Azzal vádolják az Apple-t, hogy visszafogja a régebbi iPhone-ok sebességét, ha a bennük levő akkumulátor elöregedett

Címkék

Felhasználók egy csoportja arra gyanakodik, hogy az Apple visszafogja a régebbi iPhone-ok sebességét, ha a bennük levő akkumulátor elöregedett. Egyrészt azért, hogy az alacsonyabb teljesítményen futó telefon lehetőleg kibírjon egy napot, másrészt azért, hogy elkerülje, hogy ezek a telefonok lekapcsoljanak, amikor egy esetlegesen jelentkező nagyobb terhelés az akkumulátort jobban igénybe venné. A teóriák szerint a korábban jelentkező iPhone 6 és 6s random lekapcsolások orvoslása is összefüggésben van ezzel. A felhasználók úgy jutottak erre a következtetésre, hogy a nevezett telefonokon akkucsere után lányegesen nagyobb teljesítményeket mértek, mint korábban az elöregedett akkumulátorokkal.

A Mac Rumors megkereste az Apple-t, hogy kommentálja a teóriát. Választ eddig nem közöltek.

Hozzászólások

Inkább tűnik jó fícsörnek, mint bugnak.
-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Ez egy teljesen jó funkció. Az igaz, hogy nem állítható és nem kötik a felhasználó orrára feltehetően, de szerintem egy iPhone felhasználó azért vesz iPhone-t, hogy ezekkel ne is kelljen foglalkoznia, leteszi a dollárt, bekapcsolja a telefont és működik, mindig a lehető legjobban.

Ezt elég nehéz így megítélni. Elég sok iPhone tulajdonost hallottam már szentségelni amiatt, hogy egyre lassabb lesz a telefonja. Ha tudták volna, hogy egy ilyen throttling-tól, lehet, hogy már régen kicseréltették volna az akkujukat.

Egyelőre ezek csak feltételezések, majd meglátjuk mit mond az Apple.

--
trey @ gépház

Szerintem meg 2017 van, illene mar kiszamolni feszultsegbol, aramerossegbol, logokbol es homersekletszenzorokbol, hogy hany szazalek van valojaban az aksiban.

En direkt flight mode-ba megyek 5% kornyeken, amig toltot nem talalok. Mert "talan mar egy kikapcsolas es veletlen visszakapcsolodas is arthat neki". Sose mentem le 1%-ra. Erre multkor havernal tapasztaltam, hogy lement 1%-ra, es meg 3 orara ra is 1%-on volt, pedig folyamat hasznalta a telefont, ismerose toltojere varva. Na ott lettem ideges. Tenyleg ennyire nem lehet ezt kiszamolni? Ahogy a 27%-nal kikapcsolas elkeruleset se? (Oke, ha oreg az aksi csavarjon le 50% alatt).

"Szerintem meg 2017 van, illene mar kiszamolni feszultsegbol, aramerossegbol, logokbol es homersekletszenzorokbol, hogy hany szazalek van valojaban az aksiban."

Minden modern telefonban van már gas gauge ami pont ezt hivatott megmondani. Az, hogy a mért adatokból mit prezentálnak a tisztelt usernek az egy másik kérdés.

A 11-es update után kíváncsiságból csináltam egy aksi újrakalibrálást. Kb. hét órán keresztül működött a telefon 3%-on. :-D És ebben volt legalább egy óra navigáció is, igaz, kikapcsolt kijelzővel. Szóval, ja, az aksi monitorozásban és kapacitás tippelésben még van fejlődési potenciál.

Ave, Saabi.

"Sose mentem le 1%-ra"

Kell ilyennel manapság szórakozni? Nem úgy van, hogy az elektronika amúgy is megakadályozza, hogy az akku ténylegesen lemerüljön, és amikor a telefon azt írja ki, hogy lemerült, akkor még bőven van annyi áram benne, hogy ne legyen belőle gond?

Csak megszokás amúgy szerintem. Nekem 2%-nál szól a telefon, hogy van 30 másodpercem a világot megváltani, és 30. másodpercben visszavonhatatlanul bricked státuszba kerül az áramforrásra dugásig. A másik telefonom (más márka) az utolsó 1%-ot jobban tartja mint az előtte lévő 10-et.

Mellesleg, hogy ontopic is legyek, ez a perf degradation ebben a formában átverés, megtévesztés. Örülnék, ha minden esetben publikusan dokumentált lenne.

Pl egyik telefonom nem bírja már egy feltöltéssel aannyi ideig, ellenben nem lassult benchmark szerint. Én viszont beraktam energiatakarékos módba, mert így akartam használni.

Ez egy jó feature valójában. Sokkal nagyobb probléma a beépített akksi.

--
robyboy

10:39-től 13:17-ig degradálódott az akksija?
Vagy a simán merülőben lévő akksira is ez a helyzet?

Tényleg senkinek nem jutott eszébe, hogy miért csinálja ezt valójában az Apple?

Évek óta tudni lehet, hogy a régebbi iPhone-ok egyre lassabbak lesznek, ahogy jelennek meg az új típusok. Most már azt is tudjuk, hogy miként vitelezi ezt ki az Apple. Így rá tudja fogni, hogy "felhasználói élmény" szempontjából van szükség a régebbi készülékek belassítására.

Ez nem feature. Ha gyengélkedik az akkumulátor a mobilomban, akkor kicserélem, de addig is ugyanolyan sebességet akarok.

Á, akkor meg azon lenne a sírás, hogy miért merül le ilyen hamar. És az talán jelenthetne némi segítséget, hogy állítható legyen, takarékos legyen a telefon vagy gyors, de az Apple nem arról híres, hogy túl sok beállítási lehetőséget adna a felhasználóinak. Mondjuk egy-két facebookos, almás csoportnak a tagjaként úgy érzem, egy ilyen beállítás a felhasználók jelentős részét csak összezavarná.

Ave, Saabi.

A probléma - hogy kedves ottani fórumtársaid is megértsék - az, hogy ___undocumented___.

Magyarul, ha a vezérigazgató odaviszi a céges rendszergazdának (mert 10-ből 10 odaviszi), hogy megint miért ilyen lassú ez a szar, akkor a rendszergazda egyből rá tudja vágni, hogy "Ja, kérem, ne tessék enni a szart, ez egy dokumentált működés, akkucsere oszt' jónapot. Itt a link, ahol az Apple leírja."

És - ha ez igaz - akkor ne egy Reddit postból kelljen kitotóznia, hogy ez így működik.

--
trey @ gépház

> Most már azt is tudjuk, hogy miként vitelezi ezt ki az Apple

De amúgy ezt szoftveresen nem lehetett volna megoldani? Azaz hogy mondjuk a telefon aktiválásától számított két év múlva kezd lassulni? Feltétlenül az akku állapotához kellett kötni? Kicsit túlbonyolítottnak tűnik a dolog, ha szándékos. :)

Fogalmam sincs, hogy szándékos-e a dolog. De ha feleannyit használod a telefont mint én, akkor kb. 2-szer annyi ideig bírja egy töltéssel az enyémhez képest. Tehát kevesebbet kell töltened. Ha kevesebbszer töltöd, akkor sokkal lassabban romlik az akkumulátor állapota. Tehát ha 2 év múlva mindkettőnk készüléke lelassul, mert eltelt 2 év, akkor az veled nettó kib@szás, mert a te készüléked akkumulátora még sokkal többet bírna.

Szvsz ez jó feature is lehetne, amennyiben
1. publikus lenne az információ
2. egyszerűen cserélhető lenne az szifonban az akksi (merthogy most nem a kipattintom, bepattintom módon van, hanem szerelni kell, onnantól meg 1.0-ás usert nem érdekli, 2.0-ás meg kétszer is meggondolja, ha egyáltalán)
3. kikapcsolható lenne ha akarom

Ezek nélkül viszont nettó átbaszás és a felhasználó hülyének nézése.

--
Debian 8.9 Jessie, Android 6.0.1 Marshmallow+MIUI 8.5.7.0 Global, OpenWrt 15.05.1 Chaos Calmer, Armbian 5.24, Free MC Boot 1.953+OPL 0.10.15 Daily Build, Boyue C60 20140410 (Gentoo)

En mar igy is ugy erzem, hogy tulsagosan vekonyak a telefonok, pl a oneplus3-amat mar kenyelmetlen hasznalni, egyszeruen egy kezben fogva ha gepelni akarok a huvelykujjammal, akkor az ujjam "tove" mar ralog a kijelzore, es touch eventnek erzi, ezenkivul meg rendszeresen kiesik a kezembol ilyenkor a telefon, szoval inkabb csinaljanak bolcsot meg tokot az akksinak, es legyen 1-2mm-el vastagabb a telefon :) Akar ossze is lehet csavarozva a telefon, csak egy normal (nem specialis, seholsem kaphato feju) csavarhuzoval lehessen cserelni az akksit, hiszen nem havonta cserel az ember akksit, csak ne ragasszak bele.

Egyszer megkértek, hogy cseréljek képernyőt egy Microsoft Lumiában. Egy csavarhúzó, két darab csavar az egyik végén, és kész. Szétszedhető volt. Persze masszívabb egy telefon, ha össze van ragasztva. De ennyi lenne meglépni a cserélhető akkut. Nem emlékszem az adataira, nem rémlik, hogy extrém vékony lett volna, de kézbe fogva kényelmes volt.

3 éves a OnePlus One telefonom. Ugyan még kibírja az egy napot az akkumulátora, de tájékozódó jelleggel megnéztem egy videót az akkumulátor cseréjéről. A hátlap levehető egy műanyag akármivel. Ha az elektronikát takaró műanyag lap ki lenne vágva az akkumulátor csatlakozójánál, akkor nem kellene ezt a lapot levenni. Ebben az esetben a hátlap leszedéséhez használt műanyag akármi a csatlakozó bontására is jó lenne. Így sem bonyolult a dolog, de akkor nem kellene 9 db. csavart eltávolítani a cseréhez, azaz még csavarhúzó sem kellene hozzá.

Még könnyebb lenne a csere, ha nem lenne beragasztva az akkumulátor. A OnePlus One előtti telefonjaim egyikénél sem volt beragasztva, és mégsem estek szét a készülékek.

Ha beigazolódna, megérne egy class action pert, mert ez azért elég kemény átbaszás.
Egy autónál se arra számítok, hogy évről évre lassabban fog csak tudni haladni (lekorlátozza a vezérlő elektronika a max sebességet), mert a gyártó azt mondja, hogy a felhasználói/vezetői/tulajdonosi/stb élmény miatt nem akarja, hogy olyan gyorsan kopjanak a kopó alkatrészek/több benzin fogyjon/nagyobb legyen a károsanyag kibocsátás/stb.

Vagy mert öregszel :D

BTW: akinek volt pl. Lenovo laptopja, az tudja, hogy lenne erre korrekt megoldás. A Lenovo utility figyelmeztet, ha az akku cserére szorul. Aztán annak fényében eldöntöd, hogy majd cserélsz vagy akármi.

https://1.bp.blogspot.com/-lvCxGKgahPE/UMXa9RXZcyI/AAAAAAAAFYo/stcd6X5a…

--
trey @ gépház

Úgy lenne ez korrekt, hogy amikor már merül az akku, akkor jelzi a felhasználónak, hogy csökkentett módba kapcsol, hogy kitolja az akkuidőt (több androidos telefonnál is így működik ez). Ha az akku meg hirtelen lekapcsol, akkor ott magával az akkutechnológiával van gond. Azért egy li-ion akku kb. már döglöttnek tekinthető, ha ezt eljátssza. Hacsak az nincs, hogy az Apple nagyon merészen kitolta az akku lemerítési tartományát azért, hogy nagyobb akkukapacitással reklámozhassa. Ilyenkor az első évben minden frankó, aztán később, meg finoman belassítja a készüléket, hogy kevesebbet fogyasszon és így ne érződjön, hogy a túldolgoztatott akku már elkezdett haldoklani. Persze ez most csak egy feltételezés, nem tudjuk, hogy tényleg ezt csinálják-e. Vagy csinálnak-e bármit is. De ha így van, az elég gáz.

És nyilván igényt kell csinálni az újabb típusnak a piacon. Újként meg kell nyerni a felhasználót azzal, hogy milyen hiper-szuper jó, aztán meg újra el kell ezt játszani 1-2-3 év múlva. De hogyan játszod ezt el újra, hogyha a hw ugyanaz, a szoftverek ugyanolyan jól megvannak írva? Csakis úgy, hogy vagy mutatsz valami killer feature-t az új verzióban, vagy a régi már nem olyan kényelmes, nem olyan jó, nem olyan gyors, nem olyan megbízható.

És hogy ne csak az Apple-t ekézzük: van egy olyan gyanúm, hogy a saját Sony telefonom is csinál ilyet. Újonnan majd leszédültem a székről, hogy milyen fasza telefonom van. Most meg, hát néha belerúgnék egyet. Vagy fut valami a háttérben, ami időnként lefogja a teljesítményt, meg meríti az akkut is, vagy ők is élnek egy ilyesmi trükkel és lassabb órajelre kapcsolják a procit (vagy sűrűn leküldik aludni).

Abszolút nem értek az autókhoz, de pár éve egy Bosch mérnök magyarázta egy kis társaságban, hogy náluk is van olyan fejlesztés, hogy az x márka autóiban y év kopás után z paramétereket állítja az elektronika (itt jön hogy nem értek hozzá, de gyújtásról és benzin keverékről volt szó előtte), és ebből a vezető nem érez semmit, a célja ugyan annak a menetérzésnek a fenntartása. Mivel nem értek hozzá, nem tudom ez jár-e többlet költséggel a vezető számára, és azt sem tudom, hogy a vezetők tudnak-e róla, kapcsolható-e ("ne fogyassz többet nyugodtan rázd a kasznit jobban"), de ezt is simán rá tudja fogni az Apple hasonlóra.

Abban sem vagyok biztos, hogy sokaknak a gyorsaság fontosabb, mint az aksi élettartama a hétköznapokban, és így rá lehet fogni, hogy a sebesség érzet miatt új telefonra váltás egy mellékhatás, a cél a napi használat könnyítése. Én downclock-oltam már laptopot azért, hogy hosszabb legyen az aksi élettartama, bár amennyire tudom ez kb. értelmetlen egy jó governor mellett, több magos processzor amúgyse fűt feleslegesen, stb. pár éve mintha lett volna róla szó, hogy a gyorsabban, max gázon elvégzett számítás összességében kevesebb aksiba kerül, mint a kisebb teljesítményen lassabban elvégzett. ÓRIÁSI FIXME, csak hangosan gondolkodok.

Laptopban gondolom használatfüggő, nyilván workloadja válogatja hogy melyik a jobb megoldás. Céges laposomat én is lejjebb vettem mert idegesített hogy felpörög benne a venti holott amit kérek tőle az nem indokolná ezt. Igyekeztem eltalálni azt a határt hogy a lehető legjobb legyen az üzemidő, ne pörögjön feleslegesen és mindezt úgy hogy ne érezzem meg a napi munkámban amikor hozzányúlok (vagy csak minimális módon ami nem zavar). Elvileg létezik rá passzív beállítás ahol ezt magától megcsinálja, gyakorlatilag az ronda (leveszi az aerot) és cserébe ugyanúgy felpörög néha. Az én megoldásom szép és óránként talán egyszer pörög fel akkor is max 3-4 másodpercre. Az még vállalható :)

Maga az ötlet tök jó egyébként, 2 dolog hiányzik:
- check box a kikapcsoláshoz (alapjáraton engedélyezve)
- dokumentáció

Itt nem feltételezek rosszindulatot, mert akkumulátorcsere után a cucc gyorsult. Az durvább lett volna, ha 200 nap használat után lassult volna, időzítővel.

Nem lepne meg, ha ez hw szintű dolog lenne. Mérés nélkül, androidnál is ilyen érzésem van.

Már kb. 4 napos a hír, és az Apple még nem tudott kipréselni magából semmit az ügyben?

Workaround: Minden évben le kell cserélni a készüléket az új modellre.

A hírek szerint: eddig csak az lehetett tudni, hogy lassú a telefon. Az eddigi ismereteim szerint ennek sok oka lehet. Pl. sok program van feltelepítve a készülékre. Vagy az új szoftverben sokkal több funkció van, így nagyobb sebességű processzort igényelne. Ebben az esetben a telefon cseréje a megoldás.

Arra speciel – eddig – nem gondoltam volna, hogy azért lassú, mert az akkumulátor megérett a cserére. Pláne nem gondolok ilyesmire, ha egyébként a telefon készenléti ideje nem romlott jelentősen. És az órajel csökkentése pont azt eredményezte, hogy a készenléti idő nem csökkent jelentősen.

3,5 évig használtam egy iPhone 5-t, minden elindult, semmi sem lépett ki, nem fagyott le, és nem állt le, sosem hivatkozott kevés memóriára. iOS9-el és 10-el is használható volt. ez is tapasztalat. amivel gondom volt az az aksi idő, ami már az elején sem volt fényes.

2 évig volt egy 6s-em, semmi gondom nem volt vele az aksi időt leszámítva. jelenleg 8 Plust használok, ennek elégedett vagyok az aksijával.

Akkor csak az én iPadem lassú, használhatatlan, minden más király :) Egyébként tény, hogy az Apple telefonok jó sokáig elvannak, de azért lassulás és problémák előjönnek 1-2 év után. Ezt viszont több ismerősömön keresztül tapasztaltam mindenféle iPhone-okkal.

Én máig egy iPad 2-t használok. Persze, kell hozzá türelem, pont mint az öreg emberekhez. De bakker, hat éve vettem! Helyén kell kezelni az eszközöket, ha elavulnak, akkor ne várjunk tőlük olyan helytállást, mint újonnan. Persze, ha pl. soha nem frissítettem volna rajta az oprendszert, akkor valószínűleg éppolyan gyors lenne, mint új korában, csak sokkal kevesebb dolog működne rajta, mint így.

Ave, Saabi.

Helyén van kezelve. Elavult, ezért nem várok tőle sokat. De amikor nem volt elavulva, még jött rá ki az új verzió akkor sem volt túl gyors, és akkor is csak a szívás volt vele.

A tény az, hogy már jóval azelőtt, hogy elavulttá válna a frissítések hiányától lomha lesz, és egyre kevesebb dologra tudod használni. Szóval azzal jönni, hogy megkapta X évig a frissítést nem annyira érv. Persze jó dolog, és androidosként erősen irigylésre méltó.

Ez így, ebben a formában marhaság.
Nem kell az androidokat sem évente cserélni. A 2 éve megjelent Nexus5X köszöni szépen, jól működik. Kapja a frissítéseket is.
A 4 éve megjelent Nexus5 is elmuzsikál szépen, noha nyilván lassabb, mint az utódja. Sajnos gyári frissítéseket már nem kap (faszkorbács a kuglinak), de 3rd party megoldható.
Kollega tavaly vett egy évvel korábbi flagship szemszángot (S6 talán?), jól működik, kapja a frissítéseket is.

Ami miatt részben igazat adok, azok az olcsó androidos készülékek, ez az epülnél ugye nem létezik. Mert ezek kijönnek himihumi hardware-rel, sw frissítés hol volt, hol nem volt, aztán 1-2 év után tényleg használhatatlanok, bár új korukban is harmatosak.
De ezek nem is az aktuális szifon harmadába-negyedébe kerülnek, könyörgöm, 20-30-50 ezer Ft-os készülékekről beszélünk. Nem is lehet ezen csodálkozni.

Kérdés hogy az akku milyen állapotban van, illetve a videochat azért eléggé öli szerintem a gépet.

Illetve a google azt hiszem a novemberi update-nél eléggé elcseszett valamit, baromira ölte az akkut. Egyszer nálam nagyon kijött, egy cikket olvastam (egyszerűt, semmi vide, animgif vagy hasonló), és kb. 10-15 perc alatt sikerült 8%-ról kikapcsolásig merülnie, de egyébként is látványos volt. A decemberi patch (új főverzió? Valami 500 megás volt) óta nem érzékelem ezt a problémát.

"Kérdés hogy az akku milyen állapotban van"

Konkrétan erre válaszolva írtad ezt: "az én két éves Nexus 5X-em akksija nagyon ramaty állapotban van"

"a videochat azért eléggé öli szerintem a gépet"

Ez igaz. De mondom, a kezdetekben se volt túl jó. Emlékszem arra, hogy elég korán hozzá kellett szoknom ahhoz, hogy nap közben figyeljek a töltöttségre és spóroljak az aksival, hogy kibírjon egy napot. Lehet ez az N5X-ek jellemzője, lehet én fogtam ki egy olyan példányt, amiben az aksi hibás, ki tudja. Mindenesetre gáz folyton töltögetni a szerencsétlen telefont.

A vicces, hogy nézegettem komolyabb flagshipek telefon akkutesztjét tegnap, ahol aktív használat mellett mérték melyik merül előbb le. És még a legjobb 1+5T is 6 óráig bírta. És ez vadiúj állapotban, nyilván idővel ez romlik majd. Szóval ezeket is lehet azért úgy használni, hogy egy napot ne bírjanak ki töltés nélkül.

"Szóval ezeket is lehet azért úgy használni, hogy egy napot ne bírjanak ki töltés nélkül."

Egyébként lehet úgy is használni, hogy sokat bírjanak, anno, amikor megvettem a Note 2-t, az előző Note-on kikapcsoltam minden okostelefon feature-t és butatelefonként használtam: telefon és SMS. 21 napig bírta egy töltéssel, sokat nem beszéltem mondjuk, szóval ennek a nagy része készenlét volt, hozta a specifikációt. :)

"Egyébként lehet úgy is használni, hogy sokat bírjanak"

Ez igaz, csak ez egy ocsmány nagy limitáció, ami a te esetedben nem probléma, hiszen másodlagos, backup telefonként használod.
Én a zsebszámítógépem használnám mindenféle funkcióra, ha nem kéne egy vonatút előtt félnem hogy az a pár óra játék, olvasgatás után a célállomáson már nem fogok tudni navigálni.

Ha nagy a kijelző, akkor maga a kijelző is fog sokat zabálni. Függetlenül attól, hogy éppen milyen alkalmazást használsz.

Szubjektív: Régebben irigyeltem azokat az embereket, akiknek napi 2+ órájuk van arra, hogy a telefont nyomogassák. Aztán rájöttem hogy nincs mit irigyelnem. Mert vagy unatkoznak, vagy ez a munkájuk része. Az első esetet nem minősítem. A második esetben viszont inkább sajnálom őket, hogy ilyen kis szarokon kell dolgozniuk.

Fél-háromnegyed óra a melóba, ugyanennyi vissza, ez már alapban 1-1,5 óra. Ebédnél 5-10 percet sorbanállás, ha valami frissen készültet kérsz akkor az újabb 5-10-15 perc. Elmész bevásárolni és olyan sorba állsz ahol valami balfaszkodás lesz, akkor az újabb 5-10 perc a szokásos pár percen felül. Találkozol valakivel aki késik 5-10-15 percet, vagy épp te értél oda 5-10-15 perccel korábban, same in english.

És akkor még nem is csináltál semmi extrát, csak épp próbálod hasznos(abb)an eltölteni az amúgy is elb*szott időt. Én pl. ilyenkor általában híreket olvasok, ha van valami érdekes téma akkor annak utánanézek, stb. Már ha épp van kedvem hozzá, mert néha csak bámulok ki a fejemből.

Ez kb. a napi 2 óra. Már ha nem vagy olyan peches, hogy aznap kell várnod 15 percet a frissensült kajára, amikor a barátod/barátnőd is 15 percet késik, és a boltban is 10 percig állsz sorban. Mert akkor egy kicsit tényleg túlléped a 2 órát.

A 2+ óránál én nem arra gondoltam, hogy 2 óra és 1 perc, hanem arra, hogy órában számolva, 2-nél nagyobb számot kapunk a telefon használattal töltött időre. Tehát 3, 4, … óra használat.

Szerintem ennyit kiteszek én :) Igaz nem nyomkodás, csak szimplán használat. Zenelejátszás, podcastok (házimunka közben pl rengeteget, órákban mérhető). De vannak még kivételes esetek is, kirándulások, vagy családlátogatás ami 5+ óra út ajtótól ajtóig, amikor igazán jól jön ha van mit nyomkodni közben.

OK, értem én, én csak azt írtam, hogy a 2 óra még úgy is kijöhet, hogy csak - relatív - hasznosan töltötted az idődet.

Egyébként meg: szerintem sokunknak volt/van olyan, hogy eltölt(ött) egy egész napot a gép előtt. Akár heteken, hónapokon keresztül, minden nap. Netezés, fórumozás, játék, akármi. Szerintem nagyanyáink sem értették a dolgot.

"Mert vagy unatkoznak, vagy ez a munkájuk része. Az első esetet nem minősítem."

Miért jobb az, amikor valaki napi 2+ órát döglik a tévé előtt? :) Egyébként ennyi üresjárat, amikor van idő telefonon csinálni akármit. Én pl podcsastokat hallgatok, ha épp tömegközlekedek, vagy mosogatok, vagy ilyesmi. Az is telefonhasználat. Plusz simán van napi szinten legalább egy óra telefonálgatás (skype, messenger) párommal, családdal, ismerősökkel.