Halk billentyűzet tapasztalatok/tippek

Üdv!

Kifejezetten halk billentyűzetet keresek, ami mellett a poronty tud aludni és még az éjszakai némaságban sem tűnik zajosnak, ha normál erővel/sebességgel gépelek. Gugliztam egy fél napot a témában, olvastam mikrokapcsolós billentyűzetekről is, de kb. 5-6000 Ft költségkeretet szánok a dologra (emellett még a patkányt is lecserélem, így ha találok egy megfelelő bill + egér kombót, arra kb. egy 10-est áldozok).

Ahogy nézem, a vásárlói vélemények alapján nem lehet belőni, hogy mennyire számít halknak egy adott márka, mert ami az egyiknek megfelel, az a másiknak már olyan, mintha "Optimus Prime egy légkalapáccsal ütné magát" - ettől függetlenül nem veszem zokon, ha konkrét típusokat is ajánlotok az alábbiak szerint:

  • magyar kiosztás
  • legyen numpad
  • a média gombokat egyáltalán nem hiányolom (AutoHotkey óta totál feleslegesek)
  • visszajelző LED sem fontos (CapsLock/ScrollLock/NumLock)
  • a megszokás miatt jó lenne, ha a nyilak és a Home/End/Insert... a klasszikus helyükön lennének, de ha csak ez marad el, a többi feltétel teljesül, akkor ez se számít

A kérdés inkább az, hogy decibel tekintetében mi tapasztalható huzamosabb idő után? Ami eleinte halk, az egy év után is az marad, vagy egyszerűen nem létezik strapabíró némaság?

Egy helyen ajánlották még az örökzöld szigszallagos/WD-40-es/DIY megoldást is, miszerint valamivel párnázzuk ki a gombokat + a nagyobb gombok alól szedjük ki a fém lapkákat. Szeretek buherálni, de szerintem ez nem valódi megoldás.

Egyelőre amit találtam, az a Fujitsu LX390. Ha vannak tapasztalatok, kérlek írjátok meg.

Hozzászólások

Nem tudom van-e ebből több minőség, de amit én próbáltam, retek rossz volt rajta gépelni :)
1-1 URL-t még beír/beszenved rajta az ember, de hogy huzamosabb ideig használjam, áhh:)

A Genius-nak van slimstar, Logitech-nek ultra flat család. Azok közül ki lehet fogni igazán csendeset. Neten random fórumokban találni konkrét tapasztalatot az egyes altípusokról.

WD40 csak nagyon rövid ideig használ, a szilikonzsír megfelelőbb.

Wired alu mac billentyűzetet használok PC-hez több éve.
Pros:
- Halk (kb mintha laptopon gépelnél)
- Jó rajta gépelni
- Mivel szigetes billentyűzet, nem tárol annyi koszt
Cons:
- A gombok a fehér színük miatt rettenetesen vonzzák a koszt, viszont mióta családom van (feleség, gyerekek), azóta baba popsi törlőkendővel takarítom és nem igazán találtam még hatékonyabb tisztítószert. Egyetlen törléssel teljesen újszerűnek tűnik
- Nem tudod szétszedni takarítás céljából, bár erre eddig nem is volt szükség
- A billentyűzet kiosztást át kell állítani (bár én eredeti kiosztással használom): alt-windows gomb cseréje, insert billentyű cseréje, linux alatt 0-í kiosztás probléma, funkcióbillentyűk normal vs multimedia
- Elég drága (bár ezen lehetne vitatkozni, én anno 14 ezer pénzért vettem, kb ennyibe kerül egy normális MS vagy Logitech billentyűzet is)

Próbáltam előtte olcsóbb klónokat (Trust és társai), mind egy kalap széklet ehhez képest.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

A mechanikus csodakat hanyagold, azok a leghangosabbak!
A gumiharangosok kozt talalsz hangtalant. Bemesz az elso nagyobb boltba, ahova ki vannak teve nyomkodasra (media markt pl.), megnyomkodod, ha a hangja, nyomoereje, elrendezese megfelel, megveszed. Kb. ennyi.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Nálunk alszik a gyerek akkor is ha gépelek, erre valahogyan nem ébred fel :)

Engem anno ide vezetett a kereső, ezért most leírom, hogy mit találtam.

Egy Cherry Stream 3.0-t vettem végül, mert azt írták róla, hogy nem csörögnek a gombjai, mint a legtöbb gumidómos billentyűzeten.
Tényleg nem csörögnek.
Az volt a cél, hogy a notebook billentyűzethez hasonló hangot adjon - kb. teljesíti azt.

A neve alapjan Cherry MX vagy klon lehet benne. Ha jol tippelek, akkor tudsz ra gumigyurut tenni, ami tompitja a gomb mozgasat. Ebayen $1 korul kapsz 100db-ot. Arra kell figyelni, hogy a gomb megfelelo resze erjen ossze, ha maskepp alakitottak ki a keycapet, nem mukodik.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Régi a topic, de nekem most vált aktuálissá.

Két elengedhetetlen szempont van, amiért sok minden mást beáldozok: drótos legyen, és halk, de az nagyon.

- Bluetooth, egyéb wireless okosság felesleges
- Extra gombok, pl. hangerő, más haszontalanságok nem kellenek
- Lehet gamer, de ne legyen csillámpóni villogós háttérvilágítása (egyszínű lehet)

Mit tudtok jelenleg ajánlani?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Én is szemezek vele, mert sok jót hallottam róla, csak ugye nem drótos. De ha tényleg jó, lehet hogy feladom a kábel igényemet. Te mióta használod? Mert írtak olyat is, hogy idővel hangos lesz.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Egy hangelnyelő gumis lap és virtuális lézeres billentyűzet :) Még nem próbáltam.

Komolyabb, mechanikus billentyűzetnek  gombok alá tudsz tenni többféle gumigyűrűt (ahol csak a gumigyűrű annyiba kerülhet mint egy sima billentyűzet), az is csökkenti a leütések hangját, de a mechanikus billentyűzet a működéséből adódóan nem a némaságra hegyezték ki, bár az mx red kapcsolós egész halk. 

Ez a lézeres izgi, de kell neki egy sima merev felület, én meg alapvetően ölben használom a billentyűzetet, szóval ez így nehezen kivitelezhető.

Barkácsolni meg nem szeretnék.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Hogy ölben használod, ez nem szerepelt a kérdésedben :)

Jó lenne egy pontosan kimért db érték, a mostani billentyűzetedet bemérve, hogy mihez képest legyen halkabb. Lehet nekem valami halk, de te lehet erősebben ütöd a gombokat, ki tudja.

Ha ölben használod, akkor az ilyen extra lapos billentyűzetek halkabbak szoktak lenni.

Megírhatnád a pontos típusát, hogy most mi az, ami nem elég halk.

Wow, nekem is egy 10+ éve tönkremenni nem akaró Chicony-m van (Tescoban vettem hirtelen felindulásból), és pont tegnap a billentyűk zuhanyoztatása közben gondolkodtam rajt, hogy lehet majd le kéne cserélnem halkabbra. :)

Logitech mk295-t nézegettem, de review-k alapján pár hónap után hangosodik.