volt Magyarorszagn elegge senior java architect, o 1 millios fizut emlitett, amikor kijott Angliaba es beszelgettunk (ez olyan 4 eve lehetett). Azt nem tudom, hogy brutto volt-e, vagy netto. De erzes alapjan nettora tippelnek.

Azt tippelem ennek alapjan, hogy a 2 millio netto nem lesz meg, de a fele talan igen.

Erdekessegkeppen Angliaban egy atlagos senior IT-s fizetes nem eri el a 2 millio nettot. Akiket ismerek, atszamolva 1,2 - 1,5 netto korul keresnek. Bankokban valamivel tobb penz van, de akit ismerek senior seniorkent atszamolva 1,8 netto korul kap.

"Erdekessegkeppen Angliaban egy atlagos senior IT-s fizetes nem eri el a 2 millio nettot. "

Akkor nézz meg pl. egy Google fizetést, még nem seniorként is összejön annyi. Londonban a durva albérlet árak mellett kell is... Plusz azért is rossz az összehasonlítás, mert a GBP:HUF eléggé tud ugrálni.

"Akkor nézz meg pl. egy Google fizetést, még nem seniorként is összejön annyi."

1. Az nem egy sulycsoport a banki koderekkel.
2. Bankoknal seniorkent kontraktorkent lehet kaszalni ennyit.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Alkalmazotti alapfizetésként sima developernek (vezető szerep nélkül) kizártnak tartom.
Nem tud kijönni a matek a továbbértékesített munkából, nincsenek ekkora vállalkozói óradíjak.
Ha termék van a háttérben abból meglehet a fedezet.
Ha csapat (vezetés) akkor szintén.
Bónusszal, mozgóbérrel, osztalékkal whatever meglehet a 2m nettó havonta.

--
Gábriel Ákos

2. Bankoknal seniorkent kontraktorkent lehet kaszalni ennyit
Kontraktorkent nem nehez ket millio forintos havi nettot osszeszedni Londonban (nem csak bankoknal)

Most gyorsan felmentem a monster.com-ra, beirtam, hogy java software engineer (senior-t nem ajlanlott fel a rendszer).

Az elso talalat:
full stack java developer, year long contract, south London, 600+ daily rate

Masodik:
Java, Rest, Angular, HTML5, Bank 600-650 daily rate

Harmadik:
Java, London Zone 3, 450 - 500 per day.

Negyedik:
Java/Scala full stack developer 500 - 600 per day.

Tovabb nem neztem. En amikor azt mondtam, ket millio forint nettot meg lehet keresni, 500-as napi dijat felteteleztem, az BA-nak, vagy Agile Coach-nak az jonak, de nem kiemelkedonek szamit. Nem neztem utana akkor, hogy fejlesztonek mennyi, de ezek szerint varhatoan tobb, inkabb 600 lehet.

2 millio forint az 5665 font epp most.
500-as napidij, 20 munkanappal az 10 ezer font. Az brutto fizetes 50%-anal joval tobbet haza lehet vinni trukkozes nelkul.

Szerintem kijon a matek.

Contractorkent Londonban egy 500-as napidijjbol tisztessegesen adozva (lehet probalkozni az ir35-os trukkozessel meg umbrellaval, de konnyen nagyon csunyan megbasz az adohivatal) evi 100k-s brutto fizut lehet kihozni, ami havi netto 5480 font.
Ha valaki _tenyleg_ jo es tudja amit kell, gusztusos a cv-je es kulturalt, kommunikaciokepes szemelyiseg akkor egy senior developer pozicioban (plane java) gond nelkul megvan egy ilyen contract.
Ha pedig neadjisten team lead es/vagy architect skillek is vannak a tarsolyban akkor az 500 mar kevesnek is mondhato :)
Es ennyi zsetonbol nagyon kellemesen el lehet karistolni egy 4 tagu csaladnak is Londonban, hazberlessel, 2 autoval, miegymassal.

Nekem elég gyorsan ért véget az ottani kalandom.

Projektre vettek fel, egy konkrét kliensre.
Az interjúzás gyorsan lement, mert kellett az ember.
Megállapodtunk, aztán közölték, hogy a próbaidőt felezzük meg, mert miért ne.
Ok, mondom legyen - legalább hamarabb vége lesz.
Aztán miután elkezdtem dolgozni, kiderült, hogy veszteséges az account és nem tartja el az embereket.
Jó, mondom találjunk ki valamit, mert ez így nem lesz jó.
Az RM végig nyugtatott, hogy ne aggódjak, minden rendben van, csak így tovább, innen csak szándékosan lehet kikerülni.
Aztán a próbaidőm utolsó napján közölték, hogy kiszervezték a részleget Ukrajnába és megszűnt a pozicióm.
Mondom, ok akkor bench? Ja, az nem opció, mert a - nem mellesleg általuk rövidített - próbaidő alatt nem épült ki olyan kapcsolat rendszer, hogy valaki két kézzel nyúlna utánam és nem vállalják fel a költségeket.

Szóval felmondtak, rendkívül korrekt módon.

End of story.

Üdv,
N.

Munkaerőhiány, ja... Egy olyan cég, ahonnan infóst küldenek el (kivéve, ha nagyon béna), úton van a pusztulás felé. A Google pl. arról híres, hogy szereti megtartani az embereit, hiába szűnik meg a pozíció, a projekt, az iroda, próbálnak más lehetőséget keresni, mert itt komolyan gondolják, hogy kell az ember. Néztem is nagyot tavaly, minek küldi el az Oracle a mérnökeit...

"Mondom, ok akkor bench? Ja, az nem opció, mert a - nem mellesleg általuk rövidített - próbaidő alatt nem épült ki olyan kapcsolat rendszer, hogy valaki két kézzel nyúlna utánam és nem vállalják fel a költségeket."

A felvetéli eljárás során közöltek veled, hogy kell szponzort szerezned?

Mert ez jelentősen ellentmond annak, amit az EPAM-s topictárs kommunikál.

Nem tudom melyik poziciora jelentkezett, mi volt a projekt, ki volt a PTL/RTL-je, ki volt az RM-je, kik voltak a csapatban.

Nincs olyan hogy szponzor. De van kirendelt vedoje (RTL/PTL) es lehet mentora (ez is egy folyamat)

Szoval mit is varnal tolem? :D

Ha valaki az en csapatomba kerul, akkor az akar junior, akar senior lesz mentora, mert en azt akarom es o nem is tehet ellene. PTL/RTL-je lesz, mivel az ceges szint. Plusz kap oktatast mindenrol, feladatokat, amiket elvegezhet es megbeszelhet a mentoraval. Attol fuggoen senior vagy junior kulon programjaink vannak. Ezekbol emelunk ki reszeket akkor, ha tudjuk milyen projektre megy es ott mi kell neki es csak arra koncentralunk. Juniorokat naponta basztatja a mentor, seniorokat heti 2-3 alkalommal. PTL/RTL-nek sajat dolga mit csinal es mikor. Ez people management, ami engem nem erdekel. :D

Szoval mit varsz tolem?

Ez nem teljesen igaz. En is voltam benchen, sot volt kollega, aki honapokig ott volt (azalat osszeutott egy komplex bigdata megoldas architekturat).
Itt az a kerdes, hogy a resource mennyit er a cegnek.

En sajnalom, hogy o nem ert a cegnek annyit, hogy megtartsuk. De ezt ne vegye a szemelye elleni tamadasnak. Lehet mas cegeknel o lenne az ev embere. Ez nem minositi se a szaktudasat, se az emberi mivoltat az, hogy ket honap mulva elengedte a ceg. Ez azt jelenti, hogy egyszeruen egy feladatra nincs szukseg ra, vagy nincs olyan feladat amire szukseg lenne ra. Vagy azt, hogy nagyon nem jo emberekkel futott ossze. Ami valljuk be egy ekkora cegnel nagyon konnyen elofordulhat.

Amit hallottam/olvastam abbol sok-sok hiabara kovetkeztetek mind az akkori vezetoi, mind pedig az o oldalarol. Megha ez szamara furcsa is, hogy ot is belevonom. De ugy gondolom os is hibat kovetett el. Ket honap alatt lehet eleget contributalni, networkot epiteni, megmutatni, hogy hasznos az ember. De mint mondom, elismerem, hogy a ceg reszerol nagyon nem jol kezeltek dolgokat, nem tamogattak (amugy nyggatott valakit, hogy tamogatast ker? kerdezte mik a lehetosegek?). De itt is emberek dolgoznak. Lehet egyszeruen csak nem volt szimpi. Ki tudja. En nem.

De oszinte leszek. Nem is erdekel. Es ot sem kellene erdekelje. Tovabb lepett, van jo munkaja. Miert foglalkozik azzal, hogy a multban mi tortent. Konyvelje el, hogy mekkora szarrago a deg, ha akarja es ennyi. :D

Amugy szerintem egy ceg nem lehet rossz, hiszen nem egy szemely. Max adott emberek szarok egy cegnel es van, hogy rossz embert talal meg valaki. De ettol leirni egy ceget....hat nem is tudom....

Amugy mit akarsz bebizonyitani? Mert az eddigi osszes hozzaszolasod/kerdesed olyan, mintha azt varnad tolem, mondjam ki hogy a ceg rossz, csak en egy ribanc vagyok, akinek ez megfelel. :D

Gondolod nem vagyok tisztaban a problemakkal amik itt vannak? Mondtam azt, hogy ez a vilag legjobb cege? Annyit irtam le, hogy mi egymasra talaltunk a ceggel es kesz. Es ez addig fog tartani amig en vagy a ceg akarja. Ennyi.

"Amugy szerintem egy ceg nem lehet rossz, hiszen nem egy szemely. Max adott emberek szarok egy cegnel es van, hogy rossz embert talal meg valaki. De ettol leirni egy ceget....hat nem is tudom...."

Lásd: céges kultúra. Ha akad a cégnél egy rossz személy, akit eltűrnek, és ráadásul régóta rossz (ezt kívülálló kevésbé tudja eldönteni), az azt jelenti, hogy ez belefér a kultúrába, és akkor simán lehet még sok más olyan ember is. Persze bármilyen cégnél akadhat pár rossz ember, de azokat jobb helyen elég hamar vagy konvertálják, vagy kirakják. Nem állítok az EPAM-ról semmit, csak általános komment a te általános felvetésedre.

A probaido egy ketiranyu utca, ezt altalaban nem veszik komolyan, de lehet meglepetes, amikor megis...

Viszont egy dolgot szeretnek kiemelni: nem egyformak az eroviszonyok. Vajon hogy mutat az ember, foleg egy kezdo CV-jeben egy 1-2 honapos munkaviszony? Ez rogton szemet szur mindenkinek, az elso, hogy rakerdeznek egy interjun (ha ez mar nem egy eloszuro, es eljut egyaltalan odaig, hogy el tudja magyarazni, hogy mi ez). Vajon elhiszik neki, hogy nem azert valtak meg tole, mert nem valt be, vagy gyenge volt, hanem azert, mert valaki rosszul szamolt egy projekttervet, vagy akar csak le se sz*rta?

Arrol nem is beszelve, hogy az ember lehet pont akkor kiszolgaltatott helyzetben (peldaul varost/orszagot valt), hogy egy ilyen muvelet a padlora kuldje.

Amelyik ceg ilyet csinal, azt en nagyon durvan buntetnem. Persze talan eleg buntetes az is, hogy elterjed a hire, hogy igy banik az emberekkel, es utana csak jelentos felarral tud embert (bocs, resource-ot) felvenni, vagy a kinalat aljabol kenytelen valogatni.

De lehetne erre masik - itteni elterjedt - megoldas a temp agency, 0 oras szerzodessel. Az ugy tiszta mindenkinek, egyertelmu, hogy csak tolteleknek kellesz.

Mondjuk eleve az a ceg, ahol az ember = egysegnyi resource, az szamomra nem letezik, de ez szubjektiv. A probaidovel valo visszaeles viszont nem az.

A kiszolgaltatottsaggal egyetertek.

En is dolgoztam egy helyen ket honapot. A kovetkezo helyen korrektul elmondtam mi volt a helyzet, a mierteket. Utana is jarhattak, mivel nem ferditettem el a valosagot. De nem tudom utana jartak e vagy elhittek amit mondok. :D

Na most a resource nalam nem pejorativ fogalom, de megertem ha valakinel az. Azt hiszem az eddigi leirasombol latszik, hogy van akarat arra, hogy szepen banjunk mindenkivel. De nem mondom, hogy mindneki olyan, mint akikkel en egyutt dolgozom.

"Az ugy tiszta mindenkinek, egyertelmu, hogy csak tolteleknek kellesz." - ezt egyik tortenetbol tetted sajatodeva. En nem erzem ezt itt dolgozva. Akkor melyik az igaz? Szerintem ahogy irtad, ez nagyon szubjektiv.

Korrekt valasz, koszi. Irok azert egy nem szubjektiv peldat a toltelekesdire: nalatok a probaido lejarta _elott_ egy nappal rakjak ki a resource-ot, mert csak egy resource. A Morgan-nel a bonuszosztas _utan_ egy nappal kapjak meg a felmondast a kollegak, akikre esetleg csoportos leepites kereteben nincs szukseg. Pedig ott aztan egy porszem sem vagy a gepezetben, nem hogy toltelek :)

ui; masik pelda. Amikor kijottem ide, egy kis cegnel kezdtem, aki fel evvel kesobb tonkrement (egy nagy megrendelot magukra haragitottak, elvettek a projektet, ezzel a bevetel nagy szazaleka ugrott. A cegvezeto meg ugy itelte meg, hogy a maradekert mar nem erdemes erolkodni, igy likvidalta az ltd-jet). Siman megcsinalhatta volna, hogy kiveszi az osszes penzt a cegbol, es ugy keri a likvidalast, hogy a kovetkezo havi fizetesunkre mar nem jut. Ehhez kepest 2 honappal elore szolt, hogy ez lesz, es hogy ne aggodjunk, a penzunket meg fogjuk kapni, sot, meg valami kis pluszt is az itteni munkajogi torvenyek miatt. Eszebe nem jutott visszaelni a helyzetevel (na jo, ezt azert nem tudom, de mindenesetre nem tette meg).

Persze itt sincs kolbaszbol a kerites, ha valaki esetleg nem hallott volna a Carillionrol, ok ugy mentek csodbe, hogy meg a dolgozok nyugdijalapjat is magukkal rantottak.

Csak annyit akarok ebbol kihozni, hogy van ilyen ceg is, meg olyan ceg is, es mindenki eldontheti, hol akar dolgozni. VAN alternativa.

En is dolgoztam az MS-nel. Na nem valami sokaig. :D

Barsonyborton. Nekem nem felelt meg. Erre mondtam feljebb, hogy ettol meg nem a ceg a szar, csak nem voltunk kompatibilisek. Igaz enm hagytam el oket ezert es nem ok raktak ki. :D

"es mindenki eldontheti, hol akar dolgozni. VAN alternativa." - Mar megint totalisan egyetertek :D

Aham. Hat akkor hadd idezzek egy klasszikust: "...az ügynökség meg hónaljig érő gumicsizmában elkezd turkálni a múltjában, mint Kocsor Zsolt segédmunkás a felnémeti vízmű csatornáiban."

Ertem, hogy Magyarorszagon nagyjabol senkit nem erdekelnek az aprosagok. Nyugatabbra bizonyos tipusu munkahelyeken teljes atvilagitas van, nemzetbiztonsagitol kezdve hiteltortenetig, es az osszes munkahelyedrol ES valamennyi (azt hiszem, 3 honapnal hosszabb) nem-dolgozos idoszakodrol referenciat kernek. Utazgatas eseten peldaul repulojegyet, hotelszamlakat stb. Persze altalaban csak az utolso 5 evbol.

Epp a minap sztorizta egy kollegam, hogy az egyik haverjat azert nem vettek fel az egyik nagy bankhoz a City-ben, mert egy hasonlo atvilagitas soran kiderult rola, hogy sok-sok evvel ezelott, amikor Braziliabol atkoltozott Europaba, otthagyott egy pitianer osszegu kifizetetlen hitelkartya adossagot, ami egyebkent azota mar reg elevult. Ez megis eleg volt ahhoz, hogy ne kerjenek belole.

Nalam csak a magyar diplomam angol megnevezesere kerdeztek ra, szerencsere referenciat/ajanlolevelet (!) mar nem kertek, jo hogy, kb. 20 evvel ezelott jartam egyetemre... :)

De egyebkent meg mindettol eltekintve, az normalis, hogy valakinek hazudnia kelljen az oneletrajzaban valamirol, amirol nem o tehet? Itt megint az eroviszonyokra mutatnek ra.

"Nyugatabbra bizonyos tipusu munkahelyeken teljes atvilagitas van, nemzetbiztonsagitol kezdve hiteltortenetig, es az osszes munkahelyedrol ES valamennyi (azt hiszem, 3 honapnal hosszabb) nem-dolgozos idoszakodrol referenciat kernek"

Bizonyos típusú munkahelyeken itthon is. De azért tőlünk nyugatabbra sem ez az általános.

"De egyebkent meg mindettol eltekintve, az normalis, hogy valakinek hazudnia kelljen az oneletrajzaban valamirol, amirol nem o tehet? Itt megint az eroviszonyokra mutatnek ra."

Hazudni? A CV nem egy teljes átvilágítás. A CV dolga, hogy felkeltse a potenciális munkaadó érdeklődését, hogy a jelölt esetleg alkalmas lehet a feladatra. Következésképp azt kell beleírni, ami ezen érdeklődés kiváltásához releváns. Minden okosfórumon el is mondják, hogy szabd a kiíráshoz a cvdet. Az, hogy volt egy két hónapos kitérő, ahol nem értette meg egy másik céggel valaki magát, az nem igazán releváns, töltelék. Nem írjuk be az iskolákat se nagyon, a nem releváns certeket sem feltétlen, és akár évek hossza más területen végzett munkát is ki lehet hagyni. Ha mégis érdekli, a leendő munkáltató majd rákérdez az interjún.

Alapvetően egyetértek, de pont a múltkor volt, hogy egy fejvadász javasolta, hogy tegyem bele a CV-be az egyik 1 hónapos munkaviszonyomat is a cégek felsorolásába, nehogy azt higgyék, hogy valamit takargatni akarok.

Beletettem.

Mondjuk lehet, hogy azért mondta, mert pont az volt az utolsó, szóval magyarázkodásnak tűnhetett, hogy akkor az X cégnél dolgoztál utoljára? Hát igazából az Y-nál is volt még egy hónap.

Viszont, ahogy mondod, a projektek listázásánál csak a releváns dolgok vannak, gyakorlatilag a 2010 előtti cégektől egy projekt sincs a listában.
Ha érdekli őket, majd rákérdeznek.

Lehet, hogy pár év múlva (vagy amikor kell a hely) kitörlöm majd a munkahelyek listájából. Semmi releváns tevékenységet nem csináltam ott egyébként se, a projektek között nincs olyan, ami náluk futott.

Hát passz. Igazából egyébként akkor sincs semmi, ha beleírom, aki emiatt kiszórja, az IJ, jó eséllyel egyébként sem egymást kerestük. Még lehet jobb is, mert én szemrebbenés nélkül "magyarázkodok", hogy nem, voltam még Xnél egy hónapot, de nem volt értelme, elváltak útjaink, nem csináltam ott semmi érdekeset, aztán ha a másik szerint emiatt nem jó, akkor legalább nem pazaroltuk egymás idejét. Ha meg őt sem zavarja, akkor akár benne is lehetett volna cvben. Szóval szerintem nem túl érdekes alapvetően, hogy benne van vagy nincs :)

Hát nem tudom. Én azt mondom, hogy a Google-nél nem volt ilyen szintű átvilágítás (erre most biztos jönnek egyesek, hogy "haha, csak te nem tudsz róla", ezt mellőzzük). A CV-t és diplomát a legelején bekérték, aztán nem volt róla szó. Az interjúk után pár darab korábbi kollégától kértek egy kérdőív kitöltést referenciának. Volt lyuk a karrieremben, mert egy ideig munka és egyetem felváltva ment. Pedig a Google aztán olyan cég, ahol olyan nagy mennyiségű szellemi tulajdon van, hogy biztos alaposak, kit engednek a közelébe, nem? Sőt, mondok jobbat: ha a Google-től elmész, és jó volt a teljesítményed, akkor pár éven belül interjú és minden egyéb nélkül visszavesznek. Senkit se fogja érdekelni, hogy mit csináltál közben.

Maximum állami, titkosszolgálati munkáknál, illetve nekik bedolgozó cégeknél várható el az, hogy van igazi és hivatalos átvilágítás, de akkor azt törvény szabályozza és hivatalos szervek végzik el. Ha tőlem egy X évvel előtti utazásról számlát kérne a HR-es, akkor a középső ujjam kapná helyette, és nagyon hamar bejelenteném egy hatóságnál.

De egyebkent meg mindettol eltekintve, az normalis, hogy valakinek hazudnia kelljen az oneletrajzaban valamirol, amirol nem o tehet? Itt megint az eroviszonyokra mutatnek ra.

Én pl. beleírtam az önéletrajzomba egy olyan munkahelyet, ahol 1 hónapot töltöttem, aztán kihasználva a próbaidőt búcsút vettünk egymástól. Pont, mert úgy gondoltam, gáz lehet, ha nem írom be, nehogy azt gondolják, hogy el akarom titkolni.

Ez pár hónapig szerepelt az önéletrajzomban, aztán beszélgettem egy cégtől egy emberrel (nem emlékszem már, mi volt a beosztása, de ő keresett embereket a céghez). Ő rákérdezett erre, elmeséltem, és azt javasolta, hogy vegyem ki, mert csak zavart okoz.

Volt egy másik hely, ahol talán 5 napig voltam, mielőtt felmondtam volna, na azt pl. nem írtam be sehova soha, mert az már tényleg nem oszt, nem szoroz.

szerk: most nézem, 3 évvel ezelőtt pár hozzászólással ezelőtt ugyanerről a bejegyzésről épp azt írtam, hogy valaki kérésére tettem bele a CV-be.

Hát, akkor valószínű tényleg az volt a baj, hogy az volt az utolsó és nem volt benne. Így, hogy volt már másik ami épp aktuális utolsó volt, így meg már nem kellett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Próbálom megérteni, hogyan működik a cég (meg persze, az EPAM-nál dolgozom és a perbelépéshez csak arra várunk, hogy valami terhelőt mondj).

Felvesznek valakit > Bekerül valamilyen platformra (?) > Banch > a platformnak kell ilyen esetben a költségeit viselnie? Ki dönti el, hogy maradhat, vagy sem? Mivan ebből leírva?

Ha itt dolgozva sem erted, hogy mukodik a ceg...haaaat....amugy kerlek a bench-et ne ird tobbszor banch-nek, oki? :)

A tobbirol tajekozodhatsz a belso oldalakon, vagy kerdezd meg nyugodtal az RM-edet.

Amennyiben perelnel kerlek vedd fel velem privatban a kapcsolatot es az ugyvedem (eleg kotozkodos bulldog, akinek mar tobbszor koszonhettem nagyon sokat) jelentkezni fog. Forumon fenyegetni nem elegans, plane hogy az eljarasi rend ugye nem ez. :D

Mire reagaltam? Hogy perrel fenyegettek meg?

Krlek olvasd vegig miket irtam. Az osszeset. Azt hiszem probaltam vegig nagyon konstruktiv lenni.

Viszont ha valaki megfenyeget, azt nem igazan toleralom. Megvedenem magam, ha megengeded.

Arrol, hogy utana nezhet a belso oldalon a ceg mukodeserol igazat irtam. Ha itt dolgozik, ahogy alitja, megteheti? Ez szerinted nem megfelelo reakcio?

Amennyiben itt dolgozik, azt is tudnia kell, hogy hogyan intezik azt, ha valaki forumon nyilvanosan sarozza a ceget, vagy egybb modon ugy viselkedik, ami nem felel meg a CoC-nak. Erre is van folyamat, de nem a forumon fenyegetes. Szinten megtalalhato a belso oldalakon. Es termeszetesen azonnal megkereshet privatban, vagy trey kiadja neki az adataimat.

Amennyiben ez megtortenik, tenyleg az ugyvedemet kuldom es nem magamat, mivel en nem ertek annyira a joghoz.

Szoval mi az amiben szerinted nem viselkedtem megfeleloen, ezzel a ceget degradalva/bemutatva micsoda hely ez?

A perrel valo fenyegetesnek mar nicns koze a ceghez. Annak a szemelyemhez van koze.

Te figyi. Valahol lattad ezt a beperlosdit es nagyon megtetszett? AZota ezen porogsz? Mert mar a masik topikban is lattam, hogy ezt nyomtad.

Hat en a tejet is maganemberkent veszem a kozertben es nem alkalmazottkent. De Te tudod. :D

Amugy meg a CoC szerint jarok el. :D

Annak meg hogy "ronhatod...uzleti erdekeit" ebben a szalban nincs is ertelme, hiszen nem uzleti dolgokrol beszeltunk, hanem processz jellegu dolgokrol. :D

Kicsit kevered a szezont a fazonnal, de ertem en, hogy ha valaki teljesen felizgul valamire akkor a fokusz sem szamit. Szem fatyolosodik, orrcimpak kitaguzlnak, arc kipirosodik, es megy a liheges: "uzleti erdeksertes...arrgghh, ezaz...per...ahhh...ahhh...per...hitelrontas...ehhgghhh" :D

Jo onanizalast. :D

Az RM végig nyugtatott, hogy ne aggódjak, minden rendben van, csak így tovább, innen csak szándékosan lehet kikerülni. [...] Szóval felmondtak, rendkívül korrekt módon.

en elhiszem, hogy az RM (ez mi a banat amugy? Rohadt Menedzser?) optimista volt, hogy tuti maradhatsz, de korrekt akkor lett volna, ha az utolso nap suru bocsanatkeresek kozepette lesz@p...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nalunk is van HR-es, sokszaz.
Sot, azt is tudom mit jelent a HR-es, tekintve, hogy a felesegem egy kivalo munkaugyi jogasz.
De a munkavallalot nem hivja resource-nak, se o, sem a mi HR-eseink.
Sot, az az egyetemi tanar baratom sem aki kepzi a HR-eseket.

Es van tobb ex-epamos kollegam, akik egyontetuen utaltak ezt a megszolitast mikor epamosok voltak.

En birtam. Azota is hianyoznak az ottani minosegu belsos trainingek :)

Foleg az tetszett, hogy nem csak hard, hanem sok-sok soft skill training is volt.

Mennyire jellemző az EPAM-nál, hogy külföldi kiküldetésekre mehet az ember? Nyilván projektfüggő, de van erre lehetőség alapvetően, vagy nem igazán/spórolnak rajta? Sajnos az előző munkahelyemen 0 ilyen lehetőség volt és ez hiányzik. Pláne, hogy az EPAM-nak a világon mindenhol vannak irodái. Nem tudom mondjuk junior-ként ez mennyire esélyes, gondolom inkább a tapasztaltabbakat küldi ki, ha már lehet valaki. Kivéve persze, ha betanulásról van szó.

Én Londonban egy csomó magyar (és lengyel, és ukrán és fehérorosz meg orosz) Epamossal találkoztam. Ezek tipikusan olyan emberek voltak, akiket az Epam az adott országban felvett, aztán (ritkán) vagy egy projektre (vagyis pár hónapos itt tartózkodásra) vagy állandóra Londonba áttelepítette őket. Illetve voltak olyanok, akik kijöttek pár napra rendszeresen, de egyébként a saját országukban dolgoztak.

Azt nem tudom, hogy mondjuk egy magyar irodának mekkora a létszáma és ebből mekkora arány utazik, azt se tudom, hogy pofára megy, vagy jelentkezni kell vagy hogyan választják ki az embereket.

De annak alapján, amit láttam, 0-nál biztos jóval több lehetőség van.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azt se felejtsük el, hogy ez a sokat hangoztatott IT-s hiány (40 ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról) az IT-segédmunkás szinten jelentkezik főleg. Azaz jellemzően nem jólfizetett senior/staff szintű arhitekteket meg adattudósokat kajtatnak a hazai munkáltatók. Hanem aki olcsóért eltologatja valami közepes szinten a napi szart. Az igazán hozzáértőket is fel tudnák hajtani rekordgyorsan, csak azt màr alaposan meg kéne fizetni. Így marad a "nem annyira hozzáértő de legalább felvesszük és ha marad pár évet, akkor talán túléljük vele is" megoldás.

Érdekes, de nálunk a leginkább tapasztaltabbak vannak keresve, vagyis mindenki. Igaz, nehéz olyat találni aki értelmes válaszokat tud adni a kérdésekre. Komolyan elkeseritett, hogy jónevű nem teljesen multi helyre 6 hónap alatt találtunk egy olyan Linux amint aki picit már látott valamit, van benne affinitas de egy lamp stack app migráció se igazán tudott felsorolni ami egy rhca első 2 napja. A fizu meg multi piaci, de mondjuk min br 500 körül és garantált emelések. Minden hiányzik és a greenfox váltók se mindenre jók, legalábbis fel évig nem. 

Nem derül ki nagyon, hogy bruttó 500-ért milyen tudást/tapasztalatot vártok, de szerintem nem kellene túl sokat elvárni annyiért vagy inkább nettó 500-ért keresni azokat a tapasztaltabbakat... Épp most jött szembe Unix-os raktáros hirdetés, ők is bruttó 500-at mondanak, csakszólok.

Sok emberrel találkozom, aki rossz helyen dolgozik és példaként azt hozza, hogy a Lidl-ben a pénztáros mennyit keres (x Ft), emiatt az ő (x*1.5 Ft) fizetése nem is olyan sok, emelést kér vagy eltávozik a cégtől. De ezek nem reális összehasonlítások. Ha a tanárok 4x annyit keresnének mint most és ez alapján skáláznád a saját fizetésed (mindig is 10x annyi volt mint a tanáré), akkor hirtelen 4m Ft lenne az átlagos igény...

a Lidl-ben a pénztáros mennyit keres (x Ft), emiatt az ő (x*1.5 Ft) fizetése nem is olyan sok

Ez szerintem se jó, mert sehol nincs az leírva, hogy nálunk a Lidl pénztáros fizetéséhez képest mennyivel kell többet keresnie valakinek. De ha azzal jön, hogy a Lidl-ben a pénztáros többet keres, mint ő, akkor viszont már egy teljesen jó beszélgetési irány lehet, hogy szeretnék legalább annyit kapni, mint egy pénztáros és ha nem, akkor jelentkezem pénztárosnak a Lidlbe.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Lidl / Aldi esetén a marketing része az elérhető javadalom publikálása. 
Ez 8 órára vonatkozik és minden juttatást tartalmaz.
Lidl-ről semmit nem tudok, az Aldi esetén publikus, hogy az alkalmazottak csupán töredéke van teljes munkaidőbe bejelentve.

Nem hiszem hogy releváns összevetni a két szakmát, ha mégis akkor iparági átlagot kellene mindkét helyen nézni.

Eltávozik a cégtől, és az új helyen kap 1,5-es fizetést ugyanazért a munkáért/tudásért, akkor kivel van a probléma? Többször eljátszottam hasonlót, mondjuk alacsonyról indultam, épp tanár is voltam, onnan meg elmentem supportosnak még kevesebb pénzért, de valahol kezdeni kellett 10+ éve, hülyének is nézett akkor a környezetem, most meg én röhögök rajtuk, mert ugyanúgy szar helyen dolgoznak szar pénzért, én meg most már elég jó helyen, elég jó pénzért, aztán most meg irigykednek, ilyenek ezek az ismerősök/barátok/rokonok :)

A tanároknak sem kötelező tanárnak lenniük... De nem is értem, hogy honnan jön ez a 10-es szorzó? Szerintem sosem volt egy átlag szakmabelinek 10x fizetése, mint egy átlag tanárnak. Egy átlag tanár most kézhez kap mondjuk nettó 200-at, akkor ez alapján most 2 millás fizumnak kéne lennie? Hát nincs, de egy következő 1,5-es lépéssel se jönne össze, pedig szerintem jól keresek.

A Unix-os példát azért hoztam, hogy ott tulajdonképpen nulla tudással, pár óra alatt betanulható melós keres annyit napi 8 óra munkával (és munkaidő utána meg telibe tudja szarni a céget meg a melót is), mint a másik oldalon a melós, akitől alapból elvárnak egy adott tudást, tapasztalatot, plusz folyamatosan képezze magát (sok esetben munkaidőn kívül), ismerje az új dolgokat, és még esetleg valid gyártói vizsgája is legyen, esetleg vállaljon ügyeletet/készenlétet... Szóval, ha az utóbbi azért szeretne kicsit többet keresni, mint egy raktáros a unixnál vagy egy pénzáros a Lidl-nél, hogy kicsit megbecsültebbnek érezze magát, akkor szerintem ez teljesen megérthető. A tanári lét meg állami buli, ott a megbecsülés meg már 10 éve sem volt meg, sem vezetői, sem szülői, sem diák oldalról, sőt életemben nem voltam olyan helyen utána, ahol annyira ment a szarkavarás a kollégák között, de max tisztelet minden tanárnak, hogy csinálják.. még...

Az inkább úgy hangzott el, hogy a magyar munkaerőpiac képes lenne X ezer IT-s pozíciót nyitni középtávon. Nyilván hasonló struktúrában, mint amilyen a jelenlegi munkaerőpiac.

Valamennyire osztom a véleményed, elmúlt két hónapban kíváncsiságból tettem egy kört a magyar munkaerőpiacon, kifejezetten nem globális multik irányába.

4 jelentkezésből 3 esetén jutottam el az ajánlatig, de minden esetben vagy 15 százalékkal kevesebbet akartak adni, mint amennyiben már a 0. körben megegyeztünk, vagy hozzám akartak még csapni egy nyitott pozíciójukat (mert drága vagyok). A pozíció meghirdetése előtt képtelenek voltak arra, hogy átgondolják, képesek-e egy vezető beosztásban lévő embert foglalkoztatni.

Kedvencem az volt, hogy DevOps Architect kiválasztás {alkalmazott} 3. körében felhívtak péntek délután, hogy hétfőn vállalkozóként kezdeni kellene 100 órában Solution Architect-kedni a pre-sales csapatban, mert ég a ház. Visszajeleztem nekik, hogy nincs akadálya, de egy héttel később, mert le vagyok terhelve jelenleg (munkaviszony + vállalkozás). A kiválasztási folyamatot a HR Manager, CTO, CEO, külföldi befektetővel végigkínlódtuk. Idézem a HR Manager válaszát:

Nálunk munkaviszony mellett nem lehet dolgozni a kollégáknak, mert a munka-magánélet kiemelt szempont, és azt gondolom úgy nem lehet pihenni.

Azt gondolom így nem éri meg Neked csatlakozni, mert elesnél a + jövedelemtől.

(A szituáció ugye itt az volt, hogy alkalmazottként jelentkeztem egy alkalmazotti pozícióra, ahol megkértek, hogy még a kiválasztási folyamat részeként vállalkozóként dolgozzak együtt velük.)

Te, én ezt őszintén nem is értem, hogy hogyan gondolták. Az utóbbi időben engem is többször megtaláltak már ilyen vicces ajánlatokkal, de egyelőre a standard válaszom a következő: oké, alvállalkozóként, 500 euró / nap (ilyen megkereséseket kaptam mostanában az osztrákoktól).

Egyébként pont a facebook-on vagy a redditen volt erről egy beszélgetés, ahol valaki pont ugyanezt sérelmezte (teljesen jogosan) hogy először megalkudtok egy pénzösszegben amennyiért elmennél dolgozni, és a végén meg ennél kevesebbet ajánlanak. Ahol ezt megjátsszák, ott számomra egyértelmű, hogy a cég nem ért az üzlethez.

Írásos ajánlatig azt se hiszem el nekik, amit kérdeznek. Addig meg ugyebár nincs elkötelezve egyik fél se a másik felé. Maga az ajánlat is csak a munkaadót kötelezi, a munkavállaló nem köteles elfogadni. Ha az ajánlat már megvan, akkor azzal már munkaügyi bíróságra lehet menni ha ahhoz képest a tényleges szerződésben nem ugyanaz (v. számomra jobb, de ilyen azért még nem történt az írott történelem folyamán) lett beleírva.

Még a végén képesek lennének beperelni. Szerencsére kicsi az esélye, hogy találkozni fogsz velük.

Amennyiben érdekel a munka, még azt is elfogadtam volna, ha az elején közlik, hogy kevesebbet tudnak adni.
Ebből legalább látszik, hogy felmérték a lehetőségeiket.

De amikor vállalkozóként akarnak átmenetileg foglalkoztatni hogy megnézzék, hogy érdemes-e felvenni, majd közlik, hogy náluk nincs ilyen lehetőség, mert "a munka-magánélet kiemelt szempont, és azt gondolom úgy nem lehet pihenni", az tényleg odabasz. :)
Főleg úgy, hogy senior manager pozicióról volt szó, nem egy juniort akartak felültetni.

A rengeteg embert keresnek nem csak a kieső emberek miatt van, egyébként is rengeteg embert keresnek. (De ez szerintem az egész iparágra igaz.)

Én 3 éve vagyok ott, DevOps-ként csak jókat tudok mondani. Nyilván projektfüggő, de én jókat fogtam ki, folyamatos kihívás és fejlődési lehetőség van. Időközben befejeztem a BSc-m, elkezdtem az MSc-m és soha nem volt gond a távolmaradás. A vírushelyzet óta gyakolatilag full home office, de opcionálisan be lehet járni. Rendszeresen jön az email hogy lehet jelentkezni ilyen-olyan képzésekre, átlátható az értékelési rendszer, kifejezetten támogatják hogy előre tudj lépni, stb.

Én eddig (a második projektemen vagyok csak) mindig elfogadtam amit "dobott" a gép, de van egy belső "linkedin" jellegű oldal ahol kereshetsz, illetve a managered eleve beajánl projektekre, plusz keresni is fognak. Nyugodtan mondhatod, hogyha az neked nem felel meg valamiért.

A csapat tagjai egymást értékelik egy toolon keresztül, amit aztán a manager összesít. Te is kérhetsz adott személyektől értékelést ill. magadnak is kell írnod. Régebben ez nagyrészt szöveges volt, most már inkább pontozásos rendszer, de fűzhetsz megjegyzést, stb. Szakmai teljesítmény mellett pl. soft skillek is értékelhetők.