Szerinted Linux ügyben miben mesterkedik a Microsoft?

"Ha nem tudod legyőzni állj az élére!"
32% (166 szavazat)
Belső körökbe akar kerülni és belülről akarja bomlasztani!!!111
4% (23 szavazat)
Saját disztribúciót akar fejleszteni Microsoft Linux néven!!!1
3% (18 szavazat)
A Windows kernelt le akarja cserélni Linux kernelre!!!111
3% (17 szavazat)
Nem tudom, de biztosan nem lesz jó vége!
23% (121 szavazat)
Nem tudom, de csak jó sülhet ki belőle!
13% (66 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (20 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
18% (94 szavazat)
Összes szavazat: 525

Hozzászólások

Szerintem elfogadta, hogy az ügyfeleinek egy része Linuxot használ.
Egyszerűen csak a piac ezen részét is le akarja fedni, hogy növelje a bevételét, és boldogok legyenek a részvényesei.

Én semmilyen jó vagy rossz szándékot nem sejtek emögé.

Összességében jónak tartom ezt az irányt (Windowson fejlesztek ASP.NET Core-ra a VS2015 miatt, és Linuxra deployolok). Ez nekem nagyon tetszik.

Fuszenecker Róbert

A Microsoftot soha nem érdekelték a részvényesek érdekei. Évekig osztalékot sem fizettek. Az IBM bénaságából ölükbe hullott monopólium megtartása volt mindig is az elsődleges cél. A részvényeseknek is az jó hosszútávon ha a Microsoft domináns helyzetben marad. Legalábbis így gondolták.
Üzletileg mennyi ráció volt a következőkben:
- Nokiába számolatlanul öntött milliárdok, majd a romok felvásárlása további milliárdokért
- Desktop kereskedelmi Unix-ok negligálása, pedig csak ha a profit a cél akár drágábban is vették volna az Office licenceket azok, akik kicsengették a pénzt egy drága Risc/Unixos gépért
- Internet Explorer ingyenes terjesztése a Netscape tönkretételére, _majd_ az IE6 teljes leszarása aminek következményeként elvesztette a Microsoft webes dominanciáját
- Windows CE kukázása, pedig lett volna rá fizetőképes kereslet kereskedelemben, iparban ahol hordozható ipari eszközökön használták.
- Skype 8.5 milliárdos felvásárlása, majd kitartó munkával teljes tönkretétele. Ma már a régi skypeosok is áttérnek Viberre, hangoutsra, facetimera.
- Mojang AB 2.5 milliárdos felvásárlása, hogy aztán semmi értelmeset ne kezdjenek a Minecrafttal.

Ez csak néhány példa arról, hogy a Microsoftnál mindig volt a profit maximalizálásánál fontosabb nagyobb cél, amint mindent alárendeltek, mégsem vezetett üzleti sikerhez.

A részvényesek felé folyamatosan kozmetikázzák a számokat. Divíziók folyamatos átszervezésével próbálják eltüntetni a masszívan veszteséges pénznyelő részlegek veszteségeit, mint a Microsoft mobilos feneketlen hordója.
Vagy például Xbox One eladási adatairól 2013 decembere óta nem publikál a Microsoft adatokat. Bullshit kommunikáció van, adatokkal alá nem támasztott növekedésről, Xbox Liveról amibe suttyomban belekalkulálják az Xbox 360 számait.

Hogy most mekkora a baj a Microsoftnál, csak találgathatnak a részvényesek. Az évek óta tartó PC zsugorodás és a mobil üzlet robbanásszerű növekedése, ahol nem tudott megkapaszkodni a MS, nyilvánvalóan nem marad következmények nélkül. Nem lepne meg ha rackszekrénnyi csontvázak hullanának ki a Microsoft szervertermeiből.

Normális HUP-ot használok!

Az megvan, hogy a dollár értéke folyamatosan romlik? Ahogy szinte minden valuta értéke. Aranyfedezet már régen a múlté.
Közben a Google a világ legértékesebb cége lett de az Apple részvények is szépen emelkedtek. Ki járt jobban?
Aki Google vagy Apple részvényeket vásárolt a 2000-es évek első felében vagy aki Microsoft részvényeket vásárolt?
Bill Gates vagy Steve Ballmer annyira nem érzi jó befektetésnek a MSFT részvényeket. Ők valóban tudhatnak valamit.

Normális HUP-ot használok!

"Hogy most mekkora a baj a Microsoftnál, csak találgathatnak a részvényesek"

Már várom, hogy valaki értelmezze az eredeti szövegedet úgy, hogy igazából azt írtad, teljesen jó eredményeket hoz évről-évre a Microsoft, de vannak más IT cégek, amelyek szintén remekelnek. ;)

Akkor nem látsz benne üzleti rációt, ha csak rövid távon nézed őket:
- Nokia: be akarnak kerülni a mobil telefon üzletágba. Más területeken is pénzzel szereztek részesedést. Mobilon monjuk pont nagyon rosszul csinálják. XBox területre is így kerültek be. A legszebb, hogy a mobil vergődést nagyon jól megfinanszírozhatják az android eladások utáni sápokból.
- A saját platformot nem bomlasztják. Nem biztos, hogy office doksikban éredkeltek, akik más platformmal dolgoznak.
- Az IE6 csomó céges dolokba beette magát. Nem lepődnék meg, ha még ma is lenne olyan hely, ahol emiatt ie6-ra vannak kárhoztatva a dolgozók.
- A phone 7 azért elég közel volt hozzá, csak akkor is erőszakoskodtak.
- A skype kommunikáció amcsi szerverekre terelése... ki tudja mi áll mögötte.
- Lecserélték a passziánszt az új win-eken rá.

De volt, hogy pereskedéssel próbálták kicsitnálni azt, amiben fenyegetést láttak. Máskor számolatlan pénzt toltak bele, hogy a konkurencia tönkremenjen. Azt mondjuk lehet bánják már, hogy az apple részvényeiket eladták.

- A Microsoft részvényeseknek milyen haszna származott a Nokiára eltapsolt 7.6 milliárdból, amit később nullára le kellett írniuk?
Plusz a korábbi MS-Nokia tandem alatt elégetett dollárkötegek sem gazdagították a részvényeseket.

- Xbox One egy másik pénznyelő szörnyeteg amiről eladási adatok évek óta nincsenek. A Nokiás kaland kétségkívül rosszabbul sült el.

- A unixos Office lehetősége már a múlt. Imho vették volna SUN, SGI, IBM Power munkaállomásokra ha lett volna. Ezek áruk miatt nem konkuráltak az olcsó PC-vel.

- Ciki ha még valahol IE6-ot kénytelenek használni. A következő ransomware-re gépenként kifizetett százezrek után talán elgondolkoznak azon érdemes-e fejlesztésre is költeni.
A webet viszont mára abszolút elbukta a Microsoft

- A WP7 konkrétan Windows CE alapon működött. Némi hackaléssel el lehetett indítani rajta a Windows Mobile alkalmazásokat. Iparban, boltok raktáraiban használt kézi Win CE eszközökhöz nem volt sok köze.

- Bármi is áll a Skype bénázás mögött az arra eltapsolt 8.5 milliárd szintén nem szolgálta a részvényesek érdekeit

- :)

Az Android sápolás lecsengőben van A kínai kormány és a Nokia utolsó napjaiban a Nokia X-szel beleköpött a Microsoft szabadalmi levesébe.

Egyetértek veled abban, hogy a Microsoft mindig is egy nagyobb cél érdekében áldozta fel az aktuálisan elérhető profit egy részét. De mostanában ez a nagy cél, a dominancia megtartása, már egyre távolabb kerül. Sőt ma már nem realitás.
Az Apple részvények eladását pedig valóban bánhatják. :)

Normális HUP-ot használok!

Nem tudom az Ms-nél a részvények hogyan oszlanak el döntéshozás tekintetében, lehet el vannak aprózódva többségében, ezért tudnak önfejűek lenni. Michael Dell a saját cégében inkább visszavásárolta a többséget magának, hogy ne a részvényesek irányítsanak, hanem mehessen a saját feje után újra. Neki bejött.

"- Desktop kereskedelmi Unix-ok negligálása, pedig csak ha a profit a cél akár drágábban is vették volna az Office licenceket azok, akik kicsengették a pénzt egy drága Risc/Unixos gépért" - mondjuk ez eleg okos dolog volt, hol hasznalnak manapsag desktop kereskedelmi unixot? mennyire szamottevo?

Ma már sokkal több helyen mint abban az időben
Ha a Microsoft nem erőlteti annyira a kereskedelmi unix konkurencia kinyírását, akkor valószínűleg soha nem lett volna ennyire sikeres a Linux. Ennyiből magának teremtett mumust a Microsoft. Az Apple sikeréhez is hozzájárultak akaratuk ellenére.

Normális HUP-ot használok!

Szerintem semmiben. Egyszerűen csak jobban akarnak támaszkodni SaaS-ra, így teljesen mindegy milyen OS-en futnak a szoftvereik. Azon se lepődnék meg, ha kiadnák az Office-t Linuxra a közeljövőben. Valószínűleg ezért is lett "az utolsó Windows" a 10-es. Már nem akarnak belőle pénzt szerezni, itt is kezd terjedni a "micropayment" (havi 1-2000 Ft nem sok például az Office-ért).

AZ Office tenyleg csak akkor fog megjelenni Linuxra ha a Windows desktopbol mar nem remelnek egy fillert se. Szertintem ettol meg messze vagyunk.
A masik lehetoseg, hogy ha valodi verseny lesz az "office piac"-on es valodi elonnyel jar kiadni Linuxra. Nem tudom ettol meg tavolabb vagyunk-e mint az elozotol. :)

Ha szerinted az Office léte, vagy nem léte az, ami embereket a MS windowsnál tart desktopon, akkor vagy naiv vagy, vagy ostoba... Bocs. :(

Én próbálkoztam, sokszor, legutóbb mostanában, és továbbra is az a véleményem, hogy jó volt régen fősulin baromkodni vele, de a linux akkor sem desktopra való.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

amióta az m$ nem az ügyfeleit, hanem a részvényeseit akarja kiszolgálni, azóta nem nagyon érdekli a szoftverei minősége, vagy az eredete, csak a részvényesek vagyongyarapodása.

amint ebből a szempontból nézzük, mindjárt sokkal világosabb lesz mit miért csinál..

Meddig? A te hozzászolásod volt az első amihez hozzászóltam, mert akkora ökörségeket írtál.

Mintha egy cég hosszú éveken keresztül sikeres tudna lenni úgy, hogy az ügyfeleit magasról leszarja és csak a részvényeseivel foglalkozik... Alternatív univerzumban élsz.

Amúgy második kérdés, vajon miért nem akarnak a HW gyártók "OEM" előtelepitett Linuxal dolgozni ? bár mostanában ez a tendencia változni látszik. Ubuntu* tán a Dell akciózott ilyesmit, vagy talán a Lenovo.

Nekik is annyi lehetőségük van erre, mint a Microsoftnak véleményem szerint.

Főleg az Ubuntunál.. Mert azt ne mondja nekem senki, hogy ott nem lenne pénz ilyesmire..

Érdekes, a FreeDOS az bezzeg megy! :) Arra nem panaszkodik senki?!

Mondjuk ha csak MS oprendszeres gépeket árulnak, akkor lehet kedvezményt kapnak a licenszdíjakból. Nameg, ahol kritikusabb lett, ott inkább ingyen licenszeket adtak hozzá, csak nehogy a konkurencia terjedjen.
Az intel is játszott olyat, hogy ha proci+chipset kombót vettek tőle, az olcsóbb volt, mint csak procit venni. Aztán valahogy visszaesett a konkurens chipsetgyártó eladása.

A FreeDOS inkabb egy sajatos itteni igenyt fed le. Az FD-vel vasarolt gepek java reszere Windows kerul okosba'. Ezeknek a tulajdonosai akkor sem vennenek Windowst, ha 500 Ft lenne.
Az a par linux, BSD, akarmi user, aki azert igy veszi a gepet, mert soha nem is fog rajta Windowst futtatni, szerintem elhanyagolhato darabra.

rövid az emlékezeted..

hol vannak már azok az show-k amikor gates nagy dirrel-durral bemutatta, hogy milyen lesz az microsoft ihlette internetes jövő, meg amikor jobs őrjöngött, hogy leszarja a profitot, de nem ad ki szart a kezéből..

ez nem azt jelenti, hogy ne dolgoznának profik ezeknél a cégeknél, vagy hogy nem érdekelik az ügyfelek, csak már nem a legelsők, és kicsit előrébb került a profit a minőségnél. a hatékonyság a designnál, különösen igaz ez az m$-re. gondolj csak a win95-98-ra vagy a legelső xp-kre, vagy hogy bealudtak a mobil piacon, mert azt hitték ők a microsoft, nem meri/tudja beelőzni őket senki.

hát merte :))

ez a kicsi pont elég ahhoz, hogy elveszítsék az 'arcukat'

Hm? Vannak olyanok, amik normálisan teszik (Opel? Soha nem tett nekem keresztbe az Opel..)
Más cégek meg az eléképzelhető legaljabb módon. Mint a Ms. Pl mi a faszom már a gwx. Vagy hogy lefizetik az államot. Vagy hogy kinyírják a konkurenciát (win95->win98 eltörte az IBM office-t (?)).
Meg az amúgy legális, de azért minden területen erőltetett vendor lock in. Hogy pl directX-esek lettek a játékok. Hogy .doc -cal kell kommunikálni a hivatallal. Hogy IE-re kell optimalizálni. (ez utóbbi nem jött be nekik de megpróbálták. Meg egy csomó mást is megpróbáltak)
Hogy az android gyártókat a fat32 kompatibilitás alapján (?) sápolva próbálják terjeszteni a winphone-t.

Pl nagyobb összeget tennék arra, hogy a Vulcan nem fog szépen és jól működni win7-win10 alatt.

Hogy minden területen minden legális, nem legális, alja módszerrel igyekeznek mindenki mást megölni, ellehetetleníteni, basztatni, magukhoz láncolni.
És hogy összességében nagyon durván kártyékonyak mindenre nézve, amihez közük van.

szerk: https://www.google.hu/search?q=why+we+hate+microsoft
szedj össze ugyanilyeneket az Opelről. (vagy a Canonical-ról, ha az jobban tetszik)

A keresésben az első találatból néhány gyöngyszem:

"If you find the name of a particular Microsoft offering confusing and clunky, just wait--chances are, the company will relaunch the product with a new name that's even less euphonious." Igaz, de it érdekel.

"Microsoft retained XP's basic setup in Vista and "updated" it by tacking on the exceptionally annoying User Access Control." tl;dr az írónak fogalma sincs, miről beszél.

"[Bill Gates] His example is an encouragement to college dropouts everywhere. Kids, don't follow!" lol what?

"Ugly System Sounds" M'kay

És a többi. Ilyen szívonalon én is tudom fikázni az Opelt, pedig történetesen az a kedvenc autómárkám. Például az milyen dolog már, hogy egy ismerősöm Insignia-jában a szerviz semmi tudta frissíteni a beépített navi térképét? Meg az milyen, hogy bizonyos modellekben kikapcsolni nem, csak mute-olni lehet a rádiót? Stb.

Azt a fajta leakelést konkrétan a Canonical kezdte el az Ubuntuval, hogy a desktopon való kereséseket "kiterjeszti" az internetre. A user egy privát szerződésére próbál rákeresni az dokumentumai között, a rendszer meg már küldi is ki az infókat a gyártóhoz, vagy valamelyik keresőpartneréhez.

Meg a sokat emlegetett hazatelefonálást is sokkal durvábban végezték, csak ezekre valamiért senki sem emlékszik...

Nono... Win10 után én erről hallgatnék. :)
Meg aztán, a többi ilyen kiterjesztős megoldás sem a kisujjából szívja ki a találatokat. Plusz, erre opció van. Win10 esetében meg már elismerték, hogy csomó mindent nem lehet letiltani. Szét lehet ezt a témát cincálni, de nem látok olyan végkifejletet, ahol a Win10-nél gázabb eredmény jönne ki.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Nincs itt kettős mérce: ha a kiadják a Windows forrását, úgy, hogy a nekem nem tetsző kódrészleteket bármikor átírhatom/kikúrhatom (mint ahogy az az Ubuntu esetében van), vagy a nekem tetsző kódrészleteket bármikor átmásolhatom egy másik környezetbe, akkor majd összehasonlítható lesz a két eset. Addig nem.

"Win10 még a kanyarban sem volt, amikor a Canonical"

Igaz, de MS-nél már az XP környékén voltak aggályok hazatelefonálással kapcsolatban...
Forrást nem tudok. Sok sok éve olvastam egy chip magazinban mindenféle regedit tweakekkel hogy lehet kikapcsolni ezt-azt.

Hm?

Ha opel korrupcióról akarsz hallani, akkor íme:
https://books.google.hu/books?id=p5AJ9HR1nhYC&pg=PA23&lpg=PA23&dq=opel+…

http://www.independent.co.uk/news/business/opel-bribes-investigation-na…

stb.

"Meg az amúgy legális, de azért minden területen erőltetett vendor lock in. Hogy pl directX-esek lettek a játékok. Hogy .doc -cal kell kommunikálni a hivatallal. Hogy IE-re kell optimalizálni. (ez utóbbi nem jött be nekik de megpróbálták. Meg egy csomó mást is megpróbáltak)"

Az van, hogy a konkurencia elaludt, és természetes, hogy profitmaximalizálás miatt egy cég próbálja bebetonozni magát oda, ahova csak lehetséges.
Magam is hasonlóan tennék, s szerintem Te is.

"Hogy az android gyártókat a fat32 kompatibilitás alapján (?) sápolva próbálják terjeszteni a winphone-t."

Nem is értem, miért nem fejlesztettek a fat32 helyett valami mást, esetleg jobbat. Ez tényleg az MS találmánya, szerintem nem vitás.

"És hogy összességében nagyon durván kártyékonyak mindenre nézve, amihez közük van."

Valami objektív példa?

"szedj össze ugyanilyeneket az Opelről. (vagy a Canonical-ról, ha az jobban tetszik)"

(Amúgy az MS helyett inkább javaslom az ADM -et, a Cargillt, a Bunget, a Louis Dreyfus -t "érdemes" "utálni", azok sokkal nagyobb disznóságokat művelnek, földrészeket sodornak szolgasorba (pl. dél-amerika), és ez a te mindennapi életedre is közvetlen kihatással van. Tőlük kapod a kajádat lényegében. Ne tudd meg milyen módszerekkel, korrupcióval, kartelezzéssel megelőzve...)

"Nem is értem, miért nem fejlesztettek a fat32 helyett valami mást, esetleg jobbat. Ez tényleg az MS találmánya, szerintem nem vitás."

Mert minden eszköz (fényképezőgépek, nyomtatók, windowsos pc-k stb) csak azt a fostalicska fat32-t ismeri. Ráadásul a flash memória számára az egyik legrosszabb választás a FAT fájlrendszer.

a fat faék egyszerű, ezért könnyű implementálni. Ráadásul sokáig semmit sem kértek érte. Sőt, igazából csak az usa-ban lehetne pénzt kérni érte. Merthogy a szoftverszabadalom miatt kell az elméletért is fizetni, a normál szerzői jog csak az implementációt védené. Hajunkra kenhetjük, hogy az eu-ban nem érvényes a szoftverszabadalom, ha úgyis kifizettetik velünk is.

A szokásos történet... évtizedekig nem zavart senkit, mindenütt implementálták, majd amikor már közel megkerülhetetlen lett, akkor a jogászok megszakértették, hogy hány milliárdot kérnek érte.

Volt már rá példa a történelemben, hogy valamibe, ami történetesen jó volt a linuxnak, belepiszkított a microsoft, és onnantól az adott projekt linuxos része egyből el is lett kefélve. Lásd corel, skype például. Vagy az együttműködés az oracle-lel, ami pont jó volt arra, hogy az openoffice ne jusson sehová. Mondjuk utóbbi pont jól sült el, hiszen lett egy libreoffice.
Egy dolog, hogy profitszerzésre játszik, és egy másik, hogy amikor idejön profitot szerezni, az nekünk többnyire szar lesz.
De legyen, mondjuk, hogy ez már egy másik microsoft. Akkor már csak szegény stinget féltem a tudathasadástól...

miért ilyen pejoratívan nyilatkoztok arról, ha egy cég profitszerzési célzattal végzi a tevékenységét?

Ezért:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600057.TV

És nem, nem csak ebben az országban van ilyen törvény, továbbá nem csak ebben az országban szarják le egyes cégek.

Szerintem nem mesterkedik semmiben. Az, hogy szeretne közelebbi kapcsolatokat ápolni másokkal a kölcsönös előnyszerzés reményében még nem mesterkedés. Tudom, hogy sok-sok éve divatos feltételezni az MS-ről, hogy "gonosz", de azért olyan sokmindent az utóbbi pár évben nem tett, ami "gonosz" lenne.

Ami várható, hogy az MS termékek (lásd MSSQL, később esetleg Exchange, Sharepoint stb.) más operációs rendszereken is képesek lesznek elfutkározni. Hogy ennek mennyi értelme van, azt nem tudom - ahol ezeket az MS termékeket megveszik, ott az operációs rendszert is megveszik alá, és költségekben, stabilitásban, rendelkezésre álló hozzáértésben tök hasonlókat produkál a Windows meg a fizetős Linuxok.

(Egyébként kíváncsi vagyok, hogy a kernelcserére hányan fognak szavazni. Van a Windows kernel, atomstabil, kiváló driver támogatottsága van a piac nagyon nagy részén - mi a pékért akarnák kicserélni bármi másra?)

+1 szerintem sem mesterkedés, pláne nem valami ellen.

Egyszerűen ha szétnézünk azt látjuk, hogy a mobil platformok és azok teljesítménye kiszorítja, de legalábbis szép, nagy helyet követelnek maguknak a hétköznapi számítástechnikában. Egyre több esetben lehetséges klasszikus pc nélkül elintézni ezt-azt. Az iOS és főként az Android (mindegy, hogy jók-e vagy nem) az elérhető árú kütyük révén nagyon nagy gépidőt elvittek az asztali pc-kről. Ez azt jelenti, hogy kevésbé használatos a megszokott pc-win-office kombo. (szerintem a Mac eladások emelkedése jelentős mértékben írható az iOS kontójára)

Azt gondolom, hogy egyszerűen nem akarja elengedni a felhasználóbázist. Ezt nem tudja elérni a win mobilosításával. Jól látszik ez a WP "hihetetlen" penetrációján.
Innentől nem sok választás marad az MS-nek. Oda megy, ahol a user van. Arra próbál megoldásokat kínálni, amire szükséges a piacon.
Szerintem kb azt látta csak be, hogy mindegy miért használ a user linux szervert, lehet épelméjű oka. Illetve van oda is bőségesen megfelelő megoldás mindenre, amit az MS kínálni tud. (igen, tudom, hogy egy csak 90%-ig igaz)
Egyszerűen elkezd versenyezni velük és a windows már nem fegyver vagy érv ebben a versenyben. Első sorban az olcsó Android(os eszközök) kiütötték az emberek fejében a számítástechnika == windows kapcsolatot. (és itt még mindig mindegy, hogy melyik eszköz jó vagy nem jó és mennyire)

Nagyon találó az utolsó mondat.Az a réteg aki a pc-t csak internetezni használta, azok a mobilnet és okostelefon kombóval már nem nagyon fognak pc területen nagy változásokat eszközölni.Mindent el tudnak intézni mobilon, minek költsenek a pc-re.Inkább 2 évente vesznek új telefont, mondjuk szinte ugyanolyan biztonsági "nem törődömséggel" használják a mobiljukat, mint azt a pc-n tették.

Én is erre gondolnék, "egyszerű" piaci pozicionálás. Valószínűleg látják, hogy az op.rendszer-ért és az arra zárt programokért szerzett profit növekedés valószínűleg lassult az újabb mobilos (ezt szerintem kb. 5 évvel ezelőtt már elvesztették, amikor nem hittek az androidos és az IPhone-ok térhódításában), illetve "felhőbe költözés" trendeknek miatt. Még a kliens kényelem/megszokások viszik régi kliens környezeteket, de egyre több helyen kezdenek alkalmazni vékonyklienseket is, lassan már csak terminálra lesz szükség meg net kapcsolatra, minden a szervereken fog futni, és a szolgáltatásokért tudnak kaszálni. Ehhez viszont szükségük van arra, hogy mindenkinek kedvezzenek, és lehetőleg mindenki az ő rendszerüket, szolgáltatásaikat használja, többek között azért, mert még a linux-al is pacsiznak :) all-in-one. Nem elítélendő, profitorientált minden cég.
A kiszolgáló oldalon én szubjektíven azt gondolom, melós egy zárt rendszerben hibát keresni, javítgatni, faragni ha kell, itt én linux oldalon jósolnék nagyobb jövőt,a megszokott dinamikusabb fejlődést (de nem vagyok jós, így ezek biztos a vágyaim :D ), így azt gondolom itt kapaszkodnia (simulnia) kell egyetlen cégnek egy világ cégei, és közösségeivel szemben. De persze én is mint mindenki tévedhetek :D

hat szerintem meg az van, hogy a webes vilag defacto standardja a linux lett, legalabbis keves komolyan veheto ceg van, aki iis+sql szerver vonalon megy a netre, az ms megoldasok inkabb office/backoffice dolgok.
Azzal, hogy az sql server el fog futkarozni linuxon, esetleg alternativaja lehet az oracle-nek azoknal a cegeknel, akik azt hasznaljak webes kornyezetben.

A desktop linux tamogatas meg kb ugyanannek a kornek a mernokeit celozza meg. En pl. jelen pillanatban nem lennek kepes profitot termelni ms alapokon, egyszeruen annyira nem all kezre a rendszer a mostani formajaban, de ha egy terminalnyitasnyira vagyok egy komplett linuxos/unixos kornyezettol, mint most osx alatt, akkor az mar egeszen mas teszta lenne...

Hát én sokkal kevésbé tudok komolyan venni egy céget, ha PHP-MySQL backend van, de te tudod.

(Mondjuk állítólag a MySQL ma már támogat tárolt eljárásokat, de nagyon régen néztem rá...)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Kit érdekel?

Akinek volt esze és lehetősége az átköltözött webre alkalmazásaival és így a kliensnél csak egy szabványos böngészőre van szükség. Ezzel a végtelen szopás mezejét elhagyta.

Szóval részemről több, mint 13 éve nem számít mit csinál az MS.

Most komolyan, mutass olyan weboldalt ami kizárólag IE vagy Edge böngészővel jelenik meg rendesen! Tényleg érdekelne. Évtizede leszart, és kutya által nem látogatott portálokat leszámítva régóta nem találkoztam ilyennel.
A Chrome ma már a web etalon böngészőjévé vált.

Normális HUP-ot használok!

"szopás mezejét elhagyta"
Vagy csak másra cserélte. Nagyon "vicces" egy-egy webes cuccot a stock Androidon (android és készülék párosokra) tesztelni...
Persze jellemzően a mobilos chrome/firefox/safari/ie, de még az edge is többnyire ok. Viszont az android gyári böngésze, legalábbis sajátos sokszor. Azt pedig nem mondhatod az occo (de néha nem is az) droidikás usernek, hogy telepíts jobb böngészőt.

Ez így nyilván sarkos, de van az a tömeg, ahol nem opció egy ilyen mondás. (Nálunk elkölt az üf. havi 80-100 eFt-tot, de ratyi kínai a telója kicsi memóriával stb. Neki sok egy 75MB-tos chrome... Nekünk viszont fontos üf.)

Androidnál valóban szívás, hogy van aki még mindig 2.3-ast használ. Megvan minden webkit verziónak, az újabbaknál pedig chromium verziónak a saját baja, ami bizonyos alkalmazásoknál kijön.
Csóválom is néha a fejemet, amikor például css3 támogatásra panaszkodnak fejlesztők a 4 éves böngésző kapcsán... hol volt implementálva még az akkor.
Okozott már nekem is kellemetlen éjszakákat az, amikor a megrendelőnél mindenkinél unstable android verzióra frissített 4 éves xperia telefon volt, amin a setter metódusok hívása csak egyszer volt hatásos a bugok miatt.

A celjuk az univerzalis platform letrehozasa. Alapja nyilvan a Linux binaris.

Lemaradtak a docker vonatrol, es amig be nem hozzak addig valahogy igy allnak melle. Ha mar lesz sajat megoldasuk (es valamennyire is elterjed), onnantol valoszinuleg megint dobjak majd.

profit. bármi áron. a gerinc kifejlesztése sosem volt projekt. a profitnak egyik módja a másik kitaposása a piacról (nem minőséggel leelőzése, kitaposása. nem mindegy!)

--
xterm

Doboz értékesitésről átáll szolgáltatás értékesitesre.
Ekkor viszont a technologia ami az egyes szolgáltatások mögött áll, az az ügyfél szempontjábol teljesen mind1.
A szolgáltató számit, és a szolgáltato által adott garanciak.

Az M$ sokkal inkabb fog hasonlitani a 10 évvel ezelotti IBM-hez, mint a 2 evvel ezelotti M$-hoz

--
Live free, or I f'ing kill you.

(x) Egyéb

Meglepődtem, elég sok érett hozzászólás született (eddig, legalábbis), megmondom őszintén, nem erre számítottam. :D

Szerintem arról van szó, hogy amióta egyre inkább a szolgáltatások felé mozgunk, azóta olyan dolgokból is lehet bevételt hozni, amik egyébként nem feltétlenül a Windows licenc revenue-t növelik.

Az Azure akkor is termeli a bevételt, ha Linux fut rajta. Az MSSQL licencek akkor is termelik a bevételt, ha Linuxon futtatják. A OneDrive akkor is hozza a pénzt, ha Androidról töltődnek fel a fotók. Az Office365-öt akkor is el lehet adni, ha a user OS X-re telepíti a Pro Plus-t. Satöbbi.

Nem gondolom, hogy ebben bármilyen összeesküvés lenne. Valaki kiszámolta, hogy pénzügyileg megéri ezt csinálni, ezért (for-profit cégként kevéssé meglepő módon) csináljuk.

Old habits die hard.

Pl. közben arról cikkez a sajtó másik fele, hogy a hátulról MS pénzekkel megtamogatott SCO a mai napig támadja a Linuxot az IBM peren keresztül. Persze úgy ezt, hogy azért ne nagyon derüljön ki, ha lehet. Hátulról mellbe, kancsóval fejbe:

"Microsoft wished to promote SCO and its pending lawsuit against IBM and the Linux operating system. But Microsoft did not want to be seen as attacking IBM or Linux.”

–Larry Goldfarb, BayStar, key investor in SCO approached by Microsoft"

Aztán ott van a nem régi román korrupciós eset.

Romanians jailed over Microsoft licence embezzlement

A folyamatos Android terror.

Van itt kérem még mit dolgozni azon a jó imidzsen.

--
trey @ gépház

> ... hátulról MS pénzekkel megtamogatott SCO a mai napig támadja a Linuxot az IBM peren keresztül. Persze úgy ezt, hogy azért ne nagyon derüljön ki, ha lehet.

"Proxy War"

A tudjukkik nem csak az üzleti életben hanem az élet egyéb területén is folyamatosan alkalmazzák ezt a stratégiát.

Röviden idegrendszerem nem bírta, a SAM reviewet (azaz inkább csak beforgattam magam teljesen rajta annyira, hogy a remegésen kívül már más nem ment (ebből lett a két hét)). (but hey its just another way to increase sales)

Úgyhogy mint mondtam elfogult vagyok, de mindegy mert döntéshozó viszont nem. :)

A licence egy dolog (olyan géphez elvből nem is nyúlnék amin nincs), az EULA-kat valakinek értelmezni kell.

- Szigorúan véve egy Windows kliensen már akkor EULA-t sért ha neagyisten olyan 3rd party backup cuccot teszel rá ami portot nyit (vagy akár Skype-ot :))
- COA matricákról termékkulcsot másolgatni mert az ocs-ng de bármely más nyilvántartó a brand gépek SLP-s kulcsát szedi össze.
- végigkúszni az összes non-brand gépen hogy tutira azzal a kulccsal van-e minden telepítve ami a COA-n van. (és beparázni azon is, hogy egy-kettő elégé megkopott)
- 10+ éves gépek számláinak vadászata. (ha neadjisten kell)
- Fénymásoló, mobiltelefon számlálás
- eldönteni, hogy mondjuk egy a HP által gyárilag XP-re downgradelt Vista az most Vista vagy XP.

És igazából, a stressz ami az egésszel jár (amikor már álmodban is a licenszelési doksik és a témával kapcsolatban googlezott rémtörténetek jönnek elő).

Port 80 :)

Chris (Microsoft) Jun 25, 2014 at 9:21 PM
Microsoft is a Spiceworks partner.

LarryG. wrote:
>So, file and print sharing for up to 20 people is ok, but any other kind of access is not?

Correct. As per bullet f. You may allow up to 20 other devices to access software installed on the licensed computer to use only File Services, Print Services, Internet Information Services and Internet Connection Sharing and Telephony Services.

Forrás

Oké, akkor máshogy kérdezem. Az EULA melyik része tiltja a port 80 használatát? Az általad említett Internet Information Services konkrétan egy webszerver, ami default a 80-as portot használja, és az EULA szerint 20 párhuzamos kapcsolatig a consumer licenc is elég hozzá (IANAL).

releváns adatok még:
Windows OS Retail EULA
2.c.(v) bekezdés: "[you may not] use the software as server software, for commercial hosting, make the software available for simultaneous use by multiple users over a network, install the software on a server and allow users to access it remotely, or install the software on a device for use only by remote users;"

Windows8 licence-ből, ez azért kicsit világosabbá teszi a kérdést:

1 d. Device connections. You may allow up to 20 other devices to access the software installed on the licensed computer for the purpose of using file services, print services, Internet information services, and Internet connection sharing and telephony services on the licensed computer. You may allow any number of devices to access the software on the licensed computer to synchronize data between devices. This section does not mean, however, that you have the right to install the software, or use the primary function of the software (other than the features listed in this section) on any of these other devices.
1 person found this helpful

Én csak arra próbálok rávilágítani, hogy ha a Windows EULA értelmezése közben szó szerint neurológiai tüneteid lesznek, akkor nem biztos, hogy a Windows EULA a hibás. Más gond is lesz ott szerintem.

Legalábbis cégek milliói képesek értelmezni a Windows EULA-t, még ha kényesebb kérdések megválaszolásához ügyvédi segítségre is szükségük lehet. Ez egyébként a GPL-nél is hasonló, ott is elég sok ügyvédórát fordítottak már különböző szervezetek a megértésre.

Nem mondtam, hogy az EULA hibás, nagy valószínűséggel én (márcsak mert amúgy is alapból szorongok mindenen).
Ehhez, ugye hozzájön, hogy tisztába van vele az ember, hogy nem úgy mozog ezen a pályán mint a másik oldalt ülő expert elemző (akinek ez a munkaköre és ez is rátett nálam egy lapáttal, na meg az "always expect the worst" attitudom.)

De régen volt. Maradjunk annyiban, hogy egy Linux/BSD szervert, könnyebb szívvel üzemeltetettek :)

Nyilván fantáziát látnak a systemd-ben. Meg a DBUS-ban. Udev-ben. Meg a Gnome3-ban. Meg úgy általában az egyre kevésbé unix-szerű unixban.

hasonlo cryptolocker penetraciot akarnak latni, mint windowson.

Boviteni a palettat. A Linux sosem volt ellenfele a Windowsnak ott, ahol ez szamitana. Ahol meg szamit (szerver), ott meg csak jol sulhet ez el. Barmit kezdenek vele, vissza fog jutni a kozossegnek. Ha egy rendes Office lenne mar Linuxra, mar nyert mindenki. Aki azt hiszi hogy ez a nyitas valami evil conteo, az nem ep :)

Próbálj meg vele komolyabb pénzügyi szektorban dolgozni. Nem 3 "munkafüzetes" excellel... Meg 8 képlettel.

Na igen. Az a sarka a világnak, ahol az informatikához totál hülyék kattintgatnak össze minden szart excelben, mert az az egyetlen dolog, amit megmutattak nekik egyszer nagyon régen, és képesek akár komplett vállalatirányítási rendszeket is összetákolni maguknak excelben... SQL? HTTP? kliens-szerver architektúrák? á, az alapfogalmakkal sincsenek tisztában. Csak az excel-bűvészkedés, az megy :D

ps.: a beérkező táblázatokat nem válogathatod meg, hogy miben is érkeznek, msoffice, libre*, .xls, .xlsx, stb..

Azért kinyerni az adatokat nem olyan nehéz ezekből a formátumokból - most már. Ha csak erről lenne szó, erre már van megoldás. Engem is meglepett, hogy mennyire működőképes. https://poi.apache.org/

Ha az IT-hez "totál hülyék" össze tudnak valamiben kattintgatni egy vállalatirányítási rendszert, akkor az a valami egy elég hasznos termék.

Durva lenne, ha minden csip-csupp ügyhöz IT-s segítség kellene.

> SQL? HTTP? kliens-szerver architektúrák? á, az alapfogalmakkal sincsenek tisztában

Minek kellene tisztában lenniük? Épp ez a baj az IT-vel, hogy a sok arrogáns IT-s hülyének tartja a usert. Nem. A user nem hülye, hanem máshoz ért. Cseréljetek egy napra, és mondjuk csináld te a cég könyvelését. Vagy írj meg egy szimpla adás-vételi szerződést, ami utána védhető bíróságon is. Vagy csak pucold meg kívülről az ablakot a tizediken. :)

Idealis vilagban erre fenntartananak egy gyorsreagalasu csapatot, akik az ilyen nehany oras-napos microprojecteket istapolnak. Ilyen csapatban szivesen dolgoznek. Szeles latokor kell hozza, de nem feltetlenul kell total expertnek lenni az adott teruleteken, olyanoknak, akik szivesebben tanulnak meg valami ujat kozepes szintre, minthogy az elozot tokeletesitse, amire amugy lehet nem is lesz sose szuksege, hiszen nem az az elsodleges terulete. Gyorsan valtozo projectek, ha green-field a tobbseg az szuper, de neha johet egy kis bugvadaszat, vagy (kevesbe szivesen, de azert az ize kedveert bevallalva) egy kis legacy kod turkalas. Ha meg flexibilis is a munkavegzes es van bringatarolo tusoloval, esetleg ingyen gyumi...

Na, ezt igy most el tudnam kepzelni.

Szerk: lehet am, hogy felreertettem, a szerver igenylese az tenyleg hosszadalmas lehet, hacsak nincs tarcsiba' a csapatnak valami, de attol fuggetlenul a maradek az johet.

Ha az IT-hez "totál hülyék" össze tudnak valamiben kattintgatni egy vállalatirányítási rendszert, akkor az a valami egy elég hasznos termék.

Persze... Mondjuk ezen az alapon a C64 BASIC V2.0 is egy elég hasznos termék volt, hiszen vállalatirányítási rendszert írtak benne a 80-as években.

Aztán amikor azokkal a korlátaival szembesülnek a zseniális Excel-alapú "megoldásoknak", amin a mainstream informatika már régesrég tüllendült, akkor csak - mivel kurvára nem értenek az informatikához - szomorkodnak.

Minek kellene tisztában lenniük? Épp ez a baj az IT-vel, hogy a sok arrogáns IT-s hülyének tartja a usert.

Szerintem a "userség" ott ér véget, ameddig nem próbál programot előállítani (már a saját kis hobbiszintű tákolgatásain kívül). Aki Excelben "vállalatirányítási rendszert tákol", az nem user, hanem programozó. Akkor is, ha nem is ért hozzá (az informatikához, nem az Excel-bűvészkedéshez). Az nem baj, hogy ő a könyveléshez/gazdasághoz/akármihez ért, de ne akarjon addig programot írni, amíg az ahhoz szükséges értelmes szintű informatikai tudást össze nem szedi (vagy tekintsük a "végeredmény" Excel-táblát egy hobbicuccnak, ahogy egyébként az is). Természetesen nincs azzal bajom, hogy valaki a saját szórakozására Excel-makrókkal zsonglőrködik, de ha egy cég működését a gazdasági igazgató ilyen szarokra építi (mondván: én csak ehhez értek), akkor ott súlyos problémák vannak. És igen: nagy-nagy multiknál is ezt láttam belül! A gazdasági igazgató zsonglőrködik az Excel-makrókkal, a kis pénzügyes beosztottai szopnak az Excel-táblákkal (hiszen ezt adja alájuk a főnök), miközben ez egy nagynevű informatikai cég top-notch informatikusokkal, akik történetesen meg tudnák ezt az egészet korrektül, informatikai szempontból jó technológiákkal is csinálni - csak az egy másik divízió, a gazdasági igazgató meg annyira nincs képben, hogy azt se tudja, hogy mit nem tud.

Tehat van egy kis-, es kozepvallalatiranyitasi rendszerunk (a nagy multi egy reszlege mondjuk feleljen meg valamelyik kategorianak), mondjuk kliens - szerver felallasban, webes szoftverkent, hiszen az nagyon megy mostansag. Legyen HTML5, hiszen megiscsak naprakeszek vagyunk, meg legyen CSS3 is, de az most amugy lenyegtelen. Ha mar naprakeszseg, igy valami one-page applicationnak erdemes megcsinalni, sok-sok JavaScript felhasznalasaval, eleg sok logika frontenden valo implementalasaval. Gyakorlatilag meg lehet azt csinalni, hogy minden egyes nezethez irunk egy JS-t, ami a kapott adatokat feldolgozza, es kirakja a felhasznalo ele, tehat megjeleniti. Van adat beviteli, es megjelenitesi modja is, ugye.

Na most ez pont ugyanaz, csak ennek .html a kiterjesztese, a masiknak meg .xlsx, es nem tavoli szerverrel kell kommunikalni es oda feltolteni adatokat, hanem a tablazat megfelelo reszere be kell irni, masik megfelelo reszen meg kijon az eredmeny. Annyi meg a kulonbseg, hogy az utobbit az ECDL-es titkarno is ossze tudja kattintgatni, mert nem kell rogton 3 fele nyelvet tudnia, hogy HTML+CSS+JS-el generaljon hasznalhato vegeredmenyt, hanem eleg csak egyet, amihez az alapokat mar megtanulta, es ott van a help is.

Mondjuk a HTML+CSS+JS verziónak annyi előnye van, hogy bármin használható meg aztán lehet egy embernél több is tudja használni egyszerre. ECDL-es titkárnő meg jó eséllyel nem fog összekattintgatni semmit mert amint a papírt megkapta általában már a szimpla körlevél se megy.

Oke, az elso jogos, de azert egy kozepvallalatnal nem hiszem, hogy az exceltologato reszleg 5-6 fonel nagyobb lenne, es hogy 1-2 embernel tobbnek kene egyszerre hozzafernie ugyanahhoz. A titkarnonel meg azert eltem azzal a feltetelezessel, hogy ha mar amugy arrol beszelunk, hogy vannak ilyen Excel tablazatok, akkor akar o is elkeszithette. Lehetett akar a manager is, vagy a kisinas, teljesen mindegy, az a lenyeg, hogy egy nem programozo szakmaju egyen is elboldogul vele.

Megint olyan dolgokról beszélünk, aminek semmi realitása. Az Office Web Apps úgy működik, hogy feltöltöd az Excel-t egy megadott helyre (OneDrive, SharePoint, stb.) és működik. Pont. Egy skálázható webapp megírása nagyságrendekkel tovább tart, és nem biztos, hogy megéri csinálni egyet minden banális irodai hülyeségre. Van, amire megéri, ez tény.

Na most ez pont ugyanaz, csak ennek .html a kiterjesztese, a masiknak meg .xlsx, es nem tavoli szerverrel kell kommunikalni es oda feltolteni adatokat, hanem a tablazat megfelelo reszere be kell irni, masik megfelelo reszen meg kijon az eredmeny.

Ja, igen. Meg még az a különbség, hogy fejlesztői szemmel az egyik egy tákolás. "Point-patch", ha eufemisztikusan akarok fogalmazni (az adott pillanatban az adott feladat minimalista megoldása, a jövőre tekintet nélkül).

Verziókezelés? Diff? Merge? Adat- és kódvédelem? Unit teszt? Tranzakciókezelés?

Van az a szint, ahol ezek nem kellenek, na addig jó az Excel-bűvészkedés. Nálam ez kb. ott szokott eljönni, ha már nem perszonális, "egyszerhasználatos" a táblázat. Ha egy negyedévente/havonta ismétlődő riportot újból és újból elő kell állítani, több embernek bele kell töltenie az adatait, de nem szabad, hogy elrontsák, vagy hozzáférjenek az adatokhoz, na ezek azok a pontok, amire az Excel már nem való.

Van erre megoldas jobb cegeknel. Ugy hivjak hogy Business Intelligence.

Mi is eliminaljuk az enduserek 2-3 oras ujjgyakorlatait excelben mikor letoltenek csillio sorokat aztan buveszkednek orakat ahelyett hogy a munkajukat vegeznek es az output elemzessel/kiertekelessel foglalkoznanak.

Elmondjak mit akarnak aztan akulonbozo DB-k bol mi eloallitjuk. Reggel 9-re ott van az inboxban amivel delelottonkent eltoltott 3 orat.

Ha lenne olyan termék, akkor az valóban nagyon hasznos lenne. Épp ez a baj, hogy nincs ilyen, de mégis megpróbálják.
Azért egy excel makrókkal összetákolt valami elég messze van egy vállalatirányítási rendszertől.
Ráadásul ezer sebből vérzik is adatbiztonság, adatvédelem, elosztott használat, ... területeken.

> Épp ez a baj az IT-vel, hogy a sok arrogáns IT-s hülyének tartja a usert.

Lehet, hogy ahol Te dolgozol ott ez az általános, de én nem mernék így általánosítani.
Illetve még összekeverheted azzal, hogy úgy kell egy programot megírni, mintha hülyék kezelnék (pl. ahol email címet kell megadni, ott ellenőrizni kell, hogy tényleg jó-e a formátuma, ...), de ez nem azt jelenti, hogy hülyének nézik a használókat, csak annyit, hogy azt gondolják, hogy azok is emberből vannak és hibázhatnak (pl. mellé üthetnek, rossz helyre írhatnak valamit).

Szerintem elmarad a minosege, igen. Mindig van valami amit eppen nem tud, vagy nem ugy tud. Nem mondom, hogy haszontalan, mert jo cuccok es rengeteg dologra jok, de az uzleti eletben az msword es az msexcel megkerulhetetlen standard. Igy alakult, ezert azt kell tudni amit azok tudnak. Szerintem jol jonne ha lenne ms office linuxra, ennyi :)

Sőt az orosz hadsereg írógéppel írt papírokon küldte a parancsokat a Krím elfoglalásakor.
Az a "mindenhol" attól függ, hogy te honnan nézed a világot. :)
Az Office csomagból a Word már lejárt lemez. Power Point helyett már Prezi a menő. Outlook felett is eljárt az idő, Gmail vagy más webes email évek óta helyettesíti. Access - ahol tudják kezelni ott elboldogulnak PostgreSQL-lel is.
Excel az egyetlen megmaradt érték az Officeban.

Normális HUP-ot használok!

Gondolom guny, de tulajdonkeppen igen. Az ms office tudja azt, hogy amikor Gizi neni osszerakja a powerpoint prezentaciot amibe Geza a penzugyes meg be is illeszt egy eleg bonyolult xls-t, majd atkuldik Gunter bacsinak Frankfurtba es Martha neninek Texasba, akkor ok is _teljesen_ ugyanazt latjak ott is. Tudomasom szerint mas ez nem tudja. Es ez nagyon fontos.

Volt ilyenre példa sajnos... Hogy LibreOffice (irok valamit) 2.4 -be szuperül nézett ki, úgy ahogy azt megálmodták. Megnyitotta "Marika" LibreOffice 2.6-ba, kb 2-3 dolog volt el"csúszva" ...

És ez még csak nem is "major" verzió váltás mint a 2.X -> 3.X . ott még taláááán, elfogadható lett volna....

Valóban. Vállalati kategóriában az is fizetős.. Akkor most ? :)

De amikor 60+ emberes pénzügyi osztály dolgozik, akkor ők nem biztos hogy azt nézik hogy opensource vagy googledocs, vagy bármiegyéb. Kapott doksikat / táblázatokat / exportokat tudják-e helyesen kezelni és küldeni, abból adatfeldolgozást végezni, adott esetben utalásokat inditani az import/export adatok alapján...

Mert baszottul nem mind1, hogy egy Libre* verzió miatt X 100 dolgozó nem kap munkabért azért mert hát volt ez a bug a 2.6.1 -be, de 2.6.2 -be már nincs!!!

Kicsit komplexebben kellene nézni az egész dolgot.
Valamiből az Electra is dolgozik, vagy a Polisz, vagy bármi más*
Nem feltétlen direkt kapcsolatra gondolok itt, hogy az Electrával megetetik az Excelt....

Példának elég csak emliteni a fantasztikus KIRA rendszert.... :) Amit felújitott KIR3 -ból raktak át.. Bár az nem Libre / MS office téma, de na. :)

Valóban.. :)

De hozhatunk példát CSTinfó téren is...

Ahol a dokumentáció a Java 1.8 esetén azt javasolja, hogy Runtime Parameter-ként adjuk meg

"-Djava.vendor="Sun Microsystems Inc."

ezt..

Really ? Ezek ott fenn nem tudnak rendes kódot irni?

Ah, de eltértem egy kicsit az office* win* témától :)

A KIRA rendszer még nincs kész ( szerintem ) folyamatosan dolgozik a programozó, hogy az elba...ot rendszertervből használható program keletkezzen. Be kellett vezetni mert uniós pénzből csinálták ( egy évet így is csúszott, nem minősítek egy bérszámfejtő rendszert novemberben váltó szervezetet)
A béreket a kira rendszer esetén a MÁK állítja elő banki utalási állományként, amit (nálunk) az önkormányzat pénzügyese beolvas a banki terminálba és elutalja (tudtommal), a nem rendszeres kifizetéseket intézi csak az adott szervezet, de ahhoz is a rögzítést követő napon megérkezik ( több kevesebb sikerrel) az utalási állomány amit szintén be lehet olvasni a terminálba (még a lakcímre kért kifizetéseket is).
Hol kell itt Excel táblákkal zsonglőrködni, hogy a dolgozó megkapja a bérét? ( nem is beszélve arról, hogy 60+ pénzügyesnek, legfeljebb 3: 1 utalás előkészítő, 1 utalványozó, 1 aláíró)
Az hogy a KIRA rendszerből nem lehet egy értelmes riportot kinyerni a könyveléshez az más kérdés (a riport nem a kifizetett összeget, hanem az elméleti nettót tartalmazza adókedvezmények nélkül, amit meg hó végén kapunk a máktól 3 féle kimutatást az önmagával sem kompatibilis számszakilag, az más tészta)

Attól függ mekkora az a cég vagy éppen város. Boston méretű város Google migrációja után a városháza elég ha hoz egy rendeletet, hogy dokumentumokat ezen túl csak ODF-ben fogadnak, vagy közvetlenül Google Docs-ból linkelve. Ha valaki xls-t küld visszaküldik az emailt egy kedves válaszüzenettel amiben felhívják a figyelmet az előírásnak megfelelő fájlformátumok használatára. Pályázatnál pedig akár kizáró ok is lehet a nem megfelelő formátum használata.

Normális HUP-ot használok!

erről jut eszembe:
"8. annak érdekében, hogy érvényesüljön Magyarország informatikai függetlensége, és ne hátráltassák bürokratikus akadályok a nyílt szabványokra és nyílt forráskódra épülő szoftveres megoldások alkalmazását
felhívja a belügyminisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszterrel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve készítsen jelentést a Kormány számára az egyes közigazgatási szervek által használt elektronikus dokumentumok formátumáról és a nyílt forráskódú irodai szoftverek használatáról szóló 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat végrehajtásáról, továbbá működtessen monitoring rendszert a nyílt szabványokra és nyílt forráskódra épülő szoftverek használatáról a közszférában,

Felelős: belügyminiszter

nemzeti fejlesztési miniszter

Miniszterelnökséget vezető miniszter

nemzetgazdasági miniszter

Határidő: 2016. március 31." {2012/2015}
Erről lehet tudni valamit?

Hát, egyrészt a .docx támogatásáról nem nyilatkoznak annyira pozitívan a népek, mint az .xlsx-éről (de aki makrós Word doksiban vár bármit, az más egyéb gonoszságokra is képes), másrészt viszont szerintem az Apache POI lib az akkora hatalmas ívben szarja le a VBA scriptet meg a mindenféle protection-öket az .xlsx-ben, mint a huzat. 99.99%, hogy bárhová bármit bele tudsz írni vele. Egyszer megnézném az ilyen sheet protection/VBA-s szarokat előállítók arcát, amikor visszakapnak egy olyan .xlsx fájlt, amiben oda sikerült beírni dolgokat, ahova szerintük nem is lehetne írni... :D

Mert minden lakosukra figyelmet fordítanak :) Még PDF-ben is kiadták:
http://www.bostonpublicschools.org/cms/lib07/MA01906464/Centricity/Doma…
És a Google Docs képes olyan xlsx fájl előállítására ami hiba nélkül megnyílik MSO-ban LO-ban is. Még az MS Office olyan táblázatokat képes produkálni amit saját maga sem képes később megnyitni. :)

Normális HUP-ot használok!

Minden általam megnyitott bostoni dokumentumról egyértelműen kiderült, hogy nem Google eszközökkel készült.
Ha vannak is ilyenek, az összes dokumentumnak kis részét képezhetik csak (vagy ügyesen elbújtak előlem).

Housing Department
Microsoft Word 2013: Limited English Proficiency Four Factor Analysis
From http://www.bostonhousing.org/en/Departments/Planning-and-Real-Estate-De…

Budget Management
Microsoft Word: Mayor's Transmittal
From http://www.cityofboston.gov/budget/

City Council
Microsoft Word 2010: 2016 Elected Officials
From http://www.cityofboston.gov/citycouncil/

Workforce Development
Microsoft Word 2013: Neighborhood Jobs Trust Job Training Services FY16
From http://owd.boston.gov/partner-opportunites/

Szóval mit is akartam mondani? Csak azt, hogy nem eszik olyan forrón a kását, mint amilyen magabiztos kijelentéseket tettél a bostoni migrációról. Az ilyen folyamatok, ha zajlanak egyáltalán, sokkalta lassabban mennek a valóságban...

Üdv,
Marci

Boston különben is mellékszál. A lényeg az volt, ha egy nagy méretű cég vagy egy város platformot vált, akkor nem kell foglalkoznia dokumentumok kompatibilitási problémáival, mert ő határozhatja meg a feltételeket.
A Windows-központúsággal helyesen már kezd felhagyni a Microsoft. Van már MS Office Androidra, iOS-re, a webes interface révén valamennyire Chromebookra is.
A cikk témájához visszatérve viszont jelzésértékű, hogy desktop Linuxra továbbra sincs MS Office. Ami minimum erős kérdőjeleket tesz a Microsoft állítólagos Linux barátsága mögé.

Normális HUP-ot használok!

Én egy inkompatibilis bash forkot várok :P

Most még igen. Majd meglátjuk, hogy ha elkezdik használni szélesebb körben, akkor bekerül-e valamilyen vendor lock in, mint ahogy a java vm esetén is volt.

Gondolom a licensz miatt mindig külön telepítendő lesz, hacsak nem akarják gpl alatt kiadni a win forrását.
Ami még szöget ütött a fejembe, amikor megnéztem az egyik videót, hogy miért sulykolták mindig azt, hogy "bash on linux on windows", amikor a linux az inkább a kernel, ami pont nincs benne. Ubuntut kellett volna mondaniuk inkább, szerintem. Bár lehet RMS szerint inkább GNU/Windows-nak kéne hívni :D

Látszik, hogy szövegértési képességed egy alsó-tagozatos szintjén áll. De ezzel legalább nem vagy egyedül a hup-on. Szarrá frusztrált bukott linuxos kalandorokkal mint te tele a padlás.
Hol írtam azt, hogy rossz a powershell?!
Még vizsgáznom is kellett belőle. Azt írtam, hogy nem lett akkora átütő siker, domináns scriptnyelv, ami miatt mindenki dobja a unixot és sietve windows servert telepít.

Normális HUP-ot használok!

Uhaha! :) Ezt legalább értetted. Kemény munkával negatív eredmény. Arra volt jó az uhu, hogy pár évtizedre elássa a Linuxot Magyarországon. Szerencsére annyira jelentéktelen az ország, hogy ez természetesen a globális folyamatokra nincs hatással.
Szövegértésed pedig magáért beszél. Szóval hol írtam, hogy szar a powershell?
Ja, hát sehol.

Normális HUP-ot használok!

Remek hogy Te igy látod ezt az egészet, látszik hogy fogalmad sincs az egészről, de ez mellékes.
Sulinet Program + UHUval előtelepitett gépek* notice1#

Azt meg hogy te hol irtad hogy sz.r a powershell? Sehol. Csupán kifejtetted cinikusan hogy szar a powershell.

Végülis ez gyak. ugyanaz.

De te vagy most az OpenSource harcos, akinek fingja sincs semmiről. :) Na. Ezért nem halad előre a LibreOffice + Ubuntu + * és társai.
Mert ilyen emberek "képviselnéééék" őket..

https://www.youtube.com/watch?v=vDO6IxYEl28

Az a fantörpikus uhu windowsos vérpistikék máig ható frusztráció-origója. Többségük azt sem tudta eszik vagy isszák a linuxot. Na a Sulinet&uhu egy életre elvette a kedvüket, sikeresen beküldte őket ez a konstrukció a szopóalagútba. Így az alagút végére elkötelezett linux-gyűlölők generációját sikerült kinevelni.
Ez az eredménye annak, ha erős elkötelezettség dilettantizmussal párosul.
A szorgalom butasággal párosulva igen veszélyes kombináció.

"Azt meg hogy te hol irtad hogy sz.r a powershell? Sehol. Csupán kifejtetted cinikusan hogy szar a powershell."

Erre írtam, hogy szövegértésed az alsó-tagozatok színvonalán áll. Nem kell jobban meggyőznöd. Az, hogy valami jó nem jelenti azt, hogy automatikusan sikeres. De még azt sem, hogy garantáltan hozza az elvárt eredményt a piacon.
Informatikában számtalanszor ismétlődő jelenség, hiába jó-jobb egy új megoldás ha az elterjed megoldás is elég jó arra amire használják.
De valószínűleg feleslegesen koptatom a billentyűzetet, kétséges mit értesz meg belőle. Kiragadsz majd megint pár félreértelmezett kulcsszót, majd zsigerből visszavágsz valamit.

"OpenSource harcos" sem vagyok. Megint magadból indultál ki. Értelme nincs az egésznek.
Imho a desktop Linuxot végül nem mozgalmár "harcosok" teszik sikeressé hanem a Google.

Önreflexiód legalább van. Igen, csupa balfaszból állt a uhu csapat.

Normális HUP-ot használok!

Azt még csak megértem, hogy nem vagy képes megérteni mi az amit más írt. De, hogy még a saját mondataidat sem tudod értelmezni! :) Ez a funkcionális analfabetizmus csúcsa.

Up: ja, hogy közben átszerkesztetted a mondandód. Sebaj. Ez is így marad.

Normális HUP-ot használok!

Simán. Van az a pénz, amiért korpásodik.
Van már olyan szabvány, ami mégis tartalmaz vendor függőségű részeket és ezért más nem tudja teljesen kompatibilisen implementálni (hint OOXML).

Bevezetnek valami képességet, amihez kibővítik szépen valami kapcsolóval, ami valami win-es környezet függő libbel működik és máris van egy ok, hogy miért ne valódi linuxot használjon a fejlesztő. Ha elég rámenősek, akkor upstreamre is benyomatják. Dolgoztam már nyílt forrású projektben, ahol egyértelműen látszott, hogy kilóra vesznek commitereket cégek, hogy saját érdekeik szerint befolyásolják a fejlesztést, a reviewerek visszadobjanak olyan változtatásokat, amire már folyamatban van a saját cég érdeke szerinti fejlesztés.

ez a szál odab4sz :)
ahh de jó, hogy megnéztem reggel hhhh

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem kell mindenhol logikat, okot, strategiat keresni. Talan, csak beprobalkoznak.

Minden nap tapasztalom azt, hogy de jó lenne, ha nem úgy nézne ki a világ, hogy van a Unix és Unix-szerű rendszerek, amikre lehet írni a shell scripteket, és van a Windows (mint minden egyéb), ahol meg lehet szopni a .BAT fájlokkal. Azért ez így üzleti fejlesztés esetén tud szívás lenni, hogyha minden más Linuxon megy (automatizált buildek, tesztek, az elkészült szoftver, 3rd party cuccok, etc).
Szóval bőven van itt hely és igény arra, hogy legyen egy Unix kompatibilitási rész meg egy jól használható shell.
Szerintem a Microsoft végre felnőtt annyira (egy-két éve érezhető), hogy meghallgatja az ügyfelei igényeit. Persze ehhez kellett az, hogy kapjon néhány pofont a piactól és rájöjjön, hogy már nem megy tovább az, hogy kitalálnak valamit, aztán letolják az ügyfelek torkán, aztán kitalálnak valami mást és leszarják, hogy az ügyfélnek ez mennyi gondot jelent.

Szerintem kellett volna egy olyan válaszlehetőség is, hogy "Mert a piacnak igénye van rá"

tőlem vitatkozhatsz, de a feltételek:
- ne kelljen semmit se telepíteni
- lehet, hogy épp windows 7-et vagy régebbi rendszert fog használni az indiai akinek dolgoznia kell vele
- egyszerű legyen, mint a faék
- elterjedt legyen
Hát lehet, hogy az én hibám, hogy nem akartam megtanulni még egy plusz programozási nyelvet csak azért, mert az ms kitalált valami mást, mint ami elterjedt.

Extrém körülmények közt is van Windows Script Host (WSH). Avval kb. Windows 98-ig visszamenőleg jó vagy.
A PowerShell a Windows 7 óta része a telepítőnek, de XP-re is telepíthető.
Szóval négyből négy pipa a PS-nek.

A sima .BAT-ot szerintem megszokásból használják még olyan elterjedten...

Üdv,
Marci

>> Tudod vele konfigurálni az N+1-edik 3rd party vírus írtót is?

Az attól függ, hogyan konfigurálható:
-Ha registry-t használ, igen: https://technet.microsoft.com/en-us/library/dd315394.aspx
-Ha XML-t használ, igen: http://powershell.com/cs/blogs/tobias/archive/2009/02/02/xml-part-2-wri…
-Ha ősi .INI fileokat használ, igen: https://blogs.technet.microsoft.com/heyscriptingguy/2011/08/20/use-powe…
-Ha Web Service-t használ, igen: https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh849841.aspx
-Ha csak GUI-ról konfigurálható, jó eséllyel igen: http://wasp.codeplex.com/ vagy http://poshcode.org/4099 (bár én maradnék az AutoIt-nél)
Kifelejtettem valamit?

>> Egyáltalán Windowsra a programok nagy részét rá lehet telepíteni klick-klick-next oké és más GUI interakciók nélkül?
Ennek a kérdésnek nincs köze a PowerShell-hez. A válasz ismét: attól függ, de legtöbbször megoldható. Egy volt Kollégám például készített egy 6 CD-s, 2 restartos software-hez is teljesen automatizált telepítőt. Ha az megoldható volt, akkor nagyjából bármilyen telepítés automatizálható :)
Ajánlom ezt a cikket, elég jól összefoglalja a lehetőségeket: http://unattended.sourceforge.net/installers.php

Üdv,
Marci

Felhasználható elemek:
-A "Firefox Setup 45.0.1.exe" a -ms paraméterrel silent módon települ.
-Az invoke-command PS parancs távoli gépeken hajt végre utasításokat, pl. ez három gépen futtatja a get-culture-t:

invoke-command -computername gep1, gep2, gep3 -scriptblock {get-culture}

Gondolom, látod, hogy innentől nem egy ördögien nehéz feladat...

Üdv,
Marci

A Microsoft szandekat szerintem egyertelmuen a sajat infrastrukturajanak az erositese; Azure-nak hivjak.

Gyanítom, hogy a Linux Desktop évének ágyaznak meg ;)

A Microsoft olyan már a szememben, mint egy hazug, kleptomániás, skizofrén ribanc, akivel nem fogok kezet két okból:

1, félek hogy elkapok valamit tőle.

2, utálom az ujjaim számolgatni kézfogás után és a tárcám ellenőrizgetni.

Tőlük. Semmit. Soha. Ingyen sem.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.