[Ellopták] Apple MacBoo Pro 15”

ELLOPTÁK
Apple MacBoo Pro 15” (2015) 
Proszesszor: 2.2 GHz Core i7 (I7-4770HQ) - RAM: 16GB - SSD: 256GB

Szériaszám: C02P2B58G3QC
Model: A1398 - Airport ID: 60:F8:1D:C9:FE:EE

2016. március 3-án 20:30 és 22:30 között ellopták a VII. ker. Dohány utca 13.-ból (Hátsó Kapu nevű vendéglátóhely)!

A nyomravezetőnek jutalmat adunk!



Elérhetőség:
E-mail: macbook@finalart.hu
Telefonszám: +36 30 677 98 97

Hozzászólások

iCloud-bol lockolod aztan nem tudnak vele mit kezdeni.
Remelhetoleg titkositva volt az SSD es firmware jelszo is volt beallitva.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kivancsi vagyok a megoldasaitokra.
A firmware jelszot hogy utitek ki belole a gep szetszedese nelkul?
A kikuldott lock parancsot el lehet kerulni, ha nem kapcsolodsz a netre, de ugy sok ertelme nincs egy laptopnak.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Elnézést, de miért is lenne tilos szétszedni? A tolvaj az vajon foglalkozik a garanciával?

Egy korábbi Defcon előadásban azt is mondta az érintett előadó, hogy szerencsére el tudták kezdeni használni a gépét, mert másképpen a nyomára sem bukkant volna...
Akinek esetleg nincs meg, érdemes megnézni, mert szórakoztató az előadásmódja is - egy kis ausztrálos akcentussal:
https://youtu.be/U4oB28ksiIo

Szóval sok szempontból lehet nézni, hogy mi a legjobb megoldás. Teljes crypto sé lock esetén talán szét fogják cseszni a gépet...

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem hiszem, hogy ezen a fórumon van a helye ezen technikák megvitatásának. Az Internet sötét bugyraiban miden megtalálható, a fizetőstől a matatósig.

Csak arra akartam felhívni a figyelmet a 'játékommal', hogy ezek az agyonreklámozott megoldások csak hamis biztonságérzetet adnak. A tolvaj és/vagy az orgazda pedig köszöni szépen jól el van. Semmi akadálya annak, hogy - akár a fent nevezett gép is - holnaptól, vagy már mától új szériaszámmal vígan élje mindennapjait. Igaz szét kell hozzá szedni, na puff neki.

> ezek az agyonreklámozott megoldások csak hamis biztonságérzetet adnak

Egy hasonló merült fel az ubuntu phone-os threadben is. Ez így nem igaz.

Nézzetek meg egy-két epizódot a Tolvejkergetőkből: az átlagos laptop/bicikli/telefon/stb. tolvaj nem egy vérprofi szuperbűnöző. Van olyan is, de az a ritkább. Az átlag telefontolvaj még egy factory resetet sem csinál - hány olyan esetről tudunk, ahol a tolvaj az automatikus fotófeltöltés miatt bukott le.

> Csak arra akartam felhívni a figyelmet a 'játékommal', hogy ezek az agyonreklámozott megoldások csak hamis biztonságérzetet
> adnak. A tolvaj és/vagy az orgazda pedig köszöni szépen jól el van. Semmi akadálya annak, hogy - akár a fent nevezett gép is -
> holnaptól, vagy már mától új szériaszámmal vígan élje mindennapjait. Igaz szét kell hozzá szedni, na puff neki.

Igen, lehet, hogy egy hozzaerto meg tudja ezt csinalni, en is lattam mar szeriaszam nelkuli Mac-et visszajonni a szervizbol alaplapcsere utan (elfelejtettek visszairni a szeriaszamat).

Lehet, hogy hamis (= nem 100%-os) a biztonsag, de ha Gipsz Jakab lopja el es nem Hekk Elek akkor joval tobb esely van ra, hogy meglesz a masina. Szerintem a tolvajok/orgazdak nem fognak megfizetni egy hozzaertot, hogy egy laptopppal b*szakodjon, annyi haszon nincs rajta szerintem.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"annyi haszon nincs rajta szerintem."

http://www.apple.com/hu/macbook-pro/
-> 13 collos: induló ár 470 ezer HUF
15 collos: induló ár 730 (!!) ezer HUF

bekerülési költség : ~0 HUF (=loptam, na jó !=0 mert a tolvajnak is adni kell egy 10-est). Ez azért nem rossz haszonkulcs, még ha csak félráon / harmadáron is tudja eladni.

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Egy hozzaertonek nehezen adja el, mert a sorozatszambol kiderul a tipus, garancias-e meg, stb. es ha ezek nem stimmelnek akkor gyanus lehet a laptop, ugy pedig csak nyomott aron adhat tul rajta. De igazad van, egy dragabb laptopnal megeri a faradtsagot.

[szerk.]
Akkor lesz erdekes a dolog, ha az uj szeriaszamot lockolja a tulaj, mert tegyuk fel azt is elloptak :)
Nem tudom, mi tortenik akkor ha ket Apple-nek pl. ugyanaz a sorozatszama, hogy azonositja az icloud, stb.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

nem 10 millio hozzaerto orszaga vagyunk, olcson siman 5 perc alatt egy lopott ferrarit is el lehet adni. az embrek 99,999%-anak csak az szamit hogy olcso legyen, a tobbi nem erdekes.... o jogszeruen veszi, innentol szarik is ra.
ha ott van hogy a boltban 500 ezerert megveheti a laptopot (eleve nincs is anyni penze), mig jozsikatola cigany orgazdatol megkapja 150-ert (epp van ennyi penze) vagy meg olcsobban, akkor 99,9999% meg fogja venni. es nem kerdez.

És ha a rendőrség lefoglalja a 150 ezerért vett gépet, akkor a vevőnek később k.rv@ra nehéz lesz bizonyítania, hogy nem tudta, lopott holmit vett. Ugyanis ennek bizonyítása a vevő kötelessége lesz. Az átlagembernek nincs joga hülyének lenni. (Ez utóbbi mondatot nem akarom itt bővebben kifejteni, mert az politikai irányba vinné el a dolgot.) A lényeg az, hogy a jog (és a bíró) feltételezi, hogy ha valami sokkal olcsóbb, mint a megszokott ár, akkor a vevőnek sejtenie kell, lopott áruról van szó. Ugyan bíró ismerősöm nincs, de van ügyvéd a baráti körömben, aki történetesen gazdasági ügyekben (is) utazik, és hiszek neki.

Abban igazad van, hogy ettől még nem lesz meg az eladó (korábban írtad, hogy az nem jár rosszul), de ez a vevőt nem fogja boldogítani.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"Abban igazad van, hogy ettől még nem lesz meg az eladó (korábban írtad, hogy az nem jár rosszul), de ez a vevőt nem fogja boldogítani."

vegyuk eszre, hogy a vevo megszopta, de ettol meg a tolvaj, az orgazda, stb. mind a penzehez jutott.
az egesz beszelgetes a threadban arrol szol, hogy ne alapozza senki a laptopja lophatatlansagat az icloudra meg firmware passwrodre, mert megoldhato a dolog.
akar kamu szamla lobogtatasa az applenel, de talan arra sincs szukseg, hisz ha az apple ki tudja olvasni a firmware passwrodot, akkor bizonyara mas is...

a vegso vevo boldogsaga ebbol a szempontbol irrelevans.

(az amugy a jog hibaja, hogy a vevo ilyenkor rabaszik - de ez sem torvenyszeru, vannak peldaesetek erre is, arra is. az is a jog hibaja, hogy a jogos tulajdonos, akitol elloptak, az se kapja visza a laptopot - bar erre is van ilyen es olyan pelda is. a lenyeg a lenyeg, hogy a rossz emberek, a tolvaj, az orgazda, meg akarki a lancolatban penzhez jutott, es meg tudjak oldani a firmware passwordot es az icloudot is. megcsak kulonosebben erolkodni sem kell hozza, kamu papirral (de talan a net sotet bugyraiban esetleg keringo software segitsegevel anelkul is).

Semmi sem lophatatlan, de ugye ha a te bicikliden ket lakat van vagy az autodban pislog a riaszto akkor nagyobb eselyel viszik el a mellette allo biciklit/autot kevesebb lakattal/riaszto nelkul.
Nos ha egy Apple nehezebben ertekesitheto mint egy Lenovo/Dell/akarmi (es ezzel a tolvaj is tisztaban van) akkor nagyobb eselyel nem viszik el.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

mivel nem ismerem a lopott laptopok piacat, es orgazdat sem ismerek tudtommal, innentol totalisan elvileg tudok csak ertekezni.

"Nos ha egy Apple nehezebben ertekesitheto mint egy Lenovo/Dell/akarmi (es ezzel a tolvaj is tisztaban van) akkor nagyobb eselyel nem viszik el.

mar miert lenne nehezebben ertekesitheto? manapsag az emberek luxuscikknek, statuszszimbolumnak tartjak, biztos, hogy a feketepiacon nagy ra a kapas, mint altlaban minden luxuscikkre.

tovabba az autos pelda azert nem jo, mert barmilyen laptopot ugyan olyan konnyu ellopni, nem a markajan mulik.
nem volt szo riasztos/kensigtonos (bar az egy darab papirral nyithato, tehat mintha ott se lenne...) laptopokrol.
arrol volt szo, hogy:
"az egesz beszelgetes a threadban arrol szol, hogy ne alapozza senki a laptopja lophatatlansagat az icloudra meg firmware passwrodre, mert megoldhato a dolog.
akar kamu szamla lobogtatasa az applenel, de talan arra sincs szukseg, hisz ha az apple ki tudja olvasni a firmware passwrodot, akkor bizonyara mas is..."

"Firmware jelszo is volt beallitva"

Ha filevault 2 ker inditaskor jelszot a startup diskhez az "beallitott firmware jelszo"-nak minosul? Ha nem, hol allitok be ilyet (netalantan van olyan, aminel akkor is ker jelszot, ha kicserelik benne a PCIe SSD-t?)

Refitet tervezek feltenni nativ Linux miatt, az egyutt tud mukodni vele, vagy "elmegy mellette", vagy fel se megy ha van ilyenem?

Inditasz recovery modban es ott lesz a menuben egy firmware password menupont valahol.
Utana a jelszo beirasa nelkul nem lehet semmirol sem bootolni, recovery sincs.
Fizikailag lemezt cserelni nem probaltam meg ilyen esetben.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

apple szerviz kiuti neked 10 ezer ft elleneben a firmware passwordot.
egy szamlat vagy adas veteli szerzodest kernek mindossze, miszerint vetted a gepet.
a tolvaj meg gipsz jakab mint elado nevevel keszit egy adas-veteli szerzodest, es bemutatja, hogy o a mult heten jogszeruen vette gipsz jakabtol, csak tegnap este veletlenul beallitott egy firmware jelszot es elfelejtette. az apple meg nem nyomozohatosag, es jogosultsaga sincs, hogy ellenorzze a szerzodes valosagtartalmat, es kihalgassa gipsz jakabot, mint papiron eladot, hogy o honnan vette, stb.
non-plusz ultra, hogy nem kiutik a jelszot, hanem kiolvassak, es megmondjak.
ha az apple ki tudja olvasni, biztos van valahol a net sotet bugyraiban is tool hozza, amivel akar otthon is kiolvashato a firmware jelszo.

osszegezve: lof.szt sem er a firmware passord.
a filevault 2 meg csak annyit er, hogy elvileg nem fogjak tudni kiolvasni rola az adataidat.

De most az mit is jelent? Egyszer en direkt raktam a sajat iphoneoman locked-ba, kiprobalni h mi tortenik. Persze mivel tudtam a jelszot konnyeden feloldottam.
Na de ha olyan hulye vagyok h elfelejtettem a jelszot vagy 1bites user vagyok stbstb, akkor mi van?
Semmi. Oldja fel a szerviz.
Egyebkent laptopokat nem is tudom hogy lehet e lopott modba lockolni.

Hol van rajta?
Pont ez a lenyege hogy mutatoba akarmit rairhatsz.
No meg ha rajta is van vevokent, akkor is mi van? Kesobb ugyis azt mondja hogy attol az x y -tol vette az ecserin 10ezer forintert. Es ha x y adatai nem valosak, akkor meg azt mondja hogy nem rendor o hogy igazoltassa az ecserin az eladot, joga sincs hozza, ott ezt irtak ra es kesz.

Meg mindig nem erted a lenyeget. Egy jobb boltban ha beviszel egy Mac-et kikodolasi szandekkal, varhatoan elkerik a szamladat. Ha az nincs, akkor az adasvetelit. Ha az van, akkor a szemelyidet, hogy tenyleg te vetted e :) Namarmost ha nem tudsz bemutatni szemelyit, ami rajta van az adasvetelin, akkor varhatoan az adasveteli is hamis.
Maris koppantal...
ha meg tenyleg a te neved van rajta mint vevo, akkor meg magadat keverheted gyanuba...

hat pont te nem erted.
rairja magat mint vevo, rendben van.
az eladohoz ir be egy fiktiv szemelyt azt kesz.
ha estleg "ugy" lesz belole (99% hogy nem, amugy az apple szerviz - de meg a bankok sem! - masolhatjak le a szemelyit, de ez mellekes is), eloadja a standard szoveget: ecserin/szekesfehervaron/akarhol vettem a piacon, aki eladta az mondta hogy o az akinek magat eladokent rairta.

de nem is ez a lenyeg, csupan felhivtam a figyelmet, hogy az eszkozod lophatatlansagat ne az icloud -ra meg a firmware passwrodra alapozd, mert azt konyneden megoldjak.
sot, ha az apple ki tudja olvasni a firmware pw -t, akkor nyilvan valoan mas is...

Gondold tovabb.
Ertesitik a rendorseget.
Oke. Kijonnek. Mondjuk.
Es akkor az illeto aki a laptoppal van, megmindja hogy nemreg vette itt az adasveteli. Innentol hiaba velelmezett hogy lopott, a rendorseg is nem tehet mast mint tudomasul veszi hogy jogosan van nala.
De akar azr is mondhatna hogy probalgatta ezt az icloud izet, lezartva vele veletlen lopott modba a gepet es elfelejtette a jelszot azert van itt.
Es az apple bolt nem nyomozohatosag.

Egyebkent pontosan azert tudom hogy az apple nem kerdez(es ha belegondolsz nem is kerdezhet, hisz nem nyomozohatosag!), mert a parom 2009 kornyeki macbook jat a gyerek (3 eves, nem tudom hogy hozta ossze) firmware passworddal zarolta.
Es elmentem az appleba. Szamlat kertek, persze egy 2009-10 ben vett gephez mar nem orizgeti senki a szamlat. Amugy itt cirkuszoltam veluk hogy mi az hogy szamlat kernek, ez az en(parom) gepe, nem ok a NAV hogy kerjek a szamlat stbstb.
Mindegy, megoldottuk.
A gyerek random nyomkodasa altal beallitott jelszo ez volt: 1
Tehat ennyit a dologrol.

„Es akkor az illeto aki a laptoppal van, megmindja hogy nemreg vette itt az adasveteli. Innentol hiaba velelmezett hogy lopott, a rendorseg is nem tehet mast mint tudomasul veszi hogy jogisan van nala.”

Röviden: Urban legend.

Az Apple szerviz ténykedését nem ismerem, de ha rendőrt hívnak, és a rendőr ismeri a törvényt, akkor a vásárló keresztet vethet a számítógépre.

„Jogi főszabály az, hogy a dolog tulajdonjogát a vevő csak a tulajdonostól szerezheti meg, vagyis az eladónak a dolog tulajdonosának kell lennie. Hétköznapi nyelvre lefordítva tehát: ha az eladó nem tulajdonosa a dolognak/ árunak, mert azt lopta vagy törvénytelenül birtokolja, akkor a vele kötött adás-vétel nem érvényes, így nem szereztünk tulajdonjogot, nem a miénk a dolog, még ha fizettünk is érte.”

Illetve:
„Amennyiben lopott árut vásárolunk, és ez kiderül, abban az esetben lefoglalja a hatóság a tárgyat. Ha bizonyítani tudja az illető, hogy jóhiszemű vásárló, és becsapták, akkor büntetőeljárás nem indul ellene.”

Forrás: http://hir6.hu/cikk/94596/ha_lopottat_veszek_en_is_lopok

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nekem már kellett szervizbe mennem, hogy kiüssék a firmware jelszót. Vinnem kellett az eredeti számlát - meglepődnék, ha egy adásvételi elegendő lenne - és ott kellett hagynom a gépet. Ha lopott, bőven van idő értesíteni a rendőrséget, lefoglalni a laptopot, majd a rendőröknek megvárni a tolvajt, mikor jön a gépért.

nekem is kellett.
miert is lenne meg egy 2009-es gephez amugy a szamlam?
milyen alapon kerne az apple _szamlat_ mikor az a lenyeg hoz ok fedjek magukat hogy a jogos tulajdonosnak utottek ki az fw pw -t? teljesen siman eleg egy adas veteli, nem is allna jogaban ennel tobbet ekrni. sot, ez is necces jogilag amugy.
persze nem az tmondom hogy jol van ez igy, csak vazolom a helyzetet, hogy a geped lophatatlansagat ne az icloudra alapozd, meg ne is a firmware pw -re, mert az megoldjak visoznylag konnyen. sot, ha az apple ki tudja olvasni az fw pw -t, akkor bizonyara mas is...

Abszolút egyetértek. Az én esetemben nem az én laptopommal történt, hanem a párom macbook airjével, és hagyta, hgoy a gyerek zongorázzon a billentyűzeten. Kisgyerek, előfordul az ilyen a legjobb családban is :D
Első tulajdonosok vagyunk mi is, az axiom-it kft -akkor- hivatalos apple kereskedőtől vettem a gépet az interneten, a számla 5-6 év alatt valahova eltűnt, f.szom se tudja hova, nem is kerestem mert mert nem kellett. Most meg amikor kellett volna nem volt sehol.): Előfordul ez is a legjobb családban is.
Próbáltam számlamásolatot kérni, de már megszünt az axiom-it kft vagy eladták, vagy átalakult, vagy nem volt már 5 évnél régebbi anyaguk, nem tudom már, de valami miatt nem tudtak már segíteni.
(Aztán persze megoldottam, mert kénytelen voltam. :) És ha én meg tudom oldani, akkor kb. bárki. :))

A rendőröket nem fogja érdekelni, hogy neked milyen papirod van, ugyanis ha a tárgy lopott, akkor azt lefoglalják, és visszajuttatják az eredeti tulajdonoshoz. Jártak már
így autóval is emberek, ahol az autó lopott volt, a motorszámot átütötték, az eredetvizsgán átment, a srác megvette, aztán csak integethetett az új autójának.

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2016/02/26/a_lopott_auto_is_atmegy_a…

Az apple-nek nem kell kérdeznie semmit, ők látják a saját rendszerükben, hogy az bizony egy lopott laptop, szépen csak felhívják a rendőrséget, és megvárják, aztán
a "tulajdonos" magyarázkodhat, majd a rendőrségi eljárás keretében.

Hogy ez lenne a logikus azt nem tagadom, de ettől ez még a gyakorlatban maximum egy-két esetben van tényleg így. Kocsi... Nővérem kocsiját ellopta a szerelő úgy 2 éve. Tudtuk ki az. Tudtuk hol lakik. Sőt a rendőrség is ismerte, már más esetek miatt is "keresték/keresik". A kocsi egy 9-10 hónapja meg is lett, állítólag a közfelügyeletesek találták meg kiégve. Azóta egy fényképet nem láttunk róla, nem hivatalosan közölték, hogy igazából soha nem is kapjuk majd vissza (nem mintha sok értéke lenne egy kiégett kocsinak), mivel a leégés miatt bűncselekmény lett és a kocsi innentől bűnjel. Kész. Ennyi. Természetesen emberünket azóta se találják.
Egyszóval kötve hiszem, hogy az neked jó, ha a rendőrség lefoglalja. Sőt megkockáztatom, hogy onnantól kevesebb esélyed van valóban visszakapni, mint esetleg visszavásárolni magától a tolvajtól, amit szintén nem egyszerű összehozni főleg ha nem is tudod, hogy ki vitte el.

FathoM

Akkor az ocsem 4 millios motorjat biztos johuszemusegbol fogaltak le, pedig kereskedesbol vette es kb 2 evig hasznalta. Aztan siman lefoglaltak, SOOT - megkertek hogy hozza be az orsre es menjen haza busszal :(
Pereskedhetett az elado kereskedessel - de mint mar emlitettek feljebb is - leven hogy a kereskedesnek sem volt a tulajdona soha a szerzodes is semmis volt. Szoval ennyi...
Ha lopott, akkor lopottt es le van foglalva es majd polgarei perben eldontheted hogy hogy intezd az "eladoval" akinek papirjat lobogtatod.

ettol meg az eredeti tulajdonosnak nincs motorja, es aki ellopta tole es eladta valami orgazdanak, megkapta a penzet a tolvaj, az orgazda meg eladta egy stomanon keresztul az ocsednek aki meg megszivta (50% esely volt ra hogy megszivja).
de vedd eszre a lancolatban a rossz emberek mind penzuknel vannak.
na egy apple laptop eseteben sincs ez maskepp.

amugy annyira erdekes szamomra, hogy elmeletileg itt logikusan gondolkozo infromatikusok vannak, akik azt hinne az ember, hogy az atlagnal okosabbak, aztan kozben nem ertik meg az ilyen egyszeru dolgokat.

Az en valaszom arra vonatkozott hogy az elozo hozzaszolo azt allitotta, "a legritkabb esetben fogjak lefoglalni" holmi fecni lobogtatasa miatt. En csak elmondtam, hogy tapasztalatbol tudom, hogy a lopott cucc le lesz foglalva. Azzal is tisztaban vagyok, a szivas abban az esetben ha lopott dolgot talalnak a lanc vegen levo johiszemu vagy kevesbe johiszemu vasarloe. A tolvaj mindig kap vmi kis penzmagot, a lanc tobbi tagja ki tobbet ki kevesebbet, de a legvegso az aki veszit...

"Az en valaszom arra vonatkozott hogy az elozo hozzaszolo azt allitotta, "a legritkabb esetben fogjak lefoglalni" holmi fecni lobogtatasa miatt. En csak elmondtam, hogy tapasztalatbol tudom, hogy a lopott cucc le lesz foglalva."

ritka eset. ennyit tudok mondani.

"de a legvegso az aki veszit..."
igen, meg akitol elloptak...

az egesz threadnak amugy az a lenyege, hogy ne alapozza senki az apple cucca lophatatlansagat az icloudra meg az efi passwrodra, mert viszonylag konynen megoldhato, es a tolvaj orgazda meg is fogja oldani.
talan meg kamu szamlat em kell excelben gyartania amit az apple boltban bemutat hogy ussek ki az fw passwordot, mert ha az apple ki tudja olvasni az efi psswordot akkor minden bizonnyal mas is....

A Mac Pro mindigis bovitheto lesz kezzel. Meg a Retina iMac is az, hatul kulon ajtocska van a RAM-nak, meg a hard disk is atszerelheto (igaz az korulmenyesen, de az mar 2007-ben is korulmenyes volt egy iMac-nel).

A Retina Macbook Pro es a Macbook Air eseten a ram oda van forrasztva, de ott meg ra lehetett fogni a helyigenyre.

Ami viszon gaz, az az, ami a Mac minivel tortent: mostmar abba is bele van forrasztva a ram, pedig ott elferne. Legkisebbet nem lehet SSD-vel rendelni es a maximalis procit amivel szerelheted is kisebbre vettek. Egyszeruen nem is ertem, hogy mit muveltek azzal a vonallal es azt hogy gondolhattak komolyan.

(Na jo, a 4k 21-es retina iMac az Intel GPU-javal, aminel jobbat bele se tehetsz szinten gaz :/ )

"Ami viszon gaz, az az, ami a Mac minivel tortent: mostmar abba is bele van forrasztva a ram, pedig ott elferne. Legkisebbet nem lehet SSD-vel rendelni es a maximalis procit amivel szerelheted is kisebbre vettek. Egyszeruen nem is ertem, hogy mit muveltek azzal a vonallal es azt hogy gondolhattak komolyan.

(Na jo, a 4k 21-es retina iMac az Intel GPU-javal, aminel jobbat bele se tehetsz szinten gaz :/ )"

Maximálisan egyetértek, ez ultragáz!
Egyszerűen az apple is kezd szar lenni. Az OS -ek stabilitása és az app -ok (Mail.app wtf?!) stabilitása is meredek leejtőn esik évek óta.

Rém egyszerű, hogy miért integrálják a memóriát nyákra, ha van is hely. Az ok egyszerűen költségcsökkentés. Megspórolják a memóriamodul csatlakozót, a külön nyákot, a gyártó hasznát, raktározási költségeket, beszerzési gondokat, az ember bérét, aki bepattintja és talán még a tesztelés is olcsóbb.

MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2014)
Nem 2015-os modell amint azt irtad, hiaba 2015. juliusban lett vasarolva.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."