Okosórám (nem fitnessz karkötő) ...

Címkék

van.
7% (40 szavazat)
nincs.
18% (97 szavazat)
nincs, de lesz.
6% (31 szavazat)
nincs és nem is lesz.
34% (185 szavazat)
van, de többet nem lesz.
2% (9 szavazat)
van és lesz a jövőben is.
5% (27 szavazat)
nincs, még nem tudom, hogy lesz-e valaha.
25% (135 szavazat)
Egyéb leírom.
2% (9 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
2% (10 szavazat)
Összes szavazat: 543

Hozzászólások

Az okosora tipukusan egy olyan gadget, aminek keresni kell a gyakorlati celjat. Ugye a napi szintu akkutoltogetesert cserebe elvarna az ember pozitivumokat is, de hogy a notification-oket mutatja meg esetleg az idojarast, hatize, nem igazan nagy 'unique selling point'. Ja es persze mindezt csak akkor, ha a kozelben van a telefonod is (tisztelet a kivetelnek).

Pedig rá lehet kapni. A Mi Band 2-ről gondolkodok egy Samsung Gear S3 Frontier-re upgrade-elni. Még nem tudom, hogy kell-e, de erős a késztetés. A telefon a közelben van az ok, de szabadon mozogsz a lakásban, munkahelyen anélkül, hogy a telefon "rajtad lenne" és megjönnek az üzenetek, figyelmeztetések egyből az egy tök kényelmes dolog.

Az első olyan okosóra a TAG Connected után, amire azt mondom, hogy talán itt az ideje egynek.

--
trey @ gépház

En is kenyelem miatt vettem anno egy Pebble, igy nem kell egyfolytaban elovennem a telefonomat, hogy lassam jott-e uzenet es kitol. Tarsasagban emiatt sokkal szocialisabbnak tunok, mert nem nezegetem egyfolytaban a telefont. :>

Pebble Steel (az elso verzio) raadasul profin nez ki es kb. 8 naponta toltom. Kar, hogy bizonytalan a marka jovoje, miutan megvette a Fitbit vagy ki.

Pedig nekem sokat jelent a saját Classic Pebble-m.

- A telefonom állandóan le van halkítva csak az óra jelzi a hívásaimat, különsen jó egy megbeszélés alatt.
- Ha üzenetem jön azt azonnal észreveszem és telefont csak akkor keresem elő, ha érdemesnek találom az egész üzenet azonnali elolvasására.

"sokkal kultúráltabb folyton a csuklóra lebámulva azt basztatni "

Azért az más, ha az ember folyton a zsebébe nyúlkál, előrángatja a telefonját, meg az, ha egy pillantást vet a csuklójára. Ráadásul jelez, ha jön valami, nem kell folyton bámulni, csak ha tényleg van valami. (Ez igaz a telefonra is ugye)

Amikor még nem volt mobiltelefon:

Értekezlet, kolléga gyakran a csuklójára pillant miközben a főnök beszél. Főnök: Sietsz valahova, vagy untatlak?

A változás csak annyi , hogy most már sokan nem a csuklójukat bámulják, hanem a telefonjukat. Ha visszatérünk a régi szokásokhoz, az attól még nem lesz kevésbé zavaró.

Na jó, de egy értekezlet közben amúgy se illik mással foglalkozni, függetlenül attól, hogy az órát nézi az ember, vagy az értesítéseit.

Más társaságban viszont elképzelhető, hogy oké, ha épp ránézel milyen sms-t vagy hívást kaptál, mondjuk baráti körben.

A változás az, hogy egy baráti körben ha az időt nézed, az tényleg az unatkozás jele, de ha teszem azt egy értesítésre figyelsz, az akár lehet fontos is.

„egy baráti körben ha az időt nézed, az tényleg az unatkozás jele, de ha teszem azt egy értesítésre figyelsz, az akár lehet fontos is.”

A Te számodra van különbség, de a társaság többi tagja legtöbb esetben nem tudja, hogy az időt nézted meg, vagy az értesítéseket. Az is csak neked jelent könnyebbséget, hogy nem kell előhúznod a telefont, hanem a karodon levő szerkezetet nyomkodod. Ha az asztalra kirakod a telefont, akkor nem kell előhúzni, és nagyjából ugyanannyi idő alatt meg tudod nézni az értesítést.

Nem azzal van problémám, hogy valaki okosórát használ, hanem azzal, hogy azt hiszi, az okosóra bámulása kevésbé zavaró a többiek számára.

Néha úgy érzem, az emberek kezdenek becsavarodni, azonnali válaszadási kényszerbetegségük van. Ismerős idegbeteg módon szitkozódva kapja elő a telefonját, hogy már megint üzentek, pedig szólt, hogy elfoglalt lesz. Aztán ahelyett, hogy lenémítaná, vagy lekapcsolná a netet, kényszeresen előkapja és válaszolgat a kis semmi üzenetekre halál idegesen.

A márka jövője sajnos eléggé biztos: vége van. A Fitbit nem vette meg a Pebblet, csak elvitt pár alkalmazottat, szabadalmat, meg sw-ket, magának a cégnek vége. Illetve hivatalosan is azt nyilatkozta a Fitbit hogy nem lesz több Pebble modell. Nekem is egy Steelem van, be is fizettem egy Time2-re, mert nagyon meg voltam vele elégedve. Sajnos ezt már soha nem fogom megkapni, de szerencsére volt annyit tartásuk, hogy legalább a pénzt visszaadták.

Sajnos én is így jártam, de nekem még előző verzióm sincs.
Évek óta szemeztem a Pebble-el, végre lett pénzem a Kickstarter kampányra, a Time 2 nagyon tetszett, erre így jártam, eladták a márkát.
Azóta is nézem az okosóra piacot, de szvsz nincs ár+tudás+értékben hasonló óra jelenleg.

Ez sajnos így van, én másra váltottam, szép meg jó, meg elvagyok vele, de közelében sincs a Pebblenek. Az igazából pont olyan volt első perctől amilyet szerettem volna: mint egy normál óra, ami amúgy rendelkezik sok extra funkcióval. Azt hiszem a legjobban az "always on" kijelző hiányzik, egyszerűen soha nem lesz jó ez a "felemelem a karom és detektálja" dolog, a színes-szagos csodakijelző meg ugye alkalmatlan arra hogy mindig menjen.

Egyébként meglepő módon az 1-2 naponta töltögetés engem nem zavar, pedig ettől tartottam a legjobban. A Pebblet is mindig ugyanoda tettem le az asztalomra este, most erre a helyre került az új óra indukciós/mágneses töltője, így arra teszem rá. Az persze más kérdés, hogy pl. hosszabb utazásnál plusz macera hogy vinni kell a töltőt (egy fullra töltött Pebble azért mindig kibírt annyit bőven, amennyit én nem vagyok itthon egyhuzamban).

nekem pont ez a bajom velük: így is sok a folyamatos 'zaj' ami jön, notificatiönök, minden szar. Legalább egy éve szoktam rá, hogy csak némított telefonnal járok, amire akkor nézek rá, amikor én akarok. Ezek nélkül viszont nem látom, hogy miben adna egy ilyen pozitívan az életemhez.

Pont, hogy kevesebb az zaj. A telefonom full kuss üzemmódban működik. A notofocation-ök pedig szűrve érkeznek a kezemre. Nem, nem messenger meg ilyen szarok. Hanem mondjuk naptár eventek, todo dolgok. Amiket fontos megtenni. 10-ed annyit nincs a telefon azóta a kezemben, mint korábban. Csak akkor veszem a kezembe, ha kell.

--
trey @ gépház

"Samsung Gear S3 Frontier-re upgrade-elni. "

Biztos vagy ebben? Nem ismerem konkrétan az általad említett modellt, de mint ha a Samsung elég zárt lenne a hardvereivel, megy más Androidos telón is, de nem olyan szép integráltan. Hogyhogy nem egy Android Wear-es kütyün gondolkozol?

Ez egy üzleti / munka eszköz, nem szórakoztató célra van. Ha valakinek fontos, hogy az értesítéseket megkapja, át tudja őket tekinteni telefon nélkül, akkor jó. Nekem pl. hatalmas előny volt néha, hogy villamoson nem kellett a zsebembe nyúlni, mert mikor teli a kezem, jött az értesítés az email-ről, láttam, hogy nem fontos, nem egy hiba miatt ordít egy ügyfél. Ugyan ez csak telefonnal mókás lett volna, mert nagyon nem tudtam volna kivenni a zsebemből úgy se a telefont, viszont idegeskedhettem volna :). Persze, lehet nagyívbe az ügyfélre, meg lehet pénzt is keresni.

Az, hogy a villamoson látnám, hogy az ügyfélnek baja van, nem csak akkor, amikor már tudok is tenni valamit, attól én nem hiszem, hogy javulna a hangulatom.
Ha meg abból élsz, hogy éjjel-nappal fogadod a hibajelentéseket, és vonulsz, mint egy mentő, akkor nem hinném, hogy az okosóra jelenti a megfelelő infrastruktúrát. Persze lehet kisipari módon csinálni az üzletet, meg normálisan is.

A Xiaomi Band 2 elég barátságos áron kapható a kínai web-áruházakban. Egy ilyen beszerzésén elgondolkodtam már.
Az aktivitásmérő ösztönző okokból hasznos lenne. Az hogy a mobiltelefon mellé terminál legyen (hívás-, sms-, egyéb üzenetjelzés, ébresztés, stb) annyira nem izgat.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A Mi Band 2 nem okosóra.

"Az hogy a mobiltelefon mellé terminál legyen (hívás-, sms-, egyéb üzenetjelzés, ébresztés, stb) annyira nem izgat."

A legtöbb okosóra az tudja azt, amit a Mi Band 2, csak jobban. Nyilván az áruk is más. Egyetlen problémám az okosórákkal - és ebben a Mi Band és társai mérföldekkel előbbre vannak - az az akkuidő. Egy okosóra kb. max. 4 napot (talán egy hetet) bír, a Mi Band 2 pedig akár 1 hónapot is egy töltéssel.

--
trey @ gépház

En nemreg kezdtem egy Mi Band 2-t hasznalni, de a 20 napos idoszak nem lesz meg vele.
- a gyari appba nem tudok belepni, maga az app jo, de az authentikaciot elb*sztak de nagyon
- van hozza masik app, a pulzus merest sokkal gyakrabban csinalja -> sokkal gyorsabban merul (ami nem gond, valamit valamiert)
- hivas/sms/uzenet jelzest nem allitottam be, az ebreszto funkcio viszont hasznos
- "okos" orara nem vagyom, amit a band2 tud az arahoz kepest az tokeletes (azt nem tudom, hogy tenyleg pontosan mer-e)

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"- a gyari appba nem tudok belepni, maga az app jo, de az authentikaciot elb*sztak de nagyon"

Jah, elsőre bonyolult lehet regisztráció, de utána semmi baj vele. Nekem a Mi Band-ról ment tökéletesen az átállás Mi Band2-re, sőt ez alatt az account alatt más Xiaomi eszközöm is van regisztrálva és az is működik szépen.

"de a 20 napos idoszak nem lesz meg vele"

A gyári app nem mér automatikusan pulzust, csak kézi indításra. Ha az alternatív appodban (pl. Mi Tools) állítasz időnkénti pulzusmérést, az nyilván csökkenti az időt.

"hivas/sms/uzenet jelzest nem allitottam be, az ebreszto funkcio viszont hasznos"

Pedig kurva jó. Főleg a visszatérő üzenetek, hogy valamit meg kell csinálni (ne felejts el felállni ha sok az idle, igyál, vedd be a vitamint, nekem a szemműtét után 3-5 óránkánt muszáj volt cseppenteni, ha elmarad nagy baj is lehetett volna, nagy segítség volt, hogy a karkötő baszogatott)

- "okos" orara nem vagyom, amit a band2 tud az arahoz kepest az tokeletes"

Valóban.

--
trey @ gépház

"ne felejts el felállni ha sok az idle"
Ez megvan, ez hasznos. Csak a hivas/sms/whatsapp dolgokat nem hasznalon. Emlekeztetoket is a telefonban (amugy 24 oraban rezegne a karkoto) :D

A regisztracio nem bonyolult, hanem lehetetlen (szerintem).
1. sajat email cim: a szerverem visszadobalta a xiaomi altal kuldott leveleket (SPF nem egyezett). Miutan ezt megoldottam tudtam kattintani a megerosito linkre, viszont kizarolag web-en tudtam belepni az feluletre, a telon csak egy feher kepernyo fogadott...
2. kiprobaltam a telon beallitott gmail cimmel -> siker, csinalt auth token-t, orul....
3. Mi Band App update -> auth token nem mukodik, be kellene lepnem...usernev/jelszo (jelszot ugye nem tudok, mivel sosem kaptam, csak token-t generalt)
4. "elfelejtett jelszo" -> visszaerkeztunk a nem megerkezo levelekhez (SPF/stb.) es mivel gmail nem tudok semmit kezdeni vele...
5. Mi Band Master telepit, orul, aztan gondolkozik: hogyan fogom a karkoto firmware-t frissiteni a jovoben?

Ha valaki tudna megoldast erre (auth. gond) annak orulnek. Alternativ fw. upgrade megoldasok leteznek, persze nulla garanciat adnak a mukodesre.

Bocs az offtopic-ert, lehet kellene egy Mi Band 2 temat inditanom :)

[szerk.]
Szerintem a gyari app is mer pulzust automatikusan ha az alvasfigyelot bekapcsolod, de gondolom csak estefele.
Kulonben hogy allapitana meg, hogy mikor alszol, ulhetsz este a TV elott is "mozdulatlanul".

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha egyáltalán hordanék karórát, akkor gondolom lenne okosórám, mert látom az értelmes felhasználási módját.
De nem hordok karórát egyáltalán, így nincs, és nem is lesz.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Hiányolom a "volt, de már nincs" opciót. Egy Samsung Gear S2-t nyertem egy játékon, de másfél hónapnyi próba során sem sikerült rákapni. Bár ebben lehet, hogy szerepe volt a Tizen alkalmazásbolt "választékának", lehet, hogy egy Androidos vagy iOS-es óra tulaja többet tud kihozni belőle.

Majd, ha ide tudom hívni vele a kocsimat, és ide is jön: "Kitt, a hátsó bejárathoz!" tüttürürű tüptürürű tottororattotó!

van, de nem hordom. kaptam ajándékként, mert akkortájt gondolkoztam rajta, de aztán rájöttem, hogy a sűrű töltés, esetében naponta, nem az én világom. így a fiókban van. igaz a telefonomat is naponta kell tölteni, de az kevésbé zavar, mert alvásnál nem akarom, hogy nálam legyen, míg egy okosóránál ez hasznos lenne. persze ettől lesz eltérő vélemény, ez borítékolható. :-) alternatívaként gondolkozom egy mi band 2-őn.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nekem Moto 360 van meg az elso szeriabol es nagyon meg valok vele elegedve. Elnezve a mai kinalatot nem nagyon latom mit vennek, ha tortenne vele valami. Az meg nem latszik, hogy az uj tulaj (Lenovo) mit akar csinalni ezzel a termekvonallal.

A karórám nekem éppen elég "okos" (citizen promaster super skyhawk), kifejezetten okosórám nem lesz.
Lenovo G02 karkötőm van, mivel úgy döntöttem, hogy kicsit egészségesebben kéne élni. Aktivitás mérő, és
alap értesítő fogadásra elég. Pont annyit tud, és olyan méretben/árban/üzemidővel ami még belefér. Aktivitás mérő, és értesítés fogadás, és annyi. Még pulzus mérő sincsen rajta :) A két eszköz több mint ami egy "cybergyereknek" kell :D

-42-

Most egy Apple Watch Series 2 van a kezemen ez van nappali hasznalatra, ejszaka meg fel szoktam tenni az elso generacios "Series 0"-at, amin meg alvasfigyelo appokat futtatok. Ez az S0 most eppen kolcson van adva, mert egy cimbora kivancsi ra, hogy mire lenne neki jo, ha venne egyet. En megszoktam, jonnek az ertesitesek, csorog, ha hivnak stb. Keves appot hasznalok rajta, a fitnessz dolgok pedig teljesen hidegenhagynak.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Nincs, de rég gondolkodom rajta. Moto360 tetszett formára és design-ra, de állítólag sok vele a baj.

havernak van (asszem i-valami), szereti. Nem utolsó, hogy amióta megvan neki, nincs felhangosítva a telefonja.

--
jAzz

El tudok képzelni olyan szolgáltatásokat, ami miatt azt mondanám, hogy kéne. Meg egy csomó más paramétert, ami miatt meg nem.

Egy okos órát láttam kiállítva, valami Samsung eszköz volt. Nem tetszett, hogy csak Samsung appok voltak rajta. Pl. google maps nem volt rajta, ami nélkül biztos nem vennék ilyesmit (nem tudom, hogy telepíthető-e rá más app, lehet, hogy igen, nagy hirtelen nem láttam ilyen opciót)

Ha lehet telefonhívást fogadni vele (valami headsettel), lehet google map-et használni (útvonaltervezéssel, navigálással), lehetne elolvasni emaileket, üzeneteket, és mutatja a kombinált naptáramból a teendőket akkor a legtöbb olyan esetet lefednénk, amikor a telefont a zsebemből elő kell halásznom az utcán. Ennek örülnék.

De ez nem jelenti azt, hogy ha van ilyen eszköz, rohannék megvenni azonnal. Talán. Majd egyszer. Esetleg valami ünnepre ezt kérem, ha az asszonynak nincs ötlete, és az ára, mérete, alakja, töltések közötti idő, stb. nem gáz.

Mindenesetre annyira nem izgat a téma, hogy nézzem, milyen típusok vannak és melyik mit tud.

Moto 360-am van. Mivel a telefon meghosszabbítására használom, így a jövőben is maradni fog. Viszont nagyobb gond az, hogy mi lesz az utódja :/

Fedora 25, Thinkpad x220

Nekem nagyrészt egész nap némán van a telefonom. Egyszerűen idegesít a csipogása csiripelése. Óránként egyszer vetek rá egy pillantást, hogy valaki próbálkozott-e elérni :) Ha meg társaságban vagyok, akkor jó mélyen eldugom a kabátom zsebébe.

A frász kiverne, ha egész nap csipogna, meg bizbazolna valami a csuklómon. Ettől függetlenül látom értelmét bizonyos esetekben. Pl. kisebb gyermekeknek nyomkövető óra.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Nincs, és nem tudom, hogy volt-e valaha.

*nincs, még nem tudom, hogy lesz-e valaha.

Majd meglatjuk, van egy fitbit charge-om, azt szeretem, de okos orara egyelore nem vagyom igazan.
Amit ez tud, az eleg.

Futashoz van GPS-es ora. Van hozza egy pulzusmero, de okosoras feature-jei nincsenek.

1991 óta egy: CASIO AE-1000W
Figyelmeztetés kell vagy időmérni kell valamit megfelel. Zónaidő, stb...

Engem nem fogott meg, hogy a telefonom értesítései a karomra érkezzenek és ezért kiadjak 100.000Ft-ot.

A Withings Activite minek számít? :)

Van egy Pebble-m, aktivan hasznalom. A toltesi ido teljesen jo, furdeskor szoktam tolteni, azalatt feltolt maxra (3-4 napig birja, ennel azert gyakrabban furdok).

Funkcionalitasa nekem megfelel, foleg az ertesiteseket meg a medialejatszo vezerlojet hasznalom rajta. A kepernyoje mar csikozodik (tipushiba volt, egyszer gariban csereltek, de mar nincs utanpotlas), ha teljesen megadja magat, akkor szetszedem, es megcsinalom, ha nem megy, akkor valoszinuleg nem lesz utoda. Esetleg korbenezek Androidos vonalon, talan azok kozt van olyan, ami bir legalabb 2 napot.

Egyebkent ceges ajandek volt a korabbi munkahelyemen. A legtobben elajandekoztak/eladtak, alig akad par ember, aki meg mindig hasznalna a 700-bol. Pedig az egyik fejleszto meg appot is irt ra..

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Épp ma rendeltem be az alkatrészeket egy építéséhez, mert olcsó, napfényben látható, nem fitness-es, csak értesítésekre és nem appok futtatására használhatót nem találtam. Kínai vacak lenne, de bizonytalan szoftverre nem adok. Volt a legelső okosórának szerintem nevezhető Sony LiveView (imádtam), aztán a többi már nekem feleslegesen sokat tudott, ÉS rohadt drága is lett (nemá, hogy 60-80-100e kell legyen egy gyakorlatilag értesítésekre jó valami), hangsúlyozom, nem érdekelt a lépésszámláló, annélkül se híztam el.

(Ha van érdeklődés, lehet kiköt a project egy blog-ban, az arduino-ra épített "retrowatch" néven ismert project adta az inspirációt, életem első arduino project-je lesz, funkciókra tényleg csak óra és bluetooth-on átlőtt rövid notification-ök a cél, oled kijelzőn, jelenleg 128x60 pixelen, aksi méret még nincs, jelenleg a kijelző és az arduino nano van meg alá, illetve keresem a tokozást, ez utóbbi még titok :).)

Van rendes órám. Nem vagyok techbuzi. Mindenki azzal jön, hogy védd a környezetet, végy elektromos autót, tüntess a szélerőművekért, kapcsold le a géped a Föld napján, de az elektromos autó akkuja 5 év alatt veszélyes hulladék lesz, előállítani is környezetszennyező, a szélerőművek kiegészítő erőművek és elképesztően drága tárolni az energiát, akik meg a Föld napja miatt kapcsolják le a gépet, valószínűleg divatból teszik és ész nélkül veszik az újabb és újabb kütyüket. Amíg fenntartjuk ezt a pazarló életmódot, addig képmutatás a zöld divatot híresztelni, gyakorlatilag ész nélkül. Szerintem.

Elektromos autó kapcsán én is mostanában sokat hallottam az akkumulátorokat érintő kérdéseket, illetve épp hallgatnak a ritka földfémek kapcsán a cikkek, de várj csak, mintha pont erről olvastam volna, hogy több startup, és kutatás is folyik ebben a témában. Lehet az aksikkal kapcsolatban is lesz megoldás. Nem mondom, hogy mindent lehessen, de az ellenkezőjét se szeretném. Nem tudom van-e globális felmelegedés, de sokminden mást se tudok, lehet csak jó üzlet és elhitethető társadalmi szinten a zöld energia jósága, de lehet tényleg jobb megoldás, mint a jelenlegi. Majd kiderül.

A Föld napja jelképes, és nem önmagában értékes cselekvés, hanem a hatása, hogy egy pillanatra a figyelme erre a kérdésre irányul mindenkinek. Ha utána csak kicsit máshogy cselekszik, már megérte.

(2 évente veszek telefont, 5-6 évente laptopot, de lehet a következő telefonom is 3-4 év múlva lesz csak. 20+ év feletti a TV-m, bár ő már lehet többet fogyaszt, mint kéne neki, majd egyszer megáll, akkor kidobom. Más felesleges eszközt nem szivesen veszek, ha mégis, elajándékozom, most pl. van pár fülesem, amiket lehet elajándékozok, mert alkatrésznek vannak csak. Nem tudom hogy tehetnék többet a témában.)

"Nem tudom van-e globális felmelegedés"

Van. Ahogy globális lehűlés is volt. Inkább az a kérdés, hogy mennyire járul hozzá a természetes folyamathoz, hogy pl. a férfi populáció jelentős hányada munka vagy iskola után számítógépes játékokkal játszik szinte minden nap.

"Más felesleges eszközt nem szivesen veszek, ha mégis, elajándékozom"

+1

Ha a 15 éves Toyota Priusban még hibátlan az akku, akkor a villanyautók többségének sem kell kukáznia 5 év után az akkuját. Ráadásul nagyrészt újrafelhasználható, tehát nem a roncstelepen fogja szennyezni a környezetet, hanem visszavásárolják vagy egy új árába beszámítják, amikor kileheli a lelkét.

Okosórám nincs, és nem is lesz. Órát sem hordok, a mobilkorszak óta a telefonon mindig látom, hogy mennyi az idő. Persze ha kéne valami karóra, és filléresek lennének az okosórák (ahogy pl. az egyszerű, LCD-s órák azok), akkor lehet bepróbálnék egyet kütyük iránti kíváncsiságból, de ezeken az elszállt árakon garantáltan nem veszek soha. Szerintem eléggé eleresztve kell lenni anyagilag, hogy az ember érdemi összegeket költsön egy olyan kütyüre, amelynek nincs érdemi szolgáltatása. Ha pénzt akarok kütyüre elkölteni, akkor inkább olyanra költök, az okosóra árát inkább olyanba ölöm, amire szükségem is van, jobb laptop, jobb telefon, jobb füles, e-könyvolvasó, stb., mindnek több haszna van, mint egy okosórának. Esetleg ha tényleg valami értelmetlen, nyomkodni-játszani való hülyeségre is költök majd, az inkább lesz netbook, vagy málnapécészerű gép, stb., mint okosóra. Hasonlóan vélekedek a táblagépről is. Amire egy táblagép elég, arra egy telefon is, amire pedig nem elég, arra úgyis PC kell.

Egészségügyi adatok mérése céljából több okosórát és okoskarkötőt is teszteltünk. Lehet, hogy van a piacon olyan, amelyik valóban megbízható, de a 100e forint alatti okosórák egyike sem mérte megbízhatóan a pulusszámot, a lépésszámról nem is beszélve. Volt, amelyik 72-es valós pulzusszámnál kiírta, hogy szerinte 160 a pulzusom, és szívrohamot kaptam. A Moto 360 szerint meg én vagyok a világ élsportolója: reggel 8-kor felvettem, autóval melózni mentem, és 9 óra után nem sokkal, miközben épp egy értekezleten ültem, a Health-nak átküldte az üzenetet, miszerint a mai napi edzéstervemet 4700 lépésszámmal teljesítettem. Lehet, hogy az autóval megtett távolságot átszámolta lépésre? Sose tudjuk meg...

Van egy párezer forintos kínai vacakom, nem nevezném okosórának, de papíron az. Van vele baj, de ami konkrétan zavar, az bármilyen órának a sajátossága. Ha laptopon gépelek pont ott van az óra szíja a csuklómon, ahol a laptop alsó széle is. Simán beleakad néha ahogy fel-le mozog a kezem.

Volt (fitbit), futashoz terveztem hasznalni, sajnos a csuklom nem birta (nem cserelheto) a muanyag/szilikon pantot ugyhogy tovabbadtam. A jovoben talan lesz megint.

Most hogy végigfutottam a hozzászólásokat derült ki számomra, hogy kb mire jó egy ilyen kütyü, így el tudtam dönteni hogy nem is lesz sose ilyenem. Van egyéb dolog amibe önteni tudom a felesleges pénzt.