5V akkumulátort keresek

Sziasztok!

Egy kültéri mikrokontrolleres projekthez keresek 5V-os akksit, ami minimum 20 órán át képes ellátni a kb ~1200mA fogyasztású eszközt.
Keresgélés közben jött az ötlet, hogy egy napelemes powerbank-ot kötök rá, viszont az ebay-en nézegetve ezeket számomra óriási 300.000mAh értékűekbe futottam. Van itt valami átverés? Más értéket nem látok és gondolom ez csak valami elméleti felső határ amit tűző napon kimért adatokból extrapoláltak. Nekem viszont jó lenne tudni a marketing cimkén túl értelmezhető műszaki adatokat is.

Kérdéseim:
* Érdemes egyáltalán ilyen irányban gondolkodni?
* Mennyi áramot lehet ezekből folyamatosan kivenni?
* Mennyire megbízhatóak? (Jellemzően noname kínai termékek adatlap nélkül, de van aki EU-n belülről szállít)

Félek hogy nagyon mellényúlok és csak valami használhatatlan vackot veszek feleslegesen, ezért ha valami mást ajánlotok, azt is megköszönöm.

Hozzászólások

A kínaiak mindent ráírnak, az a 300k természetesen hülyeség. A napelemes power bank jellemzően nagyon-nagyon keveset tölt egyébként :(

Az a helyzet, hogy Kínából is vagy nevesebbet (Xiaomi, Blitzwolf stb.) érdemes venni, és / vagy olyat, aminek jó, részletes leírása van ÉS van elég feedback.

Ami még fontos: a ráírt mAh érték egy dolog. A jó minőségű, rendes 10000 mAh-s akksi is legfeljebb olyan 8000 körüli értéket fog tudni leadni, úgy érdemes számolni.

A kontroller egy ATmega32U4, amit az adatlapja szerint max 5.5V feszültséggel táplálhatok. Az "absolute maximum ratings" pontban írnak rá 6V-ot, de azt nem akarom huzamosabb ideig ráereszteni. Persze egy 7805-tel tudok belőle 5V-ot csinálni, csak gondoltam egyből lehetne 5V-os az akksi is :)

Jó kérdés. Én amúgy töltő/táp modulokat/paneleket nézegetnék a neten, amihez tetszés szerint kapcsolhatsz lítium akksikat, van olyan ami ceruzaelemhez hasonló kialakítású és egy teleptartóba helyezve cserélhető, ha kimúlna az akksi. De vannak eleve lengő csatlakozóval szerelt akksik is.

Én beraknék egy sima 12V-os akksit egy fesz.stabbal.
--
"Sose a gép a hülye."

Igen, bár azért megjegyzem, hogy 1,2A-hez elég erős stab kell, és nagy hűtés.
Én TP-Link routerhez csináltam szivargyújtós tápot 9V-os stabic-vel (9V 700mA kell névlegesen azt hiszem..), eleinte felmerült, hogy nem is kell rá borda, aztán miután az első megdöglött, tettem rá előbb egy kis alut, majd miután ez is tűzforró volt, még két kis kocka-bordát, és így is brutálisan forró. 15 perc üzem után kéz nem állja.
Ugye ezek úgy mennek, hogy az áramot felveszik ugyanúgy, a feszültségkülönbséget meg elfűtik. Namost egy autó akku jó állapotba 13,5-14V körül van, tehát 5V*700mA, azaz 3,5W-ot elfűt.
Ez 12->5V 1,2A esetén 8.4W. Az egy mai processzor átlagos fogyasztása.
--
"Sose a gép a hülye."

Modjuk egy 12V-os akku meg egy "step-down dc-dc converter".

nekem ilyenem van: http://www.ebay.com/itm/21W-Foldable-Portable-Solar-Panel-Battery-Charg…

kb tudja amit iger: ha _ra_ sutott a nap akkor boven kiadott magabol >1A felett. cserebe tuzforro volt a cucc leven fekete :( parszor hasznaltam, nemtudom hogy napi folyamatos igenybevetelt birna-e.
ha nem sutott ra a nap kozvetlenul akkor is ~400mA kijott belole.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

hat ha sut a cuccra a nap, meg pont 90 fok a beesesi szog, meg mittudomen akkor lehet kijon belole a 2x2A. de nem tudom, mert amikor hasznaltam akkor nemvolt semmi ami felvesz 2A-t es kozben merni sem tudtam a felvett aramot.

A 400mA-t akkor adta le amikor nem sutott ra a nap.

De ha kethet mulva hetvegen nem felejtem el es jo ido lesz akkor csinalok egy gyors tesztet egy usb merovel.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"300.000mAh"

Ez mind kamu.

De a powerbank ötlet a lehető legjobb mert kész van, többet is használhatsz belőle és töltheted is napelemes töltővel. Igaz, lehet hogy nem elég neked.

Egy 12V11Ah (132Wh) gondozásmentes motor akku + egy DC-DC? Ez utóbbiból én például ezt használom: http://www.ebay.com/itm/201679204845
120Wh és e feletti powerbank szerintem aranyáron van a fentiekhez képest.

Ha már napelemesben gondolkozol, nézz utána, hogy ez a teljesítmény napelemben mit igényel, mert nem az akkun fog elvérezni a projekt.
Viszonyításul a zsebpowerbankokra olyan 1,5W-os cellát írnak (ne képzeld, hogy pár óra alatt a napon csutkára föltöltődik :) ), ez alapján sem négyzetcentiméterben fogod számolni a cellafelületet, már amennyiben szünetmentesen szeretnél delejezni.
(napi wattóra szükséglet, napfényes órák, beesési szögtartományok télen-nyáron,stb)
Így az aksinál alighanem szempont lesz a többamperes töltés is, a leadható amperek a sor végére kerülnek.

5 Volt:

Az 5 Voltos powerbankokban sem 5 Voltos akkumulátor van, hanem legtöbbször 3,7 V (névleges) feszültségű akkumulátorokból rakják össze.

1200 mA:

20 óra alatt ez 24 Ah-át jelent. Ha azt is figyelembe veszed, hogy nem „illik” teljesen lemeríteni az akkumulátort, akkor nyugodtan számolhatsz egy nagyobb értékkel. A „zinterneten” kapható powerbankoknál valahol 10 Ah körül lehet a számomra hihető határ. Egy biztos: ha annyit tud, mint amennyit elvársz, nem lesz kicsi. Ráadásul minél nagyobb a kapacitása, annál több időt igényel a feltöltése is.

Kültér:
A powerbankokat általában beltéri használatra szánták. Nem biztos, hogy a -10 °C, vagy a +30 °C (tűzön napon akár sokkal több is) ideális a számukra.

Igazad van. Bár a konkrét esetben azért lehetnek problémák, és ezért írtam. Ha 20 órán keresztül meríti, akkor négy óra marad a feltöltésre. És egy 24 Ah-ás akkumulátornál ez 6 A-es töltőáramot jelentene. (Nagyon elméletileg!) Amit vagy bír, vagy nem. Ha nem konstans árammal tölti, akkor még nagyobb lehet az érték.

Motor akkuval:
A szükséges teljesítmény: 5*1,2/0,8=7,5W - ahol a 0,8 egy gyengébb táp hatásfoka.
A szükséges bemenő áram (elméletileg): 7,5/12=0,625A
A szükséges kapacitás**: 0,625*20*1,12=14Ah - ahol az 1,12 egy önkényes biztonsági tényező. És pont azért ennyi, hogy könnyebben lehessen számolni. ;)

Üzemidőn kívüli töltést feltételezve.
A töltéshez 14 óra kell, ezért a töltőáramot/kapacitást átszámolom 4 órára: 14Ah -> 14/14*4=68Ah, illetve a töltőáram 6,8A (4 órára).

** Ha van napelemes töltés, akkor jó esetben a 20 órás üzemidőt lehet csökkenteni
- a napelemes táplálás minimális idejével
- nagyobb napelem esetén a napelem által végzett töltéssel (Persze kérdés, hogy mennyi töltés fogyott, amíg a napelem elkezd tölteni.)

Eredetileg egy ilyenen esett meg a szemem és emiatt indult a topik (ez az eladó ráadásul ír is értelmezhető adatokat): http://www.ebay.com/itm/50000mAh-Solar-Panel-Power-Bank-2-USB-6-LED-Ext…

A projekt szempontjából fontos a hordozhatóság, ezért első körben az ebay-en fogok zaklatni embereket, hogy mégis mit tudnak ezek, illetve milyen visszajelzéseket kaptak. Ha megveszem és mégsem jön be, akkor sem buktam sok pénzt és használni is tudom majd valami másra.

A "B" terv pedig a hozzászólások alapján egy 12V-os akku (pl ilyen: https://www.hestore.hu/prod_10034146.html) amiből egy DC-DC konverter csinál majd 5V-ot.

Köszi a tanácsokat és olvasnivalókat mindenkinek!

Az sejthető hogy ez nem ugyanaz a mérőszám mint amit az AA-s duracellre írnak, nem is várok ennyit. :)

Ami fontos, hogy a topikindítóban is említett 1,2A-t le tudja adni - ennyi a felhasznált eszközök adatlap szerinti össz áramfelvétele. A pillanatnyi áramfelvételt meg majd optimalizálgatom a mikrokontrollerrel. A napelemes megoldás azért tetszett meg, mert kompakt és napsütésben talán nyerek pár plusz percet/órát. A töltés megoldható használat előtt otthon.

Abból a "kapacitás"-ből kéne neked 7-8 db, mert 3 órát biztos nem bír 1A-el.
És még mellé sok napcella, ami föl is tölti a rendelkezésre álló napsütésből..

A ( ha4bf | 2017. március 30., csütörtök - 12:16 ) linkelt napcella szerintem tűző napsütésben, kb. napirányba állítva tol ki 500mA-t 5V-on, abből is szoroznod kell a 4db-ot eszerint,
az oda-vissza konvertálásra 20-20%-ot tegyél még rá, meg nézz utána, hogy az aksi a befeccölt wattoknak mekkora részét adja vissza
(ez nem szokott 70%-nál sokkal több lenni)

Nem tudom milyen a költségvetés... a napelem miatt nem kicsi a helyigénye, ha használni kell.
Ha nekem kellene hasonlót csinálni:
- 5V ~10W solar panel, pl.: 4db ilyen párhuzamosan http://www.ebay.com/itm/5V-500MA-Solar-Panel-Module-for-Battery-Light-P…
- 3.7V LiIon akku töltő áramkör (legalább 10W-hoz) solar panelhez : http://www.ebay.com/itm/5V-Solar-Charger-Receiver-Module-Solar-Controll…
- n+1db párhuzamosan kötött LiIon akku (18650, valahol láttam tesztet, hogy melyiket érdemes venni)
- 3.7V -> 5V / 2A modul pl.: http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Boost-Step-Up-Converter-2-5V-5V-3-7V-to-5…

A feladat jellegéről lehet tudni valamit? Komolyan 1.2 A fogyasztás kell folyamatosan?
Ennyi még egy rapinak sem kell, milyen olyan eszköz van rajt, ami folyamatosan 6W-ot zabál?

Nem kell folyamatosan, igyekszem a kontrollerből kapcsolgatni mindent amire nincs folyamatosan szükség. Viszont előfordulhat hogy kell az 1.2A rövid időre - ennyi az összes eszköz adatlap szerinti összfogyasztása, konkrét mérést nem végeztem mert még építés alatt van.

A feladat jellegéről: egy kutyás csapatsporthoz készül egy időmérő/visszajelző készülék, amiben van infra kapu, nappali világosságban is jól látható lámpák (start jelzés és hiba jelzése), LCD kijelző a mért idők megjelenítésére és SD kártyára mentés. Mindez egy ATMega32u4-ről vezérelve.

12V-os zselés akku (4 Ah, 7,2 Ah, 12 Ah, 18 Ah, ... - van kínálat) + mélykisülésvédő áramkör + kapcsolóüzemű DC-DC konverter olyan feszültségekre, amik kellenek.
Külön táp az elektronikának, külön táp a teljesítményLED-ek táplálásához. Utóbbi helyes méretezésével sok energiát fogsz meg, ezáltal ugyanazzal az akkuval tovább működik.

Nekem is ez volt az érzésem, hogy a LED-hez külön áramkör kell. Kislámpát én is csináltam már, pont úgy megy, hogy 12V-ról megy a lámpa maga, és csak a mikrokontrollernek van 5V-os tápja.

A LED-eket talán meg lehet hajtani direktben is az akkuról, ha be tudod úgy lőni az áramot, hogy pár LED-et sorba kötsz, és egy ellenállással csinálsz áramkorlátozást. Annyiból nem lesz szép, hogy a fényerő függeni fog a töltöttségtől (mikor süt a nap, akkor lesz fényesebb, nem is rossz), de talán működhet, és sokkal egyszerűbb megoldás, mint egy kapcsolóüzemű táp. (hg2ecz meg locsemege majd megmondja, hogy ez miért hülyeség :-)

A posztoló helyében megfontolnám, hogy lemennék 3V-os mikrokontrollerig (ha az kevesebbet fogyaszt, és ez számít is - ki kell számolni).

Khmm...rólam megfeledkeztél. ;)
Sokat lehetne egyszerűsíteni az áramkörön, ha feltalálnánk (A világon először, elengedett kézzel! :))) a multiplex üzemmódot. Ehhez adott egy (pl.*) dimmelhető konstans áramú ledmeghajó. Már csak néhány fet kell, és rögtön lehet a nagy maroknyi és egyéb ledeket vezérelni. A környezet megvilágítását mérve, azzal arányos meghajtást is lehet biztosítani. Az ellenállás nem buli, mert mindig az I^2*R teljesítményt elfüstöli, a lednekek meg az áramra és melegre érzékenyek.

* Az áramkör PT4115, ami nálunk is kapható. Ugyanez az ebay-ről vásárolva kicsit olcsóbban is kijön, csak a dim bemenetet kell hozzáhekkelni.

Ha jó hatásfok kell, akkor kapcsolóüzemű áramgenerátorral érdemes hajtani a LED-eket. A multiplexelés a kevés port miatt érdekes, az ellenállásokat vagy kapcsolóüzemű áramgenerátorokat ott sem úszod meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi az összefüggés a kapcsolóüzemű áramgenerátor és a multiplexelés között? Szerintem semmi. Azt írtam, hogy kapcsolóüzemű áramgenerátor kell. Te is ilyet javasoltál, csak azzal a különbséggel, hogy szaggat, majd átlagot képez a szem. Fene tudja, miért hozakodtál elő a multiplexeléssel.

A másik. Ha írok valamit, nem feltétlen úgy írom, hogy azzal ellentmondok. Lehet, hogy épp egyetértek, mint részben most is. Csak annyit korrigáltam, hogy jó dolog a multiplexelés, csak semmi köze ahhoz, amiről beszélünk. Viszont hasznos, ha van egy rakás LED, s elfogadható mennyiségű meghajtó áramkört szeretnél használni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Összefüggés nem sok. :) A multiplexelés tényleg csak a drótok és az áramkörök számát csökkenti. Ráadásul ott az mcu, tán belefér az idejébe.
A gondolatmenet: A LED-eket talán meg lehet hajtani direktben is az akkuról, ha be tudod úgy lőni az áramot, hogy pár LED-et sorba kötsz, és egy ellenállással csinálsz áramkorlátozást. Annyiból nem lesz szép, hogy a fényerő függeni fog a töltöttségtől (mikor süt a nap, akkor lesz fényesebb, nem is rossz), de talán működhet, és sokkal egyszerűbb megoldás, mint egy kapcsolóüzemű táp.
Ez egy teljesen rossz elképzelés. Ha egy Li akku 3,6..4,2V feszültségingadozás arányaival számolunk (és nem süt a nap), akkor a frissen töltött állapotban kb. 35% többlet teljesítmény jön ki+legalább 2W felesleges hő. Kicsit túloztam, de kiindulásnak elég jó. Ennél sokkal jobban szeretem, ha a teljesítmény akkora, amekkorára éppen szükség van. A javasolt áramkör tud analóg és pwm dimmelést akár 500kHz-ig, így minden bizonnyal megbirkózik a tetszőleges multiplexelési frekvenciával is. Azaz csak a ledek sebessége a felső korlát.

Bocs, nem akartalak megsérteni :-). Az ellenállásos áramkorlátozást azért írtam, mert az a legegyszerűbb, és adott esetben nem vesztünk vele annyit, és lesz annyira stabil a fényerő, hogy nem indokolja egy bonyolultabb rendszer építését. Pl kis sorozatú kütyüknél sokszor megéri a drágább, ámde egyszerűbb megoldást választani a mérnökórák költsége miatt. Tudom, ezzel ti nem értetek egyet :-).

Miért is sértődnék meg. Már megszoktam, hogy
a) Ha építőkockák helyett pontos méretezést javaslok, az nem jó az amatőröknek, mert ők jobban tudják.
b) Ha egy 300Ft-os építőkockát javasolok, ami készen van, az meg a mérnökórák miatt (?????) nem jó. ;)

Az ellenállásos megoldás egyszerűbb (?*) és olcsóbb, csak akkus üzemre nem igazán jó. Biztos vagyok benne, hogy legfeljebb feleakkora akkumulátor is elég lehet ésszerűen méretezett táplálás esetén. Pl. egy DECT telefon kézibeszélőjében láttam már 6db tápot is. Az ilyen megoldások nem csak a többféle feszültség igénye miatt, hanem az akku üzemideje kíméléséért is készülnek. Egy kapcsolóüzemű táp manapság abszolút nem bonyolult, általában készen kapható. Kis sorozanál inkább az mcu-val csinálom, mert néha még a kínai megoldásnál is olcsóbb lehet, saját kézben van és nem kell idegen áramkört toldozni a rendszerbe.

*Az egyszerű, kevés mérnökórát igénylő megoldásnál egy csomó határértéket és peremfeltételt kell figyelembe venni. Nem egyszerűbb a méretezése és sokat lehet játszani a számokkal. Ráadásul nem túl flexibilis a megoldás. Ennél azért lényegesen egyszerűbb, ha 1db ellenállással (ti. a kapcsolóstápban) beállítod pl. konstans 80mA-re a led áramát.

A sértődést úgy értettem, hogy amiért kifelejtettelek. Az egyszerűséget meg úgy, hogy az ellenállásos áramkorlátozást egyrészt "mindenki érti" (aki nem, az nem tud LED-et meghajtani), másrészt meg a "sarki fűszeresnél" is lehet alkalmas ellenállást venni, a meghajtó áramkört meg jobban le kell vadászni, sőt jobban érteni kell hozzá. Tény, hogy így hogy a vadászást megtetted a posztoló helyett, így már ez a megoldás az egyszerűbb, és tuti, hogy jobb.

+1
És köszíí! :)

Pontosan ez a baj: az ellenállásos áramkorlátozást egyrészt "mindenki érti"
Egyrészt nem "áramkorlátozás", hanem munkapont beállítás. A led meg nem egy precíz alkatrész.
Pl.: Vishay TLWR7600, piros nagy fényerejű led
70 mA áramnál
Fényteljesítmény: min. 1,5 tipikusan 2,8 (max. 7,3!) lm (8 group*)
Nyitófeszültség: min. 1,83 tipikusan 2,2 max. 2,67 Volt (6 group*)
Akkumulátor (pl. 3db Li cella): min. 10,8 max. 12,6 Volt

Nosza, mekkora legyen az előtétellenállás 2,8 lm teljesítményhez?
És ha hármat-négyet sorbakötsz?

Ha 1db ledet használsz, akkor a nyitófeszültség szórás hatása kisebb lesz. Viszont az ellenállást melegítő teljesítmény négyszerese a ledre esőnek, azaz a hatásfok ~20%. Ez ötszörös akkumulátor kapacitást jelent.
Ha 4db ledet használsz, akkor a nyitófeszültség szórás hatása nagyobb, így a fényteljesítmény értéke jobban szór. A hatásfok az egekbe szökött, kb. 50%! Ez dupla akkumulátor.
Kapcsolóüzemű áramgenerátorral az áram - a nyitófeszültségtől és az akkufeszültségtől függetlenül +/-5%, mig a hatásfok 93%. Legyen ez az egyszeres akku kapacitás!

* A helyzet tovább bonyolódik! A ledek csoportokba válogatottak a paraméterek szerint. Ez jó, mert ha direktben rendelsz egy adagot (tube), akkor azok egyformák. Aztán a boltos bácsi esetleg összeönti a különböző szállítmányokat, és az egyes darabok majd jól eltérnek eltérnek egymástól. Amit meg éppen nézek, az válogatatlannak tűnik. No, ezért van az, hogy bizonyos alkatrészeket pontosan megrendelek - és ha nem állapítható meg a pontos típus vagy nincs adatlap, akkor olyat nem használok. A nem kritikus alkatrészek meg jöhetnek "saját készletből". Ha prototípus, akkor azért. Ha meg gyártmány, akkor meg pont azért, mert a prototípust már egyszer bemértem.

Még egy-két dolgot figyelembe kell venni! Az emberi szem nagyon rosszul "méri" a fényteljesítményt. Döbbenetes, de a 10uW olyan fényesnek tűnhet, mint a 10mW. A szabadban - ahova ez a szerkezet készül - nagyon számít a külső megvilágítás. Ezt a hatást csak nagy fényerővel és nagy kotraszttal lehet ellensúlyozni. Ezért nem mindegy, hogy mekkora teljesítményt tudsz kisajtolni a ledekből.

Hogy spóroljunk az áramkörökkel és drótokkal érdemes multiplexelni. Ez generálja a következő problémát: A fenti led pl. nem multiplexelhető - nyilvánvalóan nagy a tranziens hőellenállása. Ilyen célra megfelelő típust kell választani, ahol az adatlap külön megadja a multiplexelhetőség adatait: nyitóáram/maximális nyitóáram és annak a maximális időtartama. Ilyenkor persze a hűtést is előírják.

Az ebay áramkör vadászat sem egyszerű. Általában igyekszem kinagyítani a fényképet, hogy elolvashassam az ic típusát. Aztán megkeresem hozzá az adatlapot, és összevetem az alapkapcsolást a fényképpel. Ha tetszik, akkor jöhet a rendelés. Csak ilyeneket szoktam másnak ajánlani, azaz egy google találat még nem elég a bizalomhoz.

Ezt igy oldanám meg:
1.
Egyszerűbb megoldás fogsz egy "zselés" akkumlátort. 4-7A 12V-ost, és a lentebb linkelt áram és feszültségkorlátozóval leszedsz róla 5V-ot.
24x1200mA=28800mAh-ra van szükséged. -> 28800mAh/5V=5760mAh -> 12v/7A kb elég lesz. Tölteni természetesen egy zselés töltővel tudod. Aliexpressz található megbízható darab.
Emlékeim szerint, amit irtál IC azzal még akár a feszültségét is figyelheted az olómsavas akkumlátornak, ha van felesleges bemened és azt akár naplózhatos is, igy később tudni fogod valójában kb. mekkora a fogyasztása az áramkörödnek.

2.
Ha már Li-ion...
https://www.aliexpress.com/wholesale?ltype=wholesale&d=y&origin=y&isVie…
Innét keresnék hozzá egy ilyesmit:
https://www.aliexpress.com/item/5S-5A-21V-lipo-lithium-Polymer-BMS-PCM-…
Ehhez ilyen akksit párosítanék:
https://www.aliexpress.com/item/4pcs-lot-100-Original-18650-ICR18650-26…
(bejegyzéseket figyelni kell melyiket mekkora kapacitásra tesztelék mások)
Majd egy áramkorlátozós feszültség szabályzóval:
https://www.aliexpress.com/item/DC-DC-LM2596-HV-S-60V-3A-Buck-Constant-…

Elméletileg az egészet egy 24V-os töltővel tudod tölteni, de meg kell nézni a védőáramkör hány voltos töltőfeszültséget visel el!
5x2600=13000mA és 21V egyszerűen számolva (veszteségekkel nem foglalkozva) 21V/5V=4,2 -> 13000mA*4,2V=54600mA 5V-on.
óránként max 1200mA/óra fogyasztásod van, tehát 54600mA/1200mA=45,5óra Ha nem számoltam el.

"28800mAh/5V=5760mAh"

Ez a matek nem stimmel mértékegységileg. Ha mWh-t osztasz Volttal akkor kapsz mAh-t. De itt mAh az osztandó is, így az osztásnak nincs semmi értelme.

A kollegának 20h * 1,2A * 5V kell, ami 120 Wh. 5V akku nincs, szóval dc-dc konverter kell, én stepdown-t vennék. 12V 20Ah akku zselés akku kapható, nem is drága, kapacitásban a szükséges dupláját tudja, szóval a kapcsi konverter veszteségét is bőven elbírja, nincs is kicentizve. Tölteni meg töltöd akkutöltővel.

+1
Helyesen: 5V*1,2A*24h/12V=6Ah
De ezt már itt számoltam hatásfokkal együtt. (Igaz, a 20 óra üzem + 4 óra feltöltés + motorakkumulátor volt a szempont.)

Az utolsó számítás helyesen:
5dbx2,6Ah=2,6Ah (sorosan!!!! de 21V-on) és 5*4,2V=21V
21V*2,6Ah=54,6Wh
54,6Wh/5V=10,92Ah
10,92Ah/1,2A=9,1h azaz kevés!

- a veszteségek...

Tehát a 12V 20Ah jó közelítés.

Ha atmega, akkor valszeg az alacsony fesz jobban fekszik neki, mint a magas.
IMHO lehetne sima NiMH akkupakkot kesziteni. Abbol 4 cella pont 5 volt ha maxra toltod, meruleskor lemegy 4-4.5-re. Olcso, tartos es egyszeru.

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Idő közben módosultak annyit a peremfeltételek, hogy már értelmetlen vacilálnom és a javasolt 12V zselés akkuk irányába terelem az érdeklődésemet.

https://www.seeedstudio.com/LiPo-Rider-Pro-p-992.html

5 db 2000 mAh 3.7V-os LiPo aksit raktam rá párhuzamosan, meg egy solarpanelt. Nagyjából 1 A körüli volt a fogyasztó. Hajnaltól sötétedésig ment vele minden. Amikor tehettem, 12V/14W-os solarpanelről egészítettem ki a töltést egy autós USB átalakítóval.

A liporidert javaslom, link fent.