Kutya, macska ....

Címkék

Kutya
34% (181 szavazat)
Macska
21% (112 szavazat)
Mindegyik
19% (104 szavazat)
Egyik se
22% (115 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
4% (22 szavazat)
Összes szavazat: 534

Hozzászólások

Ember - szeretem az allatokat is, de a termeszetben. Nem hiszem hogy szegeny macskanak olyan jo, hogy egy herelessel megvonjak tole a vilag legnagyobb elvezetet. A lakasban tartott kutya meg vegkepp allatkinzas, neked hogy esne ha napi egyszer szarhatnal, es csak ha kinyitjak neked az ajtot hozza es kivisznek?

Lakásban tartott állattal én se értek egyet, de ettől függetlenül szeretem a kutyákat. Amíg szüleimmel laktam, kellően nagy telkünk volt, ott szabadon volt kutyám, ráadásul ezt ő megspékelte azzal hogy megoldotta magának a szabad kijárást. Szeretnék most is kutyát, de nem alkalmas rá a hely, talán majd ha lesz saját házam, kellően nagy telekkel, akkor örökbe fogadok egyet :)

Én napi egyszer szarok. :D A kutyát meg háromszor viszem le.
A macskától meg nem azért herélik, mert meg kell vonni tőle a világ legnagyobb élvezetét, hanem hogy maradjanak madarak.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az a tapasztalat, hogy a nőstény macskák sokkal inkább vadásznak madarakra, mint a kandúrok. Amelyik vadászós az ivartalanítva is vadászós marad. Azonkívül a madár nem "finom". Ritka, hogy a macska megegye a megölt madarat. Csak játszik vele. Az egér, de különösen a gyík viszont "finom". Amúgy a gyíkok is védettek.

Egy kerti nőstény macska, ha nincs ivartalanítva, akkor évente szül mondjuk 10 gyereket (alsó becslés). Ha ezek a macskák mind életben maradnának, akkor annyi macskának kellene lennie, hogy lépni sem lehetne tőlük. Mivel ezt nem tapasztaljuk, azt kell feltételeznünk, hogy a macskák nagy többsége nem marad életben, nem éri el az ivarérett kort.

Minek nevezzük azt, ha valaki hagyja, hogy a macskája évente szüljön 10 gyereket, aztán hagyja ezeket elpusztulni, vagy éppen direkt megöli. Én ezt állatkínzásnak nevezem.

--
ulysses.co.hu

nevezheted aminek akarod, akkor is ez a természet rendje, mivel az emberi beavatkozás nélkül is nagyjából ez, vagy ennél rosszabb lenne az arány.

de ezek szerint, amikor a macska, miután elfogta ez egeret, és ahelyett hogy gyorsan lelőné, vagy árammal agyonütné, v. valami hasonló kíméletes módon nyírná ki, játszani kezd vele, szépen lassan szekírozza halálra, akkor állatkínzást követ el.

ezért halál minden - állatkínzó - macskára!
:)

Szerintem pont a gyík nem finom, legalábbis a mienk nem szerette. Általában csak a végtagjait rágta le. Ellenben ha kisebb galambot fogott, azt többnyire tollastul megette. Csak a lábait hagyta meg, meg a csőrét, és néhány nagyobb tollát.

(A macskának kölyke van, az embernek gyereke.)

Egyrészt a kutya az egyik legjobban szobatisztaságra nevelhető állat, másrészt nem kötelező tartani, harmadrészt amíg nem volt kutyád, nem is várható el tőled, hogy értsd. ;)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Bizony. Vidéki vagyok, volt kutya a kertben. Volt bunkó rokon, kutya láncon, egyszer eszik. Most panelban lakom, lett egy kutyánk. Nem akartam mert úgy gondoltam nem kell kutya a lakásba. Első nap óta velünk alszik. Két évre rá, megláttam egy majdnem éhen halt kutyát, szétvert lábbal. Nekem adták, ő lett az én Pepim. Pepi azóta a kollégám, velem jár dolgozni. Mindig ott van mellettem, döcög utánam 3 lábon. Ha nincs keresem, hogy nincs-e baja. Teljesen részem lett. Heti 8-10 óránál többet nem vagyok nélküle. Az első kutya, Lujzi, nem alkalmas idegen helyeken mászkálásra, ő jobb szeret itthon. Ő a nagy sétákat szereti, így van úgy ketten elmegyünk a kicsi nélkül labdázni, sétálni. Viszont a saját irodánkba mindkettő jön. Az épületben már vagy 8-10 kutya van. Átjárnak az irodák közt játékot csórni a másiktól. Akinek nem volt kutya, úgy nem volt kutya, hogy megérezze a kutyája lelkét az nem fogja megérteni. Én nem bánok semmi kötöttséget amit a kutyák okoznak.

+1 millio !
Aki nem elt kozelsegben kutyaval - es az hogy kiskoromban az udvaron volt lancon egy, nem szamit - az nem fogja erteni. Nem erti, ahogy a veled egyutt elo kutya olvas a szemedbol, erzi ha szomoru vagy es csak szotlanul melled heveredik. Ha jo kedved van akkor csoval es minden porcikajaval lathatoan "vigyorog"... Ismered Te is kutyat, tudod mikor mi a baja, en peldaul ha csak elindul valamerre 90%-ban tudom mi a szandeka mit akar. Megvan a rutinja pedig lakasban el. Vegigutazta velunk Europat es teljesen csaladtagnak szamit... Rendszer van, agyra nem maszik fel es tudja a helyet de attol resze a mi kis csaladunknak... A legjobb stresszoldo es nem veletlenul vannak gyerekkorhaz latogato es idosek othonaba latogato terapias kutyak.

Jó, de mi a kérdés? Melyik van otthon, melyiket kedvelem jobban, vagy melyiket teszik Olaszországban a pizzára / Kínában a levesbe?

Az a "baj" velük, hogy éjszaka aktívak, amikor az ember alszik vagy aludna, ha nem zörögne a kis futtatójában. Ismerősnek van, elég sokat mesélt róla. Meg arról is, hogy mennyi időbe és pénzbe került a megfelelő kereket megtalálni, ami nem nyikorog éjjel, és tudnak tőle aludni, miközben a süni nyomja a km-eket. :)
Az ember társaságát nem igazán igényli, elvan magában is, nem társas lény, mint egy kutya. Az embert kb. pont lesz@rja. Mi gyerek mellé gondoltuk, mert tetszett neki. Az ismerőssel folytatott beszélgetés után viszont beláttuk, hogy gyerek mellé nem való.

Megcáfolnám. Tartástól függ, és hogy mennyit foglalkozol vele. Én pl. ha nem vagyok itthon, vagy egy nap valamiért nem veszem ki, másnap már szinte várja, hogy mikor veszem kézbe. Imád az ölemben aludni. Ha az ágyon vagyok, akkor odabújik a kezem alá, vagy teljesen befúrja magát a mellkasom vagy a hasam alá. Ugyanakkor látom rajta, ha vissza akar inkább menni, meg azt is, ha vissza akarom rakni és ő még nem akar. Van, hogy beszélek hozzá, és néz rám fel nagy szemekkel, mint aki minden szavam érti.
Játszani persze nem lehet úgy mint egy kutyával, sosem fog labdát visszahozni, meg ilyenek... De egy kis örökmozgó, és amit egy ágyon, párnák, pokrócok, takarók között leművel rohangálás, ki-be bújás, szaladgálás, az valami haláli. :) Mindezt úgy, hogy közben rám is mászik, vagy épp bebújik a kezem alá, hogy fogjam meg a hátát, és akkor nyújtózik egyet, nagyon aranyos.
Én pont a zajok miatt, és azért, mert alapvetően hűvösbe szeretek aludni (ez télen azt jelenti, hogy a szobába leveszem a fűtést), és neki meg kell a meleg, éjszakára kiviszem a fürdőszobába, bezárom az ajtót, és éjszakára is bekapcsolva hagyom a fűtést.
Ugyanakkor kisgyerek mellé valóban nem való, mert ha rosszul fogja meg, akkor tényleg szúr, vagy ha megijed, ekkor a kisgyerek elejtheti, eldobja, a süninek pedig akár a lába is eltörhet ettől... Bármennyire is kezes, természetéből adódóan "ijedős", felborzolja a tüskéit hirtelen mozdulatra, amit persze lehet hogy 2 másodperc múlva le is enged, de akkor sem ideális egy gyereknek. Nyilván nem lehet ráfeküdni, meggyomrozni sem... Bár ennek ellentmond, amikor ő fúrja be magát szinte alám. :) Továbbá figyelni kell rá hideg és változékony időben, nem mindegy, hogy mit eszik, és még szagokra is érzékeny, nekem pl. nem szereti a körömlakkot (megszáradva sem), erre rögtön harap, az erős citrusos szagokat (citrom facsarás után pl, hiába mosol szappannal kezet, érződik), valamint a tisztítószerek illatát sem, ezektől meg menekül.
--
"Sose a gép a hülye."

Kutyára szavaztam és ha minden igaz lesz egy kutyám ami 24/7-ben velem lesz és jelez ha lent vagy fent van a vércukorszintem :D

25 éve vannak macskáim, most van egy kutyám is. Hogy nem jó ezeket lakásban tartani, az hülyeség. A macskánál ez úgy van, hogyha kinn van a kertben, akkor be akar jönni, ha meg benn van (és éppen nem ül a billentyűzeten), akkor ki akar menni. A kutya meg mindig ott akar lenni, ahol én vagyok. Amúgy meg az emberek lármásak, koszosak, büdösek, betegségeket terjesztenek, nem valók lakásba:)
--
ulysses.co.hu

Naja... Amikor szüleimnek úgy kell kitessékelnie a lakásból estére aztán még méltatlankodik is, hogy este nem aludhat benn ágyban, csak kinn a műhelyben... Pedig az udvar nem pici. :)

De aztán találtak valami Jack Russell terrieres oldalt FB-n, az alapján nem ez az egyetlen "sanyarú sorsú" szobakukac.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Rögtön eszembe jutott a szavazásról az alábbi Schimán remekmű:
"Kutya, cica, mérési hiba.
Ikea praktiker, baumax és kika.
Analóg műszerekkel Gagarin is fika.
Gyros selected in a very little pita......"

Van kutya is, macska is.
Egyik sem járt még a lakásban.
A macska nincs ivartalintva.

A macskát jobban komálom. Nem kell neki semmi. Szabadon mozog, gyakran hazajön. :)
Tudom, a macska nem az én jószágom, hanem úgy döntött nálam lakik. Ezt szeretem benne. Ha nyaralni megyek, az ő ellátásáról nem kell gondoskodni. Megoldja.

Élelmes, túlélő, önálló, okos. Ezt szeretem benne.
A cukiság nem érdekel, és rendes kinti házimacskaként nyilván őt sem. :)
A környék csúcsragadozója.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Valahogy kiirthatatlanul el van terjedve az a kártékony hülyeség, hogy a macskák meg tudnak élni magukban. Nem tudnak. A kóbor macskák szeméten élnek. Ha meg nincs szemét, mert mondjuk télen hazamennek a nyaralók, akkor éhen halnak. Ez általában úgy következik be, hogy tavaszra annyira legyengül, hogy valami betegség elviszi. Sok ilyet látok.
--
ulysses.co.hu

Egy rendes házimacska (nem a túltenyésztett kedvencek) vadászik. Az enyém kimondottan madarakra. Nem szép, de ez van. Ezért is nincs madáretető az udvaromon. Ennyire nem terítek meg neki. :)

Amiről tebeszélsz, az a kidobott szobacicákra igaz, ami más kategória.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Nemhogy nem szép, kifejezetten rosszat teszel. Mivel messze túlszaporodott (és ezek szerint ehhez is hozzáteszed a magadét), így igen nagy mértékben veszélyezteti a madárpopulációt. Ráadásul a macska nem csak az élelemért, hanem sportból, szórakozásból is vadászik. A mottód alapján a macskád és az összes, hozzá hasonló kijáró macska kilövése lenne a megoldás. Pedig szeretem a macskákat, volt több is.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Elolvastad amit írtam?
NEM teszek ki madáretetőt.
Pont azért mert rossz lenne.
Egyébként meg nem tudnám lenevelni, mert öntörvényű állat, nemúgy mint egy kutya.

Szerintem urbanizált környezetben urbanizált madárra vadászó urbanizált macska még az evolúció szabályai szerint rendben van.
A madáretető ugyanitt tisztességtelen előny lenne a macskának, és kerülendő, ahogy kerülöm is.
Nyilván zárt populációba behurcolni a macskát szintén káros.
Nálunk a helyi madárfajok generációk óta tudnak a házimacskáról, alkalmazkodnak ők is.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A "macskád" nincs ivartalanítva, tehát ott dug, és potyogtat kölkölet, ahol nem szégyell, márpedig azok is sportból fognak vadászni. És azért írtam idézőjelbe, mert a leírásod alapján nem a te macskád, csak egy macska, aki néha meglátogat.

A felelős állattartásról meg inkább nem beszélek, mert úgyis falra hányt borsó lenne. :(
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Kölyök kora óta itt él, én kaptam. Mondhatnám,hogy az enyém, de ő nyilván másként gondolja. A macska nem fogad el "gazdát" úgy mint egy kutya.

A felelős állattartásról valóban hosszú és meddő vita kerekedne.

De ha hsz-ed alapján felelős állattartóként neked meg szeretnék felelni, akkor vagy megölöm, vagy letépem a golyóit és láncra verem.
Szerencséjére nem szeretnék megfelni.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

"letépem a golyóit" kicsit sem hangulatkeltő egy 5 perces műtéttel kapcsolatban amivel egyrészt megteszed amit a túlszaporulat ellen megtehetsz, másrészt megmented a macskát egy halom időskori problémától. Bár az ilyen ridegen tartott macskák nem sűrűn érik meg az időskort. Majd összebassza valami drága autó lökhárítóját.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Ok, azt a golyótépős dolgot kicsit eldramatizáltam. Sry.

Családi házas környezetben az a gyakorlat, hogy mindenki kerüli a nőstény macskát.
Kvázi evoluciós folyamat, az emberek nem fogadják be, nem kell nekik. Így ritkák.
Ez természetes módon visszafogja a szaporulatot.

Az meg hogy várhatóan nem lesz öreg macska, az benne van a pakliban.

Mellékszál: rendszeres időközönként (2-3 évente) valamilyen okos ember a környéken nagyszabású mérgezésbe kezd.
Ilyenkor szökdösős kutyák, macskák, és egyéb kisállatok tömegesen pusztulnak.
Sajnos nem tudja, hogy (túl azon hogy barbár megoldás) ellentétes hatást vált ki, mivel a legtöbben pótolják a hirtelen elhullott macskát, gyakran nősténnyel.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

"Családi házas környezetben az a gyakorlat, hogy mindenki kerüli a nőstény macskát."
A helyzet, hogy mint említetted is helyesen, a macska tesz ezekre. Anyóséknál családi házas környezetben mindig odakölykedzik egy nőstény, így mindig sikerül úgy 5-7 közötti kismacskának odakerülnie. És nem nagyon kérdez rá a nőstény, hogy szükség van-e rájuk. És anyós persze logikusan nem hajítja ki őket az utcára elpusztulni. Aztán persze a nőstény eltűnik, a kölykök meg maradnak...

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ez hülyeség. Egy nem/rosszul szocializált macska valóban nem kötődik hozzád. De ez a te hibád (is) nem a macskáé. Egy rendesen megnevelt, szocializált macska kötődik a gazdájához.

Nemrégiben volt több kisérlet is ilyenekről, és ott is lyesmik jöttek ki, inkább ment az emberhez a macska min a kajához, játékhoz, stb.

Te nem gazdája vagy a macskának, hanem ott van nálad, úgy persze, hogy nem kötődik hozzád...

Nem is várom, hogy kötődjön hozzám.
Felismer, bízik bennem, ennyi.

De a macska nem az emberhez kötődik, hanem a helyhez.
Ha elköltözöl, és magaddal viszed a macskát (és nem zárod be) vissza megy az eredi házhoz.
De legalább megszökik.

Az, hogy inkább az emberhez megy, és nem a kajához, az függ a pillanatnyi állapotától is: milyen kaja (mert finnyásak ám!), mennyire éhes... stb.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Azt mondom, hogy ez hülyeség. Az a macska kötődik a helyez, aki nem a gazdához kötődik (valamihez kell ugye), mert nem erre szocializálták. Mi rendszeresen utazunk a macskával, nyaralni is jön, sétálni is járunk és még soha nem szökött el. Ráadásul két lakás között ingázunk pár hetente ez se okoz gondot neki.

Ezek a kisérletek nem így mennek, reprodukálható, jól leírt környezetbe végzik hálisten :)

Egyetlen pillanatig sem gondoltam, hogy szeret engem. Nem is írtam ilyet.

Szarik rám. Minden szeretetre utaló jelzése érdekből történik.

Nem igénylem a szeretetét, és ő sem az enyémet. Ettől harmónikus a kapcsolat. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Egy koreai barátnőm azt mondta, van egy kutyája, otthon, Szöulban, és annyira szereti, hogy nem fogja megenni.

Szóval a szavazás előtt azt kéne eldönteni, hogy sütve, főve, vagy élőben szaladgálva gondoljuk. ;-)

a kutyakat birom, de a kutyatartokkal eleg sok baj van.

Hát ja, nem a kutya tehet róla, hogy a gazdája egy paraszt és nem szedi fel a szarját, póráz/szájkosár nélkül sétáltatja, stb.

Volt már, hogy gázpisztollyal kellett nagytestű kutyát elriasztanom, mert macskasétáltaltatás közbe rámvagy a macskára akart támadni. És még a tualjai voltak felháborodva (ráadásul itt a kutya sétáltatás póráz nélkül 200e forintos szabálysértési bírsággal is súlytható, de nem igen foglalkoznak ezzel a közteresek se, pedig egy nap alatt össze lehetne szedni milliókat...)

A sétáltatással, mint úgy, tisztában vagyok. Csak nem láttam még ember fiát pórázon macskát sétáltatni. Ill. egy alapjában véve lusta cirmiről nem tudom elképzelni, hogy pórázon sétál. Ne értsd félre, nem kötekedésből írtam. Nekem a macskákról olyan kép él a fejemben, hogy egész nap lustálkodnak a lakás különböző szegleteiben, vagy valami gurulós cuccot kergetnek.

Nem teljesen igaz. A macskának az a baja, hogy ismeretlen helyen nagyon fél. Ezért nehéz vele új helyre költözni, vagy nyaralni. (Bár meg lehet nekik tanítani az új helyet.) A sétálás ebből a szempontból a legrosszabb: 10 méterenként új hely. Az is érdekes, hogy baj esetén a macska csak magára számít. Ha fogom a macskát, de ő megijed valamitől, akkor kiugrik a kezemből. A kutya éppen fordítva. Ha megijed pl. egy sokkal nagyobb kutyától, akkor hozzám jön védelemért.

A kutya és macska fizikailag is különbözik. A kutyának jó állóképessége van, sokáig bírja a "kutyagolást", fut a bringa mellett. A macska inkább a rövid ideig tartó nagy erőkifejtésekben jó, nagyot ugrik, meg ilyesmi, de nem sokáig bírja a strapát. Másmilyen a szíve.

--
ulysses.co.hu

Mióta az eszemet tudom voltak macskáink és kutyáink is. Volt hogy mindegyikből egy, volt hogy mindegyikből több volt.
Én a macskákat mindig jobban szerettem. Valahogy szavak nélkül is megértettük egymást, igazi lelki társak voltak!

Aztán mióta összeköltöztünk asszonykával, tengerimalacaink vannak. Neki az volt gyerek korában és most is szeretett volna. Én meg nem mondtam ellent.
Azt nem mondom, hogy nem szeretem őket, de olyan semmilyenek. Zabálnak csak egész nap, vagy ha nem, alszanak. Nem jön oda hozzád, nem dorombol, nem hálás, de legalább visít ha éhes. Szóval érdektelenek a számomra.
Hónapok óta fűzöm már az asszonyt, hogy vegyünk egy macskát. Hajlik is rá, de a malacok miatt necces, mivel felülről nyitott ketrecük van, és kitudja, hogy a macsek beugrana-e levadászni őket...

Pedig de jó lenne egy szép bengáli macskusz! Az most minden vágyam! :)

Úgy kellene a macska, hogy a többi állataink populációja közben ne csökkenjen :D

Mondjuk ha nagyon akarom van macskám. Asszonyka unokahúgának van egy jó hősszuszőrű nem tudom milyen fajta macskája. Oda bármikor átugorhatok, ha gyömöszölni akarom :D

Persze az mégsem olyan, mintha itt feküdne a billentyűzetem mögött és dorombolásával nyugtatná az idegeimet, amiket az emberek nap mint nap cincálnak szét...

Jó, mert nem kell sétáltatni, nem hullajtja a szőrét, etetni is csak árammal kell. :D

Nincs még meg olyan túl régen, de azért már kezdünk megbarátkozni. Ma reggel munkába menet előtt bekapcsolva magára hagytam tevékenykedni - remélem nem rombolja le a fél lakást mire hazaérek...

Kutyák, van 2 puli egy fehér és egy fekete (fiú-lány). Minden mozgó dolgot kigyomláltak már az udvarból, beleértve a szomszéd macskáit is. Őneki nem lesz több macskája a közeljövőbe. Így udvaron faja, de ha panelba laknánk nem tudom mi lenne velük, elég durván sokat mozognak, pedig már öregek (9 évesek).

3 macskank van, ebbol 1 menhelyrol valo, 2-t meg az utcarol mentettunk meg, amikor meg par hetesek voltak. Szoval szerintem nekik jobb velunk a lakasban, mint kint. Raadasul a gyerek is imadja oket, es a macskak is ot.

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Nekem van egy szem hullámos papagájom, cuki, foglalkozni kell vele, de nem kell sétálni vinni... Kiengedem a lakásban, röpköd egy kicsit, utána odajön hozzám és a fülembe magyaráz...

Szomszéd macska... az előnyeiből nekem is jut, a hátrányainak nagy része meg a szomszédot terheli... :)

2 törpenyúl. De általában véve bármilyen állat jobb, mint az emberek :)

A macskákat ki nem állhatom. Kutya, de csak az udvaron/kertben.

Kutya, rendes meretu kutya, rendes meretu csaladi haz udvaran, rendes mennyisegu setaltatassal.