Linus utazós laptop választása

Címkék

Linus négy héttel ezelőtt kérdést tett fel az interneten azzal kapcsolatban, hogy milyen laptopot kellene vennie. Összeírt néhány szempontot azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami fontos számára és mi az, ami egyáltalán nem lényeges. A laptopot nem desktop helyett szeretné használni, hanem kizárólag évi néhány alkalommal, amikor konferenciákra utazik. Szóval nem mindennapos használatra kell neki az eszköz, sokkal inkább utazásra.

Ami fontos:

  • kis méret
  • legyen könnyű
  • jó kijelző
  • meglehetősen erős processzor

Ami nem nagyon fontos, nem kell:

  • érintőkijelző
  • "egész napos" akkuidő

Hogy mit választott? Olvasd el itt (spoiler: Dell XPS13 Developer Edition).

Hozzászólások

13-inch laptop with QHD+ resolution (3200x1800)

Remélem most is jönnek az Apple Retina trollok... :)

Szemeztem én is vele, aztán megtapogattam, és rájöttem, hogy ezen SEMMIT de semmit nem látnék :)

+1, a 13" MacBook Pro virtuális felbontása elég kicsi, a valódin viszont használhatatlan. Viszont a virtuális felbontásán észbontóan szépek a betűk rajzolata. Emellett lehet "felbontást" változtatni, ami amúgy LCD-n nem praktikus, de itt az extrém nagy valós felbontás miatt ez nem zavaró.

Ave, Saabi.

Csöppet drága...persze nem neki.

--
robyboy

Megkérdezel száz embert melyik márka szar szerintük, talán nem azonos szórásban de mindegyikre lesz pár szavazat.
Én a toshibát tudnám szidni, miközben mások megesküdtek rá. De volt egy Asussal is rossz tapasztalatom.

Ettől még a márkák nem szarok. Most épp egy Dell Latitude gépem van, és nagyjából meg vagyok elégedve. Akkor most szar a dell, vagy sem? :)

Igazad van, a márka nem minden - csak az előttem szólóhoz hasonlóan reagáltam. Másképp szóba sem jöhetne kínai Xiaomi notebook, vagy pl. kínai Oneplus X telefonom van, semmi előítéletem nincs ezekkel szemben. Van egy 4 éves olcsó Acer travelmate notim, szerintem átlag 16 órát megy a 24-ből mióta megvettem, gyakorlatilag semmi baja, egy számbillentyű tört ki összesen (ez nem feltétlen a noti hiája). A másik notim egy szintén bűn olcsó Lenovo G580, hasonlóan jól megy 3 éve, ennek viszont a vinyója meghalt (Samsung vinyó volt benne, most egy WD Black megy arra legalább 5 év gari van).
Ezt csak azért írom, hogy ezektől drágábban vásárolt olcsókonzumer DELL noti 2 év után megadta magát (alaplap és VGA) aztán a csere lap meg kb. 10 hónap után hunyt el... Jelenleg is ott porosodik a szekrényben (neten utánaolvasva derült ki hogy széria hibás, alultervezték a hűtését, gondolkodok maszek vízhűtésen rá, kidobni nincs szívem valahogy).

"Igazad van, a márka nem minden - csak az előttem szólóhoz hasonlóan reagáltam"

Kellett volna irnom korabban, de nalam sem csak a marka a fontos, az olcso konzumer kategoria egyaltalan nem johet szoba, legyen az HP/DELL/Lenovo. En munkara hasznalom a gepet, nem csak napi 1-2 orat netezek rajta, jo, ha eleve ilyen felhasznalasra terveztek...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

1) nem a marka irant erzett ellenszenvem a velemenyem fo oka
2) hasznaltam apple notebookot, a velemenyem tapasztalatokon alapul
3) engedtessek meg, hogy meglegyen a magam velemenye, es ez adott esetben elterjen a standardtol

Es akkor lassuk a tenyeket:
- Eloszor is, billentyuzetet es billentyuzetkiosztast az apple sosem tudott csinalni. Ertem a szigetes design lenyeget, de tulzasba vittek, itt-ott mar-mar szinte kenyelmetlen hasznalni. A funkciobillentyuk hianya (pontosabban, hogy alapbol nem F1-F12 -kent mukodnek a funkciobillentyuk, hanem varazsolni kell) mar csak hab a tortan.
- A sokat hype-olt touchpad pont ugyanattol szenved, mint az osszes tobbi, meg egy ilyen premium gyarto se kepes jol megcsinalni azt, hogy ne erzekeljen be random amikor gepeles kozben hozzaerek a tenyeremmel. A "nyomd meg itt-meg-ott es az a kattintas" otleteert meg ostorral csapnam a feltalalojat. A geszturak (ami jo otlet) sajnos nem kepesek ellensulyozni a negativumokat
- A szinten agyonhypeolt Magic Mouse se nem eger, se nem erintos cucc, leginkabb mindkettonek a legrosszabb oldalat sikerult osszepakolni es meg raadasul nincs is ket gombja. Tudom, hogy konfiguralhato, hogy legyen rajta jobb es bal klikk, de ennek kellene az alapnak lennie.
- Es eleve, az Apple notoriusan figyelmen kivul hagyja a vilagban megjeleno irott es iratlan standardokat, vagy kesve koveti le, es novumkent ta'lalja oket. Ez tul azon, hogy ellenszenves, nagyon megneheziti a nem-Apple eszkozokrol valo atterest. Atfogalmazva: nagyon elkotelezettnek kell lenni ahhoz, hogy ezeken keresztulverekedjem magam.

Sajnos az, hogy maga a belso hardver jo minosegu, masodlagossa valik, amikor heteken, honapokon at kell hasznalnod valamit, ami ennyire nem bir alkalmazkodni hozzad. Nekem az az elvem, hogy en hasznalom az eszkozt, tehat annak kell hozzam alkalmazkodnia, es nem nekem hozza.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ezt az ostoba elvet veszélyes vágóeszközök, egészségre ártalmas szerszámok használatakor is fenntartod, vagy azokat hajlandó vagy megtanulni haszálni? Véleményed nyilván szabad, persze az ebből következő vélemény rólad is szabad. Az meg nem túl hizelgő.

Ave, Saabi.

Engedd meg, hogy én válaszoljak. Tudod miért húz fel ez a "hajlandó vagy megtanulni használni" hozzáállás? Mert

a) Csomó dolgot nem kellene megtanulni használni. Miért nincs az Apple gépeken alapból rendes magyar billentyűkiosztás? Miért KELL megtanaulni használni azt, amit már megtanultam egyszer? Nem kellene a szabványt követni? Ha az is szabvány: Miért létezik kettő?

b) Az Apple reklámok, fanok tele vannak azzal, hogy nem kell ezt tanulni, csak használd. Na EZÉRT ne mondja nekem senki sem, hogy meg kell tanulni használni, mert a csapból is az folyik, hogy ezt kifejezetten azoknak készítik, akik csak használni akarják, nem tanulni.

Sajnos az osszes ervemet ellotted, ugyhogy egy +1 -et tudok erre csak tolni. Ami szanalmas, hogy a felvetett kerdesekre valasz nem fog szuletni, de cserebe mocskolodas annal tobb.

A sokadik ok amiert nem hasznalok Apple gepet, az az ilyen emberek hozzaallasa. Es meg ha csak a kritikat nem birnak... de nem. Ha latjak, hogy elozoleg PC tulaj voltal, mar eleve ugy allnak hozzad, legalabb harom emelettel magasabb lorol, es inkabb a szanalmat erzed beloluk mint a segiteni akarast, melyseges tisztelet a keves kivetelnek. En szegyellem magam helyettuk.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

hat mondjuk, azert egyreszt kb. 2 masodperc alatt meg tudod oldani a billentyuzetkiosztas problemat, csak akarni kell
masreszt meg a mac gepek kb. egyutt fejlodtek az IBM kompatibilis PCkkel, es mondjuk a macintoshon is eleve csak egygombos eger volt. Innentol kezdve te nem a standardok betartatasat kered szamon, hanem azt, hogy miert nem ugy mukodik mint egy windowsos pc, ami azert egy kicsit LOL.

Masreszt teljesen szived joga utalkozni, de elegge nevetseges a dolog, mert ha nem szereted, akkor minek porogsz rajta?

En elmondom, azert szeretek maccel dolgozni, mert mar 2016 van, es meg mindig nem jott el a linux desktop eve, pedig meg mindig megnezem a desktopokat, hogy allnak, es bar folyamatosan egy kicsit jobb a dolog, de mindig kell kompromisszumot kotni. OSX alatt mukodnek a programok, nem kerdes, hogy minden hardverem pontosan azt, es pontosan ugy fogja csinalni, amire ki van talalva, cserebe a terminalom, ahol a napom 90%-at toltom egy remek bsd kornyezet kozepen van, ahol hasznalhatom az osszes cli toolomat, es nem kapok tole agyfaszt, mint tennem azt win alatt.

Igazabol azt csinalsz, es mondasz, es szeretsz, amit es akit es ahogy csak akarsz. Viszont egy ilyen harcos 'utalom az ezt vagy az azt rendszert' lazongas annyira 2002, hogy nincsenek ra szavak. :(

"Innentol kezdve te nem a standardok betartatasat kered szamon, hanem azt, hogy miert nem ugy mukodik mint egy windowsos pc, ami azert egy kicsit LOL."

Felhivnam az igen nagybecsu figyelmedet arra az aprocska tenyre, hogy NEM a Macintosh rendszeru gepek valtak altalanossa, hanem az IBM-kompatibilis PC-k. Tehat, amikor szabvanyrol vagy kvazi-szabvanyrol beszelunk, akkor mindig az elterjedtebbhez viszonyitunk. Amit nem ertek, hogy hogyan jon a kepbe a Windows, mint operacios rendszer, mikor az a PC-knek nem nelkulozhetetlen resze. Ha gondolod, fogd fel ugy, hogy en azt akarom, hogy a Macintosh ugy mukodjon, mint egy BSD-s PC.

Egyebkent ez az egesz erveles foleg annak fenyeben nevetseges, hogy hardver szempontjabol egy Macintosh ma mar nem kulonboztetheto meg egy minosegi brand PC-tol, ugyanaz a hardver van bennuk, ugyanolyan PC-s gyartoktol (Intel, nVidia, Samsung, etc), tehat nem annyira elrugaszkodott otlet, hogy ez a kulsoben is megnyilvanulhasson.

"hat mondjuk, azert egyreszt kb. 2 masodperc alatt meg tudod oldani a billentyuzetkiosztas problemat, csak akarni kell"

Gratulalok, hogy sikerult a lenyeget felfogni a kommentembol. Mino szellemi teljesitmeny.

"Masreszt teljesen szived joga utalkozni, de elegge nevetseges a dolog, mert ha nem szereted, akkor minek porogsz rajta?"

Te teljesen el vagy tevedve. En nem utalom az Apple gyartmanyu PC-ket, mint ahogy nem imadom az IBM-kompatibilis PC-ket sem. Ez nekem nem erzelmi toltetu problema. Sot, mondok meg valamit: ha a hardver szamomra megfelelne, sokkal szivesebben hasznalnek Apple gepeket, mint a mostani laptopomat, mert az operacios rendszer es maga az egesz okoszisztema sokkal jobban tetszik, sokkal jobban kezreall, mint barmi mas, amit eddig hasznaltam.

"En elmondom, azert szeretek maccel dolgozni, mert mar 2016 van, es meg mindig nem jott el a linux desktop eve, pedig meg mindig megnezem a desktopokat, hogy allnak, es bar folyamatosan egy kicsit jobb a dolog, de mindig kell kompromisszumot kotni. OSX alatt mukodnek a programok, nem kerdes, hogy minden hardverem pontosan azt, es pontosan ugy fogja csinalni, amire ki van talalva, cserebe a terminalom, ahol a napom 90%-at toltom egy remek bsd kornyezet kozepen van, ahol hasznalhatom az osszes cli toolomat, es nem kapok tole agyfaszt, mint tennem azt win alatt."

Egyreszt megint csak bullshitekkel dobalozol, senki nem vonszolta ide a Linux desktopot meg annak az evet. En sem fogom. Mindossze csak annyit tennek hozza, hogy 2005 ota hasznalok aktivan Linuxot a mindennapi eletemben (nem csak a munkamhoz), es azzal egyutt, hogy voltak mellekvaganyok, osszessegeben elegedett vagyok (nana, kulonben nem hasznalnam). En sosem ereztem ugy, hogy kompromisszumokat kotnek, nekem a legegyszerubb IceWM asztali kornyezet is tokeletesen kiszolgalja az igenyeimet.

Masok vagyunk, masok az igenyeink, de ez nem jogosit fel minket arra, hogy egy egesz platformot a sajat igenyeink kielegitettsege vagy kielegitetlensege alapjan iteljunk meg. En peldaul nem ajanlok senkinek Linux desktopot, hiaba vagyok elegedett vele, ugyanugy, ahogy nem ajanlok Apple rendszert sem. A szamitogep kivalasztasanal is fontos ugyanis az igenyeknek valo megfeleles, es ha egy igenyt csak Windows desktoppal lehet kielegiteni, akkor azt fogom ajanlani, mindenfele meggyozodesem ellenere, mert en nem egy hitterito vagyok, hanem elsosorban szakember. Otthon a negy fal kozott meg abban hiszek, amiben akarok.

"Viszont egy ilyen harcos 'utalom az ezt vagy az azt rendszert' lazongas annyira 2002, hogy nincsenek ra szavak. :("

Az erzelmeimrol beszeltem, mar csak a tobbire szeretnek reagalni: ez nem egy ifjukori lazongas. Adott egy nem is annyira olcso eszkoz, ami probalja magat kivalo minosegunek eladni, ezzel kivivva sok ember figyelmet. Egy ilyen eszkoztol az ember elsosorba rugalmassagot varna, es szabvanykovetest, nem pedig egyenieskedest es hajanal fogva elorangatott megoldasokat. Ugyanis ha en kifizetek negyed-felmillio forintot egy eszkozre, akkor nem en fogok alkalmazkodni ohozza, ugyanis nem o fizetett enertem. Ha ez szamodra nem valid problema, azzal tenni nem tudok semmit.

Vegezetul, csak hogy alljon itt valami vicces is:

"Viszont egy ilyen harcos 'utalom az ezt vagy az azt rendszert' lazongas annyira 2002, hogy nincsenek ra szavak. :("

versus

"nem kapok tole agyfaszt, mint tennem azt win alatt."

Nem is tudom, itt ki utal es micsodat.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

nem fogok veled vitatkozni, felesleges, mindenki arra kolti a penzet, amire akarja. Semmi kedvem a vita kedveert vitazni, en szeretek macen dolgozni, egyreszt azert, mert az OSX ablakozoja all a legjobban kezre az eddig hasznalt rendszereim kozul - meg akkor is, ha itt is vannak neha bosszanto dolgok, masreszt azert, mert mivel a napom nagyjat terminalban toltom (a maradek nagyjat pedig bongeszoben) ez az a rendszer ami leginkabb ugy felel meg, ahogy az van. Ha holnap kiadna valaki egy olyan "premium" kategorias (nem kopogos, nyikorgos muanyag) gepet, amin tudottan 100% a hardver linuxos kompatibilitasa, es tenyleg tokeletesen megbizhatoan hozza az olyan minimalisan elvart igenyeimet, minthogy a gep legyen halk, illetve az os varja az utasitasaimat 2 masodpercen belul, hogy felnyitottam a tetejet, es garantalja, hogy mindez igy is fog maradni a hardver elettartamanak a vegeig, akkor tok szivesen vennek egy linuxos laptopot. Ja igen, nem bannam, ha a gep nem lenne nagyobb, mint 13", mert semmi kedvem annal nagyobbat cipelni minden nap. Nem igazan nagyok az igenyeim.

A winnel amugy nincsen semmi bajom, azt leszamitva, hogy nem tudok dolgozni vele. (Oke, persze tudok, csak kenyelmetlen.) A legtobbet hasznalt eszkozeim az iterm2, vim, git, ssh, plusz a gnu toolkit minden resze. Amikor lett win10 alatt emulalt ubuntu, kiprobaltam, es ha lett volna hozza egy iterm, szintu terminal emulator, akkor most mar azt is tudnam hasznalni. (Tenyleg, miert nincs egy ilyen minosegu terminal app linux ala? Meg fizetnek is erte.)

Engem amugy nagyon erdekel pont ez a linusos thread, mert a gepem lassan csereerett, es jo lenne latni, hogy van-e ilyen linuxos gep most a piacon.

Izé, úgy érzem ki kell írnom ide, de tényleg a kíváncsiság hajt és nem a kötözhetnék:
Mit tud az OSX ablakozója, amit egy Linux desktop, vagy a Windows nem tud? Számomra azért meglepő ez, mert úgy láttam, hogy pont hogy pár jóság hiányzik ami Linuxok és Windowsok része már régóta.

Hasonlóan kíváncsi lennék mit nyújt az iterm, amit nem tud valamelyik Windows-os vagy Linuxos terminál emulátor?

O, hat elmondom, nekem azt tudja, hogy nincs utban. A touchpad es a gesztusok egyben adnak egy teljesen kezelesi modot, ami kezre is esik, meg jo is. Ennyi. Hasznaltam en minden szart, tenyleg, de itt valahogy egyben van minden. (Aztan tokre lehet, hogy nincs igazam.)

Iterm, ez mar izgalmasabb: tudok vele vizszintes/horizontalis splitet, tabozni (eddig ezt tudja a tmux is), tudok evgy gombnyomassal valtani az "egy terminalba irok" / "multiplexelek a terminalok kozott" allapoton, cmd+enterrel egerezes nelkul tudok valtani a fullscreen/windowed mod kozott, tudok "lassan pastelni" ami azt jelenti, hogy meg tudok adni sorok kozott par ms kesleltetest (tok kellemes, ha lassu helyre kell pastelni egy csomo adatot) mivel a rendszer sajat vagolapjat hasznalja, emiatt tudom hasznalni a vagolap manager appommal, be tudom allitani, hogy ha tobb ablakosan futtatok valami parancssoros ezkozt (tmux, vim) akkor kepes arra, hogy kijeloleskor felismerje azoknak az ablakoknak a szeleit, es csak onnan jeloljon ki (probald ki, vim, :vsplit, es utana tudsz egerrel kijelolni csak a jobboldali panelon)

+ OSX alatt soha nem mozdul el az egér ha beleérek a touchpadbe gépelés közben. Linuxon állandóan bemozdul a touchpad miatt az egér ezért inkább kikapcsolom a touchpadet és külső egeret használok. Windows a fordítottja. Nincs gépelés közben touchpad benyúlás, de cserébe egy szuper-érzéketlen touchpad van, amit egérkezelésre szinte lehetetlen normálisan használni. Ezért Windows alatt is külső egér van.
OSX alatt minden jól működik.

Nem igazán tudom, a nyelvekkel miért szórakozik. Pár napja a KDE összeborult, leszedtem, feltettem, most úgy van beállítva, hogy elsősorban brit angol, másodiknak magyar, harmadiknak brazíliai portugál, és ilyen vicces eredménye van ennek. Majd ha megunom, beállítok csak egy nyelvet.

Aktív egerészésnél nem vettem észre, hogy kevésbé lenne érzékeny.

Nekem nagyon bejön - és nagyon hiányzik máshonnan - hogy amikor teljes képernyőre nyitok egy ablakot, az tulajdonképpen egy újabb, virtuális asztalt képez, melyek között négyujjas oldalra suhintással nagyon gyorsan tudok váltani, illetve négyujjas felfelesuhintással meg kapok egy "listát" róluk, melyeken át tudom rendezni a sorrendjüket. Windowsnál erre az alapértelmezett környezetben - third-party software nélkül - nem találtam megoldást.
A Linuxos GUI-kkal a legnagyobb bajom, hogy baromi pazarlóan bánnak a helyjel, hatalmas, kietlen, üres területek vannak pl. egy dialógus ablakon. Mondjuk ezt talán értelmesebben is meg lehetne fogalmazni, de most nem megy. Az tény, hogy még a Windows GUI-n is kellemesebb a szememnek időzni, mint az elterjedt Linuxos GUI-kon.
A GNOME terminál szerintem egy rossz vicc, felejtős. Mondjuk az OS X saját terminálja sem százas, nem véletlen váltanak a legtöbben iTerm2-re. A Windows meg... hagyjuk.
Korrekt összehasonlítást ne várj, ahhoz túl régen használtam a másik két rendszert. De összességében azt lehet mondani, hogy azért OS X, mert kellett egy hordozható unix, ami nem Linux. És nem kell állandóan faragni, hogy a fele működjön.

Ave, Saabi.

"kb. 2 masodperc alatt meg tudod oldani a billentyuzetkiosztas problemat"

Persze, meg lehet oldani, 3rd party megoldások segítségével, zip fájlt letöltögetve, rendszermappába kicsomagolva. Tényleg úgy hangzik, mint amire egy átlagfelhasználó könnyen képes :)

"mert mar 2016 van, es meg mindig nem jott el a linux desktop eve"

Ehhez képest 10 éve használom, és tényleg nem kompromisszumoktól mentes, de lefogadom, hogy Mac-en is van ugyanennyi, bár lehet más jellegű kompromisszumkötés.

Ismerős aki nemrég vett macbookot panaszkodott a kikapcsolhatatlan boot hangra. Tényleg?!

Én személy szerint tapasztaltam, hogy milyen szegényes a Mac Store kínálata, múltkor a transmission témánál volt is róla szó, hogy pénzbe kerül bekerülni, ezért az opensource szoftverek nem is nagyon kerülnek be. A fenti ismerősöm is mondta hogy alig van valami értelmes ott.

2016, ha ez nem kompromisszum, akkor mi? Ezzel szemben a lesajnált linux desktopon gond nélkül telepítem az általam használt programok 90%-át csomagkezelőből. Számomra az ablakkezelés is kényelmesebb linux vagy windows alatt, plusz még sorolhatnék egy csomó mindent, de nem fogok.

"Igazabol azt csinalsz, es mondasz, es szeretsz, amit es akit es ahogy csak akarsz."

Tudom, hogy nem közvetlenül nekem szól a kommented, de én őszintén nem látom a kivetnivalót abban, amit írtunk feljebb. Nem gondolnám, hogy nagy utálkozás lenne akármelyikünk véleményében, egyszerűen csak soroltuk az indokokat miért nem fenékig tejföl az apple birodalom sem. Szerintem van helye egy ilyen fórumban ennek, nyilván értelmes érvek felsorolásával.

nekem eszembe sem jutott meg hasznalni az appstore-t, hacsak az app, amit hasznalni akartam, direkt nem kertem.
Fel kell tenni a homebrew csomagkezelot, aztan pakolgatni fel szepen mindent, amit feltennel linux alatt is.
(Ha a gep lekapcsolasakor lenemitod, akkor amikor bekapcsolod, nem fog csilingelni.)

Amugy kompromisszum mindenhol van, ha linuxot hasznalsz, ha macet, ha wint. A kerdes mindig az, hogy mennyire vagy rugalmas.

De látod, ezzel pont azt mondod, hogy van a rendszerben egy funkció, ami egyvalamire volna való, de inkább azt nem használod, helyette felraksz egy third party megoldást, hogy pótoljon egy ilyen hiányosságot. Ez nagyon furcsa nekem egy olyan oprendszertől amiről máshol meg azt hallani, hogy minden ott van integráltan egyben, és milyen jó alapból, nem kell hekkelgetni mint a Linuxot, stb.

szerk: A csengőre pedig. Nos, ismerős mesélte, nem tudom mi a szitu. Neten volt mindenféle megoldás rá, ami nem működött, és sok helyen olvasni lehetett azt is, hogy akkor is ott a hang, ha lenémítod előtte kikapcsolásnál, akkor is ott a hang a hangszórókból, ha bedugsz egy fülest. Lefogadom, hogy ezek nem kamuk, hanem modellenként, generációnként máshogy oldották meg szimplán. Akárhogy is nézzük ciki még a te megoldásoddal is, mert ahhoz is előre tudnom kell, hogy majd olyan helyen fogom bekapcsolni a gépet, ahol nem csaphatok zajt.

ez nem hianyossag, hanem esszeruseg. ugyanolyan dolog, mint amikor azzal kezdem a gepem berakasat, hogy a bsd-s toolokat lecserelem gnu toolokra, mert azok allnak inkabb kezre. Ez nem hianyossag, vagy ha az, akkor a solaris is milyen szar volt, hogy kulon kellet felrakni a csomagkezelot. Ne viccelj mar, ez csak kotozkodes.

A csengore pedig annyit, hogy ez kb egy eleg vicces belemagyarazas, az en gepemet akkor szoktam ujrainditani, ha esetleg jon egy olyan frissites ra, ami megkoveteli ezt, evente egyszer-ketszer, mert amugy minek is inditanam ujra, lecsukom, ha nem hasznalom, felnyitom ha hasznalom, es le van tudva. Kozben meg vannak frissitesek, meg ilyesmi, aztan majd nullazodik az uptime, ha felmegy egy olyan frissites, aminek kell. Ritkan. Akkor majd kikapcsolom a hangjat elotte.

> múltkor a transmission témánál volt is róla szó, hogy pénzbe kerül bekerülni, ezért az opensource szoftverek nem is nagyon kerülnek be

Cserébe viszont ritkán hallani olyat, hogy egy éven belül ugyanannak az appnak kétszer is malware-fertőzött verziója került be a hivatalos store-ba - ha már szóba került a Transmission. ;)

"Viszont egy ilyen harcos 'utalom az ezt vagy az azt rendszert' lazongas annyira 2002, hogy nincsenek ra szavak. :("

vs

"mert mar 2016 van, es meg mindig nem jott el a linux desktop eve"

Szálka vs gerenda minősített esete... :)

...egyébként két évig voltam "összezárva" három tipikus Apple felhasználóval, ami úgy néz ki, hogy ha belefeledkeznek a dologba, akkor siránkoznak, hogy kiesett egy csavar az MBP-ból, visszatették, de azóta nyikorog az illesztésnél; meg elindította a SoapUI-t és szó nélkül újraindult a gépe, azóta nem meri újra elindítani; meg fos az iMessage, soha nem oda megy az üzenet, ahol aktív; meg fos a frissítés, mert elromlott ez-meg-az; meg fos az iPhone, mert csak nekik nincs térerő az ebédlőben; meg ha dolgozik, akkor nem húz ki nyolc órát fele fényerőn a gép, hanem négy óra után tölteni kell; fos a billentyűzet és a touchpad, ezért mindegyik vett külön billentyűzetet és egeret; és mindenféle éppen aktuálisan előkerülő ez nem működik, az elromlott, és a többi...

...amikor rákérdezek, hogy mégis miért fizettek ennyit, ha ennyi baj van, akkor azért összezárnak, hogy ezek nem is problémák igazán és különben is minek szólok bele... aztán két óra múlva ismét jön egy panaszáradat valami nem várt hibára... :)

neked is csak azt tudom irni, amit mar irtam fentebb:
en nem tudok windows alatt dolgozni, mert a workflowmban csak akkor hagyom el a terminal alkalmazasokat, amikor a bongeszomet kell hasznalni, esetleg a slacket (bar azokat se mindig, mert be van konfigolva a ceges slack irc alatt, es a levelezes is jol megy muttal), es emiatt egyszeruan nem tudok windowson dolgozni, mert buta a paranccsora, a cygwines bash kenyelmetlen, es lassu. Most tettem egy probat az ubuntus virtualis geppel (mi is a neve?) es majdnem jo volt leszamitva azt, hogy nem volt eleg okos maga a terminal, illetve azert nem tudtam serviceeket inditani magamnak benne.
A linux egy teljesen jo OS lenne dolgozzak, de ott meg az a baj, hogy eddig nem sikerult talalnom egy olyan gepet, ami meretben es anyagban hozna a macbook minoseget, és emellett minden hardvere kerdes, es a legkevesebb manualis beavatkozas nelkul mukodjon.
Eddig. Mindig remenykedem benne, hogy lesz.

telepulni telepulnek, de ott is ott a szokasos rakfene, nem mindig, es nem minden hardver fog mukodni ugy, ahogy az ki volt talalva, de amugy minek is tennem, hiszen azt amire szuksegem van (menjen a gep napi 16 orat, es kozben legyen egy unixos kornyezetem, amiben tudok dolgozni) hozza igy is.
Ha nem hozna, akkor hasznalnek mast.
Amugy tenyleg kell mindenhez kompromisszum akarmit is hasznalsz, de nekem ehhez kellett a legkevesebb. Neked lehet, hogy mashogy, de ez igy van jol, mindenki hasznalja azt, ami neki kenyelmes.

Ó, erről az jut eszembe, amikor sok buta telefon majd egy Symbian utáni Windows Mobile okostelefonom után lett egy iphone4.

Ez volt az első telefonom, ahol kézikönyvet kellett bogarásznom, mert biztos voltam benne, hogy valahogy tudja ezt vagy azt, de nem tudtam rájönni semmiképp, hogy hogyan.

Hónapokba tellett, míg megtanultam, hogy milyen logika szerint működik. Ki merem jelenteni, hogy ez volt a legkevésbé intuitív eszköz a kezemben nagyon régóta.

Eltelt 2 év, lecseréltem, és azóta nincs apple telefonom.

+1: egyszer valami könyvtárban vagy hol egy ismerősöm (lány) odahívott, hogy segítsek már, hogy kell ezen a gépen valamit csinálni. Valami Mac volt. Nem jöttem rá. Aztán megkérdezett mást, az meg megmutatta, hogy hát ha lehúzod az egeret oda, ahol nincs semmi, akkor megjelenik egy amolyan menüsor, amiben mindenféle ikonok vannak.

Persze, nem bonyolult megtanulni. Egyszer kell csak látni. De bakker... ez intuitív? Vagy az nem volt szempont?

És mi a fenének kellene intuitívnak lennie egy elrejtett dockban? Azért ne legyen már egy desktop OS felhasználói felülete teljesen retardáltaknak tervezve, mert sírva fordulok a CLI-hez. Tudtommal az Apple termékei közül is csak az iOS alapúak vannak intuitívra tervezve, de ha összetettebb problémád van, ott sem úszod meg a tájékozódást. Meg kell tanulni használni az eszközeinket.

Ave, Saabi.

"A sokat hype-olt touchpad pont ugyanattol szenved, mint az osszes tobbi, meg egy ilyen premium gyarto se kepes jol megcsinalni azt, hogy ne erzekeljen be random amikor gepeles kozben hozzaerek a tenyeremmel."

OFF

Gepeles kozben nem lenne szabad hozzaerned, a csuklodat par centire kene tartsd a geptol, ha kitamasztod, az idovel "carpal tunnel syndrome"-ot fog okozni.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/64/14/b0/6414b08a4e7083699bf6…

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nem tehetek rola, en egy alacsony ember vagyok, es a legtobb asztalt nem az en meretemhez szabjak. Nekem akkor van kenyelmesen a csuklom, ha letamasztom (mellesleg, ha le tudom tamasztani, akkor nincs is problema, mert akkor fixen egy helyen tartom). Ez egy.

Az ketto, hogy senki nem mondta, hogy akkor lenne baj, amikor kitamasztom a csuklomat. Egyszeruen arrol van szo, hogy amikor ket-harom-negy billentyut kell lenyomnom egyszerre, ohatatlanul hozzaer a tenyerem a tapipadhoz, mert azt ugy nyomni nem lehet, hogy kozben meg a kezem is lebeg. Es azert macen rendszeresen elofordulnak ilyen Command+Option+Shift+cipotalp jellegu billentyukombinaciok. Lehet kuzdeni, hogy ilyenkor ne erj hozza a tapipadhoz, de ez csak az elso harom alkalommal vicces, utana legszivesebben csavarhuzoval esnel neki az egesznek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Fura, amit irsz:

- A funkciobillentyuk atallithatoak, kevesebb ido alatt, mint amit te arra szantal, hogy megird azt a bekezdest. Nem kell a registryben kavarni, vagy obskurus config fajlban modositani (System Preferences -> Keyboard -> Use all F1, F2 ... ). Szoval ez nem erv.

- Ezt en nem tapasztalom (en egy 15"-es Retina Macbook-ot hasznalok). Fordult mar elo velem, hogy beleklikkeltem a szovegbe veletlenul, de kb. havonta egyszer. Masfelol meg nalam a MacBook a munkagep es az ergonomia miatt ugyis dock-kal hasznalom kulso billentyuzettel. Nagyjabol 15 eve hasznalok notebook-okat (Portocom, HP, IBM, Toshiba, Apple, volt mar mindenfele), szerintem olyan igazan kenyelmes egyiknek sem volt a billentyuzete.

- Magic Mouse: Ezt vegkepp nem ertem, ha nem tetszik a Magic Mouse akkor ne vedd meg (nem adjak a notebook-hoz, meg csak nem is megy vele annyival jobban). Ennyi erovel barmelyik masik notebook markat lefikkanthatnad, mert azokkal sem jo a magic mouse. Hasznald azt az egeret az MBP-hez, amelyiket hasznalni akarod.

- A standardokkal kapcsolatban konkretumok nem szerepelnek, szoval itt nem tudok vitatkozni. Dehat igen, a vilagban megjeleno notebook-ok nagyresze iratlan standardkent Windows-sal jott, halistennek nem kovettek az Apple-nel. Iratlan standardkent minden notebook-ra kellet drivereket vadaszni, halistennek azt sem kovettek. Halistennek a szinten iratlan standardnek elkonyvelt flash-korsagot is volt batorsaguk szemetdombra tenni. Eshat a UNIX-os programok jo resze megvan Apple ala, tehat azert elegseges szinten kovetik ok is a standardokat (mas kerdes, hogy mennyi szopas ez annak, aki portolja), egyebkent meg manapsag a Linux disztribuciok kozott sem tul nagy az egyetertes arrol, hogy a dolgok hol vannak, hogyan lesznek konfiguralva, a szolgaltatasok hogyan indulnak, stb. stb.

Miért beszélnék hülyeséget? Csupán saját tapasztalatból beszélek. Tanultam 10 ujjas vakírást, nem írógépen, hanem számítógépen, Windows alatt. Reflexből altgr-v-hez nyúlok, ha kukacot akarok írni, és nagyon nehéz lebeszélnem magam erről a reflexről, amikor OSX elé kerülök.

Nemtom, ilyenkor szoktam ráguglizni egy osx magyar billentyűzetre, hogy megnézzem rajta.
A shift-2 nagyon frankó, csakhogy a norma azért nem az, hogy magyar emberek magyar billentyűs gépen angol kiosztást használnak. Max szakmabeliek, és azok, akik abban a korban nőttek fel, amikor még nem volt keyb parancs a dosban :)

Tényleg, én meg elkezdek sírni, hogy se a Windows, se a Linux nem képes alkalmazkodni a megszokásaimhoz. Sose találom magyar billentyűzeten a []-t, hiába nyomkodom az -<(>-t, vagy az -<)>-t. Sőt a "@"-t sem találom az - alatt...
Mi ez itt, dedó? Valaminek meg kell tanulni a használatát és rögtön megy a rinya?

Ave, Saabi.

"Mi ez itt, dedó? Valaminek meg kell tanulni a használatát és rögtön megy a rinya?"

Nem, félreérted.
Jogosan felmerülő problémák megbeszélése, kitárgyalása nem rinya. Beszélgetünk valamiről, ellentétes véleményeket, tapasztalatokat osztunk meg. Normális helyen ezt egészséges vitázásként lehet tekinteni. Nem kell beleképzelni hangnemet egy írott szövegbe, én sem képzelem a hozzászólásodba a "butthurt apple fanboy"-t. Szvsz az általam felhozott problémák teljesen jogosak átlag userek számára. Ha nem, akkor tévedvem, ettől még nem lesz rinya. Erről ennyit.

A billentyűzetes dologra:

Értem, hogy arra akarsz utalni, hogy csak annak fáj az OSX alap magyar kiosztása, aki a "másik" oldalon nőtt fel, és ott a "másik" layouthoz szokott hozzá. Annak, aki egy Mac-kel nő fel ez a megszokott.

A probléma az, hogy két kiosztás van, és ha két rendszerrel kell együtt dolgoznod, akkor jócskán kell idő míg hozzászokj a másikhoz, főleg ha az egyiket évekig használtad. Fogalmam sincs, hogy szabványnak számít-e az ő kiosztásuk, azt sem, hogy felsőbbrendűnek számít-e a nem almás magyar kiosztás.

Ezért nem mondom, hogy határozottan az Apple hibája ez. De ami tény, hogy az ország nagy része nem Mac-en nő fel, tehát a legtöbb ember aki magyar kiosztást használ nem Apple gépen tanulja meg. Mégis csak az Apple hibája kell hogy legyen, hogy egy ilyen igényt nem mér fel és nem szolgál ki. De még olyan szinten sem, hogy ott legyen a beállításokban kiválaszthatóként az a bizonyos másik kiosztás. Mégis csak az Apple különcködéséről van szó. Nem láttam még olyan nem alma rendszert, aminél a magyar kiosztás nem ugyanazt az egy kiosztást jelentette. Miért van ez vajon? Miért tudnak más rendszerek konzisztensek lenni egymással a billentyűkiosztások terén, és miért az Apple különckodik ismét egy olyan dologban, ami nem is annyira fontos.

"Valaminek meg kell tanulni a használatát és rögtön megy a rinya?"

Egyébként hol van ilyenkor az "intuitív, nem kell tanulgatni" féle marketing duma? Te mondod, hogy meg kell tanulni, de 1) mindenki azt mondja, hogy hiszen ezt nem kell tanulni. 2) Nyilván kell tanulni. De miért olyat kell, amire semmi szükség?

Számomra rinya minden, ami arról szól, hogy valami nem olyan, mint amit megszokott. Elég sokféle rendszerrel találkoztam pályafutásom során, egyáltalán nem szokatlan, hogy valamit meg kell tanulni. Nem tudom, mennyire régi a Mac vagy a Windows ékezetes kiosztása, de nem hiszem, hogy bármelyiknek is oka lett volna igazodni a másikhoz.
Nem tudom, te hol olvastad, hogy a Macek billentyűzet kiosztása intuitív és nem kell megtanulni, nekem ez marhaságnak hangzik.
Ettől függetlenül van, ami kritizálható az OS X magyar billentyűzetkiosztásán, pl. tiszta marhaság, hogy a @ az -, a kilépés meg -, nem nehéz mellényúlni és utána lesni, hogy hova lett az éppen használt program.

Ave, Saabi.
ps: amúgy meg görbüljön hátra az ujja annak, aki a /-t a 6-os fölé tette.

Amúgy mutass már egy laptopot szabvány billentyűzettel, mert az utóbbi 5 évben konkrétan egy darabot sem sikerült észlelnem. :)

Hogy mást ne mondjak, ezen a gépen pl. az Esc a jobb alsó Alt Gr és Ctrl között van, a delete és a backspace pedig össze lett vonva az Enter fölötti helyen. A Home+End szintén egy helyet foglal el: a Caps Lock-ét a Tab alatt. Ez amúgy egy ThinkPad.

Ez tenyleg nem az Apple hibaja, de lassan mar vadaszni kell a laptopokat, notebookokat, amin normalisan vannak elhelyezve a billentyuk. Magam reszerol, latopon in kulso, model-m billentyuzetet hasznalok, mert agybajt kapok, ha meg kell szokni (mindig uj) kiosztast. Biztos van, ki gyorsabban abszorvalja az uj billentyuzet elrendezest, de van aki nem (pl. en:)

Apple gepekhez nem lehet akarmi kulso billentyuzetet kozti, ha valakinek ilyen baja van?

Barmit ra tudsz kotni, legfeljebb at kell definiald a billentyuzetkiosztast, ha azt akarod, hogy ugyanott legyenek a spec karakterek mint a billenytuzeted (ezt amugy meg kell adni, a magyar kiosztas, az alapbol tenyleg fos.)
De! Ezt nem is irtam, pedig a kedvencem mac alatt a kulso billentyuzet! Pontosabban nem maga a billentyuzet, hanem az, hogy a merete, a kiosztasa, a gombjai, az egesz PONTOSAN ugyanolyan, mint a gep sajatja. Igy aztan tokmindegy, hogy a gep sajatjan, vagy a kulso klaviaturan gepelek, nem kell megszoknom semmi valtozast, mert ugyanott vannak millimeter pontosan a gombok.

Tudom még folytatni... :)

Caps Lock az a Shift dupla megnyomásával jön elő. A billentyűzeten nincs F1..F12 sor, helyette van egy adaptív, touchscreen-szerű szalag, ami általában a média-billentyűket mutatja, de abból is van 3 különböző kiosztás, amit (elvileg) az aktuálisan fókuszban levő alkalmazás alapján választ. Váltani az Fn gomb nyomkodásával lehet, viszont a váltás kb. 1 másodperc laggal jár, így legrosszabb esetben az F* billentyűk előcsalogatása 3-5 másodperc is lehet, többszöri gombnyomással. Az a "jó", hogy mivel ez érintésre érzékeny, ezért gépelés közben simán elindul a böngésző, media player és a verzérlőpult, mert véletlenül hozzáérek. Szerencsére az Fn is touch-os, hiszen így egy csomó billentyűkombó lenyomásakor lehet örömködni rajta. Print Screen, és hasonlók egyáltalán nincsenek, ez pl. a Fn+T kombóval hívható elő. Ez persze _sehol_ nincs dokumentálva. Hangerőt is a touch baron lehet állítani, nagyjából 20%-os lépésekben, mert ennél rövidebb időre még nem sikerült megérinteni a gombot.

Asszem ennyi. (ThinkPad X1, egyébként)

vazze.

Az igazán durva az, hogy hitetlenkedve rágugliztam, és megtaláltam pl ezt (amin legalább az esc a helyén van, csak a tilde nincs -- nem mintha ez érdemben javítana az ítéleten), majd elmegyek a lenovohoz, hogy ezt tényleg komolyan gondolták-e, és mindhárom X1 képein egy (többé kevésbé) normális bill köszön vissza. Holott a neten is látszik, hogy lófaszt.

Vannak szar gépek szar kiosztással, de azért ne mondd, hogy ha akarnál nem találnál olyat, amin rendesen a helyén van legalább az alfanumerikus blokk és az akörüli módosítóbillentyűk... Nekem sikerült az elmúlt öt gépemet és ki tudja hány billentyűzetemet így megvenni, és egyszer sem kellett nagy kompromisszumot kötni. A legnagyobb kompromisszumom a mostani gépemmel van, az altgr nem félúton van a vessző és a pont alatt, hanem pontosan a vessző alatt, kellett egy kis idő míg megszokjam. Ennyi.

Ez így elméletben oké, de ha nem a billentyűzeten kötsz kompromisszumot, akkor valami máson fogsz. Nem nagyon látok olyat, ahol a billentyűzet is oké, de hozza mondjuk a 6-8 óra akksiidőt, nem gyenge a gép, és még nem is nehéz. Vagy ha tudsz ilyet, ne tartsd magadban. :)

Dokumentumfejlesztőknek hozza is a 6-8 órát, amire 6-8 órát írnak. Ugyanez szoftverfejlesztésre, ahol az ember rendszeresen futtat teszteket és több rétegű az architektúrája, ez a 6-8 óra 2-3 óra lesz. Csodák nincsenek és persze mindeközben egy vékonyabb gép háza 50-55 fokos lesz, egy vastagabb gépé pedig 30-35 fokos.

Ezt az én agyam még viszonylag gyorsan megszokta (most is ilyen van). Nem mondom, hogy szeretem, meg nagy ritkán nem ütök mellé, de megy. Viszont a nem szokásos elrendezésben levő home/end/pgup/pgdown az nem, hiába van egyébként a körülményekhez képest értelmesen elhelyezve, az annyit segít, hogy lenézve néha használom. Ha extra kretén helyen van (fn es bohóckodás, vagy ilyes, akkor meg másodpercekig kutatom hosszú idő után is...)

Amugy te ilyent hasznalsz? Jol latom, hogy 2cm vastagsagu 13.3"-os gepbe belegyomoszoltek egy dedikalt vidkarit, lehet, hogy tudnak valamit, amit Lenovo/Dell nem. :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"de a gyors SDD miatt amivel alapból felszerelik."

SSD-t a legtobb laptopban tudsz cserelni konnyen. Laptopoknal nem annyira a hardver teljesitmenye a mervado, hanem inkabb a haz anyagminosege, hutes hatekonysaga (ez visszahat a teljesitmenyre, ha cpu/gpu kezd felfoni, visszafogja magat).

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ez igaz, de a legtöbb laptopban csak sima SATA3-as SSD-t tudok cserélni, az meg kb. fele olyan gyors, mint ami ebben van (papíron legalábbis, konkrét benchmarkokat nem néztem). A ház aluminium, a hűtés meg a lottó egy új (nem prémium) laptop esetén, szóval azzal meg lehet szívni.

szóval végül mégiscsak áttér ubira... helyes lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Masfel ev alatt a karbonszal-jellegu bevonat szele az eleknel kezd elfoszlani. Nem eppen Apple minoseg, ezt be kell latni.

Viszont miota 4.4-es kernel van fent, azota stabilan 10+ orat mutat (powertoppal) az akksi, es tenyleg birja is annyit. Allitolag ujabb kernelek meg jobbak. Meglatjuk, jojjon csak ki a 4.8...

"Nem eppen Apple minoseg, ezt be kell latni."

Az ara sem az, USA-ban 3k-ba faj a 15"-es mbp 1tb ssd, 16gb RAM-al, XPS 15-ot meg 4 ev garival (on-site, nbd !) 3rd party ram meg ssd-vel (32gb/1tb) ki lehet hozni 2k alatt.

Szerk: az xps15-ot FHD-s kijelzovel szamolva, de magasabb felbontasert is csak 300$-t kell fizetni...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

A cegnel vannak apple meg dell gepek is, mondjuk ugy 30%/70% aranyban.
Az emlekeim szerint apple-t meg nem kellett gariba vinni.

A dell-ekkel allandoan van vmi. Jo az nbd, mert szukseg is van ra. Ha nem lenne, a kutya sem allna veluk szoba.
Konkretan van olyan XPS, aminek mar nemsok eredeti alkatresze van.

De a Latitudokkel is allandoan elojon vmi. HW gebasz ugy, mint W10 driver szopacs.

t

ASUS Zenbook 2: 3 éves, szálcsiszolt fém burkolat mindenhol, ami alig látható bemélyedéssel túlélt egy leesést is. Tényleg masszív.
Az aksija érzésre még kb. 90%-os lehet, 6-7 órát ír SSD-vel, +8GB memóriával, közepes fényerővel, wifin, levelezővel a háttérben, parancssoros ssh-s turkálás mellett.
13,3"-es méretben a FullHD nagyon apró, de még épp olvasható; ennél több képpont szerintem értelmetlen.
1,3kg, negyedmilláért szerintem az egyik ár/érték bajnok ma is.

Egyelőre még a 3.13-as van fenn, kíváncsi vagyok mennyit dob az üzemidőn a 4.4-es kernel...

Téves. A Zenbook 2-ben még csak 2 GB van alaplapon, és a megvétel utáni 2. naptól probléma nélkül viszi a +8GB-os memóriamodult (a másik 2GB-os helyett), így egyben 10GB lett. Virtualizációra, nagyobb memóriaigényre még most is elég.
Van egy nagyon erős tippem, hogy az újabb Zenbook is lazán viszi az alaplapi 4GB mellett a +8GB-ot.

Már rutinosan nem kérdezek hazai szervizeket egy olyan országban, ahol a T3l3max és társai élnek és virulnak...

Az gyártó/nagyker a hivatalos álláspontot terjesz(het)ti, ami szerint 4GB-tal letesztelték, azzal megy és punktum. 3 éve a vásárlás előtt ezért inkább fórumokon bizonyosodtam meg róla, ahol többtíz hozzászóló jelezte, hogy gond nélkül cserélte a 2GB-os modult 8GB-ra.

Asus saját Zenbook oldaláról idézem:
"Luckily, the ASUS ZenBook 3 performs admirably on all three of these fronts. This laptop comes with up to 16 GB of RAM, which is the upper-end of what you'll find in consumer laptops."

Tehát elvileg lehet alaplapi 8GB-osat is rendelni, ami mellé még egy 8GB-os rakható. A chipset tudja, a butításnak nem látom sem értelmét, sem alapját, főleg ha a korábbi modellben is lehetőség volt rá. Bárhol vennéd is meg, kérheted eleve bővített memóriával, tesztelje ki az eladó. Normálisabb helyeken tapasztalatom szerint még be is számítják a kivett modul árát.

< troll on >Ezt egy olyan fórumon írod, ahol a nagy többség Linuxot használ?< troll off >

A használhatóság érdekelt: 6GB kevés lett volna, 10GB már elég. Bár a gyártó nem emelte ki ezt a lehetőséget, általános tapasztalatok szerint működőképes volt a bővítés, így sikerült minden szempontból megfelelő megoldást találni.
Az említett 3-as szériánál ráadásul már az ASUS is támogatja az akár 16GB-ot, ha megnézed a termék oldalát.

Na ja, de az Apple épp most kérdezgeti a usereket, hogy használják-e a jack-et a MBP-n. A normális billentyűzetet már kidobták, úgy néz ki, hamarosan megy a portok nagy része is. A következő modell biztosan vízálló lesz, és olyan vékony, hogy nem fér bele a jack dugó se, de cserébe lesz rózsaarany színben is. Megértem én, hogy Tim vonzódik a kilógó átalakítókhoz, és nem szereti a lyukakat, de ezt a nézetét nem kéne másokra erőltetni. Ami marad a "Pro" gépéből, azt felőlem megtarthatja, és oda dughatja, ahova a nap se süt.

Itt nem PC-skedésről és pláne nem szemellenzőről van szó. Valószínűleg nem a főnök nemi vonzalma határozta meg, hogy milyen csatlakozók vannak, vagy nincsenek, ezért a két dolognak nem sok köze van egymáshoz, mondhatni irreleváns.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Amennyiben te magadnak istenbizony nem tűnt fel, hogy sikerült eléggé félreérthetően fogalmaznod (véletlenül!), akkor felvilágosítalak: erősen félreérthető volt. Mondhatni feltűnően. És úgy gondolom, hogy fenti esetben fölösleges ezt tovább ragozni, mert minden egyéb hozzászólás azt sugallja, hogy nem volt véletlen a véletlen. Márpedig ártatlan rácsodálkozásod alapján véletlen volt. Nehezen hihető, de készséggel elhiszem.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Sracok, miert festjuk a szivarvanyos keritest mi is? Marmint, szerintem egy tok jo poen volt, duplan is ult, PC is volt, es valoszinuleg senki sem gondolta komolyan ezt az egeszet, meg a legtobbunket hidegen is hagyja. hogy Tim a szabad idejeben (SZEXISTA POEN WARNING) hol toltodik fel.

Tokeletes hulyesegek miatt bantjuk egymast. Raadasul Tim Cook baromira nem szorul egyikunk vedelmere se.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

-1

Az, hogy ocsmány is volt-e, döntse el mindenki világnézete szerint, ellenben kétségkívül szellemesen fogalmazott. És nekem úgy tűnt, hogy alapvetően nem a melegekkel van baja, hanem a jelenlegi vezér ízlésével, s az általa jóváhagyott termékekkel.

Halkan jegyzem meg, hogy bár többször is elgondolkoztam már MBP vásárlásán, a jelenlegi irányvonal alapján valószínűleg más gyártóé lesz a pénzem, mert lényegében egyetértek azzal, hogy ha ez a jövő, akkor inkább nem kell. Szerencsére a szabad választás jegyében vehetek másik jövőt is. :)

"Az, hogy ocsmány is volt-e"

Azaz a kijelentésemből az ocsmányat vitatod. Lefordítom: marad a kurva és a buzizás. És az, hogy valaki szellemesen buzizik, vagy szellemtelenül buzizik, az nem releváns információ arra nézvést, hogy buzizik. Számomra kevéssé volt szellemes, mint buzizás, mások számára inkább volt szellemes. Lassan be kéne ezt a szálat fejezni.

(És hogy egyértelmű legyek: ha valaki azt mondja, hogy "nekem is vannak rendes zsidó ismerőseim" - zsidó helyett lehet mondani cigányt, kommunistát, nácit, feketét, fehéret, tarkát - no az akkor is zsidózik - cigányozik, .... - ha bőszen az ellenkezőjét állítja. Csak az ilyesmihez kell némi inteligencia, hogy ezt valaki felfogja. És már jópárszor ki lett tárgyalva, hogy itt próbáljunk már meg ezektől a dolgoktól mentesen kurvanyázni Android - iOS, Windows - Linux, RedHat - Ubuntu, C - Java, stb témakörökben.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Itt nem errol van szo. Valaki elengedett egy nagyon burkolt es udvarias poent, mikozben egy szamitastechnikai termeket fikazott. Amit akar lehetett a melegeken valo elcelodesnek is felfogni, meg egy artatlan poennak is. Te valamiert az elobbi olvasatot preferaltad.

Mielott nagyon (SZEXISTA POEN WARNING) belemelegszel a buzizasba, en megkerdeznem egy erintett velemenyet, hogy ez szerinte buzizas volt-e. Mert te ezt objektiven - ha jol sejtem - megitelni nem tudod. En sem.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Intelligens teljesítmény ugyanabban a hozzászólásban kurvázni, ötször buzizni, kétszer zsidózni, kommunistázni, nácizni, feketézni, fehérezni, tarkázni, és újfent zsidózni és cigányozni, majd kurvaanyázással zárni...

[konteó]A fenti mondatomból valamiért egyedül a fehérezni szót húzta alá a helyesírás-ellenőrző...[/konteó]

:)

Intelligencia ahhoz kellett volna, hogy zsidózás/cigányozás nélkül mondja el a gondolatait. Nem sikerült, helyette kikiáltotta az intelligensek és az ők táborokat. Ez is nagyon intelligens húzás volt. Talán azért nem zavar senkit, mert már volt időnk megszokni a hasonló gyakorlatot.

:)

Immár másodszor sikerült kinyilvánítanod, hogy számodra az nagyobb bűn, hogy valaki (jelen esetben én) kiejti a száján (jelen esetben leírja) azt a szót, hogy "buzizás". Ellenben maga a "buzizás" nem zavar. Hát ennyit erről.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Troll: legyen driver a Wifihez és a touchpadhez :-). Amúgy hasonló feltételekkel kerestem én is, de "kicsit" alacsonyabb árkategóriában. Nálam nem ez lett a befutó :-).

Amúgy hány kiló és mennyibe kerül?

1.3kg, nalunkfele felmillio korul: http://www.laptopszalon.hu/dell/dell-xps/Dell_XPS_13_Intel_Core_i7_6500…

Ha maganszemelykent venned, az AFA miatt erdemesebb osszekotni a vasarlast egy New Yorki varosnezessel es ott megvenni, kb ugyanannyi lesz. Meg hamarosan megjelenik a Kaby Lake-es modell, erdemes varni...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Toll ON
Szóval, a linux támogatás sem volt fontos? ;)
Troll OFF

--
zrubi.hu

Ha az a típus lenne jó nagy pénzt akaszthatna egy laptop szponzorral asszem :D

Tobb mint 2 evig hasznaltam egyet, alpvetoen szerettem, de 2 alapveto problemam volt vele (persze ez meg egy elozo generacio volt), az egyik, hogy nem tudtam ra ket kulso display-t rakni (nekem ez volt az elsodleges munkagepem is), ami azota mar megoldodott a. A masik gondom az volt, hogy adminkent neha jo lett volna ha van rajta direkt ethernet port. Persze ez is megoldhato egy USB-s csatoloval, de azt otthon lehet hagyni...
Ezen kivul az aksi az kvazi beepitett (csavarhuzoval azert cserelheto), illetve nekem egyszercsak kieset az egyik csavar a haz aljabol amit nem is lehetett visszatenni (gondolom a muanyag foglalatban szetment a menet).
Ennyi a panaszom, de ahogy irtam elegge szerettem, massziv cucc es akkoriban a fullHD 13"-os kijelzo meg extremnek szamitott, a maiak meg mar ezzel a majnem 4k kijelzovel jonnek.

Ja es egyszer nagyon csunyan beazott, a kijelzoben allt a viz, amit tobbe kevesbe sikerult csak kiszaritanom. De utana meg hasznaltam masfel evet gond nelkul, egy kis folt maradt a kijelzon.

Remélem ezek után jelentősen fejlődik majd a kernelben az i7 6th gen támogatás... :D

Miert zavarna? Tolem aztan gyarthatjak rozsaszinben is, vagy lilaban, mondjuk azt meg meg is vennem :P

Csak azon rohogok, hogy "veletlenul" pont olyan szint talaltak ki, mint a konkurencia, meg azon is rohogok, hogy ami az egyiknek mukodik, a masiknak nem biztos (es persze eljen az "innovacio", ha mar itt tartunk - ehhez kepest az iphone ivartalanitasa tenyleg "courage").