SLACKWARE telepitese HP PAVILION 15 laptop hiba

Fórumok

Koszonom eloszor is, hogy tagja lehetek e csoportnak!
A problemam az, hogy nagy openSuSE fan vagyok de az alap, Fo SLACKWARE-t akarom feltenni a laptopomra, azonba hibakba utkoztem. Leszedtem a slackware x64 14.1 -et. Kiirtam egy pendrive-ra. Bebootol. kivalasztom a billentyuzet nyelvet. Bejelentkezek a /root/ -tal.
Particionalasnal jon az elso hiba. mikor beirtam, hogy /cfdisk parancsot.
Es ezt irta ki: /WARNING!! Unsupported GPT (GUID Partition Table) detected. Use GNU Parted /
Jo. kivalasztottam a /Quit/ -ot. Visszatertem a terminalba. Birtam a cgdisk parancsot az alabbi modon /cgdisk /dev/sda . Nyomok egy entert, es ezt kaptam valasznak: / Could not load partitions from /dev/sda! ABORTING! press any key to continue... Es vissza kerulok a terminalba. mit csinaljak?
Ha csinalok particiot a cfdisk-ba akkor a telepito azt irja ki hogy missing EFI partition. please make it! ezt kapom. elinditom a cgdisk-t de megint az elobbi hiba van fent... Letorlom amit csinaltam es semmi valtozas.
Illetve a merevlemezem 1TB. Ti hogyan formaznatok meg? Szeretnek felhasznalot hozzaadni a root on kivul. Tudom a mostani gepek nem igenyelnek SWAP particiot, de en csinaltam a duplajat mint a memoriam. A particiot en igy allitottam fel.
Linux SWAP 16GB
LINUX 200 GB ez lenne a ./ particioja ami EXT4
LINUX 784 GB ez lenne egy ./home particio ami szinten EXT4

De mivel a telepito ker egy 100MB EFI particiot ami EF00 -nak kell lennie.
Akkor gondolom a fenti particiok nem jok. Ti hogyan csinalnatok???

Segitsetek nekem :) Koszonom szepen!

Hozzászólások

Gondolom, az a probléma, hogy a cfdisk nem támogatja a GPT-t, csak az MBR-t. Megoldás lehet az fdisk vagy gdisk parancsok használata.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Először is kideríteném, mi van a gépedben:

lsblk

Miután tudnám, melyik block device-szal szeretnék bármit is tenni, példánkban legyen ez az sda, és tudnám, hogy semmilyen adat sem kell róla, ezt tenném:

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M count=16; sync

Ezzel az első 16 MiB-ot konstans 0-kkal töltöm fel, így biztos, hogy korábbi partíciós tábla, boot manager, bármi nem fog zavarni. Ezt követően eldönteném, hogy GPT-t vagy MBR+EBR-t szeretnék-e használni, s ennek megfelelően partícionálnék, megágyaznék az LVM-nek, majd telepítenék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

GPT esetén a diszk végén is van meta, a GPT-t gdisk-kel, expert módban szoktam eltávolítani.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_In…

Ezt nem kétlem, de számít? Úgy értem, a BIOS vagy EFI kapásból megnézi a végét, vagy az elejéből tudja, hogy rá kell nézni a végére? Mert nem mindegy. Ha az elejéből tudja, akkor elég azt törölni. Ettől függetlenül a gdisk-nek valóban van GPT kinyíró funkciója.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A hisztiző partícionáló programnak kellene foglalkoznia vele.

Any software that updates the primary GPT must also update the backup GPT. Software may update the GPT Header and GPT Partition Entry Array in any order, since all the CRCs are stored in the GPT Header. Software must update the backup GPT before the primary GPT, so if the size of device has changed (e.g. volume expansion) and the update is interrupted, the backup GPT is in the proper location on the disk
If the primary GPT is invalid, the backup GPT is used instead and it is located on the last logical block on the disk. If the backup GPT is valid it must be used to restore the primary GPT. If the primary GPT is valid and the backup GPT is invalid software must restore the backup GPT. If both the primary and backup GPTs are corrupted this block device is defined as not having a valid GUID Partition Header.

http://www.uefi.org/sites/default/files/resources/UEFI%20Spec%202_6.pdf

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_In…

Most nincs előttem Slackware, de esetleg amit ajánl, a gparted használata? Vagy az meg nincs Slakin?

Emlékeim szerint van sgdisk a telepítőben:

sgdisk -Z /dev/sdX

ez lepucol minden GPT és MBR adatot a lemezről, utána értelemszerűen lehet partícionálni. Elvileg 14.1-től van UEFI támogatás is, szóval nem kellene, hogy gondot okozzon. Ha UEFI-t akarsz, akkor kell az EFI partíció, és lehetőleg GPT-vel partícionálva.