[Ubuntu] 14.04 -> 16.04 liveblog

Ugy dontottem, hogy blogolni fogom, mi tortenik. A frissites egy Lenovo ThinkPad L460 gepen tortenik, a legfrissebb (reggel frissitettem) Ubuntu Trusty -rol a kovetkezo LTS-re, vagyis Xenial-ra.

Elvarasok:

  • Mukodjon a Google Chrome ugy, ahogy eddig
  • Mukodjon (haha...) az IBM Lotus Notes (at least, legyen oly hugom es induljon el)
  • Mukodjon a ket kepernyo kezelese
  • Menjenek a kisebb alkalmazasok (Slack, Caprine, Typora, ilyes)
  • Ne szurja tokon a Java kornyezetet a gepen.

A szaftos reszletek a hajtas utan!

  • 16:59 Konstataltam, hogy az update-manager eleg hulyesegeket akar csinalni (pl. eltavolitani az aptitude-t illetve a Lotus Notes-t a gepemrol, pedig senki se bantotta, es komolyabb indoka sincs ra), szoval aptitude-dal megyunk tovabb, azt kicsit jobban testre tudom szabni.
  • 17:01 Beupdateltem a sources.list -et es a sources.list.d -ben levo fajlokat, kigyomlaltam a felesleget, igy az aptitude mar eleg fajdalommentes frissitest iger. Es nem akarja se onmagat, se a Lotust leszedni, szepen tudomasul veszi a kuloncsegeimet. <3
  • 17:05 Toltodnek a frissitesek. Sok.
  • 17:12 Kicsomagolunk
  • 17:17 meghaltunk, hakkolas kovetkezik.
    
    Hibák történtek a feldolgozáskor:
     libreoffice-draw
     libfontconfig1:amd64
     libfontconfig1:i386
     libreoffice-ogltrans
     libreoffice-writer
     libreoffice-impress
     libwebkit2gtk-4.0-37:amd64
     libpangocairo-1.0-0:amd64
     libpangocairo-1.0-0:i386
     libreoffice-core
     libreoffice-calc
     libgtk-3-0:amd64
     gstreamer1.0-plugins-bad:amd64
     libpangoft2-1.0-0:amd64
     libpangoft2-1.0-0:i386
     libass5:amd64
     libc-dev-bin
     libc6-dev:amd64
     libreoffice-gnome
     libreoffice-pdfimport
     fontconfig
     libreoffice-gtk
     zlib1g-dev:amd64
     libfontconfig1-dev:amd64
     libcairo2:amd64
     libcairo2:i386
     plymouth-label
     gir1.2-webkit2-4.0:amd64
     libreoffice-math
     libreoffice-base-core
     plymouth
     libncurses5-dev:amd64
     libfreetype6-dev:amd64
     libncursesw5-dev:amd64
     libpango-1.0-0:amd64
     libpango-1.0-0:i386
     libexpat1-dev:amd64
     libpng12-dev:amd64
     plymouth-theme-ubuntu-mate-text
     software-center
     plymouth-theme-ubuntu-mate-logo
     plymouth-theme-ubuntu-text
    Folytatás az Enter leütésével.
    
  • 17:3x Egy jól irányzott "apt-get -f install" tovabblö... Khm. Kifagyott a MATE kicsomagolás közben. Ez valószínűleg független a frissítéstől. Majd a végén kidebugolom.
  • 17:44 mondjuk. Nyűglődik, hogy nincs apt user. "useradd -r apt", tovább megy.
  • 17:56 az usb-creator-gtk a frissites áldozata lett. Emléke örökké szívünkben él (sose indítottam el). Zakatolunk tovább.
  • 18:02 szegény avahi-dnsconfd, senki se szereti. Én sem (törölve).
  • 18:14 ez ugyan nem most történt, de mindegy: valahol, valahogy sunyi módon tényleg lekerült az aptitude. Szerencsére visszatenni se volt bonyolult.
  • 18:34 reboot, de ha sikertelen, akkor is hazamegyek.
  • 18:37 A reboot meglepoen gyors volt, es kb. ket pillanat alatt a szemembe villant a Lightdm. Hogy mi zajlott a hatterben nem tudom, de egyelore ennyi volt.

Egy gyors körbetesztelés:

  • Google Chrome megy.
  • Lotus Notes megy, sőt, szólt, hogy kezd szaga lenni a jelszavamnak.
  • Két képernyő: pipa
  • Appok: Slack megy, többi TODO (annyira nem fontos, de jórészt WebKit appok, nem várok bajt)
  • Java: nem láttam, hogy bármit is kiszedett volna, TODO

A holnap feladata a romeltakarítás lesz, illetve megnézem ezt az avahi-dnsconfd -t, bár nem hiszem, hogy kéne, de azért az ördög sose alszik.

Hozzászólások

En a szokasos reggeli kv mellett frissitettem az archot, ma eppen 170+ csomag frissult, mondtam hogy "meh", leokeztam, es dolgozok azota is tovabb. (bejott a 3.22-es uj gnome)
Nem akartok valtani? :)

--
arch,debian,osmc,android,windows

Az Arch egy kellemetlenul unstable rendszer, legalabbis sajat tapasztalataim szerint. Pl. hosszu ido utan ezerszer magabiztosabban allok oda egy nagyobb Gentoo frissites ele, es nem azert, mert nem ismerem az Archot. A Gentoo toolsetje sokkal robosztusabb es a QA is mas szinteket verdes. Mar egy ideje a systemd felokositasa is abszolvalhato egy delutani tea mellett. Archnak ami vitathatatlan elonye a Gentooval szemben, hogy 15 perc alatt fent van tokkal-vonoval, desktoppal, mindennel egyutt.

En pont forditva latom a temat. Most mar 3 eve hogy eles projekteken napi 8 oraban archozok, es minden reggel frissitem. Talan ha egyszer vagy ketszer hagyott cserben, meghalt a GDM, es egy masik esetben frissult a kernel amit nem fogadott el a docker - de ezeket 1 perc alatt javitani lehet downgrade-el.

--
arch,debian,osmc,android,windows

Elég szomorú jelenség tud lenni mikor a xorg-server nem képes egy függőséget sem behúzni, de mégis települ, és aztán lehet workaroundolni, vagy megvárni míg a tárolókban elhárítják pár óra múlva a hibát, szerencsére ez nem túl gyakori, de az sem rossz amikor szükséges függőségeket opcionálisnak jelöl, amik annyira szükségesek, hogy nélkülük instant crash. De Arch esetén még egy QA policy sincs deklarálva, míg Gentoo esetén ez elég egyértelműen jelen van, de még az openSUSE is használ egy automatizált QA eszközt. Más valamire való háttérrel rendelkező rolling Linuxról nem tudok összehasonlításnak, a current/unstable ágakon és a Chrome OS-en kívül.

"mikor a xorg-server nem képes egy függőséget sem behúzni, de mégis települ,"

Hasonlót se láttam. Stable-en vagy?

"amikor szükséges függőségeket opcionálisnak jelöl, amik annyira szükségesek, hogy nélkülük instant crash"

Sosem volt ilyen

"De Arch esetén még egy QA policy sincs deklarálva, míg Gentoo esetén ez elég egyértelműen jelen van"

Pont amiatt hagytam ott a gentoo -t mert hiába voltam stable -on, tele volt hibával. Igaz, ennek most már jópár éve (tippre 2004-08 között gentooztam megszakitásokkal).

--
arch,debian,osmc,android,windows

Perpillanat sem Gentoot, sem Archot nem használok, szóval sehol nem vagyok. :) Amikor a xorg-server probléma történt, akkor az még bőven a sysvinit korszakban volt, talán 2011 környékén, és igen, stable repokból. Az említett opcionális függőség a wicd esetén volt, mikor a pythont kifelejtették függőségként deklarálni, szintén a hivatalos repókban. Eleve külsős csomagoktól gyomorgörcsöt kapok. Nekem a Gentoo volt hibátlan, pont ütik egymást a tapasztalataink eszerint. :)
Nyilván nem a fentebb leírtak jellemzőek, márcsak azért sem, mert raktam már össze másoknak Arch telepítőscriptet (franc se tudja miért, de valamiért sokaknak hatalmasnagy kihívás kiadni azt a pár parancsot amivel feltelepül, de mégis fétisük van a rendszerre) és nekik szépen működik, eltekintve egy esettől mikor hónapokig nem frissítette a delikvens, de ez nem az Arch sara, ez rolling rendszereknél potenciális öngyilok.

Nekem még megfelelő kompromisszumnak tűnik a félévente történő @world update Gentoo-n. Pár éve csinálom, néha küzdelmes kicsit, de még oké. Természetesen GLSA-kat és sérülékeny/hibás csomagokat, kernelt folyamatosan figyelek és kezelek, de máshoz nem szoktam nyúlni fél éven át, ha nem kell. Most mondjuk lett egy olyan gépem végre, amin nem gond naponta sem, de még így is csak hetente csinálom.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

En heti 2-3-5x frissitek, ahogy epp eszembe jut ranezni az octopi-notifier kis piros szellemkejere. Az AUR-os csomagokat 1-2 hetente tolom fel frissre, van par hosszan fordulo ugyanis, abban nem vagyok annyira motivalt (a tobbi ugyis binaris, Chrome, Skype, Oracle JDK, ilyes).
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

én pont 1 hónapja váltottam több év arch után mintre az otthoni gépen.

Mai napig húz vissza a szívem, de valahogy sosem volt kerek a történet. Szinte mindig volt valami ami nem volt jó. apró bugok, jöttek-mentek az évek alatt. A rolling release hátránya ugye. Aztán eljött az a pont amikor már fontosabb volt hogy hosszútávon működjön a gép megbízhatóan, mint az arch egyéb számos előnye.

Az, hogy a mint bevállik-e, majd kiderül. :)

Ilyen szempontbol szerencses vagyok, az Arch nem muzsikal rosszabbul itthon, mint akarmelyik masik Linux disztro, marmint, az, hogy pl. nem all le es nem indul ujra a laptop, az megvolt mas disztro alatt is, ebben az Arch nem teljesit rosszabbul, a tobbi meg ugyanolyan vagy jobb. A hosszutavu mukodessel ahogy elnezem, para nincsen, siman vannak 3-4 hetes uptime-jai a gepnek, utana mar azert szoktam ujrainditani, mert addigra 2-3 kernelfrissitesen is tul vagyunk, es azt szeretem betesztelni.

A nagy gepen mostanaban ritkabban inditok Archot, egyszeruen azert, mert jatekgeppe degradaltam le, ahhoz pedig a Windows jobban illik.

Azok, amik miatt nem akarom a ceges gepen, tulajdonkeppen apro bosszusagok csak, foleg abbol fakadoan, hogy az Arch elegge bleeding edge minden szempontbol, de ezekkel nem akarok kuzdeni az irodaban, ott van eleg kuzdeni valo egyebkent is.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Azt én is aláírom, hogy minden egyes újabb gnome főverzió-váltás egyre fájdalommentesebb - de pl nekem frissítés után nem volt hajlandó rendesen működni pl zip fájlok kicsomagolása húzd és ejtsd módszerrel, plusz alapból waylandon indul el és ott nincsenek asztali mappák. Szóval nem anyáztam hangosan, de azért elsziszegtem pár diemothafucka-t halkan :)

Plusz az is érdekes, hogy pl újraindításkor a feldugott pendrive-ot/ külső lemezt a fájlkezelő berakja az egyéb helyek közé, ahol nem lehet leválasztani csak úgy, fel kell pattintani a lemezkezelőt és ott a powergombbal elküldeni a búsba - ez persze nem a .22-es sajátja hanem így van már x-edik főverzó óta. Jó lenne, ha lenne valami okos megoldás rá oob...

Gyuszk-posztra reagáltam. Btw a másik kedvenc Gnome hibám, hogy amikor a nautilusban mappanézetet váltasz listáról rácsra, és megnöveled az ikonok méretét, akkor az asztali ikonok is jóóól elk**ódnak. Nem tudom, hogy miért nem tűnik ez fel ez az 'apróság' a fejvesztőknek. Ez is már ki tudja hanyadik főverzió óta van elcseszve - szerencsére 'elvagyok' a listanézettel.

As far as I know, a nautilus by default ikon/kepnezettel jon, raadasul a thumbnaileket turheto meretben prezentalja. Nem latszik benne az orrszorom, de azert fel lehet ismerni, hogy kit abrazol es hol.

Btw, miota hordozod magaddal a profilodat? Nem lehet, hogy egy szivtelen, amde alapos profiltorles helyrehozna a dolgot (elsosorban .dconf, .local, .config mappakban valo takaritas + .gnome* mappak torlese)?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik