Ti hogy játszottok régi játékokkal?

Fórumok

Picit bővebben: Ti hogyan játszotok régi/régebbi játékokkal Windows 10 alatt? Példa legyen a Commandos 2 (tehát nem dosboxos), de emlékeim szerint mást címet is dobtam már el ilyen-olyan problémák miatt.

A problémám az, hogy a játék ha elindul full screenben (talán) 640x480-as felbontásban, a többi megnyitott ablak és alkalmazás is felveszi ezt a felbontást, aztán semmi nem ott van ahol én azt szeretem. Így inkább nem is múlatom ezzel az időt, mert egy pár perc szórakozás után unalmas mindent visszarakni a helyére. Ugyancsak bosszantó, hogy játék alatt így nem lehet visszatérni normálisan az asztalra ha valami mást kellene csinálni. Amiket próbáltam, de nem jött be:

  • Kompatibilitás mód, Magas DPI-méretezési működés felülbírálása, Teljes képernyős optimalizálások letiltása -- azt se tudom ezek mik, valami win10 újdonságok
  • Ablakban futtatni a játékot -- nem tudom megszokni, hogy ha oldalra húzom az egeret akkor elhagyja a játék területét, nem pedig a térképet mozgatja
  • Új asztalon futtatni a játékot, a többi alkalmazástól elszeparálva -- ugyanúgy elállítódik a felbontás, és vele együtt minden
  • virtualbox-ban szűz win7 telepített virtualbox extension pack-el futtatni a játékot -- egér-integrációval ablakban ugyancsak ki tudom húzni az egeret a játékból, egér-integráció nélkül pedig akad az egér. PAE/NX engedélyezve, VT-x engedélyezve virtualboxban, és host gép biosban is. 2D, és 3D gyorsítás engedélyezve Ez ismert hiba egyébként: https://www.virtualbox.org/ticket/14979

Ahol jelenleg járok:

Virtualbox-ban Windows XP SP2, virtualbox extension pack, 2D, 3D gyorsítás engedélyezve. Így szépen fut a játék ablakban, az egér sem akadozik. De ez is csak fél siker.
A host gép felbontása 1920x1080 15"-on, a játék felbontása pedig 1024x768, így igen apró. Ha a virtuális gépet teljes képernyőre állítom, akkor kapok egy szép fekete keretet, és ugyanúgy pici minden. Ha a "méretezési faktort" állítom 110, vagy 125%-ra, úgy már egész jó lenne minden, de: maga a játék más felbontásban fut a menüben, és a tényleges játék alatt. Ha nagyítva van a virtuális gép, akkor egy ilyen felbontás váltáskor kifagy az egész VM (https://i.imgur.com/TgOEYhT.png). Ezt azt hiszem a win7 guest nem csinálta.

Bocsánat ha kusza az egész, a fogalmazás nem az erősségem!

Tehát vissza az elejére, Ti hogyan játszotok ilyen régi címekkel?

Hozzászólások

A lányom (aki 24 éves) laptopján (Ubuntu 16.04) úgy oldottam meg, hogy VirtualBox-ba telepítettem agy Windows XP-t.
Így mennek a régi DOS-os játékok is. Windows XP helyett lehet bármi mást telepíteni.
Szóval meg tudom oldani a problémát, de a kérdésre az előző válaszom az érvényes! :)
Igaz ez a vadonatúj 3GB Videó memóriát igénylő játékoknál nem az igazi, de ilyen fel sem merült. Csak a nosztalgia miatt. Bár szerintem a vadonatúj játékok meg mennek a Windows 10 alatt is.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Detto ue. van nálunk is, csak ahogy írtam dual boottal oldottam meg. Az én nevemen lévő tisztaszoftver licenszel w10 x64 a netre, sulihoz meg az új játékokhoz, "asszonypajtás" licenszével a w7 x86 meg a king of the road, screamer és társaihoz (és így még szoftverlopásra sem nevejük)
Persze szereti velem dualba nyomni ezeket a régi játékokat, de a win fóbiám miatt nálam debian van playonlinuxszal.

Ezek a lányos apukák együtt nevetnek, együtt szívnak :D

"VirtualBox-ba telepítettem agy Windows XP-t."

Ez nem ágyúval a verébre? Bőven el tudom képzelni, hogy van, amire nincs jobb megoldás, de ha valami fut dosboxban/wine alatt, én inkább azt választanám. Nem tartom gyengének a gépem, mégis voltak problémáim (akadozás, recsegés) szimpla 2D-s windows-os játékok játszásával virtuális gép alatt.

Nem én vagyok a kérdező, de szerintem nem ágyúval verébre... 512MB Ram és 1-2 procimag bőőőven elég egy XP-s virtuális gépnek, az meg egy mai gépben gond nélkül nélkülözhető amíg a virtuális gép fut. Igen a hangkártya esetenként nekem is cicereg de az legyen a legkevesebb, cserébe nem kell a Wine hülyeségeivel szopni és a virtuális gépben futó XP gyorsabban fut mint a maga korábban sok gépen futhatott... No offense, én is kísérletezgettem wine-al és playonlinuxal, nem is eredménytelenül, de eddig ez jött be a legjobban...

--
Debian 8.8 Jessie, Android 6.0.1 Marshmallow+MIUI 8.2.9.0 Global, OpenWrt 15.05.1 Chaos Calmer, Armbian 5.24, Free MC Boot 1.953+OPL 0.10.15 Daily Build, Boyue C60 20140410 (Gentoo)

Steam-en. Leginkább Linux alól, bár néha Win alatt is előfordul.

Kalandjátékokat scummvm-mel bármelyik platformon.

W10-en sehogy. (Egyik gépemen sincs)
Viszont úgy rémlik, hogy ez a probléma már W7-el is létezett.

benyúlok a szekrényembe, kiveszek egy régi gépet és azon letolom amit akarok.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

gog.com

Bár tény, hogy ott "újra" meg kell venni az adott játékot (ami végülis nem annyira felháborító, hisz a team dolgozott azon hogy fusson újabb rendszereken is) amit anno már megvettél, de ők csinálnak régi gameekből egész jó dolgokat Win7++ Win10++-ra.

Ha nem vetted meg akkor meg ottvan az "alternatív" megoldás :)

ps.: Virtualizáció az szerintem felejtős ebben a helyzetben. Esetleg egy régebbi gép amin ketyeg egy Win98, vagy WinXP, vagy bármi ami épp kell az adott játéknak még lehet alternatíva.

Ez a gog.com még akár jó megoldás is lehet, de ahogy feljebb is írtam nem szeretek kétszer fizetni ugyanazért a szoftverért (még ha itt nem is csak erről van szó).

Pedig pont a virtualizációban bíztam. Maradjunk a Commandos vonalon:

Recommended: Pentium II 450 MHz, Windows 98SE/ME, 128 MB RAM, 100% DirectX® 8 compatible 3D Accelerator card with 32 MB VRAM, 3 GB uncompressed hard drive space

Ezt nem tudja hozni egy i7-4750? :)

btw, nem nem tudja hozni az i7, 1. win*10 van rajta. Már megbukott, ha hozná is virtualba, akkor megbukna a fenti errorral.

Szóval kevés a lehetőség. Tökmind1, hogy i7 vagy i9 vagy Ryzen. Nem a processzor nem elég neki, hanem a HW túl új, ennyi. :) A régi játékok recommendjei semmit nem érnek.

+1, a gog-osok patch-elik a régi játékokat, hogy azok fussanak a frissebb Windows verziókon. A virtualizációval (VirtualBox-ban XP) sorozatos kompatibilitási problémáim voltak (a VB által emulált 3D korántsem teljes; Panzer General 2-ben túl gyorsan scrollozza a térképet, ha a képernyő széléhez viszed a mutatót).

Tudom hogy nem válasz a kérdésre, de nekem erre a célra van külön vasam :)
Szerintem minden kompatibilitási szenvedésnél jobb. Azt hittem többen vannak így.

Én is inkább előszedem a régieket. Van már mindenféle, xt-t leszámítva.

nah, akkor mi épp egyformán vagyunk holdkó hardcor mégiscsak holdkórosak :/

amúgy olyan kártyáért komolyabb pénzt is fizetnék, amit mondjuk PCIe sínbe helyezve azon egy komplett PC-t kapnék (tehát a másodikat, egy házban). mint ahogyan pl. a 486-osok* VESA Localjába elérhetőek voltak eltérő PC-t tartalmazó kártyák. eléggé örülnék a benti PC-ben egy kőkemény P1-esenek Voodoo2-vel, IDE csatis flashel.

a 80486/VLB csak példa volt, természetesen van egyéb sínrendszerbe való. ilyen elvek mentén gondoltam, csak régi gépek irányában :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha jól értem a leírásodból esetedben valószínűleg az elsődleges gond, hogy a szoftver nem tud mit kezdeni ekkora felbontással. Én megpróbálnám a host és a guest felbontását is a játék által támogatott méretűre venni (igen addig minden más csúnya lesz meg pixeles). (Azért azt ne felejtsük el ha már régi játékokkal akarunk játszani, hogy a full HD még most is egyfajta választóvonal még egyes asztali alkalmazások helyes megjelenítésekor is!) Szerk: A Magas DPI-működés letiltása, és a teljes képernyős optimalizálások pont emiatt kerültek bele a Windowsba is.

By the way, én is vboxban játszom WinXP alatt, vagy Dosboxban (az stabilan megy minden általam használt OS alatt). Vagy én játszom túl jó játékokkal, vagy csak szerencsém van, még nem volt gondom egyikkel sem, igaz nincs is full HD kijelzőm...

Ahogy fentebb is írták GOG-ot tudom én is erősen ajánlani. Veterán autóra is többet kell költeni mint egy újra, ezt meg kell érteni... Most nézem az egész szériát megkapod kb 3500 forintnak megfelelő ojróért... Három rendes sör ára... Vagy 3 doboz cigié...
Hint: GOG DRM-free adja ki a játékokat, de többet erről nem írok mert ellenkezik az oldal elveivel...

Most nézem csak Commandos 2? Ezzel PS2-n játszom... Dedikált vassal... Mármint évente egyszer amikor szabadságon vagyok és pont rám jön, hogy valamivel nosztalgiázni kellene... De akkor se mindig....

--
Debian 8.8 Jessie, Android 6.0.1 Marshmallow+MIUI 8.2.9.0 Global, OpenWrt 15.05.1 Chaos Calmer, Armbian 5.24, Free MC Boot 1.953+OPL 0.10.15 Daily Build, Boyue C60 20140410 (Gentoo)

Az egész virtualizálás ötlet onnan indult, hogy a host felbontását nem szeretném állítgatni. Csak azt hittem, hogy tud úgy VM-et futtatni a virtualbox teljes képernyőn kisebb felbontásban, hogy a háttérben megmarad a host felbontása. Lehet a vmware tudja, majd egyszer kipróbálom.

Több címem is van otthon amiket esetlegesen elő is vennék néha-néha. Olcsóbban jönnék ki egy régi dedikált géppel, mint hogy újra megvegyem mindet a GOG-on. Hiába nyaggatott az asszony, hogy dobjam ki azt a sok régi újságmelléklet cd-t :)

Virtualizálni nem próbáltál a játéknak megfelelő oprendszert és környezetet?

"Tehát vissza az elejére, Ti hogyan játszotok ilyen régi címekkel?"

Újraírom modern környezetben... :D

hat eloveszem es bekapcsolom a C=64-et... :)

c64 vagy dos -> emulator
windowsos cucc -> wine (ha elfogadhatoan megy) vagy kozvetlenul win10 compatibility modban (eddig mindig mukodott)

Én úgy csináltam, ahogy először írod. Simán kompatibilitási móddal. Igaz ilyenkor sok játék átvált 640×480@8bitre, de úgy rendezem az ikonokat az asztalon, hogy ne legyen gond. Néha 1-2 játék nem váltja vissza a felbontást, amikor kilép, így kiteszek az asztalra egy felbontásváltó ikont (hotkey-t is hozzá lehet rendelni), legutóbb reschanger-t tettem fel, vagy mi volt a neve. Nem tudom megnézni, mert a játszós notiban megdöglött az alaplap.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum