[Solved] Desktop workstation de milyet?

Sziasztok,
Lassan erik egy workstation csere. Valamilyen brand gepet szeretnek venni ami hosszu tavon kiszolgal majd (mondjuk 3-4 ev).
Az epitsunk gepet ilyen olyan alkatreszekbol nem kifejezetten erdekel mert nincsen idom az ebbol adodo hibalehetosegekkel szivni.

A szokasos itthoni taskokon kivul ( bongeszes, levelezes ) adatbazis feladatokat kell neha kiszolgalnia ( Oracle hyperion )
illetve excel/ms access projekteket valamint egy virtualis gepet. Nem kell nagy hattertar mert van home szerverem amin az adatokat tarolom.

A keret kb £2000 amibe nem baj ha belefer egy 4k 27"-os monitor de ha nem az sem tragedia.

Koszonom mindenkinek o lett a befuto:

DELL Precision T7910 2x Intel Xeon E5-2620 2.0GHz, 64GB RAM, 512GB SSD, 8GB Nvidia Quadro K5200
(az nvidian ne rugozzunk ajandekba kaptam a gephez es csak annyi a lenyeg nekem hogy tudja a 4K-t)

Hozzászólások

Altalaban a HP Z-ket szoktak javasolni ebben a kategoriaban. A kerdes az, hogy hany processzormagra lenne szukseged -- ezt te tudod jol megitelni. Ha nem kell dual CPU, akkor egy 4xx-es sorozat is megfelelo, ami olcsobb, mint a 6-os es a 8-as (utobbiakba tobb GPU is fer, de erre sincs szukseged).
En kb. hasonlo keretbol egy bontatlan, garancialis, de customer return Lenovo P700-at vettem (2x2660v3, 64G) -- feltetelezem, hogy neked a sok CPU mag helyett inkabb gyorsabb hattertarat kellene nezned, pl. egy Z440-et valami akcioban meg tudsz csipni 1560-nal, 32G RAM-mal.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

En is valami hasonlo cipoben jarok mint te(otthoni szerver, workstation kell stb)
Ha csak neha kell az adatbazis kiszolgalas akkor miert nem egy jobb laptop?
Nekem jelenleg ez a konfig a nyero:
https://www.dropbox.com/s/rc789tc8noiesnf/config.pdf?dl=0

Monitor nem 4k, de ennyibol kifutja. A gep meg boven eleg mindenre amire te szannad.

Viszont én megfontolnám a nem brand-elt gépet is, ha csak az a bajod velük, hogy nincs időd összerakni. Úgy gondolom, lehet hibásan, hogy angliában vagy (mivel fontot adtál meg árnak). Mondjuk szerintem egy kis plusz pénzért mindenhol összerakják neked a configot, de van egy podcast a SzinFoltCafe, ahol az egyik részben beszéltek megbízható cégekről angliában.
Valamelyik "Feri"-s epizódban volt, ahol a srác elmondta, hogy céges szinten rendelnek onnan.
A két lehetséges epizód ahol megtalálod a hely nevét:
http://szinfoltcafe.hu/e074-feri-videojatekozik/
http://szinfoltcafe.hu/e072-feri-es-a-vizhutes/

Egy apró szempontot viszont még behoznék, ha 4k-s monitort akarsz.
Itt már nem teljesen mindegy a videokártya, szóval érdemesebb valami jót nézni, ott elvileg a kártyán lévő memória a fontosabb neked (mivel a játékot nem említetted). Valamint fontos még a csatolófelület, azaz annak a sebessége (bár ez eléggé triviális).

A leírásból úgy gondolom, hogy windows-t akarsz használni, de ha linux is bejátszik, akkor szerintem még érdemes nvidia kártyát választani.

Ezekkel a fo problema a support (hianya). Egy HP, Dell vagy Lenovo munkallomashoz lehet NBD garanciat rendelni (altalaban ezzel is jonnek), tehat ha valami problema van, akkor nem kell elkezdeni a postaval, alkudozassal foglalkozni, hanem jo esellyel ki is jonnek hozzad.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

ennyiből ThinkStationt vennék, megfelelne kezdésnek egy P500-as torony.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"szokasos itthoni taskokon kivul ( bongeszes, levelezes ) adatbazis feladatokat kell neha kiszolgalnia ( Oracle hyperion )
illetve excel/ms access projekteket valamint egy virtualis gepet"

Csak én nem értem, hogy a fenti feladatokra miért kell kifejezetten workstation class gép? Hogy brand kell, azt a garancia miatt megértem, de sima soho, smallbusiness, desktop szériákban is vannak bőven jó gépek, pl csak így hirtelen:

Dell XPS 8900 Desktop £819 - (6th Generation Intel® Core™ i7 processor, Windows 10 Pro, 24GB DDR4, 2TB 7.2k HDD + 32GB SSD cache)

Brand gepem van. Soha tobbe nem veszek brand desktopot, egyszerubb es olcsobb standard alkatreszekbol otthon osszerakni.
A tap cserem ugy nezett ki, hogy az USA-bol kellett megrendelnem, csak a postakoltseg 10.000 ft-ra rugott, a hasznalt tap is 10k volt.
Ehhez a desktophoz kizarolag 1 fajta Dell tapegyseg dukal, amit Europaban lehetetlen volt beszerezni.

Ha ujat veszel akkor is szamolj ilyenekkel, mert pl. a tap nem fog 2 even belul gajjra menni, 4 ev alatt viszont siman megeshet.

edit.: oke masodik olvasatra latom hogy ujonnan es nem kis budgetrol van szo - en akkor is a customra szavaznek, egyszeruen azert mert lehetoseged van magadnak kicserelni - kijavitani. A brand gepen az alaplap es a tap altalaban nem szabvanyos.

--
arch,debian,openelec,android

MacMini? Csondes, kicsi, keveset fogyaszt es ket monitort ra lehet kotni.
Mas nem nagyon kell, persze erdemes memoriaban a fullos konfigot venni, mert azt kesobb nem lehet boviteni (eleg agyament megoldas). Hatranya, hogy nem modularis.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez csendes (legalabbis ami nekem van, 2010-es modell, sajnos csak Core2Duo van benne).
Ha desktop lesz akkor azt ugysem fogod agyonbovitgetni (ezt sajnos nem is lehet) es kis helyen elfer (az nem szempont?).
Boviteshez erdemes olyat venni ami modularis, az viszont tobb helyet foglal, hangosabb, nem annyira energiatakarekos.
Mi az amit bovitenel a jelenleg kaphato legerosebb MacMini-n? Esetleg a grafikus kartyat, de nem jatszani akarsz azt irtad.
Core i7 3Ghz, 1TB SSD, 16GB RAM, integralt grafikus kartya. Wifi, BT, ethernet, thunderbolt es usb a legujabb szabvany (vagy majdnem).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A RAM-al egyetertek, viszont megeri-e csak amiatt egy joval nagyobb/hangosabb(?)/stb. gepet venni? Pl. Dell XPS 8700 Special Edition Performance Desktop

A monitort viszont meghajtja a macmini is, nem?

Apple szerint:
HDMI video output
Support for 1080p resolution at up to 60Hz
Support for 3840-by-2160 resolution at 30Hz
Support for 4096-by-2160 resolution at 24Hz

Nekem 8GB van benne, egy VM allandoan fut. Nem vagyok elajulva a teljesitmenytol, de asztali gepnek kielegito.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Anno megvettem egy All in one gepet (Sony vaio) tobbszor nem kovetnem el ezt a hibat kb barmi tonkremegy benne akkor kuka az egesz.
Mac pro is felmerult de abbol a penzbol tudok venni egy eleg komoly workstationt sot egy mac pro ki sem jon ennyibol es nem hinnem hogy tul sok pluszt nyujtana nekem egy p500 vagy egy p700 hoz kepest.

Ertem is a dolgot meg nem is. Mi mehet tonkre?
Lassuk mi az manapsag ami nincs az alaplapra integralva (all-in-one vagy normal gep eseten):
- tapegyseg, ez cserelheto, all-in-one gepnel dragabb viszont cserebe a hatekonysaga is nagyobb (mukodokepesen)
- lemezek (ez mindenhol cserelheto)
- memoria (ez neha nem cserelheto, vajon mekkora az eselye, hogy tonkremegy?, ha nem ECC-s akkor lehet eszre sem veszed)

Ezenkivul az alaplap halhat meg a gepben, csereje olyan mintha uj gepet vennel.
Modularis alaplap eseten tehetsz be kartyakat, de a jatek nem szempont, tehat ez sem igazan fontos.

A Mac Pro durvan tul van arazva (a MacMini is, csak kevesbe durvan).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Hat pl egy all in one gepben mindig valami "csoda" alaplap van ami hasznaltan 2 ev utan kb majdnem megegyezik egy uj gep araval de meg ha tulzok is akkor is erosen konvergal az ara a kurvara nem eri meg annyit rakolteni a gepre kategoriahoz.
Nekem valahogy szimpatikusabb egy hagyomanyos haz es a darabonkent cserelheto/bovitheto alkatreszek ( nyilban system specifikusan ).

2560x1440 felbontas azer meg dual displayen is elmegy a minivel ugyh egy monitoron a 4K is elmehet, nem feltetlenul lesz egy elmeny, bar a fenetudja
https://support.apple.com/en-gb/HT202856
eszeritna late 2014 ota tamogatja a 4K-t (szerintem tuti max egy kijelzo, es a valos 4k is inkabb csak az ujabbaknal)

Gondolom, hogy akkor a 4K képesség a CPU-tól függ, attól hogy melyik iris van benne. Ami nekem van Late 2014 mini annak az i5-ös CPU-ban ha minden igaz, iris 5100 grafika van. Specifikációja szerint az 3280x2000@60Hz ebből gondolom hogy a valós 4K leginkább sehogy, 4K UHD meg 30Hz-en csikarható ki belőle. A minikben lévő display port 1.2 át tud vinni valós 4K jelet is, sávszél szempontból nincsen akadálya minire valós 4K monitort kötni. Talán az i7-es változatú mini, az meg tud hajtani 60Hz-en valós 4K és 4K UHD monitort is, ha olyan benne a grafikus mag. A mini jópofa, halk, szép is, simán ki lehet tenni akár polcra és tökéletes otthoni mindenes PC-ként, xcode-al fejlesztgetni ios világgal is képben lenni pont jó egy i5/8GB változat én is arra használom. De desktopnak pláne workstationnek szerintem nem igazán jó választás.

Amit valósnak hívok 4K, az a DCI 4K ami egy filmipari szabvány, többek közt felbontásban 4096x2160 ill. 1.9:1 arány, vannak más előírásai is. Más monitor/projektor, sávszél kell mint a CEA féle UHD-nak, ami min. 3840x2160 és kötelezően 16:9 arányú. Az ezt teljesítő 3840x2160 paneleket 4K UHD-nak hívják. Leginkább azért 4K, mert a consumer gyártók szerint a 3840 az már a négyezres nagyságrend... az egész 4K így csak marketing bullshit ezen a szinten, nem értem hogy csípődött be, a lényeg hogy 2160p/i és milyen arány. Eddig is így volt, a sorok száma számított a consumer elektronikában 480i, 576p/i, 720p, 1080p/i most logikus lett volna 2160p/i. A 4K biztos jobban marketingelhető. Van még olyan streaming felbontás a Vimeon hogy 4096x3072 de az már 8K UHD eszközt igényelne.

Koszonom mindenkinek o lett a befuto:

DELL Precision T7910 2x Intel Xeon E5-2620 2.0GHz, 64GB RAM, 512GB SSD, 8GB Nvidia Quadro K5200
(az nvidian ne rugozzunk ajandekba kaptam a gephez es csak annyi a lenyeg nekem hogy tudja a 4K-t)