Modern desktop tizezerert

Nehany hettel ezelott kedvesem edesanyja keresett meg azzal a keressel, hogy rakjak mar ossze egy jo gepet neki, lehetoleg minel kevesebbol. Normalis esetben elutasitom az ilyen kereseket - a francnak sincs kedve a Windowssal, a betanitasaval, meg aztan a virus/trojai/stb vadaszattal kuzdeni, meg azt hallgatni hogy az uj gep milyen lassu es mennyi baj van vele. Ezuttal azonban mas volt a helyzet...

Nem zarkoztak el ugyanis a Linux alkalmazasatol, bar feltetel volt, hogy a rendszer minel nagyobb resze - lehetoleg egesze - tudjon magyarul, es hogy az egeszet kb. 10000 forintbol kellene kihozni. Eloszor azt gondoltam, hogy kb. lehetetlen a dolog, de probalkozzunk meg vele, vegulis vesziteni nem sokat veszithetek, ha pedig sikerul, az minden bizonnyal egy erdekes kaland lesz.

Egy valami mar volt a leendo gephez: mar korabban beszerzesre kerult egy viszonylag jo allapotu 14"-s Daewoo VGA monitor. Elkezdtem tehat gepet vadaszni a konfighoz. A kituzott cel nagyjabol a kovetkezo volt:

* kb. Celeroncs 400Mhz, vagy hasonlo teljesitmenyu processzor
* hozza valo alaplap
* 192-256MB RAM
* kb. 10-20 GB HDD
* valami 1MB-s S3-nal erosebb videokartya
* CD-ROM + FDD
* hang, halokartya es USB 1.1 tamogatas

Nagyjabol ezt saccoltam minimalisan elegendonek egy Firefox + OpenOffice combo odebbgorditesehez, meg mas egyeb egyszeru felhasznaloi ugykodeshez, zenehallgatashoz, weben levelezeshez es hasonlokhoz. Megvolt hat A Terv(tm)(r)(c) kivitelezni viszont nehezebb volt, mint hittem. Barmerre indultam el a hasznalt hardver beszerzesi lehetosegek kozott, pillanatok alatt, meg mielott haza es winchestere lett volna a gepnek, mar ki is szaladtam az anyagi lehetosegekbol. A fo problemat az iszonyatos memoriaarak es a megfelelo teljesitmenyu, megis ezzel egyutt olcso grafikus kartyak hianya okozta. Megfelelo dobozt sem volt egyszeru keriteni, kidolt bedolt oldalu, zorgos-tapos hullambadogokbol volt persze eleg - mukodo es emberi kulseju hazakbol mar kevesebb es persze foleg joval tobbert.

Vegul feladtam a dolgot, es arra jutottam, hogy probaljunk meg inkabb vmi kibelezett egykori business PC-t szervalni, hiszen abban egybol rendelkezesemre all valoszinuleg a haz, a tap, az alaplap, a processzor, es ha egy ilyen stabil alapbol indulok ki, akkor ahhoz talan mar konnyebb a megfelelo alkatreszeket osszesakkozni, es celiranyosan keresgelni a kaosz helyett. Rovid keresgeles utan ki is szurtam nehany igeretes "alap" jeloltet az epitkezeshez, viszont valamennyi eleg draga volt, raadasul 440BX chipsetes gepek reven a lehetetlennel hataros memoriabeszerzes remkepe is elottem lebegett. Vegul (ez itt a reklam helye) Mogyoroeknal akadtam ra a legigeretesebb jeloltre, egy Compaq Deskpro EN SFF gepre, a kovetkezo konfiguracioval:

* Pentium II (nem Cerka) 350Mhz processzor, passziv hutessel
* 440BX chipsetes alaplap
* 64MB RAM (2db SDRAM foglalat)
* 4GB HDD
* integralt ATi VGA kartya 4MB rammal (8MB-ra bovitheto)
* integralt ESS 1688 hang
* integralt 10/100Mbit halozati kartya
* slim 24x-s CD-ROM es 3,5"-s FDD
* integralt USB, 2 PCI es 1 ISA slot
* beepitett aktiv hangszoro (mono)

Az ara pedig mindossze 6500 magy. kir. forint volt. Sokat tunodtem rajta, de rajottem, hogy ennyi penzert jobbat ugysem kapok, vagy ha megis, tul sokat kene ra vadaszni, egyszeruen nem eri meg az idoraforditast, raadasul az alaplap, a proci es a VGA kartya meg is felelt az elkepzeleseimnek, ezert bevallaltam a gepet es megvettem. Megvolt tehat az "alap", sot kicsit tobb is, most mar csak memoriat es nagyobb HDD-t kellett kaparintani bele.

A memoria egy fogos kerdesnek bizonyult. A 440BX chipset kozismerten haklis a rakotott RAM-ra, kulonosen 128MB es nagyobb modulok eseten, marpedig nekem pont ekkorakra volt szuksegem. Ezt pedig altalaban a 440BX-el kompatibilis RAM-ot arulo emberkek ki is szoktak hasznalni: bun dragak az ilyen memoriak, ha boltban veszi az ember. Ezert eredetileg csak 128MB memoriat akartam venni, igy kiegeszitve 192MB-re a bentlevo 64MB-t. Vegul, nehany nap keresgeles utan a Vateran talaltam 2x128MB Kingston RAM-ot, 440BX chipsettel - elmeletben - kompatibiliset. Nem szivesen vasarolok hasznalt cuccot, kulonosen nem memoriat, viszont mas valasztas nem leven megkockaztattam a vetelt. Nos, jo vasart csinaltam, az elado srac rem rendes volt, megengedte a RAM-ok teszteleset a gepben fizetes elott, amelyek remekul mukodtek (de egyebkent is ujszeru allapotban voltak, semmi karc, dugdosasnyomok), igy megvolt hat az ahitott 256MB memoria a gepbe. Viszont a 4000 forintos bevasarlassal vegleg kifutottam a keretbol, ezert lejjebb kellett adni az igenyeket HDD fronton. Vegul megturtam otthon a feneketlen beepitett szekrenyt es talaltam egy 5GB-s Quantum Fireballt. Mas nem leven, ugydontottem ez lesz a gep winchestere, hiszen nagyobb is es gyorsabb is mint az eredeti 4GB-s Seagate Medalist.

Megvolt tehat a hardver, most mar csak valami pingvint kellett ra buveszkedni.

Eleinte itt is a nehezebb, de latszolag jobb eredmenyekkel kecsegteto utban gondolkodtam: Debiant akartam, a vegletekig lepucolva, legbutitva, Fluxbox-szal es hasonlo galadsagokkal. Aztan ahogy erlelodott bennem a gondolat es teltek a napok, ugydontottem beprobalkozom egy Ubuntuval, hiszen azzal mar korabban is jo tapasztalataim voltak. Nem mertem azonban egy Gnome-t vagy KDE-t nekiengedni az oreg vasnak: maradt tehat a Xubuntu, az elmeletileg kis teljesitmenyu hardverekre kitalalt, megis hasznalhatoan-kenyelmes disztribucio. Egyik este nekialltam hat, es feltelepitettem a Xubuntut. Kicsit tartottam a dologtol, de az XFCE-rol jokat olvastam mar korabban, igy remenykedtem benne, hogy nem tobbnapos szopas, hanem mukodo rendszer lesz a dolog vege.

Nos, az lett. A Xubuntu a gep osszes hardveret felismerte (kiveve az ESS 1688-t, ehhez kezzel kellett betolteni a modult, utana egybol ment), az ATI kartya mindenfele xorg.conf buveszkedes nelkul, 1152x864/24 bitben indult el, a gep alig 1 perc alatt bebootol, es gyors - ismetlem GYORS - rajta a Firefox. 6-8 tabbal siman hasznalhato 1024x768/16 bites felbontasban. Az OpenOffice-szal mar jobban birkozik a vas, de messze felulmulja a varakozasaim. Es mas teren is bizonyit. Peldaul egyik este MPlayerrel Ice Age-t neztunk rajta. A beepitett hangszoron is elvezheto minosegben szolt. Persze nem egy hazimozi, de egy atlagos 1000 forintos aktivszpiker minoseget siman hozza. Mast meg ugysem nagyon birtunk volna venni hozza. Es magyar. Az XFCE felulete ugy jo 90%-ban magyaritott, a firefox es az OpenOffice meg ertelemszeruen teljesen magyarul beszel. Sot a GAIM es mas viszonylag - a leendo hasznaloknak - fontos szoftverek is. Lehetne ragozni, de felesleges. Egyszeruen mukodik, es kesz.

Egyszoval az osszegzesem: igen, lehet 10000 forintbol 100% legalis szoftverekkel felszerelt, biztonsagos, kenyelmes, hasznalhatoan gyors, szemre is tetszetos es magyarul beszelo desktopra alkalmas gepet epiteni. En nem hittem volna.

Hozzászólások

Hát csak gratulálni tudok :)
A kényszerhelyzetek leleményessé teszik az embert.
(És még 1 plusz pont az Ubuntunak :) )

Xubuntu rúlz :)

--
TheReplaced, Argh! ><

Ékezttel írtad volna, kitettem volna a főoldalra :-)

--
trey @ gépház

Anno -2001- én is egy ilyen compaq deskpro gép segítségével ismerkedtem meg a linuxal. :) Csak az EP series volt. Emlékszem, kollegám is egy ilyen gépet (csak ő eleinte 98 majd xp-t) használt és néha emberesen küzdött egy-két film lejátszásával illetve a rendszer stabilitásával. Igaz akkoriban az mplayer a fénykorát élte... Akkortájt mandrake-t használtam rajta és jól, használható tempóban működött. Azóta a cég leselejtezte -amit nekem sikerült megvennem- és azóta otthon megy 24 órában, igaz azóta kihullot alóla a régi vinyó és már egy 160G-ás dolgozik benne. És a mandrake-ből is ubi lett időközben, X nélkül.

Vicces! :) A mai felhasznaloknak mind brutal eromu lapit az asztala alatt? En a konfigban leirt gepet hasznalom kb 5 eve. Akkor en is fanatikus lennek? :)
JA! En BreezyBadger-t hasznalok, es nem lassabb, mint a win2k!
Filmeket nezek, zenet hallgatok. Fejleszte mar kicsit gazosabb, de ha van turelmed... :)

G.

Meggyozodesem amugy, hogy a legtobb hasonlo projekt a videokartyan csuszik el. Megveszik a nepek a 6-700-as Celeront, aztan melletolnak egy 2MB-s S3 Triot, aztan neznek hogy lassu, es nem birja a filmet, meg lassan scrolloz a brozer. Vajon miert. A masik halalom szinten meg az, mikor van egy Ghz koruli gep, 128MB RAM-mal. A fenti vasban 128MB-vel ket es fel percig toltodott az OO.org. 256MB-vel 20 sec. Go figure.

A uname kimenetben a PREEMPT a Molnár Ingo-féle preemption patchet hivatott jelképezni?

Nem hiszem. Ez gyari Ubuntu kernel. Szerintem siman azt jelzi, hogy bekapcsolt PREEMPT kapcsoloval forditottak a kernelt. Ubuntun van jelentosege, mert a szerver-konfigos disztribucio is ugyanabbol a repobol telepul, de ott ertelemszeruen kikapcsolt PREEMPT van, mert az altalaban jobb teljesitmenyt ad szerveren. Legalabbis en igy ertelmeztem, de tenyszeruen nem neztem utana.

Ja, értem. Csak azért érdeklődtem, mert egy ilyen olcsó gépen lehet, hogy érne valamit az a patch, bár nem tudom mennyire stabil most, én nem használok Linuxot, csak olvastam arról a patchről korábban, akkor jó tapasztalatokat hallottam, bár néhol voltak stabilitási gondok.

Én is épp ilyesmiről akartam témát indítani! Nekem van elfekvőben egy jó kis rozzant gépem (na jó ez túlzás, nincs is házban...), egy pcchips 748LMRT (azt hiszem, nem itthon van) alaplappal, 500 Mhz celeron, 160 Mb memória, ebből 8 Mb az osztott SiS620-as, integrált videokártyának (ami elméletileg AGP-s). Eddig csak szöveget szerkesztettem (AbiWord, de az OOo is eldöcög) rajta néha, de most elgondolkodtam, hogy meg kellene próbálni a videót... Szerintetek mennyi esély van rá? Egy kis memóriabővítés még belefér, meg esetleg olcsón egy PCI-os videokártya, de azt annyira nem akarom erőltetni, mert csak 1 PCI slot van ezen a szerencsétlen jószágon, és oda inkább egy USB-kártyát szánok (az alaplapi USB részben megtaláltam a füstöt...). Ha tudok rajta filmet nézni, akkor belegyógyítom valami házba is. Szóval mentsük meg együtt! :)

Videolejatszas a videokartyan mulik eleg rendesen, nem meglepo modon :) Anno az MPlayer-be en fejlesztettem az elso DVD lejatszo kepesseget (azert elsot, mert azota mar nem az van benne), az akkori gepem AMD K6-II volt 400MHz orajel mellett. DVD lejatszas az szinte zokkenomentesen ment (na jo, neha beleszaggatott), mondjuk CPU az eppen fullon volt kb kihajtva (kesobb 450MHz-en mar szinte popec volt). Igazabol a legfontosabb dolog itt az volt, hogy viszont viszonylag normalis videokatya (Matrox G400) volt benne, ugye hw BES, megfelelo savszelesseg a videomemoria fele (errol eszembe jutott ISA-s Trident SVGA kartyam ami 320*200/256-ban lassabban frissitette a videoramot egy MOVSW utasitassal 286-oson mint ahogy a kepet frissitette az elektronsugar :), stb ... Aztan masok meg csodalkoztak hogy nekik sokkal gyorsabb procival se ment rendesen (mert viszony gagyibb volt a videokartya). Most azon gondolkozom RAM mennyi volt benne, de nem emlekszem, hogy 64M vagy 128M ...

Hááát.
Nálunk nem is olyan régen 2000 pénzért vesztegették a "leselejtezett" PIII-mas 1Gigás gépeket. Lehetett túrni hozzá ramot 512MB-ot, meg vinyát is - olyan 10 gigásokat - ezeket már ingyen. Sőt voltak monitorok is 2000-ért - asszem 19colos is. Akkor abból mit tudtál volna varázsolni :-)

Sajnos nekem nem jutott...

Nalam sajnos gyorsabban szalad a Windows XP mint XFCE :(
Az Xorg sok ramot eszik.

Nekem a műhelyemben van egy hasonló gép:

- egy nagy fekvő ház AT-s táppal,
- 400 MHz-es K6/II-es processzor alaplappal
- 2 db 64 MB SD memória modul
- 4 GB HDD
- AD1816 alapú ISA-PnP hangkártya
- hálókártya
- 1 MB Trident 8900D ISA videókártya (800x600-ban, 32 ezer szín)
- 3,5" FDD
- 5,25" FDD (kell mert régen erre archiváltam a fontos dolgokat.
Érdekes, de ezekkel a lemezekkel sohasem volt annyi bajom, mint a
biztonságosabbnak kikiáltott kislemezekkel.)
- CD nincs, a telepítés, nyomtatás stb. helyi hálózatról van megoldva.

Előzőleg Debian Sarge volt rá feltelepítve, de egyszer-kétszer csinált olyan 'körbefüggőséget', hogy a hajam is égnek állt tőle. Akkor döntöttem úgy, hogy teszek rá Mandrake 10.1-et, a Debian meg maradjon csak a szerveren. Mandrake van a nagy gépen is, és ezt is lehet szépen konzolból állítgatni. Az ablakkezelő FVWM lett. Minden nagyon jó, de azért néha meglátszik, hogy nem sok videómemória van benne.

Nekem 3 ilyen gépem van (Compaq Deskpro EN SFF) ugyanazon forrásból
Egyik tűzfal (ipcop), a másik pici munkaállomás (mandrivával)
A harmadik meg kicsike szerver lesz.

Teljesen elégedett vagyok velük .
- csendesek (!)
- árukhoz képest nagyon jó teljesítményt adnak

Egyetlen dolog nem jött be:
- TV kátyámat ha beletetem és használtam mindig merevre fagyott.De utánaolvasva kiderült ,hogy ez vmi dma vagy ilyesmi hiba. Nem linux hibája