Megelni Svajcban mennyibol?

A nemetorszagi topic mintajara kerdeznem a svajcban tevekenykedo kollegakat.

A felesegem kapott egy 110K-s ajanlatot es elkezdtunk gondolkodni, hogy ebbol ki lehet e jonni(2 felnott es egy torp ordog) ott amig en nem talalok munkat.

Jelenleg UK-ben elunk (eleg jo szinten) de szivesen kiprobalnank.

Hozzászólások

Elso hozzaszolas legyszi erre ne valaszoljatok (ide lesznek irva a modositasok ha szukseg lesz ra)

:D M.o.-n meg van fordítva a kérdés, adva van az annyi, ami alapból nem sok, és abból próbálsz életben maradni, mert a fejesek szerint elég neked az, meg azért nincs több, mert nem dolgozol érte elég keményen, meg pénz csak nekik jár, meg bla-bla.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Svájc * 2.

Komolyan. Mon muszáj magádokit fizetni, magániskolába járatni a gyereket, a felnőtteknek kell kocsi, mert a tömegközlekedés az életveszély, büdös, megbízhatatlan és a cigányok is lekéselnek ha épp idegállapotban vannak. Ezen kívül fizetheted a magánnyugdíjat úgy, hogy hiába vonják az államit, abból se kapsz egy fillért sem. A ~20%-nyi járulék helyett meg van mondjuk kétszer annyi A Mordorban - 27%-os Áfa mellett. Az emberek amúgy is frusztráltak, lökdösődnek és fúrják egymást.

A "köszönöm", "szép munka volt" és egyéb semmibe sem kerülök gesztusokról már nem is akarok beszélni.

Szóval meg kell fizetni ezeket a kényelmetlenségeket - de ez egy eléggé egyoldalú megközelítés volt.

Az étterem, fodrász meg egy csomó minden filléres, és mégiscsak csomó dolog egyszerűbb hisz az anyanyelveden kell intézni mindent és Mo-n fejlesztőként hamarabb veszel lakást, mint itt. Kérdés persze, hogy milyen bérbeadói és bérlői kultúra mellett kell mindeképpen a saját ház/lakás.

Akkor ez lenne a mod hozzaszolas. Legyszi erre ne valaszoljatok.

A topikindító hozzászólást bármikor szerkesztheted menet közben, csak ezért nem kell az 1. hozzászólást fenntartani.
--

Az attol fugg, hogy hol, es milyen szinten, stb...
En ugy gondolom, hogy ki lehet jonni ennyibol, 3-otoknak, persze nem nagy labon, de azert tartalek mindenkepp kell hogy legyen. (bar nekem csak sajat magamat kell eltartani es nem Zurichben)
Es amint van neked is hasonlo kaliberu munkad, utana mar sima ugy.

Azert azt nem gondolnam hogy neked nehez lenne munkat talalni CH-ban. Szerintem nalad 2-3 het _ha_ lenne munka nelkul...

Simán kijön ebből 3 ember még Zürich/Genf-ben is. Persze nem a város közepén fogsz lakni, de azé' 20-25 perc ingázás csak belefér. Az, hogy mennyit teszel félre, az már csak rajtad múlik: 2500-3000 per hót félre lehet ebből tenni. Még 3 emberrel is úgy, hogy normálisan éltek.

Adó 20-30% körül fog alakulni, és több részből áll össze, bonyolult. Fizetsz AHV-t 5% körül, szövetségi adót, kanton adót, városi adót. Itt van pl. ez de nincs benne minden: http://taxsummaries.pwc.com/ID/Switzerland-Individual-Taxes-on-personal… . Nagyon függ attól, hogy hol laksz.

Lakásra fogsz sokat fizetni, 2-3000/hó is akár, ha családdal nem akarsz nyomorogni (és nem is engednek nyomorogni, nagy családnak nem fognak kis lakást kiadni). Lásd pl. http://comparis.ch/ .

Magadnak fizeted az egészségbiztosítást, havi 500-1000/család. Boltok nagyon drágák, 1500-2000/hó el tud menni (migros.ch-n látsz árakat). Utazás, rezsi, biztosítás, ilyen apróságok mondjuk havi 500. Szerintem ezek a nagy költségek összesen.

110K havi nettója sacc/kb 7000/hó, ha levonom a fenti költségek átlagait, akkor marad havi 1500, de ez alsó becslés. (Még így is több, mint egy tipikus ember összes nettója lenne Magyarországon.) Ez Zürich környékére vonatkozik, spórolva vagy más környéken lehet akár 2000-2500 is belőle.

Akkor igazán jó, ha a második ember elmegy dolgozni, és annak a nettójának egy része megy a gyerek felügyeletére (ha még kicsi), a többi tiszta haszon. Habár az adó arányaiban kicsit több lesz. De mondjuk marad a hó végén 5-10000 ezer akár.

Még arra érdemes figyelni, hogy az egész világon keletkezett jövedelem ÉS vagyon után kell adózni. Írtad, hogy van UK-ben házad, na annak az értéke lehet, hogy fájni fog. Asszem 0.5%, és ha mondjuk 300K a lakásod értéke, akkor 1500-at adózol rá minden évben. Ugyanakkor csomó mindent le lehet írni az adóból. Én éltem UK-ben is, az adózás ott sokkal egyszerűbb volt, viszont Svájcban meg összességében kevesebb, szerintem.

Nyilvan fogok en is melozni csak addig kell kibirni mig nekem nem lesz allasom.
Baselbe mennenk. Ott neztunk lakasokat 1800-2000 korul vannak olyanok amiket ki is vennek :D

Azert mi mar tulvagyunk az egy szobat kiveszunk es tesco virslin tengodunk nyugaton tortenetbol de tudunk esszeruen gazdalkodni (sporolast mar nem is szivesen hasznalom mert az elobbire szoktak asszocialni). A haz akkor tenyleg fajni fog mert 400K volt :D

Akkor szerintem nem lesz gond a pénzzel, már egy keresettel se.

Az egyetlen dolog, ami nekünk nehézség volt, az a lakáskeresés. A munkaadóm bízott meg egy ügynököt, aki segített, és így jól sült el. De sokan panaszkodnak, legalábbis Zürich környékén, hogy nehéz jó lakást találni, mert kicsi a piac, tömött sorokban állnak az érdeklődők, és válogatósak a tulajok. Ilyenek számítHATnak, hogy tudsz-e németül, szimpatikus vagy-e (szerintem nekünk a cuki babánk sokat dobott az összképen), és hogy svájci értékrendhez képest a hozzád megfelelő árú és méretű lakásra célzol-e (és azt is mondták, hogy a licitálást sértésnek veszik). De ha ez megvan, hátra lehet dőlni.

Mi Londonból jöttünk el Zürichbe, és szinte minden szempontból jobbnak tűnik itt.

Mondok egy meredeket (csak a Google Maps-re néztem rá, nincs személyes tapasztalat): ne zárd ki azt se, hogy Zürichben keresel munkát, és Zürich-Basel között félútra költöztök. Jó a vonatközlekedés, és habár ritkábban lakott területen lesztek, de várhatóan sokkal festőibb lesz a környezet (kinek mi tetszik). De Basel is jó hely tudtommal.

Nincs nagy mintám, de ezt hallottam, többnyire az ügynökünktől, aki eléggé tapasztalt. Szóval szerinte ha a fizudhoz képest túl drága vagy túl olcsó albérletet választasz, rosszabb eséllyel indulsz. Illetve kis családnak nem fognak túl nagy lakást adni és fordítva. Ennek több oka is lehet. Asszem törvény van rá, hogy minimum hány m^2/fő kell minden lakásban. Az is benne lehet, hogy ha nem a megfelelő személyhez jut a lakás, akkor túl hamar dobbantanak, és azt kerülni kell. Meg dolgozhat bennük valami igazságérzet is talán.

a svajci atlag a fizu harmadat kolti lakasra, allitolag.

mi egy 98nm-es albiban lakunk jelenleg, 2-en. amikor a barataink elkezdtek kikoltozni (az elmult 6 evben eleg sokan...), akkor megkerdeztuk a foberlot, hogy bekoltozhetnek-e meg ketten, majd azt mondtak, hogy a 98nm az 4 felnottnek nagyon keves, ugyhogy nem :)

Ez 1 dolgozó emberre van számolva. A kisgyerekes családoknak szar, mert egy bébiszitter akár egy egész felnőtt fizuját el tudja vinni (hallottam ilyet, aki konkrétan ezért hagyta inkább ott a munkát, mert nem érte meg). De mint mondtam, még így is megéri. Ha meg a gyerekre már nem kell vigyázni, akkor királyság van.

Amúgy meg igen, furcsa az arány, de nem az arányokat kell nézni. A fizetésem hány százalékát költöm lakhatásra: Budapest a legkisebb, London több, Zürichben a legtöbb. Hol marad több pénzem a végén abszolút értékben: Budapesten a legkevesebb, Londonban több, Zürichben a legtöbb. Életszínvonalra ugyanez.

Mi jovo het kedden koltozunk ki (Baseltol kb. 1 oranyira). Ennyi penzbol barhol meg tudtok elni, foleg, ha csak annyi idore kell, amig talalsz te is munkat.

Ettol fuggetlenul azt szoktak javasolni, hogy ha Svajcba mesz, akkor erdemes felvenni a svajci eletvitelt. Sok US-bol Svajcba koltozest fontolo ember jon ra arra, hogy Svajcban nem gazdasagos US eletvitelt elni (200 nm -es nagy kertes haz, 3 auto, minden masodik nap etteremben eves, 10 Kg marhahus hetente, etc). Ha viszont szereted a szabadidos sportokat (uszas, tura, kerekparozas), meg tudsz bekelni a tomegkozlekedessel (ami svajcban kivalo, nagyon sok tehetos ember hasznalja), szeretsz egeszsegesen etkezni (zoldseg, hal, stb), akkor imadni fogod.

Attol fuggoen, hogy van-e gyerek (es hogy mennyi idos), mennyire beszelitek a helyi nyelvet, mennyire hosszu tavra terveztek, meg milyen a beallitottsagotok fontos, hogy hol fogtok lakni. Ha nem beszeli a gyerek a nyelvet (esetleg ti sem) es/vagy mar idosebb, akkor helyi iskolaba jaratva konnyen le tud maradni (annak ellenere, hogy adnak lehetoseget felzarkozni a nyelvben), illetve az ottani gyerek/szulok/oktatok sem fognak tudni sokat segiteni a beilleszkedesben. Ez azert fontos, mert nagyon kiveteles esetektol eltekintve a lakhelyhez legkozelebbi iskolaba jarhat csak. Ha megis inkabb nemzetkozi/tobbtannyelvu suliba akarjatok jaratni a gyerkocot, akkor aszerint kell helyet keresni, mert az sincs mindenhol.

Ha komolyan tervezitek a kikoltozest, az englishforum.ch -t tudom javasolni, mint olvasnivalot.

A legnagyobb rész az német, és szerintem a hochdeutsch-csal többre lehet menni, mint a schwyzerdütsch-csel. A svájci németnek olyan akcentusai vannak, hogy az ország két végében se feltétlenül értik egymást az őslakosok. De pl. Zürich környékén az angol is bőven elég, és úgy hallottam, hogy Basel is nagyon angolos.

A gyümölcs, a zöldség és a hal annyival olcsóbb, mint a marhahús? Pedig nekem svájcról azért zöld mezőn legelő tehenek is beugranak. Tengerük meg nincs - habár folyóik vannak...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Igen, annyival olcsóbb. Nem csak a marhahúsnál, hanem mindenfajta húsnál, mert a hústermékek a legdrágább élelmiszerek Svájcban, és ráadásul húst sem lehet hozzájuk bevinni, hogy ott kelljen megvenned a méregdrága húst. Erre az egyre nem árt felkészülni.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Tisztában vagyok vele, hogy ki szokták játszani a rendszert, és a németekhez járnak át húst venni, meg a vendégmunkások is inkább otthonról viszik autó- és vagonszámra. Csakhogy ez legális keretek között eléggé korlátozott, 1 kg hús per személy per nap a vámmentesség határa, azon felül vám és áfa is jön rá:
https://www.ch.ch/de/einfuhr-waren-schweiz/

A legtöbben nem is buknak le vele, mivel nincs határellenőrzés, de ha valakit mégis elkapnak, az nem jár jól.

Az viszont szerencse, ha helyben van olcsóbb külföldi húst áruló bolt, ezt nem tudtam, ilyenről egyik Svájcban dolgozó ismerős sem számolt be. Ha van épp olyan közelségben, ami megéri. Csak a ha-ra nem lehet mindig építeni. Épp ezért kell úgy készülni, hogy a hús rohadt drága kint. A bennszülött svájciak sem véletlenül zabálják a rösztlit meg a tésztás kajákat hús helyett.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

ki beszelt itt a rendszer kijatszasarol? te azt mondtad, hogy

és ráadásul húst sem lehet hozzájuk bevinni,

ez a resze marhasag, a nemet afat visszakapja az ember, a svajcit rarakjak, es utana meg van adva mennyi /kg az ado, teljesen legalisan :)

nem ertem, milyen "ha"-rol beszelsz, ugy latom, hogy nem itt elsz, viszont hatarozott kijelenteseket teszel, ez pedig nem szerencses, mert felrevezeted az embereket. a Coop, Migros (a ket legnagyobb elelmiszerbolt-lanc) arul nem-svajci husokat mindenbol, van magyar/szlovak/szloven/osztrak csirke, ez mind harmad/negyedannyiba kerul, mint a svajci, es lehet venni USDA besorolasu/argentin/spanyol husokat is a henteseknel.

ha valaki a fogahoz veri a garast akkor lehet menni torok/szerb/etnikai hentesekhez is, sok a halal kaja, en legutobb a roastbeef-hez ott vettem marhat mert mar semmi nem volt nyitva amikor kitalaltam, hogy en marharostelyost fogok csinalni (na, az, hogy minden zarva van vasarnap, az nagy ervagas otthonrol kikoltozve...), igy kenytelen voltam bemenni ide, azt hittem, hogy rosszul hallok amikor a csavo azt mondta a ~2.5kg husra, hogy 30 frank, annyira olcso volt :)

nem vitatom, hogy draga a svajci hus, ez teljesen igaz, viszont aki nem/nem tud akar erre kolteni, annak nem kell. a kulonbozo nagyon draga svajci marhak amugy eleg jok, steakkostolon volt szerencsem vegigkostolni oket, nem mondom, hogy 3-4xes penzt meger, viszont jo minoseg tenyleg

Valamint az is elhangzott, hogy nem tescos virslin elunk (mar most sem) es ezen nem is szeretnenk valtoztatni. Amugy meg mindenkinek egyeni izles szerint kell eldonteni milyen husokat favorizal es mire kolti a penzet. Valoszinu azt fogom venni amelyik jobban izlik.

Amugy meg miert ne lehetne atmenni vasarolni? Baselbol atugrani nemetorszagba olyan mintha en beugranek Guilford-ba Weybridge-bol nagybevasarolni.
Ha olcsobb miert ne tennem meg? (ezt a fajta hozzaallast sosem ertettem)

Nem írtam, hogy nem lehet átmenni vásárolni, egyébként is, ha rám hallgatsz, akkor oda mész, ahová akarsz.
Én ezt írtam: "Ha nem tudod megfizetni a helyi árucikkeket, akkor NE költözz ki! Ne tedd! Ez alapszabály, egyébként csak sz0pás lesz belőle."
Nem szeretnék lemenni óvodás szintre és átfogalmazni az amúgy is faék szintű mondatokat, hámozzátok már ki valahogy a lényeget segítség nélkül! (Bocs!)

Akkor fejtsd ki kerlek ez mit jelent. Ha oda koltozunk (most elegge ugylatszk hogy igen) nyilvan a keresetembol tudok akar svajci hust is venni. De miert kell lovagolni a helyi arucikkeken? Mitol leszek en aljabevandorlo? Csak azert mert nem ugy viselkedek mint egy ubermensch?

Peldaul en itt UK-ben is megnezem mit hol talalok meg olcsobban. (meg is lett az eredmenye kollegak vakarjak is a fejuket hogy mi a turot csinalunk, hogy igy haladunk)

nem az a kerdes, hogy meg tudja-e engedni maganak az ember hogy minden nap svajcit vegyen, hanem hogy mi a pekert ne jarna at 40 percnyire ahol a toredekebe kerul? engem nem erdekel, hogy nem svajci hus, hanem nemet, sot kepzeld, MOST EL FOGSZ ELAJULNI, de mi meg a magyar hust is veszuk! URISTEN11211!1111

nyugtass meg, hogy nem kulfoldon elsz, hanem fotelkommentelgetsz :)

IPM magazinban van most erről egy elég jó cikk.

Az bolcsit es ovit meg senki nem irta. Az olyan 1000-2000 penz havonta - ha jol tudom - gyerekenkent.

azt a par evet ki lehet birni ezzel a koltseggel, de ha szornyulkodni akar a sok "szar a kulfold es draga" hozzallasu ember akkor mondok egy eleg jo privatsuli arlistat, pont most nezegettem:

Early ZIS/Pre-School, PS1 - Mornings - CHF 16,000 (Yearly)
Early ZIS/Pre-School, PS1 - Mornings - CHF 4,000 (Quarterly)

Early ZIS/Pre-School, PS2 - Mornings and 2 afternoons CHF 20,200 (Yearly)
Early ZIS/Pre-School, PS2 - Mornings and 2 afternoons - CHF 5,050 (Quarterly)

Early ZIS/Pre-School, PS3 - Morning and 3 afternoons CHF 22,100 (Yearly)
Early ZIS/Pre-School, PS3 - Morning and 3 afternoons CHF 5,525 (Quarterly)

Early ZIS/Pre-School, PS4 - Full days CHF 25,600 (Yearly)
Early ZIS/Pre-School, PS4 - Full days CHF 6,400 (Quarterly)

Pre-Kindergarten - Full days CHF 26,400 (Yearly)
Kindergarten-Grade 5 - Full days CHF 30,200 (Yearly)
Grades 6-8 - Full days CHF 33,500 (Yearly)
Grades 9-12 (13) - Full day CHF 36,000 (Yearly)

Individualized Learning Program
Grades 1-5 - Full days CHF 52,700
Grades 6-8 - Full days CHF 56,000
Grades 9-12 - Full days CHF 61,000

ez a munkahelyem meletti international schoolnak az arlistaja. ha azt mondom, hogy ezt ki lehet fizetni, akkor a fotelharcosok letamadnak hogy "de nem igaz mert mindenki nyomorog kulfoldon"?:)

de tegyunk melle szamokat: mi most nezegetunk uj lakast, es azok amik _nekunk_ tetszenek es hozzak az elvarasinkat (2 furdoszoba, 3+ kulon haloszoba, nagy terasz ahol 6-an ki tudunk ulni, es megfelelo reszen legyen a varosnak a munkahelyhez kozel, etc) az eves szinten 40-50k korul van, nem zurich kozepen.

kifizetnel annyit a gyereket jovojeert mint ami az albid fele? szerintem ki. a budapesti privatbolcsik/ovik/sulik sem olcsoak, 80k+/ho, azaz mondjuk 160k+/ho az albi mellett lenne paritasban.

tegyuk fel, hogy ketten dolgoznak, mondjuk fejenkent 80kt X evig, majd utana jonnek a gyerekek. szerintem ki lehet fizetni azt az ovit...

Akkor ez az 1-2000-es tartomány teteje, de gondolom a nemzetközi sulik prémium kategóriások.

Én ezt a pénzt nem az albérlethez hasonlítanám. Ez a havi 2000 akkor nem sok, ha ez teszi lehetővé azt, hogy anyuka mondjuk 3-4x annyit hazavigyen egy hónapban. Egyedülálló embernek viszont komoly teher lenne.

Amúgy meg szerintem az ingyenes megoldásokkal sincs semmi probléma, sőt. Nyilván szeretném, ha a gyerekem jó oktatást kapna majd egyszer, de kisebb korban inkább vegyüljön a "pórnéppel".

igen, ez a teteje. de ez sem kifizethetetlen.

egyedulallokent teljesen egyetertek hogy szivas gyereket nevelni, de szerintem ez nem csak svajcra igaz :)

sajnos bolcsibol nincs semmi mas modszer, vagy otthon marad az anyuka, vagy marad a krippe. ugyanez igaz suli alatt az ebedre: vagy megy a hortba (~napkozi) vagy hazamegy ebedelni. nem pornep kerdese ez :)