Proxmox-ot mennyire használják az itthoni cégek?

Üdvözletem!

A fenti kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy vajon ma hányan használhatnak Proxmox-ot Magyarországon? Van valakinek tudomása arról, hogy mennyire elterjedt, illetve, hogy érdemes-e a hozzá tartozó tudást fejleszteni?
Köszi!

Hozzászólások

Ismerek olyan embereket akik hasznaljak es szeretik. Hogy erre lehet-e piacot epiteni azt nem tudom.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears | Refactor Zone

Mi is használjuk mind belső hálózati, mind éles környezetben.

+2 akiket tudok, hogy hasznaljak
-1 en mar nem hasznalom (egyebkent szerettem)

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ismerek olyanokat akik használják, és nekünk is van egy ilyen belső éles gépünk - teljes megelégedettséggel :-)

Használom is, ügyfélnek is csináltam.

Szerintem attól függ, milyen irányba akarsz menni. Nagyvállalati környezetben Vmware, Hyper-v, Citrix megy 99%-ban (nem feltétlen ebben a sorrendben). Tehát ilyen irányban Proxmox tudás nem előny és nem sokat ér.

szerintem a cegnek vannak erdekes huzasai, ez is lehet egy ok. egyet emelnek ki a 3 -> 4 verziovaltasnal: ugy szuntettek meg a support-jat az elozo verzionak, hogy az ujban pl. nincs live-migration lxc-n (kvm-en meg nem sokat er ami azt illeti, ertsd tul lassu), az elozoben volt openvz-n. es igertek, hogy lesz az ujban is. ez egy meglehetosen fajo pont nekunk, foleg annak fenyben, hogy kb ~1 eve van ra ismert megoldas csak nem implementaljak proxmox-ek. a legkevesbe tetszo dolog az volt, hogy amikor erre tobben rakerdeztek, akkor a support/developer azt mondta, hogy ez a funkcio (live-migration) nem mukodott jol/nem volt supported a 3-asban sem. ez pedig tobb mint nevetseges, mert egyreszt feature-list-en szerepel masreszt teljesen stabilan mukodott nekem is, valamint tobben is irtak valaszul, hogy naluk sem volt gond.
erdekes hozzaallas ez mindenesetre. bar hozzateszem mi hazon belul hasznaljuk csak es subscription-unk sincs.

ez a megszokott és elterjedt. Döntéshozók ezeket ismerik, megkockáztatom, hogy a 99%-uk még csak nem is hallott róla.
Plusz vannak dolgok, amik miatt ezeket választják. Pl. ha a Hyper-V-t datatacenter verzióra teszed, akkor utána annyi Windows VM-et teszel rá, amennyit akarsz. Ergo nem kell se volume license-t venned se egyenként. Szóval akár spórolhatsz is vele, ha komolyabb Windows-os környezeted van.
Azt mondjuk nem tudom, hogy a Proxmox supportja milyen, de vannak bizonyos területek, ahol a kereskedelmi support megléte és minősége is lényeges szempont szokott lenni.

hassználjuk saját magunknak is, ügyfélnek is. van support szerződésünk is hozzá.
ha nálunk akarnál dolgozni akkor a proxmox tudás kifejezett előny :D

--
Gábriel Ákos
http://ixenit.com

Miért, keresnek hozzátok embert? :D

Előző munkahelyemen volt egy 2 gépes cluster, de az nem volt teljesen "beállítva". Ott találkoztam vele először, aztán otthon csináltam meg a 2 gépes cluster-t "teljesen", de mivel arra a pár szerverre nem éri meg 2 gépet kerregtetni, inkább standalone módba használom..

Embert ugyan nem keresünk, de van egy szép nagy proxmox clusterünk + külön ceph cluster. Egy mély, átfogó tudással rendelkező ember aki ért a ceph-hez + a proxmox-hoz nagyon nagy előnnyel indulna, szerintem érdemes lenne a proxmox mellé a ceph-et is nézned

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A ceph clustert virtualizáció alatt is létrehozhatod nyugodtan, kisérletezni tökéletes (mi a nagyobb beavatkozásokat egy 5 node-os virtualizált clusteren szoktuk előbb elvégezni a tapasztalások végett).
Értelemszerűen valós vasak alatt más dolgok is felmerülnek, viszont egy ~5 gépből álló cluster, ami össze van húzva 2x10 gb-vel nem éppen az otthoni körülmények között kivitelezhető dolog ;)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Elozo cegemben csinaltam egy kis proxmox installt, ha jol tudom meg ma is megvan. Csak par VM futott rajta, de azok fontosak voltak (ugyvitel, mail, webaruhaz), nem volt problema/meglepetes a proxmox-szal, igaz, kulonosebben advanced dolgokat nem hasznaltam. (Sajat scriptes, libvirtes KVM-rol migraltam ra.)

Szerintem nem éri meg kifejezetten Proxmox-specifikus tudásra rámenni. Nem azért, mert rossz lenne, de akármilyen tetszés szerinti Linuxot is tudsz használni helyette, általad preferált virtualizációval, ha értesz hozzá. A Proxmox inkább való kevésbé profiknak, akik maguk nem tudnak ilyen megoldást kifaragni maguknak, és inkább kész megoldáshoz nyúlnak.

Épp most raktam össze egy Hardened Proxmox megoldást próbaképp az új VE 5.0 beta1 verzióval, grsec + ZFS + AppArmor mount restrictions kernellel. PaX+RAP nélkül nem nagyon javasolnám az LXC használatát, mert könnyen ki lehet jönni a konténerekből egy kernel hiba révén, de így is vannak vele még apróbb infoleak problémák, amikre úgy tűnik nem gondoltak a fejlesztők...

Egyébként tudtommal van olyan hoszting itthon jelenleg is, ahol használják az ügyfelek kiszolgálására.

LXC hibával kapcsolatban unprivileged módú létrehozással kiküszöbölve. 4.4 már GUI-ról is tudja, előtte CLI-ből kellett paraméterezni, de lehet.
Az 5.0-ás tapasztalatok érdekelnek, nem lennék elkeseredve, ha itt lejegyeznéd. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."