ReactOS 0.4.7

Címkék

4 különböző böngésző támogatásával megjelent a ReactOS 0.4.7-es kiadása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Telepíteni még nem telepítettem, de a képek alapján elég jelentős az előrelépés. Egy fél éve próbálkoztam vele, akkor kb. minden app szétesett, ami most a képeken jól néz ki. De a szöveges részt végigolvasva is érezhető, hogy most volt egy jelentősebb fejlesztés a háttérben.

A "Részletek a bejelentésével."-ben a link ugyanide mutat.
---------------------------
Oszt jónapot!

WOW. Nincs szavam. Nem gondoltam volna, hogy eddig is eljutnak, és ahogy a Windows manapság kinéz (forced upgrade, megfigyelő cuccok, startmenűben reklám, visszafelé kompatibilitás nuku), pár év múlva ez lesz az indusrial standard :-).

:ásít: Persze, a yandex utolsó bitig mindent lehallgatása az nem zavarja, de a windows tűzfal mögé pakolása meghaladja a képességeit, és álmatlan éjszakákat okoz neki. Óvoda.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

hajbazer likes this

Alapvetően...

Abban reménykedem csak, hogy nem állnak rá a touchscreen-idealista, animációbuzi, bloat felhasználói felületre és hamarosan végre lesz egy up-to-date, stabil, karbantartott, régi gépeken is használható alternatívája a Windows XP-nek, ami azonos sebesség, CPU- és memóriahasználat mellett képes azokat az alkalmazásokat futtatni, melyek az XP-t használható rendszerré tették.

Milyen olyan applikációk vannak egyáltalán, amihez nélkülözhetetlen az XP?

Nem tartom én sem szerencsésnek a legtöbbször eröltetett, többször szükségtelen fejlödést, de az sem jó megoldás, ha mindenki XP-t használ azért, mert szerinte az jobb, mint pl. a 7-es vagy a 10-es, vagy akármi más, korszerübb rendszer.

Szóval a fejlödéssel nem kell haladni, de célszerü, hosszú távon mindenképpen nyeröbb stratégia, mint ragaszkodni akármilyen alapon egy öskövülethez, aminek ideig-óráig van még egyáltalán létjogosultsága.

--
robyboy

Nagyon sok olyan alkalmazás van, amikre azonos hardveren, alternatív OS alatt csak feature-szegényebb, instabilabb, lassabb, memóriazabálóbb, bloat-abb alternatívák vannak. Ha most említenék pár példát (pl. Total Commander), rögtön kapnám az okítást, hogy használjak mást (Midnight Commander, Double Commander), nekem az is jó lesz, de nem, nekem az nem lesz jó és szeretném tovább használni ugyanarra a célra, ami eddig is jól működött. Sőt, nem szeretném, ha a rendszerem 10 extra funkciót lenne képes csinálni (pl. hazaküldeni, mit csinálok a gépemen), mert teljesen jól elvoltam nélküle eddig is. És szeretnék ellenni, ezután is.

Egy "őskövületnek" addig van létjogosultsága, amíg működik és az eredeti célját képes ellátni. Ennek szokta útját állni az arrogáns gyártók általi szoftver- és driver-támogatás kivezetés, illetve a lusta (vagy csak ignoráns) programozók bloatware fejlesztései.

Nincs ellentmondás, itt van pl. a 23 éves opelem. Teljesen megfelel arra, amire való, de egy nap ki fog rohadni alólam, akárhogy is próbálom szinten tartani. Persze van az a pénz, ami miatt létezik az örökkévalóság, de az már nekem nem éri meg.

Kíváncsi lennék, hogy a Rockefeller-ek, Rotschild-ok hány szervüket hányszor cseréltették már ki azért, hogy 100 év feletti életkort is megéljenek?

Szóval megértelek, de ez nem mentség se neked, se nekem. :)

--
robyboy

Nem azt kritizálom, hogy nem hazuttoljuk meg a fizikát, meg az anyagfáradást, csak két dolgot.

Az egyik, amikor a szoftver miatt kidobjuk a számítógépet, mert az már lassan fut rajta (értsd: bloat-ra írták meg, mert a fejlesztő mérnök urak elitjét befektetőék kitömték vadiúj gépekkel és elég volt, ha azokon gyors). Az Opeled esetében ez feltételezne melléd pár hivatásos sofőrt, akik, ahogy váltják egymást, egyre kevésbé van kedvük az Opeled vezetni és egyre szarabbul teszik mindezt, lefulladnak vele stb. A jobb munkateljesítményükért cserébe azt kérik tőled, hogy vegyél új autót, mert már "őskövület" a mostani és ezt nem lehet vezetni (de lehet, csak elkényelmesedtek).

A másik, amikor egy apró hiba miatt kidobják a gépet, pl. egyik ventillátor elromlik benne és elhangzik a szokásos "nem éri meg megcsináltatni" ignoráns, blőd birkaközhely. Az Opeled esetében ez azt jelenti, hogy elhasználódik a motorolaj, de nem töltöd újra, inkább veszel egy új kocsit.

Mindkettő egy irracionális, fenntarthatatlan, pazarló rendszert eredményez. Szemben azzal, hogy egy számítógép fizikailag, megfelelően karbantartva, 15-20 évet is kibír a mai 3 évente történő csere több, mint szélsőséges pazarlás.

"Szemben azzal, hogy egy számítógép fizikailag, megfelelően karbantartva, 15-20 évet is kibír a mai 3 évente történő csere több, mint szélsőséges pazarlás."

Csak az cserél 3 évente gépet akinek kell az a plusz teljesítmény. Ott viszont mind1 a software.
Cégegnél, meg azért mert megszűnik a garancia. Más esetben elmegy 5 évet egy rendes gép. A budget gép nyílván nem, mert az már akkor ki van centizve mikor meg veszik.

Írom ezt egy 4 éves laptopról, amit ugyan úgy tudok használni arra amire az elején. Igaz kapott egy SSD-t, és egy új akkumlátort.(akkumlátor == olajcsere?).

Egyébként lehet váltani softwaret, ha elrontják. A legtöbb dologra van lightweight-opensource-free alternatíva.

"szeretném tovább használni ugyanarra a célra"
Softwaret választani is tudni kell. Ha opensource mellet döntesz, akkor abban a pillanatban forkolhatod, ha valami nem tetszik. Ha nem és még fizetős is, akkor te eggyeztél bele a licenc agreement elfogadásával, hogy bármikor így járhatsz.

-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Más esetben elmegy 5 évet egy rendes gép.

Akkor vedd úgy, hogy 5 évet mondtam. 3 és 5 év kvázi ugyanaz a fenntarthatatlan nagyságrend. A 15-20 év már egy másik.

Egyébként lehet váltani softwaret, ha elrontják. A legtöbb dologra van lightweight-opensource-free alternatíva.

Amivel megkapsz még egy tucat problémát a meglévő mellé, vagy szimplán nagyobb bloatware, mert 100féle ember 100féle gondolkodásmóddal fejlesztgetett bele. Egyébként leírtam, hogy egyébként nem akarok váltani software-t, ha az jól működik.

  • Akinek eljut az agyáig, hogy a jelenlegi veddmegazújat-dobdkiarégit rendszer fenntarthatatlan és destruktív.
  • Aki szeretné, ha minden a jól megszokott módon működne tovább, nem jönnének be a képbe mindenféle demo-effektusok, csili-vili animációk, meg totális, senki által nem kért (de a marketing csapat által odaerőltetett) felhasználóifelület-váltások.
  • Aki nem szeretné, ha az operációs rendszerének a következő verziója azt is kiküldje a gyártójához, hogy mit eszik reggelire.

Naphosszat tudnám még sorolni, de a legfőbb probléma a fenntarthatatlanság.

3 éve ugyanaz a gépem van (2014-es gép), megvagyok vele elégedve. 5. évében terveztem lecserélni, egy erősebb konfigurációra ami elbírja majd a 4k/60fps videók szerkesztését bőven stb, stb. ne vicceljünk már hogy használjak pentium3-at meg vindozxp-t, és nem tudom szerkeszteni rajta a videokat/kepeket sem...

leginkább az a gond, hogy szándékosan szopatod magad, szándékosan nem követed a fejlődést, és még rinyálsz is meg osztod az észt emiatt. senki nem mondta, hogy minden évben új PC-t kell venni.

tényleg megnézném azt a 15 éves gépet amin te megnézel egy fullhd videót, kihajt egy 4k monitort, tudsz vele 4k videókat szerkeszteni stb stb.

tényleg megnézném azt a 15 éves gépet amin te megnézel egy fullhd videót, kihajt egy 4k monitort, tudsz vele 4k videókat szerkeszteni stb stb.

Majd mutatok neked ilyet, ha te mutatsz egy országot, ahol a többség erre használja a gépét. A 80% r=1 júzer meg se tudja különböztetni a 720p-t az 1080p-től, vagy a 30 FPS-t a 60-tól.

csak azt próbálom megértetni veled, hogy nagyon szép hogy harcolsz itt, de azokra nem kell ráerőltetni, hogy pentium 3as gépet használjon windows xp-vel aki használja is valamire a gépét, esetleg dolgozik rajta. az átlag felhasználónak már bőven nem elég egy 15-20 éves gép amiről te beszélsz.

6-7 év a minimum, ha szeretne rendesen facebookozni meg youtubeozni szvsz

Elég lenne, ha léteznének rá nem bloated szoftverek. Amiket pedig elhatározás kérdése lenne megírni.

Egy 640x360-as videót simán elvisz egy P3. A HD-re meg nem lenne ilyen széles körben szükség, mert az átlagbirka nem tudja megkülönböztetni. Pláne, hogy a videók nagy része kép nélkül, simán hanggal is informatív. Aki látványt akar, vegyen nagyképernyős tévét. Azon akár van is értelme a HD-nak.

Nagyon rossz lehet a szemed, ha nem olvasod el teljes egészében, amit írok. Én meg tudom különböztetni, de az átlagbirka nem. Ellenben, én ugyanúgy ellennék 360p-s videókkal is. Ha vizuális orgazmust akarok, akkor pedig vennék egy 140 cm képátlójú tévét és nézném rajta a 4K-t. Tudom, hogy triviális dolgokról vitázunk, csak azt szeretném éreztetni, hogy mennyire igazságtalan, szélsőségesen idealista és undorító az az érvelés, amikor egy 4K videóvágó evone miatt kell kidobnom a P3-at, mert a gyártó azért nem optimalizál rá szoftvert, mert nem játssza le a 4K-t. Hidd el, sokkal több ember örülne a hétmilliárdból a 360p-nek, ha lenne neki, mint amennyi most veri a 4K-ra. Csak a gépek nem jutnak el hozzájuk, mert a szeméttelepen végzik, és szoftverfejlesztőék sem áldották meg megfelelő, nem bloat szoftverrel.

majd nézz meg egy 5K Retina iMacet élőben egyszer.

egy haverom is addig mondta h felesleges a 10 inches tabletre 1024x768-nál nagyobb felbontás ameddig nem látott retina kijelzős (vagy bármilyen más nagy pixel sűrűségű kijelzőt bármilyen más eszközön. mielőtt valami apple hater nekem ugrik)

ja és pls, senki ne jöjjön azzal, hogy a nagyobb felbontás hatásra minden csak kisebb lesz és majd nagyítóval kell keresni a dolgokat, mert ez már 5-6 éve megoldott probléma. :)

Hogy aztán bepereljenek és eltapossanak a profitéhes multik, mert nem fogynak eléggé az új gépek. Ellenkező esetben (ha fogynak az új gépek) ez nem lehet sikeres. Ha nem lehet sikeres, én minek csináljam? Egyébként vannak nálam sokkal jobb programozók is, ezen a fórumon is.

Az a baj, hogy...

Egyrészt, élvezetesen vitázni vele nem lehet. Eleinte volt szórakoztatóértéke annak, amit és ahogyan előad, de ennyi idő után roppant fárasztó, hogy ugyanazokat a kulcsszavakat dobálja, és hogy minden logikát mellőz az, amit mond, és ha bármi megsértené az álláspontját elkezd tök másról beszélni.

Másrészt nem kell elolvasni, de eközben a téma maga érdekelne, és értelmes emberekkel egy értelmes beszélgetést is szívesen olvasnék. Nehéz úgy, hogy mindenhova odatolja az arcát.

A gond nem is a 640×360-as felbontással van, hanem a régi codeckel, amelynél agyonblokkosodik a kép. Ugyanez a felbontás x264-ben meg ne adj isten x265-ben „kicsit” máshogy néz ki.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Az se zavarjon, hogy P3 x264-et is vígan lejátssza 360p-ben. Windows XP alatt legalább is.

Tudod, vannak olyan szoftverkészítők, akiket nem a fejlődésmánia, az "eladhatóság", a flat design villogtatása, vagy az innováció-idealizmus motivál, hanem az, hogy értékeset, használhatót és maradandót alkossanak. Például ott van az MPC-HC, ami mai napig vígan elmegy P3-on, nem lassul be verzióról verzióra, valamint beépített, LAV Filters alapú kodekekkel dolgozik, amik az évek alatt odáig fejlődtek, hogy verik a kereskedelmi dekóder kodekek teljesítményét.

Az open-source világában az "örökre búcsúzik" fogalma nem létezik, lásd TrueCrypt, ami örökre búcsúzott. Egyrészt, forkolták, másrészt, a mai napig használható a régi verzió. A PCWorld cikke szélsőséges idealista, kattintásvadász hazudozás (féligazságokon alapuló következtetés). Például, lehet, hogy egy nap megunom a szélsőséges idealista, fejlődésmániás hupukkal való vitázást és beállok maintainernek. Ám bárki ugyanezt megteheti, hupuk nélkül is.

a 3 éves gépen amit használok otthon egy cseppet sem lassú a chrome. a 4 éves munkahelyi gépen amit használok szintúgy nem lassú a chrome egyáltalán. nem lehet, hogy az a baj, hogy rengeteg újdonság van benne és többet tud amit a géped már nem bír el? valamint hogy a web is tele van új dolgokkal? nem tűnt fel hogy már nem csak html kódokból állnak a weboldalak?

A Windows 10 bloat, mert sokkal lassabban működik egy Pentium 4-en, mint az XP, és sokkal több helyet is foglal. Lehet, hogy az XP-ben nincs optimalizálva a boot idő, de szinte minden használati komponense gyorsabb egy régi gépen. Próbáld meg SSD-ről bootolni mindkettőt. Lesz lényeges különbség. Pentium 4-en hasítani fog az XP, a Windows 10 pedig hozzá képest lagzani.

és mi nem bloat a szemedben?

Opera 10
Total Commander
IrfanView
3D YouTube Downloader
Microsoft Office 2003
streamWriter
Winamp
Media Player Classic Home Cinema
NirSoft cuccok

Egy XP gyorsabban működik egy Pentium 4-en, mint egy 98. Sőt, még gyorsabbanis tölt be. Legalább is, annak idején én ezért váltottam XP-re 98-ról. :)

Nem megy nektek, idealistáknak ez a hasonlatozás. Segítek: Egy Windows 95 sokkal nagyobb bloat, mint egy Windows 3.1, mert sokkal lassabban megy egy 386-oson, mint egy Windows 3.1. Valami ilyesmit akartál mondani.

Az XP is bloat, mert sokkal lassabban működik egy Pentium 4-en, mint egy Windows 98, és sokkal több helyet foglal.

Amit pont ugyanúgy csinálsz te is, csak hülyeségekre alapozva.

Egyébként, nem én találom ki a limitációkat és nem is mondom másra, hogy hülye. A szoftverekre mondom, hogy bloat, legfőképpen azokra, amiknél a fejlesztői idealizmusok többet érnek, mint a szoftver régi hardveren való használhatósága. Az pedig nincs rendben, hogy a régi gép menjen a kukába, amikor egyébként képes lenne futtatni egy azonos funkcionalitású, nem bloatware-t. Nézd meg az általam felsorolt szoftverek webes, Win10 Metro-s, Qt-s alternatíváit. Semmivel nem tudnak többet a felhasználó szempontjából és nagyságrendekkel bloat-abbak. Egy LibreOffice Writer sem tud többet egy Office 2003 Word-jénél. Az nem érv, hogy több formátumot támogat (járulékos feature, nem szövegszerkesztési alapfeature), meg eggyel több menü van benne, amit Customize-ból simán behúzol kézzel.

Próbáld már meg felfogni, hogy nem azzal van baj, amikor valami nagyságrendekkel több funkcionalitást ad és lassabb (valószínűleg muszáj többet csinálnia under the hood). Azzal van baj, ha valami csak egy kicsivel ad többet, vagy még egy kicsivel se, mégis lassabb. Ilyenek az általam megköpködött szoftverek.

Nem kell behódolni a kapitalistáknak, tehát nem kell 4K-s videókat vagdosni. 360p videókat simán vágsz egy P4-en. Egyébként (amellett, hogy egyértelműen trollkodsz), sokszor elmondtam már, hogy nem az ilyen speciális eseteknél gondolom, hogy megtartható egy régi rendszer. Hanem a nagytöbbség által használt esetekben.

de ki a faszom akar 360p videókat nézni 2017-ben? akármennyire mondod hogy az átlag ember nem veszi észre a különbséget, ez nem lehet igaz, max azokra akiknek annyira rossz a szeme, hogy már szódásszifon vastagságú lencsét hordanak. kurvára látni a különbséget.

te majd 10-20 év múlva a családi videókat komolyan 360p-ben akarod visszanézni? a fontosabb eseményeket már eleve 4k-ban rögzítem.

az nem lehet, hogy az xp azért működik gyorsabban mert kihasználja az új hardverben rejlő lehetőségeket, valamint mert támogatja a többprocesszoros rendszereket?

szerintem vissza kéne állnod egy régebbi gépre, ahol a 98 gyorsabban működik mint az xp, és azt mondhasd hogy az xp bloat, hiszen a régi gépen lassabb mint az újon.

érted, az új hardveren, amiben sokkal több az erő, hogy a szoftverfejlesztőknek kevesebbet kelljen optimalizálnia.

egy olyan gépen ami a Win98 idejében nagy szám volt, gyorsabb lesz a 98 mint az XP. mint ahogy a mostani gépeden is gyorsabb az XP mint a Windows 10.

erre te azt mondod, mivel a gépeden lassú a 10, hogy bloat fos. ezek szerint van olyan gép amin az XP tűnik lassú bloat fosnak. javíts ki ha tévedek. szóval egy lassú bloat fos az XP is. eléggé függ attól, hogy honnan nézzük, nem igaz?

tehát vegyél egy gépet amin a 98 jól megy, az XP már nem, hiszen fejlődni felesleges, és biztosan azon is menne az mpc-hc meg a total commander is.

Ez a kérdés így értelmetlen. Ha arra gondolsz, hogy miért jó, hogyha nem lassulnak be a programok időről időre, akkor azért, mert nem kell miattuk időről időre kidobni a gépet és újat venni helyette. Ha belassulnak a programok, az nem fejlődés, hanem erőltetett növekedés. Ugyanakkor, a fejlődésről is beszéltem és utaltam is rá, hogy mit jelent.

(...) LAV Filters alapú kodekekkel dolgozik, amik az évek alatt odáig fejlődtek, hogy verik a kereskedelmi dekóder kodekek teljesítményét.

Azt szintén nem tudom fejlődésnek nevezni, amikor clean code idealizmussal refaktorálnak egy kódot és az átláthatóbb lesz, cserébe lassabb. Az visszafejlődés. A program nem a fejlesztőiért van, hanem a felhasználóiért és a funkcionalitásáért.

Hajbazer, nekem csak egy kérdésem van. Mit csinálsz itt? De tényleg, itt rontottad a levegőt nyáron, szinte mindenkivel veszekedtél több ezer kommenten át sulykoltad ugyanezeket a hülyeségeket, amit most. Végül ki lettél tiltva az oldalról. Miért jöttél vissza ide rontani a levegőt?

Volt oka, hogy ki voltam tiltva, de nem az volt az oka, amit te szeretnél, hogy legyen.

Kérdésekre nem szoktál válaszolni, ugye? :)

Szoktam, ha méltónak érzem őket a válaszra.

A Miért jöttél vissza ide rontani a levegőt? kérdésedet nem érzem válaszra méltónak. Sajnálom, hogy neked csak ilyen kérdésekre futja.

Az a durva , hogy hamarosan komolyan lesz veve ha igy halad. Bar egy ZorinOS es wine meg mindig sokkal jobb valasztas lehet.

In 2015, ReactOS was named by the Russian Ministry of Communications as support-worthy "client operating system / Server Operating System" alternative, for its potential in reducing Russia's dependency from proprietary software imports. - ReactOS - Wikipedia

Amennyiban az orosz állam egy kicsit is felkarolja a projektet, úgy a Microsoft-nak esélye nem lesz megölni. Ha viszont megpróbálja, azzal újból szélsőséges, vadkapitalista arroganciájáról tesz tanúbizonyságot, ahogy tette azt annak idején, az XP támogatás megszüntetésével, 400 millió ember cserben hagyásával. Ők ráadásul még fizettek is nekik, profitot is termeltek, ellentétben a ReactOS potenciális, jövőbeli user-eivel.

> a bkk minden hónapban cserben hagyja a több százezer utast, akiknek a bérlete lejár az amúgy előre meghatározott és mindenki által ismert időpontban

valójában csak azért nem stimmel az analógia, mert a Windows XP buszra még felszállhatsz, csak utasbiztosítás nem jár hozzá

Ahhoz, hogy a következő havi bérlettel a megszokott módon utazhass, sem az utazási szokásaidon nem kell változtatni (nem kell új cipőt, új kesztyűt venned az új hónapra), sem más egyéb járulékos költsége nincs. Szóval, gratulálok! 2017 leggázabb analógiáját sikerült képezned. Ettől viszont most eltekintek, és igyekszem azt a részét értelmezni, ami tényleg összecseng a BKK-Microsoft esetében.

A buszon 400 millió ember utazott, mikor megszüntették az "utasbiztosítást", annak ellenére, hogy évek óta harsogták, hogy mindenki szálljon át az újabb, csilibb, "menőbb" buszra. Aztán amikor ez kevésbé jött be, átkapcsoltak félelemkeltésre (FUD). Utóbbi akkor élesedett ki a legjobban, amikor a hivatkozási alapot is önkényesen megteremtette a "busztársaság". Ennek ellenére, a buszon még mindig 100 millió ember utazik.

A Microsoft továbbra sem hajlandó folytatni a támogatást, pedig piaci igény még mindig van rá. A szolgáltató intézményeknek (mint a BKK, vagy akár egy szoftvertámogatást kínáló multi) létjogosultságukból adódóan kötelességük lenne a piaci igényeket kiszolgálni és lekövetni.

A hasonlatod ott stimmel, hogy a BKK is szeret nagymértékben szarni az utasok igényeire, a felújított 3. metró (a leállásaival együtt) pedig nagyon jól szimbolizálja a "felújított" Windows 10-et (a leállásaival együtt). Állami cégként pedig kétszeresen kötelessége lenne figyelembe venni az igényeket.

A hasonlatod ott is stimmel, hogy a Microsoft sokkal inkább működik úgy, mint egy túl nagyra hízott, velejéig korrupt és arrogáns állami szervezet, mintsem egy valódi, piaci igényeket kiszolgáló, tisztességes szoftvervállalat. Kishazánkban államapparátusában is sok ilyet találni.

Ezért szar, ha egy szolgáltató monopolhelyzetben van. Persze, mehetsz kocsival, meg gyalog, ha nem tetszik a BKK. Csak ettől nem lesz más, sem jobb.

Szerintem a Microsoft pont piaci alapon működik, különben nem tartanának ott, ahol, illetve nézd meg a részvények árfolyamát is, hogy lásd, mennyire egyetértenek a befektetők. Biztosan kiszámolták, hogy ha az XP-t tovább támogatnák, akkor mennyi plusz emberi munkát kell érte fizetni, mennyi plusz bevétel jönne be belőle, és mennyi esne ki, ha már nem nyomatnák a Windows 10-et annyira. Szerinted ezt nem gondolták volna végig? Ez a piac. Sőt, én mint fejlesztő, tuti rühellném a 20 éves szoftver támogatását (plusz rengeteg infrastruktúra is kell hozzá amit szintén üzemeltetni és reszelni kell miközben a többi OS verzió külön utakon fejlődik), és a munkavállalók boldogságát a munkáltatónak szintén figyelembe kell vennie.

400 millió ember piaci igénye csak egy szám egy egyenletben. A Microsoft túl nagy ahhoz, hogy hagyományos módon fellépő piaci igényeket szolgáljon ki. Ennek köszönhetően, sokkal inkább alakítja azokat, ráadásul agresszíven és arrogánsan. Ez nem piac, hanem oligarchia-diktatúra.

De ha "minden" bloatware ezekszerint, akkor mit kellene használni az embereknek a régi gépeiken? :) Komolyan kérdezem. Nem hinném, hogy minden egyes szoftver fejlesztő csak és kizárólag olyan alkalmazásokat ír, amihez nagyobb és jobb gép kell!!.. Valamit szerintem kihagysz a képletből, mégpedig a technika fejlődését. Tehát ha halad előre a technika + az utasításkészletek + minden egyéb, akkor miért kellene még hülye példa, valaminek MMX-es számolásra támaszkodni, mikor ottvan egy SSE4 az újabb procikban ami 534653476x gyorsabban végzi el a GOTO 10 műveletet... ? Tényleg hülye példa, csak szemléltetni akartam minden technikai / lowlvl programozás nélkül.

Nem hinném, hogy minden egyes szoftver fejlesztő csak és kizárólag olyan alkalmazásokat ír, amihez nagyobb és jobb gép kell!

Nem hinném, hogy ezt mondtam.

miért kellene még hülye példa, valaminek MMX-es számolásra támaszkodni, mikor ottvan egy SSE4 az újabb procikban ami 534653476x gyorsabban végzi el a GOTO 10 műveletet... ?

Hogy ne kelljen a szemétbe dobni a régi, még működőképes gépet és továbbra is lehessen értelmesen használni.

mit kellene használni az embereknek a régi gépeiken?

Windows XP-t, vagy akár ReactOS-t.

Nem idézek vissza, a "közepére" reagálva,

Akkor mit ér a technológia fejlődése amúgy ? Vagy az ellen is vagy ?

Mert megint hülye példa, járhatnának az emberek ma is lovas kocsival (az is egy működő gépezet), hisz az is elviszi őket A-ból B-be ... Csak most már autóval járnak ami ugyan azt teszi, csak kicsit gyorsabban és hatékonyabban.

Tehát?

Te sem jársz élen a jó hasonlatokban, úgyhogy a lovaskocsizásodra csak annyit reagálnék, hogy a klímaváltozás és a környezetszennyezés egyik kiemelt forrása az autó.

A technológia fejlődése nagyon sokat ér azokban az esetekben, amikor az nem holmi profitérdekeket és erőltetettverseny-előnyöket szolgál, hanem az emberiség jobb életkörülményeit. Ilyen például az orvostudomány. Az abban való fejlődés emberéleteket ment meg, vagy tesz jobbá. És itt kérlek meg nagyon szépen, hogy ne gyere a hozzá szükséges számítási kapacitással, mert attól még, hogy dokiék számításigényes szimulációkat renderelgetnek, nem kell birkáéknak otthonra 4K-s monitor.

Attól nem lesz jobb életkörülményem, hogy 4K-ban nézhetem a tévét, ha cserébe ki kell dobnom a régi gépem és aztán felvet minket a szemét. Attól se feltétlenül, hogy kocsival járok. Sőt, attól egyre rosszabb, mert tönkreteszem a környezetem. Egy séta sokkal egészségesebb, mint az autóban görnyedni, nem beszélve az útközbeni stresszről. Ne próbáld a versenymániás, "minél gyorsabb, annál jobb" álca mögé bújva bebizonyítani, hogy minden olyasmire szükség van, ami a kevesebből látszólag többet csinál (miközben meg a többől kevesebbet). Nagyon sok olyan "fejlődés" kategória van, ami nem valódi fejlődés, de olyan is, ami lehet, hogy az, de semmi szükség nincs rá ahhoz, hogy az emberek sikeresebbek, boldogabbak legyenek, max. a marketing megadja ezt a placebo-hatást.

Ezt nem is tagadom hogy nem járok élen a jó hasonlatokban.

De azért ne szűkítsük le a technológia fejlődését arra a szintre, hogy "ú 4k HD tv!" .. Azért nem kevés szerepe van a technológiai fejlődésnek az orvostudomány hatékonyságában... (tudom, majd demagóg leszek) Mert nyilván az nem előrelépés, hogy két darab "kanóccal" csinálnak rajtad egy szívműtétet vs. felvágják a mellkasodat és ottan kaszabolnak rendesen verzió ...

Meglepetés! Én sem nézem 4kban a TV-t, sőt még (bár hd-s a box a tv meg hd-ready (720p)) SDben nézem ezeket a dolgokat. Mert nem ad hozzá semmit sem. Nekem legalábbis.

Rendben hogy klímaváltozás meg miegymás. De azért az a hasonlat megállja a helyét nem? Ha TE mint mittudomén milyen ember, 10 perc alatt eltudnál végezni egy munkát egy modern eszközzel, ellenben egy régebbi eszközzel ugyan ez a munka ~50percbe telne, akkor te a második opciót választanád ???

Na mind1, passzolok :/

Értem, tehát választassz egy 50 perces kockázatos operációt szikével mindennel (régi PC) mint egy modernebb megoldást két darab "csővel" (új PC)?

Míg elsőnél a kockázat hogy megdöglik az ember mondjuk legyen ~35% a másodiknál pedig 3% ....

Még mindig nem értem a zöldséget :) LMPhez csatlakoztál már amúgy? :)

Nem azt mondtam, hogy egy ember életét kockáztatnám egy, általad az XP-hez (nyilván elfogult és irrealisztikus szempontok alapján) önkényesen összehasonlított megoldással.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

..vagy csupán egy N+1. szar hasonlat.

Arról beszéltünk, hogy én mennyit vagyok hajlandó áldozni a fenntarthatóságra. Nem arról, hogy egy ember életét kockáztatom. Akkor mondd azt, hogy "hajbazer, hülye vagy, mert mindenki a könnyebb utat választja", de ilyen orbitális, demagóg, szélsőséges csúsztatásokat légyszi ne!

Ha pedig egy ember életét vissza lehetne állítani backup-ból az operáció előtti állapotra, akkor választanám az 50 percet, ha ezzel megspórolhatom a gépkidobást és egy fenntarthatatlan rendszer támogatását.

Egyébként meg, nem tudom hol voltál, amikor azt mondtam, hogy pl. az orvostudományban pont látom értelmét a nagy fejlődésnek, aminek az informatikában csak a túlfogyasztást és a túltermelést elősegítő "értelme" van.

N+1 szar hasonlat, de azért megválaszoltad saját magad... Köszönjük Emese :)

Általam XP-hez hasonlított? Ugyan én csak magát a technolgoiát hasonlítottam össze... De ez nem számít. Amit Te beleláttál az max annyi volt hogy egy hasonlítást hoztam a Te kis elméletedre. Jöjjenek a lovak? Vagy meddig kéne visszamenni?

N+1 szar hasonlat, de azért megválaszoltad saját magad... Köszönjük Emese :)

Megválaszoltam, hogy örüljön a fejed és ne csak az ívet kapd Bloat Kollégától. Ettől még nem gondolom azt, hogy az XP egy olyan technológia, amilyennek a (szar) hasonlatodban leírtad, mert nem is az. Ha az lenne, már meg kellett volna döglenem a sok rám leselkedő veszélytől, meg a gépemnek is, meg már jött volna a ransomware. Nem jött, mert lehet értelmesen is használni egy XP-t, nem "informatikus divat-lamer-t játszik" üzemmódban. Azt is beleírtam a válaszba, hogy miért szar hasonlat (nem tudod egy ember életét backup-olni). Köszönjük krix, a csúsztatást és a szélsőséges ignoráns hozzáállást.

Ugyan én csak magát a technolgoiát hasonlítottam össze...

Azt is szarul.

Jöjjenek a lovak? Vagy meddig kéne visszamenni?

Odáig kéne eljutni, hogy a működő számítógépeket ne kelljen kidobni, hanem írjanak rájuk megfelelően optimalizált szoftvert. A használt gépek pedig kerülhessenek olyanokhoz, akiknek nincs igényük a 4K 27"-en történő bámulására, se nagyítóval, se anélkül.

De, az nagy gond. Köszönjük meg szoftvermultiéknak, hogy abbahagyták a támogatást. Ami viszont még nagyobb, hogy nincs rá olyan platform alternatíva, ami sebességben, és széleskörű alkalmazás-támogatással azonos hardveren vele azonos vagy magasabb fokú felhasználói élményt lenne képes hozni. Mert ami lenne, az bloatware.

Nekem mindegy hogy hívják, csak ne változtatgassanak rajta. Amíg van, aki használja a Windows XP-t és a rendelkezésre álló alternatívák ellenére sem vált, addig támogassák. Ez valahol erkölcsi kötelességük. Tudom, ez a fogalom az üzleti életben nem létezik. Itt lenne szerepe a hatóságoknak. Csak azok meg nem elég tökösek, plusz a törvények is szarok.

"A Linux pedig grafikus alkalmazásokra bloatware. Tetszik, nem tetszik, ez van."

Na jó made my day. Eddig komolyan vettem amit írtál, de úgy látom komolytalan vagy.

Arról a rendszerről beszélsz, ami egy "filléres" pi3-on röhögve képes arra mint az általad emlegetett vasak.
Csak nem 250Wattot eszik hanem 3-at, nem kell hozzá annyi nyomtatott áramkör stb.
Olyan minimális anyag költségel, és fogyasztással, hogy ha 3 évente cseréled is körbe röhögi a win95-ös bohóckodásodat.

Egyénként az alap hozzá állásoddal 98%ban egyet értek, de annyira szélsőséges vagy, hogy sajnos kezdesz önmagad paródiája lenni. A legjobb szándékkal mondom, hogy kevésbé extrém hozzá állásal, többre mennél. Sőt még érdeklne is a téma. Nagyon szivesen olvasnék ilyen jellegő próbálkozásokról, hogy hogyna használjunk 5-6-8 éves gépeket. De ez hogy elég a 128 mega ram, meg a win95-xp.

Pedig az első saját gépem elvan rakva, csak sajnos semmi értelme nincs bekapcsolni: 1.6ghz Athlon, 1.5gb ram(amiből 1gb-t a "szemétből" szedtem ki).

AMD Athlon XP 2000+: avg cpu mark --> 299. Typical tdp 70W. Melegszik csörög csattog, eszi az áramot.
Intel Celeron J1900: avg cpu mark --> 1863. Typical tdp 10W. Nagy rész használt cuccokból van, passív hűtés, kevés fogyasztás.

Szóval értem én, hogy ne dobáljuk ki a gépeket 5 év után, és ezt meg is lehet tenni. DE! Van egy határ ahonnan már károsabb mint hasznos.
Nagyon erősen max 10-12 évig lehet kitolni, azt is úgy, hogy már nem elsődleges eszköz. Hanem a "valamire még jó lesz" felhasználás.

(sry, ha nem fogalmaztam érthetően valahol, de késő van, és ha szeretnéd, úgy is megérted a lényeget.)
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Arról a rendszerről beszélek, ami egy Pi3-on képes arra, hogy a LibreOffice (az egyetlen valamire való Office programcsomag Linux-ra) 20 másodperc alatt induljon el, míg egy azonos alapfunkcionalitást hozó Office 2000 elindul pár másodperc alatt egy P3-on. Ne gyere a támogatott formátumokkal, mert azt bele lehetne peccselni a régi Word-be is.

Arról a rendszerről beszélek, ami egy Pi3-on képes arra, hogy a GIMP (ami az egyetlen, valamire való képmanipulátornak nevezhető Linux-ra) 25 másodperc alatt induljon el, míg ez egy azonos alapfunkcionalitású Photoshop 7.0-nál max. 10 másodperc egy P3-on, és utána sokkal reszponzívabb, használhatóbb is, mint egy GIMP a Pi3-on.

Valamint arról, ami egy régebbi, általad is említett konfiguráción (tipikusan azok a gépek amin az XP még jól megy, de egy Win7 már akad) nincs olyan Linux, ami grafikus felületen felérne egy Windows XP-hez, funkcionalitást és gyorsaságot együtt tekintve.

A hiányzó 2%-ról: Az én P3-asom összfogyasztása 80W. Nem vágom, honnét jött a 250W. Nem ragaszkodom a Win95-höz, meg a 128 MB RAM-hoz. Ahhoz ragaszkodom, hogy amire hardverileg képes a gép, arra ne szoftvertechnológiai, gazdasági, meg vadkapitalista kifogások legyenek, hogy miért nem csinálják meg.

Processzor TDP-jéből következtetni a számítógép hasznosíthatóságára olyan, mint GDP-ből következtetni egy társadalom boldogságára, egészségére, legyen az mentális vagy biológiai. Jónak tűnik, de köze nem lesz a valósághoz.

btw MUTASD MÁR MEG! egy youtube videóban vagy valahol... mert ez így csak egy bullsh.t általad állított valami, amit _senki_ nem tud csekkolni. Na szóval? Előállsz végre valami nem bizonyítékkkal, hanem bizonyításssal ... vagy sem?

btw a többség nevében ha nyilatkozhatok, nem mások youtube / egyéb bizonyításait kell "linkelni", hanem a sajátodat... köszi.

Nézzél meg akármilyen tesztet YouTube-on Raspberry 3-ról, ahol Linux-ot tesztelnek, az említett alkalmazásokkal. Egyébként meg, heckles04 kezdett el terelni a Raspberry PI 3-mal, csak úgy szólok. Pentium 3-on ezek a másodpercek sokkal magasabbak, ami egyértelműen annak köszönhető annak, hogy a Linux bloat.

Nem, nem az egész, de a grafikus alkalmazásai mindenképp. Főleg onnantól, hogy elkezdesz valamilyen GTK2/GTK3/Qt ablakkezelőt használni, amiben írt alkalmazások már megközelítik a Windows XP használhatóságát. Ettől viszont még nem lesznek gyorsabbak.

új vagyok erre, nem ismerem a backstory-tokat, nem is igazán érdekel.
tudod, nekem alapvetően tök szimpatikus az álláspontod. én is gyűlölök működőképes gépeket kidobni (most is áll egy kupac p4-es vas meg egy régi szervergép a szobámban...) és mindent megteszek azért hogy még egy utolsó véghajrában olyan helyre kerüljenek ahol még hasznukat tudják venni.
a kutyának nem kellenek.
viszont ezzel hogy érdemi backing nélkül írsz le jól hangzó sületlenségeket ezzel csak azt éred el hogy hitelteleníted magad, még akkor is ha amúgy elvi szinten igazad lenne.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

Maga a kártyaolvasó nincs valami hihetetlen vékonyka cső mögé kötve?

Csak mert az ARM világban ez tipikus (pár éve még tipikus volt), hogy a perifériák a lapon belül is USB2 segítségével vannak a CPU-hoz kötve. Ráadásul egy vonalon az összes. Így aztán tehetsz rá akármit, az elérhető sávszélességed igencsak korlátos marad.

Rossz példa, az Office 2000 nem megy Pi3-on. De tegyük fel menne, akkor sem számítana. Régi vagy gyenge gépen teljesen elfogadható, hogy ilyen nagyobb programcsomagoknál (pont extrém példa a LibreOffice és a GIMP) várni kell ~20 másodpercet. Aki ilyen gépet kényszerül használni, eleve kompromisszumképes, és néhány másodperccel hosszabb indulási idők még teljesen elfogadhatóak ezen a szinten, míg a egy régi, fizetős rendszer, tele biztonsági réssel, és híján mindenféle újabb funkciónak, formátumtámogatásnak sokkal nagyobb kompromisszum lenne.

Másrészt minek vetetnél vagy warezeltetnél le Átlag Jóskával MS Office-t, mikor az ilyen felhasználóknak nincs rá szükségük, semmi olyat nem használnak, amit a LibreOffice vagy a Linux nem tudna megadni. Cégnél meg nem kérdés, ott megveszik, ami kell, fejlesztik vele a gépeket, az árát meg megkeresik, kigazdálkodják.

Ugyanígy Linuxnál is teljesen elfogadható, ha egy kicsit „bloatabb”, ahogy te mondod. Lehet néha várni kell extra 1-2 másodpercet, kicsit komótosabb, a procihasználat itt-ott több pár százalékkal (de ezt a modern kernel kisimítja, mivel hatékonyabban gazdálkodik az erőforrásokkal). Igazából aki XP-ről akar váltani régi gép megtartásával, annál csak a Linux játszik reális alternatívaként, az egyetlen OS, ami összességében megáll hardverigényben az XP szintjén. Itt a lényeg, hogy összességében értve, mert lehet valamiben bloatabb, de más területeken meg gyorsabb (lemezkezelés, kevesebb swapelés, gyorsabb bootidő) az XP-nél. Ha nekiállnánk valami office-os doksi megszerkesztésének és elküldésének azonos gépen, te XP + Office 2000 kombóval csinálnád, én minimál Linux + LibreOffice, könnyen meglehet, hogy ugyan 20-25 másodpercet buknék a LibreOffice betöltődésekor, magasabb lenne egyes részműveletekkor a procihasználat, de cserébe sok más dolog gyorsabb lenne és a végén hamarabb elkészülnék az egésszel. Ugyanez Win95-tel, ami meg ugyan gyorsabb az XP-nél is, de cserébe olyan instabil, hogy mire 5× újraindítod, meg kiszenveded rajta, amit akartál, addig megcsinálod ugyanazt linuxos alapokon is.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Nem rossz példa, mert senki nem akart Office 2000-t futtatni Pi3-on és azt sem állítottam, hogy futna rajta. P3 volt az összehasonlítási alap, csak hupuék bekavartak a Pi3-mal.

Régi vagy gyenge gépen teljesen elfogadható, hogy ilyen nagyobb programcsomagoknál (pont extrém példa a LibreOffice és a GIMP) várni kell ~20 másodpercet.

Első tévedés. Nem elfogadható, amíg a korábban, a régi gép "idejében" kiadott, azonos alap-feature-ökkel rendelkező szoftver nagyságrendekkel gyorsabban elindul. 2-3 és 20-30 másodpercet egymáshoz képest nagyságrendi különbségnek tekinthetünk.

Nagyágrendi tévedésekben élsz. A tanácsaidból, illetve az eseti beszámolóidból az derül ki, hogy nagyon régen használtál régi gépet mindennapi feladatokra.

Lehet, hogy csak rám igaz, de ha nekem egy szoftver lassulgat, rajzolgat, bloat-osodik, az élettől is elmegy a kedvem, nemhogy a szövegszerkesztéstől. E tulajdonságok pedig sajnos igazak egy LibreOffice-ra.

Tény, hogy a LibreOffice egy csiligépen (ahol gyors) is használhatatlanabb a jó öreg Microsoft Office 2003-nál. Ám mivel nem veszek csiligépet egy bloatware miatt, így ami elsődlegesen feltűnik és már a használhatatlanság megtapasztalása előtt elveszi a kedvemet, az a lassúsága.

"egy Pi3-on képes arra, hogy a LibreOffice (az egyetlen valamire való Office programcsomag Linux-ra) 20 másodperc alatt induljon el, míg egy azonos alapfunkcionalitást hozó Office 2000 elindul pár másodperc alatt egy P3-on"

Elég nevetséges összehasonlításokat csinálsz. Persze, hogy sokkal gyorsabban fut egy közel húsz éves szoftver a P3-ason... Futtasd ugyanazt a libreoffice-t mindkettőn, ha igazságos összehasonlítást akarsz. Addig is, amit írtál semmit sem ér.

Ha neked nevetséges az, hogy egy alap-feature-ökben azonos szoftver (amit szintén durván 20 éve kezdtek fejleszteni és már akkor is lassabb volt, mint a Microsoft-os párja) 10x annyi idő alatt indul el azonos hardveren, lelked rajta. Nekem inkább siralmas. Egy szoftvert nem a kora, a kiadás dátuma, vagy a UI design-ja tesz értékessé, hanem az általa nyújtott szolgáltatások, feature-ök. Én utóbbiakat hasonlítom össze. Márpedig ebből pontosan az tűnik ki, hogy a LibreOffice lusta fejlesztői által előállított szoftvernek 10x annyi idő kell a betöltésre, magyarul vannak részei, amik tizedannyira hatékonyan vannak megírva.

Addig is, amit írtál semmit sem ér.

De igen, ér. Azt mertem állítani, hogy a LibreOffice bloatware. Ami igaz is.

Elmondom, hogy mi lett volna igazságtalan összehasonlítás: Egy 386-oson is vígan elfutó DOS-os Word 55-öt összevetni egy LibreOffice-szal. Tekintettel arra, hogy ott már olyan, marginális feature különbségek vannak, hogy egyik nem válthatja ki a másikat azonos munkastílus mellett.

Nem, a nevetséges az, hogy a Pi-ről mondtál úgy véleményt, hogy igazságtalan mérést alkalmaztál. Ne gyere utólag nekem azzal, hogy a Lo-t fikáztad, mert fent a hardverről volt még szó.

"hogy egy alap-feature-ökben azonos szoftver"

És ezt te eldöntötted a saját kis önkényes mércéd szerint. Gratulálok :) De tudod mit? A Pi-n dosbox alatt a 6-os word sokkal gyorsabban indul, mint a te offfice 2000-ed :) Én is eldöntöttem hogy mi számít alap feature-nek :)

Parancsba adod? :) Nem tudom mi számít annak. De ellentétben veled nem vagyok annyira beképzelt, hogy ezt önkényesen eldöntsem, és másokra rá akarjam erőszakolni. Nem tudhatod, milyen új funkciót hoztak az új office-ok, ami a kétezresben még nincs bent, de szükséges lehet egyik másik embernek. Így most kútfőből az online kollaborálásra tudnék gondolni. De ez csak egy példa a sok közül, mint mondtam, nem tudom mi számít annak. És te sem tudhatod. Úgyhogy légyszi ne döntsd el, hogy az embereknek az office 2000 tökéletesen elég, minden más meg felesleges.

Oké, tehát ismételten üres mögöttes tartalommal játszod itt az óvóbácsit.

Elárulom: Nem erőszakoltam senkire semmit.

A nemzetközi tech-multik által pénzelt tech-sajtó bértollnokai erőszakolják. Meg a Microsoft erőszakolta Windows 7 frissítésként a Windows 10-et.

Térjél már észhez!

alapfeatureok ? Mint hogy lehet boldát tenni egy szövegrészt ? (Előző posztokra válasz, mielőtt bárki belekötne az írásba)

Vagy hogy Excelben össze lehet adni az 1+1 -et ?

Miről beszéltek ? Office 2000 ?? + LibreOffice (ami egy rakás sz.r ezt elismerem) ?

Ezt kell összehasonlítani ?

Próbálj akkor megnyitni a drága Office 2000-eddel egy mostani összetettebb Excelt megnyitni. Nem fog menni? Nem, mert a sz.r szemét alakok, azaz MS, lehetetlenné tette ezt! ...

Nem, nem tette lehetetlenné, csak a elmúlt felette az idő b+.. Ennnyire nehéz felfogni ? Nagyon. És még mi (hup comment) vagyunk azok akik szarul gondoljuk. És TE MÉG VÉLETLENÜL SEM gondolod szarul a dolgokat. Persze. Mert neked van egy ideád, ebben "hiszel".. Hajrá. De akkor ne "hülyézz" már le mindenkit légyszi, ha nem ért veled egyet, köszi.

-krix-

Biztos, hogy többre vinné az Office 2000 a nagy xls-sel, mint a LibreOffice, egy Pentium 3-on.

Nem hülyéztem le mindenkit. Te vergődsz itt kognitív disszonanciától, mert lehet, valahol tudat alatt kapiskálod, hogy bedőltél a többi birkával együtt a fejlődésmániának.

Ez nagyon valószínű, sőt azt mondanám biztos, mivel a suckless.org emberek szerint a WindowsXP is már bőven bloat kategória. Sőt szerintük a C-n kívűl az összes programozási nyelv bloat ergo minden ami nem C-ben van írva bloat. De a C ben írt projektek se nyerik el automatikusan a "nem bloat" címet, keményen ostorozzák azok többségét is ám. Vannak nálad hardcorabb anti-bloat emberek is.
--
:wq

Király. Emberek akik azzal foglalkoznak hogy mi bloat és mi nem az.
Amikor majd öreg leszel és visszagondolsz, hogy mit csináltál az életedbe, arra fogsz rájönni hogy meggyőzhetetlen embereket próbált meggyőzni, a nem túl meggyőző modoroddal? Szóval az egész életed egy bloat volt. Helyette csinálhatnád azt ami örömet is okoz. Ha ennyire puritán és fejlődés ellenes vagy, miért nem hagysz mindent a hátad mögött? Pl valami lakatlan szigetre kiköltözhetnél. Az emberiség úgy is menthetetlen. Én arra számítok hogy kihalunk nemsokára, vagy akkora pofont kapunk a természettől, hogy pár ezer évig rendben leszünk.
Szóval bloat az is amit itt csinálsz a hupon. Értelmetlen dolgokat végzel az életed meg pörög értelmetlen dolgokra fecsérelve.

Nem tudom hogy jött le neked, hogy én "puritán és fejlődés ellenes" vagyok :D. Én nem vagyok se tagja se rajongója a suckless közösségnek. Csak tudok róluk.
És külünben is nem értem, hogy miért kell egyből megvádolni valakit, hogy "elfecsérli" az életét és majd meglátja öregkorában hogy fogja bánni, csak azért mert más érdekli mint téged. Az embereknek különböző dolgok okoznak örömöt. Miért elkézelhetetlen az, hogy valakinek az okoz örömöt, hogy valamit a végletekig leegyszerűsítsen és lecsiszoljon. Mitől rosszabb időtöltés ez mint a tévézés vagy a filmnézés?
Miért kell mindenkire ráfogni, hogy "nincs semmi élete" csak azért mert valami, számodra fura dologgal üti el a szabadidejét?
--
:wq

Hupsz, kicsit félre ment a commentem. :D
Lényeg hogy nem az a bloat életmód, ha puritánul élsz, hanem az hogy nyilvánvalóan meggyőzhetetlen emberek meggyőzésével foglalkozol. Példát mutatsz, közösséget keresel, olyanokkal aki egyet ért veled. Hajbazer ezzel a képtelen bármit is elérni. Sokkal többre tartanánk, ha mutatni kész rendszert, vagy egy jól működő bloat mentes vállalkozást. :)

Nem vagyok benne biztos, hogy teljesen értem a válaszodat. Olyan mintha fele nekem szólna, fele hajbazernek.
Egyetértek azzal, hogy lenne sokkal hasznosabb módja az időm eltöltésének mint a hupon vitázni. Például dolgozhatnék a hobbi projektemen ami soha nem lesz kész és amúgy is fölösleges. :))
--
:wq

A hozzászólásodból elsőként az derül ki, hogy téged marhára nem érdekel, hogy mi bloat és mi nem. Ez odáig rendben van, amíg egy másként gondolkodót nem küldesz el egy lakatlan szigetre amiatt, mert azzal foglalkozik, ami téged nem érdekel.

Mert ha emiatt küldesz el lakatlan szigetre (mondjuk engem), akkor teljesen jogosan feltehetek egy viszontkérdést, hogy miért nem küldöd el a brókereket, a pénzhajhászokat bárhová is? Mert nekik sincs értelmesebb életük. Semmi maradandót nem alkotnak csak számolgatják a virtuális pénzüket, amiről a gazdasági rabszolgák még azt hiszik, hogy van értéke. Ők mire fognak emlékezni, mikor visszagondolnak az életükre? Arra, hogy luficégeket fújtak fel és a semmiből csináltak maguknak pénzt, a világhoz, az emberiséghez hozzáadott érték nélkül. Nem mellesleg, hogy támogatólag hozzájárultak a környezet tönkretételéhez, ugyanis a virtuális pénzükkel százmilliókat vettek rá különféle tech kütyük megvásárlására és kidobására. Vagy éppen a bloated szolgáltatásaik használatára (pl. Facebook) és az energiapazarlásra.

A suckless.org-osok legalább csinálnak valamit, írtak egy OS-t (Void Linux) és egy rakatnyi tool-t, ami nem bloat. Ehhez viszont nagyon sokat kellett foglalkozniuk azzal, hogy mi bloat és mi nem.

arra a kérdésre is tudnál bővebben válaszolni, hogy miért van az, hogy áprilisban szartál a kínai emberekre mert te nem ott élsz, tegnap pedig mégis kiálltál a fiatalkorú kínai munkásokért?

a suckless.org saját kernelt is gyártott? jól értem? vagy csak a linux kernel köré pakoltak válogatott szoftvereket amit amúgy te is meg tudsz csinálni akár?

te mivel vagy jobb mint a vadkapitalista brókerek, jogászok stb? hiszen nem teszel semmit az ügyért amiben hiszel, csak pofázol és pofázol és pofázol meg a kifogásokat keresel. te is összerakhatsz egy "saját os-t" de csak rinyálsz, vagy láttad ahogy elviszik a suckless.org fejlesztőit az intel katonái?

"Nem élek Kínában. Nem az én dolgom." - hajbazer

vs.

"gazdasági rabszolgák" - hajbazer

szerinted miért bloat valami ami nem fut rendesen a 20 éves pentium hármasodon? ezek szerint ami egy c64-en nem fut az mind bloat? egy c64-en valszeg 360p videót sem fogsz nézni, akkor bloat az is?

tudnál ezekre választ adni vagy most is kitérsz a kérdés elől és bebújsz a házadba mint egy gyáva kutya akit éppen szarrá vert egy léccel a gazdija?

és igen igazad van: A suckless.org-osok legalább csinálnak valamit

te pedig semmit nem csinálsz, semmit nem teszel le az asztalra, csak rinyálsz és hisztizel mint egy szerencsétlen.

én azt nem értem, hogy miért menekül a kérdésem elől. áprilisban le se fosta a kínai embereket, a héten pedig hirtelen nagyon elkezdte érdekelni a sorsuk. vajon őszinte volt, vagy csak azt gondolta, hogy ezáltal igaza lesz? én az utóbbira tippelnék ami azt jelenti hogy hajbazer megbukott emberésgből is, hiszen olyan emberek sorsával törődik látszólag akik valójában egyáltalán nem érdeklik. csak azért, hogy igaza legyen. ezáltal nem jobb azoknál akiket elítél. sőt, rosszabb.

vajon ha hajbazer vesz 1 kiló csirkemellet a hentesnél vagy a lidlben, amit iszonyatos körülmények között tartottak, majd azt ő boldogan eszi meg (ezzel támogatva az állat kínzást) akkor mivel is lesz jobb mint az apple, vagy bármely más nagy cég akik felbérelnek egy másik céget, hogy gyártsák le nekik az adott hardvert x példányban? szerintem semmivel.

amiket mondd az nagyon szép és jó, csak ő sem úgy él ahogy azt prédikálja, és amikor erre fény derül elmenekül akár egy féreg mint ahogy most is teszi. sajnálatos.

vajon miért pont a pentium 3 a favorit? miért onnantól számítja azt hogy ami azon nem fut el rendesen az bloat? veszek egy pentium 2-es gépet akkor mondhatom az ő által használt szoftverekre hogy bloat szarok? vagy csak egyszerűen nem kap új számítógépet anyuéktól?

Vannak emberek, akiknek muszáj megmagyarázni, hogy a kudarc valójában győzelem. Valószínűleg közéjük tartozik.
Informatikában, ahol a fél év már nagy idő, egy 20 éves PC már történelem. Azon vergődni, hogy miért nem ehhez igazítják a fejlesztéseket, kb olyan mintha az autógyártókon azt kérnéd számon, hogy miért nem szekérabroncsokat gyártanak. Mert neki szekere van! Miért nem vesz mindenki szekeret! Mert azzal is el lehet menni A-ból B-be, és még környezetbarát is! Megy amúgy is egy csomó előnye van a szekérnek a kocsival szemben! Mindenki hülye, aki nem azt használja! Erről megy a vita tök feleslegesen. Hacsak nem valami troll, és direkt csinálja. Ráadásul a topichoz semmi köze. Szerintem hagyd a fenébe!

+1, a trollokat nem szabad etetni. Mondjuk megállni is nehéz :) Az pedig már kiderült, hogy nem troll. Valaki itt hozta Bea Johnson példáját, aki tök pozitív visszhangot kap mindenhol, és ténylegesen tesz valamit azért, amiben hisz. Hajbazer meg azzal indokolja hogy miért nem tesz semmit, mert majd eltiporják a multik! Istenem, egy fogalmatlan, másik világban élő, tenni nem akaró, csak fotelből osztogatni tudó emberrel van dolgunk. Kár a billentyűleütést rá

Ebben egyetértünk, de 7 milliárd embert nehéz lesz úgy etetni, hogy nem romboljunk. Ahogy fentebb írtam, nem is fog addig változni tömegesen az emberek hozzáállása amíg meg nem történik a baj. Bár már most is van baj, bele is halnak páran, de ez nem éri el az ingerküszöböt.

hajbazer, miért menekülsz még mindig a kérdés elől? félsz hogy a többiek is rájönnének hogy gerinctelen vagy? nyugi már rájöttek. te attól félsz, hogy a végén te is felismernéd, hogy olyan dolgokat ítélsz el amiket te is bőven megteszel az élet más területein. mi a helyzet a Kínában élőkkel? gondoltam megkérdezem újra. nem úgy volt hogy nem érdekelnek mert úgysem ott élsz? most pedig mégis aggódsz értük? vagy ez csak egy kamu aggódás, hogy ezzel próbáld igazolni azt, hogy neked van igazad?

jut eszembe, egy ismerősöm szeretne magának számítógépet, tudnál esetleg nekünk szerezni egy pentium 3-as gépet, eredeti windows xp-vel? megfizetem rendesen! mert ha jól értem a pentium 3-as gépeknél nem fordulhatott elő hogy fiatalkorúak gyártották, csak a pentium 4es gépektől felfelé van ez, ugye? ugye jól értem? csak az a jó amit te használsz, ugye?

#gyerekmunkás #rabszolgatartós #önzőség #bűnpártolás

Vehetnéd Bea Johnson példáját. Ő előad, blogot ír, példát mutat. Te mit csinálsz?

Lakatlan szigetet nem kell szó szerint érteni. Azt akartam kifejezni, hogy ne akarj olyan közösség tagja lenni, amit nem fogadsz el és ők se fogadnak el téged. Keress olyan közösséget, akikkel együtt tudsz gondolkodni.
Brókerek gondolom azét csinálják amit csinálnak mert szeretik. A logikai probléma a gondolatoddal az hogy teszerinted amit csinálnak az bloat, szerintük meg nem. Nézőpont kérdése.

Hogy lehet megölni egy opensource projektet? Pláne ha a fő fejlesztő Oroszországban lakik (es nem tény csak felvetés) vagy egy más országban amivel az USA-nak nincs is kiadatási szerződése.
Azt simán el tudom képzelni, hogy az MS megakadályozza, hogy bárki az USA érdekszférában legálisan használja de mióta gond az ilyesmi a magánembereknek? A Torrent és a Warez is virul még... egyik se legális.
--
:wq

Ha elsorvad nem a MS miatt sorvad el. Amíg akad érdeklődő aki programozni is tud és hajlandó is időt áldozni rá menni fog a projekt. Ez nem a MS tevékenységétől függ, habár attól is de inkább olyan szinten, hogy a jelenlegi Windows minőségével befolyásolhatja az édeklődők létszámát.
Amúgy tudomásom szerint az API-kra vonatkozó copyright kérdése még nem teljesen lejátszott mecs. Lásd Oracle vs. Google. Vagy annak vége lett már?
--
:wq

A nagyvállalati arrogancia legtermékenyebb táptalaját adó amerikai jogrendszer nagyjából mindent enged leszabadalmaztatni, meg mindennek az ellenkezőjét. Az a nagy szerencse, hogy a ReactOS vezetői fejlesztői nem Amerikában tevékenykednek. Tekintettel arra, hogy egy sokkal nagyobb galibát okozó, államtitkokat kiszivárogtató Edward Snowden is vígan elvan Oroszországban, nem gondolom, hogy Putyinék majd pont kinyalják a Microsoft-nak, ha az perelni akarja a ReactOS-t.

OFF: Annyira jo lenne nem twitteren keresztul megjelenitett, roviditett linkekkel tuzdelt hireket olvasni. Munkahelyi kornyezetben pl a t.co link meg sem nyilik, valoszinuleg okkal.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Hali!
Nekem egyik verzio sem ment fel egyik gepemre sem, sot virtualizalni sem tudtam.

"Due to problems with the USB stack it is NOT currently possible to install ReactOS from a USB stick or USB CD-ROM,"
Sad face :(
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Virtualboxba telepítve kb. minden második indításra sikerül elindulnia. Biztos, hogy jó lesz a cucc, csak az a kérdés, hogy mikor.

én maximálisan támogatom, egyedül azt sajnálom hogy komoly erőforrásokat kell arra effektíve elpazarolniuk hogy nagytesó ne találjon rajtuk fogást. mindenesetre ha lesz rá időm nekiállok legalább tesztelni/fordítani.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

Válasz -> ( evone | 2017. december 11., hétfő - 19:13 )

te majd 10-20 év múlva a családi videókat komolyan 360p-ben akarod visszanézni?

Jé, megjelent a család-gyerek érzelmi vonal. Működnek a marketingesek által odaplántált idealizmusok, úgy látom. Létszükséglet őket 4K-ban visszanézni? Nem. Az én gyerekkori videóim VHS-re lettek felvéve, de sok minden még arra se. Mellesleg, ott követed el ismét az orbitális nagy csúsztatást, hogy attól még, hogy valaki családi videókat készít (ahelyett, hogy a pillanatot élné meg), nem biztos, hogy vagdosni is akarja. Sőt, általában nem akarják és nem is tudják, hogy kell. Egy átlag r=1 felveszi a miniDVD-re/SD-kártyára, oszt jónapot, elrakja magának, néha megnézi, és általában a nagyképernyős tévén, mert a számítógépre rá se tudja kötni.

a fontosabb eseményeket már eleve 4k-ban rögzítem.

Nohát, tényleg? De nagy jampi vagy!

"Mellesleg, ott követed el ismét az orbitális nagy csúsztatást, hogy attól még, hogy valaki családi videókat készít (ahelyett, hogy a pillanatot élné meg), nem biztos, hogy vagdosni is akarja."

Te pedig ott, hogy ráhúzod a saját sablonodat az átlagemberekre, és nem veszed figyelembe, hogy vannak viszont, akik igen. Ők le vannak tojva?

Ráadásul ha már nagy csúsztatásról beszélünk, akkor az az, amit te mondasz, hogy a 360p elég. Lehet, hogy neked az, sokaknak, a többségnek viszont nem. És ez nem generált igény, hanem egyszerűen az emberek nem hülyék, van szemük, és a különbség LÁTSZIK. Ezt hiába tagadod, csak azt bizonyítod mennyire fafej vagy.

Aki vagdos, annak szüksége lesz a csiligépre. Ám a többséged nem akar videót vágni. A 4K maximum azért kell nekik, mert elhitették velük a marketing-specialisták, hogy új monitorra, kamerára, meg tévére van szükségük, hogy haladjanak a korral. Mellesleg, még mindig nem én döntöm el, hogy ki mit használ, szóval abbahagyhatod a démonizálásomat. Sőt, attól még, hogy valakinek van 4K kamerája, nem kell, hogy olyan számítógépet használjon, amivel tudja vágni. Mivel a többség nem akarja vágni. Ennyi.

Nem csak videóvágás létezik, amihez szükség van erősebb gépre, mint egy P3 :)

Nem, a 4K nem csak azért kell nekik, mert elhitették velük, hanem mert szabad szemmel láthatod, ha bemész egy üzletbe, és ránézel egy rohadt 4k tévére, meg egy 1080p-re, hogy van különbség, ha a tévé mérete egyébként indokolja.

Abban igazad van, hogy a marketing gép sok fölösleges hülyeséget ad el, de annyira nem lehet sötét, hogy abszolút semmiben nem látod meg a hasznot, vagy a pluszt, amit ad, és jössz azzal, hogy jó a 360p is, meg a többi szar. Nem jó. Van igény jobbra, marketingtől függetlenül. Nem csak a videóvágóknak.

Dehogynem te döntöd el. Mindenkit fikázol és rossz érzést keltesz az emberekben, aki nem hódol be a hadjáratodnak. Aki egy új mosógépet mer használni, vagy aki egy izmosabb számítógépet venne. Mindenkit kikiáltasz rossznak, és érzelmileg zsarolod őket, jajj mi lesz az unokáddal...

Idióta.

Nem csak videóvágás létezik, amihez szükség van erősebb gépre, mint egy P3 :)

Tudom, ott van még a netbankolás, az Index-olvasgatás, ami bőven működne egy P3 erőforrásaival, ha lenne rá megfelelő natív szoftver, ami nem akkora bloat, mint a Web+JavaScript+CSS. Az, hogy ezekre nincs megfelelő natív szoftver, nem azt jelenti, hogy a P3 alkalmatlan erre a feladatra. Azt jelenti, hogy szoftverfejlesztőék alkalmatlanok (lusták, idealisták, kényelmesek) megfelelő szoftvert írni. 4K videót matematikailag bizonyítható, hogy képtelenség P3-on értelmesen kezelni. Ha a dekódolást meg is oldod, valami csoda folytán, a buszsebessége nincs meg annyi, hogy a képi információt át tudod tolni a videókártyáig. Persze custom hardware-rel, dekóderkártyával talán még ezt is meg lehetne oldani, már ha lenne ilyen. DVD-hez még volt anno.

Nem, a 4K nem csak azért kell nekik, mert elhitették velük, hanem mert szabad szemmel láthatod, ha bemész egy üzletbe, és ránézel egy rohadt 4k tévére, meg egy 1080p-re, hogy van különbség, ha a tévé mérete egyébként indokolja.

A tévék kirakatba való kiállítgatása hasonló marketing-manipuláció, mintha a tévében lejátszol egy reklámot, ami elhiteti veled, hogy "neked márpedig ez kell", pláne, hogy ott van a 990-re végződő ára is, meg még nagyobb betűvel az áruhitel törlesztőrészlete, netán egy akció felirat. Ha ennyire bizonygatni óhajtod, hogy követed a hozzászólásaimat, máskor légy kicsit alaposabb, ugyanis pont én voltam az, aki minimum utalt rá, hogy nagyképernyős tévén van értelme a 4K-nak. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy megint csúsztattál egy szép nagyot. Kezdted a 4K videóvágásra alkalmas számítógép melletti érveléssel, most meg már hirtelen a nagyképernyős tévéknél tartasz.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas

Akkor elmondom még egyszer, a lényeget. Attól még, hogy valaki nagyképernyős tévén nézi a 4K videóját, filmjét, nem biztos, hogy meg akarja vágni. Sőt, attól még, hogy valaki 4K kamerával rögzíti a családi videóit, nem biztos, hogy meg akarja vágni. Sőt, általában nem akarja megvágni.

Mindenkit kikiáltasz rossznak, és érzelmileg zsarolod őket, jajj mi lesz az unokáddal...

Általában nyugodt hangnemben megfogalmazom a kritikámat, utána pedig reagálok a hozzászólásokra, általában azonos kontextusban és temperamentummal, mint amiben a hozzászólást kapom. Például, ha már érzelmi zsarolást kiáltasz, nem láttalak nyálat verni, mikor engem zsaroltak a gyerekeimmel kapcsolatban, szinte már kisebb családi tragédiának beállítva, hogy nem lesz róluk 4K-s felvételem.

"ami nem akkora bloat, mint a Web+JavaScript+CSS"

Mutass egy alternatívát, ami rendelkezik a web azon előnyeivel, ami miatt egyébként népszerű, és működik is P3-ason :) Mert a natív alkalmazások nem ilyenek. A mai világban, amikor a programokat folyton telepakolják mindenféle ad- és spyware szarokkal, akkor jobb egy sandboxolt környezetben futtatgatni dolgokat, még ha lassabb is...

"Kezdted a 4K videóvágásra alkalmas számítógép melletti érveléssel"

Amellett érveltem, hogy az embereknek lehet igényük többre. Legyen az videóvágás vagy akármi más. Te lovagolsz ezen a videóvágáson egyedül. Pont, hogy azt kéne felfognod, hogy az emberek nem egy dologra használják a számítógépet, még ha van pár dolog, amit ki tudsz emelni, amire kábé mindenki használja. Valami szakmája, valami speciális érdeklődése mindenkinek van, ami az egyébként tipikus indexolvasás és facebookozás MELLETT extra igényként jelenik meg. Pár ember videót vág, pár ember videót nézne, másik pár ember meg ki tudja milyen más igénnyel használ gépet. Ezek pedig kitesznek összesen egy nagy tömeget.

Néha nem értem az embereket. Ha úgy gondolod, hogy valamit nem jól tudok, kérlek javíts ki. Én is abból tanulok, ha a hibáimra felhívják a figyelmet, és elmagyarázzák.

Nem az ilyen idióta szurkálódásokból, "nem is reagálnék" mint egy hisztis p*csa :)

Szóval mi gond volt azzal, amit írtam?

Gopherrel, usenettel nem valósítod meg mindazt, amit ma a web tud. Vagy én tévednék?

Mindazt, amit ma a web tud és aminek értelme is van, azt megvalósíthatja a usenet vagy akár a gopher is. Hogy kicsit konkrétabban fogalmazzak, értelme annak van, ami funkcionalitást valósít meg, mintsem csilivili design-t, animációkat, marketing-idealizmusokat, reklámokat, illetve az általad is említett spyware-eket. Azokra semmi szükség nincsen, ahogy meglétük nélkül a sandbox-odra se lenne. Miért ne lehetne elég egy usenet vagy egy gopher arra, hogy pár billentyűleütéssel elvégezhess egy banki tranzakciót? Pláne, hogy egy telnet protokollon keresztül, szöveges felületen is meg tudnád ezt csinálni.

"reklámokat"

Gondolod, hogy reklámokra nincs szükség? Akkor is így gondolnád, ha az online tartalmak bevételi forrás híján nem léteznének, vagy valamilyen extra előfizetés után volnának elérhetők?

"Pláne, hogy egy telnet protokollon keresztül"

NYILVÁN egy lehallgatható, titkosításmentes protokollon szeretnék banki tranzakciókat intézni :)

Gondolod, hogy reklámokra nincs szükség? Akkor is így gondolnád, ha az online tartalmak bevételi forrás híján nem léteznének, vagy valamilyen extra előfizetés után volnának elérhetők?

Úgy gondolom, hogy nincs szükség olyan manipulatív tartalmakra, melyek olyan árucikkek megvásárlására akarnak rávenni, amire alapból nincs szükségem. Amire alapból szükségem van, azt meg úgyis megveszem. Akkor is így gondolom, ha fizetnem kéne ezekért az online szolgáltatásokért. Ettől függetlenül a reklámokat is lehetne szofisztikáltan, csilivili banner-ek, hátterek és felugró modálok nélkül csinálni. Mondjuk, ahogy a HWSW bértollnokai írnak mindenféle csodálatosat különféle tech cégekről. Persze, ezt se gondolom tisztességesnek, de egy fokkal jobb, mint az arcomba nyomott szuverén vizuális reklámok.

NYILVÁN egy lehallgatható, titkosításmentes protokollon szeretnék banki tranzakciókat intézni :)

Rendkívül fogékony a lényegre, Manfréd Mérnök Úr. Egyfelől, a telnet-et áthajthatod bármilyen titkosítási tunnel-en, másfelől akkor vedd úgy, hogy SSH-t mondtam. A lényeg az lett volna, hogy szöveges terminál.

szóval szerinted felesleges a 4k, 1080p, 720p, full baromság. mindenkinek elég lenne a 360p.

de! ha anyám banki tranzakciót szeretne végrehajtani, szerinted jobb lenne, hogyha leülne a desktop pentium 3 elé, megvárná még 3 perc alatt bebootol a windows xp, indítana egy cmd.exet, ahol telnettel csatlakozik valahová, ahova mindenféle parancsokat begépelve bankolhat?

mert én úgy látom, hogy jelenleg kényelmesebb neki, hogy mindezt másodpercek alatt el tudja végezni az iPhoneján/iPadjén, úgy hogy közben jelszavakat sem kell gépelnie, elég csak rátennie az ujját a TouchID-re. én is kényelmesebbnek érzem, hogy nem kell minden banki utalásért elsőnek hazautaznom, hanem bárhol vagyok az országban, szimplán a telefonomról elvégzem a műveletet másodpercek alatt.

Próbáld meg nem ide keverni a telefonokat. Almát a körtével...

Arról beszéltünk, hogy miért ne lehetne számítógépről a csili webfelület helyett egy alacsony erőforrásigényű felületen (szöveges terminálon, szöveges menükkel, pl. ncurses alapon, nem parancsokkal) netbankolni, mondjuk SSH protokollon.

Mellesleg, egy jól föltelepített P3-on maximum fél perc boot-ol az XP, de SSD-ről még annyi se kell neki, kb. 15 mp. Mellesleg a TouchID kiváltható privát kulccsal vagy tokennel, amit a PuTTY felhasznál a csatlakozásra.

te edddig r=1 userekről papoltál, hogy nekik bőven elég lenne a pentium 3, meg a windows xp. hülyék hozzá hogy észrevegyék a 1080p, 4k vs 360p különbséget, most meg azt szeretnéd hogy terminálon keresztül ssh-ban bankoljanak. fuck logic.

az a jó, hogy nem kell kiváltani szerencsére semmivel semmit, mert itt vannak az eszközök, működnek, ha bankolni szeretne anyám aki semmit nem ért a számítógépekhez akkor csak felveszi az asztalról a telefonját, odateszi az ujját, 1 percen belül már tudja utalni a kívánt összeget, vagy megtudni, hogy mennyi az egyenlege, majd ha végzett teszi tovább a dolgát.

gondolom az egyébként nembaj, hogy egy pentium 3-as géppel, közel sem tudod kihasználni egy ssd maximális teljesítményét, ugye?

Miért az SSD maximális teljesítményét kéne kihasználni? Tényleg ennyire a fejedbe szállt a marketing? Egy SSD-t azért vesz az ember, hogy a számítógépe IO-jának maximális teljesítményét használja ki. Hihetetlen, egyesek milyen kifordított, életidegen logikával képesek gondolkodni.

Aki meg tud tanulni tapicskolni egy ájfont, az egy Norton Commander-hez hasonló menürendszerrel rendelkező terminálon is meg tud nyomni 2-3 gombot, hogy elutalja a pénzt. A bankszámlaszámot beírni ráadásul még könnyebb is lesz a normális, valóságos billentyűzeten, mint az idealista érintőképernyő virtuális billentyűzetén.

te tényleg ennyire hülye vagy? már bocs. az előbb még azt mondtad hogy a 360p vs 1080p különbséget sem fogják észrevenni, hogyan értenének egy norton commanderhez? azt sem tudják mi az.

semmivel nem lesz könnyebb beírni a bank számlaszámot. tegyük fel anyám a városban császkál, szól neki valaki, hogy utaljon pénzt, akkor menjen haza mert könnyebb beírni egy 2 kilós megsárgult billentyűzeten beírni a számokat? vagy fogja a telefonját, és esetleg koppintson egy már elmentett űrlapra ahol csak a kívánt összeget kell beírni és folytassa tovább a dolgát? csak hogy értsd azért hozom fel anyámat, mert eddig is r=1 userekről dumáltál, akik (szerinted) annyira hülyék hogy nem veszik észre hogyha élesebb tisztább és részletgazdagabb képet látnak maguk előtt.

te nem hiszem hogy a valóságban élsz, a mai nagy kijelzős okos telefonokon egyáltalán nem probléma a gépelés. főleg hogy most sem egy szakdolgozatról beszélünk, hanem egy névről, egy számla számról, meg egy összegről.

Nem mindenkinek az anyja működik menedzser módban, hogy minden másodpercben rendelkezésre kell állnia a netbank felületnek.

Ettől függetlenül, még mindig nem értem, mit hülyézel, mikor te hasonlítod a PC-t a telefonhoz. Én PC-s megoldást hasonlítottam PC-s megoldással.

Anyukám átlag user szerintem. Amíg volt otthon PC, monitor szélére volt sticky notes, hogy melyik gomb merre van. Ellenben eltelt azóta 6 év, és már a 4. Telefonján van túl az egyetlen PC ellenében. Nyilván lowend készülékeket vásárolt első 3 alkalommal, és nem érdekelte, hogy mitől használhatatlan, kidobta. Mostani erős középkategóriás cuccal elégedett.(tárhely elég /SD kártyát sosem tudta jól kezelni/, kutyáról szép fotót tud, és az élettársával vagy húgommal külföldre jól tud video csetelni)

Értem, tehát szükséglet az átlagbirka tevékenységek (kutyás-cicás képek, 10000 fotó egy babáról, meg bratyiról-hugiról stb.) menedzser módban történő űzése. Akár úgy is, hogy három korábbi telefon bánta és teszi tönkre a környezetet ebben a pillanatban is, a kidobása óta. Érteni értem, de hinni nem hiszem, hogy ennek nélkülözésével nem lehetne minden átlag-user ugyanolyan boldog. Akár egy Pentium 3-assal! Érdekes, 20 évvel ezelőtt elvoltunk filmtekercses, kattintgatós fényképezőgépekkel, mégis sokkal kevesebb munkanélküli, drogos, stresszes, kilátástalan, depressziós ember volt, sőt, valamivel az emberek is boldogabbak voltak és a fizetésünk is többet ért.

> Érdekes, 20 évvel ezelőtt elvoltunk filmtekercses, kattintgatós fényképezőgépekkel, mégis sokkal kevesebb munkanélküli, drogos, stresszes, kilátástalan, depressziós ember volt

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

Kíváncsi vagyok hol az összefüggés az okostelefonok és a drogosok száma között.

inkább erre próbálj reagálni szerintem. egyébként érdekes tény, hogy amikor az általad kedvelt pentium 2 és pentium 3 futott (90-es évek) a heroin éppen nagyon népszerű volt.

te amúgy jól vagy? filmtekercseket gyártani tonna számra nem környezetszennyező dolog? egy átlag filmtekercsre emlékeim szerint 36 fotó fér el. egy nála sokkalta kissebb microsd kártyára (amit több ezerszer használhatsz!) pedig több ezer fénykép is elfér amit módosíthatsz mielőtt esetleg előhívatod, nem kell többször is előhívni hogy olyan legyen amilyet végre szerettél volna. folyamatosan ellentmondasz magadnak, nem zavar? vagy te még mindig a cd író korszakban élsz?

hol a válasz erre az érvelés nagymesterétől?

szóval nem tudod megmagyarázni, hogy hogyan van az, hogy áprilisban leszartad a kínaiakat mert nem ott élsz, most pedig azzal érvelsz az új számítógép vásárlása ellen, mert azokat fiatalkorú kínai gyerekek szerelik össze olyan gyártóknál akik a te alaplapodat is gyártották a pentium 3adhoz? értem.

Nyilván küldhetne levelet is külföldre. Akkor PC sem kellene. Just for fun: távirat szolgáltatás még mindig működik kis hazánkban. (némiképp munkámhoz közeli* a dolog)

Mondhattam volna, hogy nem konzum idióta, mert nem apple vagy más drága terméket vett a marketing gépezet befolyásának engedve. Vagy azt is, hogy a low end és/vagy régi dolgokat használni kellemetlen. Vagy azt, hogy mégis jó látni néha videón a családot és nem csak félévente. Vagy bármi.

Ha ezeket nem nézem, és sikerül neki ezeket elengednie, akkor még a p3 is sok neki, pc sem kell.

Miért kell bunkónak lenned? Azt hittem szíveden viseled az ügyet ami mellett kiállsz és tenni akarsz az érdekében. A nevetséges, gyerekes hozzáállásod, bunkó stílusod viszont csak árt neki, mert így senki se fog komolyan venni, és senki sem az üzeneteddel fog foglalkozni, hanem az előadásmódoddal. Vagy csak ennyi volnál? Nevetség tárgya?

Abban igazad van, hogy a banki ügyek intézésére tényleg elég volna egy karakteres alkalmazás ami egy szimpla titkosított csatornán kommunikál. De az internet nem csak bankolásról szól.

Örülök, hogy valamiben már egyetértünk.

De az internet nem csak bankolásról szól.

Hanem még egyéb más szöveges információk cseréjéről. Emellett szól képnézegetésről, audió hallgatásról és videó nézegetésről. Ezekre pedig bőven alkalmas egy P3 (nem, nem 4K-ban, de alkalmas).

A Web túltitkosítása a bloat, nem egy szöveges terminálé. Jómagam is sokszor ssh-ztam P3-ról és nem volt lassabb, mint egy telnet. Bloat-nak főként azt nevezem, hogy már a YouTube videókat is titkosítjuk, mert félő, hogy a szomszéd wifi hacker belelát, milyen videót is nézünk. Eszméletlen, hova jutott a világ.

"Az eredmény pedig minden háztartásban érezhető, még ha havi pár forintról van csak szó a villanyszámlában, akkor is, ugyanis az oda-vissza titkosításnak, processzortól függően, lesz egy szép kis overhead-je, a számítási kapacitástól függően."

tudod mi fog még látszani a villanyszámlán? az hogyha 300 wattot fogyasztó oldschool pentium 3 gépeket használ mindenki mindenre. olyanra is amire egy raspberry pi is elég lenne.

Megmondom őszintén, hogy van valamennyi igazság abban amit mondasz. Valahol én sem értem, hogy pl: KDE3 - KDE5 között működési különbséget első ránézésre én nem látok, mégis a KDE3-nak elég lenne egy P3-s gép is 256 MB rammal. A KDE5-nek meg 4 magos processzor 4(8) GB ram kell, hogy normálisan menjen. Ugyanez igaz XP vs Win10-re is. Igen igazad van, a megnőtt hardverigényt nem magyarázza a funkcióbővülés.
De a másik oldalról megközelítve:
- a P3-s gépemet akkor cseréltem le úgy 15 éve, amikor az alaplapon eldurrantak a kondik, és többe került volna a javítás, mint amennyit a gép ért. Mert a gép már akkor is erősen öreg és elavult volt. Meg nem ment rajta néhány játék. Azaz vergődhetsz itt a csodálatos P3-s gépeddel, de már a bontóba se találsz hozzá alkatrészt. Az a gép múzeumba való nem napi használatra.
- Fejlődés. Az hogy a te igényszinted leragadt a múltban, nem jelenti azt, hogy másnak is le kell ragadnia. Csak egy excel-es példa: Hallottál a powerquery-ről? Hidd el azt valós igény szülte, de a P3-s géped belehalna, ha ráeresztenék egy nagyobb adatbázisra, xml fájlra. Más kérdés, hogy Office 2000-re nem érhető el.
- Nehogy már te jobban tudd a fejlesztőktől, hogy hogy van megírva jól a program. Gondolom milliós programozói fizetésedből nem telik jobb gépre azért nincs.
- Nehogy te döntsd már el a felhasználók helyett, hogy mik a valós igények. Csak egy példa: Én az audacity-vel csak hibás mp3-akat szoktam nagy ritkán újra elmenteni. Vagy változó bitrátájúból állandó bitrátájút csinálni. Még ennél is ritkábban szoktam vágni vele. Arra már nekem túl bonyolult. Ez alapján a többi funkció - a te szavaiddal élve - bloatware. Az én szemszögemből a többi funkció felesleges, zavaró, idegesítő. Nyugodtan el lehetne távolítani a programból. Engem nem zavarna. Szerinted más is így gondolja? Mert én biztos vagyok benne, - még ha nem is értem - hogy valós igény szülte azokat a fejlesztéseket. Okkal kerültek bele. Igaz a Gnome3-mal kapcsolatban meggyőzhető vagyok.

Mondanom sem kell, hogy a KDE3 vs KDE5 résszel egyetértek és nagyjából az ilyen különbségekből vezethetőek le azok a problémák, amikről naphosszat hadoválok.

A kondikipukkanást én egy elszigetelt esetnek tartom, mert nálam nem pukkant ki a kondi és számos más esetben nem pukkant ki. Másrészről pedig, lehet cserélni a kondikat, lehet őket forrasztani, vagy ha nem, akármelyik hobbielektronikás megcsinálja neked. Nem kell démonizálni és végtelenül körülményesnek beállítani a használt eszközök javítását. Aki ezt teszi, az vagy lusta, vagy nem ért az elektronikához. Utóbbi esetben ott a hobbielektronikás haver vagy szerelő.

de már a bontóba se találsz hozzá alkatrészt

A Media Markt-ban nyilván nem. Mikroelektronikai boltban 99%, hogy találsz, de ha mégis bejön az 1%, akkor eBay-en 100%, hogy találsz.

Az hogy a te igényszinted leragadt a múltban, nem jelenti azt, hogy másnak is le kell ragadnia.

Ebben is egyetértünk. Csak éppen számos olyan igényszintet ki tudna elégíteni egy P3-as megfelelő, jól optimalizált, natív szoftverekkel, amilyen az átlagfelhasználóknak van.

Nehogy már te jobban tudd a fejlesztőktől, hogy hogy van megírva jól a program.

Egy program akkor van jól megírva, ha jól működik. Nem esik szét félóránként, nem lassulgat, nem lagzik. Az, hogy a 21. század idealista szoftverfejlesztési irányzatai - scrum, lean, clean code stb., melyeknek sokkal több közük van az ilyen tréningeket tartó szélhámosokhoz, meg a könyveikhez, mint a valódi, értékteremtő szoftverfejlesztéshez - olyan irányelveket igyekszenek előírni, melyek nagyszerű táptalajt adnak a bloatware-eknek. Például, amikor arra törekszünk, hogy a kód egy átlagfejlesztő számára is olvasható legyen (vagy csak egy óra helyett 10 percig tartson megérteni), számos esetben performance-t áldozunk be. Tehát a nagyvállalati idealizmus árát a felhasználók fizetik meg, több CPU-val, több memóriazabáltatással, végül gépkidobással és új gép vásárlásával = pazarlással, környezetkárosítással, szemétfelhalmozással.

Audacity-s példára reagálva: Jó példa a szarul megírt szoftverre az, ami a plusz berakott funkcióktól (amiket te neked nem kellőnek elmítettél) az egész meglassul, esetleg több memóriát zabál (a legtöbb "modern" szoftver, lásd KDE5). Jó példa a jó szoftverre az, amelyik csöppet sem lassul, vagy zabál több memóriát az új funckiók berakásatól (Total Commander, Xfce).

de ki és miért akar egy fillért is költeni egy 20 éves pentium 3as gépre amin ma már az átlag user sem tud semmit megcsinálni amit a mai átlag userek szoktak csinálni? a logikád mentén haladva egy pentium 2 celeronon is vígan kellene futnia a windows xp-nek. (tudom, most fog az jönni, hogy de hát neked egy ilyen 20+ éves celeronon is jobban fut az xp a legutolsó frissítéseivel, mint egy mai Core i7-en a Windows 10 :D) de nem! úgyhogy a windows xp egy szar szemét szar bloatware szoftver.

egyébként az SSD-ről mi a véleményed? mert én személy szerint képtelen vagyok olyan gépen dolgozni, amin folyamatosan darál a hdd, és mindenre hosszú perceket kell várni. vajon ez is egy gonosz sátánista marketing boszorkánymesterek által generált mesterséges igény lenne?

amin ma már az átlag user sem tud semmit megcsinálni amit a mai átlag userek szoktak csinálni?

Meg tudná csinálni, ha lenne rá jól optimalizált, natív szoftver, mert koncepcionálisan van rá lehetőség. Például, le tudná kérni a netbank számláit, natív szoftverrel, amin nem HTML+JavaScript+CSS bloat jönne át, hanem csak a lényeges adatok.

leírom újra mert a felére nem érkezett válasz, hátha most elolvasod: de ki és miért akar egy fillért is költeni egy 20 éves pentium 3as gépre amin ma már az átlag user sem tud semmit megcsinálni amit a mai átlag userek szoktak csinálni? a logikád mentén haladva egy pentium 2 celeronon is vígan kellene futnia a windows xp-nek. (tudom, most fog az jönni, hogy de hát neked egy ilyen 20+ éves celeronon is jobban fut az xp a legutolsó frissítéseivel, mint egy mai Core i7-en a Windows 10 :D) de nem! úgyhogy a windows xp egy szar szemét szar bloatware szoftver.

egyébként az SSD-ről mi a véleményed? mert én személy szerint képtelen vagyok olyan gépen dolgozni, amin folyamatosan darál a hdd, és mindenre hosszú perceket kell várni. vajon ez is egy gonosz sátánista marketing boszorkánymesterek által generált mesterséges igény lenne?

egyébként ki az aki manapság bekapcsolja netbank csekkolás miatt a desktop pcjét? a telefonomon ezt 5 másodperc alatt elvégezhetem. nem fogok csak ezért hazamenni és bekapcsolni egy zúgó zörgő energiazabáló pentium 3-as windows xp gépet. :(

Leírom újra, akkor én is. Amennyiben létezne natív szoftver P3-ra, vagy natív szoftverekre épülő felület, úgy lehetséges lenne P3-ason is úgy dolgozni, mint a csiligépen. Hogy ez nincs, köszönjük meg fejlődésmániás szoftverfejlesztőéknek.

SSD van a P3-asomban. Az az egyetlen dolog, amire tényleg úgy tekintek, hogy valóban nagy fejlődés.

az a baj, hogy a világ kurvára nem úgy működik ahogy te felvázolod most. ha nem alkalmazkodsz a mai trendekhez, akkor elvesztél. azzal nem mész semmire hogy itt a hupon köpködsz, hogy márpedig egy p3 is elég lenne mindenre. másfelől a CPU-k nem csak teljesítményben fejlődtek. az otthoni gépem (macbook air) a negyedét nem fogyasztja egy nagy monitorral együtt mint a te p3-as géped, mégis sokkal-sokkal erősebb. nem is értem miért baj számodra, hogy valami kevesebbet fogyaszt és erősebb mint az elődje... ha másért nem, már csak ezért is megéri upgradelni. kevesebb a villanyszámla pl.

azzal, hogy itt vergődsz, semmit nem fogsz elérni, csak magadra haragítasz mindenkit. kezdj el valamit tenni az ügyed érdekében.

ha nem alkalmazkodsz a mai trendekhez, akkor elvesztél

Na látod, erről beszéltem. Ezt plántálja a fejekbe a tech-ipar marketing-hadjárata. Először a menő réteget győzzük meg, hogy kell nekik az új, aztán azok majd, mint alfahímek a falkában ráveszik az alattuk lévőket, hogy nekik is kell az új, mert a menőknek is van. Ha nem veszik meg az újat, akkor kiközösítik, lehurrogják, beskatulyázzák, elítélik. Ahogy most velem történik éppen a HUP-on.

Szóval, akkor hogy is kezdjek el valamit tenni az ügyem érdekében (ami egyértelműen nem a mai trendbe való beleállás), ha ezek szerint (avagy szerinted) úgyis elbukom?

Gondolod, hogy nem próbálna meg tönkretenni egy Intel, vagy egy Microsoft, ha sikerülne annyit elérnem, hogy csökkenjen az új gépek iránti kereslet és egyre többen használjanak régi gépet?

vagy picsogsz tovább a hupon, és azon kívül nem érsz el semmit, hogy mindenki neked megy, vagy teszel valamit azért amiben hiszel. sehol nem írtam, hogy úgyis el fogsz bukni, nem tudom hol láttál ilyet leírva.

készíts akkor egy mindenki számára hasznos szoftvert amit a végletekig optimalizálsz, és mindenki gépén gyorsan és stabilan működik. akkor legalább elmondhatod, hogy te az elveid szerint élsz maximálisan. mert a világot nem biztos, hogy egyedül meg fogod tudni változtatni, főleg nem ilyen módszerekkel.

azért nagyon vicces vagy, hogy pl. a kevesebb fogyasztást, kisebb környezet szennyezést ignorálod teljes mértékben. fentebb leírtam, hogy valszeg 100x nagyobb teljesítményű gépem van, mégsem fogyasztok vele 20 wattnál többet. nem sok értelme van így az itt folytatott hadjáratodnak szvsz.

ha másért nem, legalább a jobb teljesítmény és kevesebb fogyasztásért nem kéne ezt a régi gép dolgot erőltetned. nem értem, miért lenne jobb neked ha hirtelen mindenki elkezdene pentium 3as őskövületeket használni ezáltal megnőne a világ energia felhasználása... szerintem ha erre nem tudsz értelmesen válaszolni, akkor csak egy troll vagy.

A kevesebb környezetszennyezést már ott elbuktad, hogy az új mekbukodra az alapanyagokat kibányászták, aztán jön a szintén környezetszennyező és energiaigényes gyártás, több ezer liter benzin és gázolaj elpöfékelése, avagy az import, több tíz liter benzin és gázolaj elpöfékelése az országon belüli szállítással. Szerinted ehhez képest környezetszennyezőbb, ha megtartod a régi géped? Gratulálok! Ismét beleestél a marketingesek csapdájába. Nagyságrendi tévedésekben vagy. Ha a környezetet akarod óvni, a legkézenfekvőbb megtartani a régi géped. Persze, úgy nehéz lesz, hogy te is be vagy manipulálva gyártói idealizmusok által.

gondolom nem zavar, hogy az apple ebből a szempontból eléggé zöld (ha nem a legzöldebb). kb mindent újra hasznosítanak. valamint az "új" macbookom már 3 éves, és nem látom értelmét a cserének, majd 5. évében megkapja valaki akinek elég lesz, és boldogan használja majd évekig még. szóval el tudnád mondani ezzel mi a gond? sajnos nem csak annyira használom a gépemet, hogy total commanderben nézegessem hogy milyen mp3akat tudok streamelni a netre. ha csak ennyire használnám, akkor biztosan elég lenne a p3-as géped is.

Gondolom, az nem zavar, hogy az Apple minden évben belekeveredik egy gyerekmunkás-rabszolgatartós-környezetszennyezős botrányba. Persze, hogy nem zavar, mert te csak a marketing anyagaikból, meg a bértollnokaik által írt fényező cikkekből tájékozódsz.

Mire használod a géped, amire nem lenne jó egy P3?

korábban leírtam, maradjunk annyiban, hogy már a 4k videó editnél elbukott a tied. az enyém pedig nem. hajtod a magadét egy szempont szerint, de a többi szintúgy fontos szempontot ignoreálod. majd nézd meg, esetleg nem gyártotta-e bármidbe is az alaplapot a foxconn. hidd el, hogy neked is rengeteg olyan dolog van a házadban amit gyerekekek készítettek 0 pénzért. szóval nem értem miért kell álszenteskedni?

A 4K video edit speciális igény és azt én is elismertem, hogy nem alkalmas rá a P3. Minden másra igen.

szóval nem értem miért kell álszenteskedni?

Én soha nem veszek olyan gyártótól többet, ami egyszer ilyen botrányba keveredik. Te pedig mégis. Nem álszenteskedés ez az én részemről, hanem önzőség és bűnpártolás a te részedről.

akkor szerintem te többet semmit ne vegyél a világon, valamint szolgáltatásokat se vegyél igénybe. mert minden cégnek vannak stiklijei.

tehát önző vagyok, mert mondjuk itthon csinálok munkákat amikből pénzem van és emiatt nem döglik éhen a családom? értem. igazad van. dögöljek éhen én is, a családom is, csak azért mert egy amerikai cég megbízott egy kínai céget hogy gyártsanak le neki dolgokat. akik pedig gyerekmunkásokat foglalkoztattak.

ha te engem megkérnél hogy menjek el neked a boltba, fizetsz nekem érte 5 ezret. te jóhiszeműen azt feltételezed hogy minden rendben lesz, de én közben ellopom a boltból a dolgaid, és zsebre vágom az ötöst is, akkor te is egy önző bűnpártoló geci leszel?

remélem ott törik el az összes kezed, ha egyszer véletlenül veszel egy új számítógépet. :)

mutass kérlek gyártót ami nem stiklis valamiben. csak egyet kérlek. :)

ja és hozzáteszem, ha csak nem vagy vegetáriánus, és nem azt eszed meg csak amit te magad termeltél akkor egy álszent barom vagy. tudod te hogy a hús amit megeszel az milyen folyamatokon keresztül kerül hozzád? tudod, hogy hogyan tartják az állatokat amiknek megeszed a húsát? tudod, hogy az étel amit megeszel hogyan készül pontosan? bort iszol, és vizet prédikálsz.

egy dologra válaszolj, most láttam tőled ezt:

"Nem élek Kínában.

Nem az én dolgom."

fentebb akkor most pontosan mi is ez az álszenteskedés a szegény kínai gyerekmunkásokkal? szerinted egyébként ezeket a fiatalkorúakat elrángatják otthonról dolgozni? nem lehet hogy ők jelentkeznek mert kell a pénz kurvára?

itt a link a saját hozzászólásodhoz. most hirtelen érdekel, áprilisban pedig nem érdekelt mert nem ott élsz. te csak egy troll vagy, semmi más.

ezt már nem tudod kimagyarázni hajbazer?

Valószínűleg nagyon sok mindent kár volt legyártani, egyesek szerint a P3-at is. Azonban az a helyzet, hogy ezeket az eszközöket legyártották és mivel van bennük működőképes hardver, ezért van eszmei, de főleg használati értékük.

ezek szerint az új gépeknek amiket fikázol és ellenzel is van eszmei és főleg használati értéke, nem?

na mind1, továbbra is izgatja a fantáziám, hogy az előbb a szegény kínai gyerekmunkásokkal vagdalkoztál akikre áprilisben még kurva magasról szartál egy nagyot, most meg hirtelen nagyon érdekel a sorsuk.

szerinted a nagy cégek hibája, hogy szar a népesség szabályozás egy adott országban? nem a politikusoké véletlenül? az ország vezetőivé?

"sehol nem írtam, hogy úgyis el fogsz bukni, nem tudom hol láttál ilyet leírva."

Ezt ő gondolja így. Ezzel ideologizálja meg azt, hogy miért nem tesz semmit, és miért csak papol az ügy érdekében. Mert ha tenne, akkor a nagy multik jönnének, és eltipornák őt, és gondoskodnának arról, hogy ne legyen sikeres :)

"Ha nem veszik meg az újat, akkor kiközösítik, lehurrogják, beskatulyázzák, elítélik. Ahogy most velem történik éppen a HUP-on."

Kedves barátom, ó együgyű barátom, hát te nem figyelsz. Te tényleg azt gondolod, hogy azért kapsz ilyen reakciókat az oldalon, mert te nem veszed meg az újat?

Szánlak :)

Jahogy én orvosoljak egy világszintű problémát, amit nálam ezerszer hatalmasabb profithajhászok hoztak létre és egyszerűen nem hajlandóak tudomást venni róla? Oldja meg az, aki létrehozta. Ám ettől még ugyanúgy, mindenki, aki új gépet vesz, birka. Mert ahelyett, hogy odaállna szoftverfejlesztőék elé, és minden lehetséges fórumon kijelentené, hogy nem akar új gépet venni, inkább behódol.

Tehát szerinted az birka aki csupán kényelemből (vagy reklámnak való bedőlésből) de nem szükségszerűségből vesz új gépet. Akkor megegyezhetünk, hogy aki szükségszerüségből vesz új gépet az nem birka?
Továbbá figyelembe véve azt, hogy a hupu urak többségéről hiányos vagy semmi információ nem áll rendlkezésre igazán megtisztelhetnél minket azzal, hogy nem szőnyeg-bomba birkázol le minket.

Bevallom én is hajlamos vagyok birkulásra és ilyenkor nyugodtan lebirkázhatsz, lehet észhez térek de légyszi először győződj meg, hogy jogos a birkázás, de lagalább álljon fenn a gyanú.
--
:wq

A szükségszerűség relatív. Ha a tévében, Interneten, Facebook-on látott marketing tartalmak bemanipulálnak, hogy neked szükséged van új számítógépre, akkor szükséged lesz rá, mégis birka vagy, mert bemanipuláltak. Indirekt módon fogalmaznám meg. Aki nem tudja bebizonyítani, hogy a meglévő gépén az elvégezni kívánt feladat matematikai vagy fizikai képtelenség, az birkalogikával vesz új gépet. Tehát, mondjuk egy 4K videólejátszásról ezt be lehet bizonyítani, mert a buszsebesség is alacsonyabb, mint a nyers 4K bitrátája. Ámde egy netbankolásról nem lehet bebizonyítani, mert ahhoz csak natív kliens kell. Egy hupu akkor birka, ha a natív netbank API kliens megírása helyett inkább új gépet vesz. Sok ilyen hupu van, de sajnos a hangadó mérnök urak a leginkább fogyasztásmániások (értsd: a problémákat mérnöki munka helyett inkább pénzköltéssel orvosolják).

Én szükségszerű alatt azt értem amit az alábbi hozzászólásom első sorában felsoroltam. Gondolom ezeket az eseteket nem kell külön indokoljam. Hozzátenném még azt is, hogy van amikor hordozhatósági szempontok miatt szükségszerű egy új (laptop) beszerzése.
Saját magamról beszélve hirtelen a telefonvásárlást tudnák felhozni példának ami nem volt a te meghatározásod szerint szigorúan véve szükséges. Géped még nem vettem reklám miatt, csak azért mert az előző képtelen volt ellátni a feladatát vagy mert nem volt és kellett. Szóval lehet nem is olyan gyakori a birkaság a hupuk között mint gondolnád.
Sajnos egyáltalán nem olyan általános, hogy a számítógépek 10-15 évet kihúzzanak, hogy ki lehessen jelenteni, hogy aki új gépet vesz az automatikusan birka. Én még egy saját pénzen vett gépemet se tudtam addig használni amíg szerettem volna mert hamarabb tönkrement.
--
:wq

Mi van akkor ha valakinek nem volt gépje de most kell? Az se vegyen? Hát az akinek tönkrement az előző? Az se vegyen? Hát aki a munkáját képtelen elvégezni egy P3-son de még egy két generációval ezelőtti i5-sön is? Az ne dolgozzon? Menjen tüntetni az utcára és koldulni?
Én értem a problémafelvetést de nem lehet ezt ilyen egyszerűen leseperni az asztalról és lebirkázni mindenkit.

Nem vagyok az esztelen birkamód való (használjuk a birka szót mert azt nagyon szereted) fogyasztás mellett de van sok valós helyzet amikor igenis kell új gépet venni. Én példáúl részemről azzal próbálom a gyártókat büntetni, hogy feketelistázom az azokat akik hamar tönkremenő vackokat gyártanak vagy nem támogatják a szoftvereiket.

És az is figyelembe kell venni, hogy nem mindenkinek van annyi türelme és kitartása mint neked de ettől nem birka.
Ezzel a mindenkit val lebirkázással többet ártasz az ügynek mintha meg se szólalnál.

Én nem akarlak téged meggyőzni, hogy vegyél csili-vili új gépet de te se akarj meggyőzni, hogy túrjak az ebayről P3-ast.
--
:wq

Menjen tüntetni az utcára

Menjen bizony. Ha a netadó ellen tudtak tüntetni birkáék, tüntessenek a bloatware ellen is.

Tekintettel arra, hogy a fősodratú hupu mérnök urakhoz képest józanul gondolkodsz, Bloat Kolléga ezennel engedélyt ad a P3-nál újabb gépek használatára.

Bloat Kolléga

Saját magad paródiája vagy, és még nem is vicces.

Tudod, ha őszintén komolyan gondolnád ezt az egészet, amiben hiszel, akkor nem itt tennéd nevetségessé magadat, hanem ténylegesen tennél valamit, hogy az általad jobbnak elképzelt irányba haladjanak a dolgok.

arra akarsz kilyukadni, hogy NULLA szakmai ismereted van azon kivul, hogy doksikat forditasz?

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/allito-kerdes

Én nem akarok semmire se kilyukadni, te kóstolgatsz és próbálsz a kilétem és a munkám kapcsán hitelteleníteni.

Amennyiben arra szeretnél kilyukadni, hogy szerinted nincs elég szakmai ismeretem (mert nem tudom, mi az a NUMA), hogy eldöntsem egy alkalmazásról, hogy bloat vagy sem, emiatt tehát nem számít azonos súllyal a véleményem egy szakmabelihez képest, úgy:

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Pláne, hogy processzorkiterjesztések pontos működését nem is kell ahhoz ismerni, hogy lássam, ha egy alkalmazás lassú és azért lassú, mert túl sokat zabál. Ahhoz elég egy Task Manager, egy ProcMon, esetleg egy debugger, de néha a szabad szemem és egy kis józan ész is elegendő.

Osszegezzunk:

Hájblézer szepen szetfosta a forumot :D

Ezert aztan erdemes volt visszaengedni ezt a gyengeelmeju kismajmot. :D

Pedig egyszeru lenne a megoldas: rate limit.

Van heti 10 hozzaszolas, havi 30 hozzaszolas lehetosege.
Mindenki jol jarna. Egyreszt o se itt cseszne el az idejet, meg senki maset se.

Es a szabadsaga is megmaradna, elmondhatna *jol osszeszedett* velemenyet havonta.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kikérem magamnak, hogy én cseszem el mások idejét. Senki nincs arra kényszerítve, hogy az okostelefonok becsületét, a weboldalak folyamatos erőforrásigény-növekedésének szükségességét, a vadkapitalista befektetők profitérdekeit, a kínai rabszolgák munkalehetőségét, a profithajhász vállalatokat, a szélhámos manipulátor marketingeseket, a szélsőségesen idealista menedzsereket, vagy csak szimplán a jelenleg fennálló világrendet védje tűzzel-vassal. Az persze más kérdés, ha ezért fizetik őket, vagy netán kényszert éreznek arra, hogy engem - akit már többször minden szarnak elmondtak, és az értéktelen, haszontalan, lúzer szinonímáival illettek - folyton-folyvást lereagáljanak. Ez viszont nem az én bajom és nem is tehetek róla. Számos alkalommal kaptak már olyan jótanácsokat, minthogy ne válaszoljanak a kommentjeimre, vagy kapcsolják be az ilyen-olyan JavaScript bloat trollszűrőt. Nem éltek vele. Ezek után még nekik áll följebb, meg megpróbálnak velem olyanokat is elhitetni, hogy a weboldalakon felbukkanó reklámok nem kényszerítenek semmire és nyugodtan lehet őket ignorálni vagy blokkolni. Nézzetek magatokba, srácok!

> Kikérem magamnak, hogy én cseszem el mások idejét.

Azzal, hogy a fooldal hireit telenyomod 100+ hozzaszolassal,
ezaltal a jel-zaj viszont leviszed 0 kozelebe, igenis rabolod masok idejet.

Egesz egyszeruen ahhoz, hogy masok velemenyet elolvassam,
at kell verekednem magam a te 100+ hozzaszolasodon.

Nem az a baj, hogy hulyeseget (vagy okossagot:) irsz, hanem az, hogy ezt 100+ hozzaszolasban muveled, igy teljesen szetoffolsz egy topikot.

Konkretan itt a ReactOS gyakorlati resze (kinek indult el, ki probalta ki)
erdekes lehet az embernek. Ehelyett teged lehet olvasni.

Engem nem zavar, hogy hulyeseget irogatsz, masok is ezt teszik, en is.
Csak ne forduljon at spammelesbe. Legy szives tarts onmersekletet.
Mondjuk kezdesnek 10 hozzaszolas/het.
Rengeteg szabadidod lesz, amit ertelmesebben is eltolthetsz!

En is szoktam hup mentes idoszakot tartani, egyszeruen kisimulnak a rancaim.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem lenne 100+ hozzászólás ha nem akarná senki se meggyőzni, hogy vegyen új gépet és hogy amit ő mond az hülyeség és legyen már szíves úgy gondolkozni mint mindenki más.
Részletekről lehet vitázni (én is tettem ezt) de megpróbálni valakit meggyőzni valakit arről, hogy az értékrendje szar és ezt tetézni azzal, hogy hülyének, fogyatékosnak, elmebetegnek, kismajomnak, elmebeteg kismajomnak meg miegyébnek titulálni és kikezdeni szakmailag nem túl produktív, illetve ha a cél minél több hozzászólás termelése akkor nagyon is az.
Persze az embernek viszket a marka amikor kollektíve le van birkázva, de ha válaszként te lemarházod akkor kész a jó személyeskedős veszekedés. Ha túlteszi az ember magát a birkázáson egész kúltúráltan lehet vitázni és nem lesz 100+ meg 200+ hozzászólás.
--
:wq