Synology webGUI

Ismét sikerült kiakasztani a Synology szoftverfejlesztőinek. A legutolsó frissítés, - amelyet tegnap realizáltam, - egy időre megoldotta a tárhely-jogosultság adminisztrációs "problémát".

A ma reggeli "boot" nemes egyszerűséggel kizárt a webGUI használatából. Tegnak még többször is újraindítottam, beléptem a login párossommal, ma már nincs jogosultságom a felület használatához.

Tudom én vagyok a hülye, mert a "user" és az "archív" csoportban is benne vagyok, - az admin mellett. - (Azoknak tiltva van az "Asztal" elérése.)

(A gond csak az, hogy a korábbi szoftververzióval így is kifogástalanul működött.) Mostantól egy ideig alapos ok kell, hogy gyakoroljam az adminjogaimat, mert a nagy hajtásban nem sok "kedvem" van "reset"-elni az admin pw-t, IP-t, stb.) - Tudom, sok más kiemelt jelentőségű hiba mellett ez bagatel probléma. :( )

Azt nem értem, a fejlesztőknek miért nem kiemelten fontos, lényeges, megőrizendő egy rendszergazda jelszó- és jogosultságbeállítás bármilyen frissítés esetén is.

Hozzászólások

Hasonlóan jártam nemrég egy haver Synolgy cuccának a frissítésekor, beállításakor. Ott csak annyi történt hogy a frissített rendszer szerint, mint utólag a fórumokról kiderült, az admin jelszava túl rövid volt és ezért onnantól nem engedett be. Kellett a hátulján lévő gombbal röviden nyomva az admin resetelése, különben nem jutottam be.
Egy kicsit talán túlzásba viszik ezt a biztonság dolgot. Vagy frissítéskor jöhetne egy olyan üzenet hogy ha nem választok bonyolultabb, hosszabb jelszót előtte akkor számítsak rá hogy a frissítés után ki vagyok zárva a rendszerből.

2db egyforma Buffalo NAS-al még szebben jártam. Szerencsére az se az enyém. Új korában bele került HDD-k ki lettek véve, máshol felhasználva. Új HDD-k kerültek volna a Buffalo NAS-ba. És egyszerűen a gyári leírásokkal sehogy se lehet a rendszert nullázni. Nem működik úgy ahogy leírták, nem történik meg az újratelepítés egyik darabnál se. Ott áll a két NAS használhatatlanul. Egyelőre. Persze még nem adtam fel végleg.
Az interneten is olvastam ilyen NAS-okról hasonló problémákat másoknál. HDD csere, rendszer újrarakási igény és az ember dobja ki a NAS-t is, vegyen újat? Agyrém. Megfogadtam, ezután inkább HP Microserver, vagy épített gép, FreeNAS, Openmediavault, csak ne kelljen a gyári NAS-okkal vesződni. Ráadásul a gyáriakhoz képest jóval olcsóbban magasabb szintű tudást is kapok, vagy legalább annyit mint a gyáriak. Utóbbiak néha dupla áron gyengébb hardware-el.

"Egy kicsit talán túlzásba viszik ezt a biztonság dolgot."

A Synology NAS-okat kis cégek is szokták használni kritikus adatok tárolására, és gondolom a DSM szoftver sok részben közös a 30 ezer meg a 250 ezer forintos készülékeiken is.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Kb. 20 karakteres jelszava volt, - már 2008 óta használok még a 3.x verziós oprendszertől fogva "Syno" NAS-t. Jelenleg is több fut a "kezeim között". Mindegyik mostani frissítésénél bekövetkezett az elmondott szituáció. Csak az első NAS frissítésénél szerencsémre még megvolt az eredeti rendszergazda (admin) jelszó, így ott be tudtam lépni. (Egyébként korábban is volt már rá egy eset, hogy egyik napról a másikra "elfelejtette" regisztrált a jelszót, nem engedett be egy 5 lemezes "Syno")

Tudom, hogy kenhetem a hajamra az igényeimet, és el kellene fogadni a fejlesztők logikáját, featurának felfogva az ilyen nekem legalább is nem logikus változásokat. De az, hogy nincs primátusa a rendszergazda dolgainak, - a fejlesztők tesznek rá, - a mai szoftveres világban, és a legtöbb fejlett oprendszernél, - nem tudom ki hogy van vele, - de nekem legalább is fáj...

(Most tényleg.., reset lehetősége mindenki előtt nyitva áll, a rendszergazda megkerüléséhez is jó... Ez az adattárolás és a tárolómüködtetés biztonságának korszerű útja?)

És hozzáteszem, évek óta megelégedéssel használok ezek mellett FreeNAS-t, többet is, és ott ilyen soha nem fordult elő. Az adminjelszó az adminjelszó és nem feltétlenül azért, mert annak hívják. Azért, mert azt a jogosultságot kapta a fejlesztőtől-gyártótól, vagy a rendszergazdától.

Aláírom, a saját magam által "összelegózott", háromlemezes "Free-k", a hálózaton keresztül, éppen kétszer olyan gyorsan írhatók, mint a több százezerforintos 5 lemezes, profi "Syno". Évek óta futnak és még nem veszett adat egyiken sem. (Persze a NAS tárolókról is van időről-időre "off" mentésem, - biztos ami biztos..)
:)

Vagy például, 2 teljesen azonosan "addonolt" felhasználó, szögre azonos beállításokkal, egyiket gond nélkül be tudom léptetni, a másikat az "annyáért" sem. Ugyanazon hálózatból. - Windows-ok hálózatbeállítása is azonos. - (Persze a W10 frissítések miatt időnként eltünő hálózati protokollok "visszavarázsolása" mellett, /az smb rendbetételével,/ jelszó 6 karakternél több beállítással van kreálva.)