Router, TV kikapcsolása éjszakára?

Sziasztok. Megfigyeltem, hogy a közelben kevesebb wifi hálózat van így hajnalban, mint egyébként. Lehet, hogy a rendszerem mutat kevesebbet, de azt is el tudom képzelni, hogy a páran a közelben éjszakára kikapcsolják a routereket.

Ebből kiindulva felmerült bennem egy kérdés, nem kifejezetten routerekre, inkább minden elektronikai eszközre vonatkozóan, amire jellemző, hogy éjjel/nappal működik. Gondolok itt settopboxokra, mikróra (amin óra van), akár tévére, vagy mosógépre is, de akár bedugva hagyott mobil töltőkre is, amik szintén valamicske áramot fogyasztanak készenléti módban, használaton kívül.

Ti hogy kezelitek ezeket az eszközöket? Mennyire szokás / illik / nem illik éjszakára, vagy használaton kívül kikapcsolgatni, áramtalanítani őket? Van értelme?

Hozzászólások

Vedd hozzá a PC-t is, mert amikor kikapcsolod, attól még megy benne a készenléti áramkör. Amúgy meg semmit se húzok ki, a konnektorból/nem áramtalanítok semmit se.

Az eszközök jelentős részének a ki-be kapcsolgatás sokkal többet árt, mintha hosszú ideig bekapcsolva maradna.

Egyszer kiszámoltam, hogy ha _mindent_ áramtalanítanék éjszakára, amire nincs szükség, akkor párszáz Ft-ot spórolhatnék meg a havi villanyszámlából, ami kb. egy kávé ára a presszóban (minden nap iszom kávét a presszóban...) viszont sok kellemetlenséggel járna (pl. távirányító helyett oda kell menni...) így elvetettem a témát.

Ebből látszik, hogy eszement módon sem érdemes spórolni.
Egyébként a nap 24 órájában fogyasztó cuccnál 400 Ft/év/watt körüli összegről beszélünk.

Sok eszköz készenléti árama 0,5 watt körüli. Kényelmetlenebb bíbelődni vele, mint amit elfogyaszt.
Azonban vannak pl. 10 éves PC-k, amelyek tápjának készenléti árama 5..8 watt (!!)
Vannak videókazetta lejátszók, szintén pár watt fogyasztással és ... minek vannak bedugva? Ugyis csak évente kb. egyszer nézzük?

Mérlegelés egyik fontos eszköze: elektromos fogyasztásmérő.
https://www.google.hu/search?q=elektromos+fogyaszt%C3%A1sm%C3%A9r%C5%91…

Mérni, összegezni, számolni. A kirívó energiavámpírokat kapcsolós elosztóra tenni.

Nálunk EDF Démász van, az aktuális árszabás itt.
Eszerint "normál" áramvételezésre két opciód van:
A1: mindíg uannyi - 15.2 (ill 16.1, utóbbi éves 1320kWh felett)
A2: csúcsban drágább (nappal), egyébként olcsóbb (éjszaka - 8 órás időszak)

Szerintem utóbbinak akkor van értelme, ha nappal nem használsz semmi kiemelkedőt, viszont éjszakai időszakra tudod időzíteni a nagyfogyasztókat (mint mosó/mosogatógép).
Ha nappal is használnál nagyfogyasztót (pl ezeket, ill. TV, számítógép) akkor A1-el jobban jársz.

Azért srácok, vigyázzatok ezekkel a párezer forintos szarokkal. Ha nem korrektül van megcsinálva (és egy kici óccó kínai cuccnál ezt sosem lehet tudni), akkor biztos, hogy masszívan felülméri a standby tápokat és nem aktív PFC-s kapcsolóüzemű tápokat. Azaz szinte minden elektronikus készülékét, a normál, modern PC-s tápok bekapcsolt fogyasztásán kívül.
Én inkább javaslom a klasszikus, villanyórás módszert: mindent lekapcsolni, csak a kívánt fogyasztót bedugni, és nézni, hogy 10 perc alatt mennyit "fordul" a villanyóra.

Ezt hogyan szamoltad ki?

50Ft kb. 1kWh.

1ev = 8760ora.

Tehat 1 orara nezve 0.11416W. Szoval ha jol szamolom ez egy 0.12W-os eszkoz fogyasztasanak felel meg (marmint atlagban, ha egesz evben megy).

Ha egyetlen egy modern kapcsolouzemu telefontoltot kihuzol amikor nem hasznalod, mar nehanyszorosat megsporold ennek.

Nekem kicsit gyanus, hogy ennyire optimalis mar a rendszered...

/sza2

Az az 50 Ft tényleg gyanús, de standby telefontöltőnél szerintem reális a 0,1W.
Legalábbis nekem a nem túl profi, somogyis cuccommal még csak 0,0W-ot sikerült telefontöltőnél mérnem. Bekapcsolt kapcsolós elosztónál pedig 0,2W-ot, ami szerintem egészen reális.
Amúgy aktuális EU-s szabályok szerint max 0,5W lehet a standby fogyasztása, szóval szerintem elképzelhető is lehet a 0,1W stdby fogyasztás.

OK, egy toltonel lehet, hogy tenyleg 0.1W. Van egy Hioki teljesitmenymerom, kalibralt, mer feszultseget, aramot, latszolagos es valos teljesitmenyt, cos fi-t, rendes meromuszer, lehet, hogy egyszer megnezek par ilyen toltot, csak maceras elovenni meg bekotozgetni.

Viszont szerintem az, hogy valaki max 1kWh-t tud sporolni egy ev alatt, az eros tulzas. Egy normal lakas energiafogyasztasa 100-200kWh havonta.

/sza2

Cimbora pl egyszerű tűzvédelem miatt kapcsolja le az elosztót. Ő ilyen fajta.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

+1 - bár ezt is csak 1+ hét távollét esetén.
Anyagi szempontból (azért a havi ~100 Ft spórolásért) nem áldozom fel a kényelmemet.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Soha az eszembe se jutott kikapcsolni vagy kihuzigalni a konnektorbol az elektromos cuccokat az ejszakara. Legyen az router, szamitogep, kenyerpirito, vagy kavefozo.

Lakásvásárlás után az első az volt, hogy kidobáltam az összes 100W-os izzót a lámpákból (vagy 8 db-ot), és vettem a helyükre max. 20W-os energiatakarékost. Mostanság meg ezeket cserélgetem le szép lassan LED-esre.

Jobb hónapokban fizetünk 2-3 ezer forint villanyszámlát, pedig megy a mosógép, vasaló, mikró is amikor kell.

A sok kisfogyasztó meg nem érdekel.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

8 izzó, darabonként 80W-ot spórolsz. Mondjuk egyszerre legfeljebb 2 megy, napi átlag nyolc órát (nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás felosztást alapul véve). Ez elvileg 2*80*8*30/1000=38 kWh spórolás.
20W-ból LED, teszem azt darabonként 15W-ot spórolsz. 2*15*8*30/1000=7,2 kWh spórolás az energiatakarékoshoz képest.

Ha 40 forintjával számolunk, akkor 1520, ill. 288 forintot spórolsz havi szinten. Persze nyáron (amikor alig van sötét) lényegesen kevesebbet világítasz, tehát még kevesebbet spórolsz.

Szóval azt akarom mondani, hogy nem feltétlen itt kell megfogni - bár igaz, sok kicsi sokra megy (és persze ne felejtsük el, hogy az energiatakarékos/LED többe kerül, mint a hagyományos izzó).

Kb. 20-szoros az élettartam (legalábbis a marketing szerint). Egy 60W-os izzó kb. 100 forintba kerül. Ez kb. 700-800 lument "ad". Egy ekkora fényt adó normálisabb LED "izzó" többe kerül, mint 20*100 forint.
Persze az élettartam alatt a LED fényereje is folyamatosan csökken, ami nem feltétlen jó.

Pár év múlva térjünk vissza rá, addig tovább javul a technológia, és ezáltal még olcsóbbá válik a gyártás, így a fogyasztói ára is :)

> Azt se felejtsük el, hogy a led élettartalma sokkal hosszabb, sokkal jobban megéri a led

Na ja, nem is a LED megy benne tönkre, hanem a tápegység. Tavaly az egész épületben minden LED fényforrásra lett cserélve. Sorra hullanak az "égők". Jobb az arány, mint a hagyományos izzóknál, csak amíg a hagyományos izzó került 50-200 Ft-ba, addig ezek darabonként 3600 Ft-ba.

Most szétszedtem párat (ragasztott, törni és fűrészelni kell) - a héten elkezdek kondikat átforrasztani, aztán meglátjuk, meddig tart a lelkesedés.

+1

Hiába a LED hosszú élettartama, a tápegység sokkal hamarabb befosik.
A gagyi elektronika meg túlhajtja/kifingatja magát a LED-et.
Meg kell venni az OSRAM-ot, ha az ember biztosan el akarja kerülni a szopást.
Mindenesetre szerintem ma még pusztán a megtérülés miatt nem érdemes LED-re váltani.

Ahol kajálunk, ott meg mindenképp marad a halogén a maga 160...300W teljesítményével. Annál szebb fénye semminek nincs. Jobban esik úgy még az étel is! :-)
A kilowattóráknál meg veszett már több is Mohácsnál.

Kb. egy éve cseréltem itthon majdnem minden fényforrást hagyományos körték helyére csavarható OSRAM LED fényforrásokra. Érdekes, hogy egyik típussal sincs gond, kivéve az E27 szárú 806 lumenes LED Star Classicokat. Még szerencse, hogy volt rájuk garancia, mert már vagy 5 db-ot kellett cserélnem. Volt, hogy a már csereként kapott is feladta 2 hét után.

Amikor albérletbe költöztem, az 50W-os GU10 spot lámpákat 5W-os LED spotra cseréltem a leddiszkont.hu-tól véve. 3 év gari, így nem érdekel, ha idő előtt elromlik. Meglepő módon a fényerő nem kevesebb, ez főleg a fürdőben szembetűnő. Ugyanannyi fényem van, 10-ed akkora fogyasztásből.
2 éve annak, hogy működnek (összesen 10-12db), meghibásodás nélkül. A villanyszámlán rögtön meglátszott :)
Akkor ~2700 Ft-ért vettem darabját. Akkor úgy számoltam, hogy ha tartom az akkori használati órák számát, 2 év alatt megtérül az ára, összevetve, hogy ez alatt hányszor vennék halogén spotot. De ebben még nem volt benne, hogy mindezalatt 10-ed annyi a fogyasztásom.
Ma ugyanazok, vagy kicsit erősebbek fele annyiba kerülnek.
A hülyének is megéri, de nem az OBI-ban kell venni, ahol még a régi, kis lumen számú LED égőket árulják.

Azt se felejtsük el, hogy a led élettartalma sokkal hosszabb

Vagy nem hosszabb.
Ha normál 220-as izzó helyére berakható cuccokról beszélünk, akkor az "szuboptimális" megoldást jelent, mivel nem csak a led van ott, hanem egy 220-as tápegység is, kis helyre bezsúfolva, ami annak baromira nem tesz jót (főleg a meleg). Annyira, hogy a gagyi kínai cuccok pár hónap alatt ki is finganak. Tehát hiába a led mint alkatrész hosszú élettartama, ha amúgy a konstrukció annyira szar, hogy az egész mégsem fog sokáig üzemelni. És ez inherens konstrukciós hiba: a létező legjobb kompakt, 220-as aljzatba tekerhető verzió sem tud elég jó lenni, legfeljebb nem pár hónap alatt döglik meg benne az elkó, hanem pár év alatt. Hol van ez a led sok tízezres várható élettartamától?

Ja, kompakt fénycső dettó ugyanez.

Jót kell venni. Múltkor cseréltem a kompakt fénycsövet...áh, mondom franc, nem rég cseréltem. Megnézem a ráírt dátumot, merthogy ilyenek miatt emlékeztetem magamat. 2013....köszi, megszoltáltál. Egy másiknál közel 5 éves dátum volt.
Nem tudom mit vásároltok, de ha nem a legalja boltokban vagy tescoban veszem a cuccokat, nem nagyon fürödtem még be ilyenekkel.

Engem az egészségre káros hatása érdekelne. Elektroszmog, stb?

Mar tobben is irtak, szoval kicsit ismetles.

Az ujabb (es normalis) keszulekek, akar egy 55"-os TV is, standby modban 1W-nal (neha joval) kevesebbet fogyaszt (talan van is valami ilyen direktiva az uj elektromos keszulekekre - nem tudom kotelezo-e, de mivel manapsag eleg egyszeruen teljesitheto, a legtobb gyarto ezt meg is oldja). Ez vonatkozik a mobiltoltokre, es egyeb, kisebb kutyukre is.

A regebbi cuccok eseten ez nem volt szempont. Sajat peldak:
- harmincvalahany centis TV bekapcsolva ~35W kikapcsolva ~15W volt
- tanyeros TV belteri egysege 10W-ot fogyasztott bekapcsolva - es ugyanennyit standby modban :-O
- erosito: 10W standby
Ezek igen regiek voltak, mar tobb mint 8-10 eve egyik sincs uzemben. Amikor ezeket mertem, vegigmentem a lakason, kb. 60-80W jott ki. Akkor ezeket elkeztem elkeztem aramtalamitani amikor nem voltak hasznalatban. Nyilvan attol is fugg az ertelme, hogy mennyit mennek standby-ban. Ha napi 1 orat tevezel, es 23-ban feleslegesen zabal 5-10W-ot, akkor szamit. Ha a radiot reggel 5-kor bekapcsolod, ejfelkor meg ki, akkor persze sokkal kevesebbet szamit.

De szerintem ez az ido mar elmult nagyjabol. Szerintem az egeszen kis fogyasztasu dolgokat (mint az uj elektromos eszkozok) nincs ertelme a fogyasztas miatt kikapcsolni standby helyett.

Ha az embernek van hozza kedve, erdemes egyszer megnezni a lakasban talalhato eszkozok fogyasztasat, majd donteni, hogy mit erdemes kikapcsolni es mit nem (persze van amit akkor sem erdemes, ha aranylag sokat fogyaszt - pl. hutogep:-) Ha 10%-ot meg tudsz takaritani, az szerintem mar jelentos lehet (mondjuk egy havi 20000Ft-os villanyszamlanal). De 1% eseten en nem foglalkoznek vele.

Van megegy szempont amit valaki mar emitett ebben a topic-ban, (en meg korabban egy masikban): nem a fogyasztas, hanem a biztonsag miatti kikapcsolas. Ha mindannyian elmegyunk itthonrol, en kikalpcsolom (ha maskepp nem lehet, akkor kihuzom) azokat a keszulekeket amit a tavolletunkben nem szuksegesek. Persze ha csak boltba megyunk, akkor nem szoktam, pedig olyankor is tortenhet problema, de ha nyaralni, akkor mindenkepp megteszem - csokkentve az eselyet. En speciel a viz focsapot is elzarom, ha hosszabb ideig nem vagyunk itthon - mert egyszer porul jartam.

Azzal, hogy a kikapcsolgatas nem tesz jot a keszulekeknek, nem feltetlen ertek egyet. Ami fogyaszt, az melegszik, ami melegszik az elhasznalodik. Nem veletlenul van aging teszt ezeknel a keszulekenel magas homersekleten. Mi IC-ket gyartunk, nagyon leegyszerusitve: ha pl. 85C-on 3 honap alatt megy tonkre, akkor szobahomersekleten 20 evet kibir (nyilvan a szamok hasrautesszeruek es maga metodus is bonyolultabb ennel).

Szoval az en velemenyem az hogy erdemes megnezni, azutan sajat belatas szerint donteni.

/sza2

Már csak azért is célszerű néha elzárni a főcsapot, mert nálunk vízóracsere alkalmával legalább tíz lakásban nem tudták kicserélni az órákat mert be volt rohadva az elzárószelep.. Hat éve kinyitotta csávókám aztán jónapot..
A wifi-t cron-ból leölvöm este, amúgy ha két-három napot nem vagyunk otthon akkor víz-villany le, persze a hűtő áramkörének kivételével. Nem annyira a környezetvédelem dominál, inkább nem akarok a biztosítókkal pereskedni
--
God bless you, Captain Hindsight..

A router 0-24 megy egy ideje.
A gép csak akkor van áram alatt, ha megy.
(Estétől reggelig, a zene miatt.)
A tv meg az stb csak akkor, ha használom.
(kb. egy hónapban egyszer.)
Kapcsolgatós hosszabítón lóg minden.
(Ha szabadságra megyek, csak a hűtő
marad villanyon, vizet és gázt elzárom.)

Én nem szoktam különösebben kapcsolgatni. De minden kapcsolós elosztón van, ha huzamosabb ideig elmegyek otthonról, kikapcsolom az éjjeliszekrénynél lévőt (éjjeli lámpa, telefon töltő), a gépnél lévőt (monitor, laptop töltő, erősítő). Azt nem bántom amin a tv, router van mert azért nem mászok be a szekrény mögé.

Nálam beszerelésre került egy mágneskapcsoló a helyi biztosíték táblába villanyász által. Van hozzá egy kétállású kapcsoló, mely a lakás teljes hálózatát lekapcsolja, kivéve a hűtőhöz húzottat. Ha nem vagyok otthon, lekapcsolom.

Estére mindent lekapcsolok, gépeket, hálót, konyhát.
Ha esetleg nem alszom/unk el a TV előtt, akkor azt is áramtalanítom.
Hogy éjszakára kellemetlenség lekapcsolgatni dolgokat? Ez most vicc? És nem az évi 3-5k spórolásra gondolok. A fölösleges pazarlás, amit nem szeretek.

Havi villanyszámla 2,5-3k. (2 szobás lakás) Fogyasztók akkor fogyasztanak, amikor kell.

-----------------------------------------
Linux alapparancsok, kezdőknek

+1

0./ a fogyasztás nem tényező..., rendben?

1./ Sok milliárd fogyasztó hagyja bekapcsolva a Földön mindenét, mert erre a technológia lehetőséget teremtett, pl. fél fokkal emelkedik a bolygó általános hőmérséklete. 10 évvel előbb elolvadnak a sarki jéghegyek, és "minmeghalunk"

2./ lehetnek használaton kívüli időben olyan áramingadozások az elektromos hálózatban, amelyek éppen az áram alatt lévő eszközöket teszi tönkre, ami ugye az éjszakai kikapcsolás esetén nem következne be.

2./ ma már egyes számítástechnikai eszközök időnként "maguktól" is bekapcsolódhatnak, ha áram alatt vannak. adatlopások, feltörések, stb. lehetővé tétele...)

3./ és igen, a Wi-Fi routereknél az elektroszmog..., és van akinek a családból ez fejfájást okoz, és esetleg eszi ez miatt a fájdalomcsillapítókat. - Nyugodt éjszakai alváshoz a kikapcsolásuk "tisztább, szárazabb érzés"...

biztosan lenne még pár megfontolásra érdemes tényező, - én ha nem használom, mindent áramtalanítok, még nappal is ha órákra elmegyek....(Ja igen könnyű, mert csak lebillentem a szünetmenteseket, direkt ezért vannak nálam használatban mindenhol.)

4./ Miért is hagynám az esetleges geolokációs és egyébb nem is definiált vagy még fel sem tárt megfigyelési lehetőségek számát-idejét a szükségesnél még szélesebbre tárni..?

de ne hallagasatok rám, én egyébként is "paranoia" felé hajlok.

:-)

+1 semmi ideig nem tart lekattintani a billenőkapcsolót, és miért menjen valami feleslegesen, ha nem használom éjszaka, mert épp alszok. Nem a megspórolt energia a lényeg, (bár az is fontos) hisz az pénzben nem sok, hanem az elv.
Más: tegnap hívnak, hogy áramtalanítottam-e az irodát, mert a szinten égnek a vezetékek a falban. Mivel minden áramtalanítva volt mi nem voltunk érintettek...

kb 5000Ft-ért (v még annyi sincs) van olyan elosztó, ami X watt terhelés alatt lekapcsolja magát (ha minden készülék standby-ban van), és távirányító megnyomására (nem saját, hanem pl TV távirányító) felkapcsol.
http://www.ansmann.de/en/products/chargers-power-supplies/energy-saving…

ez éppen gombnyomásos verzió (és megtanulja a standby fogyasztást).

Azt én is olvastam... csak nem hiszem el.
Mivelhogy állítólag a tv-távirányító megnyomására kapcsol be. Mivel a tv-távirányító nem képes relét kapcsolni, sem pedig fizikai 220-as kapcsolót, így nem tudok másra gondolni, mint hogy nem választja le saját magát a 220-ról, hanem üzemel benne egy kis áramkör kikapcsolt állapotban is, ami aztán veszi az IR adást. Márpedig ez az áramkör nem tud 0W fogyasztással elüzemelni.

konkrétan EZ amit linkeltem igen, olyan mint a kapcsolós elosztó, azzal a különbséggel, hogyha
érzi, h mindenki standby van (azaz nincs aktív fogyasztó) akkor lekapcsolja mindet.
A standby értéket pedig be tudod állítani.

Azaz beteszed a sarokba, arra az elosztóra, amin TV,STB,erősítő, etc megy. Kikapcsolsz mindent (standby-ba) rögzíted a standby értéket.
Bekapcsolsz mindent, majd 1 óra TVzés után mindent standby-ba kapcsolsz a távirányítóval. Ennek hatására lekapcsolja magát.
Bekapcsolni a kivezetett gombbal tudod.

ugye ti fekete desktop hátteret használtok, és a képernyő fényereje a minimumon van?
illetve kétszer is meggondoljátok, hogy milyen weboldalt hívjatok be, s oda mit postoljatok, merthát fölöslegesen megy a hálókártya, fölöslegesen küld adatot, mikor idle -ben is lehetne alacsony energiaállapotban...
stb.

Amire te gondolsz a hsz. elején, az a master-slave elosztó: van egy master aljzat, aminek az áramfelvételét figyeli, és ha az leesik egy bizonyos érték alá, akkor a többi (slave) aljzatot lekapcsolja a hálózatról. Tehát ott egy készülék marad standby-ban, és a többi lesz lekapcsolva.

0. Persze tényező, de van az a szint, ahol már nem f*szkodik az ember. Nálam ez a havi 100 Ft környéke ingerküszöb alatti.

1. Ez hülyeség, amúgy meg szalmabáb is.
A wiki szerint a világ teljes elektromos fogyasztása 20900 TWh volt 2012-ben, 7 milliárd emberrel számolva fejenként 3 MWh/fő. Ebben persze benne van az ipari termelés is, az alagutat fűtő metró is, és egy csomó minden amit te nem befolyásolhatsz.
Na a fél fokhoz és a 10 évhez ezt a 3 MWh/főt kellene _jelentősen_ változtatni, figyelembe véve hogy az elektromos termelés csak egy része az emberiség energiafogyasztásának.

2. A sok ki-be kapcsolgatás is tönkreteheti az eszközöket, ami ugye nem történne meg ha ez nem lenne. És ugye ezen eszközök pótlása is sok energiába kerül

2. (a második 2.) Ez nettó ostobaság, FUD, szalmabáb. Az IT eszközök feltörése és az adatlopások ellen éjszakai áramtalanítással védekezni olyan, mint birkavesével földrengést megelőzni.

3. Igen, biztos van ilyen, mint ahogy Colombo-nak is tuti volt felesége. Persze akinek ilyen problémája van, az csinálja nyugodtan.

4. Birkavese reloaded.

7 milliárd emberrel egyformán számolni hiba, hiszen az etióp kisgyerek nem igazán van egy szinten az Egyesült Államok polgáraival energiafogyasztás szempontjából.

Másrészt azon túl, hogy fejenként 1%-ot spórolni 3MWh-ából nem is annyira nehéz, nem csak az elektromos energiát nyered. Az erőművek fűtőanyagát ki kell bányászni, feldolgozni, szállítani, ami további környezetszennyezéssel jár.

"PC - nem találtam adatot"

Mértem, és meglepődtem. PC és 2 monitor standby-ban 3,3W (Somogyis műszer szerint, szóval az értéket a helyén kell kezelni). A 2 monitort kikapcsolva (nem kihúzva, hanem a nyomógombos kapcsolójával) ez 3,1W-ra csökkent.

Ide kerül majd egy kapcsoló...

Ha egy Lenovo asztali PC ATX tápjáról beszélünk, akkor tuti, hogy a "somogyis" műszered lesz a hunyó. 2013-ban biztosan nem adtak már el olyan Lenovo tápot, ami 3W-ot eszik üresben. Kivéve persze, ha bekapcsolod az USB portokon a standby táplálást, és rákötsz egy mobiltelefontöltőt! Mert az simán megeszik 0.5A*5V = 2.5W-ot magában.

Van még rajta 1 kb. 10 éves Lenovo (talán még IBM) monitor, és egy szintén sokéves LG, így együtt 3,3W.
De igazából majdnem mindegy mi eszik ennyit, ez a kör ennyit eszik. Kapcsolós elosztóm van, a gépet akkor csak akkor kapcsolom be ha elé ülök, szóval 3,3W standby fogyasztást simán meg lehet fogni.

"1. Ez hülyeség, amúgy meg szalmabáb is.
A wiki szerint a világ teljes elektromos fogyasztása 20900 TWh volt 2012-ben, 7 milliárd emberrel számolva fejenként 3 MWh/fő. Ebben persze benne van az ipari termelés is, az alagutat fűtő metró is, és egy csomó minden amit te nem befolyásolhatsz.
Na a fél fokhoz és a 10 évhez ezt a 3 MWh/főt kellene _jelentősen_ változtatni, figyelembe véve hogy az elektromos termelés csak egy része az emberiség energiafogyasztásának.
"

Hiába változtatod a 3 MWh/főt jelentősen, mikor a nap nagyságrednyivel több energiát sugároz. :) Akkor azt is árnyékolni kéne bolyószerte, hogy ne fűtse túl a bolygót...
:)

"2. A sok ki-be kapcsolgatás is tönkreteheti az eszközöket, ami ugye nem történne meg ha ez nem lenne. És ugye ezen eszközök pótlása is sok energiába kerül"

Nem csak sok energiába kerül a pótlásuk, hanem sok véges ásványi anyagba! Szerintem ez amúgy sokkal nagyobb probléma, mint az energia kérdése... Energia kb. végtelen mennyiségben létezik (na jó nem, hisz az Univerzum is véges elvileg..), ritkaföldfémek, meg egyéb ritka ásványok, amit ezen eszközökbe kellenek, viszont egyre fogynak.

Amúgy +1 mindenre.

Azért a havi 3-5k spórolás barokkos túlzás. Ha 100 kWh-al (kb. 4e HUF) számolok, akkor az naponta átlagosan 270 Wh standby fogyasztás, ha ezek napi 24 órában csak standby-ban mennek, akkor ez 11,5 W folyamatos fogyasztás (ha csak napi 12 órát mennek standby-ban akkor 23W).
A hatályos EU-s szabályok szerint az eszközök standby fogyasztása maximum 1W lehet, szóval ehhez a 10-20 W-os standby fogyasztáshoz azért már kell egy "eszközpark"...

Én évi 3-5k-t írtam, már ha nekem szántad a választ.

Tulajdonképpen lehet csűrni-csavarni a dolgot, de a lényegen mit sem változtat. Szerintem a lustaság nem kifogás a fölösleges pazarlást illetően, legyen az bármekkora mértékű.

udv
letix

-----------------------------------------
Linux alapparancsok, kezdőknek

Másodlagos villámhatás elkerülése érdekében amire nincs szükség, lekapcsolom. Ha nem kapcsolós a konektor, kihúzom. Ez fokozottan igaz a laptopokra.
Ha 1 napnál több időre megyek el, még az ethernetet is kihúzom.
Köszi, akit betalált már a másodlagos villámhatás, 2x is meggondolja, hogy mit akasszon rá a hálózatra.
Pár éve mértem...egy standard kapcsüzemű PC táp 5W, monitor 1-2W, router lazán 5W, modem megint min. ennyi (néztétek már az UPC modemet hogy fűt? Biztos nem fogyaszt...persze).
Szóval ha szétnéz az ember fia, ~20 W könnyen összeszalad.

EU: "The regulations mandate that from 6 January 2010 "off mode" and standby power shall not exceed 1W, "standby-plus" power (providing information or status display in addition to possible reactivation function) shall not exceed 2W (these figures are halved on 6 January 2013)."

Szóval a standby fogyasztás az EU-ban forgalomba hozott eszközök esetén 2010 január 6. után maximum 1W, 2013. január 6. után maximum 0,5W lehet.

A router és modem persze fogyaszt, az tény. De az nem is standby fogyasztás, hanem normál működés.
Az UPC-nél nekem a rögzítős dobozuk tetszett, az valami 10-20 W-ot megevett bármikor. Azt azóta se értem hogy a fenébe sikerült ezt megcsinálniuk...

Igen, erre az EU előírásra emlékszem. Biztos 2010 előtti a cucc vagy az a papír, ez meg a valóság :)
Majd körbemérem, úgy is lett azóta pár új eszköz.

"A router és modem persze fogyaszt, az tény. De az nem is standby fogyasztás, hanem normál működés."
Nappal dolgozom, éjjel alszom. Nálam elég a routernek, modemnek, többi cullangnak akkor mennie amikor az esti órákban szükség van rá. Ez 4-6 óra.

Majd egyszer én is megmérem, de nagyon nem izgat amíg nálam havi 80-100 kWh a fogyasztás úgy, hogy a fűtésen kívül minden elektromos (plazmatv, elektromos sütő, mikró, kerámialapos tűzhely, klíma, meg persze a szokásos dolgok).

Router témában persze igazad van, bár nálam átlagban inkább 7 óra körül van az aktív idő (hétvégével súlyozva), ez havi 2,6 kWh pazarlás, havi 105 Ft. Kiváncsi vagyok a "jó minőségű" tápja mennyi idő alatt halna meg, ha ki-be kapcsolgatnám (ha jól tudom amúgy is az a "kopóalkatrész" a soho cuccoknál).

A tápja lassabban halna meg, ha ki-bekapcsolgatnád. Alapvetően azért, mert a meghalás egyes számú oka a benne levő elkók elpusztulása, az pedig nagyjából konstans hőmérséklet esetén nagyjából az üzemórákkal arányosan következik be. Más kérdés, hogy pár százasért lehet kondit cserélni, és utána még sokáig használni.

A T-Home rögzítős STB 20 W-ot fogyaszt készenléti módban. Bekapcsolás után felpörög a merevlemez, és akkor 25 W-ot fogyaszt. Ebből arra következtetek, hogy csak a merevlemezt kapcsolja ki készenléti módban. Valószínűleg csak így tudták megoldani,hogy a bekapcsolás ne tartson percekig. Nyilván a készülék teremtői még nem hallottak a suspend és a hibernate fogalmakról.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nálam a szerver, a switch, az ap, és az ups az 24/7-ben megy, azon kívül mindent lekapcsolok fizikai gombbal. Plö mosógép nyugalmi fogyasztása 10w...

Pitiáner kispolgári mentalitás.
Mi lesz a következő? Felesbe' kevered a kávét a szárított zaccal?
Az emberek többsége a nagyságrendekkel nincsen tisztában. Kihúzza a konnektorból a mobiltöltőt, de a hősugárzó véletlenül úgy marad, amíg kutyát sétáltat.

Régen volt olyan tévénk, ami standby-ban 13 W-ot vett fel (kimértem). Talán a képcsövet fűtötte, vagy el sem tudom képzelni, hova ment ez a teljesítmény. De ma már ez nem jellemző; a legtöbb gyártó odafigyel erre.
Egyedül talán a set-top-box-ra érdemes figyelmet fordítani, de azt se kihúzogatni kell, csak kikapcsolni. Ellenkező esetben folyamatosan dekódolja a kiválasztott csatornát a DSP, ami számottevő többletfogyasztással járhat a standby-hoz képest.

Én viszont a műholdas STB-t anno szándékosan nem kapcsoltam ki soha. Összesen is minimális volt a fogyasztása, ellenben keserves, hosszú percekig tartott míg bekapcsolt.

A régi cuccokban - gondolom - a jó öreg vasmagos trafó ment standby-ban is és üresjáratban zabálta a súlyos wattokat. A mai modern kapcsoló üzemű tápokban külön erre méretezett táp-kör adja azt a 0,5-1W-nyi standby tápfeszt.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

"Pitiáner kispolgári mentalitás."

Miért? Nem ért hozzá, épp ezért kérdezte, hogy érdemes-e. Hozzá nem értőnek egyáltalán nem magától értetődő a válasz.
Külső trafós tápos vagy régi eszközöknél hamar összeszalad 40-50W teljesítmény, az meg már nem mindegy.
Az is lehet, hogy nem a megtakarítás, hanem mondjuk a környezetvédelmi oldala érdekli. Nem értem, hogy miért kell rögtön leszólni.

Most gyorsan körbejártattam a szemem az asztalom környékén.

Van itt mindjárt egy asztali gép + monitor + szünetmentes 15W standby teljesítménnyel.
Egy szintetizátor egy üresjáratban >4W-os trafóval.
Egy Hi-Fi szintén 4W-tal.
Egy laptop (ennek tényleg elenyésző az üresjárati áramfelvétele, gyakorlatilag nem mérhető).

Ezen kívül van még a házban két tv, egy dvd játékos, egy htpc, egy 5.1 hangrendszer, meg 3 laptop. ("Sajnos" nincs t-home-os STB, mert abból 3db már önmagában hozná a 40W standby pocsékolást).

Na most, mifelénk mindenki rendes ember :D, az oda-vissza utat számítva naponta 8,5 órát dolgozik, meg legalább 6 órát alszik. Ha csak a saját cuccaimat nézem, ha erre a 14,5 órára nem kapcsolnám ki őket, akkor éves szinten - már ha nem számoltam nagyon mellé - kb. 118 kWh-t pocsékolnék el teljesen feleslegesen. Igaz veszítek napi 2x3 másodpercet (évente 37 perc) amíg átbillentem a hosszabbítón a kapcsolót.
Ez jelenleg jobban fizet, mint az órabérem a melóban, de egyébként ez a része egyáltalán nem érdekel, hiszen mióta láttam megolvadni egy magára hagyott telefontöltő burkolatát, azóta amúgy is "paranoiásan" kikapcsolok minden éghető anyag közelében lévő elektromos dolgot, amit felügyelet nélkül hagyok.

A garázsban lakó NAS, modem és router viszont állandóan megy. Ezek fogyasztanak valamennyi áramot, de feladatuk van, és mivel sem szívatni nem akarom magam, sem sötétzöld nem vagyok, nem kapcsolom ki őket.

Ez így OK.
Nálam szünetmentesen van a router, microserver, pi, és a chromecast. Ez utóbbit ki szoktam húzni ha épp eszembe jut, mert ha nem használom is meleg (azaz fogyaszt). A többinek vagy menni kell 7/24, vagy fel kell élednie wake on lan-nal ha szükséges, szóval ebből ennyit lehet kihozni.

Van még egy PC és 2 monitor (jó is hogy írtad, el is felejtettem ezeket a másik hsz-ben), ezeket átteszem majd egy kapcsolós elosztóra és teszek elé egy fogyasztásmérőt, kiváncsi leszek az eredményre.

Illetve van még 2-3 mobiltöltő is bedugva itt-ott, de én ezektől nem igazán tartok. egy mérést ez is megér.

off

Beugrott egy emlek, ahogy a fentieket olvastam. Evekkel (8+) ezelott egy masik forumra tevedtem ahol epp autos navigacios egysegek problemait igyekeztek megoldani az emberek (nyilvan a low-end kategoriasaket is) becsorgott egy nagy arc es kifejtette (mert mikozben Pesten vezetett, latott ilyen autost akinek csak ilyenre telt), hogy minek vesz az olyan ember (olcsobb fajta) PNA-t (igy hivtak akkor ezeket), akinek amugy csak tiz eves Suzukira telik - nyilvan, aki regi autoval jar, az ne tajekozodjon, hanem maradjon inkabb otthon a fotelben.

Na, ez pont rolad jutott eszembe.

/off

/sza2

Az a különbség, hogy standby szinten ma már talán semmilyen eszközzel nem kell szopni. A low enddel se.
Egyszerűen úgy kell használni mindent, ahogy ki lett találva. Miért kell ez az örökös variálás? Miért akarnak egyesek mindig egy fokkal okosabbak lenni?

Ha már autó. Több ismerősnél is észrevettem egy újkeletű pitiáner szokást. Nevezetesen az izzós lámpatestbe beletesznek LED-es fényforrást. Ami a mellett, hogy szabálytalan, sem fényáramban, sem vetítési képben nem fogja hozni az előírást (nem mellesleg szarabbul is látsz vele). Az illegális xenon detto, csak itt talán valamivel jobb a fényáram.
Amit izzóra terveztek, az izzóval lesz jó. Nem kell variálni.

Nem akartam senkinek a lelkébe gázolni. Mindössze arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem érdemes lényegtelen dolgokra fecsérelni az időnket, energiánkat (annyi szebb és fontosabb dolog van az életben!). Vagy ha mégis erre adjuk a fejünket, legalább a nagyságrendekben ismerjük ki magunkat. Sokkal több smaragd marad meg, ha kevesebb melegvizet használsz, leveszed a fűtést, mielőtt szellőztetsz, nem felejted úgy a hősugárzót, időben kikapcsolod a villanytűzhelyt vagy leszigeteled a házadat. A standby kikapcsolgatása csak pótcselekvésnek jó, és még a kapcsolós elosztók árát se hozza be (a hamarabb kifingó tápokról nem is beszélve).

Sok ember az élet más területein is becsapja magát. Ami olcsóbbnak tűnik, az hosszú távon nem mindig az.

Én azt mondom, h véges erőforrásokról beszélünk (legalábbis jelenleg, és itthon).
A villanynak nagyon kis része áll elő megújuló energiából.
Vélhetően tényleg annyi a napi standby fogyasztása a TVnek, mintha fél órát megy, amikor nem nézed.
Ha eljut oda az ember, hogy nem azt nézi, mit csinál a másik, hanem mit tehet Ő, akkor nem itt tart a világ.

Ps: mondanám azt, hogy nem egy eget verő beruházás a WC-t szürke (v eső) vízzel lehúzni, csak külön "betáp" kéne neki, és egy ciszterna. Nem egy nagy beruházás, de nagyon kevesen csinálják.
Nézd meg, hány pláza használ hővisszanyerős szellőztetést? Generálisan én a plázákban azt sem bírom felfogni, hogy miért kell 23 fokra felfűteni az épületet. Mindenki kabátban megy be, és cipeli magával? 20-21 tök elég volna...

A céllal egyetértek. Nem hiszem viszont, hogy a kapcsolgatás a megoldás. Ha sok a standby veszteség, akkor az eszközökben van a hiba. Meg kell oldani --> kis standby fogyasztású eszközöket kell gyártani.
Tulajdonképpen végbe is ment egy ilyen irányú fejlődés az elmúlt évtizedekben.

Sok tápban már kisütő ellenállás sincs a szűrőkondin, hanem intelligens IC van, ami érzékeli ha kihúzod, és csak akkor süti ki. Talán már nem is lehet hagyományos ellenállásosat forgalomba hozni (bár ebben nem vagyok egészen biztos).

Ahogy a következő bekezdésben írod: hővisszanyerős szellőztetés. Itt is eszközszintű a megoldás.
Az embereket nem lehet (és nem is kell) megnevelni.

A fűtéssel kapcsolatos felvetésed is jogos. Télen melegebb van a boltokban, mint nyáron. A kabátban meg lever a víz.

A ciszterna azért egy picit bonyolultabb téma. Annak hely kell - ami nincs mindenkinek, vagy nem tudja ésszerűen megoldani - és külön csövezés. Ha van egy víztartályod, abban megposhadhat a víz, amit meg kell akadályozni, stb.
Egyébként teljesen jó ötlet. Itthon igyekszem magam is minél több dolgot környezettudatosan megoldani - szerencsére sokmindenre van lehetőségem, de nem mindenkitől várható ez el.

Igazából egyetértek mindkettőtökkel, a boltokban fűtés dologhoz viszont hozzátenném azt, hogy ott emberek dolgoznak, és ők nincsenek vastagon öltzöve. Ha - a vásárlókból kiindulva - kabátra optimalizálnák a hőmérsékletet, akkor a dolgozók fáznának, vagy kellene kabátban - vagy legalábbis vastagon öltözve - dolgozniuk, ami üzlettől és munkavégzés jellegétől függően körülményes lehet.

Fűtés: értem én hogy emberek, de télen azért egy pulóvert csak elvisel az ember magán. Amikor pedig pólóban izzadsz, akkor valami nagyon nincs rendben.

Adalék: volt pár éve az az orosz-ukrán gázos balhé, ami bennünket is érintett. Idézet: "A Westend bevásárlóközpontban 26 Celsius-fok helyett csak 20 fokra fűtenek szerda éjféltől"

Érted, nem az volt a gázfogyasztási spórolás, hogy mondjuk 20-ról levették 18 fokra (ami amúgy utcai ruhában simán vállalható), hanem 20-ra vették le, 26-ról!

Nézd, én úgy vagyok vele, hogy télen annyira fűtök, hogy póló+pulcsi szettben komfortos legyen (21-22C). Ha leülök TVzni, olvasni, akkor pedig egy vékony takarót magamra dobok. Van kisgyerek is, harisnya+melegítő nadrágban. Az alvó szobákban 19-20C van.

Ne mondd azt nekem, hogy normális télen egy olyan helyen, ahol mozogsz, rövidujjú ingben polóban dolgozni. Szerintem az volna az ésszerű, ha lenne 19-20C, és az eladó egy kardigánban, pulcsiban, etc lenne. Akkor nem izzadnék le, mint most, a 23 fokban, amikor cipelem a kabátot is...

Nyilvan tobb dologban egyetertunk (autos-LED-es pelda, nem feltetlen az olcso az olcso, stb.). Szerintem nem is ezzel van a gond, inkabb pl. ezzel (legalabbis nekem nem szimpatikus):

"Pitiáner kispolgári mentalitás. Mi lesz a következő? Felesbe' kevered a kávét a szárított zaccal?"

A kerdezo egyebkent pont azt tette, amit irsz, megprobalt infot gyuteni arrol, hogy mit erdemes, mit nem.

Masreszt ez itt szerintem pont egy olyan forum ahol pont nem az "Egyszerűen úgy kell használni mindent, ahogy ki lett találva. Miért kell ez az örökös variálás? Miért akarnak egyesek mindig egy fokkal okosabbak lenni?" a filozofia a legtobb ember eseteben.

En is meg tudom venni a router a boltban es hasznalni a gyari megoldast, megis minden (jelenleg ~10-es nagysagrend a hazban) routeren OpenWRT van, mert barkacsolos tipus vagyok.

Szerintem egyebkent pont az viszi elore a vilagot, hogy vannak olyan emberek akik maskepp probalnak egy mar megszokott / elfogadott dolgot csinalni.

Azt meg mindenkinek maganak kell eldonteni, hogy neki mi lenyeges, mi nem, tanacsot adni OK, de kioktatni szeirntem nem szep dolog.

/sza2

Rendben, tényleg nem volt szép a felütés.
Gyakran bosszant, hogy sokszor felesleges dolgokra fecséreljük az energiánkat a helyett, hogy valós problémákat oldanánk meg. Lehet lassan pszichológushoz kéne mennem.

Meg az is igaz, hogy mindenki arra veri ki, amire akarja. A főnököm pl. olyan paranoiás, hogy a házában ha kihúz/kikapcsol valamit, akkor a fesz is elmegy a konnektorból. Csak 5V sense marad ott. És persze wifi sincs. Nehogy agyrákot kapjon. Kizárólag hagyományos villanykörtét használ és cukros kólát iszik, mert ,,ezekkel már van sok év tapasztalat''. Központi porszívó van beépítve, hogy a motor mágneses tere se rontsa az egészségüket takarítás közben.

Egyébként magam is OpenWRT-s vagyok. Szerintem barkácsolás != fusizás. Az tök normális dolog, hogy legyalulod a gyári firmware-t ami kémkedik utánad vagy szimplán csak szar. Nekem azzal van bajom, amikor valamit próbálnak megerőszakolni és mindenképpen másképp használni, mint ahogy az ki lett találva. Az még a szerencsésebb eset, ha mindezt nem mások kárára.
Pont az ilyen variálások miatt kellett kötelezővé tenni az autók esetén is, hogy a kulcs elfordításakor automatikusan kapcsolódjon fel a tompított (illetve ma már a DRL). Mert a paraszt nem kapcsolta fel, hiába kötelező. Megspórol 100km-enként 2 gramm benzint, csak éppen amikor balesetet okoz, mert nem veszik észre, akkor egy kicsit több megy a levesbe.
Aztán van a kapcsolgatós paraszt, aki a település táblánál fel/lekapcsolgat. Az persze nem baj, hogy az izzó hamarabb kiég. Bár ez még mindig a jobbik eset, mert legalább betartja a szabályokat.
Aztán ott van a másik fajta, aki a ködlámpát égeti, hadd vakuljon meg a szembejövő. Mert azt hiszi, menő. Megsúgom: nem az. Ezelőtt 15 évvel talán még irigykedett a szomszéd, látván, hogy neked futotta gyári ködlámpás Swiftre. Azóta már kb. egy velorexen is alapfelszereltség.
Már várom, hogy végre kötelező legyen a szembejövőt felismerő, vetítési képet automatikusan változtató fényszóró.
Na de nagyon elkanyarodtunk az eredeti témától. Tényleg pszichiáter lesz ennek a vége.

Idézet: - "Meg az is igaz, hogy mindenki arra veri ki, amire akarja. A főnököm pl. olyan paranoiás, hogy a házában ha kihúz/kikapcsol valamit, akkor a fesz is elmegy a konnektorból. Csak 5V sense marad ott. És persze wifi sincs. Nehogy agyrákot kapjon. Kizárólag hagyományos villanykörtét használ és cukros kólát iszik, mert ,,ezekkel már van sok év tapasztalat''. Központi porszívó van beépítve, hogy a motor mágneses tere se rontsa az egészségüket takarítás közben." -

Áh, ne már... Akkor a fejére csavarjon egy komplett faraday-kalitkát. A kozmikus háttérsugárzás, a Napból érkező részecskesugárzás meg a Földből érkező sugárzás miatt, totál kiakadna. Az emberi szervezet alkamazkodott ezekhez, totál felesleges erre fogni, hogy rákot kap, meg bármit... Nem is értem, hogy miért akadnak ki... Minden SUGÁROZ. Nincs mese... Érted, de ezt amikor halál feleslegesen felnagyítják...

Egyébként egy tök értelmes, szisztematikus ember. Imádok vele dolgozni.
Csak ezekben a dolgokban nem értünk egyet.

Ja! A múltkor egy közös vacsoránál kifejtette, miért nem eszik libamájat: mert kiváló gyűjtőhelye a nehézfémeknek.
(Merem remélni, hogy azért az a szegény liba nem eszik túl sok higanyt meg ólmot!)

Nem értem, hogy miért vannak olyan emberek, akik állandóan mindenkinek meg akarják mondani, hogy mit hogyan csináljanak, vagy mit gondoljanak. Ha valaki attól érzi magát jobban, hogy megspórol évente 50kWh energiát, az neked tulajdonképpen miért is fáj?
Rengeteg olyan dolgot látok nap mint nap, ami szerintem hülyeség, mégsem megyek neki mindegyik elkövetőjének, hogy mekkora hülye, és különben is, váltson hobbit olyasmire, ami szerintem élvezetes.

Én sokáig használtam Master-Slave elosztót, amiben az egyik dedikált aljzatba a számítógép van bedugva a többibe a többi eszköz (monitor, nyomtató, router, stb).
Az elosztón van egy poti, amivel a dedikált aljzat alsó fogyasztási határát be tudod állítani. Tehát mondjuk elküldöd a gépet Stand By-ba és addig tekered a potit, amíg az összes többi aljzatról leveszi az áramot.
Teljesen jól működött, de sajna fél éve megadta magát, szétszedni nem lehet, roncsolás mentesen (tervezett elavulás pfff).

Amikor összehasonlítottam, hogy állandó üzemben és a fenti megoldással mennyi a fogyasztás, nálam max ezer forint volt a különbség, úgyhogy letettem erről a kísérletezésről.

"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"

Azoknak, akik irodaházban dolgoznak, és az én routerem akarják kikapcsoltatni velem, mert felesleges fogyasztó, na azok a főnöküket cseszegessék, hogy éjjel minden fogyasztó legyen lekapcsolva az irodaházban, ok? A világítás, mert az cuki, hogy az üres üvegépület világít éjjel, az összes fénymásolót, hálózati nyomtatót, routert, kutyafülét. Mert ezek fogyasztják feleslegesen a kilowattokat, nem az én routerem 5W/h-ja okozza a globális felmelegedést.

Mellesleg ha már elindult ez a topic, előszedtem a jó kis SilverCrest fogyasztásmérőm, és megnéztem pár bedugott, de kikapcsolt háztartási eszközt. Whirpull mosógép, felültöltős, tizenéves darab, AA kategóriás, 0.01W és 0.1W közt ingázott, kb mérési hibahatár. 2A-estelefontöltő, Lidu márkanéven futó nagyon kínai csoda, ugyanez. Acer laptoptöltő, bedugva hagyva laptop nélkül ugyanez. Gyakorlatilag a modernebb, értsd 10 év körüli eszközök üresjárati fogyasztása 0. És igen, tudom hogy a fogyasztásmérő nem precíziós műszer, de összehasonlítási alapnak jó.
---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Engem leginkább az eszközök zúgása zavar, amit lehet hangtalanítok, pl. PicoPSU-val a számítógépet.
Az is fontos, mik lógnak a 230V-on folyamatosan és mit nyersz a kikapcsolással, illetve "mennyibe kerül" a folyamatos figyelem, amit igényel pl. a ki-bekapcsolgatás. Ami sokat megy, annak érdemes leginkább csökkenteni a fogyasztását, vagy más megoldást találni.
Pár saját példa:

  • Openwrt-s router kisirodai szervernek, kódolt mentéssel a felhőbe
  • Openwrt-s router otthoni médiaszervernek, netrádiónak 3ezer Ft-os USB-s hangkártyával kiegészítve
  • 7/24-ben, vagy akár 5/10-ben menő számítógép esetén NUC, Rpi, vagy kispénzűeknek/kísérletezőknek BIOS beállítások és feszültségek hekkelése, több felhasználó esetén multi-seat
  • monitor fényerejének levétele, nálam ~60%-os fogyasztáscsökkenés "hangulatvilágítás" mellett ráadásul a szemem is kíméli
  • amit nem használsz több napig, húzd ki (pl. mosógép hétköznap). Ha macerás, tedd kapcsolós elosztóra, hogy minél kényelmesebb legyen a ki-bekapcsolás

Elektroszmog: van aki szerint csak placebo-effektus, de ha ez számít, a mobiltelefon ágy melletti sugárzása sokkal erősebb, mint a pár méterre lévő routeré. Ha kikapcsolod a mobilod, mentálisan sokkal nyugodtabban alszol, mivel nincs "készenlét-effektus".

,,Elektroszmog'': ebben a témában azt az elvet vallom, hogy a hullámhossz számít, nem az intenzitás. Pont mint a fotoelektromos jelenségnél fizikaórán.

Objektív bizonyíték egyelőre nincsen sem az ártalmasságáról, sem annak ellenkezőjéről. Tudományos módszerekkel nehéz ezt vizsgálni, mert hosszú idő kell ahhoz, hogy bármit ki lehessen mutatni, és nagyon sok más független tényező is közre játszik.

Mindenesetre több évtizede velünk él már a mobiltelefon és lassan a WiFi is. Egyelőre még mindig a szív- és érrendszeri megbetegedések képviselik a vezető halálokot.

Elektroszmog: én kizártnak tartom, hogy van olyan ember aki mondjuk egy kettős vak teszten meg tudná mondani, hogy az ágya mellett egy mobiltelefon van vagy egy gyerekjáték. Érdekes hogy aki szerinte érzi, meg nyugtalan, az sosem fogadna rá (tehát nem igaz). Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs egészségügyi kockázata, de érezni biztosan nem lehet.

A magas frekvenciás zúgás engem is zavar.

Szerintem félreértetted. Ő arról beszélt, hogy ha ki van kapcsolva a mobilod, nyugodtabban alszol, mert kizárt, hogy felhívjanak, zavarjanak, míg bekapcsolt telefon esetében azzal a tudattal alszol el, hogy ez bármikor bekövetkezhet, így alvás közben is készenlétben vagy, lényegében hívást vársz. Tehát épp a tudattól alszol rosszabbul. Tudod, hogy nem kapcsoltad ki, csöröghet.

Amúgy én is kikapcsolom a telefonom, ez természetes. Nem vagyok telefonos ügyfélszolgálat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE