Az iPad és a számológép

Nincsenek túl nagy igényeim. A napokban gyorsan ki kellett volna számolnom valamit, de a telefonom a másik szobában volt, ezért a kezem ügyében levő iPad-ot kaptam fel. Mivel volt három iPhone-om és 6 évig voltam iOS felhasználó, magabiztosan nyúltam az egyébként általam zéró mértékben használt iPad Air 2 után. Slide to unlock, nézem, nincs sehol a korábbról ismert számológép ikon! Ok, nincs a Home-on. Slide erre, slide arra, sehol.

Mivel az iPad-on az iOS 9 mindenkori legfrissebb publikus bétája fut, azt gondoltam, hogy biztos azért nincs benne ez a rendkívül nagy bonyolultságot képviselő alkalmazás (még egyszer... a számológép), mert kimaradt ebből a build-ből, de nem. Utánaolvasva arra jutottam, hogy az iPad-on

nincs számológép alkalmazás

Feltehetően azért, mert az Apple szerint arra ott nincs szükség. Egy kicsit ezen megrökönyödtem. Előttem van egy eszköz, aminek van processzora, memóriája, de nem tudok vele alapértelmezetten, bekapcsolás után összeadni két számot. Hát, jó... Majd töltök le valami 3rd party app-ot, amiben lesz reklámcsík, vagy in-app purchase (lófaszt!)...

Eddig ez nekem nem tűnt fel. Mondjuk a tablet használati szokásaimat tekintve ez azért nem furcsa. De ez számomra nevetséges.

Hozzászólások

Elegedett iPhone es Macbook es iMac felhsznalokent mondom: egy fillert nem adnek egyik iPadert se. Meg mas tabletert se.

A Google kereső egyben számológép is, hogy a Wolvfram Alpha-t ne is említsem. A search bar default a launcheren, ilyen okok miatt én szándékosan tilottam le és a számológép alkalmazást a Nexusomon, fölösleges.

Ezek is teljesen feleslegesek. Lehet fejben is számolni. Ha úgy esetleg nem megy, akkor elő kell venni a papírt és a ceruzát. Ha sürgős a számítás, akkor esetleg a logarlécet, vagy az abakuszt is igénybe lehet venni.

80-as évek közepe, Szocsi, bolt: A pénztáros beütötte a gépbe a 2–3 tételnyi vásárlásomat, majd az abakusszal ellenőrizte a gép által dobott eredményt.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az iPad egy dologra baromi jo: bongeszni
Neha levelet megvalaszolni, es naptarat update-elni.

Olyasmi mint a '90-es evekben volt managerkalkulátor.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem megijedtek attol, hogy az osszes windowsos remote code exec. PoC a calc.exe-et inditja el, es Cupertino Geniusza inkabb kiszedette.
Egyebkent vicc ez az egesz tarsasag.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Látod, nekem a tabletemen komplett GNU Octave van. Használom is rendesen :-)

Szerintem a kihagyás oka marketingosztály közvélemény kutatása lehetett.
Vagyis rájöttek, hogy a felhasználóikat megterheli az sok ikon és szinte mindegyikre igaz, hogy rühelli a matematikát és a logikát. Ezen embereknek pedig frusztrációt okoz az, hogy erre a hiányosságukra emlékezteti a készülékük, még ha ezt csak egy diszkrét ikonnal is teszi.

:)

Szerintem, meg egy naponta "jópár" bejegyzéssel több a g. címsorába. És ez "valakiknek aranyat ér". Ha valaki "megtartja magának" az összeadásait, az "magasabb szinten" semmit ér.

Ezzel a kihagyott alkalmazással évi sokmillió dollárral kereshetnek többet egyesek. (Mint ahogyan az mp3 helyett a "spotyfi"-vel, a böngésző bookmarkjainak használata helyett a keresőbe írással is. Az se véletlen hogy nem cél többé az "emberbarát" megoldás e tekintetben sem.)

+1

Az ipad amugy teljesen useless.
Gyerek youtubeozik rajta meg nyomkodja a jatekokat, es beigazolodott hogy masra nem jo.

Ha minden jól megy tovább, idén végre az eladásai is elérhetik az érték/ár arányát.

Meg kellett volna kerdezd Sirit, hatha o vette at a szamologep szerepet :)
--
FeZo

Ez valami olyasmi lehet, mint a copy&paste volt. Amíg nem volt az iPhone-on, addig az az Apple szerint egy szükségtelen baromság volt. Amint lett, killer featúra, amit fanfárok közt jelentettek be. Lehet, hogy majd egyszer meg tudják oldani a scaling problémát és akkor majd lesz beépített számológép iPad-ra is.

--
trey @ gépház

igen, mialatt ezt megírtad letölthettél volna egy számológépet 1 perc alatt. a kínai csoda androidon nincs számológép? ehelyett fikázol. :)

esetleg : minek veszel ilyen eszközöket 200 ezer forintért ha nem használod?

Leírtam egy élethelyzetet, amin egy 120+ ezer forintos informatikai eszköz, amit félbolongoknak gyártanak, elvérzett. De nem azért, mert nem tudná, hanem azért mert az gyártója

a) szarik a képedbe (a többi iPad tulaj _reklamálása_ ellenére)
b) nem tud megoldani egy egy technikai problémát

De semmi baj ezzel, nem baj, ha nem érted a problémát.

"esetleg : minek veszel ilyen eszközöket 200 ezer forintért ha nem használod?"

Egy forintot sem adtam érte.

--
trey @ gépház

segítek: app store -> calculator

ha nagyapám, édesapám, édesanyám, barátnőm meg tudta oldani mindenféle segítség nélkül (egyiknek sincs informatikai végzettsége)

akkor nem értem továbbra se hogy mi a gond... és szerintem ez a reális élet helyzet, nem az hogy egy informatikus elkezd erről siránkozni

Köszi, de lehet, hogy már akkor app store-t használtam, amikor te még azt sem tudtad mi az. Nem probléma, hogy nem érted mi a beépített, mert a 3rd party vacak közt a különbség és az ember ha csak teheti, miért marad a gyárinál.

Mondjuk a famíliád laikus tagjaitól ennek megértését nem is várom el, de tőled?

--
trey @ gépház