Külföldi álláskeresés

Fórumok

Sziasztok!

Mostanában egyre inkább foglalkoztat a dolog, hogy megpróbálok külföldre váltani.
Azonban kissé tanácstalan vagyok,úgyhogy szeretnék tippeket (tanácsokat) kérni azoktól, akik már megjárták ezt az utat.Európánál messzebb nem szívesen mennék,azon belül igazából nincs konkrét cél. Az angolom elég jó és németül is még simán elbeszélgetek a hétköznapokban,de középfokú tudásnak nem mondanám, leginkább azért, mert csak ritkán használom,írni még annyit sem szoktam. Meg lehet élni úgy pl. Hollandiában,hogy eleinte csak angolul tud az ember?
Ami leginkább érdekelne,hogy elsősorban hol érdemes keresgélni, van valami átfogó oldal,ahol több nemzetközi álláshirdetés is van,vagy célzottan nézegessek pl. németországi álláshirdetős oldalakat? Esetleg küldözgessem egyből a profilba illő cégeknek a CV-met? Egyébként 3 év fejlesztői tapasztalatom van (meg linux adminisztrációval is foglalkozom vegyesen),ami nem tudom mennyire számít,mert senior-nak nem lehet mondani, de juniornak se vallanám magam.
A hirtelen váltás sem okozna problémát, mert egyedül mennék és spórolt pénzem is van,ami elég lehet egy pár hónapra.

Köszi,ha van valami észrevételed!

Hozzászólások

linkedin profilod van?

Legyen egy jo linkedin profilod, es magatol meg tud tortenni a josag, ha tenyleg jo szaki vagy! ;)

Kohnnak hat gyereke van, és nagyon szegények. Ezért éveken át imádkozik:
− Add, uram, hogy megnyerjem a lottó-főnyereményt.
Hiába. Isten nem könyörül rajtuk. Egyre szegényebbek. De Kohn nem fordul el tőle. Tíz év után még mindig nyúzza a Teremtőt:
− Uram, legalább annyi örömet adj nekem, hogy nyerjek a lottón!
Egy idő után az Úr megelégeli a szenvedéseit, és elhatározza, hogy személyesen jár el ebben az ügyben. A következő fohásznál hirtelen fényesség támad a szobában, és megszólal az Úr:
− Kohn, legalább annyit tégy meg, hogy vegyél végre egy lottószelvényt!

Üdv,
Marci

Más az, hogy beírod, hogy ezt-azt tudsz, mintha jópár ismerős állítja rólad.
Ha valaki referenciát ír rólad, sokkal többet ér, mintha leírnád a CV-ben, hogy mily jó is voltál. Stb.

Invesztálj bele kicsit, visszahozza az árát. A hahun is lassabban megy el az a kocsi, amiről koszosak távolról sötétben készített kép van fent...

Üdv,
Marci

Jelentkezgess Linkedinen a kiszemelt helyszín közelében.
Ha beállítod hogy munkát keresel, átírod a tartózkodási helyedet meg kiírsz egy helyi mobilszámot, fognak keresni.
Főleg recruiterek, velük azért óvatosan mert előfordul hogy lódítanak.
Fejlesztőként igen hamar találni fogsz jó ajánlatokat szinte bárhol a világon.

Mi a célod a külföldi munkával?
------------------------
Jézus reset téged

A hollandok vs. angol kérdéshez: az egyik korábbi munkahelyemen összehozott a sors pár holland kollegával személyesen és telekonferencián is. Angolul teljesen jól lehetett velük beszélgetni. Sőt amennyire észrevettem: elég sokan tudnak minimum alapszinten németül is, legalábbis az IT-ben.

Ha random embernek el tudod mondani kb. 10-15 kicsit is összetettebb mondatban, hogy tegnap mit csináltál és ma mit fogsz csinálni, akkor valószínűleg használható az angolod. (Kint meg majd belerázódsz.)

Ha ennyire nincs semmi elkepzelesed, mit szeretnel, irany London, mosogatni! ;)
Csak vicc volt.
Viccet felreteve, irany mosogatni London! :) Hogy egy klasszikust idezzek: "az angol gazdasagot a bevandorlok hajtjak!" (http://k64.org/London/I_SPEAKSUM_GOD.html)

Nagyjabol tizszer annyi lehetoseg van ott, mint Europaban mashol osszesen. Az elejen persze szivas, foleg, ha nem szeretsz massal egyutt lakni - de ettol eltekintve ha van egy akarmilyen kezdetleges LinkedIn profilod nehany kulcsszoval, egy angol mobilszammal, es beallitod azt, hogy Londonban vagy, onnantol le nem fogod tudni vakarni magadrol az ugynokoket.

Viszont ehhez tenyleg az kell, hogy akciokozelben legyel, vagyis tavolrol jelentosen lecsokkennek az eselyeid.

Ha nem tetszik London, akkor barmelyik masik nagyvaros az EU-ban - segit, ha van ismerosod - jo lehet. Hollandia is, bar oszinten szolva erdemes legalabb alapszinten hollandul gagyogni, mert oke, hogy a kollegad angolul beszel, de neked adott esetben a hivatalban, illetve a lakasugynoknel is ervenyesulnod kell majd - ez bizony az ottaniak anyanyelven egeszen mas dimenzio.

Masik elindulasi lehetoseg, hogy kitalalod, mi erdekel, es arra keresel. Ez webfejleszto eseten nem jo, mert azt mindenhol keresnek, de ha teged mondjuk az Erlang programozas erdekelne, akkor maris tudnek 2-3 ceget/ugynokot ajanlani (es masik 1-2-ot ellenajanlani :), es ezzel az europai piac nagy reszet le is fednenk). London ebbol a szempontbol is kivetel, mert peldaul ha X teruleten van egy-egy allasajanlat elszorva egy-egy europai varosban, akkor Londonban altalaban legalabb 3-4.

De ha tul sok a lehetoseg, az adott esetben pont olyan rossz, mintha tul keves.

"Viszont ehhez tenyleg az kell, hogy akciokozelben legyel, vagyis tavolrol jelentosen lecsokkennek az eselyeid."

Ezt en innen (Manchesterbol) nem igy tapasztalom. Annyira nincsen fejleszto, hogy gyakorlatilag egesz Europabol keresnek embereket, Skype interjuval, meg telefonos kapcsolattartassal, esetleg relokacios bonusszal. Lehet, hogy hamarabb el lehet helyezkedni, ha az ember eleve kint van, de szerintem a munkatalalas nem sokkal nehezebb otthonrol sem.

3 ev fejlesztoi tapasztalat az mar egy jo kezdet, a Linux adminisztracio nagy plusz pont a devops miatt. Szoval ha UK, akkor akar mar ma este elkezdheted kuldozgetni a CV-t, szerintem keresni fognak.

Szerk: esetleg, ha tudsz Java/PHP/frontend nyelven beszelni es/vagy szivesen sysadminkodnal, akkor dobj egy CV-t ;)

Flat share-ben, haverral kozosen.

Mikor kijottem, 3 szoba, 3 ember, egy lengyel kollega (+ haverra valt az evek soran) es egy spanyol lany (aki kikoltozott, szoval ketten maradtunk 3 haloszoba + nappali + konyha + mosdo + terasz).

Kovetkezo egy magyar lannyal (UX Designer) 3. emeleti lakas, 2 szoba, nappali, konyha, mosdo, terasz.

Most magyar kollega (haver), sorhaz, 2 szoba, nappali, konyha, mosdo, hatso kiskert.

Sose laktam 35 perc setanal (15 perc bringa) messzebb a munkahelytol (jelenleg ez 25 perc seta / 10 perc bringa). Ha egyedul akarnek lakni, az se lenne megfizethetetlen, de azert jobban oda kellene figyelnem, hogy mire koltok.

Arrol nem is beszelve, hogy szinte olyan, mintha egyedul laknek, nappali csak az enyem, mert lakotars nagyon jol berendezkedett a szobajaban (bekoltozeskor neki adtam a nagyobbik szobat, mert neki tobb szuksege volt a helyre, en meg megkaptam a nappalit).

Elejen en is hanytam osszekoltozni barkivel is, de egyelore szinte csak pozitiv elmenyeim vannak ezzel kapcsolatban. Nyilvan hianyzik neha, hogy tok egyedul legyek, de az elonyok meg mindig visszatartottak a kulon koltozestol.

Inkabb csak otlet volt, de meg remelem semmivel sem vagyok elkesve :)

Sok dolog szol UK mellett, sok Kanada mellett, szoval inkabb kis lepesekben csinalom a dolgokat, aztan majd meglatjuk hogy mi alakul.

Hulyesegnek tunik, de pl. Vancouver kornyeken nem nagyon talaltam normalis gokart palyat, valami eleg morbid jarmuvet neveznek ott gokartnak, mig UK motorsportban ugye elegge ott van. Viszont UK-ben nem lehet snowboardozni, Vancouver mellett meg ott a hegy.

Komoly problemak ezek, na :)

Calgaryt nézd meg, látótávolságra, 1 órára vannak a hegyek.
És nem akármilyenek.
Télen hideg van, nyáron meleg, sokat süt a nap.
Nem túl nagy város, de nem is túl kicsi, már minden megtalálható, de még pont élhető méretű.
Biztos van gokart pálya is, meg lehet atwzni és hasonlókat is.
Vancouverben rohadt sokat esik az eső meg baromi drága az egész környék.

Persze lehet otthonrol is allast vadaszni (en is igy tettem anno), de teny, hogy a lehetosegeid megsokszorozodnak, ha ott vagy helyben. Raadasul nyilvan a legalja munkat adjak a bevandorlonak, aki meg ott sincs, sokkal konnyebb lejjebb nyomni a fizetest, stb. Raadasul siman radnyomjak, hogy mondjuk 1 evig a cegnel kell maradnod, ha relokaciot tamogatnak (1 ev nem sok ido, de azert megis - egy lengyel ex-kollegamat szivatott meg igy az egyik ex-munkahelyem, egy vezetosegcsere utan mindenki menekult onnan, mint a leprateleprol, o volt nagyjabol az egyetlen, akinek maradnia _kellett_.).

A linkelt oldalon egy ket dolog mar elavult csak a leglenyegesebb:

"3000 font már elég, de 1000 fonttal is ki lehet jönni" utobbit nem javaslom mert indulaskent leszel homeless.
Elobbi inkabb de az sem sok penz valoszinu depositra elmegy mivel semmi rent historyja nem lesz.

Utobbi evekben eroteljesen emelkedtek a lakas/haz arak es emiatt egyertelmuen a berles is. 6 evvel ezelott meg ket szobas lakast lehetett berelni £750-800 koruli osszegert most ez inkabb £1200+

Nekem megvolt London és Zürich. Tudok mesélni anyagiakról, technikai dolgokról, meg ilyesmiről. Egyedül arról ne kérdezz, hogy milyenek az emberek, van egy jó színvonal, ami fölött nálam már elmosódnak a különbségek. De röviden annyi, hogy Magyarországtól jobb lesz szinte minden szempontból.

Ha angolul tudsz, London triviális (ha nem aggaszt, hogy esetleg lecsúszhatnak a brexit lejtőn). Ha németül tudsz, Ausztria, Németország triviális, de talán anyagilag még jobb Svájc, csak kicsit kisebb a piac. De fejlesztőként bármelyik országban szívesen látnak. Angollal simán mehetsz bárhova bizonyos multiknál, pl. akármelyik ország Google irodájában angol lesz az alap nyelv (ide tudok referralt is küldeni neked). De egy akármilyen kis holland cég holland irodájában, ahol holland a doksik és emailezés és stb. nyelve, ott eléggé nyögés lesz a vége, ha felvesznek egyáltalán. Ha a cég angol, az már nyerő, az engem nem zavar annyira, ha az utca emberét nem értem (ld. svájci német), de persze tanulok és ragad is rám.

"Magyarországtól jobb lesz szinte minden szempontból."
ezt azért ne mond ki ennyire egyértelműen... és sok külföldi munkást inkább sajnálok, mintsem hogy irigy legyek rá. de kinek mi a cél. van akinek a rendszer szolgáltata, van akinek meg nem az, hogy lukba lakjon, és napi 10 órát dolgozzon, aztán nem tudja az angol ovodát megfizetni.

------------------------
Jézus reset téged

Ez ilyen hallottam/meseltek tipusu hozzaszolas. Ha nem tudsz valamit legalabb ne terjeszd.
4 eve tolom Londonban, egyetlen olyan csalados IT-ssel sem talalkoztam meg aki ne egy jo kornyeken valami kertes hazban vagy korrekt lakasban lakott volna.
Az egyedulallok termeszetesen flat share-ben nyomjak mert a koltsege fele/harmada egy sajat haznak es a tobbi befektetes/buli/mindenszartmegveszek/utazaspenz, de azert szerintem egy 3 szintes hazban 3 embernek ez meg elviselheto :)

A legrosszabb, ha elkezded a magyar és angol (vagy bármi más) árakat hasonlítgatni. Egy jó méretű, nem lepukkant családi ház bérlése Londonban nem szar helyen 1500-2000 font (és határ a csillagos ég). Ez forintban egy hihetetlenül nagy összeg, de ez semmit se számít. Egy infós fizetésből mégis többet tudsz félretenni, mint Magyarországon. Ellenkezik az elveiddel, hogy jobban járj?

Egyébként az igaz, hogy a londoni lakhatás minősége elég szar pl. Svájchoz képest (Svájc még drágább abszolút értéken, de minőségben többszörösen jó). Ritka az új építésű kecó, a régi lakások átlagéletkora meg 100 év, és nem igazán szeretnek felújítani. A fenti ár alatt egy átlagos, elfogadható minőséget kell érteni. Kell egy bizonyos tűréshatár, hogy az ember élvezze a londoni lakásokat (vagy fizetsz még többet, ha megteheted). De ha ezen túlteszi magát az ember, akkor nagyon jól meg lehet élni.

Valóban sokan úgy mennek ki, hogy kb. menekültszálló szinten nyomorognak, amiért szintén a londoni lakhatás árszínvonalát lehet okolni, de erre most mit lehet mondani, ha valakinek még így is jó.

magyarországon élek, a forinthoz tudok hasonlítani. nem tudom 700e ftért (2000 fontért) mit tudok bérelni? vagy fél millió ftért? komolyan 100 év az átlag? lakjak egy retró 100 éves lakásban/házban? mennyire dohosak ezek? mennyi a rezsi? nekem megadatott hogy magamnak épitsek egy újat, korszerűt, élhető méretű telken(csináltam tyúkudvart, pajaszt). számolgattam én, ezt angliában németországban elérhetlennek tartottam. szal nekem nem lenne megfelelő. de akinek az kell, keményen dolgozik, és összejon angliában, gratulálok. de a bezzeg angliában mennyit keresek dologtol az az igazság elszáll az agyam. én meg a fáról eszek ÉRETT gyümölcsöt, amigy ott egyesek a kamionba érlelt akármit veszik meg nemtom hány fontért. nap se süt ott. nekem ez fontosabb. részemről ennyi.

------------------------
Jézus reset téged

Ebben az esetben egyertelmu hogy te nem vagy hataratkelonek valo.
Engem nem tudott se a napsutes, se az erett gyumolcs (pedig mindketto nagyon hianyzik hidd el) karpotolni azert ami zajlik az orszagban az elmult 7 evben, egyszeruen keptelen voltam lenyelni, nem tudomasul venni, stb. Arrol nem beszelve hogy nem voltam hajlando a gyerekeimet ebben a rendszerben felnevelni.
Mondhatom ugy is (mert igy erzem) hogy engem konkretan eluldoztek Magyaroszagrol.
Ha maradok akkor nagyon komoly ra az esely hogy vagy gyomorfekelyem lenne vagy bortonben ulnek.

Irigyellek hogy neked ez nem okoz gondot, nekem sajnos nem volt mas valasztasom mint eljonni.

Engem meg sosem befolyasolt a balos,jobbos kormany. Csak annyiban, hogy amikor a sok birka buzgarkodott amikor gyurcsok ellen tuntettek, akkor feltartottak forgalmat. Maradt volna otthon a sok csira :D

Most annyiban jobb azert, hogy megjobban lehet rohogni otthonmaradt magyarokon, akik mar korhazba sem kapnak rendes ellatast :)

Hm, hat en eppen haboruban vagyok a rigokkal, mert ok is szeretik a malnat, ugy kell hessegetni oket a kertbol, de kis szenyok, mert ugy tesznek, mint akik csak a fuben turkalnak, es aztan egy ovatlan pillanatban belecsipnek az erett malnaszembe :)

Masik megjegyzesem, hogy itt (fent eszakon) eleg nepszeruek az un. allotmentek, ezek pici hobbikertek egy csoportban a varos kozepen, lehet oket berelni, es azt termesztesz rajta, amit akarsz.

A napsutes az problema, ezt alairom, ez evente nehany het Gorogorszaggal atmenetileg kezelheto. London ebbol a szempontbol jobb, szinte mar mediterran varos...

Magyarországnak is van előnye, meg hátránya.
Angliának is.
Szlovákiának is.
Stb... Etc... Atď...

Én pld nem csapom le a szúnyogot ha évente látok egyet. Nem úgy mint te
:-)

Munkából hazafele menet lecuppanok a tengerhez, jönnek a gyerekek és megy a kődobálás a vízbe fish&chips sirályok, minden ami kell.

Az emberek általánosan jobban érzik magukat. Ezt megtapasztalod, utána elég nehéz vissza illeszkedni komolyországba. Vagy komor. Ahogy tetszik.

Ne azt nézd, hogy mekkora az összeg forintban!
Azt nézd, hogy a fizetésed mekkora része!

Szerintem annak éri meg Londonba kijönni, akinek Magyarországon valamiért rossz fizetése volt.

Nekem pl. itt kb. dupla annyi a fizetésem, mint otthon, és a fizetésem fele elmegy a lakásra. Vagyis ugyanannyiból kell megélnem itt, mint ott. Itt az élet drágább, tehát hó végén kevesebb marad.

Persze van egy haverom, aki otthon raktáros volt, és a keresete elment kajára. Angliában valahol vidéken raktáros most, a havi keresete kevesebb, mint az én lakásom bére, de mivel ő nem Londonban lakik, az ő lakása jóval olcsóbb, kb. az enyém negyede. A maradék pénzből megél és simán félretesz olyan összegeket, amikről álmodni sem mert otthon.

De aki Magyarországon IT-ban dolgozott, rendesen keresett, annak szerintem egyedülállóként alkalmazottnak kijönni ide nem igazán éri meg. Persze ha világot akar látni, miért ne. De meggazdagodni nem itt fog.
Egyedül, kontraktorként viszont jó.
Ha egy pár jön ki, mindketten dolgoznak, az más tészta. Akkor ugye 2 fizetésből 0,5 megy el a lakásra (az én fizetésemmel és lakásommal számolok, hogy egyszerű legyen). 1,5 marad, ami olyan, mintha Magyarországon kettőnk fizetése mellé jött volna egy harmadik.
Viszont ha kisgyerek is van, az megint gáz. 1 gyerekre a bölcsi simán lehet harmad-fél fizetés. Sok asszony van, akinek nem éri meg visszamenni dolgozni, mert a fizetése nagy része megy egyből a bölcsinek.

100%-ban egyetertek.
IT-ban nem eri meg itt melozni, ha csak nem mint contractor tolod,
Viszont az is nagyon necces, mert siman 3-4 honap ki tud esni, amivel pont ott leszel, mintha egy 'rendes' allasban lennel.

Mi pont most koltozunk haza emiatt, mert a Brexittel atom szinten megemelkedtek az arak es igy meg mar plane nem eri meg.
Amugy sikerul megtartanom az itteni melomat es csak havi 1x kell majd jonnom a tobbit meg tavmenedzsmentben nyomom majd.

Persze mielott dontottunk a koltozesrol, korulneztem a hazai piacon es biza mindket ajanlat, amit otthon kaptam jobb volt, mint az angol verzio, pedig nem mondhatom hogy szarul keresek itt kint.
Arrol meg ne is beszeljunk hogy kaja, meg idojaras, 12 eve nem tudom elviselni egyiket sem...

Nem feltetlen csak a penz miatt erdemes kikoltozni, azert a CV-ben 2-3 ev kulfoldi tapasztalat gondolom meg mindig elony, nem is beszelve a nyelvtudasrol.

A kaja meg olyan, hogy ha nem talalod meg a kedvenc konyhadat itt, akkor nem neztel rendesen korbe :) kinai, indiai, karibi, lengyel, japan, torok, gorog, olasz, spanyol stb.

Ha hazai izekre vagysz, a lengyel hasonlo a magyarhoz, pl. a toltott kaposzta naluk is ismert (es finom is)!

Ez igaz hogy nyelvtudast itt eleg jol fel lehet szedni, meg elonyos is a nyugati tapasztalat.

Amugy a kajanal a "normal" kozerti dolgokra gondoltam. Nalunk foz a felesegem es nem is rosszul, szoval azzal nincs gond es nem is a kulfoldi konyhakra gondoltam. Szoval pl ha akarsz venni egy kaszinotojast, vagy egy szal JO kolbaszt, vagy valamilyen felvagottat, ami mondjuk nem sonka, akkor veged van.
A reggeli es a vacsora resz kritikus, mert en mindig hideg kajakat eszek alltalaban es igy elegge meg vagyok love a kacat sonkajukkal.
Mar 20 evvel ezelott is utaltam, nem hogy most hogy csak ezt lehet enni.

Amugy mi is atragtuk mar magunkat az osszes indiai, kinai stb dolgokon, de nem lehet reggeltol estig azt enni, masreszt az azert eleg huzos lenne anyagilag is.

Ha jot akarunk enni szalami oldalrol, akkor at kell mennunk az Enfieldi magyar/roman boltba, ahol van minden.
Csak oda meg nem 2 perc eljutni, mert 70Km tolunk es tobbnyire lusta vagyok atautozni Londont.

Jaaa, igy mar ertem, jogos.

Ezekkel mondjuk en is szenvedek, sonka hianyzik is picit, de pl. kolbasznak a spanyol az nem annyira veszes.

Mi haverral lakunk kozosen, o nem foz, nekem meg nincs annyi energiam, hogy minden nap/masnap fozzek (pedig o igenyelne, mert jokat szoktam csinalni :)), szoval nekunk marad a take-away. Mondjuk ez, ahogy te is emlitetted, a penztarcanak nem az igazi. Mondjuk kaja napi szinten igy is kb. 15 font kornyeken van, nem tudom mennyit tudnek leszoritani belole, ha magamra foznek (reggel Greggs szendvics, ebedre Wings/Nudo, vacsira meg valami hideg).

Amin sokat lehetne fogni, az az alkohol, de szocializalodni azert nem art a helyiekkel :)

Van sok mende monda hogy nem lehet itt ezt se meg nincs az se. Az itteni tejföl klasszisokkal jobb. Csináltam töltött paprikát is, meg töltött káposztát is egy fia magyar hozzávaló nélkül. Aki tud az tud, aki keres az talál, aki meg lusta az panaszkodik.

Annyi játszótér van a kölyköknek egy pici városban, amiennyi nincs egész Csongrád megyében.

Igaz amiket mások is írnak, van ez a szórom a pénzt életstílus mert egyszer élünk. Azért hál'Istennek normálisabb emberek között mozgok. Itt is vannak eszement barmok, mint mindenhol. Meg tőlünk klasszisokkal jobbak is. Mint mindenhol.

Amit én szeretek, hogy engednek élni. Nem a bürokrácia teszi ki az életed. Tudod mennyi súlyt vesz ez le a válladról? Az idősebbik generáció életszemléletét meg sok otthoni idősebb eltanulhatná már végre. Lehet nem lépnének le a fiatalok olyan könnyen. Szeretem, hogy nem kell könyvelő végzettség egy adóbevalláshoz. Hogy pofon egyszerű a fizetési papírom, nem kell integrálni, hogy a fizudat ki tudd számolni.

Az adóbevallás idén elég kényelmes lett Magyarországon (belépsz ügyfélkapuval, átnézed a tervezetet, majd két gombnyomás és be van küldve), itt Németországban viszont több órám ráment most, a kollégák többsége pl. inkább pár száz euróért adótanácsadóval tölteti ki...

Én a SteuerGo-t használtam (mivel sajnos az Elster nem tud angolul, nekem meg a németem adóügyi témákban nem elég jó), az 25 EUR volt. Ez egy kérdőíven vezet végig, ami az elején jobb, a végén kevésbé jó angolsággal rákérdezett, hogy kb. 20 különböző számot írogassak be a fizetési papírjaimról, az egészségbiztosítótól kapott leveleimből, írjam be, mettől meddig hol laktam, hány kilométert ingáztam munkahelyre, de vonjam le azt, amikor szabadságon/külföldön voltam abban az időben, mennyit költöttem takarításra, mennyit utaztam munkaügyben külföldre, mekkora keresetem volt Magyarországon stb. stb., amiből a végén egy 20 oldalas pdf lett, az alapján kiszámolta, hogy mennyit fogok visszakapni és melyik mezőket érdemes kitölteni ahhoz, hogy a legtöbb pénzt kapjam vissza. És utána ebből generálta le a 4 oldalas Elster pdf-et, amit azon keresztül küldtem be elektronikusan, de utána még papíralapon postázni kellett nekik egy aláírt példányt, majd 3 hónappal később szóltak, hogy kell még a magyar adóbevallásom is nekik, amit meg emailben szerencsére elég volt átküldenem.

Nem London, Worthing, 3 haloszobas, ket szintes, bazi nagy kert 1000 font + rezsi. Ha Brigtonban akarod ugyan ezt, akkor jóval drágább. Londonba ha ütnek se mennék, annyira ki nem állhatom az ottani nyüzsgést. De ott ez hely függő, viszont tutira drágább. Newhavenben (Brightontól még keletebbre, fele akkora ház fele akkora kerttel 2 háloszobával 1000 körül. Ha pld 15 km-el északabbra mennék csak, akkor feljebb menne ez az összeg. Ha fentre mennél észak angliába, ott olcsóbb lakni. Lent délen egy vagyon. Sose gondolkozzon senki magyar fejjel az itteni árakról. Ez nem több 100e forint. Itt nem forint a pénznem. Az átszámolgatással csak magadat idegesíted. Az ovi drága mint a bűn, nem vagyok orvos 5000+ nettós fizuval havonta hogy megengedhessem magamnak. Keress egy agencyt a környékbeli ajánlatokat lesd meg, hogy be tudd lőni az árakat. Elsőre nehéz elindulni, lehet kérnek kezest a ház bérléshez. Semmi itteni múlttal simán megjátszhatják.

Ezzel csak az a gond hogy Budapesten is tobb 100e ft egy kero :) Egyebkent meg nem szabad atszamolni. Itt angliaban nincs huf, nem is abban szamolsz (ezt kb. 3-6 honap megszokni egyebkent).
Kerdesedre valaszolva termeszetesen egesz Londont nem ismerem, delnyugaton kimondottan jo kornyeken 2000 korul megy egy 3 haloszoba + nappalis kertes haz (cca. 100 m2).
Ha nagyon kicsik vagy nagyon nagyok a gyerekek akkor kimehetsz Londonbol elovarosba, a bejaras meg gyorsabb is mint London szelerol a high-speed vasutvonalak miatt, ott ugyanez mar megvan 1500-bol.

Pont ezt tettem, es eddig mindenkulfoldi ajanlatot megkoszontem, es sok sikert kivantam nekik, ahanyszor csak megkerestek.
Permanensen nem eri meg kimenni. Szerintem. London/Edinburghbol most jottem haza, hat en ott nem igazan akarnek elni ahol megtehetnem, hogy bereljek.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

A ketto mast jelent. Neki nem erte meg kimenni mert nem keresett annyit amennyibol o kenyelmesen az o altala elvart szinvonalon meg tudott volna elni. Tehat neki nem erte meg kimenni. Ebbol nem kovetkezik, hogy szerintem nem eri meg kimenni. Azt kicsit nagyobb minta alapjan szoktak levonni, hogy megeri e vagy sem.

Ok akkor mondom a sztorit:

2011-ben koltoztunk ki a kiralyi eskuvo elotti heten aprilis 24-en.

Egy lakashitel (7m) es diakhitel (1.5m) tarsasagaban. Kb 500K koltopenz valamint ugyanennyi tartalekkal rendelkeztunk.

2014-ben mar sajat lakasunk volt (£275K) majd iden bekoltoztunk sajat hazunkba (£402K)

Londontol 30 perc vonattal Weybridge (anglia egyik legdragabb helye)

Kivancsi vagy meg valamire?

Az eleted olyan amilyenne teszed.

123 negyzetmeter (2 double bedroom 1 single most keszul a harmadik double bedroom es mivel itt ezt nem szamoljak mint Mo-n egy nappali is beleertendo ) egy kis kert (hinta homokozo es egy BBQ meg egy garazs van benne amibe be is lehet allni kocsival :) )

Szoval otthoni ertelemben egy 5 szobas 2 furdos 2wc-s haz.

Van hitel de mivel raktunk bele nem keves penzt igy £1100-at fizetunk havonta a torlesztore (a hazat ki tudnam adni olyan £1450 korul)

Azert ebben most az is benne van, hogy nem keves penzt beleraktunk meg most lazan rakoltodik £20K

Szoval igen ugy erzem, hogy akinek van egy kis tokeje az had tegye ezt meg :)

Sok valasztasa akinek szuksege van mondjuk a helyre de nincs ennyi tokeje igazabol nincs. Kiveszi mert amugy nem tud ilyenben lakni.

Hát...

Én 500k-ért vettem házat. 5% deposit (a minimum) + 20% help to buy. 75%-ra a hitel kb. havi 1650. A szomszéd házat 1900-ért adja ki a tulajdonos.

Igen, nem kevés pénzt beletettem, az 5% is elég húzós összeg, de ez a minimum. Ennél kevesebbet nem is lehetett volna. És még így is kifizetné magát a ház, ha mondjuk úgy döntenénk, hogy holnaptól máshová költözünk.

tehát kb 20-25 évre vettél fel hitelt?
és hány éves házat, mennyire korszerűt, és mekkora telken van ez? mennyi a rezsi? pár kérdés, ami fontos szerintem: mennyi a villanyszámla? gáz, víz, csatorna, fűtés. ingatlanadó esetleg. mit kell még fizetni?


------------------------
Jézus reset téged

Igen, valami 27 év a hitel. Vagy a környékén.
A ház új építésű, csak ezekhez járt a 20% állami támogatás, a help to buy. Korszerű, de az itt szokásos szar minőségű.
Használt házat nem tudtam volna venni, mert az én önrészem mellé felvett hitel törlesztője túl magas lett volna.
A telek nem nagy, kb. 9x6m-es kert van a ház mögött, elég, hogy a gyerekek szaladgáljanak egy kicsit, vagy hogy kiüljünk, bográcsozzunk, ez-az. Plusz a ház másik oldalán van egy parkolóhelyem. Nagy szó ám ez! Ismerős most vett egy lakást, hozzá 40 ezer fontért mérték a parkolóhelyet.
Rezsi: víz, gáz, áram: 118 font, internet (50Mbit, üvegszál) 35 font, council tax 170. TV licence 12. Más, a házzal kapcsolatos nincs, persze fizetek biztosítást évente, meg karbantartásra (kazán, és társai) évente.

valami 27 év a hitel

A rabszolgatartókból adósrabszolgák lettek? :)

Viccet félretéve: ez a több évtizedes hitelfelvétel Angliában is jellemző? Nem értem, hogy lehetnek az emberek annyira bátrak, hogy ilyen hosszú távra kössék le magukat - miközben a közelmúltból akár 2008-at is lehet felhozni, de a brexit miatti(?) "kaja + energia atom szinten felment" jelenség is mutathat valamit.
Másrészt: angol fizetés mellett is csak így lehet egy normális házat/lakást venni?

Ha!

Angliában, kérlek, olyan baromi drágák az ingatlanok, hogy angol fizetés mellett a népesség jó része sehogy sem tud házat/lakást venni.
Aki nem tud anyucira és apucira támaszkodni, az megszívta. Tele van az újság olyanokkal, akik azon panaszkodnak, hogy félretesznek ennyit vagy annyit, de az ingatlanárak gyorsabban növekszenek, mint a megtakarításaik.

Most itt az átlagos fizetéssel bíró emberekről beszélek. Buszvezető, ápolónő, tanár, irodai alkalmazott, rendőr, stb.

IT-ben elég jók a fizetések (mondjuk a fent átlagosnak nevezett emberek fizetésének duplája). Így, ahogy máshol írtam, egyedülállóként nekem kevésbé érte meg, mint Magyarországon.

Szóval igen. Azt képzeld el, hogy Londonban mondjuk egy éves nettó fizetés átlagember számára olyan 10000-25000 font körül van, IT-ban meg mondjuk 35000 környéke egy tapasztalt ember számára.
Egy ház mondjuk egy millió a városban, külvárosban 600 ezer. (Én két éve néztem max. 500-ért ingatlant. Greenwichben (ami nem a központ, 2-es és 3-as tömegközlekedési zóna) ezért másfél szobás lakást kínáltak, mi végül a külvárosban vettünk ezért egy házat (5-ös és 6-os zóna, vonattal járok be Londonba).

Ha semmire nem költene az egyedülálló IT-s, a 35 ezres keresetéből 18 év alatt spórolhatná össze a ház mostani, 600 ezres árát. Persze akkorra már ki tudja, hány millióba fog kerülni ugyanaz az ingatlan, és persze a keresetének kb. a felét helyből elkölti lakbérre, és a maradékból még ruházkodni, enni, közlekedni, stb. is kell.

Mondom, a legtöbb átlagos fizetésű ember számára az 5% önrész összegyűjtése kb. megoldhatatlan feladat.
Aki IT-ban dolgozik, annak nem megoldhatatlan, csak kell spórolni pár éven át.

Szóval, hogy a kérdésre is válaszoljak: úgy lehetnek ilyen bátrak, hogy nincs más lehetőség. Vagy élete végéig lakbért fizet, ami simán gyorsabban emelkedik, mint a fizetése, vagy ha sikerül összerakni az önrészt, akkor boldogan vesz bármi kis olcsó lukat, amit aztán pár év után nagyobbra cserél, aztán megint és megint.

Vagy a másik irány, hogy az embernek nincs munkája, ahogy a szüleinek se volt egész életükben egy percig sem, de cserébe gyereke már van tizennégy évesen, mert az cuki, és aztán megy az önkormányzathoz, hogy adjanak neki szociális bérlakást, mert az neki jár.

Ott a pont, jol latod a helyzetet!
Nekem a cegem adott penzt a foglalora, mert gyujteni teljesen lehetlen, meg IT-s berbol is, ha csaladod van.
22-26k-s fizu a UK-ben kb lof@szra nem eleg sajnos, nem hogy sporolni az 5-10%-os foglalora, pedig ez a jellemzo a "key-worker"(nover,tuzolto,rendor,buszsofor) fizetesi savokban.

Azért ez durva. Ezt a részt tekintve egyáltalán nem jobb a helyzet, mint Magyarországon, sőt.
A kisebb városokban is ez a helyzet? Tehát nem feltétlen a londoni agglomeráció, hanem egy vidéki pl. 50-100ezres városban, vagy esetleg megyeszékhelyen (mármint ha van ott ennek megfelelő kategória).

a másik irány

Most ez tényleg komoly? Tehát a "bennszülött" angolok között is ez a módi? Azt hittem, ilyen csak nálunk van...

Nem durvabb...
Hosszu tavra vesznek fel az emberek hiteleket - a mienk 25 eves amibol 8 mar lement... A kamatom a banki alapkamat folott 1.5% - vagyis most egesz pontosan 1.75% kamatot fizetek... Igazabiol azert nem fizetem vissza gyorsabban mert ez ingyen penz... Viszont amig 650-et fizetek a banknak a lakas 1800-ert van kiadva :) Es azert van kiadva mert miutan megvettuk egy projekt erejeig el kellett koltoznom es alberloket egeszen pontosan 3 nap alatt talaltunk, akik azota is olyan rendben tartjak mint amennyire en nem tartanam rendben magamnak... Es az elmult 5 evben a lakas erteke megduplazodott... Mondjuk ez szerencse kerdese de Londonban eszmeletlen a lakashiany es mind a lakasarak mind az alberletarak tukrozik ezt.
A lakast 2009 vegen vettuk amikor dult a valsag, banki visszafoglalasbol es en csak azert kaptam kolcsont mert IT contractor vagyok. Nem vicc a banknak volt egy kulon kitetele hogy IT contractorok barmikor kaphatnak kolcsont (na vajon miert ?)... Ehhez be kellett mutatnom egy szerzodesem a napidijjal es kb 2 het alatt el volt intezve minden...
A kolcson nem ordogtol valo, csak esszel kell tudni felvenni es sokat segit hogy egy olyan orszagban ahol jogbiztonsag van es tervezhetoseg van. Magyarorszagon en sem vennek hitelre mert csak a kamatok eszmeletlenek, nem beszelve arrol hogy a torvenyek asszerint valtoznak - visszamenoleges hatallyal (haha) - ahogy a fonoknek izlett a reggeli kave...
Viszont siman megoldhato angol IT contractorkent jo szerzodessel, hogy par ev utan Magyarorszagon tehermentesen vedd meg az ingatlant... 2-3 kollegat is tudok, en is vettem igy.

400e font egy rendesebbnek elmondható ház ahol én élek. Új. 550e felett vannak nagy tágasak, mindennel ami kellhet. Ezek használtak.
A bank jó esetben általában 4x annyit ad hitelbe, mint amennyi a háztartás éves bruttó összbevétele. 5%-ot le kell tenni minimum. Jobb ha van több.
Legyen még zséd minden balfékre, akit ki kell fizess 10-15e. Ez külön. Lefixálod a lakáshitelt vagy sem? Ezt el kell döntsd. 65 éves korodig számolják az annyit.
Igen, aki sajátban lakik átlag helyen, az mind perkál mint a katonatiszt.
Csak gazdak ficsúréknak van pöccre kifizetve teljesen. De azok ritkábban vegyülnek a pór néppel...

---
Ebből a pénzből otthon felújítatthatnám az általános iskolát teljesen ahová jártam. Vagy a templomot. Vagy kettőt. Vagy a komplett művelődési házat. Lehet az összeset egyszerre.
:-(

Vagy egy főbérlőnek fizetsz havonta X összeget, vagy a banknak Y összeget. Jellemzően X>Y. Tehát duplán jól jársz a saját lakással: több marad a zsebben, és a banknak adott pénz egy része is nálad marad ingatlan formájában. Nagy bukás kell ahhoz, hogy egy ház értéke rövid távon nagyot változzon. De még akkor sem fogsz rosszabbul járni, mintha albérletben laktál volna. Csak akkor vagy bajban, ha valami miatt muszáj költözni, vagy nem tudod fizetni, de se eladni, se kiadni nem tudod. Ez azért nem túl nagy rizikó.

Általában aki végig nyugaton élt életében, annak jobb, mint aki végig keleten élt. Ezért irigylik sokan Nyugat-Európát. London talán egy kicsit kivétel, mert a hatalmas népesség miatt elszálltak a lakásárak, és már a helyi népesség is inkább csak örökölni, mint venni tud házat. De ez egy viszonylag új dolog és talán nem is fog örökké így maradni.

Aki keletről nyugatra költözik ideiglenesen, és visszamegy keletre, annak is nagyon jó, mert igaz, hogy albérletre sok pénz elmegy, de mégis többet teszel félre, amiből visszatérve már királyi életed lesz keleten. Még jobb távolról dolgozni nyugati cégnek keleten lakva. Ez az anyagi plusz vitathatatlan szerintem.

Nyugaton és keleten is kb. igaz, hogy viszonylag jó fizetéssel 10-20 év, mire összejön egy álomlakás. Aki keletről költözik nyugatra, és álomlakást akar, az viszont óriási hátránnyal indul. 1: semmit se ér a félretett pénzed, és a magyar lakást eladva nem tudod angliaira cserélni (max foglalóra elég), nulláról indulsz. 2: 30-40 évesen nagyobbak az igényeid, mint 20 évesen, tehát ezért is kevesebbet tudsz félretenni, mint aki eleve ott kezdett flat share-ben/anyu-apu lakásán élve. 3: London. Ezek nem annyira nyugat hibái, hanem az országok közötti egyenlőtlenségek következménye.

Hat nezd 3x evesen jottunk ki ide egy rakas hitellel a nyakunkban. 5 ev alatt lett sajat hazunk. Aki dolgozni akar itt es elni nemcsak sir mint a furdoskurva de kozben cserelgeti az iphonejait az ossze tudja szedni a lakasra valot. Nyilvan egy tesco munkas nem vesz olyan hazat mint a mienk. De ok Mo-n is ehenhalnak itt jobb szinvonalon elnek sokkal. Majd lesz lakasa ha anya apa meghal addig meg alberlet. Sajnos az elet nem habostorta.

5 ev alatt lett sajat hazunk. Aki dolgozni akar itt es elni nemcsak sir mint a furdoskurva de kozben cserelgeti az iphonejait az ossze tudja szedni a lakasra valot. Nyilvan egy tesco munkas nem vesz olyan hazat mint a mienk.

Nos, pont ez a mi történetünk is, csak Magyarországon. Mondjuk nem tudom, milyen házatok van, de nekünk azért nem egy kacsalábon forgó palota, de az igényeinket teljesen kielégíti (jobb, mint amilyenben felnőttem).

Meg még annyi, hogy hitelt nem huszonévre vettünk fel, hanem lényegesen rövidebbre. Tehát nem kell nyugdíjas korunkig a banknak albérleti díjat fizetnünk :)

Sajnos az elet nem habostorta.

Ezt én is így gondolom. De lehet belőle habostortát csinálni, csak a hétköznapi embernek ezért meg kell küzdeni - a többieknek csak megszületni nehéz :)

Én nem értem ezt a bezzeg nyugatozást egyébként.

Persze, egy raktárosnak, vagy egy betanított munkásnak a bezzegnyugati minimálbér sokkal jobban cseng (és még az is lehet, hogy jobban ki tud jönni belőle), mint a magyar.

De azért itt a hupon főleg IT-s emberek fordulnak elő, akiket megfizetnek Magyarországon is és bezzegnyugaton is rendesen, ha nem buták, képesek más emberrel beszélni mondjuk egy állásinterjún.

Amikor Magyarországon éltem, a fizetésemből félretettem valamennyi pénzt minden hónapban, és pár év múlva vettem egy lakást. Felvettem rá néhány évnyi hitelt (talán 8 év volt, nem emlékszem).
Igen, sokan sírtak közben, hogy hú de drága, milyen keveset keresünk, bezzegnyugat, de nem az IT-sok. A kollégáim szépen csendben takarékoskodtak aztán vettek maguknak valamit.

Most épp Angliában élek. Itt ugyanez a helyzet. IT-ban elég jól megfizetik az embereket. Magasabbak a költségek, tovább tart összeszedni az önrészt az ingatlanhoz, mint Magyarországon, hosszabb időre kell felvenni a hitelt, de ugyanúgy, mint otthon, megoldható. Ugyanúgy, mint otthon, kell hozzá pár év.

Nem látok baromi nagy különbséget.

Én nem értem ezt a bezzeg nyugatozást egyébként.

Igen, a beszámolóitok alapján én is egyre kevésbé. Ha saját ingatlant akar a jómunkásember, akkor úgy látom, hogy gyakorlatilag nehezebb helyzetben van nyugaton (pontosabban Angliában, eddig legalábbis onnan érkezett sok infó), mint Magyarországon ("tovább tart összeszedni az önrészt", "hosszabb időre kell felvenni a hitelt").

Persze azt is elismerem, hogy a külföldre költözésnek nem kizárólag csak a nyugati saját ingatlan megszerzése lehet a célja (vagy oka).

Sok másik nagyvárosokban is drágák az ingatlanok, a keresetek meg csak Magyarországról nézve magasak.

Ha tippelnem kéne, nyugaton vidéki kisvárosokban lehet esetleg viszonylag könnyen ingatlant venni. A keresetek ugyan alacsonyabbak, mint a fővárosban, de nem annyival, a házak meg akár sokkal olcsóbbak is lehetnek.

Angliában pl. vidéken simán lehet, hogy csak felét keresi az ember, de északon vannak sokkal olcsóbb házak is. (És most nem az elhagyott bányászfalvakban árusított 7500 fontos lepukkant lakásokra gondolok, hanem normális helyen)

Az a valós értéke, amennyiért megveszik. Nem a lakás lett nagyobb, a telek drágább, amin áll. Évről-évre többen akarnak Londonban lakni, lakás meg kevés van, illetve a drága közlekedés is elég rendesen megtámogatja az árukat. A borsodi falvakból meg elmennek az emberek, ott forintban ér annyit egy ház, mint Londonban egy lakás fontban. Senkit nem érdekel, hogy mag a tégla, parketta, franctudjami önmagában mennyit ér.

A bekeretezesre +1. Marshall-kereszt, kereslet-kinalat, metszespont, es tarsai. Itthon a legtobb egyetemen (muszakiakon is) van par felev kozgaz, nem veletlenul. Raadasul ez nem csak termekeknel jon elo, hanem kicsit maskepp az elet legtobb teruleten. (pl. csajozas)

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Nem dicsekvesbol (basszus, megint nem lesz, aki dicsekedett volna), csak azert, mert nagyon zavaro, hogy az otthoniakkal sikerult elhitetni, hogy mindenki, aki angliaba van az vendeglatos es egy lyukban lakik es ehberert dolgozik... Szoval van olyan reteg is, es ez szerintem IT-s okra jellemzo inkabb, akik ugy elnek, ahogy otthon soha nem tudnak megtenni. Persze ehhez az is kell, hogy az ember eleg jol ertsen ahhoz, amit csinal es beszelje a nyelvet is rendesen.

En pl.: London valoszinuleg egyik legjobb kornyeken elek (NW3), szep nagy lakas (2 szoba + nagy eloszoba). A kornyek csendes, gyonyoru, irdatlan nagy, gyonyoru park/erdo a kornyeken es minden mas is egy kopesre, ami fontos lehet. Amellett, hogy a nyugati szinvonalhoz kepest is jol megvagyok fizetve, ha netan megis munka nelkul maradnek... hat, epp ez az, hogy az lehetetlen! Csak LinkedIn-en majdnem minden nap kapok legalabb egy megkeresest kulonbozo cegektol, akik nagyon jo juttatasert szivesen varnanak a csapatukba. Volt egy olyan honap, mikor munkat kerestem, mert valtani szerettem volna: ket ajanlatot is kaptam, mindketto jobb volt az elozonel es egy harmadik megjobbat fogadtam el, ami az utolso pillanatban esett be. Ismetlem, egy honap alatt az egesz.

Szoval nem, angliaban elni nem olyan, mint ahogy a sok video es Index is lehozza, mert hat ok beszeltek angliaban elo magyarokkal, akik ... Csak persze olyan emberekkel nem beszelnek es olyanokat nem mutogatnak, akik hatarozottan jobb helyzetben vannak. Talan mert ezeknek az embereknek nincs feltunesi viszketegseguk, hanem jol elvannak es elik szepen az eletuket?

Visszaterve a temainditohoz, hogy egy kis segitseget is nyujthassak a "dicsekves" mellett: Mint emlitetted, beszelsz angolul is es nemetul is. Ebben az esetben en a helyedben inkabb Angilat celoznam meg, mert lehetoseg es igeny itt van boven, tovabba innen konnyebb barmi mas iranyba mozdulni is. Es az sem lehetetlen, hogy mar otthonrol talalj itteni melot. Tudom, ez mar elhangzott, csak szeretnem megerositeni - valami is pont igy esett meg. en mire ideertem mar le volt fixalva a lakasom, csak at kellett venni a kulcsot. 2 nappal kesobb mar kezdtem is a melot (hetvegen erkeztem). Elso heten pedig minden mast el tudtam intezni. Sosem volt meg ilyen konnyu a relokacio.

"Szoval van olyan reteg is, es ez szerintem IT-s okra jellemzo inkabb, akik ugy elnek, ahogy otthon soha nem tudnak megtenni."

Ha tapasztalt IT-ként otthon nem tudod az átlagfizetés legalább 4-5x-ét megkeresni, akkor vagy nagyon gyenge vagy balfasz vagy. Öcsém IT cég vezetői pozícióban van, tőle tudom, hogy már egy taknyos, frissen végzett, nulla tapasztalattal rendelkező jelentkező is 1500-2000 eurónak megfelelő nettó fizetést kér. Évek óta keresnek jó embereket de nem találnak még a fentebb említett összeg kétszereséért sem.
Kelet Európában az IT az egyedüli normálisan megfizetett munkahely a privát szférában.

Ne csináld már!

Ugyan ismerek olyan embert, aki kollégával közösen bérelt lakást a city-ben, de azért aki IT területen dolgozik, az jellemzően meg tudja engedni magának azt, hogy normális helyen saját lakást vagy házat béreljen. A fenti két kolléga is meg tudná engedni magának, csak így több marad másra, és ők ezt preferálták.

Az emberek nem dicsekszenek azzal, hogy ez sikerült volna, mert alap, hogy ilyen helyen élsz. Az nem alap a dicsekvésre, ha ugyanúgy élsz, mint az összes ismerősöd és kollégád.

Engem az erdekelne (bar most legalabb egy evig nem lesz aktualis, de most beszelgetunk rola :)), hogy Zurichben mennyire gaz a lakashelyzet, vagyis ha odakoltozik az ember, akkor mire szamitson, munkaltatoval erdemes-e arrol egyezkedni, hogy atmeneti szallast biztositson stb. Eleg horrorsztorikat hallani, de mondjuk ha az ember nem a varosban akarna lakni, hanem picit arrebb, akkor az mennyire realis?

Ha németül simán elbeszélgetsz, akkor az nem középfok, hanem több :) Legalábbis elnézve, hogy mit produkálnak emberek nyelvvizsgával.

Linkedin mindenképp megkönnyíti az életed, kollégák megtalálása után érdemes prémiumra váltani (egy hónap ingyenes), és a célterületről bejelölgetni IT recruitereket.

Bár Németországot nem ajánlanám, ha oda mennél, akkor a Xing is szinte kötelező. Anno Svájc miatt regisztráltam, de elég hamar nyilvánvaló lett, hogy inkább csak a német területén használják. A lényeg, a szinte üresen hagyott profilomra, amin csak annyi volt, hogy java dev, másnap írt két recruiter...

Eddig meg senki se irta, de: stackoverflow jobs! Linkedin-en tobbnyire headhunterek vannak, akiktol jobberzesu ember menekul (keselyuk, egytol egyig).

Hollandiaban teljesen jol megleszel angollal, nagyon sok nem-holland el Amszterdamban es kornyeken, 0 holland tudassal. Amszterdamban hivatalos nyelv az angol (nem vicc, es komolyan is veszik!), es a lakosok 50+ %-a nem bennszulott.

Kijjebb persze a pusztaban lehetnek erdekes elmenyeid :), de alapvetoen mindenhol el lehet boldogulni. Aztan bele kell fektetni nemi energiat a nyelvtanulasba, de nem olyan veszes nemi nemet utan. Es nem is varjak el, hogy tokeletes legyen, eddig mindenki roppant megerto es segitokesz volt, hogy legalabb probalkozik az emberfia.

En jobban preferalom a linkedin / Indeed combot. Linkedinen keresztul sok ceg allashirdetesei kozvetlenul elerhetok, palyazhatok es ignorlahatod a 3rd party CV gyujtogeto fejvadaszokat. Plussz ahogy elottem irtak, ajanlasokat gyujthetsz ami UK-ben szinte kotelezo.

Esetleg maradhatsz az "old-school" modszernel. Kimesz adott teruletre / orszagreszre 2-3 napra es szemelyesen beviszed a CV-d minden egyes ceghez. Volt itt par ember aki igy jutott munkahoz pl. Ausztriaban.

"a vegtelenbe es tovabb..."

Ha egyedul, akkor Spanyolorszag, Malaga. Rengeteg IT ceg megy oda mostanaban - alacsony megelhetesi koltsegek (renting es tsai), EU-s berek, kivalo kornyezet. Angol eleg, HResek remisztoen nem hozzaertok. (Uj meg nekik a sok ember. :D )

Van kollega aki ott dolgozik es pont a heten volt az eves ceges miting. Jottek az EU minden zugabol - osszevetettuk amit tapasztaltunk. Ez jott ki. ;)

na igen, spanyolt és olaszt én is nézegettem de ami lejött, hogy alig vagy egyáltalán nem fizetnek többet mint itthon. Meg ahogy hallom ott kötelező a spanyol meg az olasz nyelv mivel mást ott nem beszélnek.
Portugália meg görögország meg csak jobb klímán levő magyarország lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Spanyolország épp elszakadni készülő régiójában termelem a gdp-t már egy ideje, és csak megerősíteni tudom tbs kommentjét. Az IT szektorban a cégek 90%-ánál az angol a kommunikáció nyelve, valamint elég jellemző, hogy a kollégűk 40-50%-a nem spanyol ajkú. Ez értelemeszerűen a kb 50 főnél nagyobb cégekre vonatkozik. Fizetést tekintve az utóbbi 1 évben az IT szektorban kb 10-15% növekedés volt, viszont a szórás nagyon nagy. Ugyanakkor simán találni olyan helyeket amik pariban vannak német illetve angol fizukkal, ha a lakást és az egyeb költsegeket is beleveszed. Ha itt tervezed a jővődet, mindenképpen recruiteren keresztül ajánlatos, mert itt a személyes kapcsolatok sokkal többet számítanak mint Európa többi részén (személyes kapcsolat alatt itt a recruiterek és a cégek viszonyát értem). Viszont csak akkor ajánlatos Spanyolország ha bírod a meleget (nálam már többször felmerült az ötlet pár hőhullám alatt hogy körbenézek a skandináv államokban állásügyben, de még kitartok :) ).

Szia!
A németbe egy kicsit beleástam magam, arról tudok mondani pár szót. Ok, nézőpont kérdése, de a legjobb megoldás Európába jelenleg még. Az angolok is szívesen mennek át. Gondolok itt az életkörülményekre szociális ellátásra bla…bla… (bár ez változik szép lassan migráns kérdés miatt). Anglia borzalmasan drága. (lakásügyileg). Angol nyelvel, simán lehet menni dolgozni. Rengeteg fejvadász van, iszonyatos szakember hiány. Ha jó vagy piros szőnyeg fog gurulni eléd.
Nagyon nehéz lesz Magyarországról intézni ezt. Jobb ha ott vagy megvan a minimális egzisztenciád ami kell az élethez. (lakás, számla, …..)
A legegyszerűbb a munkaügyiközpont oldala, és lehet regisztrálni is náluk, hogy kaphass ajánlatott direktbe tőlük. Bár ehhez jó ott lenni, sőt inkább ott kell lenni.

https://con.arbeitsagentur.de/prod/jobboerse/jobsuche-ui/

De mondom, a fejvadászok is jók. Én ha most mennék Bajor részt céloznám meg, az gazdag egyben rohad drága is. (bérek se kutyák). Alaptőkéd legyen bőven :)

Pl. Jobsite dobott ma reggel 128 allas hirdetest 2 napnal mem regebbit Brighton +5 merfoldre. Ennek 80+%-a szamteches, aminek 90%-a kb webfejlesztoi allas. Atlag 35e evi brutto ahogy elneztem. Attol fugg mennyire vagy szaki. Kezdhetsz 50e felett is. De volt 100e is az alja 20-25e.

Naponta jonnek az ujabb es ujabb hirdetesek. Egy hadseregnyi programozo kellene ide es nincs

Tobb hely felmerult. Elorebocsatom, nem dolgoztam meg kulfoldon (na jo, egyhuzamban par napnal tovabb), viszont sok helyen jartam turistakent, meg tobb ismerosom dolgozik itt-ott.

Anglia: angolul - par bevandorlot leszamitva - tudnak, a szallasok valoban lepukkantak, es dragak. Mar joreszt leirtak. Egyebkent meg ott van a linkelt leiras.

Hollandia: mindenki beszel hollandul, angolul es nemetul. Az ott dolgozo ismerosomnek nemet neve van, emiatt a helyi hivatalban az ugyintezo megkerdezte tole, hogy esetleg beszelne-e inkabb nemetul, mert szeretne gyakorolni. :) Egyebkent a nyelv eleg jol kisilabizalhato meg akkor is, ha egy szot nem beszelsz hollandul, mert nagyon sokat atvettek nemetbol es angolbol. Egyedul a rovid szovegekkel van gond, ahol nincs tampont (pl. behajtani tilos tabla, alatta: kiveve fasztudjakinek). Egyebkent az emberekkel ugye nincs gond, de a feliratok nagyreszt egynyelvuek, szoval vagy desifirozod, vagy kerdezoskodsz (ami nem problema). Viszont ha szerzodest kotsz (pl. hazberles), akkor problema lehet, mert ott pontosan ertened kell, az ugyved oradija meg eleg durva. Az emberek kedvesek, a kornyezet nagyon szep. Munka szempontjabol erdekes meg, hogy ha legalabb adott tavolsagrol koltozol oda dolgozni (Nemetorszag nincs benne, de Magyarorszag igen), es felsofoku vegzettseged van, akkor par evig nagyon komoly adokedvezmenyt kapsz, ha igenyled (meg szoktak adni, foleg hianyszakmaknal). Opcio meg, hogy a nemet-holland hatar kozeleben keresgelsz, par dolog (pl. szallas, uzemanyag) nemet oldalon olcsobb, meg gondolom a nyelv is jobban megy.

Spanyolorszag: egy holgyismerosom tanult kint. Kiderult, hogy akivel az elejen megbeszelte a dolgokat, o volt az egyetlen az egyetemen, aki beszelt angolul. Elvileg ez azota javult, foleg a fiatalok koreben, de mult szeptemberben nem ezt tapasztaltam (Japanban, Koreaban, Vietnamban, Kambodzsaban jobban tudnak angolul). Egyebkent a spanyol talan a legegyszerubb ujlatin nyelv, szoval nem lehetetlen megtanulni, foleg, ha kint vagy. Meg ha IT cegnel is dolgozol (ahol eleg az angol), akkor is problema lehet a nyelvtudas a hetkoznapokban.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Az utóbbi 2 napban nem nagyon voltam net közelben, így még nem futottam át mindenen,de köszi az értékes infókat mindenkinek. És azt is,hogy nem ment át flame war-ba (eddig) a téma .

Mennyi pénzt lehet felretenni angliaban havonta? Kb
------------------------
Jézus reset téged

Elmesz mondjuk Londonba IT-s contractornak, kapsz mondjuk 500 fontos napidijat (ez atlagos, sot, de realisan barkinek elerheto), ebbol atlagosan, nagysagrendileg kihozhato legalabb 6000 font havonta netto kenyelmes umbrellaval (lehet tobb is, de most ebbe ne menjunk bele).

Ha bevallalod, hogy egy flatshare-ben laksz, egy kulon szobaban, de mondjuk 2 masik emberrel egyutt (ez eleg tipikus itt) es a munkahelyed kozeleben (kozlekedesre keveset koltesz), akkor havi 1500-2000 fontbol nagyon szepen meg tudsz elni (mindig a legujabb telefont veszed, evente ketszer elmesz a napos tengerpartra nyaralni stb), a maradekot pedig felreteszed. Az nagyon minimum 4000 font havonta (~1.3mFt, ha at akarod szamolni).

Masik alternativa: nem beszelsz angolul, kimesz portasnak vagy gyari rakodomunkasnak, 7.20-as minimal oraberert, magyarok altal uzemeltetett flatshare-ben 10 masik emberrel (ebbol 2 a te szobadban lakik) nyomorogsz, es nagy kinkeservvel felreteszel havi 100 fontot. Ez is egy alternativa.

Vagy a ketto kozott barmi, tetszes szerint.

Na jo, meg egy pelda: permanentkent joval kevesebbet keresel, de 2500-3000 netto Londonban azert eleg alap igy is (IT meg mindig). Ha ket kereso van, az egyutt mondjuk 4000 font (mert a masik nem IT-s), kifizetnek kulon hazra 1500-2000 fontot, 1000-bol megelnek, marad 1000 font havonta felretenni. Hat ebbol meggazdagodni nem lehet, de tisztes megelhetesre boven jo. Csak ezert kimenni szerintem nincs ertelme (ha elsosorban penzt szeretnel keresni), de sokan nem is azert csinaljak.

Nem minden nap, de azért van elég sok borús és esős nap.

Főleg nyáron veszed észre, hogy nem végig csak meleg van, hanem mondjuk egy hét meleg napos idő után jön egy hét borús esetleg esős.

Az évi napsütéses órák száma Magyarországon olyan 1200-1300, Londonban kb. 1000-1100 (valahol láttam 1400-at is, de szerintem az se hitte el, aki leírta).

Employee-ként járt nekem csomó benefit (privát eg.bizt., közlekedési támogatás, magánnyugdíj, életbiztosítás, 12 hét apasági szabadság, stb.), amit nem lehet azonnal pénzzé tenni, de sokat számíthat. Ja és részvény meg bónusz is, ami viszont elég konkrét. Ez a contractor nettó bér csak elsőre hangzik jól, és olyan ritka embertípust kíván, aki nagyon céltudatos és vállalja is ezt az életformát.

Amúgy ha csak a pénz kell, akkor a legfaszább contractorként külföldi munkát szerezni, miközben Magyarországon élsz. Na, azt még én is megcsinálnám egyszer, nem zavarna a contractor része, csak baromira bele vagyok zúgva a mostani melóhelybe.

Nekem személy szerint bejön, az biztos. A benefit lista Zürichben is nagyon hasonló Londonhoz. De mégis vannak emberek, akik felmondanak, és egy részük eléggé horror sztorikat ír le quora-n, hackernews-on, stb. Biztos van pár olyan részleg, ahol keményebb a meló, meg egyeseknek jobban fáj egy lelőtt projekt, vagy egyszerűen csak másra vágynak, nem tudom. Illetve sokan egyszerűen csak szeretnek panaszkodni. Én is látok negatívumokat, csak nem panaszkodom, mert az összképet nézem.

A tisztan latas kedveert: a benefiteket te sajat magadnak is kifizetheted, ha sajat ceged van - es ugye ebben az esetben az adozas is mashogy mukodik, megvannak a kreativ (de legalis!) oldalai a konyvelo szakmanak is.

Bonuszt en utoljara Magyarorszagon kaptam, reszvenyopcio meg legfeljebb startupnal jar (vagy a G-nel ezek szerint), es erteke a nulla es a minusz sok kozott valtozhat (lasd amerikai adoszabalyok, nem tudom, itt is hasonlo-e, de oszinten szolva nem is igazan erdekel).

Persze nem mindenkinek jon be az, hogy pl. oltonyben kell jarni dolgozni, vagy hogy igenis aktivan kell emberi kapcsolatokat epiteni, mint ahogy az sem jon be mindenkinek, hogy allambacsi eldonti helyette, mikor akar (ha es egyaltalan) nyugdijba menni, hogy mennyi szabadsag jar es azt hogyan oszthatja be stb.

Szerencsere van valasztasi lehetoseg.

Nem opció, konkrét részvény "ingyen" (a munkámért). Értéke elég jó, de nem tudom, mit értesz a negatív alatt. Helyi adószabályok szerint adózom értük. De más multiról is tudom (nem startup), hogy adnak részvényt (és/vagy opciót is).

Egyetértek, mindenki választhat. Csak árnyalni akartam a képet, mert ha valaki elsőre ránéz egy contractor havi nettóra meg egy employee havi nettóra, akár 2x különbség is lehet, és távolról sem egyértelmű, hogy a végeredmény azért annyira nem áll távol egymástól. Bevallom, kicsit magamat vetítem ki, mert 3 éve még én se tudtam volna, kis cégnél voltam, ahol nem volt benefit, és az otthoni adómorál mellett a contractor létnek van egy negatív PR-ja :).

Meg egy dolog jutott eszembe, hogy miert nincs tul sok ertelme atszamolni forintba a penzed. Feltunhet, hogy contractorkent lenyegesen tobbet lehet keresni - latszolag alomfizetes, hol itt a csapda? Hat ott, hogy siman elofordulhat, hogy ket melo kozott par honapig nem kapsz penzt, peldaul mert nem jon szembe olyan lehetoseg, ami neked is megfelel, mert nem akarsz elmenni apropenzert galyazni az elso jottment java-shopba, vagy egyszeruen csak kiveszel 2 honap "alkotoi szabadsagot", mert miert ne. Vagy tovabbkepzed magad, hogy legkozelebb mar magasabb napidijat kerhess.

Ilyenkor jon jol az un. "cushion", ez egy itteni szakkifejezes, ami a megfelelo tartalekot jelenti, vagy azt a kepesseget, hogy valamennyi ideig sajat magad finanszirozod az eleted. Ekkor gyorsan rajossz, hogy a latszolag hatalmas felretett "vagyon" milyen hamar leolvad, hiszen a lakaskoltsegeid peldaul maradnak, enni kell, auto reszleteit fizetni stb. Ezert ehhez muszaj ertelmesen hozzaallni, vagyis nem elszorni a penzt (Londonban penzt kolteni _nagyon_ konnyu). Vagyis el kell sajatitani azt a kepesseget, hogy latszolag nagy penzek mozognak a kezeid kozott, es nagy a kisertes, es a kisertesnek ellen kell tudni allni.

Barmilyen meglepo, az angolok eleg jelentos resze erre egyszeruen keptelen, es nem csak az szorja a penzt, akinek van, hanem az is, akinek nincs, pl. megkapja a csajszi a heti segelypenzet, valami 50 fontot, elmegy belole kajat vasarolni, es a bevasarlas utan taxival viteti haza magat 10 fontert... Az eddigi tapasztalataim alapjan a kelet-europaiak sokkal inkabb a foldon allnak ket labbal, hiaba, kemenyebb iskolakat jartunk ki, mint aki akar egy percet sem dolgozott egesz eleteben... de ez mar egy masik tortenet.

Van aki £6000 nettobol is csak arra kepes, hogy ha kell 10K deposit egy hazra akkor eladja az autojat.

Eleg sokan es nem csak angolok nem tudnak sporolni. Egyre tobb magyart is latok aki felvette ezt az angol modit es folyik ki a keze kozul a penz. Elkapja oket a gepszij es megvesznek mindent amitol menonek erzik magukat (iphone, macbook pro, vadi uj kocsi reszletre
es ugye semmi nem lehet 3 evesnel oregebb szoval ezek cserelgetese).

En megertem azokat akiknek korabban nem lehetett semmi hasonlo vagyontargya (nekem sem volt tul sok soha) es most mint aladdin kincsesbarlangjaban pakoljak a zsakokat ahogy a ket kezuk birja. De van egy varazsszo prioritas. En is tobb mindent engedhetek meg magamnak mint Mo-n es probalok jo minosegu dolgokat vasarolni de esszel. Pl mikor kikoltoztunk akkor jelent meg a Samsung S2 iden csereltem le mert eddig tette a dolgat. Neha engem is elfog a kesztetes (mivel tudom, hogy csak kiveszem a kartyat a tarcambol es az enyem lehetne) de ilyenkor mindig elhalasztom a vasarlast hazamegyek es higgadtan atgondolom, hogy valoban szuksegem van e arra a dologra.

Aki mint fentebb a kollega is irta ket labbal all a foldon es a megfelelo kozegben szocializalodott az meg el mint hal a vizben a felebol is.

Mondjuk a toredekebol nem tudom hogy hogyan lehet itt megelni, mert a lakasarak es szerviz dijjak nagyon magasak.
Max ha ugy elsz, ahogy mar emlitettek tobben hogy osztott kecoban vagy es nincs extra kiadasod, de az nyilvan nem megy csaladdal.

Mi Bexleyheatben eltunk 6.5 evig, onnan central londonba a havi berlet £200 volt, lakas meg £1300, ha berelsz.
Ha sajatot fizetsz, akkor meg 1100 korul van egy £250k lakas havi torlesztese. (10% foglaloval)

Mi most kint vagyunk Rochesterben, mert "csak" itt tudtunk venni es innen a bejaras £350 havonta es a lakas meg £850.
Mondjuk en motorral jarok innen, de igy is havi £250 ala nem tudom lenyomni a bejaras koltseget.

Akar hogy is trukkozol, ha 2 szobas hazat berelsz, akkor £1000+ felett leszel a bejarassal egyutt.
Persze mindekinek mas az igenye es fugg az adott szituaciotol, de londonban es kornyeken nincs olcso ingatlan.
Ha meg az eszaki reszt nezzuk, akkor ott lehet szamolni a relative magas fizu/olcso lakas arral, de az meg igazi getto a sok muszlimmal, meg chav/fekete komboval.

Nem mindenkinek adatik meg, hogy helyi átlag fizuja legyen, vagy durván felette lévő. Mégse shareben nyomják. Én sem. Jellemzően a családosok tök normál életet próbálnak élni.

A singlik más életet élnek. Szabad vagy, élhetsz az autódban is... De azt nem nevezném normál életnek. Ez a share dolog is indulásnak megteszi, de ha egészséges ember vagy, nem akarod azt sokáig űzni.

Hopp jön egy nő és máris studio flatet néztek magatoknak. Aztán gyerek, tervek, és felvetődik a kert, extra szobák, stb...

Csak olyanokat ismerek shareben, akiknek nincs kapcsolatuk.

Vagy egyreszrol sporolnak viszont minden masra tudnak kolteni es koltenek is mindent amit felretehetnenek igy sosem szabadulnak ki onnet (ismerek ilyen part). Aki meg halad az sikkaszt vagy nyert a lotton es/vagy neked konnyu mert (insert generic excuse)

Pedig nem volt konnyu nekem sem. Hianyos angolom miatt (gyakorlatilag az IT-ban ramragadt szavakkal/kifejezesekkel voltam baratsagban) feketen bejelentett melo nelku kezdtem (3 honap volt mire az angolomat feltornasztam odaig, hogy lehessen egy rendes bejelentett allasom valamint meguntam, hogy a lengyel/torok mosogatofiuk a seggemet fogdossak...

Ez igy van, ott a pont.
Sosem ertettem a konzerves, osztott szobas sporolast.
Ezt otthon is lehet(ne) nyomni, nem kell kulhonban szenvedni hozza hogy legyen egy kis sporolt penz autora/telora.

Amugy a fizuk nagyon szetszortak, en is atom kevessel kezdtem es sikerult feltornaznom magam 2x-es berre.
Ha egyszer mar bent vagy, onnantol kezdve csak a megfelelo ceget kell megtalalni hogy jo helyed legyen.

Nem, nem lehet otthon nyomni, hacsak nem vagy nagy karriert befutott csúcsfejlesztő, menő vállalkozó, nagybirtokos gazda, politikus. Otthon a közmunkási, meg minimálbérből, meg minimálbérnél alig többől megélni sem lehet, eltenni, meg hiteltörlesztőt fizetni is lehetetlen, nem hogy telót meg autót venni akár csak használtan is. Azokat a híreszteléseket meg nem kell beszopni, hogy otthon emelkedtek a bérek, meg munkaerőhiány van, akár csak informatikushiány is, mert semmi nem igaz belőle, a kormány szemfényvesztő hazugsága. M.o.-n még mindig nagy átlagban a nagy szegénység, lecsúszottság, munkanélküliség a jellemző. Nem a bp-i menő informatikusok helyzetében kell megítélni az országképet, hanem az egyszeri, vidéki átlagember helyzetéből.

Szóval egyáltalán nem olyan okádék opció a konzerves, osztott szobás külföldi spórolás, persze nagyban függ, hogy mennyit tudsz vele spórolni, kikkel osztozol az ingatlanon, egyedül vagy, vagy mekkora család vagytok, milyen igényekkel. Nyilván, ha egy komplett családról van szó, ott már megéri egész házat bérelni, vagy a törlesztőjét fizetni. Nyilván annak nem éri meg, aki otthon is lazán megkeresi a havi milkát, max. ha kalandvágyat érez rá.

Azzal sem értek egyet, hogy csak az észak-angol rész van tele muszlimokkal meg chav/feketékkel. Az egész UK tele van már velük, lépni nem lehet tőlük, Skóciában sem. Ráadásul pont London környékén van a legtöbb, mert minden hülye Londonba akar menni, csak azt nem értem minek, gondolom azt hiszik, hogy Angliában van London, a többi meg ilyen légüres tér. Északon kicsit kevesebb a bevándorló ugyan, igaz nem lényegesen, viszont a munka is kevesebb, meg rosszabbul fizet (minimálbér vagy ahhoz közeli), cserébe az árak nem olyan magasak, főleg a bérleti díjak alacsonyabbak. Nyilván London pénzügyi horror, egy szaros egyágyas szobát kapsz a legputribb helyen havi min. 900 fontért (igaz ebben a rezsi is benne van), aztán még fizessed a drága tömegközlekedést, mert autóval lehetetlen az ottani zsúfoltság miatt közlekedni.

Ahogy én látom két év angoloknál élés után, hogy nem rossz ország, nagy potenciál van még mindig benne, sok területen munkaerőhiány van itt kint, de a terjesztett tévhitekkel ellentétben:
1) Meggazdagodni (értsd: házat, luxus autót venni) nem itt fogsz, mert adott esetben hiába keresel nagyon jól, drága ország, persze eltenni jobban lehet, mint otthon, ez tény.
2) Tele van muszlimokkal, afrikai feketékkel, brazilokkal (itt most nem brazil állampolgárokra célzok), lengyelekkel, románokkal, magyarán elég kulturálatlan aljanépekkel és túl sok van belőlük, nagyon irritálóak és mindenütt ott vannak sajnos, nagyon lehúzzák a szintet, és az általános közérzetet. Tenni annyit lehet ellenük, hogy drágább, elitebb negyedbe költözöl, ahol magasabb az angolok aránya, meg nem vendég/aljamunkát végzel, hanem rendes angolok között valami tisztességesebb, képzett munkát látsz el.
3) Nyelvtudásbeli fejlődést sem mozdítja előre automatikusan annyira, mint azt a legenda tartja, persze lehet fejlődni, de egyéni szorgalom és kitartó tanulás, kommunikáció kérdése, nem jön magától. Épp olyan keményen meg kell dolgozni érte itt kint is, mintha otthonról tanulnád. Max. csak annyi, hogy ha angol anyanyelvi környezetben élsz, dolgozol (tehát nem pakik meg lengyelek között), akkor több nyelvi mintát látsz magad előtt (és emiatt nem kell külön nyelvtanárt fizetni), meg jobban rá vagy szorítva arra, hogy kommunikálj, de aki nem tud ezzel élni, az nem fejlődik semmit. Az kell, hogy hajlandó legyen rá az ember, ne burkolózzon be a magyar kulturális burokba, pl. ha meló után hazaér, ne az legyen egész nap, hogy a családdal, albérlőtársakkal magyarul nyomja, meg Skype-on/Facebook Messengeren/Viberen/etc. magyarul, meg magyar szinkronos film, magyar Facebook, csak magyar fórum, stb., hanem hajlandónak kell lenni a mindennapi életben átállni az angol nyelvhasználatra, angolul gondolkodásra. Tudom, hogy van olyan embertípus, akinek nehéz, mert nehezen áll rá az angolszász logikára, távol áll tőle, de annak inkább akkor Németországot, Hollandiát ajánlom, közelebb van, olcsóbb, bérek meg majdnem olyan magasak.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

> "A legrosszabbat kihagytad. Kepzetlen, angolul nem vagy alig beszelo magyarokkal."

Brr, ne is mondd! Ezek a magyarok tényleg a legrosszabbak, hátrafelé fordulva lenyilaznak, ha nem figyelsz. Ritka, hogy kopogtatnának előtte, hogy "csendesebben dzsihadjanak", ezek azonnal büntetnek.

Ahol most lakom nincsenek egyaltalan magyarok vagy nem tudok rola.

Viszont Magyarorszagon is dolgoztam es hiaba kerestek kollegaim 400-600 netto korul anno kibaszott fillerbaszo volt nagyresze, aki kiskapukat igy is kereste mindenre. Barki aki magasabb pozicioba kerult, mar arrol beszelt, hogy fog/akar sikkasztani es mit fog ellopni a cegtol.

Unokatesom ferje epitesvezetokent dolgozik Londonban. Eleg sok ember megfordul alatta es a beosztottjai kozul messze a magyarok voltak mindig a legrosszabbak (indiaiakat nem alkalmaztak mondjuk). Tolvaj, hatbaszuro, angolul nem vagy alig beszelo, csurhe reszeges banda, akik panaszkodnak mindenre, de a munka az budos nekik.

Mikor kiment, akkor magyarral lakott aztan inkabb egy ciganyt valasztott lakotarsnak.

Ezert mondtam, hogy ebbol az alja korbol valoszinu a magyarok a legrosszabbak. Elso kezbol szerencsere nem kell megtapasztalnom ezt es remelem nem is fogom.

Eleg torz mintavetel. Abszolut nem korrelal az en statisztikaimmal.

Amugy nagyjabol egy helyre tennem itt Angliaban a Kelet-Europaiakat. Eletkepesebbek a Nyugatiaknal, de fillerbaszobbak. De oszintebbek is, valahogy emberibbek. Egy angol sosem lesz veled oszinte pl.

Viszont a szonyegesek meg a curry-sek tenyleg undoritoak, azok meg szemetelnek is, eldobaljak a csirkeszarny csontjait csak ugy az utcan, jarda kozepere szaratjak a kutyajukat, es koszfeszekke teszik az egesz varost. Magyar is csinalhat ilyet, de nem ilyen nagy aranyban. Az atlagosnal szerintem sokkal tisztabbak vagyunk. Az angoloknal is, de a csadoros szonyegeseknel meg a sokszor igen kellemetlen illatu curry-t zabalo tehensimogatoknal vegkepp. A szonyegeseknel meg kulon utalom, hogy ha mar 4-5 vagy tobb him van a csapatban, erzodik rajtuk az aggresszivitas, rakapaszkodnak 4-en alkarral az asztalra es ugy beszelnek az ugyintezovel mindenhol, stb.

Egyetértek. Itt kint Angliában elég kevés magyar van indulásból (hiszen a legtöbben a gyenge angoljuk miatt be sem merik próbálni, inkább német nyelvterület felé kacsintgatnak), töredéke a lengyelnek meg a többi itteni nemzetnek. Magyarok közül akikkel itt kint találkoztam, azok túlnyomó részt elég normális emberek voltak. Sőt, itt mindenféle gáz népek között lett világos, hogy a magyar igenis különb népség, sokkal több benne a szorgalom, leleményesség és a szellemi potenciál is, mint mondjuk az angolokban (ilyen pakikról, afrikaiakról, stb. nem is beszélve), csak nem használjuk ki, nem fogunk össze, mármint ezt általánosságban értem, nem csak itt a kinti magyarokra.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Ezt most nem tudom, hogy saját tapasztalatod, vagy nekem akartál személyeskedéssel beszólogatni. Amennyiben nem személyeskedés akart lenni, úgy elárulom, hogy nagy átlagban a magyarok képzettebbek nem csak a paki-féle népeknél, de az angolok zöménél is, ugyanis az angolok nem szereznek szakképesítést, diplomát, még szakmát sem nagyon, mivel anélkül is kapnak simán munkát, nem fogyatékosok, csak lusták, nem motiválja őket semmi, hogy képzettek legyenek, értsenek valamihez.

Ami a gyenge angolt illeti, korábban én is leekéztem a Hunglisht, de az megint csak sokkal különb mint itt kint az indiaiak és románok angolja, főleg a románok a legkatasztrofálisabbak, de még angol anyanyelvűek között (angol, skót) is vannak olyan gáz emberek, hogy alap értelmes mondatok összerakásával is küszködnek, meg ilyen 50 szavas szókincsre futja nekik, tisztára, mint Matisz papa. Inkább mi magyarok kishitűek vagyunk magunkkal szemben. Egyáltalán nem kell itt kint erős angol, még társalgási szint sem, nem hogy közép-felső fok, meg tárgyalási, meg apjafarka. Sokkal inkább a kommunikációs készség, nyelvi tudatosság, találékonyság kell. Inkább megszólalni kell merni és kommunikálni, nem a nyelvtudás szintje és helyessége, tökéletessége számít. Egyedül annak nem javaslom, aki segítség nélkül vágna bele, és semmit nem tud angolul, még alapfokon sem, annyira fogalmatlan hozzá, annak tényleg semmi keresnivalója itt. Persze attól is függ, hogy milyen környezetben laksz kint, milyen munkát szeretnél, hol dolgozol.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Jo komoly "konyvet" irtal nekem, megprobalok nagyjabol valaszolni a felveteseidre.

Az otthoni fizetesemelkedest csak es kizarolag a sajat tapasztalatomra epitettem, mert ugy kb 10 eves korom ota minden "hirt" eloitelettel kezelek. Volt egy skype-os interjum, ahol 350 netto volt az ajanlat es volt egy szemelyes interjum, ahol 450 netto volt az ajanlat. 12 evvel ez elott, amikor kijottem kozel sem volt ilyen fizum.
Az hogy mit hirdet a kormany pont nem erdekel, mert mar 15 evesen is nevetsegesnek talaltam a hirdeteseiket, most meg aztan plane a soros plakatokkal meg egyeb mas dolgaikkal.

Sajnos az hogy mi van videken, ezzel nem tudok mit kezdeni, mert ennyi erovel azt is nezhetnem hogy mi van afrikaban, ahol meg ivoviz sincs nagyon sok embernek. Minden csak nezopont kerdese es fugg az adott szituaciotol hogy hogyan vizsgaljuk a problemat. Ezenkivul minden embernek a maga keresztje a legnehezebb, fuggetlenul hogy az milyen szintu. Nekem most pl hogy hol vegyunk lakast otthon, vagy hogy hogyan oldjam meg a legnagyobb gyerekem dolgait a hazakoltozesnel.

Amugy nyilvan sporolni mindenhol lehet es opcio is, mert a jelenlegi lakasproblema helyzet, nem egyedi angliaban es magyarorszagon, hanem globalis problema a foldon. Errol keszult is egy film hogy a felso korok hogyan fosszak ki az embereket: http://www.imdb.com/title/tt1645089/
https://fmovies.is/film/inside-job.v6p2/6z173z

Az angliai fekete/muszlim problemanal pl az eszakira gondoltam hogy a mennyiseguk, ami nem mindegy.
Nyilvan mindenhol ott vannak, de pl eszakon vagy mondjuk kozep angliaban, mar pont elviselhetetlen a mennyiseguk es mint feher nem lehet ezeken a reszeken elni. Sot meg londonban is van nem 1-2 resz, ami mar tenyleg no-go zona mint feherember.

En ezt 12 ev tapasztalattal mondom ugy hogy ebbol volt 4 ev Norwich es 8 ev Bexleyheath/Rochester kombom.
Egy gyarban kezdtem Norwichban, mint gazcso osszeszerelo(majdnem nulla angollal), majd takaritottam, telefont szereltem, kesobb vallalkoztam mint autoelektronika szerelo es beugros szamitogep szerelo, majd jott a szamitogepes melo a vallakozason keresztul es sikerult visszakeverednem a regi korbe, amit otthon is csinaltam, mint rendszergazda.

Jelenleg londonban melozok kb 350M-re a Parlamenttol, de most koltozunk haza, mert sikerult kibekkolnom hogy tavolrol melozzak a cegnek.
A fizum 45%-at veszik csak el es fizetik az osszes utazast. Ugy gondolom hogy igy azert nem lesz olyan rossz otthon lenni. Amugy mar nagyon elegem van az itteni dolgokbol es nem kulonben a felesegemnek.
Persze nyilvan nehez lesz, mert itt voltunk/eltunk 12 evet, de igy az ingazassal nem lesz tul problemas az elszakadas, legalabb is nagyon remelem.

Miért ne lenne? Csak nem kacsalábon forgó palotát kell venni, amikor kilóg a segged a gatya foltjain.

Elmagyarázom: van 10 milliód és fel tudsz venni koppanásig 20 milliós hitelt, akkor nem 30 millióért veszel házat, hanem 15 millióért lakást. Persze az ember olyan, ha nincs egy fillér se a zsebében, akkor 10 millióért akar venni lakást; ha van 10 milliója, akkor 30 millióért akar venni házat; ha van 30 milliója, akkor meg 100 millióért panorámás palotát.

Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér - nagyon hasznos tanács, még akkor is, ha nagyon elcsépeltnek tűnik.

A fentebbi hozzászólásod viszont szerintem is félreérthető volt: úgy lehetett érteni, hogy akkor vegyél 10 milliós házat hitelre, ha zsebből ki tudod pengetni kettőnek az árát is.

nem 30 millióért veszel házat, hanem 15 millióért lakást

Meglepőnek tűnik, de nálunk a lakás (akár panel is) drágább, mint a ház (persze hasonló környék, hasonló alapterület).

Azért ez sajnos nem ennyire egyszerű. Mert van mondjuk egy család, teszem azt három fővel, van mondjuk 7 milliójuk (szándékosan kisebb összeget mondok, a 10 milliós megtakarítás igen ritka), szeretnének egy saját lakást, ennyi emberre ugye minimum 60 m2-eset, Budapesten, de az agglomerációban sem kapnak a jelenlegi helyzetben soha 15m-ért lakást. Pedig amit igényként mondtam, egyáltalán nem túlzó.

Akkor valóban lentebb kell adni az igényekből. Nem akarok "bezzegazénidőmben"-stílusú dolgokkal jönni, de szüleimmel és tesóimmal (összesen öten!) bő egy évtizeden keresztül laktunk kb. 55m2-en.

_Franko_-nak igaza van abban nagyon, hogy nem "koppra" kell felvenni a hitelt, hanem kell hagyni egy kis mozgásteret, hogyha bármi történik (hosszú betegség, munkanélküliség, váratlan nagyobb kiadás, gazdasági válság, árfolyamok megszaladása, stb.), akkor is gond nélkül tudja az ember fizetni a törlesztőt. Lehet, hogy a kétszeres szorzót lehet finomítani, pl. 1,5-re. Minél nagyobb mozgásteret hagysz magadnak, annál nagyobb az esélye, hogy a bajt át tudod vészelni.

No offense, de a példád csak azt erősíti számomra, hogy mennyire nem normális. A feleségemmel ketten élünk akkora lakásban, de nem sokkal a gyerek megszületése után nagyobb kell, mert három emberre egyszerű kicsi. Alapvetőnek gondolom pl. a gyerekszobát, így 3-4 emberre legalább 60-65 m2 a legkevesebb, hogy kényelmesen élhető is legyen.

"Alapvetőnek gondolom pl. a gyerekszobát, így 3-4 emberre legalább 60-65 m2 a legkevesebb, hogy kényelmesen élhető is legyen."

Értem. Ha másvalaki személyenként 100 négyzetmétert gondol alapvetőnek és kényelmesen élhetőnek, akkor kinek van igaza? Persze, fel kell venni hitelt nyakra-főre, mert a egy álomkép lebeg az ember szemei előtt, hogy mi az a minimum, ami _jár_, aztán ha baj van, akkor csak hangosan kell kiabálni és majd megsegítenek...

...csak nekem már kurvára elegem van ebből a fajta lottóból, amelyiknél a nyertesek megtartják a nyereményt, a vesztesek kapnak vígaszdíjat, az egészet meg azok fizetik, akik nem is lottóznak (mert gondoskodnak magukról, a jövőjükről és a felelősen döntenek a pénzügyeikről).

A mondanivalód nagyobb részével egyetértek, de ahogy pl. két embernek 40m2 kényelmetlenül kicsi, úgy fenntartom, hogy háromnak, esetleg négynek az 50 körüli az. Ehhez mérten szükséges lakást venni, és ha ehhez nem elég a 15m (márpedig nem elég), akkor ha több hitel árán, de többért kell lakást venni.

"A mondanivalód nagyobb részével egyetértek, de ahogy pl. két embernek 40m2 kényelmetlenül kicsi"

Éveket éltünk 37 négyzetméteren ketten a párommal, pedig volt két pianínó is a nappaliban...

"Ehhez mérten szükséges lakást venni, és ha ehhez nem elég a 15m (márpedig nem elég), akkor ha több hitel árán, de többért kell lakást venni."

Értem az igényeidet, csak egyeztetni kellene a lehetőségekkel.

"Gratulálok hozzá, őszintén, nekem anno 40 egyedül éppen használható volt."

Van ismerősöm, akinek kicsi a 300 négyzetméteres háza. Van ismerősöm, akinek meg nagy a 25 négyzetméteres garzon, mert aludni jár haza. Ezernyi ilyen dolog van, amit az ember át tud gondolni... most például a nappalim 36 négyzetméter és nincs egy forint hitelem se.

Addig nincs gond, amíg az ember könnyen meg tudja magának engedni a 300 négyzetmétert. A gond akkor van, amikor a ház nagy része a banké, a maradék része meg különböző "magánszemélyektől" kölcsönvett pénzből van, a felszínen megy a rongyrázás, a felszín alatt meg ott van a folyamatos stressz, hogy mikor nem sikerül újabb hitelt felvenni, amiből ki lehet fizetni a régebbi hitelt és mikor jön egy "magánszemély" a pénzért... ilyen ismerősöm is volt.

"Fentebb írtam, hogy amit írtam, egy példa volt, a lehetőségeim többet engednek szerencsére, olyat, ami fedi az igényeimet, bár ez csak igazán lazán kapcsolódik a tárgyhoz. :-)"

Akkor miről is beszélünk?

Nagyon szépen hozod a halász és a menedzser tanmesét.

Lehet nyomorogni nagyobb házban is, mert a törlesztő elvisz minden pénzt, egyik napról a másikra élsz és minden kamatfordulónál rettegsz attól, hogy magasabb lesz a fizetnivaló. Vagy lehet élni fele akkora lakásban, de bármikor gond nélkül ki tudsz ugrani egy jobb étterembe vacsorázni; nem kell nézned az árakat, ha bevásárolni mész és nem rándul össze a gyomrod sem minden nap munkába menet, mert nem kell több pénzért olyan munkát elvállalnod, amit egyébként zsigerből gyűlölsz. Melyik a nyomorgás? :)

Józan ésszel, nem kell annyira kimaxolni hogy ne maradjon másra.
Ha túl drága, hát gyűjteni kell tovább és két-három évvel később beleugrani, addig meg kibekkelni albérletben.
De hogy csak a tulajdonlás kedvéért megvegyek egy olyan ingatlant ami túl kicsi, annak semmi értelme nincs.
Minek több évtizeden keresztül fizetni valamiért, ami nem tetszik?
Ráadásul azzal is ugyan úgy be lehet dőlni ha közbejön valami, ugyanaz a kockázat egy drágább meg egy olcsóbb ingatlannál is.
És igen, érdemes több munkát bevállalni ha kell, mert az az eredménye hogy olyan helyen lakom ahol szeretek is lakni.

"Minek több évtizeden keresztül fizetni valamiért, ami nem tetszik?"

Nem nem több évtizeden keresztül fizeted azért, ami nem tetszik... hanem 3-5 évente nagyobbat veszel, mindig akkorát, amit meg tudsz engedni magadnak és ott, ahol éppen az életkörülményeid lehetővé teszik és úgy, hogy közben nem kell irreálisan magas kamatterheket fizetned. A probléma akkor van, ha mindig nagyobbat, jobbat és szebbet szeretnél, mint amire reálisan lehetőséged van.

És a statisztikák (meg az áruhitelek) szerint a többség erőn felül választ dolgokat, nincs megtakarítása, de legalább próbál örülni, hogy megvan álmai ingatlanja, csak éppen élni nem tud.

Arról nem is beszélve, hogy ha ötévente felveszel 5 millió forint hitelt, akkor 25 év alatt fizettél másfél millió kamatot, havonta fizettél 60 ezret... ha meg felveszel 25 milliót 25 évre, akkor meg fizettél 8 millió kamatot, havonta kell fizetned 120 ezret és azért csak ennyit, mert most épp alacsonyan vannak a kamatok. Kétszer ennyi kamattal 5 évente cserélt ingatlannal könnyedén tudod csúsztatni az újabb ingatlanvásárlást, ha lejárt az öt éves hiteled... ha viszont benne vagy a 25 éves hitelben, akkor bizony 16 millióval többet fizetsz és 120 helyett mondjuk 180 ezret.

Nem feltétlen a négyzetméteren kell pörögni! Sokkal fontosabb szerintem inkább a szobák száma. Három szoba (1+2) bőven elegendő volt ahhoz, hogy felnőjünk.
Nyilván jobb lett volna 1-2 szobával több, meg 10-20 négyzetméterrel nagyobb tér, de szüleimnek a(z anyagi) biztonság sokkal fontosabb volt, minthogy hitelt hitelre halmozzanak. Az a lakás jelenleg bőven elég kettőjüknek, nem kell 10-20 négyzetméterrel meg két szobával többet fűteni a semmiért.

"ennyi emberre ugye minimum 60 m2-eset, Budapesten, de az agglomerációban sem kapnak a jelenlegi helyzetben soha 15m-ért lakást"

De lehet kapni, csak tudom, mert 13,5 millióért adtam el tavaly egy ilyet. Igen, panel. Nincs szigetelve. Nincs korszerűsítve és kinn van Budapest határán, de az ember ne válogasson, ha felelősen akar saját tulajdont. Le tudtam húzni ott 7 évet gond nélkül, ahogy sok ezer másik család is a környéken. Egyszerűen az igényeid nem egyeznek a lehetőségeiddel, csak ezt kell belátni...

...persze könnyű engedni a csábításnak.

"De lehet kapni, csak tudom, mert 13,5 millióért adtam el tavaly egy ilyet."

Bizony, meg en is megneztem. ^^

Mostanaban viszont az olyan lakasokat 16 milla korul hirdetik: https://ingatlan.com/szukites/elado+lakas+bekasmegyeri-lakotelep-hegy-f…

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Faszsag, ennel sokkal egyszerubb, es kurva nehez nemtalalni contractot ket nap alatt. Oke, brexit szavazas elott lehet maskepp volt, de most permanentet keresve siman felvesznek contractor aron contractornak, akkora a hiany epp. Konkretan van hogy nincs masik jelentkezo(!) A contractor CV-s reszen kulon rohogtem. Olyan emberekkel versenyzel a munkaeropiacon, akik egy ajax hivast egy css class-t vagy mobile app eseten egy tableview-t alig tudnak megcsinalni. Es talalnak contractot. Es ott maradnak (ez a nehezebb). A szomoru hogy veluk dolgozol.

A recruiternek meg eleve sokkal jobb hogy 3-12 havonta dolgozhat veled, nem "egyszer berak egy permanentre". Szoval amit arrol irt, az is nagy faszsag.

Ugy latszik kulonbozo buborekokban ucsorgunk. Az en buborekomban azert hivjak a kontraktort dolgozni, mert (jobban) ert valamihez, amihez a permiek, akik esetleg juniorok. Akivel en dolgozom/dolgoztam, kivetel nelkul mind nagyon pengek voltak, es/vagy ismertek az uzleti es technologiai rendszereket es folyamatokat, amikkel dolgozni kellett - magyarul szinte azonnal produktivak voltak, nem kellett 3-6 honapig fogni a kezuket az elejen.

Ha nincs jelentkezo, vagy nagyon gagyi, akkor nem kinalsz eleg penzt, ez ilyen egyszeru, hidd el, a £750+ napidijas piacon nincs ilyen jellegu problema ;)

Vagy pedig az ember több pénzt akar, mint amennyit alkalmazottként kaphatna, ezért ha a cég őt akarja, akkor nem munkaszerződéssel, hanem kontraktorként foglalkoztatják.

Persze nem minden cég hajlandó ezt megcsinálni.

Van egy haverom, aki miután végiggondolta, hogy Angliában neki baromira nem éri meg alkalmazottként dolgozni, úgy gondolta, keres kontraktor munkát.
Azt mondta, olyan cégekkel beszélt, ahol 6 meg 9 hónapja nem sikerült betölteni pozíciókat. Azonnal felvették volna alkalmazottként, de mivel ő azt nem akarta, így inkább nem vették fel, hanem vártak még. Gondolom a csodára.
A srác azóta már nem Angliában él, és jól megvan.

Csodalkozom, hogy meg senki nem irta: Berlin

Pros:
- 99%, hogy nem kell tudni nemetul
- Borzasztoan konnyu IT melot talalni, nagyon erdekeseket is garmadaval
- Igaz a mondas, hogy van Nemetorszag meg van Berlin, szoval a sztereotipikus nemetek altalaban nem itt laknak
- Ha keszen vagy a papirmunkaval es sikerult kecot talalni, kb semmi burokratikus motyoval nem kell foglalkozni
- Csaladbarat varos, tele van parkokkal, egyaltalan nem olyan zsufolt mint Budapest, annak ellenere, hogy ketszer annyian lakjak
- Bringaut _mindenhova_
- 1 ora 10 perc repulovel Budapest, olcso a repjegy
- Kultura, bulik (ha erdekel)

Cons:
- Nem fogod fossa keresni magad, de cserebe olcso a varos (olyan 60-%al dragabb mint BP, ez is elsosorban a lakashiany miatt jon ossze)

Fizuk (eves), olyan 55k-tol 80k-ig tudastol fuggoen, de nyilvan van feljebb.

Kétszer költöztem új országba, kétszer szoptam be ezeket a kalkulátorokat :). Mindenütt van annyi egyedi dolog, hogy nehéz jól felkészülni előre. A bérszínvonal, a kaja ára, a lakbérek kiderülnek a netről, de pl. az adózás összehasonlíthatatlan. Berlinben még nem voltam, de Zürichben pl. érdekes, hogy az ember maga fizeti az egészségbiztosítását, és habár szimpatikusabb rendszer, mint az otthoni TB, de anyagilag szignifikáns tényező.

Na ja, felesegemnek volt egy betegsege ami mint kiderult azonnal beavatkozast igenyelt es masnap reggel 9kor megmutottek.

- Az orvos reszletesen pontrol pontra elmagyarazta mit fog csinalni, felvazolta a lehetosegeket es o valaszhatott melyiket szeretne
- Ketagyas szipi-szupi szoba, ingyen kave, tea, gyumolcsok
- Napi otszori kaja, etlaprol lehetett valasztani mit szeretnel
- Amig a muto elott vart 10 percet raadtak egy elomelegitett takarot
- Ha kiment a szobabol a noverek mindig erdeklodtek, hogy hogy erzi magat.
- stb, szoval amit elvarsz a penzedert

es Berlin elvileg szegeny varos

Na, a Medicover...

Budapesten vagyok, régebben Cafeteriára lehetett választani egészségügyi ellátásként őket. Aztán ez megszűnt, de én maradtam, mert földrajzilag a közelben voltak a rendelőik, így esetenként fizettem az ellátásért. Azt tapasztaltam, hogy a lehető legtovább húzzák a vizsgálatokat, és három--négy ilyen manőver vége mindig valamiféle "két kalmopirin, meleg tea" jellegű jótanács volt.

Egy exkollégám orvos apja egy darabig Medicoveres volt, de otthagyta őket, mert a nagy szakmai tapasztalata ellenére hiába tudott diagnosztizálni elsőre, el kellett küldenie a látogatókat a lehető legtöbb fajta vizsgálatokra.

Eddig még nem is volna gond, mert a piacról él mindenki, de amikor nemrég a Medicoveres kardiológus 24 órás vérnyomásvizsgálatot írt fel nekem, és a telefonos egyeztetésnél mondta a koordinátor, hogy ezt csak szerződéssel lehet, akkor eléggé meghökkentem, és meghökkent a kardiológus is, merthogy őt nem tájékoztatták erről a pár hónappal azelőtt meghozott bölcs döntésről. Szerződést próbáltam kötni velük még egy--két évvel azelőtt, és el is küldtem nekik a kitöltött egészségügyi állapotfelmérőt (amin gyakorlatilag semmiféle rizikófaktor nem szerepelt, a valóságnak megfelelően), de miután egyszerűen tojtak válaszolni, én sem erőltettem. (A vérnyomásmérést aztán a kardiológus másik munkahelyén sikerült megejteni és negatív lett.)

Szóval, ma a budapesti Medicover nem az a cég, aminek szívesen fizetek.

Habár Zürichben tényleg jók a bérek, de az árak is el vannak szállva itt-ott. Persze van az a felállás (tudásszint, családi állapot, igényességi szint, stb.), amivel Zürichben bőven jobban jár az ember, de azért nem ajánlanám bárkinek. Alaposan utána kell számolni.

En ezzel a 99% nem kell a nemet nem ertek egyet, ha csak nem programozoi oldalrol kozelitjuk meg a dolgokat.
Mint rendszergazda/cisco-s en konkretan nem talaltam melot, pedig 10+ felett volt intejura valo felkeres, de amikor kiderult hogy nulla nemet tudasom van, akkor kozoltek hogy sajna enelkul nem fog menni.

Szoval csak segitsegkent mondanam azoknak, akik szentul meg vannak gyozodve arrol hogy nem kell a nemet hogy de igen is kell.
Amugy persze lehet mondani hogy velem van/volt a gond, de azert napi szinten, amikor dublinban gondolkodtam volt 3-4 hivasom ugy hogy meg fizettek volna a koltozest is. Ezenkivul londonbol is "basztatnak" napi szinten hogy van ez meg az 30-65k kozotti cisco, linux/windows kombos allasokkal a linkedin-rol.

Na mindegy persze nem okoskodni akarok, mert nyilvan mindenkinek egyedi a sajat tapasztalata es mindig az a mervado. Nekem nem sikerult 3+ honap alatt semmit osszehoznom, ugy hogy kozben a jelenlegi melohelyem felajanlotta a tavkarbantartast, ami azert nem kis szo, mert tobb mint a fele megmarad az angol fizumnak es lakhatunk otthon. Ezt azert emlitettem hogy lasd, azert van itt nemi tudas, de a naciknak nem kellettem... :(
Bezzeg a "gonosz" es nagyon utlat francia cegem, kis vacillalas utan rabolintott a tavoli melora, mert bejottem nekik.

Amugy az osszes hup-os lehetoseget felhasznaltam infobol es emberekbol (mit, hogy merre) a nemet melokeresessel kapcsolatban, de nem ment sajna.

Ez mikor volt? En masfel eve vagyok itt a femilivel, az egyik baratom egy eve koltozott ki es egyikonk se beszeli a nyelvet olyan szinten ami egy echte nemet munkahelyen elvarhato lenne.

Ennek ellenere mindketten dolgozunk, en devops (amcsi ceg) o scala (sved ceg) fejlesztokent. Most nincs is nemet munkatarsam.

Networkos/rendszergazdakent elkepzelheto hogy mas a taj, erre nincs ralatasom.

Par honapja volt.

Gyakorlatilag a mult evi 2.-ik font bedoles utan (asszem Szeptember kornyeken volt) kezdtem el gondolkodni nagyon hogy itt gaz lesz. Ugy nez ki hogy be is jott a szamitas, mert a kaja + energia atom szinten felment es ez csak a jeghegy csucsa.

Mondjuk nekem van 3 "gyerekem" (az egyik mar felnott), szoval en nem tudok csak ugy ugralni.
A penz, amit innen kivettunk a hazbol, azt meg teljesen kizart hogy befektessem egy nemet kikoltozos "gyakorlatozasba".
Ez az angol 12 eves turne, tobb mint eleg volt nekunk. :)

Igen az a ceg is megvolt.
A United Interneten keresztul jelentkeztem.

Mar nem vagom hogy ez a normal 1&1 webes formon keresztul volt-e vagy csak siman a United-en keresztul.
De hogy oszinte legyek tenyleg nem ertem oket.
Ha a nagykepu angoloknak jo vagyok, akkor siman nem ertem hogy miert nem jo a 10+ evnyi tapasztalat a nemeteknek, ahol allitolag atom nagy hiany van IT-s emberbol.

Én jól beszélek németül és hasonló területen dolgozom. De hiába, ilyenkor a felmondási idő+kiköltözésre húzzák a szájukat, hiába van bankszámlám, adószámom, és mivel éltem kint, a rendszert is ismerem. (pl. lakásbérlés bonyolultsága)

----------
rohamkocka

https://careers.google.com/jobs#!t=jo&jid=/google/data-center-hardware-…;

Vagy esetleg SRE is szóba jöhet, ami devops-szerűség, de azt most épp nem találtam.

Bármelyik országba mész, csak angol fog kellene, az tuti. Tudok küldeni meghívót. Nehéz lesz bejutni, de egy próbát megér.

Én már kiírtam linkedinre, hogy hagyjanak békén Németországgal. Az nyilván az én egyéni szociális problémám, hogy nem bírnék olyan helyen élni, ahol németül karattyolnak, illetve az arrogáns németekből is pont elegem lett itthonról.

Megnéztem mennyi ez a pénz nettóban: 2700-3800/hó. Nem egy hasraesős összeg. Ha hasonló lakást bérelnék ott, mint itthon, már a hazai fizetésem közelébe esnék. Plusz az általánosan magasabb árak, hazaút költsége, és még az a pénz, amiért az ember hajnaldó elköltözni egy idegen országba, hacsak nem kalandvágyó fiatal. Mindent összevetve egyértelműen mínuszos lenne egy kiköltözés.

Szűk ismerősi mintát alapul véve azok mennek ki Németországba, akik az itthoni IT bérekről szóló cikkekre úgy reagálnak, hogy "mese habbal". A többség ha menne, akkor Svájcba vagy Londonba, néhányan Észak-Amerikába. Van még egy-két egzotikusabb célpont, ami már kint lévő családtagok miatt jön szóba. Ketten elmentek Németországba, de másban fel sem merült, mint célország.

Nem a penz miatt koltoztem ki, ugyanezt az eletszinvonalat 7 eve mar elertem Budapesten, sot ennek akar felette is voltam otthoni viszonyok kozott.

Alapvetoen ket dolog jatszott szerepet a koltozesben, az egyik a - szerintem - egeszsegesebb tarsadalmi szocializacio a jelenlegi es upcoming gyerekeimnek, a masik meg az hogy itt olyan cuccokkal foglalkozhatok amik igazan bleeding-edge technologiak es csilliard useren kell skalazodni.

Ezt az arrogans nemet sztereotipiat en is hasonloan gondoltam amig nem lettek nemet munkatarsaim/barataim es lehet, hogy bajoroknal igy van, itt nem tapasztaltam.

Ez a társadalmi szocializáció terén sem vagyok elájulva tőlük. Nagyon nem tetszik a magyar, de ezt nem olyanra cserélném le, ahol tízezrek vernek szét egy várost, mert nem tetszik nekik, hogy a világ vezetői beszélnek. Antifák, legalább itthoni szinten lévő szélsőjobb, plusz a mainstreamre jellemző SJW mentalitás. Közben meg ha úgy van, eladják az elveiket pár euróért (lásd T-csoport itthoni tevékenysége, vagy a törökökkel szemben sem léptek fel érdemben addig, amíg nem kezdtek el német cégekek baszogatni). Ez nekem egyáltalán nem tűnik utópiának, vagy akár csak olyannak, amiben élni szeretnék. Inkább keresek egy arany középutat.

UP

Kaptam egy megkeresést Luxemburgból és érdekelne, hogy milyen arrafelé az IT világ? Jól gondolom, hogy hasonló, mint pl Hollandia, vagy Svájc? Milyen fizuk vannak? Mennyire drága a lakhatás?
Van valakinek konkrét tapasztalata?