Árcédula nyomtatása olló nélkül sima nyomtatóval?

Sziasztok!
Informatikai szabadúszó vagyok korábban rendszergazda szakon, bérszámfejtő szakon stb.......
Élelmiszer boltok, megszerzésén agyalok informatika területen mert itt egyre terjeszkednek.
Ma beszéltem egy cég tulajdonosával azt mondta bőven lenne papír munka irodai meló.

Árcédula nyomtatása olló nélkül sima nyomtatóval A4 lapra?:)
Tabulátor barátom lenne de pl A4 lapra 30 és vagdalni?
Nincs erre alkalmazás vagy nem írt még senki?
Gondolok egy adatbázis bevitelre, sorba rendezésre és nyomtatásra.

Hozzászólások

Már rég az elektronikus polccímkéknél tartunk. Haladni kéne a korral, főleg, ha informatikához van közöd.

--
trey @ gépház

No, akkor fel kéne mérni, mire van szükség pontosan:
-Mit, milyen adatokat kell tartalmaznia a címkéknek?
-Mekkora méretben?
-Azonos címkéből mennyit kell nyomtatni?
-Napi/heti/havi bontásban mekkora darabszámmal kell számolni?
-Van-e igény a címkék egyedi nyomtatására, vagy lehet néhányszor tíz darabos "csomagban"?
-Milyen környezetbe kerül a címke (Felület, hőhatás, vegyi hatás, napsütés)?
...

Satöbbi.

Gyere vissza a válaszokkal, és utána agyaljunk tovább :)

Azért ez erősen függ a cég méretétől. Teszkó-méretekben nyilván a fene se fog árcédulákat ragasztani. Egy kis üzletben, ahol olyan terméket árulnak, aminek ritkán, vagy szinte soha nem változik az ára, pont jó lehet kinyomni két-három A4-es ív etikettet, aztán kész.

Létezik előre felvágott, öntapadós etikett. Csak jól kell rá pozícionálnod a nyomtatást. Az pedig nem nagy kunszt, sokan Word-körlevélben nyomják (és remekül működik nekik), de manapság mérethelyes PDF-et generálni pár sor programkód tetszőleges PDF class-t használva.

> Word korlevel, ahol a papirmeret pont akkora mint a cimke. Kicsit specibb nyomtato kell.

A frászt. A4-es etikett ív, ami kellő méretre van gyárilag felvágva, és bármilyen hétköznapi A4-es lézernyomtató tökéletesen megfelel.

A Word körlevélkészítőben alkalmazod a "borítékok és címkék" opciót, amiből az utóbbi egy mérethelyes táblázatot generál. (És, vannak a Word-ben gyárilag template-ek a leggyakoribb, boltban megvehető A4-es etikett ívekhez.)

Tehát, a papírméret NEM a cimke mérete, hanem a teljes ív mérete (A4) és az egyes cimkék pedig a táblázat cellái lesznek.

+1, azzal együtt, hogy a nyomtató "margóira" (ahova már nem tud nyomtatni, nyomtatófüggő) azért figyelni kell.

De még csak a borítékok és címkék se kell hozzá, egy sima A4-es lap (a legtöbb papír, amivel találkoztam vízszíntesen faltól falig, felül-alul pár millis üres rész), táblázat pontos magasságú/szélességű cellákkal.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Egyszerűbb kiválasztani a címkét az adatbázisból, ő automatikus felszabdalja a lapot, figyelve a lap és a cellák margóira.
Arra kell figyelni, hogy olyan (vagy azzal kompatibilis) címkét vegyél, amit ismer.
Az Avery mondjuk esélyes.

Nyomhatod Access-ből is, ha csak egy megrendelő számára kell, én biztosan nem kezdenék el valami komolyabb Java-s fejlesztésbe.

Legutóbb Javaban csináltam hasonlót (nem árcédula, de ugyanígy etikett nyomtatás), még majd játszanom kell a szöveg méretezésével/tördelésével (egy rövid szótól a három sornyi szövegig minden van, a lehető legnagyobb betűméretet akarom majd használni), per pill. QR kóddal együtt 70 sor a Google-féle zxing-gel (vonalkód olvasó/készítő) és az iText (pdf olvasó/készítő) libbel.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A "riccelő" az a szakma amire szükséged van, már jártam hasonló cipőben, bármilyen méretre "felkockázza" neked az A4-est, úgy hogy csak az öntapadós részt vágja be
--
God bless you, Captain Hindsight..

Onalloan ez nem egy iparag. A termekcimke kell hogy tartalmazza az SI szintu valtoszamokat is (sajt ara kg-ban). A nyomtatas a legkisebb problema, valamilyen erp bevezetese a nagyobb melo, mert lehetetlwn, mert agyuval verebre.

Ahol ilyen tömegben kell öntapadós cimkéket nyomtatni, ott már nem szórakoznék a K drágán nyomtató asztali A4-el, meg a szintén K drága, aztán meg felében elpazarolt Avery-vel, hanem vennék (minimum használtan ~25e-ért) egy Zebrát, meg bele direct-thermo címkét. Darabra tudod nyomtatni, tekercsben tudod vinni, festék nem kell hozzá és a címke anyaga, minősége, tapadása is sokkal jobb.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Korábban talán 1 milliónál is több címkét nyomtattam Zebrákkal. Használt
nyomtató esetén a fejcsere elég drága, nyomaton zavaró a sérült kerámia szegmens miatti folyamatos csík (kihagyás).

Címke, mint hordózóanyag minősége tényleg jobb, de a nyomaté (szöveg + ábra) sokkal rosszabb. A kinyomtatott címke érzékeny a hőre (napsütésre), karcolásra, stb.

Géptől függően nem csak diret-thermo címke létezik hozzájuk, hanem indirekt is. Hőérzékeny festékszalag kerül a címke és a fej közé. Nem sokkal drágább, de jobb nyomtatási minőség érhető el vele.

Ha már van A4-es lézer nyomtató, akkor az előre perforált öntapadós címkéket nem vetném el. 1200 +ÁFA körül van 100 ív, méretétől függően elég sok címke van egy íven. Sokkal változatosabb méretben állnak rendelkezésre, mint a hőpapírok.

Ha lehet ívben egyszerre nyomtatni, akkor jó megoldás, de ha csak egy-egy darabot kell javítani/cserélni, akkor elég macera - nem biztos, hogy a "hiányos" (egy vagy több címke le van már szedve a hordozóról) lap nem okoz gondot a nyomtatónak - meg azért az is kérdés, hogy a ragasztó a többszöri sütés után mennyire lesz használható.

Ha valaki ívben nyomtat, akkor úgy is meg szokott maradni pár címke (félre kell tenni azokat).

Viszont ha csak néha kell 1-1 darab címke, akkor magas induló árral rendelkező Zebra nyomtató és a hozzá való címke tekercs még akkor se fogja behozni az árát, ha az íves papír 90%-a kukában landol.
(Az üres helyekre is kell valamit nyomtatni, hátha később kellenek majd még azok.)

Nagyobb kihívásnak érzem a címke elkészítésének automatizálását. Kell találni egy olyan programot, ami képes kinyerni adatokat az ügyviteli programból, és a kívánalmaknak megfelelő grafikai képességekkel rendelkezik (pl. 90°-ban elforgatott vonalkódok megrajzolása). Hosszasan tudnám sorolni, milyen kellemetlenségekbe lehet belefutni, ha merőben eltérő jellegű címkéket kell nyomtatni.

Ha csak néhány címke kell, akkor van jóval olcsóbb Brother címkenyomtató - igaz, ott 29mmx62mm-es címke olyan 7Ft/db bruttóban - viszont vonalkódot simán tudsz nyomtatni vele, mindenféle trükközés nélkül.

A kérdés mindenképp az, hogy napi/heti/havi bontásban hány darab címkét kell várhatóan készíteni, aztán el lehet dönteni, hogy célhardver vagy normál nyomtató és reszelgetős szoftver...

Mi egy időben "takarékossági" okokból újra felhasználtuk a hiányos íveket, egész addig, amíg egyszer a nyomtató fel nem adta a harcot. A hengereket teljesen megette a hordozó felülettel való közvetlen érintkezés. Elég sokba került a csere. Azóta egyszer sem került hiányos ív a nyomtatóba.

barcode lib segítségével 1-2 óra alatt összeüthető olyan program ami a cikktörzsből
választva darabszámot megadva teszi lehetővé a teljes oldal felhasználását.
A Zebrához drágább a cimke mint az A4-es, szerintem...
Feltétel: postscript képes nyomtató....

Ha jól értem a problémát:
1. Le kellene tudni gyártani naponta n darab címkét A4 -es lapra valamilyen adatforrás alapján (*sql, csv)
2. Feldarabolni

Az első problémára tudom a megoldást. Ha nem is pont ezzel de hasonló problémával én is találkoztam: Készítsünk el leveleket melyben sablon szövegrészek találhatók és néhány változó mező (Név, cím, tagági szám stb) A megoldás a JasperReports, vagy a Birt lehet. (De kereshetsz a data visualization kifejezésre.

Mind a két lib arra való, hogy strukturált adathalmazból templat(ek) segítségével megjelenítsük az adatokat. Ezek segítségével a nagy áruházakban is látható etiketteket lehet elő állítani (ár, akciós ár, kg/Ft l/Ft, EAN kód satöbbi)

----
올드보이

Lehet én közelítem meg hátulról a kérdést, vagy nem értek valamit, de 2016-ban minek árcédula? Nincs a termékeken vonalkód gyárilag?

nem tudom, te hogy vagy vele, de az en szemem a vonalkodot nem tudja lecsippantani, es az agyam sem tudja dekodolni. de ha ezt megis megtanulnam valahogy hosszu evek kemeny munkaja aran, akkor sem lenne instant hozzaferesem a bolt adatbazisahoz, hogy kiolvassam a vonalkodhoz tartalmazo arat az sql -bol.

nekem jobb, ha rendes, tizes szamrendszerbeli szamokkal van kiirva a termek ara. azt azonnal tudom ertelmezni.
lehet, vagyunk meg igy paran, es nekunk kene az az arcedula. :)

Ott tartok, hogy etikett címke a legegyszerűbb, mindennek utána jártam, az eredmény pedig nem fizetik meg:)
Másik bolttal egyezkedek, kb 150-et mennyiért mernék megcsinálni egyelőre kézzel gépi bevitellel mert nincs adatbázis...

Az ilyen ügyfél nem ügyfél, de majd rájössz.

Az az igazság, hogy úgyis lesz valaki, aki megoldja a problémáikat valahogy. A másik az, hogy valahol egyébként megértem a boltot is, eleve valószínűleg valami isten háta mögötti vidéki vegyesbolt, ahova informatikus is csak a NAV hülyeségei miatt kell, de ha már fizetnek neki, akkor akár meg is oldhatná a felmerülő problémákat, most épp a polccímkék rejtélyét. Viszont ettől több költségvetése a boltnak nem lesz fejleszteni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Pontosan. Az orszag baja, hogy tulelnek ahelyett higy elveznek amit csinalnak. Ha elveznek, akkor donteseket hoznak, hogy uj bolt vagy meglevo bolt fejlesztese. A fejlodes nem (lenne) kerdes.

Szep megoldas a digitalis, de az etiket sem csunya. A nyomtatas feladatat az ugyvitel vagy kasszarendszer oldja meg.

Nem csak a fejlesztésről kéne döntögetni, hanem a fejlesztett dolgok fenntartásáról is, és ez az, aminek igazából itthon nincs kultúrája. Tessék elmenni a nyolcadik kerületbe és körbenézni. Háborús övezet bakker, az egész kerület. És nem, itt nem arról van szó, hogy kegyeletből meg nosztalgiából megtartunk 1-2 golyó ütötte lyukat meg néhány bombasérülést. Nem, az egészbe szartak bele.

Visszatérve a kis bolt esetére: baromi jó, hogy jön oda is a digitális áru/polccímke, de ki a pöcsöm fogja a mögöttes infrát fenntartani? Mert a digitális polccímke az nem csak úgy terem a fán, leszakítod, felragasztod. Főleg az olyan megyékben nem, ahol akkora a szegénység, hogy Mari néni hitelbe veszi a kenyeret meg a csirkefarhátat, és nyugdíjkor gyakorlatilag az egész pénzét a boltban hagyja.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Még alakul a dolog, ott tartok mennyiért kellene csinálni, óradíj vagy esetleges fix darabszám...
Ma készül könyvelés füzet, nincs adatbázis mindent gépelni kell...
Eddig óradíjban szoktam dolgozni, de agyalós :)