Elindult a http://www.linux-wiki.hu/ oldal

Elindult tegnap a http://www.linux-wiki.hu/ oldal.

Ha javaslatod van linkre és vagy kategóriára, kérlek tedd meg bátran!

Köszönöm!

Hozzászólások

Főbb disztribúciók oldalai legyenek, valamint az Arch wiki oldala, amely nagyon sok esetben segített már, pedig nem használok Arch-ot. Szóval nagyon jó az a doksi. Aztán linuxprinting, linuxwireless.org szintén legyen, továbbá LEDE és OpenWrt honlapjai is, mert egyrészt Linux, másrészt routere nagyjából mindenkinek van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kérem konkrét linkeket küldjetek!

https://lede-project.org/
https://openwrt.org/
https://wiki.linuxfoundation.org/openprinting/start
http://linuxwireless.org/welcome/
https://wiki.archlinux.org/
https://getfedora.org/
Ha már Fedora, én használom a build szerverüket a frissnél is frisseb csomagok elérésére:
https://koji.fedoraproject.org/koji/
Ubuntut, Susét, Slackware-t és a többieket majd megkeresi, aki ezekben érintett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nyíltSÜSÜ

http://opensuse.org
Van Wikijük: https://en.opensuse.org/Main_Page
Keresés a hivatalos release repókban, a build repókban (ahonnan lecsorognak a csomagok az előzőbe) és a közösségi repókban: https://software.opensuse.org/search [pl. burp-re keresve release repóban semmi, Tumbleweed [rolling release kiadás] 2.0.54, Archiving:Backup repóban az 1.4.40-es, home:stefjakobs-ban szintén a 2.0.54]
A build service: https://build.opensuse.org/ [nem csak Süsühöz készíthető vele csomag, BTW]
SUSEStudio (saját telepítő/Live CD/virtuális gép image/... összekattintgató oldal - egy Kiwi kivezetve a netre): https://susestudio.com/

Első nekifutásra ennyi ugrott be.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Bele lehetne venni a Gentoo wikit is, néhány helyen részletesebb, mint az Arch wiki. Nem csak Gentoohoz használható, ahogy az Arch wiki sem csak Archereknek jó.

Esetleg néhány YouTube-videó, amelyen bemutatnak egy elterjedt asztali környezetet és WM-et, laikusoknak talán az a legjobb kedvcsináló.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Ne csak a laikusoknak szóljon egy ilyen oldal, hanem azoknak is, akiknek gondjuk akad egy wifi vagy VGA konfigurálásával, egy systemd unit file megírásával, a hangszerverrel, netán az initrd-be szeretnének valamit betenni vagy onnan kiszedni, és így tovább. Bevallom, nekem egyre kellemetlenebb élmény, hogy dunát lehet rekeszteni a hogyan kapcsoljuk be a számítógépet szintű irodalommal - igen, meg kell nyomni azt a bizonyos gombot -, aztán amikor komolyabb problémába, netán bugba szalad az ember, már igen komoly kutatómunka kell akár ahhoz is, hogy gyanítani lehessen, merre lehet a probléma, s abból megpróbáljam kitalálni a megoldást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért feltételeztem, hogy az oldal laikusoknak lesz, mert aki haladó linuxos, az megtanulta kikeresőzni a problémák megoldását angolul, meg már vannak ismeretei a rendszerről, tudja hogyan kell nekiállni a hibák diagnosztizálásának, milyen parancsot kell futtatni, milyen logot kell nézni, hol vannak a konfigfájlok, mi kell a bootoláshoz.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Nagyon jó ötlet.
Az elején biztosan nem lesz hiány javaslatokban. Én is végig gondolom, hogy mit lenne érdemes linkelni. Nem akarok dobálózni az ötletekkel.
Egyet mégis mondanék: Csinálj neki Facebook oldalt is! Vagy megcsinálja más és az nem biztos hogy olyan lesz amit szeretnél.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha nem akarsz bajlódni a cikk írással, akkor talán érdemes lenne különböző oldalak releváns feedjeit planet-szerűen kitenni.
Ugye mivel .hu főleg magyar cikkek lesznek?

[ Falu.me, Tárhely, Domain, VPS ]

Ha már van OpenWrt, esetleg egy szintén gyakran használt akár virtualizálható tűzfal leírása - biztosan mindenki ismeri:

PFSense router telepítés hogyan:
https://doc.pfsense.org/index.php/Installing_pfSense

PFSense AD + OpenVPN:
https://doc.pfsense.org/index.php/OpenVPN_with_RADIUS_via_Active_Direct…

PFSense weboldalak blokkolása:
https://doc.pfsense.org/index.php/Blocking_websites

Szerintem a LinuxVilág régi cikkeit érdemes lenne "tükrözni". Igaz, némelyik (vagy talán több is) elavult, viszont sok hasznos és érdekes információ van közöttük, amelyek talán kezdőknek is hasznosak lehetnek. Vagy esetleg kiválogatni közülük azokat, amelyek még ma is használhatóak.
Ha már itt tartunk: a FullCircle magyar fordításaira is vagy link, vagy tükrözés.

Off (vagy troll?): ha egy linkgyűjtemény a cél, akkor miért linux-wiki? Miért nem linux-linkek vagy akár linux-ln? :)
Másrészt a linkgyűjteményekkel van egy hatalmas bajom: elvándorolnak, megszűnnek az oldalak. Azaz amelyik link most még él, nem biztos, hogy egy hónap is meglesz (idegesítő, mikor egy ígéretesnek tűnő linkre kattintva "A kiszolgáló nem található" oldalt kapok). Azaz, amennyiben van engedély rá, érdemes lenne egy az egyben átvenni.

Van elérhetőség az oldalon, lehet jelezni ha egy link problémás

Viszont ez nem oldja meg a problémát, miszerint nem elérhető. Ha változik a link, és a (fel)jelentő az új linket is megadja, jó. Ha megszűnt, akkor egy infóval kevesebb.

Minden letükrözésének az Istennek sincs elég tárhelye. :)

Meg kell válogatni, mit tükrözöl :)

Azt szeretném megkérdezni, hogy a radikális közösséggel és gerillamarketinggel rendelkező blackpanther os linkje miért van kint? Azt értem, hogy linux meg magyar de azt nem miért akarjátok ezzel a rendszerrel és közösséggel megútáltatni a linux világát az új felhasználókkal??

---
Amíg a test renyhe, az elme dolgozik...

Debian-nal kapcsolatban:

Elég sok anyagot tartalmaz és segíthet a kezdőktől egészen az aránylag haladókig a megértésben - bár 2015-ben megállt, még jó pár mai napig érvényes tudnivalót tartalmaz.

http://www.debianhelp.co.uk/general.htm

Becsapós jellegű az oldal neve. Az ember azt hinné, a szabad szoftveresek nem akarják megtéveszteni...

Ránézésre linux.lap.hu. Miért nem abba dolgozol/dolgoztok be?

A HUP dobozban három linuxos hír szerepel...

A fejlécben lévő kép túl van nagyítva a valós méretén. De más értelemben is nagy: egy 768 képpont magas kijelzőn teljes képernyőn a képernyő felét elfoglalja. Ráadásul nem is link, csak egy öncélú Linux logós kép.

A színek rosszak. Nem értem, miért kell szürke linkeket használni.

A betűkészlet választást sem értem. Talpas egy tipikusan online használt linkgyűjteménynek?

A linux-wiki.hu testvéroldala a linuxwiki.hu. Atyaég... Dupla atyaég, mert az az oldal sem wiki, hanem...: egy wiki vonásoktól mentes linkgyűjtemény... Tripla atyaég: "Az oldal [linuxwiki.hu] folyamatos feltöltés és fejlesztés alatt áll, ami annyit tesz, hogy egyenlőre csak a linux-wiki.hu oldal linkjeit másoltam át".

Szóval nem tudom, kinek és mire jó ez (és a másik).

:)

Az eredeti probléma az, hogy Slapic ül a linux.hu domain néven, miközben nem tesz rá tartalmat. Az ezt feszegető topikba nem ír, lapít, mint nyúl a fűben. Talán üzleti lehetőséget lát benne, pedig a kutya sem fogja megvenni a nevet, legfeljebb maga ellen hangolja a magyar linuxos közösséget. Ez majd biztosan jót tesz a vállalkozásának. Vagy nem.

Innen jött, hogy valamilyen hangzatos névvel - ha már a linux.hu-val nem lehet -, létre kellene hozni egy oldalt, amelyen van releváns tartalom. Tartalmat előállítani nehéz, sok idő, így marad azok összegereblyézése, amelyek már megvannak. Ez így valóban sovány, de jobb a semminél, kezdetnek megteszi.

Úgy is mondhatnám, partvonalról, zsebretett kézzel kritizálni a legegyszerűbb. Ha van jobb ötleted, konkrét tartalmad, segíts az oldal alkotójának ezekkel, azzal nem nagyon vagyunk előrébb, ha leírod, mi rossz egy két napja indított oldalban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy domain név feletti kontroll hiánya nem lehet a probléma forrása.

Ha ez csak a kezdet, akkor fórumnak is lennie kéne, hogy ne a HUP-on és más oldalakon szétszórva kommunikáljanak azok az emberek, akiket érdekel a téma.

Szerintem vagy nincs igény magyar linuxos oldalra, vagy ha van, azt nem linkgyűjteményként kellene kezdeni, hanem közösségi portálként, hogy aki akar, annak legyen lehetősége tartalmat beküldeni, illetve egyáltalán szóba jöhessen egyfajta közösségi érzés.

:)

Akkor nyugtazhatjuk: csak alaptalan picsogas megy slapic ellen.

Ezt mondjuk tisztazhattad volna korabban is, hogy csak az agressziv nyuszika picsog, es jo magyar szokas szerint csak a hoborges levezeteseig idelibbented a fostengert, aztan meg mindenki hulye, csak te vagy helikopter.

Nyugtázhatod, de egyrészt legalább 10 éve nincs rajta tartalom, másrészt -- nem nem keresek, annyira nem érdekel -- itt is volt számtalanszor téma, hogy mi van már, mondták emberek, hogy ők csinálnának rajta valami értelmeset, még arról is volt talán szó, hogy legyen redirect ide, de az lme ezekbe nem ment bele, cserébe többször megígérték, hogy mostmár aztán tényleg lesz vele valami. Hogy aztán személyesen slapic volt, vagy valaki más, az passz.

Ismételni tudnám magam. Van egy jól csengő, triviális, üzletileg értéktelen, viszont eszmei értékkel bíró domain név. Van ennek a névnek egy gazdája, aki értelmes tartalmat nem rakott rá, s ez az állapot évek óta így van. A domain-t fenntartja, másnak, aki tartalmat tenne rá, nem adja, miközben ő maga sem tesz rá tartalmat. Szerintem ez eléggé önző hozzáállás, trollkodás. Láthatod ezt másképp, legfeljebb kiderül, hogy másként szemléljük a világot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Teljesen jogos, ha egyszer wiki az oldal neve, akkor használhatna Wiki CMS-t. Az a dizájnproblémákat is megoldaná, és attól még lehetnének rajta ugyanezek a linkek.

Ami még feltűnő, hogy a linkek kicsit randomnak tűnnek, van ez, van az, de nem látni át, hogy miért pont ezek az oldalak kerültek fel a linkek közé.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Küldünk, küldünk :)

Az rpmfusion-ről jutott eszembe a Süsühöz elengedhetetlen packman repó (média cuccok, játékok, ilyesmik - gyakorlatilag amit nem lehet az OBS-be feltenni a parttalan jogászkodás miatt): http://packman.links2linux.org/ [máshoz is buildeknek ők is, de Süsünél kb. alap]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Most dicsekedjek el azzal, hogy a munkahelyem használom? Mivel Windows 10-em van, mert a munkahelyi környezetben használatos software-ek megkövetelik, vastagréteg virtualizációhoz nem sok kedvem volt, így, a WSL által viszont van kéznél bash, awk, sed, calc - ez utóbbi az, ami debianos, ubuntus körökben apcalc néven ismeretes, és interaktív módban kizárólag ezt vagyok hajlandó számológépként használni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Linuxos Facebook csoportok, oldalak" nevű kategória neve lehetne inkább "Linux a közösségi médiában" vagy valami hasonló.
Indok: nem csak a facebook létezik, nem mindenki van ott fent. Sokszor értelmesebb infókat lehet szerezni G+, LinkedIn, Twitter stb. közösség hálókról.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Ha lesz ilyen link, akkor azoknak csinálok ilyen kategóriát. Igyekszem mindent egyértelműen megfogalmazni, kategorizálni és beszédes linkeket kitenni ami utal a tartalomra, hogy minél részletesebben lehessen nézelődni.
Szóval ha tudsz jó Twitter stb linkeket, akkor küldjed!

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Ránézve konkrétan az oldalra, a tartalom nagyjából megfelelőnek tűnik, de a dizájnnal vannak kisebb bajok vizuális szinten. A headerkép valami miatt nagyon pixeles, gondolom lineáris módszerrel lett átméretezve, ehelyett Lánczos-sal kéne rámenni minimum. Plusz a fehér háttéren a szürke linkek nagyon nehezen olvashatók, túl világos és kis kontrasztú az egész, az embernek kifolyik a szeme. Érdemesebb lenne kicsit sötétebb, melegebb, pasztellesebb színeket használni. Nem azt mondom, hogy legyen a színvilág PH, HWSW, HUP klón, de egy kicsit szemkímélőbb.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Először is köszi a munkát!
Bekerült a könyvjelzőkbe az oldal. :)

Bár nem szervesen disztribúció, de talán az OpenElec is elférhet rajta.

ja, gyakorlatilag egy kernel, egy busybox, újabban egy systemd, meg annyi userland, amivel elindul a kodi. Viszont ez egy darab (vagy kettő) fileba csomagolva. Ők úgy hívják, hogy JEOS (just enough OS)

Egyébként van neki egy forkja is, ami úgy fest hosszú távon befutó lesz, azt úgy hívják, hogy libreelec. (https://libreelec.tv/)

OSMC-t annyiból jobban szeretem, hogy azzal simán megoldható, hogy a TV-re kötött MediaPlayer egyben a NAS is. Vagy akár a torrent szerver... és hát mi mást torrenteznél, mint Linux telepítőket. Szóval akár még PXE Server is. Vagy amit akarsz... ehhez képest *Elec inkább csak Mekk Elek :) Na jó, nem: pusztán médiaplayernek azok is teljesen jók, de OSMC-ből bőven többet ki lehet hozni.

Leginkább a speciális szekcióba férhet(nek) bele. Alapból egy linux kernel,egy minimális distró + a KODI. Ezek együtt a médiaPC-k/Boxok népszerű "rendszere". Már régóta van forkja is - LibreELEC -, amit ugyan úgy sokan használnak.

Bocsi, tegnap du. már nem igen voltam gépközelben, de látom már megválaszolták.

Őszintén szólva én egy picit reménykedtem benne, hogy ez egy közösségi szerkesztésű, wiki oldal lesz, főleg magyar nyelvű tartalmakkal. De nem. Ez jelen formájában leginkább egy zömében angol nyelvű oldalakra mutató link gyűjtemény. Kicsit megtévesztő így a név és a .hu domain is.

[ Falu.me, Tárhely, Domain, VPS ]

Csak egy tipp: a nagy Linux feliratot és pingvint tartalmazó kép lehetne egy link, amely a kernel.org-ra mutat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha már kernel.org felvételre kerül a linkek közé, akkor mehetne még a kernelnewbies.org, distrowatch.com, phoronix.com is.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Hú, gratulálok !
Hát én még csak most lettem kész igazából... ez van. :-(
Rengeteg apró dolog van, meg ugye közben munkahely, család, ilyesmi...

Semmi gond, hosszú távon gondolkozom. :-D

Szeretném én is megköszönni mindenkinek a linkeket, mivel én is most elkezdem feldolgozni azokat.
Annyit tennék hozzá, hogy aki linket akar javasolni, az automatikusan itt megteheti:
http://www.linuxwiki.hu/webmaster-submit-website-free/

Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Nekem más elképzelésem van a dologról, alig pár napja lett teljesen kész, ez így mostmár közel változatlan, ez volt a koncepcióm.

Én úgy látom, ez teljesen más, inkább egy kereshető katalógus.

Azt akarom, hogy ne kelljen már keresgélnem a neten linux linkek miatt, ha már egyszer jártam ott.
Már használtam a keresőt egyébként.
Aztán ki tudja... még az is eljöhet, hogy nem tudom majd csinálni, vagy megváltoznak a dolgok, beszállok és nyomunk oda egy átirányítást.
:-D

Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Van benne valami "cukiság", ahogy tükrözi a linux világának elb*szottságát az, hogy két külön ember készít más-más tartalommal weboldalt szinte azonos néven. Tudnak is egymásról, de egyik se akar egy közösbe beletenni. Inkább lesz két semmit sem érő oldal egy picivel talán többet érő helyett :)

Ha már felkerült oda... A HUP-nak minden témához és fórumhoz van dedikált RSS feed-je:

https://hup.hu/hircsatornak

Célszerű lenne oda csak a Linux témájú RSS feed híreit behúzni:

https://hup.hu/taxonomy/term/1/0/feed

Így elkerülhető, hogy mondjuk Windows hírek címei kerüljenek az oldalra.

Illetve a Linux témájú fórumok RSS feed-jén még elgondolkodnék:

linux-kezdő:

https://hup.hu/taxonomy/term/145/0/feed

Debian:

https://hup.hu/taxonomy/term/135/0/feed

stb.

--
trey @ gépház

Távol áll tőlem, hogy megsértsek valakit, de ha már a Linux és a wiki oly sokat lett emlegetve a napokban, a HUPWIKI miért nem jó?

De, teljesen jó. Ez a linux.hu pótlására indult /volt egy másik szál erről/, hogy legyen valami oldal amin ha valaki elindul Linux irányban, akkor találjon valamit. Szerintem elsősorban jó útmutatást kell találnia, ezért a linkek. Persze jó lenne más tartalom is, no de ki fog cikkeket írni? Szóval legyünk realisták, inkább csak linkek lesznek valószínűleg. Miért? Miért ne. Ha már feljött abban a szálban, inkább csináltam valami mielőtt valaki befoglalja és elkezd valami hülyeségeket kitenni rá. Lehet a link gyűjtés nem olyan hatalmas tartalom, de több mint a nulla tartalom. ..és őszintén szólva én már találkoztam itt olyasmivel ami számomra érdekes és nem tudtam róla.

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Ezt olyan svájci bicska kategóriába javaslom: Howtoforge Linux Tutorials https://www.howtoforge.com
Sok témában van ott kész recept.
Vagyis ide: "Linuxos leírások, “hogyanok”, könyvek, tananyagok, videók"
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Vicces (vagy nagyon szomorú :( ).

"Hírekért, információkért látogasd meg a linuxwiki.hu oldalt!"

Ott meg:
"Hírekért, információkért látogasd meg a http://www.linux-wiki.hu oldalt!"

Aztán "hírek" és "információk" egyiken se vannak, csak linkek különböző színkörnyezetben.