win10 wtf

Az egyik gépünkön ma felugrott egy elég érdekes ablak:

Namármost, azt sejtem, hogy ez a Meltdown és a Spectre ellen való patch, csak éppen két dolgot nem értek: egyrészt, hogy a fárasba jöhetett fel az ablak, amikor a WU ezen a gépen direkt le volt tiltva teljesen, másrészt mi került ezen a fotelon 8 GB-ba?

Mindenesetre lecsekkoltam, hogy mi csinálja ezt:

És ellenőriztem, hogy a services.msc-ben vajon tényleg le van-e tiltva a WU...nos, nem volt, valami érthetetlen módon visszakapcsolta. Kikapcsoltam ismét, de ez az updater nem tűnt el:

Namármost, az rendben van, hogy ezt célszerű volna telepíteni (még akkor is, ha ez a gép nincs aktívan használva, csak a munkaidőpanel fut benne kioszk módon), nade az a baj...

...hogy ha mindent letörölnénk a gépről a win10 kivételével, akkor sem lenne elég a hely a patchnek, még mindig hiányozna fél GB...

Így jobb híján kilőttem a taszkot és átneveztem a könyvtárát, de félő, hogy megint fel fog ugrálni.

Akinek van ötlete, az ne tartsa magában.

Hozzászólások

USB stick,és hardlink a könyvtárra ahovan jönne a frissítés.

"Akinek van ötlete, az ne tartsa magában."
Én megkérdezném a Microsoft supportot is, érdekelne a véleményük. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Feltételezem, nem a kínaiak vették meg a cégeteknek a készüléket. Arról sem ők tehetnek, hogy a Microsoft hazudik a rendszerkövetelményekről (vagy nem fejti ki a teljes igazságot (egyébként lehet, hogy valamilyen részletes technikai leírásban benne van, mit jelent valójában a minimális tárterület)), illetve hogy annyira nem értetek a cégnél a Windowshoz, hogy felismerjétek, mit jelent W10 esetén 20,5 GB terület. Jogos elvárás lenne, hogy az olcsó szar ne legyen szar, csak olcsó, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsó szarból általában a szar teljesül. Ha értenétek a Windowshoz, nem lenne ez a topik, és nem a kínaiakra mutogatnál.

:)

Nem az én döntésem volt a készülék megvétele. Én sose voltam windowsos, én itt belecsöppentem egy helyzetbe, amit meg kellett/meg kell oldani.

A követelmény az volt, hogy lehessen adni a júzereknek egy szép színes kijelzőn lévő munkaidőpanelt, háttérrel, gombokkal, mittudoménmivel. Ezek a "terminálok" felcsatlakoznak a helyi szerverre és oda jelentik le, hogy az egyes userek mit ütöttek be. Mivel szerverből csak egy van, ilyen terminálból meg több is lehet - szétszórva a telep területén - így az nem játszott, hogy kirakunk N darab érintőképernyős kijelzőt, amiket egy gép hajt meg, mert akár kábellel, akár WiFi-vel akarjuk kirakni rájuk a képet, az sokkal drágább és bonyolultabb lett volna, mint ez az all-in-one WiFi-s minipc. Néztünk olyat is, ami nagyobb tárhellyel bír, de nem találtunk. Megpróbáltunk felrakni rá Linuxot (egy LXDE-s Debiannak 1-2 GB is elég), de nem volt hajlandó bootolni máshonnan, csak a Flash-ről.

Itt a költségkeret eléggé bekorlátozott sokmindent. Ennyiért ez volt. És tekintve, hogy leírtad, hogy az ms hazudik a rendszerkövetelményekről, így akkor itt a "hozzáértés" kb. kimerült volna abban, hogy tudjuk, hogy a minimum tárhely a leírásban kamu.

A követelmény az volt, hogy lehessen adni a júzereknek egy szép színes kijelzőn lévő munkaidőpanelt

Ez teljesült is. A helyes követelmény ilyesmi lett volna: lehessen adni a júzereknek egy szép színes kijelzőn lévő munkaidőpanelt, _egy naprakész rendszeren futtatva_. Ekkor talán felmerült volna, hogy mi van a hardverrel, tudtok-e rá Linuxot telepíteni, vagy hogy a 20,5 GB valóban elég-e egy W10 naprakészen tartásához.

itt a "hozzáértés" kb. kimerült volna abban, hogy tudjuk, hogy a minimum tárhely a leírásban kamu

Igen, és akkor nem lenne ez a topik, mert nem veszitek meg a gépet, vagy SD kártyával veszitek, vagy akármi.

:)

> A helyes követelmény ilyesmi lett volna: lehessen adni a júzereknek egy szép színes kijelzőn lévő munkaidőpanelt, _egy naprakész rendszeren futtatva_.

Bocsánat, de a naprakész rendszer nem volt a követelmények között. Ezek a gépek többnyire zárt hálón ülnek, csak néhol van ahol ki van nyitva a net, de ott sem csinálhatnak rajta semmit, mert a munkaidőpanel fut rajta. Itt nem mi akartuk frissen tartani a rendszert, hanem a microsoft erőltette le (illetve próbálta leerőltetni) a frissítést a gépre, holott az update direkt ki van kapcsolva, hiszen ezeknek 0-24-ben kell menniük és nem szempont, hogy mennyire friss a rendszer, tehát nem megengedhető, hogy leállítgassa magát, mert frissít.
Néztünk hasonló gépet, amire tuti felmegy a Linux, de mind sokkal drágább volt.

> Igen, és akkor nem lenne ez a topik, mert nem veszitek meg a gépet, vagy SD kártyával veszitek, vagy akármi.

Értem. Hát, ha itt tényleg ennyi lett volna a hozzáértés, hogy tudjuk hol vág át minket az ms, akkor ezt elismerjük, gőzünk nem volt róla. Ami az SD kártyát illeti, hogy ilyenkor rádugunk egyet, az egy dolog, de ha mindbe azt kell pakolni, hogy az msnek legyen hova leszemetelnie a letiltott frissítéseit, az már nem a legjobb ötlet, hogy azt egy SD-re tegye; az SD kártyák sokszor nyiffannak ki, ha állandóan írkálják őket, legalábbis a nekünk ez a tapasztalatunk.

Keresztkérdés: Ezek az eszközök szeparált (legalább vlan-szinten) hálózaton vannak? Ad-e lehetőséget a fizikai hozzáférés (odanyomod a kártyát, simogatod a kijelzőt) tetszőleges program elindítására, külső hardvernek a dobozhoz kapcsolására?
Ha külön VLAN van, szeparálva, a hálózat többi része felől és felé(!) szűrt hozzáféréssel, és a fizikai hozzáférés nem ad lehetőséget semmi disznolkodásra, akkor kockázatelemzés alapján lehet, hogy nem szükséges az eszköz frissítése.

AHogy látom a leírásodból, a szeparált hálózat "majdnem", a szűrt hozzáférés "kifelé" viszont nincs megoldva (mert egyébként hogy a fenébe tudna arról, hogy van frissítés)...

Ez a megrendelőtől függ, hogy ő milyen hálózatra teszi. Az eszközön nincsen az érintőképernyő és a kártyaolvasó kivételével semmiféle beviteli eszköz, a képernyőn viszont kioszk módban fut a mi cuccunk, tehát semmilyen módon nem tudnak belenyúlni a rendszerbe.
Ez pontosan úgy van, ahogy mondod: "nem szükséges az eszköz frissítése", de ismétlem és hangsúlyozom: nem mi akartuk frissíteni, a gépek 0-24-ben mennek, a frissítések ki voltak kapcsolva, a microsoft kapcsolta vissza valahogy. (Szerencsére eddig csak ezen az egy gépen.)

A forgalom filterezése a megrendelő hálózatától függ, mi abba nem nyúlhatunk bele, mi csak az eszközöket szállítjuk.

Én nem túráztatok senkit. Senkinek nem kötelező segítenie, ez az egész önkéntes alapon megy, nem tudom feltűnt-e.
Nekem bármelyik megoldás jó, akár az, hogy hogyan lehet lefrissíteni, akár az, hogy hogyan lehet letiltani; csak annyit írtam, hogy akinek ötlete van, az ne tartsa magában, egy szóval nem mondtam, hogy olyan ötlet nem jöhet, hogy hogyan lehet ezt permanensen kilőni, viszont többször is mondtam, hogy nem ragaszkodunk a frissítés felrakásához.

Az általad idézett oldalról:

Az alábbi hardveres követelményeket teljesítő PC-ket és tableteket lehet a Windows 10-re frissíteni. Az oldalon a verzióváltást befolyásoló egyéb tényezőkről is tájékoztatjuk.

A 16 és 20GB a verziófrissítés előtti szabad területigényről ad tájékoztatást.


Fontos tudnivalók
Előfordulhat, hogy a kis tárterülettel rendelkező készülékek – például a 32 GB-os merevlemezzel rendelkező készülékek, illetve olyan eszközök, amelyeken nincs sok szabad terület – esetén további tárterületre lesz szükség a verziófrissítéshez. A verziófrissítés során meg fogja kapni a szükséges tájékoztatást. Előfordulhat, hogy az eszközről el kell távolítania a szükségtelen fájlokat, vagy USB-meghajtót kell igénybe vennie a verziófrissítéshez.
Előfordulhat, hogy a kevés szabad területtel, vagy kisebb merevlemezzel rendelkező eszközökön – például a 32 GB tárterületű számítógépeken – csak kevés szabad terület áll majd rendelkezésre a verziófrissítés után. A szükséges lemezterület a Tárterület eszközben szabadítható fel – például az ideiglenes fájlok vagy a Windows korábbi verziójának törlésével. A Windows korábbi verziójának fájljai lehetőséget biztosítanak rá, hogy eltávolítsa a Windows 10-et az eszközről, és visszatérjen az előző Windows-verzióhoz. Ezeket a fájlokat a rendszer a verziófrissítés után 10 nappal automatikusan törli. Amennyiben lemezterületet szeretne felszabadítani, a fájlokat akár most is törölheti.

Tök jó, hogy linkelted, rengeteg hasznos infó lett volna benne, ha bárki végigolvassa. :)

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Mármint a helyit, vagy a hivatalost? Hát, ha geleinek, vagy mrceekának van valami tippje, azt szívesen veszem, de a hivatalos microsoft supporttal szívjon a microsoft porszívó... (És nem azért, mert illegális kópia lenne; ez egy PIPO X8-as gép, az árában benne volt a win10.)

Egyik se vagyok, de pl NTFS tömörítés a Program Füles és a Júzer mappákra, előbbinél megspékelve a (compact parancs)-exe:lzx opcióval parancsorból. Kár, hogy a deduplikáció csak szerveren és csak a C:-től különböző meghajtón müxik.
A compactOS opció ilyen kis tárterületnél szerintem kapásból aktív, de azért egy "compact /compactos:always" parancs nem árthat emelt jogú parancssorból.

Ha nem is lesz elég hely, azért jól jön az apró is másra.

Köszi a tippet, de nem tudom, hogy célszerű lenne-e bekapcsolni; a processzor nem túl gyors benne, borzasztó lassú lenne minden, továbbá nem tudom mennyire fogja ez csökkenteni a benne található übergagyi NAND flash élettartamát. Ez irányban van valami ötlet?

Amúgy most olvasom, hogy a rendszerkönyvtárra nem célszerű kiadni a tömörítést. Viszont úgy egyáltalán nincs értelme bekapcsolni, mert ha letörölném a C: teljes tartalmát (kivéve a windows mappát), akkor se lenne elég a hely.

Sz*rk: Rendszerspecifikáció:

http://oscomp.hu/epicz/win10_wtf/sysinfo_lol.png

Van ezen értelme bekapcsolni a tömörítést? Nem nyekken bele?

Igazából semmi, csak feltételezni lehet, hogy a frissítés nagyrészt lecserél meglévő fájlokat, és ha a méretük változik, nem nagyságrendekkel fog.

Vélhetően összességében a tárhelyigény telepítés után kevesebb lesz, mint az alaprendszer + frissítőcsomag (mindenféle temp fájlok és visszaállítási pontok kipucolása után). Ami már most elfér a gépeden.

Nincs a diszken véletlenül egy rescue partíció, amitől (egy mentés után) meg lehetne szabadulni?

Van, de csak 480 MB: http://oscomp.hu/epicz/win10_wtf/diskman.png

A meghajtó nem miattunk ekkora karácsonyfa, hanem gyárilag. Van ugyanis rajta valami speciális boot selector, meg egy Android. (Ha minden igaz, akkor a 4.5 GB-s partíció az.) Sajnos letörölni nem célszerű, mert nem tudom, hogy mit szól hozzá a bootloader.
A recoveryt le lehetne törölni, de 480 MB-tal nem vagyunk kint a vízből.

Igazából ebben semmi meglepő nincs, az Androidnak kell ennyi hülye partíció.

Annó nekem is volt egy Win10/Android kombós tabletem hasonló partíciókkal, mivel az Android részre nem volt szükségem, szépen töröltem azokat a partíciókat, és kibővítettem a C:-t a felszabadult helyre. Itt is meg lehetne szerintem csinálni, persze kezességet nem vállalok érte.

Laikusként én klónoznám a particiót egy nagyobb diszkre, ahol tudom növelni a másolt partició méretét. Majd az új diszkről boot, megcsinálni a frissítést. Takarítás után vhogy vissszanyomni a particiót, hogy elférjen a régi helyén. És reménykedni, hogy műxik. Linuxnál már sikerült ilyesmit csinálnom, jobb híjján.. :)

Hát akkor már csak egy 32 GB-os USB kulacs kell, hogy legyen hova konvertálni...

Na, ez a leírás az, ami baromira nem működött. Szerintem ez az egyel korábbi - még win8.1-el szállított - PIPO-kra vonatkozott, nekünk legalábbis baromira nem sikerült életre lehelni és felbootolni semmilyen eszközt. Ha sikerült volna, akkor nem win10 futna rajta...

Ez az installer jópofa, de ezen a gépen valami custom szar bootloader van, nem microsoftos, vagy GRUB/LILO/whatever, tehát ez a cucc nem fogja tudni módosítani.
Lóg a falon a gép, érintőképernyővel, van rajta X gomb, benyomsz egyet, lehúzod a kártyát és a rendszer regisztrálta, hogy elkezdted/befejezted a munkát, cigiszünetre/ebédszünetre/karácsonyi szünetre mentél, stb. Külön gép meg azért kell, mert ezek a PIPO-k voltak a legolcsóbban és legegyszerűbben kivitelezhető megoldások.

Lehet, hogy alap dolgok, de nem írtad, hogy próbáltál ilyesmiket, ezért hátha:
- Ha hibernálás engedélyezve van tiltsd le ideiglenesen, így nem foglalja a helyet a hiberfil.sys
- Lapozófájl méretét is meg lehet próbálni minimálisra csökkenteni ideiglenesen.
- Temp mappákat ki lehet pucolni (nekem erre a CCleaner vált be), de lehet kézzel is.

Ez a Win 10 Update Assistant nekem legutóbb az őszi alkotói kiadáskor rémlik, hogy megjelent. Főleg ha le volt tiltva a frissítés: nem lehet, hogy ez még az?

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

- A hibernálás ezen a gépen permanensen ki van kapcsolva, hiszen egy munkaidőpanel fut rajta 0-24.
- A lapozófájl mérete 704 MB. Hiába csökkenteném le akár zéróra is, akkor sem elég.
- A CCleaner talált kb. 610 MB felesleges cuccot, amiből 560 volt a Temp, 25 a króm előzményei és 12 az explorer 11-é. Viszont telepítéskor Avastot meg mittudomén mit akart felrakni és természetesen defaultból opt-out volt a telepítőben minden szemét. Továbbá beépült a rendszerbe és elkezdett a háttérben mindenféle baromságot csinálni. Uninstall és inkább kézzel takarítottam ki a Temp-et, meg a böngészőket. (Mindig megkapom, hogy windows hater vagyok, de bakker, itt van nálam legalább 10 féle oprendszer, 5 féle processzorarchitektúrán és ilyeneket egyik alatt sem tapasztaltam soha, hogy a rendszer állandóan teleszemetelődik, 3rd party programok kellenek szinte mindenhez, amik még tovább szemetelik a rendszert, na és ilyet sem láttam még soha, hogy egy biztonsági patch 8 GB lett volna.) De ez a 600 MB is kevés még.

Nem, ez a gép kb. 2-3 hete lett először bekapcsolva.

Ccleaner: elnézést, nem szóltam, hogy figyelni kell a checkboxokra (nekem már természetes), nem telepít sem Avastot, sem a háttérben nem csinál semmit, ha nem akarod.
Én még mindig abba az irányba mennék el, hogy fel tudjak szabadítani elég helyet akár programok ideiglenes törlésével, minden egyéb ideiglenes áthelyezésével. Valószínűleg azért, mert számomra ez tűnik egyszerűbbnek (mert otthonosabban mozgok ebben a témában, mint a fentebb javasoltakban).
Az is lehet, hogy már hozzászoktam/ismerem a hülyeségeit (plusz kötve is vagyok cad programok miatt valamennyire hozzá), de windows nekem mindig kevésbé problémás, mint a linux (desktop). Gondolom aki linuxhoz (vagy máshoz) szokott annak meg az az egyszerűbb és fél perc alatt megoldja, amivel én napokat szórakozok.

szerk.: kétségbeesett, utolsó próbálkozásként: "free up space now" -ra kattintva semmi értelmeset nem hoz fel?
---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Félreérted, én is odafigyeltem, nem nextnextnext-eltem le, csak megjegyeztem, hogy ez is hozza a szokásos "teleszemetelt telepítőjű populáris vindózos szoftver" összes nyavalyáját. A háttérben futást nem lehetett telepítéskor beállítani, utána lehetett, de akkor már úgy is uninstall lett a sorsa.
Itt nem Linuxról volt szó, ezek a mizériák nekem semmilyen oprendszer alatt nem voltak tapasztalhatóak, pedig, mint mondtam van itt belőlük vagy 10...

Dehogynem, felhozott 610 MB-nyi letörölhető cuccot, de ebből 560 a Temp, 25/12 pedig a króm és exploder cachek voltak, ezeket akár kézzel is, a maradék 2%-ot kitevő 13 MB meg már olyan, mint a nyócbites intel: nem oszt és nem szoroz.

Tegyél bele SD kártyát.

A munkaidőpanelt nem lehetne másik gépen futtatni, és Androidról távoli asztallal kapcsolódni? Vagy Windowsról, és akkor nem kellene semmi felesleget ezen a gépen tárolni.

Ha a fentiek közül egyik sem tetszik: Windows összetevők és egyéb szemét (pl. Chrome (főleg, ha telefosta frissítések maradékával a könyvtárait)) eltávolítása. SoftwareDistribution könyvtár törlése.

:)

Igazából hóttmindegy, hogy hova rakom a konvertált virtuális gépet; SD-re, vagy USB kulacsra. Vagy úgy érted, hogy a rendszert kéne átrakni rá? Az nem fog menni, nem tud róla bootolni.

Lehetni mindent lehet, de ennek pont az volt a lényege, hogy ez ilyen all-in-one minipc, standalone tudja futtatni a cuccunkat, nem kell hozzá más, az olcsóság volt a lényeg. De még ha ilyen távoli megoldással is lenne megoldva a dolog, akkor is ugyanez a probléma állt volna elő, mert "felesleges" meg nincs a gépen, szűz win10, egy db munkaidőpanel van rajta (kb. 2 MB), meg egy króm, meg egy TeamViewer. Oké, a krómot lehetne törölni (elég hely még akkor sem lenne), de akkor csak a suxploder 11 marad, mert az "Edge" néven futó exploder 12-est nem engedi futtatni rendszergizda módban. Szóval a windows maga foglal el annyit, hogy ne legyen hely, nem a mi cuccunk csinálja...

A szeméttörlésen már túl vagyunk.

Tegyél a gépbe SD kártyát, hogy legyen hely... Lehet, hogy semmi mást nem kell csinálni, mivel a microsoftos telepítők elég kreatívak (magyarul pofátlanok) a szabad hely megtalálásában és felhasználásában.

Mit számítanak a böngészők, pláne azok rendszergazda módban való használata, ha a gép célja a saját szoftveretek futtatása?

:)

Ez nem olyan, hogy vagy bejön vagy nem. Ha lehet bővíteni SD kártyával, akkor lesz hely, a többi már részletkérdés.

A tiétekről.

Önmaga magyarázata, hogy nem tudod. Nagyon egyszerű: nem volt elég tudásotok ahhoz, hogy olyan hardvert vegyetek, amin a meglévő képességeitekkel hosszú távon a lehető legbiztonságosabban, legjobban üzemeltethetitek a szoftvereteket.

:)

W10 két féle képp frissülhet:
- inkrementálisan
- kumulatívan.

Inkrementális az olyan, mint ami eddig volt. Kumulatív frissítéskor meg lényegében egy upgrade és lecseréli az egész Windowst egy újra. (olyankor van, hogy egy ideig van egy Windows.old is, ha vissza akarod vonni valamiért).

Ezt két okból találták ki: egyrészt egy idő után rengeteg idő lenne felrakni a kismillió patchet (gondolom sokaknak megvan a 10 perc alatt feltelepülő majd 2 óráig frissülő Windows élménye), másrészt a sok egyedi konfig miatt nagyon heterogén volt emiatt a Windows (pl. valami miatt nem ment fel X patch, vagy az user nem telepítette, stb.), ami sokszor eszkalált más problémákat (pl. valamelyik patch javítására/új featurejére épített valami szoftver, emiatt az nem futott, stb.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az jutott eszembe, - mert nekem is van kínai Allview 32 GB, - nem lehet, hogy a flash szétkapás után akár 64 GB-re is cserélhető lenne? (szakszerű "szétfeszegetés" és/vagy forrpáka?) Látott valaki ilyet belülről? (A saját még majdnem garis, nem akartam kockáztatni, amíg működik rajta az 1511-es..)

Ha jól emlékszem, a PIPO-ban speciel cserélhető a NAND flash, de csak egy slot van és ha jól emlékszem, az is valami speciális slot. De tegyük fel, hogy tudunk egy 64 GB-os flasht szerezni, aminek ehhez a slothoz van csatlakozója. A flash-en amint fentebb láthattad, valami irdatlan karácsonyfa partíciós tábla van, mert egy custom bootloader van rajta, ami Androidot meg win10-et tud bootolni és ezt nem nagyon merjük megpiszkálni, mert nem tudjuk, hogy melyiken van valami létfontosságú a boothoz. De tegyük fel, hogy lementjük a teljes lemezfelület képét valami hálózati könyvtárra, vagy USB-s eszközre/SD kártyára. Utána valami UNIX-on felhúzzuk a virtuális partíciós táblát és átméretezzük a win10 partícióját: a mögötte lévő recoveryt kinyírjuk és az utána következő üres 32 GB-ot hozzácsapjuk. Még, ha túl is éli a bootloader a dolgot; hogy írjuk vissza a képfájlt a 64 GB-os chipre? A gépben csak egy slot van, ha abba bedugjuk az üres 64 GB-ot, akkor nincs oprendszerünk, mert USB-ről ez a vacak nem bootol, ha meg visszadugjuk a régi 32-est, akkor ugyan van oprendszer, de akkor nincs 64 GB-os flash, ahova kiírhatnánk...

Jah és ugye a 64 GB-os flash az plusz kiadás, márpedig ennek az volt a célja, hogy ne kelljen semmit pluszba venni, megvettük és all-in-one megoldás, olcsón.

Én arra gondoltam, az egyik flash-ről a másikra, Clone-Zilla-val kéne egy másik gépen a klónozást megcsinálni, utána ugyanott "shrink" a teljes rendszerpartició 64-re. Majd visszaépít. (Persze a GPT-t nem tudom hogyan kezelik a klónozók ilyen part-számban.) és persze kellene a spec-slot-hoz egy SATA-s átalakító is...

Szia!

Az a "custom bootloader" szerintem az UEFI :)

Abban be lehet állítani, hogy miről boot-oljon (valószínűleg Neked az "UEFI shell" kell...) , sőt, hozzá is lehet adni egyéb rendszereket.
UEFI-képes live usb kell hozzá (pl. 64bites Ubuntu szerintem tud ilyet), azzal is érdemes lenne egy próbát tenni...
Valamint lehet, hogy be van azon a tableten kapcsolva a "Secure Boot", na anélkül egyszerűbb lesz másik rendszert boot-olni :)

Nincs tapasztalatom ilyen eszközökkel még, én most tervezek egy Chuwi win10+android táblát venni, de engem is érdekel, hogy a win10-et hogyan lehet lecserélni Ubuntu/Debian/Devuan rendszerre...

Hello!

Nem, nem az UEFI-re gondoltam. :) Van rajta egy ismeretlen bootloader, ami feljön és felkínálja, hogy Android vagy win10.

Az UEFI shell-ben próbáltunk sokmindent, de nem sikerült felbootoltatni a Debiant.
Secure Boot-ot nem tudom, hogy be van-e kapcsolva, de még az is lehet, hogy ki is kapcsoltuk direkt, már nem emlékszem. :/

Hát mi is ezt szerettük volna. Mondjuk most már össze van ez lőve, egyelőre van fontosabb dolog is, legalábbis, ha ez nem fog felugrálni az összes gépen, akkor most már mindegy...

ezt a topikot másfél napig b*sztattátok.
miközben pár éve minden hentesnél van arduinó és egyéb f*szságai mázsaszámra és fillérekért, valamint összehányni egy kártyaolvasós (feltételezem hogy rfid) és nyócgombos szart egy átlagos programozónak hozzávetőleg 2-3 óra...
legyen az egész hétszentség költsége 10ezer huf.
mármost az a cég vagy rencergizda, amelyik
a) ötletszerűen és tetszésből (nem pedig hozzáértés/megszakértés alapján) vesz falra egy díszf*szságot mert az jól néz ki (értsd mára jó lesz, holnap meg majd kitudja/meglátjuk)
b) nem áldoz párezer Ft-ot és/vagy némi elszántságot önerőből (esetleg kis külső segítséggel) megoldani/kiváltani/áthidalni egy ilyen ordenáré nagy problémát
az tegye le a lantot oszt' menjen haza epret kapálni/vessen magára.
persze van az úgy, hogy elméretezzük a dolgokat a tervezés során, csak akkor nem értem, hogy miért nem orosz mintára méretezzük el...
de hogy 2018-ban egyetlen kib kártyahúzás nem elég se kifelé, se befelé egy qrva ajtónál... gondolom klozetről visszafelé jövet be kell írni azt is, hogy nagyjából mennyi papírt és sacc/kb mennyi vizet használtatok el...
az a szép a multis/iparos életben, hogy az egyszerű dolgokat is úgy meg tudják kavarni, hogy az ember már a bekötőúton kapaszkodik...

de hogy ontopik is legyek:
küld vissza garanciális javításra...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

A munkaidőterminálnak a következőt kellett tudnia:
- Vezeték nélküli kapcsolódás a szerverre.
- Felhasználólista és ajtószabályzat letöltése HTTP-n keresztül a szerverről és lokális tárolása offline üzemmód esetére.
- Az ajtószabályzat alapján a nem jogosult felhasználók szűrése, az érvénytelen kérések naplózása.
- Szabadon definiálható maximum 8 funkció (esemény) kezelése.
- Az eseményeket az ajtószabályzattól függően kártyalehúzással, vagy PIN kód bevitelével, vagy a kettővel együtt lehet aktiválni.
- Az eseményeket online módban HTTP-n keresztül visszaküldi a szerverre, offline módban helyben tárolja, online-ra váltáskor felszinkronizál.
- Személyes infók kérése a felhasználóról.
- Legyen benne egy 7 colos, 1280x800-as touchscreen, amin érintéssel lehet kiválasztani a személyes infókat és a 8 funkciót.
- Szervízkártya kezelése és szervízmenü.
- Szervízmenüben az egység IP címének, maszkjának, átjárójának beállítása.
- Esemény után hanglejátszás (visszamondja az esemény nevét és megköszöni).
- Személyes infóknál az user fényképének megjelenítése a személyes adatok mellett.
- Távolról cserélhető hangfájlok és háttérkép.
- Távolról frissíthető a panel szoftvere.
- 3 nyelv kezelése (magyar, angol, német) feliratoknál és hangoknál is.
- Összeszerelés (azaz beépítés a fémházba) a telepítőknek: max. 5 perc.

Ha te ezt Arduinoval és komponenseivel kihozod 10000 Ft-ból 2-3 óra alatt, akkor szólj, átadom a helyem és megyek kapálni.
Ha viszont nem, akkor baromságot beszéltél, mehetsz te kapálni.

"Felhasználólista és ajtószabályzat letöltése HTTP-n keresztül" - ez gondolom cert alapon azonosított https akart lenni, mert ha sima http, akkor az ajtószabályzat olyan, mint a medve halállistája.
Bár ahogy olvasom, visszafelé is http, ergo a felküldött adat is bárki, bármit lehet, ha ügyes valaki.
Szóval tessen a sw-en még reszelni pöttyet, mert ez így tényleg csak teljes mértékben szeparált, fizikailag védett hálózaton tekinthető az "elfogadható" kategória aljának.

Nem, szamárságot írtam, természetesen https az, de én gyakran szoktam a https-t is csak simán http-nek emlegetni. (Tudom, ez hiba.) Amúgy ezeknek a gépeknek az elsöprő többsége teljesen zárt hálón ül.
De egyébként nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy ha ezt a listát kihozza 10000 Ft-ból, 2-3 óra alatt, pláne Arduino-n, akkor varázsló. Csak a kijelző 20000 Ft körül mozog...

Ezt mérlegeltük is (bár OrangePi-vel), de még úgy is drágábban jött ki a dolog, mint ezzel a PIPO-val. A kijelző nagyon sokba' van. Egy ilyen PIPO 27 ropi. És akkor ugye, ha Pi lapka, akkor ahhoz nem csak maga a kijelző kell, hanem az illesztő is, meg akkor rengeteget kell szarakodni a fémkaszniba való beépítésnél, míg ez a PIPO egyben van, nem kell kábelezni, csavarozni, stb. A telepítők ideje is pénzbe kerül.

Mondom: elsöprő többségben zárt hálón. A miénk speciel kilát a netre. Ezért jöttek le a frissítések.

A távoli frissítést meg úgy kell érteni, hogy fel lehessen rá csatlakozni és onnan frissíteni, ez többnyire valamelyik helyi gépről történik; a lényeg, hogy nem kell szétszedni és rádugdosni semmit, hanem marad a falon a kaszniban és valahonnan a helyi hálóról rácsatlakozunk és frissítjük.

ne keseredj el: manapság egy stadion sportolói bejáratánál van csipkártyás ajtó meg bakter, mégis mindenki jön-megy. bizonyára itt is elérte a foglalkozás a célját.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Hát, lehet, hogy félreérthető volt, de az a szűrés csak azt jelenti, hogy aki nem dolgozik a cégnél, az ne tudjon a munkaidőriportokba belekontárkodni. Természetesen a biztonsági rendszerhez semmi köze nincsen, ez csak "gazdasági segédeszköz", vagy mi a túrónak nevezzem; lehet tudni, hogy ki, mikor, mennyit dolgozott, de semmi egyéb...semminő security taskért nem felel.

A 7 colos azért kell, mert az 5 coloson túl kicsi lenne minden, se elolvasni, se az ujjukkal megérinteni nem tudnák.

Az 1280x800-as felbontás meg a natív felbontása a PIPO-nak. Nem tudom feltűnt-e, de itt az volt a kérdés, hogy össze tudja-e hozni Ardunioval és komponenseivel ugyanazt, amit a PIPO tud, mindezt 10 kHUF-ért, 2-3 óra alatt. Igazából a 7 col a lényeg, a felbontás már nem olyan fontos, de ha a PIPO-ban ez van, akkor a felsorolásba is azt írtam, hogy ezt kell utánacsinálni ugyanannyiért.

az érintős (és szép nagy) kijelző némileg emeli az árat...
továbbá egy meglévő, ám a feladatra alkalmatlan szirszar árához mérsz egy alternatívát.
(amit még nem értek, hogy a sok msguru az ilyen topikokhoz miért nem szól hozzá -érdemben-...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

vázoltad hogy 8 gombot nyomkodnak a delikvensek egy ilyen szaron ki- és belépéskor. adtam egy filléres tippet. utána előhuzakodtál a közbeszerzési kiírással, majd ehhez méred az én filléres megoldásomat. ügyes! :)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ami végzi a dolgát, az ügyfelek veszik és nem reklamálnak, mert működik. Nem tudom mi ez a görcsös erőlködés, hogy bebizonyítsátok, hogy ez úgy ahogy van szar, (pláne ilyen egymásnak ellentmondó ökörségekkel, hogy hol vegyük meg 150000 Ft-ért, hol csináljuk meg Arduinoval 10000 Ft-ért), én nem tudom mi érdeketek fűződhet hozzá, de mindenesetre én meguntam.

Mi történne, ha hét napon belül három gépben elromlana a flash meghajtó? Ti illetve az ügyfeleitek gyorsan és egyszerűen tudnák kezelni? Mindenkinél van egy készülék tartalékban, vagy hogyan oldaná(to)k meg? Ugyebár egy átlagos gépbe bármikor be lehet tolni valami szabványos tárolót...

:)

Cserélnénk garanciában. (Bár, ha egyszerre elkezdenének kinyúvadni a flash-ek, az már szériahiba lenne, azt vissza lehetne küldeni a gyártónak és nyilván dobnánk a géptípust is.)
Viszont, a tárolótól függetlenül, ha egy gépben kinyúvad a háttértár, akkor - hacsak nem volt redundáns - az mindenképpen cserét igényel, amire ugyanúgy fel kell másolni mindent, aminek rajta kell lennie, tehát ebből a szempontból mindegy az ügyfélnek, hogy az egész gépet kell cserélni, vagy csak a háttértárat benne, mert ő hiába tolna be egy másik tárolót, arra a szoftvert fel kell rakni.

Attól még, hogy egy hiba teszt környezetben jön elő, még hiba marad. Szerencsétek, hogy nem ügyfél gépén kezdődött a jelenség.

Egyébként ez nem jelenti azt, hogy nem volna értelme körbenézni milyen alternatívák lehetnek, és elfogadni, hogy egy stabilabb rendszer lehet pár forinttal, vagy némi házi barkácsolással többe kerülne.

Vagy csak elég lenne legyalulni a win10-et róla, mert azzal van a baj, nem a hardware-rel.
A barkácsolgatással meg az a baj, hogy nem csak a pár ezer Ft többletköltséggel van a baj, hanem azzal is, hogy ez egyben van, csak befordítjuk a kaszniba és ennyi. Ha több darabból állna, akkor a telepítőknek sokkal tovább tartana egy gépet felszerelni.
Alternatíva: Ha van hasonló ilyen kisgép, amire lehet Linuxot rakni, akkor a probléma meg is lenne oldva.

+1. Az érintett hardver 2015-ben jött ki a piacra, ha jól tévedek. (Oké, hájblézer jön fröcsögni, hogy deminekkelcserélnijóazúgyéskülönbenis), de amint látszik, nem jó, mert olyan feltételeknek kell megfelelnie (2018-ban), amit a tervezésnéál a kiskínai 2015-ben nem tudott, vagy tudott, de lesz@rta, mert néhány dolcsit meg lehetett vele spórolni per darab, és nem volt releváns, hogy 2018-ban mi lesz a dobozzal.

Egzotikus hardver (igen, elég, ha a háttértár csatolófelülete speciális) lehet olcsó, de hosszabb távon nagy az esélye egy méretes rúdaszpirinnek, pláne, ha nincs olyan hardveres a csapatban, aki kellő mértékben képben van az adott eszközt illetően.

"továbbá egy meglévő, ám a feladatra alkalmatlan szirszar"

Én még azt sem feltétlenül gondolnám, hogy azon a szirszaron nem lehetne bootolni egy linuxot valahogy, és felrakni rá, és megoldani valami minimál disztróban a funkciót. Lehet, hogy nem úgy, hogy az ember bootol egyet pendrive-ról. Lehet kéne egy teszteszköz, ami nem fáj, ha próbálkozás közben elromlik.

A netes leírások szerint az unetbootin be tudná telepíteni mondjuk az Ubuntu live iso-t a cé meghajtóra úgy, hogy a windows saját boot menüjéből lehet választani a windows és a live rendszer közt. Csak próbálkozni kell.

Nem biztos, hogy sokra menne a Linuxszal, mert mintha azt írták volna, hogy a hardver nem teljesen támogatott... Neki talán az lenne a legjobb, ha egy egyszerű megoldással a teljes lemezterületet a Windowsnak adhatná, mert jól működik, és támogatva van (persze kérdés, meddig, főleg, hogy 32 bites).

:)

Minek szóljanak hozzá? Ha valamilyen módon sérül(nek) a bootoláshoz szükséges partíció(k), kb. kuka a gép. Ha jól rémlik, USB-n sem lehet úgy piszkálni, mint egy androidos telefont. De ha mégis, az nem a windowshuszárok asztala. Hálózati boot szintén nincs, azt hiszem. És olyan megoldás kell, amit fizető ügyfélnél is be lehet vetni, ha szükséges. És az nem elég, hogy működő megoldás legyen, legyen gyors és biztos megoldás is, mert ugye idő és pénz.

:)

"Minek szóljanak hozzá?"
talán azért, mert megint beleszaladt valaki az ő termékük egyik szépséghibájába...

"És olyan megoldás kell, amit fizető ügyfélnél is be lehet vetni, ha szükséges."
tehát egy ilyen szart nem engedsz ki a netre, vagy céleszközt veszel, nem ilyet...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

> Ha jól számoltam, az olyan 27mm x 31mm per darab, amit azért nem eltalálni elég "erős".

Lehet, de minél nagyobb, annál kényelmesebb, nekünk kell a felhasználóhoz alkalmazkodni. Aki meg rosszul lát, annak meg nem lenne jó, amúgy sem.

> a funkciót, amit betölt, azt kell megvalósítani.

Ez az ami eddig nem sikerült, csak abszurd baromságok összehordása, a feladat ismeretének teljes hiányában.

Nem. A kérdés nem az, hogy egy Arduino ugyanaz-e, mint a PIPO, mert aki ezen vitázik, az bolond.
A kérdés, hogy a feladatra elég-e egy Arduino. És ennek kapcsán kérdés, hogy milyen ok indokolná az 1280×800-as képernyőfelbontást. Mint ahogy alább kifejtették, nyolc gomb megjelenítéséhez ez rohadtul felesleges.

Én meg mondtam, hogy a 7 col volt a lényeg, nem a felbontás. Fel volt sorolva egy raklap dolog, most ebből ki lett pécézve a felbontás, hogy azt minek és akkor mindjárt felesleges az egész? Arduinoból 6 rongy a legolcsóbb, egy 7 colos megjelenítő 20 kHUF körül mozog, még WiFi is kéne rá, meg valami háttértár, ahol a képek/hangok/adatok vannak és akkor máris túlléptük a PIPO árát.

korábban szó nem volt ilyen elvárásokról... :D
tehát akkor megértetted, hogy nem éri meg 27ezer Ft-ért venni egy ilyen falidíszt, hanem ki kell fizetni 150 ropit a kész megoldásért, esetleg improvizálni hozott/szerzett anyagból :)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Sima, gyári lemezkarbantartó megvolt? Rendszerfájlok törlésével - korábbi update-ek, illesztőprogramok, stb... volt már, ahol 30 GB-ot felszabaditott, jellemzően egy Ann. Update után.

--
robyboy

Thx, bár nem hiszem, hogy még lenne valami, már futottak a tisztítók, futott a lemezkarbantartó és ezen a gépen csak egy króm van pluszban, amúgy szűz win10 (a mi programunk nem igényel telepítést, portable (meg amúgy is kb. 2 MB)).

Viszont azt hiszem, megoldódott a probléma, mert kinyitottam az uninstall programs szekciót és volt benne nem egy, de kettő windows 10 upgrade assistant. Mindkettő repült, az ismét visszakapcsolt frissítést megint letiltottam és létrehoztam egy fájlt a C: meghajtón "Windows10Upgrade" néven, amit rejtetté és írásvédetté tettem. Remélhetőleg, ha megint megpróbálja felrakni, ezen fennakad.