Hálózat építő zsenik...

Eddig ilyet csak képen láttam. Ma én lőttem ezt a képet...

https://www.facebook.com/rginformatika/photos/a.820192724680336.1073741…

Hozzászólások

Na most ez egy nagy épület elég sok kábellel... Nem ez volt az egyetlen furcsaság... Mikor kb 6 éve otthagytam őket, akkor még ilyenek nem voltak.
Most elvben azért mentem mert meghaltak az AP-k és kértek segítsek új megoldást találni. Vittem a kis ufókat, hogy akkor unifi erre ilyeneket látok...

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Hogy itt működik-e korrekten az nem derült ki, mivel nem raktuk fel őket. Majd ha lesz valami a kábelezéssel. Egy helyen használtam még ilyesmit ott fene se emlékszik azonos frekin voltak vagy különbözőn, de szépen ment a barangolás. Alapvetően én mikrotikben utazom ez csak kósza kalandozás volt az unifi világában. :)

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Szerintem, ha jól értelmezem, a Zero Handoff csakis egy közös csatornán működik, mert elvileg csak úgy tudná kiküszöbölni a kliens eszközök eltérő roaming viselkedését, hogy 1 AP-nak mutatkozik és a kliensnek mindig a hozzá legközelebbi AP válaszol.
A Mikrotik és más eszközök esetén, de lehet az Ubiquiti is tud így működni, van arra mód, ha túl gyenge a kliens jele, akkor lerúgja az adott AP és ilyenkor a kliens, ahogy tud, megpróbál minél előbb felcsatlakozni a legerősebb AP-ra (vagy ahogy be van állítva a meghajtóprogramban a logikája), viszont nagyobb a csomagvesztés lehetősége, hisz újracsatlakozik az eszköz. Elvileg működhetnek ilyenkor külön csatornán az AP-k, azonos SSID-vel.
De javítsatok ki, ha nagy hülyeséget írtam. Szerintem ha gond a közös frekvencia, akkor érdemes csökkenteni az AP-k adóteljesítményét, hátha javul a sebesség. AC esetén meg ugye jön a beamforming (ha támogatott), ami még javíthatja elvileg a közös csatorna kihasználhatóságát.

Ok, fog működni a roaming, nekem is működne TP-link-en is (próbáltam), de az nem Zero handoff. Ott lesz szakadás, még ha kis időre is, ami pl Skype esetén már ciki. A Zero Handoff pont arról szólna, hogy a kliensnek véletlenül se kelljen újracsatlakoznia, mert az egy hosszadalmas folyamat és erősen kliensfüggő, melyik mikor vált. Az AP-k veszik át egymástól a klienseket.

Nálunk is volt egy ilyen buli nemrég - egy UTP kábelen volt levezetve 2 szinttel lejjebbre két telefonvonal és be volt dugva az egész egy patch panelbe.
Lelkesen mentem a "orákolum" kollégámmal, hogy majd segítek neki, meghát én is értek valamennyire az ilyen rendszerekhez, mivelhogy ránk hárult a háló levezetése a nyugiszobába.
Aztán lent a maszek módon szigszalagozott szétszedett kábelt lesve jöttünk rá, hogy egyikünknek sincs fogalma arról, hogy mi a franc az amit a kezünkben tartunk.
Nagy szerencsénkre 2 emelettel feljebb megtaláltuk a szétszedett másik végét a kábelnek és próba szerencse módjára bekötve volt egyből hálózatunk.

Mókás volt. :)

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Nem tudom melyik siralmasabb, a toldozás, vagy ahogy át van vezetve az ablakkereten... :o

Nem is értem mi a probléma! Mindenhol gondosan ügyeltek arra, hogy a csavart érpár csavarása korrekt módon megmaradjon. Szakemberek! ;)

Csak a hecc kedvéért kipróbáltad, hogy mennyire megy a net egy ilyen toldott madzagon? (Mondjuk ha megerőlteti magát az ember, szerintem lehetne olyan toldást csinálni, ami úgy-ahogy okés (minél kisebb darabon elrontani a csavart érpárokat, forrasztani, utána lehetőleg visszafésülni, de egyrészt ez nem az, másrészt azért ilyen fusikat max otthonra.)

ÁÁÁÁ sietésben voltam. Eredetileg azért mentem, hogy segítsek "felprogramozni" az unifi eszközöket és a kolléga aztán felhányja őket a régi rossz AP-k helyére, mert nem ismeri ezeket az eszközöket.
Én kész lettem pár perc alatt, aztán segítettem megkeresni a kábel végeket, mert nem volt meg AP vége. Aztán kiderült, hogy a 3 AP közül 0 db felé jó a kábel. Ez éppen nem AP felé menő kábel, de megláttam és nem bírtam otthagyni. UTP dugókat lecseréltük, továbbra sem jók a kábelek, így az AP-kat fel sem raktuk. Kolléga a fővállalkozó én csak besegítettem, szóval jelezte nekik, hogy itt kábelezési gondok vannak és döntsenek merre tovább.

--
Rózsár Gábor (muszashi)

abban a raid5-ben nem kene vinyot cserelni? (facebook elso kep)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....