Melyik IT cégre bíznád inkább a szenzitív személyes adataidat?

Microsoft
3% (11 szavazat)
Apple
6% (24 szavazat)
Facebook
0% (0 szavazat)
Google
22% (88 szavazat)
Amazon
1% (4 szavazat)
Dropbox
3% (12 szavazat)
Bárkire
2% (7 szavazat)
Senkire
58% (231 szavazat)
Nem tudom / nem érdekel / egyéb
6% (22 szavazat)
Összes szavazat: 399

Hozzászólások

A pontos valaszadashoz elobb definialni kellene a "szenzitiv szemelyes adat" fogalmat, mert ugye a szemelyes adat mint olyan, definicio szerint az alabbi:

"Személyes adatnak minősül egy természetes személlyel kapcsolatba hozható minden adat, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés."

Udv.

Credit where it's due, HUP-on kívül is kb. ekkora az arány, anno tényleg ez volt az egyetlen értelmes választás. A régi szép időkben még meghívóval lehetett csak regisztrálni. :) Azóta persze van egy rakás alternatíva, de kevés olyan dolgot tudnak mutatni, ami miatt az átlag user mindenképpen váltani akar. (A legtöbb embernek például nem érv, hogy a szolgáltató elolvassa-e a leveleidet, vagy sem.)

Leszarom, hogy jo vagy rossz ceg (lehet gunyolodni persze). Nekem megfelelnek a szolgaltatasai. Orulok, hogy ha veszek egy repulojegyet rogton ott lesz a naptaramban a figyelmeztetes is, hogy mikor is repulok, mikor kell elindulnom, sot figyelmeztet is. Mikozben megyek a repter fele szol, hogy balaset miatt mas utat valasszak, stb, stb.

Nekem megfelel, hogy ezekhez a szemelyes adataimat hasznalja, hogy hol lakom, stb, stb. Nekem kenyelmes dolgokat ad.

Sokkal jobban megbizom egy Google-ben, mint barmelyik kormanyban.

Lehet az MS ugyanezeket tudja es ugyanigy, viszont egy eletre megutaltatta magat a kommunikaciojaval (rak az opensource, izzadva rohogok az iphone-on, stb, stb). Meg a Google-nel kezdtem. Nehez lenne megszoknom valami mast, egy masik szolgaltatot. Ilyen egyszeru. Kibaszott kenyelmes vagyok.

Nem bízom bennük. Jobb esetben senkire nem bíznék semmilyen személyes adatot. De akkor akár be is költözhetnék egy faházba egy lakatlan szigetre. Persze azért igyekszem nem hülye lenni, és megosztani minden szart minden szolgáltatóval. De van, amit elkerülhetetlen megosztani, ha használni akarsz valamilyen szolgáltatást. Akkor meg már inkább a Google, mert abban bízom (és persze nem tudhatom) hogy talán nem a káromra élnek vissza az adataimmal, csupán a saját bevételük növelésére. Cserébe egy csomó olyan kényelmi, vagy akár hasznos szolgáltatást is kapok, ami miatt talán megéri.

Figyelem, a GDPR szerint:
"szenzitiv szemelyes adat" != "szemelyes adat"

>>‘Personal data’ means any information relating to an identified or identifiable natural person (‘data subject’);
>>an identifiable natural person is one who can be identified, directly or indirectly, in particular by reference to an identifier such as a name, an identification number,
>>location data, an online identifier or to one or more factors specific to the physical, physiological, genetic, mental, economic, cultural or social identity of that natural person.

>>personal data considered sensitive under the GDPR:
>>Racial or ethnic origin
>>Political opinions
>>Religious or philosophical beliefs
>>Trade-union membership
>>Genetic or biometric data
>>Health or sex life

„bíznád”

Ez a mód azt feltételezi, hogy van érdemi beleszólásod a dologba. Pedig nem nagyon van. Például úgy döntesz, hogy nem használód a Google szolgáltatásait, azonban az általad látogatott weboldalak használhatják azokat.

Meglep a gúgel magas szavazati aránya. Gúgelék még mindig túl ügyesen játsszák a jófiút.

MS-re es Failbookra semmikeppen, utobbi sosem fogja ismerni a bankkartyamat sem. A telefonom kamerajahoz mikrofonjahoz es lokaciojahoz sincs access-e se a Facebooknak se a Messengernek.

Melyiktől nem volt még adatszivárgás?

Attól függ, milyen személyes adatot kell megadnom. Másrészt meg attól, hogy milyen szolgáltatást kapok. A postás jó ha tudja, hogy hol lakok, ha csomagot hoz.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Amugy en is Amazon es Apple kozt vacillaltam. Elobbinel volt mar olyan elofizetesem amit nehez volt megtalalni hogy hol kell kikapcsolni, ezert ment Apple-re vegul, de mint "legkisebb rossz". A nemszandekos adatvedelmi hibak aranya ott is tul nagy, de szandekosbol naluk talaltam a legkevesebbet.

A "bárkire" opciot valasztottam, mert:
1. El tudod kerulni, hogy ne legyen valamilyen adatod valamelyik fent emlitett szolgaltatonal? Gondolj arra, hogy jo eselyel fent van a neved/email cimed/telefonszamod az MS/Google/Apple/FB felhoben es nem azert mert te adtad meg, hanem azon ismeroseid jovoltabol akiknek megadtad.
2. Ha adott szolgaltatas feltetele valamelyik emlitett szolgaltato hasznalata, akkor mit teszel? Regisztralsz egy kamu profilt/cimet, de kesobb mas szemelyes adatodat is tarsithatjak hozza okos algoritmusok.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Értelemszerűen "senkire", hogy legyen valami értelme is - számomra - a dolognak, ezért ezt az opciót most ignoráltam.

Miért, ezek különböző cégek? Azt hittem mind az NSA ernyő alatt vannak :-).

Lassan ott tartunk, hogy a Microsoft lesz a legszimpatikusabb ezek közül.

Vér István Bt.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

A facebookra még senki sem szavazott, pedig az itt szavazók nagy részének biztos van facebook profilja. Így a facebook biztosan jól ismeri kapcsolati hálóját, érdeklődési körét, nézeteit. (google szintén)

Nekem sincs. Pont ma olvastam egy diszkriminatív HR-es idézetet, amiből az jött le, hogy ez bizony hátrány a munkaerőpiacon. Hátrány, hogy nem tudnak "kémkedni" a jelentkező után. De van igazság, mert az ilyen cég nem is érdemli meg azokat, akiknek nincs profiljuk :)

--
robyboy

Legyünk hazafiak: A T-Systems Magyarországra és/vagy a BKK-ra. A legjobb az lenne, ha együtt alapítanának egy adatkezelésre szakosodott céget.