Rackszekreny (vagy valami hasonlo) otthonra falra

Fórumok

Kicsit, kilog a tema ebbol a csoportbol, de nem talaltam jobbat.

Szoval lakasfelujitas utan vagyok, ethernet kabelek szepen utaznak a falban, mar csak meg kellene oldanom, hogy a kutyuk is kulturaltan legyenek lepakolva.

Nagyon ugy nez ki, hogy a bejarati ajto felett a falon 4 eszkoz lesz: 2 kabelmodem + router + switch. Ezeket szeretnem kulturaltan elhelyezni.

Letezik olyan rack-szekreny, vagy hasonlo cuccos otthoni felhasznalasra, amibe bevezethetem az ethernet kabeleket, neadjisten van beepitve bele eloszto, hogy ez az egesz ne ugy nezzen ki az eloszobaban, mint egy hardver garage sale?

Kulalakot tekintve valami ilyesmire gondoltam:
https://www.aqua.hu/manhattan-intellinet-12u-fali-rack-szekreny-711869-…

De nem tudom, hogy a belbecsbol mi az, ami megoldhato (tovabbra is: ez egy home office, nem egy adatkozpont) es mi az, amitol kezdve az arak elkezdik verdesni a csillagos eget.

Elore is koszi a valaszokat.

Hozzászólások

Bár talán kicsit off, de nekem elsőre ez jutott eszembe: https://wiki.eth0.nl/index.php/LackRack

Egyébként amit linkeltél, és az ott található többi rack nem jó? Vehetsz bele bármit amit szeretnél, elosztót, patch panelt, stb.

Igaz nekem olyan helyre került, ahol nincs szem előtt, de én laposvasból hajtogattam és hegesztettem magamnak egy keretet, felcsavaroztam a falra, fúrtam bele menetes lyukakat és abba rögzítettem az eszközöket.
Jobban szellőzik és hozzáférhetőbb, mint egy zárt szekrény, "sufni" környezetbe nekem pont megfelel.

én egy kb 9U , de 19" széles rack szekrényt vennék. teszel bele egy elosztót,
egy patch panelt, esetleg egy tálcát, hogy a nem rack eszközök is normálisan el legyenek
helyezve.

ebből nem biztos, hogy a legolcsóbbat kell megvenni. Az a tapasztalat, hogy minél olcsóbb, annál
nehezebb szerelni.
Ez is elég komfortosnak tűnik.
https://www.aqua.hu/digitus-9u-19-fali-rackszekreny-dn-19-09-u-ec-43507…

Ha nem 3részest (értsd: felszerelés után kihajtható) veszel, akkor legalább levehető oldalast :-)

Koszonom szepen a valaszokat!

Mar csak az lenne a kerdesem, hogyha mondjuk kellene bele 4 220-as aljzat, es mondjuk szeretnek belekotni 5 db CAT6-os kabelt, akkor az extra szerelvenyekkel egyutt kb. mennyiben all meg a projekt? En kb. 30-50e koze lovom be naivan. Ez realis?

Kulcsszavak:
Rack elosztó
Patch panel
Ha "gagyibb" is jó, mindkettő megvan 7-8 ezer forintból. Még csavarok fognak kelleni (rack csavar készlet néven megtalálod), ideális esetben 4db csavar, alátét és anya (100 Ft alatt) a panelhez és az elosztóhoz is. A rack tálcához (5-7e környéke) szintén.
Marad a szekrény ára.

Ilyen esetben +1 a Keystone-ra. (5db kábelről beszél, arra jelenleg olcsóbb mint egy komplett 24-es panel és mikor jönnek a +1-1 kábelek, akkor nem kell az egész élő panelt kibányászni a bekötéshez)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

aljzatok:
- olcsó verzió: 4 db falon kívüli aljzat villanyszerelvényboltban + kábel
- drágább verzió: túlfeszvédett rack szekrényre szerelhető kapcsolós elosztó

kábel: (attól függ hány méter)
- olcsó verzió: cat5e -> gigabit
- drágább verzió cat6a -> 10 gbit
- cat6??? nem látom értelmét

falialjzatok:
- cat5e: bármilyen szerelvénycsaládban elérhető, olcsó
- cat6a: nagyon kevés szerelvénycsaládnak van megelelő minőségű típusa, ha csak utp kell akkor menni fog, ha stp aljzatot szeretnél, akkor kösd fel a gatyát, mert elég elszomorító az amit itthon akként árulnak kiskerben, nem is beszélve az áráról!

Kinek-kinek ízlése/pénztárcája/távlati tervei/mazovizmusfaktora alapján szabadon választott.

Maga a keret kicsit gyengébb minőség, de a Schneider-nek van egy Asfora nevű családja, amiben a hálózati csatlakozók keystoneosak. Gyárilag 5e modulokat adnak hozzá, de amúgy azt pattintasz bele, amit akarsz. Nekem például egy-két helyen coax kábelhez van F csatlakozó.

Ha még a többi sincs meg, lehet ezt a családot választani.
Ha nincs rendes aljzat abból a családból, amiből amúgy a kapcsolóid meg a konnektoraid vannak, akkor meg úgyis mindegy.

Nyilván nem neked szólt a tipp, te találtál a tieidhez illőt elfogadható áron.
Amikor én újítottam fel és építettem ki hálózatot, nem akartam minden meglévő szerelvényt kidobni. A családba (régen prodax, most schneider classic néven fut) illő cat5e aljzat darabja 9000 Ft fölé jött volna ki. Na erre azt mondtam, hogy köszi, de nem, csak oda vettem meg, ahol szem előtt van. Ahol a falra szerelt TV, íróasztal, egyéb bútor takarja, oda ment az olcsóbb, moduláris.

A legtöbb szerelvénycsaládhoz létezik Keystone modul illesztő és akkor olyan minőségű RJ aljzat van bent, amilyet szeretnél és a design sem sérül.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ötleteléshez nézd meg a Schrack weblapját, sok érdekes dolog van amivel másképp nem találkozol csak ha végignézed.

Koszi a valaszt mindenkinek, ha megvalosul a projekt, majd lejelentkezem...

Jó ötlet routert (feltehetően wifis) a lakás szélére (bejárati ajtó) tenni, és nem középre?

Viszont így a routered által lefedhető területnek a fele biztos, hogy a lakáson kívül van - én megnézném, hogy a lefedett terület átmérője (szükség szerint picit feltolt rf teljesítménnyel) hogyan viszonyul a lakás hosszabbik kiterjedéséhez... Igen, tudom, pluszban kell hozzá kábelezni, meg másik polc/plafonra/falra szerelés kell, de most még meg lehet lépni, később viszont csak a szívásfaktor lesz belőle. (Ja, a 9 nanométer az nem igazán nagy, bár gondolom, 90m2-t akartál írni...)

Ja, és a wifi-routert pont nem a rackszekrénybe fogod rakni szerintem... :-P hacsak nem levehető antennás, és veszel hozzá plusz antennát kábellel.

Én anno a LAN Kft-től (talán kerlan.hu lehetett) vettem.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Nálam Lande Netbox Home került a falra végül. Az összes melós teljes megrökönyödésére/értetlenségére és az én teljes megelégedésemre :) van még a netbox slim ami bizonyos esetekben szóba jöhet, de én többet akartam belepakolni mint te, így a legvastagabbat és a legmagasabbat szereltem fel, pont azonos mélységű, mint az egyik falbeugróm, persze nálad otrombán hathat, de van kisebb mélységű és magasságú is, mint az enyim. landeshop.hu (nem itt dolgozom, nem kapok jutalékot sem, egyszerűen ez felelt meg nekem legjobban)

Látom amit te belinkeltél az (szél x mély x mag): 570 x 450 x 635 mm
Enyém 600 x 300 x 640, még kisebb is, mint amit te kinéztél. LN-RS12U5430-LG (12 unitos)

kieg: a levehető oldal/kihajtható fél, marha praktikus, ezek egyike sem igaz a netbox home-ra, de egyszer megszenvedtem a szerelvényezéssel és ennyi volt (a másik ami hiányzott az a kitörhető perforáció a hátoldalán, ami szintén nincs, csak az alján és a tetején). Persze ha nem letűzős patch panelt veszel, hanem keystoneosat, akkor még talán egyszer sem kell szenvedni, de akkor drágább a panel. Ez is elvileg hosszabb távon megéri, de szintén drágító tényező lehet.

Amire a fali szekrénynél még vigyázni kell, hogy ha a fal nem teljesen sík, akkor vetemedhet és nem tudod becsukni az ajtót, megfelelő számú alátétet vegyél előre a korrekcióhoz.

Én cat7-es kábelt tettem a falba és cat6a aljzatokat és panelt (a cat7 kábel épp akciós volt és olcsóbbra jött ki a 6a-nál), de a keystone-on spóroltam, viszont ráhagytam a kábelekre, ha netán valami gikszer lenne.

Olyan fali dobozt javasoltam volna, amit te magad is megtaláltál. A hűtés legyen nagyjából méretezve.
Szóval +1.

Sziasztok,

Itthonra szeretnék egy rack szekrényt. A helye a padláson lenne, ahol eléggé ki lenne téve az időjárás hőmérséklet változásainak és a pornak is. Milyet javasolnátok?

Egy NAS, PoE-s switch és egy UPS kerülne bele. A NAS egy ITX-es házban van. Gondolom kellene neki valamilyen hűtés is.

Köszi a segítséget.

Az ok, amiért oda tenném, az a kamerák miatt lenne. Az még lehetne megoldás, hogy a PoE-s switch maradna fent, abba belekötném a kamerákat és csak akkor egy kábel jönne le a lakótérbe, ahol lenne egy rack szerkény. 

Vagy ez is halott ügy, és a kamerákat is valahogy vezessem le a lakótérbe és oldjak meg mindent ott?

Az Air Conditioned Rack is lehet megoldás, most ötleteket gyűjtök. 

Igaz, mostanában már nem olyan kemények a telek, de switch-eknél a másik véglet is érdekes tud lenni. A tervezett működési hőmérséklet-tartomány alsó vége alatt is elő szoktak fordulni egyes eszközök esetén hálózati anomáliák. Ha valamit 0-40 fok közötti hőmérsékletre terveztek, az nem mindig szokta szeretni a pl -5 fokot. Van ahol belefér, hogy rejtélyes módon eltűnik egy-két eszköz a hálózatról, van ahol nem.