Egy csontá fagyott FF és Windows 10 kapcsán

TEGNAP ÁLTALAM HOSSZÚ ÉVEK ÓTA nem tapasztalt fagyás-t "követett el" a Firefox, frissítés után. Az "esr" 64-bit-es verzió megkapta a 52.3-ast, valamint sok, sok olvasott "unszolásra", - lévén az utóbbi verziók úgy elnehezítik a "róka" indulását, hogy lassan kezdenék kifelé kapálózni belőle. - töröltem az általam favorizált 3-as blokker-megoldást. (AdBlock, NoScript, Ghostery,) és "gyorsításnak" kapott egy uBlock-ot. (Profilmentésnek használok FEBE-t, ez is alaposan gyanúsított, hogy képtelen követni ezt a nagy frissítési "fejlődésiramot", - A hardver 4GB RAM, Core 2-es gép.)

A "Fox" indulásakor számottevő gyorsulás ugyan nem volt, de a megnyitott "Mozilla"-val, a teljes Windows 10 csontá fagyott, csak hardveres "vészleállításra" volt lehetőségem. (Évtizede frissítek "Rókát", céges használatban is, - gyakorlatilag már az 1.6-os verziótól fogva, - de ilyen durva "kifagyásba" még nem sikerült belefutnom. Sem Linux-on, sem BSD-n, de Windows-on sem.) Le is tettem a gyorsítást célzó uBlock-os "egyszerűsítésről", valamint az 52.3-as "esr" verzió esetén is megvárom majd a 3 következő javítást.

A nyári nagy meleg, úgy látszik, a nem kedvez a fejlesztőinek sem. Az MS frissítések után, újra kell regisztrálnom az "Otthoni csoport" jelszavát, vadászom a Desktop-ra kitett ikonokat, - mert bizonyos asztalterületekről, bizonyos programok ikonjai egyszerűen "elugranak" a szomszédos "gráf"-ba.

Folymatos induláskori homokórázások, olykor hülye hibaüzenetek szórakoztatnak. ("Rendszergazda" profilban közli velem, hogy a telepítéshez nincs megfelelő jogosultságom, stb. A Defender "pofátlanul" elszabadult, - ezer éve fejlesztett és sokak által általánosan használt, x64-es, esetleg x86-os, klasszikus "desktop"-alkalmazások telepítésénél, csak a védelmi rendszer teljes kikapcsolása, vagy éppen a kivételként beállítás segít. - (Szinte minden ilyen, néhány 10 MB-os szoftver frissítése ezer évig tartó "ácsorgással" kezdődik.)

A 10-es, továbbra is, vég nélkül pocsékolja az adminok és felhasználók drága idejét, - reszponzitivitással még csak véletlenül sem vádolható meg, - sőt a fejlesztés iránya sem tűnik ilyennek. De vannak új, "csodálatos" featúrák, - Cortana, Védelmi központ, WLS, folyamatos figyelmeztetések minden alkalomra, stb. - (Akkor is, ha elvileg kikapcsolom ezeket. - Az UVP "gyors" indítású App-jai, munkavégzésre alkalmasságukat tekintve, - pár (ezer!) évig, - meg piszkosul nincsennek "látókörben"...)

Gyorsaság(!), mozgékonyság(!) lenne a fejlődés, de ez még komoly munkaállomásokon, "gigabittes" "net"-re csatlakoztatva, és SSD-ken, 16GB RAM mellet sem jön össze nekik. - Vajon miért nem??? Talán ezt az apróságot, 2017-ben, - lassan 20 éves Windows-fejlesztési ciklus után, - egy oprendszertől, lehetetlen fejlesztési követelményként kell definiálnunk?

Másként meg, az oprendszer, nem lehet A MINDEN ÉVBEN A LEGFEJLETTEBB HARDVERKÖVETELMÉNYEKET IGÉNYLŐ RPG! Jobb, ha elgondolkodnak ezen a Windows fejlesztői és célként fogalmazzák meg a gyorsítást néhány éves, adott hardveren is. Mert a vége mindenhol "Alma" lesz. - Pl., piszokul tele van minden számítógépes grafikusnak a hócipője az operációs rendszerrel folytatott "küzdelemmel". Dolgozni szeretnének, nem "homokórázó" Windows-t nézegetni. (A Windows részesedése, - ha a rendszer fejlődése így folytatódik, - a munkaeszközként oprendszert használók között, némi, pénzügyileg indokolt kivárás után, pedig egyre erősebb "lejtmenetre" fog váltani...)

Semmi értelme, minden nap frissítési képernyőkkel szórakoztatni, kilépéskor meg indításokkor a felhasználókat, ha a Windows semmit nem gyorsul ettől és minden nap. (Én személy szerint már csak ezt várnám a fejlesztőktől...) Ébresztő..(!), a 1703-as hatványozottan sz*rabb lett, mint a végén az előző 1607-es, és ennek, akár a valamelyest ellensúlyozására sem lesz gépcsere.

Hozzászólások

A felsorolt problémáidat egyik általam használt, Windows 10-et futtató számítógépen sem tapasztalom.

A rengeteg felesleges írásjel pedig elég fárasztóvá teszi az olvasást.

Nem, csak vannak generációs különbségek, Én megértem (v. legalább is érteni próbálom, és mindig a Tiéteket..,)
(Az irodalomban sem mindig a könnyen olvasható az igazi.., ;)

Ezek egyébként felhasználó által tapasztalható problémák, én a rendszereket, - ha monitor elé ülök, - csak így tudom nézni. - A felhasználó mit érzékel a rendszer használata közben. Szigorúan szubjektív összehasonlítás, mondjuk, az "előző napihoz" képest... (A másik oldal, a fejlesztők számára, legyen ez a "nem zörög a haraszt" esete...)

Nem állíthatom, hogy tökéletes helyesíró vagyok. :) A tagolás meg a hangsúlyozás védelme érdekében: "Szeretem" a többszörösen összetett mondatokat, - nem annyira irodalmi, mint közlési célzattal, - de olvasni, - belátom, - sokan nem szeretik. Próbálom a hangsúlyozhatóság alapján tagolni, szétválasztani, - pontokkal, vesszőkkel, bekezdésekkel. (Néha rossz helyre is kerülhet? - Az benne van a pakliban, de ameddig ez lehetséges, visszaolvasom és próbálok javítani.)

(Amíg meg nem ismertük a videoklip fogalmát, addig el sem gondolkodhattunk azon, mennyiben különbözik az átlag (kis-)filmektől. Manapság, amikor sokszor "egészestés" mozifilmet is készítenek ezzel a technológiával...? Persze lehet szeretni és nem szeretni az ilyet. - De láttam már olyan "kult"-ot, ami nekem bejött és élvezetes volt így is.)

> Semmi értelme, minden nap frissítési képernyőkkel szórakoztatni, kilépéskor meg indításokkor a felhasználókat

Az idézett mondatrészben egyetlen vesszőre sincs szükség, feltehetően az ilyen hibák miatt kaptad azt a kritikát, hogy fárasztó olvasni, amit írsz.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy ebben az esetben a "minden nap" sem helyes, helyette a "mindennap" a megfelelő, mivel itt a "naponta" helyett használtad.
Egy másik gond az egyes szám és a többes szám keverése: "kilépéskor", "indításokkor".

Szerencsésebb lett volna az alábbi két példa valamelyike:

> Semmi értelme naponta frissítési képernyőkkel szórakoztatni kilépéskor és indításkor a felhasználókat, ha a Windows nem gyorsul ettől.
> Semmi értelme annak, hogy a Microsoft naponta frissítési képernyőkkel szórakoztassa kilépéskor és indításkor a felhasználókat, ha a Windows nem gyorsul ettől.

(Megjegyzés: én sem vagyok tökéletes helyesíró, de törekszem arra, hogy a leírtakban ne kövessek el túl sok hibát, egy csomó helyesírási dologban bizonytalan vagyok, emiatt néha-néha utánajárok ennek-annak.)

Bocs.., zűrös hónapom volt, későn reagálok. Elfogadom és igyekszem megfogadni amit írsz, bár a vesszők helye a hangsúlyozástól is függ. Egy leírt mondatot, - aszerint, - hogy ki és melyik mondatrészre helyezi a hangsúlyt, másként is lehet felolvasni. (néha bizony érteni is..,)

Én is törekszem a szabályos, magyar helyesírás használatára, - legtöbbször ellenőrizni szoktam magam, mielőtt entert nyomok egy posztra. Persze ennek ellenére a hiba, óhatatlanul is be-becsúszik. (A szemem és a billentyűzetkezelésem sem a legjobb már.)

Próbálom majd a jövőben jobban szétszedni a körmondatokat, ezáltal is takarékoskodva a vessző-írásjelekkel. (Sajnos, ez a gondolkodásmóddal együtt jár és személyiség-centrikus hibám.)

Ismerősnek 1703-ra frissítés után a Microsoft Live Mail amit addig használt el se indult, csak hibaüzenet. Meg még néhány más program se, főleg régebbi programok. Vissza kellet állítani a 1607-re, mert csak hozzá kellett férnie valahogyan a korábbi levelezéséhez. Azonnal indult gond nélkül a Live Mail. Csak néhány laptop funkció állítódott el, vissza kellet állítgatni.
Aztán majd valamikor véget ér a 1607 frissítése is, addigra ki kell találnom hogy teszek át a Live Mail-ből mindent Thunderbird-be. Persze a Thunderbird meg importál mindenféléből, csak a Live Mail-ből nem. De jó!

Windows Live Mail egyébként sem támogatott (már tavaly leszedte a telepítőjét is az Ms a honlapjáról), szóval érdemes lenne minél hamarabb bármire migrálni.

A thunderbirdben azért nincs egyébként hozzá import varázsló, mert nincs rá szükség. A LM munkakönyvtárába be van szórva az összes levél eml formátumban. Kevés levél esetén egyszerűen rádobod a thunderbird megfelelő mappájába és készen vagy. Sok levél esetén van egy régi extension (tb honlapján a migrálási lehetőségek között említik), ami képes leveleket másolgatni külső mappák és tb között.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Tudom hogy nem támogatott már, de az a telepítés jóval régebben volt és akkor még nem volt szó arról hogy meddig lesz majd támogatott.

Köszönöm! Ki fogom próbálni. Ha ennyire egyszerű lesz mindenki örülni fog. Még nem tudtam vele foglalkozni, utána nézni se nagyon eddig.

Szerintem még nem elég stabil a Modern alkalmazások támogatása a Windows 10-ben, még egy darabig nem érdemes komoly dolgokra használni. Inkább a hagyományos Win32-es appok.

PS: most jöttem rá, hülyeséget írtam mert még a régi Mail alkalmazást írtátok. Ha nincs kitekintő, akkor viharmadár, bár azzal is lehet szívni.

Thunderbird nálunk tökéletesen működik már sok év óta, - bár vannak verziói, amelyek az átlagosnál nagyobb bugokat is tartalmaznak, - de a fő "atrakciót", a levelek megtartását illetően, nincsen rá panaszom a Win7 bevezetése, majd a 10-esre átállás óta sem. (Azóta használjuk sok gépen.) Van 10-nél is több fiókkal menő "jómadár", de olyan is, amelyik külön partición hordoz 90 GB levelezést 10 évre visszamenőleg. (Van ott pár 10 GB még OE importból is.) Működnek és minden levél min. 10 évre visszamenőleg megvan. (Kell ennél több egy ingyenes mail-kliens programtól? - Némi "rosszmájusággal" mondom, mivel gyakorlatilag nagyobb mértékben már évek óta nem fejlesztik, ezért eddig elrontani sem lehetett...)

Egyébként, segítséget jelenhet ideig-óráig: (Mintha, max. 3 hónapra emlékeznék..,)

https://www.tenforums.com/tutorials/8280-hide-show-windows-updates-wind…

Ha vissza kellett állni korábbi verzióra, akkor nem árthat a "link" által mondottak szerint, az 1703-as frissítést "ad act"-ra tenni..

(Nekem a frissítés a gép PS/2-es "támogatását" szüntette meg, mivel jelenleg kiválthatatlan "monitor-switch"-et, használok, nem volt kérdés, hogy az 1607-es máris kúszik vissza.- Csak USB-s billentyűzettel tudtam, a nagy, "nem induló feketeségből" "kivezetni".) Azóta nyugi van és minden ismét szépen működik. Kérdés mit hoz majd, az erőszakos "ismét frissítés". (Az WU szervizet nem szeretném leállítani, mert a Defender-re szükségem van a védelemhez.)

Erre, legnagyobb sajnálatomra egy nagy +1-t kell adnom. A tapasztalataim azonosak. Kezdem sokszor azt érezni, mint az első insider buildeknél. Három gép - háromféle matatás, ha gondja van, kezd idegelni. Bezzeg a telemetria minden egyes újraindításnál elindul és leterheli a vinyókat. (Nem, akkor veszek egy op. rendszer kedvéért ssd-t, ha kifizeted kedves akárki kekeckedő, vagy esetleg az MS. :P)
Egyértelműen voltak már korábbi buildek, amik nem "zaklattak" ennyit.

Csak az első néhány nap tűnik nagy segítségnek az SSD, és bekötéshez a 10 gigabites optika. Sajnos a jóhoz, (gyorshoz,) hamar hozzászokik az ember. Az oprendszer random "elgondolkodásai", (a mobil világban kialakult szakkifejezéssel itt is "lagg"-olásnak nevezném,) így is megmaradnak.

Szoftveresen kell gyorsabb, olajozottabb oprendszer. Az "ablakoknak", majd 20 év fejlesztés után repülniük kell, /és kiemelt prioritással kezelném a fejlesztők helyében ezt a kérdést, felhasználói élményről e nélkül nem beszélhetünk./

Nem megengedhető ilyen teljesítményű, korszerű gépeken semmiféle "ácsorgás". (A Curiosity a Marson.., ott van idő "lagg"-ra, - elnézzük a központi egységnek.)