SMTP, IMAP4 (és POP3) külön szerveren

Lehetőleg Postfix-szel és Dovecottal miként valósítható meg az, hogy
-adott az SMTP-szerver gép (EGYIK), ő fogadja a nagyvilágból a levelet és küldiel a cégtől induló leveleket
-adott egy másik IMAP4-szerver (MASIK) gép, innen nézik meg a helyi felhasználók a levelet

Kell-e SMTP szoftver a MASIK-ra is, és az EGYIK ide továbbít?
Vagy van megoldás arra, hogy a Dovecot közvetlen az EGYIK SMTP-től kapja meg a leveleket?

Mire érdemes keresnem ezzel kapcsolatosan?

Van-e mód arra, hogy egy HARMADIK szerver legyen a POP3? Hogyan történik ide a továbbítás?

(Kérlek, most ne azt kezdd el mondani, hogy ezt nem így kell csinálni. A kérdés az, hogy ha így kell, akkor hogy kell?)

Hozzászólások

E-mail gateway amire neked van szükséged. Én a MailScannert (https://www.mailscanner.info/) használom. Gyakorlatialg egy e-mail relay lesz, amin keresztül a belső e-mail szerver (nálam spec Exchange) tud küldeni és fogadni. A viruskeresés, spamszűrés is itt történik. Be lehet állitani benne akár domainonként külön e-mail szervert, hogy hova továbbitsa. Az hogy tud-e IMAP/POP3 szinten is szortirozni, azt nem tudom.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

+1 a MailScannerre :)

És igen, kell a másik szerverre is SMTP, bár ott már elég a "lightosabb" beállítás.

Adott esetben így néz ki @xy.hu ---> beesik A szerverre (itt postfix + mailscanner vagy amavis vagy bármi egyéb elvégzi a szűréseket) ezután átdobja ----> B szerverre. B szerver smtpje fogadja + lerakja a megfelelő helyekre. (user mailboxba)

ps.: azt hogy a POP3at egy harmadik szerverre rakd, szerintem felejtsd el. Egyáltalán miért kellene ennyire "szétszedni"?

Nekem hasonlo setupom van azzal a kivetellel, hogy a POP3 tamogatast teljesen dobtam, mert tobb gond volt vele mint haszon.

A Dovecot es pl. az Exim is tud proxyt jatszani az adott protokollokon, illetve LB-zni is tud ha jol confolod fel. Arra kell nagyon figyelni, hogy kozos adatbazisbol dolgozzanak, ergo ne csusszon be olyan level, aminek nem helyben van a cimzettje.

Konkretan az enyem igy nez ki.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

Köszönöm mindannyiótoknak a segítséget.

A mások által említetteken túl a dovecot tud olyat, hogy őt LMTP-n támadják, a neki beküldött leveleket pedig ő rakja be a mail store-ba. Így a mail store kezelése 100%-ban a dovecot kezében van, az elöl levő MTA-nak annyi a dolga, hogy LMTP-n küldi tovább a levelet. Mivel a mail deliveryhez pont azok a funkciók nem kellenek, amiket az LMTP nem támogat az SMTP dolgai közül, ez így ideális megoldás tud lenni.
Az exim meglehetősen könnyen felkonfigurálható pl. olyanra, hogy a user adatbázis mondja meg, hogy hol van a mail store (kinek kell bent küldeni a levelet LMTP-n). Természetesen az LMTP szervernek is pont ugyanezt a user adatbázist kell használnia, különben két szék közt a pad alá eshet a levél :D

De ez úgy hangzik, mintha az LMTP lenne a bonyolultabb, miközben az az egyszerűbb. :D

Tehát megfordítva: a Dovecot LDA nem szükséges feltétlenül, elég egy Dovecot LMTP service is. Ami nincs összenőve gépileg az MTA-val, sőt.