Előfordult, hogy Linuxról váltottál Windowsra?

Fórumok

Egy kisebb kutatást végzünk, és az alábbi témában szeretnénk válaszokat találni:
Előfordult már veled, hogy fogtad a Linuxodat, letörölted a gépedről és Windowst telepítettél helyette? Ha igen, mikor és miért?

Hozzászólások

Asztali?

Nem. Sose hasznaltam linuxot asztali rendszernek. Se a munka se a jatek nem olyan rajta. Nekem. Mindig ezerfele dolog kell es altalaban nincs minden linuxra, a hekkeles megbdraga ahhoz.

A szerver mar mas teszta, de mindenre a leghatekonyabbat igyekszem hasznalni.

Itthon a dual-boot a maximum, linuxon még mindig sokkal kényelmesebb egy rakat dolog, még ha az időm 90%-ban Firefox és xterm/putty is a munkaeszközöm.

(A fotófeldolgozással majdnem átálltam win7-re, mert a win7 gyári importálója kb. pont úgy importálta a képeket, mint a bash script amit írtam. Erre a win10 elkezdte erőltetni az agyrém albumos izét, úgyhogy vállat vontam és reboot :D)

Van egy PC-m és egy laptopom, amiket használok nap mint nap. A PC-n csak Linux van, több HDD-vel. Amolyan próbálgatós gépnek van.

A laptopomon OEM Windows 7 van dualboot-ban Linux-al. Van egy-két speciális dolog amiért kell még a W7,továbbá ha már megvettem a notival miért töröljem le.
Minden más esetben csak Linuxot használok,nem indokolná semmi a Windows használatát.

Speciális dolgok amiért kell a Windows:
-Navigációs készülékek frissítése,
-Vésztartalék arra az esetre ha valakinek a családban a Wines notija kiesik a forgalomból, addig ezt kapja amíg az nincs vírusmentesítve vagy reinstallálva. Mindenkinek van egy fiókja ilyen esetekre.
-Külső HDD-k ntfs fájlrendszerének az esetleges javítására.

98 óta egy alkalommal volt szükségem Windowsra: mikor BIOS-t kellett frissíteni. Akkor sem töröltem a Linuxot, hanem a kölcsönkért merevlemezről indítottam Windowst.

Ebben a formában nem. Határozott ember vagyok, amit egyszer feltettem, úgy is marad :). (Azt végképp nem értem, aki hetente kipróbál egy új oprendszert). Ettől függetlenül használok Linuxot és Windowst is.

--

ext4/btrfs-re installálás eleve törlésnek számít, szóval sokan vannak e folyamat különböző stádiumaiban jelenleg

Nagyjából ez az operációs rendszereim története, amik egyidejűleg voltak a mindennap használt gépemen:

--DOS + Win 3.1
- DOS + Win 3.1 + Win 95
- Win 95
- Win 98
- Win Millenium
- Win XP
- SuSE Linux + Win XP
- SuSE Linux
- Kubuntu
- Windows 7
- Manjaro Linux

Sokáig használtam Windosokat, aztán volt, hogy mellettük volt Linux is, néha csak Linux.
Most 2017-ben, csak Manjaro van a gépen, előtte kb. 5 évig Win7 volt.
Ami biztos, Win10-et soha nem fogok használni, mint ahogy a Vista is kimaradt.

Hogy miért töröltem Linuxot?
Leginkább mert nem minden játék fut Linuxon. A dual boot meg kényelmetlen.
Mostanra annyival jobb a dolog, hogy itt a Wine 2.0, ami már nagyon sok játékot visz (kedvenceimet is), illetve a Steamen is egyre több a Linuxos játék. Szóval ez miatt már biztos nem fogok Winre váltani :)

Nővérem gépén linux volt, aztán jött a "közoktatási windows akció".
Akkor visszakerült a win7. Mondtam neki, a win hülyeségeivel nem foglalkozom. Azóta nem keres ezügyben. :-)

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Windows 98 körül kezdtem el kísérletezni a Linuxszal, egy darabig volt elsődleges rendszer is, aztán XP környékén vissza dualbootra, 7 megjelenése körül pedig Win-only.

A visszaváltás oka nem is annyira technikai, inkább valami ilyesmi.

Letörlés sosem volt, évek óta használok valamilyen disztribúciót desktopon (legújabban Parabola, de régebben általában Debian-Arch) mellette általában nincs Windows de néha úgy érzem ez igazából saját magam lábon lövése. Egyszerűen akkora a különbség (csak a legutóbbi példát említve) nouveau és binary Windows nvidia driverek között, hogy ha repülőgépszimulátorozni támad kedvem, a helyzet kb. a következő:

nouveau + Flightgear = 20 FPS
binary Win + XPlane = 60 FPS

Ugyanarról a vasról beszélünk, így egyszerűen néhány esetben (animálás, játékok, ismerősök kérdéseinek értelmezése pl. Skype UI-val kapcsolatban) megkerülhetetlennek tűnik a Microsoft. Nyilván nem fair összehasonlítás driver és szoftverszinten az FG és XPlane, de az user experience végeredmény szempontjából egyszerűen ég és föld.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Többször is. Hányszor és mikor arról nem vezetek listát. Elég ha csak az épp aktuális munkám nem tudom végezni, megy a rendszer a levesbe.
Okok:
- frissítés után agyhalottá/használhatatlanná vált a rendszer (hello Debian team)
- frissítés után használhatatlanná vált hardver eszköz, nem létező / rosszul megírt driverek miatt (tunerkártya, scanner, nyomtató)
- open-sourceos faszszopkodás miatt triviális feladatot nem tudtam elvégezni (cdrecord és tsai)
- félig, rosszul implementált alkalmazás miatt nem tudtam munkát végezni (gimp, openoffice, broadcast2000)
- hiányzó, csapnivaló driverek (grafikus kártya, usbs eszközök, hangeszközök)
- kernelfejlesztés során eltűnő driverek (2.4 és 2.6, 2.6 és 3.0 között)
- nem létező szoftverek (CAD, CAM alkalmazások, animációs, grafikus alkalmazások)
- szarul megírt alkalmazások (valami uC flasher volt)

Összegezve:
Ha működik, akkor basszuk el, elv alkalmazása. Az egész GNU/Linux stack egy nagy katyvasz, ha kell fél évente írnak, a korábbi rendszerrel abszolúte nem kompatibilis rendszereket. Ideológiai elvek mentén fejlesztenek. Nem tartanak be szabványokat, helyette reverse engineerelnek. Hiányzik a tesztelés a folyamatokból. Félig kész rendszereket tolnak ki frissítés gyanánt. Hiányoznak a könnyű/gyors használhatósághoz szükséges toolok. A legegyszerűbb feladatok elvégzéséhez is komplex, elbonyolított rendszereket használnak (hello systemd). Bloatosodás.

A legidegesítőbb, hogy egy-egy probléma megoldása fórum túrással, mindennel együtt több idő mint feltenni egy windowst a feladathoz szükséges programmal együtt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az tény, hogy a hardver még mindig kritikus probléma a mai napig.

Éppen a hétvégén jártam úgy, hogy otthon (bár nem szoktam) rádugtam a régi monitoromat a laptopomra. Már éppen megdicsértem volna az Ubuntu-t (Unity-t), mert simán kezelte a kétféle felbontást, ellentétben a Winnel, ahol kézzel kellett módosítani a monitor felbontását. Ja. Csak épp ha menetközben dugtam rá vagy húztam ki a monitort akkor vagy azonnal lefagyott az Ubuntu vagy valamivel később. Ennek pedig nemhogy 2017-ben, de már 10 éve is hibátlanul kellene működnie. Legalábbis fagynia nem lenne szabad. Úgyhogy inkább Win-en 2 monitoroztam.
Otthon ez nem akkora gond, de céges laptopnál ilyen elképzelhetetlen lenne, hogy lefagy a rendszer, mert rádugom monitorra, projektorra. Mondom ezt úgy, hogy még sose használtam céges laptopon Linuxot.

+1, ezt az új ubuntu elkezdte nálam is játszani, hogyha a három monitorból (egy laptop, 2 külső) a kettő külsőt kihúzom, meghal. de úgy nagyon.
a HDMI-t még túléli, a VGA-t már nem.

de eddig csak ennyit foglalkoztam vele - meg kéne nézni, mi a franc baja van...

szerk.: most kipróbáltam, itthon, a csak VGA kihúzást (HDMI nope) túléli. De a három monitorból kettő valahogy nagyon megfekteti, szegényt.
--
blogom

Teljesen törölve sosem volt a Linuxom, de az egyetemi éveim alatt az msdnaa keretében kapott Windows XP-t, majd később Windows 7-et, végül rövid ideig a Windows 8-at is elég sokat használtam.
Az előadók, gyakorlatvezetők is többnyire Windows környezetre voltak berendezkedve, így könnyebb volt a beadandókat megcsinálni, másrészt volt pár kikerülhetetlen dolog, ami egyáltalán nem működött Linuxon.
Néha játszottam is, amihez az amúgy is gyengécske grafikus kártyám miatt célszerűbb volt a Windows.

Aztán mikor végeztem, le kellett törölni. Azóta a munkahelyeimen használok csak Windowst, otthon meg már annyi gép van, hogy mindre sajnálnám kifizetni. Akkor meg hogy eggyel több vagy kevesebb gépen kínlódok valami Linux alapú disztróval, már mindegy :)

Egyszer, de akkor is csak a munkám miatt.
Vettem egy laptopot Windows XP-vel előtelepítve és a CISCO VPN és etoken használatához nélkülözhetetlen volt.

Azt hozzáteszem, hogy a vásárlás után rögtön telepítettem a Debian GNU/Linuxot egy külön partícióra.
Linux nélkül nem tudom elképzelni, hogyan lehet hatékonyan dolgozni kb. 2003 óta.

"Imádtam" amikor minden program telepítésénél újra kellett indítani a picipuha rendszerét.
Az érzés megfizethetetlen. Minden másra ott a Debian.

abból az állapotból, amikor csak Linux volt a gépemen évekkel ezelőtt elléptem, talán 2011 elején. 2017-re Linux csupán sokadik hobbi-rendszer szintjén van jelen nálam, 3 gép/Linux előfordulással, havi 1-2 órát tesztelgetve.

fokozatosan iktattam ki az egészet, természetesen nem egy pillanat műve volt. nem volt már időm fúrni-faragni a rendszert ill. nem volt szabad kapacitásom úgy vásárolni hardvert, hogy még erre is figyeljek, miközben egyes alkalmazások még 10+ év várakozás után is hiányoztak. de legfőképpen azért, mert már akkor látszott, hogy ezek a szopások jó ideig nem fognak megváltozni, miközben a rendszer mögött álló közösség ereje csak rizsa. sajnálom, hogy ilyen későn kapcsoltam, pontosabban azt sajnálom, hogy túl sokáig csináltam elvi kérdést ebből.

immár kívülről nézve rém furcsa látni, amikor egy random személy még most is a neki való Linux terjesztést keresi. a kutatásotokra nézve remélem nem gond az őszinteség.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Milyen perverzió állandóan disztrókat tesztelni, keresni?
Nekem 2003-ban bevált egy, azóta is azt használom élesben.
Nem kell semmit túrni, faragni, a beállításaim minden upgrade, dist-upgrade után megmaradnak, mert a csomagkezelő van olyan intelligens, hogy szól, ha baj van.

azoktól kérdezd, akik manapság keresgetik- vagy miután megvan még mindig reszelgetik. ha nekem szólt a kérdés, akkor elég szar perverzióként emlékszem rá.

de nem is ez a lényeg, hanem hogy a véleményem bent van egy kalapban, mert végre eljutottunk odáig, hogy linuxos berkekből publikusan megkérdezik "miért váltottatok". jó sok időbe telt, mit ne mondjak.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Amióta Linux-ot használok, és már a mankómat is eldobtam (dual boot), nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy töröljem a számomra legkedvesebb/legjobb/leglegleg oprendszeremet bármi más kedvéért!

A munkahelyemen se hagytam magam, ott is Linuxot használok deszktopnak, még akkor is, ha ez számomra néha megnehezíti is a mindennapjaimat.

Ilyen vagyok, és nem vagyok hajlandó ezen a téren senki és semmi kedvéért megváltozni!

Számomra fizikai fájdalommal jár, ha alkalmanként windows elé kell ülnöm, olyankor tutira felmegy a vérnyomásom, és szaporodnak az ősz hajszálaim :-)

Igen, a 2000-es évek elején, mivel meguntam állandóan reszelni a rendszert, mintha valami Tamagotchi lenne. Emellé jött, hogy a Window Maker után csak inkonzisztens, hányás kinézetű és meglehetősen bugos WM-ek/DE-k jöttek ki.
Továbbá olyan szoftverekre volt szükségem, amik egyszerűen nem voltak Linux alatt. Eleinte dual boot-ban hagytam egy linuxot, de nem volt miért bebootolnom rá, csak a helyet foglalta.
És azon, hogy visszatérjek rá az állandó rendszerváltoztatások mellett az sem sokat segített, hogy az egész olyan lyukas, mint az ementáli.

Nem fordult elő ilyen eset velem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Miért tenném? Milliókat kerestem eddig vele és egy forintomba se került.

--
trey @ gépház

Egyébként halkan jegyzem meg, hogy AFAIK a céges licencelt cucc magáncélra nem használható (FIXME).

"én sem keresek a soraid mögött semmit. "

Az én soraim mögött semmi sincs. Elhangzott egy kérdés és én válaszoltam. Én sem mentem neki senkinek, aki úgy válaszolt, hogy váltott.

--
trey @ gépház

"magáncél blablabla"
eddig munkáról írtál, és hogy mennyit kerestél a Linux segedelmével. egyébként miből gondolod, hogy nekem fáj ami neked épp jó? miből gondolod, hogy épp nem örülök neki?

ismét a lényegi részhez kanyarodva: végre eljutottunk odáig, hogy valaki nem hárijános szintű ember hangosan megkérdezi, hogy miért váltott aki váltott. de nincs mit tenni, mert egy ilyen, talán értelemmel bíró szál is elkezd nyitni abba az irányba, hogy áá pedig nekem jó. a legfájóbb, hogy fantasztikus érvek érkeznek, a default megszokás & ingyen van. szép.

de nem baj, tegyünk rá egy lapáttal! ahelyett, hogy a közösség valamilyen módon önmagában értékelné a mindenféle durvaság nélkül leírt okokat és az 1-2% eredményeket, jön valami egyéb szokásos. nemrég még káromlás lett volna a nyitó kérdést feltenni, akkor sem volt a közösségben annyi, hogy érezze: aki veszi a fáradtságot, hogy 2-3 összetett mondatnyi konkrétumot írjon, azt még érdekli a dolog és még nem szarik az egészre. és ez a kritika nagyon hiányzott akár az elmúlt 20 évben is. szóval még mindig nincs kellő közösségi erő - vagy ha van, akkor az nagyon-nagyon beteg és építeni képtelen. szerintem jó látom, hiszen valaha én is a részese voltam. és nem örülök annak sem, hogy ilyesformán voltam részese, meg annak sem, hogy azóta sincs semmilyen változás.

ha képzelni akarsz valamit a soraim mögé, akkor ezeket képzeld. remélem segítettem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"eddig munkáról írtál,"

Eddig jutottam, de itt meg is akadtam. Azt írtam, hogy Linuxszal millókat kerestem. Sehol sem írtam, hogy annak köze van ahhoz a céghez, ami nekem munkaeszközként Windowst biztosít.

Példa: A munkáltatómtól kapom a Windows licencet. Baromira nem használhatom HUP szerkesztésre. FIXme

--
trey @ gépház

Ha ismernéd sem biztos, hogy egyértelmű lenne a tőletek érkező állásfoglalás, szóval maradok annál, ami biztosan bevált és biztosan jogtiszta.

BTW: a laptopom (Lenovo - 20DC0079HV) gyári operációs rendszere: FreeDOS (csak azért jegyzem meg, mert feljebb utaltak rá)

--
trey @ gépház

A licenc típusa belső felhasználású, partneri státusz után járó. Nem vagyok licencelési ember, nem is kívánok az lenni. Nem hiszem, hogy a partneri státusz után járó licenc felhasználható lenne otthon privát munkavégzésre. De ha te megerősíted, hogy lehet, akkor annak örülök. Bár, akkor sem váltok Windowsra, mert Linuxszal egyszerűbben és gyorsabban tudom elvégezni a munkámat.

--
trey @ gépház

Azért én utánanéztem. Az belső felhasználású licenceket ez a dokumentum szabályozza:

Microsoft Partner Network Product Usage Guide to Software and Cloud Services Benefits

Benne:

The program grants software and cloud services licenses for internal business needs, customer
demonstrations, and internal training purposes:

  • Internal use licenses are for use in a production environment for general internal business
    purposes and not for any type of commercial purpose. For example, installing the Windows
    Server operating system and Microsoft Exchange Server to set up an email system that you can
    use to send business-related email is acceptable. However, production use for external
    commercial purposes, such as hosting a commercial website, is outside the scope of these
    rights.
  • Customer demonstration licenses can be used for demonstration purposes only by partners.
    Sales and marketing employees of the organization can use this software to showcase products
    to your customers, but demonstration products cannot be installed on customer hardware or
    infrastructure and must be used with partner supervision.
  • Internal-training licenses can be used for training internal employees only. These licenses cannot
    be used for customer training or for any commercial purpose.
  • Visual Studio subscriptions allow designated employees of your organization to use the software
    included within the Visual Studio subscription to design, develop, test, and demonstrate your
    internal applications.

Licenses granted to partners cannot be used for:

  • Direct revenue-generating activities such as hosting a customer’s applications or development
    of custom solutions for a specific client
  • Employee personal use at home
  • Installation at a customer site
  • Customer training (except for partners holding a Learning competency)
  • Resold or transferred to any third party.

Félkövérrel kiemeltem a lényeget. Ha egyetértesz ezután azzal, hogy a belső felhasználású licenceinket nem használhatom otthon pl. a HUP szerkesztésére, akkor kérlek vond vissza "FUD" kijelentésedet.

--
trey @ gépház

Ááá pedig abból is dőlhet ám a pénz... (Trey maszekol akkor lehet 3rd party :P)

My business has rented PCs to my Internet café customers for years, and Microsoft has never
upheld these use rights. Why has this changed?

Microsoft wants to help you license technology without compromising your business model. Given the
increasing number of organizations that rent, lease, or outsource PCs to third parties, Rental Rights make it
easy and affordable for you to comply with Microsoft licensing. With Rental Rights licenses, you can ensure
licensing compliance with a single transaction that covers the operational lifetime of your organization’s
licensed PCs.

aka Rental Rights

A licenc ez esetben a cégé Trey a felhasználó, Trey csak azért nem "bérli" mert a cég alkalmazottja?

[off]
Komolyabb kérdés, valahogy le lehet úgy vakarni a Visual Studio 2015 Communityt, hogy rendben újratelepüljön?
(A drágaszág a "Programfájlok (x86)" mappába tette magát és a Chromium fordításnál nem jön be az "á" betű)
[/off]

Ehhez a témához egyáltalán nem értek, de én azt hittem, hogy a licenc egy géphez tartozik.

Vagyis ha van egy internet kávézóm, abban van x gép, mindegyiken van windows licenc, akkor ennyi.

Hol jön a fenti példában a képbe a licenc kölcsönzése? Melyik tevékenység számít kölcsönzésnek?

Nekem a fentiből az jön le, hogy pl. Internet kávézó tulajától lehet extra sápot lehúzni vele. :)

Itt egy másik szépség ami szintén a fentit igazolja:

12. What is the Microsoft iCafe Rental Rights Agreement? What are qualified operating systems that can be applied to the agreement?
The Microsoft iCafe Rental Rights Agreement (RRA) for Windows is crucial for an internet cafe running the Microsoft Windows Operating System as its End-User Licensing Agreement (EULA) states that Windows may not be used commercially. In this case an iCafe would typically rent out both hardware and software which includes Windows. The agreement adds an addendum to the EULA allowing an internet cafe Rental Rights for qualifying Windows Operating Systems.

An iCafe who wishes not to sign the Microsoft iCafe Marketing Agreement may opt to purchase RRA for Windows at 2,000PHP per qualified PC/annum.

Forrás
(mondjuk azt nem tudom, hogy a Windows EULA-ban hol van, hogy üzleti célra nem használható :P)

A haszonszerzés nem számít csak, hogy fizess:

Rental Rights are additive licenses that permit organizations to rent, lease, loan, or outsource PCs to third parties (regardless of whether a fee is charged for such use) with a licensed, qualifying Windows operating system and for Microsoft Office software.

"a Windows EULA-ban hol van, hogy üzleti célra nem használható "
használható, de nem akármilyen üzleti célra: "you may not: [...] rent, lease, or lend the software;"

"regardless of whether a fee is charged for such use"
Úgy is lehet haszonszerzési célú valami, hogy a végfelhasználó nem fizet érte. Például, másért fizet vagy másvalaki fizet.

Üdv,
Marci

használható, de nem akármilyen üzleti célra: "you may not: [...] rent, lease, or lend the software;

Igen, de sehol nem korlátozza üzleti célra (értsd ha szigorúan vesszük akkor ha kölcsönadom a laptopom az asszonynak, hogy kikeressen egy receptet már az is EULA sértés. :P)

Talán a kormányzati kioszk is azon fordult be, hogy lehet nincs neki ilyen. ;)

Tehát ha jól látom, _commercially_ és _organisations.

Szóval a magán gépemhez odaülhet a haverom, az nem gond, mert én magánszemély vagyok.

Ha iskolában a gépteremben odaülnek a diákok, az nem tudom, commercial felhasználás-e. És egy könyvtárba kitett gépek ezek szerint licenckötelesek. (Kivéve, ha iskola, könyvtár valahol nevesítve van mint kivétel).

Érdekes.

Nem mondtam, hogy érvénytelen. Csak azt, hogy nem vagyok benne biztos, hogy az úgy kapott licencek az oktatási intézmények nevén vannak nem pedig a KIFÜ-én (mert ugye ők közbeszerezték be).
Az is lehet, hogy minden intézménynek a saját nevén van, de nem dolgoztam köz/felsőoktatásban
(az elmúlt 10 évben egyszer jártam egy közoktatási intézménybe az egyetlen tapasztalat amit levontam, hogy az "upgrade"-szót a tisztaszoftver.hu-n legalább 64-es méretű félkövér piros betűvel kellene kiírni...)

Jó, de hagyjuk... annyira unom már a licenceléses témákat! :D

Inkább egy kis irodalom:

5
Tibor megfogja Zsuzsát.
Először jól megveri.
Aztán megfojtja.
Végül földarabolja.
Sziveit, májait mind kirakja
egyik kerítéstől másikig.
Zsuzsa gondolkodik: Én nem mondalak be,
de ha nem tudsz visszacsinálni,
mehetsz ám a javítóba.

Üdv,
Marci

a legfájóbb, hogy fantasztikus érvek érkeznek, a default megszokás & ingyen van

Na de ezekkel az érvekkel mi a gondod?

Nem tudom, mások hogyan választanak operációs rendszert, én olyan rendszert részesítek előnyben, ami 1) tud mindent, amire nekem szükségem van, 2) megfelelően stabilan és gyorsan működik, 3) kényelmes használni, 4) fut a számítógépemen, 5) nem túl drága.

Huzamosabb ideig AmigaOS-t, Linuxot és Windows-t használtam eddig, desktopon. Rövidebb ideig mást is, de az idő rövidsége miatt azokról nem alakult ki komolyan vehető véleményem.

AmigaOS nem fut a jelenlegi gépemen. Windows és Linux gyakorlatilag az első négy kritériumot teljesíti (egyik sem tökéletes, de elérik a szintet). A kettő közül a Linux olcsóbb. (Valamint nekem kényelmesebb is, gondolom főképp a hozzászokás miatt).

Szerintem ennyi bőven elég ahhoz, hogy saját gépre Linuxot válasszak. Miért fizetnék (többet) valamiért, ami ugyanazt a feladatot ugyanúgy képes elvégezni? Mivel nekem jobban kézre áll a linux, ezért ha a kettő ugyanannyiba kerülne, akkor is azt választanám. Ellenben ha a Windows lenne lényegesen olcsóbb, akkor valószínű azt választanám (a kényelmesség és megszokás miatt nem biztos. Árelőnytől is függ, persze)

Nem értem, miért kéne a fentinél jobb érv.

nem akarok már mélyebben belemenni. nem miattad, hanem általában rém unalmas ez a szélmalomharc. pedig nem ellenetek reklamálok, hanem értetek és természetesen magamért. szóval ha még érdekelni fog a téma [engem] és lesz valami sörözés, majd akkor és ott eszmét cserélünk.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

nem aggódást írtam, hanem reklamálást, ezt nyilván véletlenül nézted el. a megmentést pedig csak részben értem, te meg nyilván nem érted. de ha már itt tartunk a szavak szájba adása és a szavak mögé látás terén látható képességeid valahol tényleg kamatoztatnod kellene. rám felesleges energiát pazarolnod, immunis vagyok rá. mondanám én is, hogy engem meg ez mosolyogtat, csak eléggé teátrális lenne, úgyhogy ez a mosolygás részemről fikció marad.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nagyon érdekes a ragequit-et azzal, hogy rád energiát pazarolok, te kezdtél el nekem válaszolgatni egy általam nyitott kommentben. Vicces, hogy nem tudtál mellette elmenni szó nélkül. Én el tudtam a te rögeszméid mellett, amit fent kifejtettél.

A mosolygás itt is megvan. :)

Érdekes, hogy ebben az egész topikban az én sikertörténetemről szóló ártatlan megjegyzésem generálta a leghosszabb szálat. This triggers the ...

Meg is jelentek szépen.

--
trey @ gépház

tőlem aztán folytathatjuk, egymást olvasva természetesen röhögni fogunk a másikon. hiszen neked természetesen tök jó rendszered van szívások nélkül, én meg természetesen szeretnék ilyet, de magamra szabva. talán még az vicces is lehet, hogy mások az igényeink. egyébként most sincs igazán jó rendszerem, de tagadhatatlanul Linux irányából vártam rá és oda fektettem a legtöbbet - természetesen én voltam a hibás és 100 emberes mintából másik 97, hiszen egy témára szűrt környezetben akad jó adag works for me.

igen, ha valamiért érdekes honnan indult a leghosszabb szál akkor nincs mit tenni. az már nem annyira érdekes, hogy épp ezen a vadhajtáson geenél van egy elágazás, nekem kell megemlíteni az egyéb hosszúságot. nem gond, bírom!

Gábor, én örülök, ha te örülsz és neked jó. jó sok embert ismerek innen személyesen, legalább nekik hidd majd el: engem nem zavar ha valakinek jó. túl irigy talán óvodás koromban lehettem utoljára és olyanra sem emlékszem, hogy sajnáltam bárkitől bármit. de hadd vágyjak már én is egy kis ide vonatkozó boldogságra: hadd kérjek már olyat, ami nekem jó. legalább az illúziója hadd maradjon meg a reklamálással. remélem nem nagy kérés - főleg, hogy erről kérdeztek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

>sikertörténetem:-)

néha felvetődik bennem a kérdés hogy vajon őszintén elhiszed-e hogy a "nem jön multi, a pénz nem minden" előadásod óta bárki is elhiszi egyetlen szavadat akár, avagy csak önironikus módon tolod a műsort

aztán rájövök hogy ezutóbbihoz soha nem voltál eléggé szofisztikált

--
HTH

A pénz nem minden, de azt azért te sem gondolod komolyan, hogy a hozzád hasonlókat ingyen szórakoztatom majd szabadidőmben? El vagy tévedve. Ha majd a pénz minden lesz, azt észre fogod venni, mert engem online nem nagyon fogsz látni ;)

"bárki is elhiszi egyetlen szavadat"

Ó, jaj :( Most mi lesz! Az interneten valakik nem hisznek nekem! :D

--
trey @ gépház

Jaja, meg kitartás, szorgalom, segítőkészség és nagyon sok más minden, amit te véletlenül elfelejtesz megemlíteni. Szerencsére azért szép számmal érkeznek visszajelzések, amik arra adnak okot, hogy a véleményed a helyén ( /dev/null ) kezeljem. ;)

Valami a topiktémához?

--
trey @ gépház

Igen. Többször is, de mindig visszatértem.

Egyszer, amikor nem informatikusi munkaköröm volt (2009). Azóta viszont nem.

Vajon aki visszament az rendesen megismerte a rendszert és azután ment vissza vagy inkább az történt, hogy megismerés közben/helyett belefáradt és visszavonult, majd jól megharagudott a Linuxra? (Nem akarok vádaskodva neveket mondani, de itt két nagyhangú ős huppernél is ezt érzem.)

Én baromi kitartó voltam a disztribúcióm megismerésében, és tény, hogy erre a kitartásra sokszor (leginkább régebben 15+ évvel ezelőtt) szükség is volt, de nekem ennek ellenére nagyon megérte. Amit eközben tanultam azzal is több lettem, hiszen rengeteg problémát kellett megoldanom.

Hmmm... Szerintem, nem kell megismerni a rendszert, mert a rendszerszintű problémák túlnyúlnak az átlag felhasználó megismerésén.
Mikor a SANE nem képes resetelni egy eszközt, ezért a második scannelésnél I/O erroral elszáll a GUI. Mikor a scanner driverben az automata lapadogoló regisztere úgy van kikommentelve, hogy "Nobody use it.". Mikor olyan triviális dolgok nem kerülnek implementálásra 10+ év alatt, mint a scanner autokalibrálás, vagy a lámpa lekapcsolása. Mikor PCI legacy mode miatt ioctl erroral fossa tele az ablakot a V4L. Mikor egy hálózati meghajtó kiesése miatt a FUSE 100%-on pörgeti a processzort. Mikor initd->systemd váltás olyan jól sikerül, hogy a KDM nem állítja le a gépet. Mikor a KDM rendszeresen elszáll a leállítás közben. Mikor a midnight commander beépített kitömörítője, 3kB/s sebességgel tud kitömöríteni. Mikor az FFPLAY lejátszik egy videót, de az FFMPEG konvertálásnál "nem tudom megállípítani a frameratet" hibaüzenettel kiszáll. Mikor ugyanaz a nyomtató a párhuzamos portra kötve, tökéletesen nyomtat, míg ugyanazzal a driverrel, ugyanazzal a környezettel USB-re kötve, minden oldal nyomtatásához újraindítást igényel.

Ezek mind olyan megismerések amitől egy átlag felhasználó azt a következtetést vonja le, hogy nincs se ideje, se ereje ilyen mennyiségű szopáshoz. A számítógép egy munkaeszköz, vagy elvégzi a rábízott feladatot vagy nem. Ha nem végzi el a feladatot, akkor szar. Lehet ideológiát gyártani köréje, de a szar attól még szar marad. És amikor munkavégzésről van szó, eldöntheted, hogy szopatod magadat egy rossz szerszámmal, vagy keresel, veszel helyette egy jobbat.

Meg lehet ismerni egy OS hibáit, együtt lehet élni velük, de amikor hetente, havonta jön újabb és újabb hiba az ember megunja.
Az ember nem megharagszik, szimplán megunja a szopatást. Azok haragszanak meg, akik megeszik a libre/open, anti-windows marketing dumát, és amikor rájönnek, hogy az egész egy retkes nagy bullshit, mert csak egy fostalicskát kapnak ingyen, akkor becsapva érzik magukat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A szopás a konstans. Igen, sokszor javítanak valamit a következő dist-upgradenél, és elkúrnak helyette másik 3-as. Ráadásul, a következő dist-upgrade dolog sokszor 3-4 évet vesz igénybe.
A másik, kardinális probléma, hogy modulárisan szopatják az embert. Adott feladatra a toolok jelentős hányada ugyanazt a 4-5 libraryt használja. Ha szar az adott lib (és miért ne lenne, mert ha az írója nem kúrta el, akkor a csomagkezelők basszák el ideológiai alapon) akkor az összes tool halott lesz. Pl. annó ezért vettem meg a vuescant.
Hasonló okok miatt használom pl. a Workert filekezelőnek. Saját GUI-ja van, így nem kell azon idegeskednem, hogy a n+1. gnome, kde verzióváltás után mi működik, mi nem, és mi tűnk el.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> vagy inkább az történt, hogy megismerés közben/helyett belefáradt és visszavonult, majd jól megharagudott a Linuxra?

Jó, kíváncsi vagyok, beleállok a vitába. Ez miért a user hibája? Ha belefogok valamibe, csak véges mennyiségű szopásra vagyok hajlandó. Letöltök egy tetszőleges disztrót a szomszéd Pistike ajánlása szerint, feltelepítem dualboottal, majd elkezdem megtanulni a használatát. Közben hegesztgetem, hátha egyszer jó lesz. Pár nap-hét-hónap-év múlva (türelemtől függően) feladom, lásd Hiena posztját, így megszabadulok a Linuxtól. Közben nyilván meg is haragszom, mert elcsesztem vele pár napot-hetet-hónapot-évet.

Amiről írsz arról ez jut eszembe:
Windowsos koromból emlékszem arra, hogy a TV tuner feltelepítését követően működött, majd az első újraindítás után már nem. Nem értettem, de rájöttem, hogy friss OS install és friss driver install 0. újraindításig megy. Az egyetlen megoldás az lett volna, hogy ezt a ciklust letolom TV nézés előtt.

Azt gondolom, hogy kb. ugyanarról beszéltek, csak van két rejtett konklúzió is.

Mind a ketten ezt állítjátok:
Megpróbálja használni, nem sikerül, megharagszik rá, másra vált.

Konklúzió 1: rossz a rendszer, nem lehet jól használni.
Konklúzió 2: rosszul használja a felhasználó, ezért nem tudja jól használni.

Ha a felhasználó a "Konklúzió 1"-et gondolja, akkor megharagszik rá. Normális emberi viselkedés.
Holott lehet, hogy részben vagy egészben a "Konklúzió 2" áll közelebb a valósághoz.

Igen, úgy 2004 óta. Az én desktop felhasználási mintámra a Windows alkalmasabb, mint a linux.

Az otthoni desktop gépemen a következő alkalmazások vannak kirakva a taskbarra:

- Chrome
- Total Commander
- Battle.NET Client
- GOG Galaxy
- Steam

Navajon mit csinálok a gépen? Játszom. A játékfuttatás Windowson egy faék bonyolultságával vetekszik és fut rajta minden. Linuxon foglalkozni kellene vele, hogy működjön rajta pár dolog, és nem is futtatható minden játék, ami fut Windowson. (Érdekességképpen megnéztem pár játékot, amit az utóbbi egy évben játszottam, és egy csomónak nincs natív linuxos portja, illetve mindenféle wine mágiákat kell alkalmazni, hogy menjen linuxon.) Hát van nekem kedvem játék helyett wine-t reszelgetni? (Nincs.)

A laptopomon céges rendszereket használok, úgymint Exchange, Sharepoint, Google Apps és hasonlók. Ezek működnek linux alól is, de kényelmes használatban, integráltságban elmaradnak a Windowsos minőségtől. Ezen kívül van pár Windows-only dolog, amit használok (pl. vSphere Client, SCVMM client), amiket komolyabb macera megkerülni linux alól. Az egyéb használt cuccok kategóriában motorozó vagrant, virtualbox, git, intellij idea stb. meg pont ugyanolyan jól mennek Windowson, mint linuxon. Lehetne épp linuxom is - de macerásabb lenne tőle az életem, előnyök nélkül.

Ha a kérdés az, hogy álltam-e már át szerveren linuxról Windowsra, akkor szintén igen a válasz. Windows kliensek számára létrehozott fájlszerver, a linux/Samba kombó végtelen hangolások után se nyújtotta azt a teljesítményt sokezer fájl/egy könyvtár kiszolgálásra, mint a Windows Server. Másra nem emlékszem, hogy átállítottam volna :-)

Igen. XP -> Linux -> Windows 7 -> OSX

Nem. Viszont FreeBSD-re lett lecserélve.
A FreeBSD mögötti "elvek" jobban bejönnek, mint amire a Linux épül. Tetszik, hogy az, ami jól működik, nem akarják mindenáron megreformálni (míg linux alatt igen sűrűn vannak komolyabbnak mondható változások). Felhasználóként monjduk nem érzem bármi hatását, de a "lelkemnek" jobb, hogy nincs minden virtuális kutyafüle mount-olva (/sys, /proc, /cgroups, ...). A dokumentációt is lényegesen jobb minőségűnek találom (akár a handbook, akár a Porter's handbook, akár a manual oldalak - a forráskód dokumentációját egyik esetben sem ismerem, azt nem tudom).

------------
egy hónappal ezelőttig DUALBOOT volt, elsődlegesen DEBIAN de a win10 is kellett néha néhány dologhoz, aztán a win elkezdett szrakodni szokása szerint...meguntam hogy félévente újra kell rakni meg főleg hogy biztos akkor kezd el egy hosszadalmas frissét amikor nekem sürgősen kellene...szóval...vmware fel azóta ha valamire kell a win akkor virtuálisból elindítom és kész...ha a rendszer szrakodik akkor meg delete és új install...persze ez megzabál minimum 4GB memót, az alatt nem érdemes ezzel próbálkozni.
------------

Érdekes, nekem sose ment "tönkre" Windows. Ugyanaz az XP install ment vagy 10 évig, és alaplapcserétől kezdve mindent átvészelt gond nélkül. Ugyanakkor ha szétnézel itt pár fórumban, hogy a kollégák hogy vágják tönkre a saját Linuxukat, rájössz, hogy az se jobb. A hülyeség ellen nem véd :).

--

+1, rejtett subscribe és kis kiegészítés: a Windows azért törődésigényes jószág, messze nem az a kategória, hogy havi egyszer bekapcsolod és minden rendben lesz. Nálunk sajnos van jópár olyan gép, ami rendeletetés-szerűen marha ritkán van bekapcsolva, ilyenkor persze a Windows Update azonnal nekiáll telepítgetni a frissítéseket, aztán elindul a kugli/firefox update agent, a java update, a flash update, ... aztán pár órával később gép kikapcs és megint egy hónapig nincs bekapcsolva, de a felhasználó magyarázza, hogy milyen hihetetlenül lassú a gép...

Sajnos-nem-sajnos a Winnek tényleg kell az, hogy rendszeresen menjen, akkor az összes önmaga utáni takarítást jobban meg tudja oldani; pl. fel tudja tenni a WinUpdate-ket, tudja futtatni az időzített defragot/trimet, stb.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem volt ilyen, max dualootban tartottam másodlagosként egy minél jobban korátozott wint. Legutóbb offline-ként egy hetest, csak a legszükségesebb driverekkel. Most az sincs.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Asztali géppel fordult elő többször is, általában a kedvet kapok játszani win-only játékkal, menjen fel windows, linux meg virtuális gépre, majd tököm tele van a windowssal, elég lesz a linuxos játék körforgás ment, aztán vettem egy laptopot, azóta az asztali windows only, bekerült a sarokba, és streamelem a játékokat laptopra.

"Előfordult már veled, hogy fogtad a Linuxodat, letörölted a gépedről és Windowst telepítettél helyette?"

... IGEN, de a gép az excégé volt és kellett valakinek a vinyó belőle, aztán a gép is ... biztos nagyon fontos személy volt :):):)
1 darabig livelinux +pendrive combóval rendszeradminisztráltam, volt mindig használaton kívüli munkaállomás :):):)
... aztán összekeselyűztem magamnak 1 vasat az elhullottak alkatrészeiből ... //előfordul az ilyen ... gondolom, dolgozott itt más is a közoktatásban//

node elég a "nosztalgiából", azóta csak akkor nyúlok vindózhoz, ha valakinek gépén kell valami segítség

a napi munkához nekem tökéletesen +felel a linux, nincs olyan eszköz alkalmazás, ami miatt kellene 1 elszeparált vindózos vas, ha váltok is valamikor, a táblagép okostelefon android valamixOS lesz a fő csapásirány

...talán még erősek a 255 vindózos munkaállomás üzemeltetésének emlékei így cirka 5 év után is ...

//minél messzebbről nézem, annál szarabbnak látszik//

(no az igazsághoz még az is hozzátartozik, ahol lóf@$z joga nem volt a felhasználónak azon a vindóz nem esett szét 3 hónap alatt, de hát a jópénzért vett kiváló programok többsége kizárólag rendszergazdai joggal futott )
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Ezen a "csak rendszergazdaként fut" dolgon mindig fennakadok, mert az esetek igen nagy százalékában értelmes jogosultsági beállításokkal megy az normál userként is. Aztán érdekes módon mindig azok fikázzák leghangosabban a Windowst, akiknek még annyi tudásuk sincs, hogy ilyen triviálisnak mondható problémákat meg tudjanak oldani.

+/-1

Egyfelől +1, mert minden megoldható, másfelől -1, mert azért a szoftverkészítők továbbra is elmehetnek a...

Természetesen főként mocsok drága enterspájz szoftverek, de azért akadnak szép dolgok itt-ott:
* kikapcsolhatatlan auto-update, a programindítás automatikus része (amihez a usernek úgysincs joga és nem is feltétlenül kéne neki adni)
* plusz pontért az auto-update egy random fájlnévvel a user temp mappájába dobja be a frissítő appot, hogy az AppLocker garantáltan megfogja
* Program Files helyett a bárhova máshova település. Plusz pontért csak a C:\ gyökerébe hajlandó települni, ha megpróbálod máshova tenni, nem indul. Újabb plusz pontért ha space van a telepítési könyvtárban, nem működik
* teljesen feleslegesen piszkál(na) olyan helyeken, ahol nem kéne neki. pl. nem lehet lebeszélni arról, hogy a HKEY_LOCAL_MACHINE-ba próbáéljon írni
* (szvsz. inkább szándékosan, mint hagyagságból) félrevezető telepítési útmutató
* ...

Aztán persze van az ellenkezője, amikor egy program nem hajlandó nem a user profiljába települni, mert csak, mindenki szépen egyesével telepítse csak fel magának, mert jó az úgy. És ilyenből is láttam már olyat, ami utána közös helyre próbálna települni.

És persze, mindet körbe lehet/szoktuk taknyolni, de hosszú távon fárasztó a felesleges (mert csak azért kell, mert mások nem követik a hivatalos ajánlásokat és úgy általában a common sense-t) küzdelem (felesleges, mert a kövi release is ugyanilyen szar lesz, csak az máshol :) )

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Persze, vannak olyan esetek, amikor annyi mindent akar a program, hogy nem érdemes foglalkozni vele.
Engem csak az a jelenség zavar, amikor - elnézést az előítéletekért - a vidéki önkormányzat informatikusa habzó szájjal ordít, hogy rohadjon meg aki kitalálta a Windows általános jogú usert, mert nem megy a kis programja, ami amúgy semmi mást nem akar, csak a Program Files alatt írni az egy darab nyomorult .ini fájlját.
Igaz, hogy nem így kellene működnie, de ezek a problémák azért minimális szakértelemmel többnyire áthidalhatók.

Persze, ebben egyetértünk, hogy nem üvöltözni kell, hanem workaroundolni és ha van rá lehetőség, adni egy bugreportot/bugfixet a progihoz, aztán feljegyezni a workaround-ot, hogy a kövi frissítéskor már rendben legyen :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Dolgoztam olyan cégnél, ahol mindenki sima felhasználóként használta a Windowst, és mindenkinek volt egy másik loginja, admin jogokkal, hogy telepíthessünk, stb.
A programok nagy része ment sima felhasználóként, de legalább két olyan program volt, ami nem. A kettőből csak az egyiknek a nevére emlékszem: Rational Rose (vagy a Rational Rose egyik pluginje, ami kellett). Úgy emlékszem, a hibaüzenet valami olyasmi volt, hogy ennek a programnak admin jog kell.
Nem tudom, elképzelhető, hogy ki lehetett volna sakkozni, hogy mi is kell neki pontosan, és beállítani mindent, ami kellett, de senki nem állt neki ennek. Egyszerűbb volt, hogy aki épp RR-ban tervezett, az arra az időre rendszergazdaként használta a gépet. Nem emlékszem, hogy akkoriban (2003-2004) XP-n volt-e pl. Run As, és nem tudom, hogy ha volt, az elég lett volna-e.

Szerintem valószínű igazad van, csak nem mindegy, hogy mennyi időbe telik az értelmes jogosultsági beállítások összeállítása, tesztelése.