Itt az iPhone X, az iPhone 8, az Apple Watch Series 3!

Címkék

12 percben, csak a lényeg...

Hozzászólások

A szokásos új iPhone az iPhone X és tényleg hozza a videó szerint biztosan azt amit mindig is, szinte páratlan eszköz és sokban újat mutat.

A 2 hátlapi kamerán röhögtem. Minek? Még akkor is ha más a 2 kamera látószöge.
Most 1 helyett van benne 2db bolha méretű képérzékelő és optika. Amit ha kinagyítasz 1:1 pixel méretre, valami elmosódott szar lesz az eredmény. Ellentétben egy normális méretű érzékelővel szerelt (min. APS-C), cserélhető objektíves fényképezőgéppel.

A legjobb fényképezőgép az, ami nálad van. Nekem van APS-C és FF érzékelős gépem is, jelen pillanatban egyik sincs nálam (mert éppen nem akartam 10kg-nyi fotós cuccot cipelni ma, pláne nem biciklivel), a telefonom viszont igen.

Egyébként nézz már meg pár fotós oldalt, hogy miket tudnak a mai (jobb fajta) telefonok kamerái, kontextuson belül értelmezve persze.

"A legjobb fényképezőgép az, ami nálad van."

+1
Ráadásul a telefonok fényképezői nagyon sokat fejlődtek az utóbbi években. Sötétben továbbra sem lehet velük fényképezni, vagy csak nagyon erős kompromisszumokkkal (bármit mutatnak is a reklámok), de átlagos, vagy jó fényviszonyok mellett pont ugyanúgy használhatók, mint egy külső vaku nélküli rendes fényképező.

Nem tudom hogy kisebbségben vagyok, vagy többségben, de hidegen hagy a fényképezés.
Persze van létjogosultsága: akár kisfilmeket is lehet készíteni a mai telefonokkal, felvenni egy gördeszkás trükköt, vagy ahogy eljátszod gitáron a Sweet home Alabamát, de ez tényleg ennyi embert érint?

Elég sok családi képet csinálunk telefonnal. Szűk helyen pl. az LG G5 jobb is, mint a fényképezőnk, mert van egy 12mm-es fókusztávnak megfelelő objektívje, míg a Canon 60D-nken 27mm-es a legkisebb fókusztávolság. Pl. gyerekszobába befényképezni, vagy pláne bevideózni sokkal könyebb az LG G5-tel. Vehetnék nagylátószögű obit a fényképezőre is, de drága lenne, és ritkán lenne kihasználva.
Meg utazás közben is sok fényképet csinálunk telefonnal. Jó fénynél már a harmincezres Huawei telefon is használható képeket készít.
Természetesen nehezebb fényviszonyok mellett marad a fényképező. Pl. ha gyenge a fény, akkor a telefon fölhúzza az ISO-t, ami miatt eltűnnek a részletek, még ha viszonylag zajmentes is marad a kép (az erős zajszűrés miatt). Illetve a képstabilizátorban bízva jó hosszút exponál. Ilyenkor az álló dolgok élesek maradnak, de az emberek nem. No meg ott van az ellenfény esete, amit csak egy jó vakuval lehet kezelni.

Szerintem nem mondott ilyet senki, mitől lenne megváltás? Ugyanakkor a mai csúcs telefonokkal nagyon jó dolgokat lehet művelni fotózás téren, ha az ember tisztában van a korlátokkal és a lehetőségekkel. 5-8 éve senki nem gondolta volna szerintem, hogy ezekkel a kis szenzorokkal egyszer ilyen minőséget lehet elérni, most mégis itt vagyunk, és ki tudja mit hoz még a jövő.

Gyengébbek kedvéért: az "ilyen minőség" alatt nem kell egyből APS-C-re meg FF-re gondolni, viszont egy Google Pixelben, aktuális csúcs Samsungban, Iphone 7/8/X-ben, vagy hasonló kategóriás telefonokban levő fotós technológia elég szépen meg tudja már verni a kompaktokat, és már nem csak az alsó-közép kategóriát.

"de ez egy telefon és ha még oldalról nem is látszik a készülék a "hájtek" miatt az ára röhej."

Ez egy telefon: https://www.amazon.com/gp/product/B00EN6D8H4/?tag=aboutcom02lifewire-20…

Ez egy okostelefon: https://www.amazon.com/Motorola-Nexus-Unlocked-Smartphone-Warranty/dp/B…

Ez egy csucskategorias okostelefon: https://www.apple.com/hu/shop/buy-iphone/iphone-x

Learn the fucking difference! :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ja, csúcskategóriás. Egy évig, mert jövőre már elavult szar lesz :)

Valójában az ájfónikszet (csakazértis) és a nexus6-ot _használni_ 99%-ban pont ugyanarra és pont ugyanannyira lehet. Hogy az az 1% különbség megér-e 700 dodót, hát erre a válasz objektíven nézve: nem. Persze ha valakinek az újalmára porcosodik, az az ő dolga.

Most csak elso talalatok alapjan nezve, igy lehet nem relevans, 3 nepszerubb androidos csucstelefon (Oneplus 5 - 150-170k, Google Pixel (XL) 180-230k, Samsung S8 250-270k) arahoz kepest duplaja vagy masfelszerese amibe kerul az uj Iphone, csak hogy eltekintsunk attol hogy manapsag 100k alatt is mar van boven hasznalhato jo telefon.
Ehhez szerintem mar nagyon fanatikusnak kell lenni, hogy az integracio megerjen ennyit (es persze hozza a tobbi eszkoz is dragabb altalaban, nem lehet azokon sporolni, hogy ugy megerje ez), akkora elteres nincs az androidos okoszisztemahoz kepest.

Gyakorlatban milyen mobil <-> desktop/laptop integracio az amit kihasznalsz (apple-el)?
Ebbol mi az ami nincs meg egy android teloval es omndjuk chrome bongeszovel?

Felreertes elkerulese miatt, komolyan erdekel milyen integracio az ami hasznos tud lenni (en androidosokat se hasznalom ki, csak sejtem miket tudhat, de megvagyok nelkuluk).

- Handoff az alkalmazások között ha pl. felállsz a géped elől és mobilra váltasz
- Az órád unlockolja a laptopodat
- Bármelyik eszközről bármelyikre castolhatsz hangot/videót
- Bármiről bármire küldhetsz fájlokat, akár mások eszközeire is
- A gépednél ülve tudsz telefonálni GSM hálózaton, SMS-ek szintén
- iCloud sync, enough said
- copypaste telefon és laptop között

Hirtelen ezek jutnak eszembe, pedig a konkurenciánál dolgozom. :) El kell ismerni, ebben az Apple rohadt jó, megkockáztatom, világelső. Mi az elmúlt pár évben kezdtük ezt építeni, pl. olyan feature-ökkel, hogy ha a telefonod eltávolodik a gépedtől, akkor zárolja a képernyőt.

Ha belevehetem a tobbi eszkozt is, mert megiscsak egymast egeszitik ki:

Airdropot ritkabban, de szoktam (igazabol altalaban iMessage-n kuldom at magamnak ami kell, altalaban kepet, szerk11: a ceges gepre azert nem syncelem a magan kepeimet, meg ha ugyanazt az iCloud fiokot hasznalom is), bar mondjuk kollegaval laptop-laptop kozt szoktuk hasznalni. Apple Watch loginol be az itthoni es a munkahelyi gepre is, vegre nem kell jelszavakat gepelni 5 percenkent, a lockolasi szabalyok miatt. Az ora rajtam van alvas kozben is, hogy merjen, ennek koszonhetoen peldaul ha az orat "Don't disturb" modba rakom, akkor megy vele a telefon is (gondolom ez mas platformoknal is megvan). Ugyanigy, a telefonon beallitott ebreszto a csuklomon is rezeg, es onnan is lehet szundiba tenni. Volt, hogy nem volt kedvem elhajolni az Apple TV tavkapcsolojaig, ezert a csuklomrol vezereltem.

Mikor az AppleTV-n search mezobe erek, akkor rezeg a telefon, hogy irjam inkabb azon, ne szorakozzak a taviranyitoval. 3D touch es irom is amit keresnek. Mondjuk mostanaban rakaptam Sirire, lassan kezdi megszokni az akcentusom :)

Ha uj wifi halozatot veszek fel, az osszes eszkozom automatikusan megkapja a beallitasokat, igy nem kell kezzel beallitgani mindegyiken. AirPlay-t rendszeresen, minden eszkozrol szoktam TV-re kitenni, marpedig villamgyorsan es akadekoskodas mentesen.

Az ora miatt szinte teljesen leszoktam a telefon elovetelerol ha ertesites jon, mert latom a csuklomon is. Mostmar fizetni se kell elovennem a telefont, csuklobol contactless nyomom (haha).

Jelenleg epp egy sajat notepad applikaction dolgozok eloszor macOS-re, majd kesobb iOS-re is. Alapvetoen Couchbase Lite-ot gondoltam DB-nek, de aztan megtalaltam a Core Data-t (ismerkedek meg csak az Apple fejlesztessel, na :)). A CB Lite-nak a Sync Proxy lett volna a nagy elonye, de aztan a dokumentaciot olvasva kiderult, hogy a Core Data-t ossze lehet hozni az iCloud storage-dzsel, szoval igazabol rogton az osszes eszkozomre megoldott a szinkronizalas. Ha meg majd esetleg kell webes felulet is, mert meg akarom nyitni nagyobb kozonseg fele (vagy meg rosszabb: egyszer vissza kell valtanom Windowsra egy munkahelyen), majd max. akkor lesz ertelme korbenezni valami nem vendor lock-ines megoldas fele. Addig meg elvezem, hogy a platform alamrak mindent ami ahhoz kell, hogy hatekonyan tudjon az ember dolgozni.

Szerk: termeszetesen az ilyen alap dolgokat, minthogy szinkronizalt bookmarkok es tabok az osszes eszkoz kozt nem is emlitem, mert ez gondolom a Chrome-nal is megvan.

Szerk2: nem mellesleg a tablet es a telefon feloldasa pontosan ugyanaz a mechanizmus, sokkal integraltabb erzetet ad. Ha uj Macbook Pro-ja van az embernek, akkor a laptopot is ide lehet venni, ha az ember esetleg nem akarna az orat hasznalni unlockolasra. Nem mellesleg az is, illetve regebbi gepek eseten, ahol nincs touchID a telefon is hasznalhato desktop Safariban ApplePay authentikaciora.

Szerk3: eddig a gelei altal emlitett eszkoz-eszkoz copy-pastet meg nem hasznaltam, mert csak nemreg volt idom upgradelni meloban Sierrara, total el is felejtettem, szoval holnap azt is be kell allitanom :) Ami azt jelenti, hogy elkepzelheto, hogy erdemes lesz ezentul magammal cipelnem az iPadet, kiegeszito eszkoznek az asztalra. Szerk6: foleg az iOS11 ujdonsagaival. Hmm, megfontolando...

Szerk4: nem mellesleg tobbszor volt olyan, hogy az oran vettem fel a telefont, mert igazabol csak annyit kellett dumalni, hogy "5 perc mulva ott vagyok", vagy, hogy "mindjart visszahivlak". Ez kulonosen a fodrasznal volt igen hasznos, ahol eleg szar kihalaszni a zsebedbol a telefont.

Szerk5: ja, remelem nem kell mondanom, hogy ezek OOTB dolgok, semmifele eztra/kulso software telepiteset nem igenyli.

Szerk7: nem mellesleg epp (hasznalt) auto vasarlason gondolkozom, es felmerult, hogy milyen lehetosegeim lennenek utolagos CarPlay beszerelesre. Feluletesen megnezve van lehetoseg ilyenre, szoval ekkortol majd belevehetjuk az autoban ugyanazt a Spotify playlistet hallgatni a hifin, amit korabban a fejhallgaton, kenyelmesen, az auto kijelzojerol vezerelve.

Szerk8: Ahogy peldaul okosvilagitas, okosotthon is felkerult mar a teritekre. Vilagitasnak jo lenne valami Philips Hue, es a HomeKit integracionak koszonhetoen ugyanugy fogom tudni vezerelni a telefonrol, tabletrol, TV-rol, orarol, valamint ezek barmelyikerol Sirivel. Erdekes modon ez eddig meg nem elerheto macOS-en, ami kicsit fura, de azert na, ne legyunk telhetetlenek.

Szerk9: es ha szeretned az IoT projectedet integralni, akkor a - tadamm - elso 3rd party dolgot igenybeveve siman bridgelheto egy opensource projectnek koszonhetoen :)

https://github.com/nfarina/homebridge

Szerk10: fozes kozben dzsuvas kezzel idozito allitasa? Csuklo fejlebb emel, hey Siri, set timer for X minutes... :)

Szerk12: viszonylag ritkan hasznalt funkcio, de brutalisan kiralysagos, hogy mikor a tablet/laptop nincs wifi kozelben, de bluetooth be van kapcsolva a tableten/laptopon is es a telefonon is, akkor a tabletrol/laptoprol tudom kezdemenyezni a hotspot megnyitast, nem kell a telefonnal szerencsetlenkedni elotte. Telefon maradhat a zsebben, mindent el tudsz intezni az epp a kezedben levo eszkozzel. Mint ahogy a fentiek is, ez is lepkefingnyi aprosag, de nagyon sokat tesz a user experiencehez.

Szerk13: ebben nem vagyok biztos, hogy hogy mukodik mashol, de az elozo keszulekem nem akart bekapcsolni. Becaplattam az Apple Storeba, 5 perc setara az irodatol, vartam 15-20 percet bejelentkezes utan, hogy sorrakeruljek (idot is foglalhattam volna, de megse akartam sokaig az Androidos tartalek telefonon maradni). Elmeseltem banatom, meg hogy mivel probalkoztam, srac is raprobalkozott, hatrament es azzal jott vissza, hogy sajnos ujra kell cserelni a keszuleket, nem gond-e. Hat mondom ott egye fene, legyen. Megkert, hogy lepjek be az iCloud fiokomba megerosites gyanant, majd az uj telefonnal tert vissza. Ott rogton aktivaltuk a keszuleket, alap informaciok rogton le is csurogtak, majd itthon a wifin minden program, minden adat, a hatterkep, meg az ikonok elrendezese is visszaallt ugyanugy, ahogy leadtam.

Szerk14: es szerintem meg nem is vagyok hardcore Apple user :)

Szerk15: beepitett szotar. Brutal hasznos es kenyelmes. iOS-en hosszu tappintas es "Look up", Macbook Pro-n Force Touch a szora, regebbi laptopokon ket ujjas tappintas + "Look up" es dobja is fel a jelentest. Nyilvan egynyelvu szotar, de mar az is boven eleg az esetek nagy reszeben.

Koszi az infokat, nekem ezek messze tulhaladjak az igenyeimet :)

Utana kellene nezni, csak tippre mondanam, de szerintem ezek 90+ %-at apple cuccok nelkul is ossze lehet hozni, persze ahhoz utana kell jarni es bealligatni.
Meg vannak olyan dolgok a listadbol amikbol biztonsagi, adatvedelmi okokbol inkabb nem is kernek, de ez en vagyok :)

Ebben pont az a truváj, hogy míg más rendszeren össze kell hozni, utánajárni, beállítgatni, addig a rágott almás cuccoknál meg szimplán használod. Lehet, hogy Te vagy itt a fórumon akárki más meg tudja csinálni ugyanezt Androidon, de a felhasználók többsége erre nem képes/hajlandó. Vesz valamit, és használni akarja, nem pedig "kockulni vele". És bármennyire nem szeretem az almás cuccokat, ebben a cég baromi jó.

Vannak dolgok, amiket még nem lehet megcsinálni Androidon, tény, hogy jócskán van dolog amit kölcsönözhetnének az Apple-től.

Amit viszont nem kell kölcsönözni, az jobban működik.

Szép, hogy apple kütyük közt ilyen nagy az integráció, de ne mondd már, hogy kényelmes, ha mindenből almát kell venni. Mi van, ha gémer vagy? Csak azért, mert windows-t használsz rögtön szopjál? Lásd a cast funkciót. Amíg Apple-nél almák közt, addig Google-nél mindenféle gyártók mindenféle termékei közt tudsz Castolni. Ha a tévéd nem támogatja, egy olcsó kütyüvel pótolhatod a hiányosságot. Sokkal barátságosabb, és nem bonyolultabb megnyomni a cast ikont, mint az airplay-t.

> Amit viszont nem kell kölcsönözni, az jobban működik.

Egy dolgot tudok, es attol leesett az allam, az a felirat forditas valos idoben ugy, hogy a felirat helyere illeszti a leforditottat. Angol haver pont a manchesteri magyar fesztivalon mutatta S7-tel, vagy mivel (o meg Androidos, hehe), kicserelte a plakaton az angol feliratot magyarra, majd kerte ellenorizzem. Hat, nem semmi...

> ...míg más rendszeren össze kell hozni, utánajárni, beállítgatni, addig a rágott almás cuccoknál meg szimplán használod

"An international power supply is the device which means it doesn't matter what country you're in, or even if you know what country you're in (more of a problem than you might suspect) - you just plug your Mac in and it figures it out for itself. We call this principle Plug and Play. Or at least, Microsoft calls it that because it hasn't got it yet. In the Mac world we've had it for so long we didn't even think of giving it a name."

Dongly Things - Douglas Adams (MacUser, 1996)

:)

"Tudok venni Chromebook Pro-t? Rendes desktop OS-sel?"

Tudok venni motorkerékpárt, amivel 20-30 utast lehet szállítani? Miért rovod fel egy eszköz hibájaként annak a hiányát, amire eleve nincs szánva?

Egyébként mi hiányzik neked a Chromebookból, amitől nem lesz "rendes" desktop? Egyáltalán mi az a rendes desktop?

Geekbench:
- Apple iPhone X: 4061 single, 9959 multi
- Samsung Galaxy S8:  2024 single, 6279 multi
- OnePlus 5: 1932 single, 6495 multi
- Huawei P10: 1865 single, 5973 multi
- iPad Pro 10.5-inch: 3558 single, 9133 multi
- MacBook Air (2017): 3126 single, 5935 multi
- MacBook Pro 13-inch (2017 Core i5): 4342 single, 9194 multi

Lassan tényleg idejele lenne már egy ARM-es MacBook-nak...

Hat azért a teszt és a valós felhasználás sokszor köszönőviszonyban sincsen. Lásd hogy elhaltak az AMD olcsó ARM szerverei. Vagy legalábbis nagyon nem hallani róluk.

Arról nem beszélve hogy azért tűnik gyorsnak a telefon mert rá van optimalizálva, de azért még nem tartunk ott. Akárcsak egy weboldal ami nem mobilra optimalizált. Plusz egy desktopon azért jóval több alkalmazás fut mint a telefonon.

Szóval benchmarkra lehet gyorsabb a telefonom mint a i5 ös notim SSD-vel, de amikor használom nagyon nem úgy tűnik.

Fedora 25, Thinkpad x220

- nem lattal mostanaban egy fiatal mobiljat se: olyan 30 alkalmazas tuti
ki van nyitva.
Jah, hogy az alkalmazasok suspendelnek a hatterben?
Ez nehogymar a desktop elonye legyen, ahol leszarjak...
- a desktop kozben szep lassan kihal. rengeteg fiatalnak mar csak mobilja van, gepre nincs is igenye.

- rengeteg dolog van egy desktopon amire az ido 90%ban pont eleg lenne egy arm processzor.
Nezd meg pl. egy firefox for android es linux kulonbseget.
Az elobbiben a nem aktiv tabokat megallitja,
a desktop valtozatban meg ha van 40 nyitott tabod
(mobilon is annyi van nekem atlagban),
akkor eszik konstans 20% cput.

Szerintem idovel kukazzak az intel processzort az applenel.
Arm alapu macbookot en 2020ra saccolom.

Lehet mas neven fog futni: pl. ipad converter es lesz billentyuzete...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt hogy kukázzák az intelt, ahhoz nem kell túl nagy jóstehetségnek lenni. Már van saját grafikus csipjük. Sztem már rég a szoftver stacken dolgoznak. Nem voltak szívbajosak kidobni a powerpct sem, igaz akkor még velük volt Szent Jobs.
Egyébként én meg szurkolok az Armnak hogy fel tudjon nőni desktoppon a zintel mellé. Az amdnek is.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Amikor 50k körül már baromi jó telókat lehet venni, az kicsit más hangsúlyt ad ezeknek a showknak, mint amikor pár éve még jobban voltak korlátai az olcsóbb telóknak.

Kéne nekik nagyon valami új érdekes termék.

Pontosan ez a gondolatmenetem már kb. 4 éve. Mostani telefonom (sony xa) is asszem 60e volt, igazából még több is jobb is mint igényem van rá (tetszett a külseje, ezért nem fele ennyiért vettem, volt 40-ért is már elég sokféle). Amellett, hogy elismerem a mérnöki teljesítményt, nincs igényem a 16 megapixeles szelfi kamerára, vagy pl. a nagyobb felbontásra, fejlesztő vagyok, egész nap mellettem a telefon és sokat használom út közben, de elég kevés dologra (olvasás és jegyzetelés, zene). Nagyobb aksi és vízállóság az egyetlen részlet, amiért fizetnék 50 fölött.

Vajon az iPhone X mellett mi értelme volt a 8-asnak?

Bármibe le merném fogadni hogy lesz még 500.000 Ft is egy iPhone, csak néhány év kérdése.

Na jó, akkor vigyük feljebb. Legyen 1 millió Ft egy olyan Apple gyártmányú új mobiltelefonért ami nincs kirakva drágakövekkel és nem drága nemesfém a burkolata. 3 év, 4 év?
Amúgy persze tudom hogy működik ez a kategória. Vannak akik el akarnak költeni ennyi pénzt egy technikai cuccra vagy bármi másra. Mert van rá keret és a bekerülési költség igazolja számukra leginkább hogy az övéké a jelenleg technikailag legjobb. Sok helyen látom ezt a mentalitást.

Én nem értem sehogy, nem én készítettem a képet. Egyébként arról szól, hogy ezek a cuccok már megvoltak korábban más telefonokban is, nem az apple újított. Ha valamivel újított, az az arcfelismerés, azt jól megcsinálták. Minden más, amit nagy újdonságként bejelentettek már létezett korábbról.

Ráadásul a kép azt mutatja melyik telefonban jelentek meg először ezek a dolgok. Nem jelenti azt, hogy nincs olyan telefon, amiben ezek összesítve ne lennének jelen.

Tippre azt mondanám, hogy mondjuk a Samsung flagshipekben megvan. De nem fogok utánanézni, mert ennyire nem érdekel. Nem is az a lényeg, hogy van-e ilyen készülék. Vagy te magad is bevallod, hogy az Apple abban jó, hogy több éves technológiákat összelapátol egy kütyübe?

> az Apple abban jó, hogy több éves technológiákat összelapátol egy kütyübe?

Gyakorlatilag igen :)

Es pont ezert szeretem, mert fogja a jo dolgokat es egyberakja! Cseszhetem, ha mashol mar elobb megvoltak ezek, ha egyutt egy keszulekben/okoszisztemaban meg sohase :)

Szerk:

"Apple has been working on iPhones for 13 years, and has launched at least one new model every year for X years — that’s ten in Apple lingo. You don’t have to be an iPhone user to know that Apple will not ship unfinished products or experiences just for the sake of being the first to do it.

The iPhone X is not a Galaxy S8 or Note 8 (whose facial recognition tech can be hacked with a picture). Apple has been working on this for at least four years if not more. The company acquired PrimeSense in 2013, the company who licensed the Kinect technology to Microsoft. But it only launched Face ID when it thought it would deliver the same seamless experience as Touch ID."

...

Others have tried fingerprint sensors on Android before Touch ID arrived on the iPhone 5s, but it’s Apple’s solution which got praising reviews. Remember the Motorola Nexus 6 whose design suggested Motorola wanted to place a fingerprint-sensor on it? A while after the phone was launched, a top Motorola exec admitted that Motorola was interested in the technology, but Apple got the best solution available at the time.

...

“I can’t imagine Face ID won’t feel like a big step backwards compared to Touch ID. If my experience with the Galaxy S8 is anything to go by, I suspect a lot of users will just opt to type in a PIN.”

Amadeo did admit he did not try Face ID. Neither did I. It’s just that I know something Android fans seem to fail to grasp: iPhone. Is. Not. Android.

Es, eloszor hasznaltam az AirDropot link telefonrol laptopra valo megosztasra! Hat ez valami zsenialis :)

> Intel RealSense

Apple appears to have delivered on the mobile device promise Intel continues to make about its RealSense depth-aware cameras. Intel has shown them off on stage built into prototype mobile devices, but units in the market are still too large and power hungry to find their way into a phone. While RealSense also has an IR emitter, it uses it to paint the entire scene, and then relies on stereo disparity captured by two IR cameras to calculate depth. The result is a module for laptops accurate enough to power facial recognition for Windows Hello, and do gesture recognition.

I’m sure Apple’s TrueDepth camera will give Intel even more impetus to build a version of RealSense for phones. Intel’s recent purchase of video processing chip startup Movidius will definitely help.

link

> Project Tango Demo

-> Intel has shown them off on stage built into prototype mobile devices...

Azert egy techdemot hasonlitani egy (pillanatokon belul) piacon levo termekhez? Gondolom ha bemegyek a legkozelebbi mobilszakuzletbe, akkor leemelhetek egy RealSense telefont es haza is hozhatom?

Ha már almát vennék akkor a legjobbat venném, szerintem ezzel így van a világ nagyrésze a sima 8 meg a kistesója alig lesz kelendő. Mondjuk az is igaz nem vennék almát mert sajnálok rá ennyi "dellát" a világ meg mégis veszi, szóval ennyi.
Szóval semmi értelme nem volt a hozzászólásomnak így egy értelmeset is betolok a végére szokás szerint "állllat" jó gépek lettek tetszenek!

--
honlapom http://dyra.eu/

Nem mindenki gondolkodik úgy, ahogy Te. Nekem személy szerint jobban tetszik a touch id, mint a face id. Továbbá a kijelzőbe belógó kis sziget botrányosan undorító videonézés közben. Semmiből nem tartott volna ha videojátszás közben odatesznek két fekete részt, hogy téglalap formájúvá egyenesítsék a video szélét. Valamint a face id-t, meg a szipiszupi kijelzőt leszámítva pont ugyanaz a vas van mindkettőben. Nekem jelen formájában jobban tetszik a 8-as. Ha elém tennék mindkettőt ugyanazon az áron, a 8ast vinném. Persze tudom, hogy kisebbségben vagyok a véleményemmel.Egyedül a fém keret tetszik jobban az X-ben.

Nekem a lyukas, korbevagott 2436x1125 pixeles kepernyo volt a legmegdobbentobb.

Meg persze az, hogy egy mar elterjedt (Qi) vezeteknelkuli tolto rendszert tettek bele, ahelyett, hogy csinaltak volna egy semmivel nem kompatibiliset. (bar a video szerint igernek egy sajatot is, az AirPowert).

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Ha esetleg szeretnél másfél órát, elveszíteni az életedből, és agyilag leépülni, akkor nézd meg. Egyébként nem maradsz le semmiről úgy, hogy nem tudod. Esetleg egy review-t érdemes elolvasni, a legszánalmasabb filmekről nagyon szórakoztató kritikák szoktak születni.

Szerintem azt ismeri, ha jol emlekszem, meg blogolt is rola, hogy mennyire buli a Microsoft _elozo_generacios_ konzoljahoz veheto Kinect. 2010-tol elerheto kereskedelmi forgalomban, es ugyanazon az elven mukodik (infrahalo+kamera), mint ez a szifonos megoldas.
Ez persze konnyebb, es kisebb, es a szamitasi teljesitmeny is nott azota, szoval kisebb dobozba belefer az egesz mai szinten. Bar a Kinectet is felszereltek paran pl. dronra.

szerk: Ja, es a Gugli konyvdigitalizalo projectje is ugyanezt a mukodesi elvet kovette.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

látom nem sikerült megérteni amit leírtam, de mit is várhat az ember egy bubuntu linugz fanatikustól. amúgy nem csak ezt lehet csinálni a telefonnal, de sok fogyatékosnak csak ennyit sikerül kiemelnie (amivel a saját értelmi képességeit mutatja be). de elárulom hogy az általad hőn imádott és szeretett androidodban is rengeteg ilyen faszság van. pl az alapból beépített flappy bird, stb. azok kiknek készülnek? gondolom az olyan szuper géniusz zseni android-linux fanatikusoknak mint te, ugye? :)

ja és ne aggódj, engem nem érdekel hogy ezután mivel próbálod majd bebizonyítani hogy én jelenleg sértődött / ideges vagyok, mert nem lesz igaz semmiképpen. csak elszomorító hogy mAGYARORSZÁG nagy "szakmai" portáljain ekkora sötétség honol, és ilyen szűklátókörű mindenki.

mindenki attól hiszi magát geci okosnak hogy folyamatosan még a nyilvánvalóban is kételkedik. nincs is baj azzal hogy valaki kételkedik és megvizsgálja hogy esetleg átverik, de itt már mindenki olyan paranoiás, hogy az már orvosi eset.

megértem, hogyha fogalmad sincs miről beszélek, mert Te is közéjük tartozol, és nem látod be.

:D

Nem tudom mondta-e valaki, hogy az internetoldalak látogatása opcionális? Miért nem keresel magadnak egy Apple rajongó, antialkoholista oldalt? Nekem a kommentjeidből valamiféle rohadt elfojtott frusztráltság érződik ki. Szerintem ezt nézesd meg egy szakemberrel.

--
trey @ gépház

Na, pontosítsunk. 6 éven keresztül használtam iPhone-t:

- iPhone 3G
- iPhone 4
- iPhone 5

Még mindig nem értem, hogy miért baj ennek ellenére, hogy rühellem az animáló emoticon-okat. Talán már lehiggadtál és elmondod. BTW: az Android-ban pont annyira utálom.

--
trey @ gépház

"a mögötte rejlő technológia viszont eléggé előremutató."

Az arcmimika felismerése és utánzása tényleg az. Kivéve hogy a filmiparban ezt nyilván már régóta használják, nyilván nem olyan formában, hogy az egy telefonon fusson.

Viszont az, hogy fogják az emojit, ami valamennyire szabványosítva van, nem apple only, és megerőszakolják, csinálnak belőle egy valamit, ami... hogy is passzol a szabványba? Hol van helye az unicode-ban? Vagy nincs ott?

"Az arcmimika felismerése és utánzása tényleg az. Kivéve hogy a filmiparban ezt nyilván már régóta használják, nyilván nem olyan formában, hogy az egy telefonon fusson."

erről beszéltem igen, és arról hogy ilyen eddig nem volt telefonban ilyen pontosan. konkrétan egy 30.000 pontból álló hálót vetít rá a telefon az arcodra.

szerintem teljesen mind1, ugyanúgy lehet emojikat küldeni mint eddig, ez iMessage only, és lehetett volna bármilyen más kép/minta/rajz ezek helyén, az ismertet választották ennyi.

szerintem ezzel senkinek semmilyen kárt nem tettek, és mellesleg innen üzenem minden fanyalgónak, hogy kurvára nem kötelező a használata.

"erről beszéltem igen, és arról hogy ilyen eddig nem volt telefonban ilyen pontosan. konkrétan egy 30.000 pontból álló hálót vetít rá a telefon az arcodra."

A vicces az, hogy ha végiggondolod, hogy erre miért volt szükség...

(és ne érts félre, a technológia jó, és van potenciál benne, de...)

Széltől szélig kijelzőt akartak, ezért levették a Home gombot. Nem csináltak soft gombot, helyette adtak egy kicsivel lassabb megoldást (swipe up). Az ujjlenyomatolvasót pedig elvették, mert nem sikerült (a Samsunggal együtt) megoldani, hogy a kijelzőben legyen, és hátra nem akarták rakni, mert ott esetleg még el is fért volna. Ezért inkább lyukat beszéltek a nézők hasába, hogy ez milyen jó cucc, és mennyire gyors. Holott nem, látványosan nem az.

Tehát van egy új hardver, ami micsoda menő, csak épp arra használjuk, hogy a telefont egy fokkal lassabban nyisd ki, és arra, hogy animált emojikat küldj.

Ezért beraktak egy új hardvert, amit lényegében a telefon kinyitására és vicces emojik küldésére jó.

Az animált emoji inkább gimmick mint feature, ehhez képest gyanúsan sokat demózták. Kicsit azt éreztem, hogy nincs jobb, amivel előrukkoljanak.

De egyetert csak egyutterzo akart lenni mikor gyalazod a ragott almat. (mondom ezt alma hasznalokent)

Mondjuk nekem nincsenek eloiteleteim. Mindegyik szar valahogyan vagy valamiben. Tokeletes eszkoz/OS/SW sosem volt es sosem lesz. Ennek a kepnek a hajszolasa viszi elore a vilagot.

A Swipe Up to Home pont gyorsabb mint a Home gombozás, ez látszik a videókon is, de mind1. Ujjlenyomat olvasó kit érdekel a Face ID mellett? Biztonságosabb, nincs ezzel semmi baj. Mikor a Touch ID jött be, akkor meg azon ment a fika, minek az, baromság stb... aztán most kivették, most ezen megy a rinya.

A FaceID appok lezárása is jó, vásárlásra (akár paypass terminál, akár app store), valamint igen, a telefon felnyitására.

Komolyan nem értem miért olyan nagy gond nektek, hogyha az Apple beletesz valami fasságot. Az androidot miért nem állunk le fikázni a gömbpanoráma fotók miatt? 2x használtuk nexus 4-en és utána ennyi volt. Vagy pl a Fappy Bird eaester egg?

Hogy sarkítsam a példád és tükröt mutassak: "Kiadtak egy telefont amivel csak Flappy Birdözni lehet!!444"

Kurvára nem kötelező használni az Animojit, én sem fogom, nem nekem csinálták... én csak azt mondom hogy a technológia maga ami mögötte dolgozik az nagyon fasza.

Akármi mást is demózhattak volna természetesen, de akármit demóznak valakinek biztosan fájni fog. Nyilván bemutathatták volna, hogy hogyan kell VPN-re csatlakozni, meg custom IP címeet megadni más-más Wi-Fi hálózatokhoz, csak kurvára senkit nem érdekelne.

" Swipe Up to Home pont gyorsabb mint a Home gombozás"

Hogy lehet gyorsabb az, ha hozzáérsz valamihez, és elhúzod, mint az, hogy hozzáérsz valamihez, pont?
Ennyire ne legyünk elvakultak.

"Ujjlenyomat olvasó kit érdekel a Face ID mellett? Biztonságosabb, nincs ezzel semmi baj."

Azt érdekli, aki szívesebben használná azt.

Azt, hogy tényleg biztonságosabb, eddig az Apple-től hallottuk, egy marketing előadáson. Majd ha tényleges, elfogulatlan vizsgálatok erősítik ezt meg, akkor elhiszem. Tudod, a mosópor reklámokban is az van, hogy 10x hatékonyabb, mint a többi. NEM azt mondom, hogy nem biztonságosabb, hanem azt, hogy nincs rá bizonyíték, se cáfolat.

Ami viszont látszott konkrétan, hogy lassabb. A touch id már ott gyorsabb, hogy csak oda kell érinteni az ujjad, ami megtörténhet az idő alatt, amíg a zsebedből a szemed elé kerül a telefon. Nem tud gyorsabb lenni a Face ID, ami amellett, hogy megköveteli a szemkontaktust, megköveteli a swipe up-ot is.

"Az androidot miért nem állunk le fikázni a gömbpanoráma fotók miatt? 2x használtuk nexus 4-en és utána ennyi volt."

Te lehet kétszer használtad, én többször, de tény, hogy én sem sokszor. Ellenben mások használják, és tömegével adnak hozzá a Google térképhez is 360-as panorámákat. Rengeteg helyszín van, amit így lehet megnézni Streetview közben.

"Hogy sarkítsam a példád és tükröt mutassak: "Kiadtak egy telefont amivel csak Flappy Birdözni lehet!!444""

Ezt őszintén nem értem. A telefon új funkcióiról beszéltünk, nyilván nem csak azokat lehet vele csinálni, amit a korábbiak is tudtak, de azokat minek elemezni?

" én csak azt mondom hogy a technológia maga ami mögötte dolgozik az nagyon fasza."

Ebben meg egyetértünk, engedd meg, hogy zavarjon a másik része viszont :)

"Azt, hogy tényleg biztonságosabb, eddig az Apple-től hallottuk, egy marketing előadáson. Majd ha tényleges, elfogulatlan vizsgálatok erősítik ezt meg, akkor elhiszem. Tudod, a mosópor reklámokban is az van, hogy 10x hatékonyabb, mint a többi. NEM azt mondom, hogy nem biztonságosabb, hanem azt, hogy nincs rá bizonyíték, se cáfolat."

Emlékszem anno pont ezek az érvek születtek a TouchID-val kapcsolatban is, minek, fasság, lassú, nem biztonságos stb... aztán pont ezek ez emberek fikázzák pont ugyanúgy a FaceID-t... vicces. Az Apple akkor sem hazudott, valószínűleg most sem. Vagy mikor kaptad rajta őket utoljára, hogy full kamu volt amit mondtak? Na ugye.

"Ezt őszintén nem értem. A telefon új funkcióiról beszéltünk, nyilván nem csak azokat lehet vele csinálni, amit a korábbiak is tudtak, de azokat minek elemezni?"

Ha itt nyilvánvaló, akkor az iPhoneál miért kell ennyire leragadni az Animojin? engem sem érdekel, de mint mondtam maga a technológia mögötte előremutató egy készülékben ami elfér a kezedben....

"pont ezek az érvek születtek a TouchID-val kapcsolatban is, minek, fasság, lassú, nem biztonságos stb"

Én nem emlékszem. Kik voltak ezek az emberek, és mégis mivel hasonlították össze? Hogy tudta akárki azt mondani, hogy egy ujjlenyomat olvasás, ami 1 mp-n belül megtörténik lassabb lenne, mint egy legalább négy számjegyből álló kód beírása?

Az a baj, hogy nem lehet értelmesen véleményt formálni semmiről, mert onnan, hogy egy kicsit kritikusan mer az ember véleményezni valamit, akármit, rögtön belekerül egy kosárba, azokkal, akik fogalom nélkül fikázódnak.

"ha itt nyilvánvaló, akkor az iPhoneál miért kell ennyire leragadni az Animojin?"

Azért, mert a keynote alatt is jócskán leragadtak nála. Fenét se érdekelne, ha egy apró gimmick lenne, de kiemelt feature-ként adták el. Nem az animojiról van szó, hanem arról, hogy túl nagy feneket kerítettek neki.

> ezért levették a Home gombot. Nem csináltak soft gombot, helyette adtak egy kicsivel lassabb megoldást (swipe up)

Nem akarlak megijeszteni, de a maradek 3 + 1 gomb is csak azert van meg rajta, mert egyelore meg hasznosak. A home gomb mar nem volt hasznos, levettek (illetve felfoghatjuk ugy is, hogy epp most tesztelik, hogy mar felesleges-e, azzal, hogy parhuzamosan kiadtak a 8-at es a X-et is). Alapvetoen a telefont mar nem fizikai gombokkal vezereljuk (hangero es power kivetelevel). Igazabol a home gomb se volt mar fizikai, epp ez volt a 7-es ujdonsaga.

Azon kivul mindent gesztusokkal teszunk a telefonon. Swipe fel, le, balra, jobbra, hosszu tapp, 3D tapp, multi finger gesture, stb. Most annyi valtozott, hogy a FaceID megjelenesevel a TouchID redundanssa, feleslegesse valt, ezt helyettesitette a swipe up. Igazabol, ha idoben kiforrott volna a kijelzo alatti ujjlenyomat olvaso is a FaceID helyett az kerult volna bele, akkor is mennie kellett volna a home gombnak, es valoszinuleg akkor is hasonlo gesztus oldotta volna fel a telefont.

Miert gondolom ezt? Ra kell nezni az Apple termekpalettajara. Minden termeke a gesztusokra epul. iPhone. iPad. Macbook (epp most noveltek az eddig is hatalmas touchpaden). iMac (melyik masik nagy gyarto kinal kulso touchpadet(!) az asztali gepehez?). Apple TV. Stb. Gesztus vezerles mindenhol. A fizikai gomboknak, ugyanugy ahogy a fizikai portoknak is menniuk kell egy ido utan. Az iPhone X sikeressege vagy sikertelensege fogja mutatni az Apple fele jovokepet.

Mi szukseg van power gombra? A hard reseten es a kepernyomentesen kivul? Semmi.

Mi haszna a hangero gomboknak egy UI-rol (Apple Watchrol!!) konnyen elerheto hangeroszbalyzo mellett? Semmi.

A fizikai gombok is menni fognak. Nem holnap. Nem a kovetkezo generacioval. De mennek.

Szerk: peldaul nem igazan hasznaltam sose a dupla-home-klikket a futo alkalmazasok elohivasara, mert mindig is olyan esetlennek tunt a mozdulat. Amikor meg igen, akkor neha motorikusan 3-at klikkantottam, akkor meg invertalt a kepernyo, ha meg csak egyre futotta, akkor kilepett a programbol; szoval na, nem volt egy idealis megoldas. Ezert is varom mar, hogy kiprobalhassam az X-et, lehet, hogy ez mar jobban kezre allna. (De amugy igy hova tunt az also szerviz menu?)

Szerk2: na neeee, hat ez murva jo :) Mondjuk mar nagyon raszoktam, hogy alulrol huzom fel, fura lesz atallni.

> és hátra nem akarták rakni, mert ott esetleg még el is fért volna.

Ne mondd mar, hogy a hatra rakott ujjlenyomat olvaso az a jo tervezes eredmenye :) Azert raktak oda, mert mashova mar nem tudtak, nem azert mert ott jo helyen lenne.

> Ezért beraktak egy új hardvert, amit lényegében a telefon kinyitására és vicces emojik küldésére jó.

Vessetek a mokusok ele, de en valoszinuleg hasznalni fogom az anomojikat. Kell egy kis hulyules a sok komolykodas melle.

Nem mellesleg, nem tudom ez mennyire nyilt feature jelenleg, de az ARKit-tel osszedolgozva mar eleg komoly alkalmazasok is keszithetoek majd vele. Virtualis asszisztens az akcios termek mellett, tokeletes szinkronnal es mimikaval? Minosegibb animaciok az oktato programokban? CoreML-lel machine learning-re alapozva hangulatfuggo playlist keszitese, keresese? Esetleg egy ujabb retege a gesztusvezerles lehetseges jovojenek?

Kicsit probaljatok mar meg elore gondolkozni, na :)

"Ne mondd mar, hogy a hatra rakott ujjlenyomat olvaso az a jo tervezes eredmenye"

Én csak abból tudok kiindulni, hogy számomra nagyon kézreesik. Pont ott a mutatóujjam, teljesen effortless. Vannak esetek, amikor tényleg nem a legjobb, pl amikor a telefon a hátán fekszik. De kérlek, mondj egy jobb, ma létező megoldást.

Mert azt ne mondd már, hogy az, hogy a home gombnak feltartunk alul egy csomó helyet, vagy az, hogy dobjuk a funkciót, mert nincs hova rakni, az jó tervezés eredménye.

"Virtualis asszisztens az akcios termek mellett, tokeletes szinkronnal es mimikaval?"

Ennek mi köze a telefon elején lévő, téged pásztázó érzékelőhöz?

"Pl. anelkul bajos ilyen animaciot kesziteni?"
Akkor te sem láttál még Kinectet.
https://www.youtube.com/watch?v=ruSHueJhp3I
Ez a video 5 éves.

Vagy Intel RealSense-t.
https://www.youtube.com/watch?v=plwYJqz04GE

Az Apple nem találta fel a spanyolviaszt, nem az ő találmányuk a 3D facial tracking/modeling.

Nah... azert ez trollkodasnak gyenge :)

Aki a kereket feltalalta, az vajon nagyobb feltalalo volt, mind aki kitalalta, hogy ezt akar a pallo ala is lehetne szerelni, szoval nem kene azt a baromi sok cuccot a porban huzni 10x annyi energia felhasznalasaval?

Vajon melyik a tobb? Az, aki L'art pour l'art kitalalja az uj technologiat, vagy az, aki az emberek szamara hasznossa is teszi?

Mar ne is haragudj, de pont ezen szal felett es alatt hoztam elkepzelheto, es az Apple jelenleg ismert terveivel osszeegyeztetheto felhasznalasi modokat ehhez.

Az, hogy fantaziatlanok vagytok, azert ne az en hibam legyen mar :)

Szerk:

Gondolkoztam picit. Ha van 3D face tracking, akkor tudjuk, hogy az arc merre helyezkedik el a keszulekhez kepest a terben. Tim meglepoen lelkesen nyilatkozott az Augmented Realityrol, es hogy errol a vonatrol nem szabad lekesni. Bemutatkozik az ARKit. Nem hiszem, hogy tul sok jostehetseg kell hozza, hogy azt mondjam, hogy a kovetkezo iPhone/iPad generaciokban megnyitjak a technologiat a 3rd party developerek fele, es megjelennek a perspektivikus tartalmak, jatekok. Egyelore csak "belenezek a dobozba" (szemuveg nelkuli 3D?) modon tudom elkepzelni, nem tudom hogy tudna ez mukodni a hatso kameraval (== valosaggal).

Eddig a realitas.

Kicsit tavolabbra nezve, Apple Car. Fej koveto HUD? Allandoan latomezoben levo visszapillanto tukrok? Fejkoveto vilagitas? Persze csak akkor, ha nem rogton autoautora mennek.

Szerk2:

Tegyuk bele egy Macbookba es noveljunk a (virtualis) kepernyomereten a gep fizikai meretenek novelese nelkul!

Szerk3: akar meg telefonon is. Lehet ezert tartottak meg az 5-os meretet is, mert nemsokara ugyanakkora keszulekben sokkal nagyobb kepernyomeretet el lehet erni? Valoszinuleg az energiafelvetelen mulik az egesz.

Szerk4: Ha megoldjak es osszehozzak a hatso kameraval (hello, multi-optika), akkor a szinte keret nelkulisegnek koszonhetoen, a fej es perspektiva kovetessel meg is van a szinte tokeletes AR elmeny. Meg kihozzak a kepernyot teljesen a szeleig, ahogy a Samsungon is van, es akkor gyakorlatilag megvan a szemuveg nelkuli AR eszkozod ami szinte ugy nez ki, mintha ott se lenne, az augmented reality erzes szinte maximalis.

Szerk5: tegyel hatra is ilyen erzekeloket, es az AR objektumok rogton kezzel manipulalhatova vallnak a keszulek mogott.

Szerk6: ne feledjuk, addigra valoszinuleg az utolso fizikai port is eltunik a "telefonrol". Es igy teljesedik be az a vizio, amit a leszedhetetlen hatlappal es cserelhetetlen akksival inditottak el. Azon kivul, hogy ekkor mar tenyleg meg lehet valositani a kepernyo lekerekiteset, meg vizallova/vizallobba is teszi a telefont.

A kerék szerintem definíció szerint tartalmazza azt, hogy tengelyen forog. Vagy legalábbis képes rá, mert az is lehet, hogy épp nincs a tengelyen, de maga a tengelyen fotgás szerintem a "kerékség" eszenciája. Szóval lehet, hogy eltér a kerékdefiníciónk, de szerintem a kerék a tengely "feltalálása" nélkül nem értelmezhető.

"> De kérlek, mondj egy jobb, ma létező megoldást.
FaceID? ;)"

Akkor próbáljuk meg újra. Az ujjlenyomat olvasó elhelyezésére mondj jobb megoldást. Látom a szmájlit, de...

"> Ennek mi köze a telefon elején lévő, téged pásztázó érzékelőhöz?
Pl. anelkul bajos ilyen animaciot kesziteni?"

Nyilván soha senki nem készített ilyen animációkat, mielőtt az apple rátette volna egy telefonra.

https://www.youtube.com/watch?v=ohmajJTcpNk

Pedig ez gagyikamerával készült!

> Az ujjlenyomat olvasó elhelyezésére mondj jobb megoldást.

Oldalsó power gomb?

> Nyilván soha senki nem készített ilyen animációkat, mielőtt az apple rátette volna egy telefonra.

És a youtube-on bemutatott megoldást hányan is használják a mindennapokban?

"Oldalsó power gomb?"

Ez egy jó ötlet, de biztos van annak oka, hogy nem/kevesen használják. Például hogy elég kis felületet lát az olvasó az ujjadból.

"És a youtube-on bemutatott megoldást hányan is használják a mindennapokban?"

Oké, most akkor miről beszélünk? Konkrétan arra válaszoltam, hogy enélkül az érintkező nélkül bajos ilyen animációt elkészíteni. Ami nem igaz, mert mások is csak megoldották eddig valahogy. Nem arról volt szó, hogy mi a helyzet a mindennapokkal

Tudod, mondhatnám, hogy jogos amit írsz, csakhogy félek fordított esetben is az apple pártján lennél, és azt hangsúlyoznád, hogy dehát ők találták ki. Persze nem ismerlek, és ne haragudj, nem akarok személyeskedni, de túl sok ilyet hallottam már apple fanoktól.

> > De kérlek, mondj egy jobb, ma létező megoldást.
> FaceID? ;)

Már ha működik, és jól működik. Mert azt már a demón is láttuk, hogy tud nem működni. És nyilván a mac-melegeknek a "rosszul tartod" után be lehet adni azt is, ha nem működik, de érted...
A hírek alapján esélyesnek tartom, hogy ez a so called FaceID igazából csak B terv volt, és most kalapálják reggeltől estig, hogy - többnyire - jól működjön release-re, nyilván majd ha megjelent majd többet tudunk.

De a hátoldali ujjlenyomatolvasó tényleg triviális megoldás, kényelmes is, működik is máshol...
Jó, tudom, az epül világban vagy a home gombban vagy sehol, legalábbis megeszik ezt is a user-ek. Aztán lehet hogy ez lesz a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta, meglátjuk...

> Már ha működik, és jól működik.

Igy van.

> Mert azt már a demón is láttuk, hogy tud nem működni.

Azaz lattuk, hogy rendeltetesszeruen mukodik :)

> A hírek alapján esélyesnek tartom, hogy ez a so called FaceID igazából csak B terv volt

Meg akar az is lehet. Mondjuk az, hogy mar 4 eve bevasaroltak a technologiabol nem feltetlen ezt tukrozi. Lehet, hogy ha kijon idoben a kijelzo alatti ujjlenyomatolvaso, akkor tutujgattak volna meg egy evig, de az is lehet, hogy akkor az iPhone 8 is megkapta volna a nagy kijelzot, es csak a Touch/FaceID lenne a kulonbseg.

> Jó, tudom, az epül világban vagy a home gombban vagy sehol, legalábbis megeszik ezt is a user-ek.

Ha ugyis ott a gomb, akkor miert ne hasznaljuk? Fene akar elobb ujjlenyomatot olvastatni hatul, aztan elol nyomkodni mas dolgokat. De az a legjobb, amikor nem kell semmitse nyomkodni.

"Azaz lattuk, hogy rendeltetesszeruen mukodik :)"

Mármint nem. (Már ha az indexen írtak megfelelnek a valóságnak, mert nem követem az epül híreket szóval nem tudom hogy szerintük hivatalosan mi és hogyan és miért történt.)

"Meg akar az is lehet. Mondjuk az, hogy mar 4 eve bevasaroltak a technologiabol nem feltetlen ezt tukrozi."

Az nem jelent semmit. Szinte minden nagy cég tucatszám vásárol startup-okat. Ettől persze lehet, hogy pletykák nem igazak, sose fogjuk megtudni.

"Fene akar elobb ujjlenyomatot olvastatni hatul, aztan elol nyomkodni mas dolgokat. De az a legjobb, amikor nem kell semmitse nyomkodni."

Hát én alapban hátul a mutatóujjammal támasztom meg a telefont, szóval más ujjal tartom hátul és mással nyomkodom elöl. Nyilván nincs is a hüvelykujjamra betanítva a hátsó ujjlenyomatolvasó, mert eléggé életszerűtlen lenne.
De ha jól működik a faceid, akkor nyilván killer cucc, nem is kérdés.

> Már ha az indexen írtak megfelelnek a valóságnak

Nem tudom mit irtak az Indexen. En azt olvastam, hogy ugyanugy mukodott (rendeltetesszeruen), ahogy a TouchID is viselkedett volna akkor, ha a szinpadra kivitel alatt a home gombot tapicskoltak volna az emberek: egy ido utan azt mondja, toll a fuledbe, es keri a PIN-t. Es hogy miert is nezegetne valaki egy vadonatuj termeket...?

> Hát én alapban hátul a mutatóujjammal támasztom meg a telefont, szóval más ujjal tartom hátul és mással nyomkodom elöl

Oke, lehet, hogy nem olyan szornyu megoldas, meg lehet, hogy meg is szoknam.

> Az animált emoji inkább gimmick mint feature, ehhez képest gyanúsan sokat demózták. Kicsit azt éreztem, hogy nincs jobb, amivel előrukkoljanak.

Mikor beleteszik az iPadbe, megnyilik a lehetosege az animalt karakteres call centernek. Jelenleg van a klasszikus telefonos CC, a chat alapu jon fel ("mint a kib@szott higany"). Videochates CC elkepzelhetetlen, foleg open office-ban, nem mellesleg a kollegak se biztos, hogy szivesen vallalnak az arcukat.

De ha mindenki kap egy iPad-et, akkor azon egy animalt karakteren keresztul tud majd sokkal emberkozelebbi segitseget nyujtani a sajat szemelyisege felfedese nelkul. Es az ugyfel elegedettseg az egy nagyon komoly dolog nagyvallalati kornyezetben. Hogy maga az ugyintezes az az iPaden megy-e majd, vagy a egy kulon kis PC-n/vekonykliensen, az mellekes. Az iPad mar tobb, mint kepes a multitaskolasra, a nagyobbik Pro-nak meg mar a kepernyo merete is eleg lehet hozza. Ne feledjuk, az Apple is aktivan lo a vallalati szegmens fele, nem veletlen, hogy sok helyen a fejlesztok mar valaszthatnak Macbook Pro-t is valami Windowsos laptop helyett.

És miért is akarna egy call center olyan technológiára építeni (animoji) ami nagyon kevés terméken elérhető csak (lásd apple vs android, mac vs windows market share)?

Már látom mit akarnál erre válaszolni: Konkrétan az implementációról beszélünk, nem az ötletről, hogy renderelt figurák animálva legyenek live az arcodat pásztázó szenzorok alapján.

Nem látom, hogy ebből egy egységes, multiplatform szolgáltatás legyen, addig meg megette a fene az általad említett felhasználásra vonatkozólag.

> És miért is akarna egy call center olyan technológiára építeni (animoji) ami nagyon kevés terméken elérhető csak?

Es miert ne akarna? Ha a bekerulesi koltsegnel tobbet hoz ugyfelelegedettsegben, akkor miert ne?

> Nem látom, hogy ebből egy egységes, multiplatform szolgáltatás legyen, addig meg megette a fene az általad említett felhasználásra vonatkozólag.

Miert kene multiplatformnak lennie? Ez nalatok beakadhatott ez a lemez. Se az iMessage, se az iCloud, se az Apple Music, News app, HomeKit stb, nem multiplatform, cegek megiscsak hasznaljak oket. Miert is ne lehetne egy exkluziv helpdesket fenntartani Apple usereknek?

"Miert is ne lehetne egy exkluziv helpdesket fenntartani Apple usereknek?"

Miért csinálnál valamit, ami a felhasználóid egy kis szegmensét éri el, ha csinálhatnál valamit, ami eléri az összeset?

Nem az apple találta fel ezt a fajta arckövetést. Még a hardvert sem. Ha valaki ilyen ügyfélszolgálatot akarna, amit te vázoltál, és a felhasználói nem kizárólag apple felhasználók, akkor jobban megéri neki egy olyan megoldást fejleszteni, ami nem függ az apple-től.

> És miért is akarna egy call center olyan technológiára építeni (animoji) ami nagyon kevés terméken elérhető csak (lásd apple vs android, mac vs windows market share)?

Az ITP ugyan kizárólag Safarin lesz elérhető, hatása azonban jóval túlmutat az Apple ökoszisztémáján. A viszonylag szerény piaci részesedés ellenére ugyanis az iPhone-ok és iPadek igen jelentős szeletet hasítanak ki a mobilos böngészésből - az eszközökön pedig kizárólag Safari érhető el böngészőként a platform korlátainak megfelelően (az iOS-es Chrome is Safari alapú). És mekkora a platform ereje? Magyarországon hagyományosan szerény az iPhone-ok piaci penetrációja az Egyesült Államokkal vagy Nyugat-Európával összehasonlítva, de még itthon is az iPhone adja a mobilos oldalletöltések 35 százalékát, amit további 8 százalékkal fejelnek meg az iPadek - együtt az összes oldalletöltés 43 százalékát adják a rankings.hu szerint. Mondani sem kell, hogy az a hirdetési, követési vagy retargeting megoldás, amely egy csapásra elveszíti a látogatók 43 százalékát, nem sokat ér.

link

"Mikor beleteszik az iPadbe, megnyilik a lehetosege az animalt karakteres call centernek. Jelenleg van a klasszikus telefonos CC, a chat alapu jon fel ("mint a kib@szott higany"). Videochates CC elkepzelhetetlen, foleg open office-ban, nem mellesleg a kollegak se biztos, hogy szivesen vallalnak az arcukat.
De ha mindenki kap egy iPad-et, akkor azon egy animalt karakteren keresztul tud majd sokkal emberkozelebbi segitseget nyujtani a sajat szemelyisege felfedese nelkul."

Óhe...
Na kezdjük ott, hogy video call centerre valójában nincs is igény. A chat-re azt mondom, hogy annak lehet valami reális felhasználása, pl. linket átadni így nyilván egyszerűbb, mint lediktálni.

De a video call center, na az teljesen fölösleges. Ha beszélni akarok valakivel, akkor arra vagyok kiváncsi, amit mond, és nem arra, ahogy mondja.
És hogy egy animált kakival, vagy épp egy animált "Helpdesk Bélával" történő kommunikáció ehhez bármit adna, azt nehezen tudom elképzelni.
És itt a legnagyobb para nem is az arc vállalása, mert azt megteszik szaküzletben is, nyilván call centerben is van az a pénz. A fő probléma - ,ár azon kívül, hogy nincs is rá igény - inkább az, hogy amikor be videotelefonál a kedves ügyfél, akkor a kollega arcára "ne üljön ki a facepalm". Mert ha kiül, hát az szopó, akkor az ügyfél is látja a képernyőjén, hogy itt bizony ő hülyének van nézve.

> Na kezdjük ott, hogy video call centerre valójában nincs is igény.

Kezdjuk. En azt mondom, hogy van.

Nem hiszem, hogy egyedul vagyok azzal, hogy Skype interjut direkt ugy kertem, hogy legyen videokapcsolat is. Sokat szamit a kommunikacioban a vizualis kontaktus.

De azert gondoltam rakeresek, megiscsak lehet, hogy en beszelek hulyesegeket...

Video chat provides the closest thing to a face-to-face interaction with a real life human being – without having to leave the comforts of home. This face-to-face interaction provides a more personable experience for the customer and can lead to a more meaningful relationship with the brand. In a time where many businesses use interactive voice response systems, video chat is a new, refreshing way for companies to be real instead of communicating through a machine.

Companies like Bank of America, Target, Hertz, E-Trade and American Express are rolling out one-click access to help via video chat. Providing instant access to friendly help can be a game changer in customer service.

link

> A fő probléma - ,ár azon kívül, hogy nincs is rá igény - inkább az, hogy amikor be videotelefonál a kedves ügyfél, akkor a kollega arcára "ne üljön ki a facepalm". Mert ha kiül, hát az szopó, akkor az ügyfél is látja a képernyőjén, hogy itt bizony ő hülyének van nézve.

Ezt megoldottak a McDonaldsban, az ettermekben, a minosegibb boltokban eleg regota. Az animalt karakternek megvan az az elonye, hogy egysegesiti az embereket, egy csinosabb kollega nem kerul elonybe a kevesbe jokepuvel szemben, es ahogy a jelenlegi rendszerben is, igy tovabbra is az lesz, hogy aki segiteni akar az ugyfelnek, attol az ugyfel elegedettebben tavozik, hatekonyabban tud ugyeket lezarni, ez pedig tobb bonuszhoz juttatja. Aki beleasit az ugyfel pofajaba, az valoszinuleg kevesebb bonuszt fog kapni, mint az aki mosolygosan kacsint elkoszoneskor.

"Kezdjuk. En azt mondom, hogy van."
"Skype interjut direkt ugy kertem, hogy legyen videokapcsolat"

Szerintem a kettő nem ugyanaz. Még ügyfélszolgálat és ügyfélszolgálat közt is van különbség.

Például én, ha egy banki élő ügyfélszolgálattal beszélek, nem nagyon érdekel az illető arca. Az már inkább menő lenne, ha be tudna elém tolni táblázatokat, statisztikákat, ilyesmit, hogy lássam a számokat magam előtt.

Egy tech support esetében ha látni akarok valamit, az mondjuk egy screencast amin láthatom közvetlenül hogy mit kell csinálni. Egy másik tech supportnál lehet, hogy pont az én kameraképemnek van relevanciája, például ha összeszerelési segítséget kérek az ikeából, láthatja a support, hogy mit tákoltam eddig.

> Ezt megoldottak a McDonaldsban, az ettermekben, a minosegibb boltokban eleg regota.

Azért a McDonalds-ban nem találkozol olyan nevetséges kérésekkel, baromságokkal, anyázással, stb, mint amivel találkozol egy telefonos ügyfélszolgálaton.

Nyilván arról szól a dolog, hogy milyen célból készülnek a képek. A legtöbb mobillal készült kép ott is marad a mobilon. Esetleg feltöltődik szelfiként a netre. Vagy simán kényelmes az ember. Mindkettőnek van létjogosultsága és nem váltja ki a mobil se fényképezőt. Én pl. örök vitába vagy a környezetemmel, mert a legtöbb ember, ha elutazik valahova, akkor is magát fotózgatja, engem meg az pont nem érdekel.

Mi az a "deeper pixel"?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pontosan erről szól, de nem bullshit hanem a Deep Pixel kijelző és adat formátum az apple szabadalma a magas dinamikatartományű kijelző megvalósításra, a Deeper Pixel annak lehet a továbbfejlesztése. A specifikációk szerint a 8 és X kijelzők tipikusan 625 cd/m2 max. fénysűrűséget tudnak (gondolom fehérre). Ha igaz, akkor ez nagyon komoly kijelzőt jelent, erős napfényben is kiválóan olvashatót, és HDR tartalmakra szép, élénk, élethű képet. HDR10-et és a Dolby Visiont is támogatja az adatlap szerint.

Vajon az uj apple watchot lehet-e telefonalasra hasznalni telefon nelkul?

Magyaran van apple watch meg laptopja az embernek, telefonja pedig nincs.

Olyan knight rideres telefonalast tudnek elkepzelni, ahol a csuklomba beszelek...;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet, konkrétan demózták is a keynote alatt. Elég furán van megoldva: Nincs sim kártya nyílás, hanem egy chip, amit gondolom fel lehet programozni úgy, hogy egy bizonyos sim kártyaként működjön. Ennek örülök, a mai napig nem értem miért szórakozunk kis plasztik kártyákkal és vacakolunk azzal, hogy egy telefon tud-e dual simet vagy sem.

A másik érdekesség, hogy elvileg megosztja a telefonszámodat, ugyanazt a számot használod, mint a telefonon. Nem tudom hogy oldják meg, bízom abban, hogy a szolgáltató ad erre lehetőséget, és nem arról van szó, hogy az órába kerülő "sim" csak netet tud, és proxyzzák a hívást a telefonodról neten keresztül.

koszi. a 12percest megneztem, de a 2.5orashoz nem volt kedvem.

Ha egy konkret linket idovel dobnal, megneznem.
Eleg erdekesen hangzik.
Az e-simet mondogatjak egy ideje...
Akkor hagyok ennek meg egy evet minimum.

A masik meg a 4k/60fps.
Nincs egy honapja hogy dslr fenykepezot neztem objektiv nelkul max fel millioert.
De nem talaltam 4k/60fps-t tudo modellt (canon, nikon).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Lehet, konkrétan demózták is a keynote alatt. Elég furán van megoldva: Nincs sim kártya nyílás, hanem egy chip, amit gondolom fel lehet programozni úgy, hogy egy bizonyos sim kártyaként működjön. Ennek örülök, a mai napig nem értem miért szórakozunk kis plasztik kártyákkal és vacakolunk azzal, hogy egy telefon tud-e dual simet vagy sem."

Majd ha magyar szolgáltató bejelentette, hogy ezt támogatja, szólsz?

--
trey @ gépház

Egy dologtol felek csak, marpedig attol, hogy nagyon raszoktam mostansag a hatlapra ragasztott ujj bujtato gyurure, es nem tudom ez mennyire jon ossze a vezeteknelkuli toltessel. Mivel viszonylag alulra raktam az elozot is, es igy a gyurusujjammal tartom a telefont, igy talan ha felul van a charger, akkor le tudom logatni a telefon aljat, hogy a maradek jol felfekudjon.

> ...es megjelennek a perspektivikus tartalmak, jatekok. Egyelore csak "belenezek a dobozba" (szemuveg nelkuli 3D?) modon tudom elkepzelni... permalink

https://9to5mac.com/2018/03/02/iphone-x-optical-illusion/
https://mashable.com/2018/03/02/iphone-x-face-tracking-3d-optical-illus…

Kovetvezo predikcio:

Az iOS 12-re tervezett, de elhalasztott UI rancfelvarras nagyban fog epiteni a FaceID-ra es az ARKit-re.

Kozben kivancsian varom mikor rakjak ra a MacBookokra is.

Mar en is majdnem elhittem, de aztan kozbejott egy cikk.

While Apple is rumored to be working on devices like virtual and augmented reality headsets, it looks like the company also wants to make 3D effects a little more accessible to those that simply have an iPhone. To create the 3D effect, the phone would track the positioning of the user’s head — which can be done with the tech in the iPhone X used for Face ID. Using this positioning, the phone can change what the display is showing to make an object appear three-dimensional.

A szemetek, lopjak az otletem!!!11 :)