Elhunyt a Debian alapító Ian Murdock

Címkék

Ian Murdock, a Debian alapítója, a néhai Progeny társalapítója és műszaki igazgatója, egykori Sun alkalmazott, a Project Indiana egykori vezetője, a Salesforce és a Docker egykori alkalmazottja elhunyt. Halála előtt öngyilkosságról, rendőri brutalitásról szóló bejegyzések bukkantak fel Twitter oldalán. Egyesek feltört account-ra, mások krízishelyzetre tippeltek.

Twitter accountját azóta törölték. Úgy tűnik, hogy azoknak volt igazuk, akik aggódtak érte. Nem sokkal ezelőtt a Docker blogon felbukkant egy bejegyzés, amiben az olvasható, hogy Ian Murdock hétfő éjjel elhunyt. A Debian projekt is gyászolja.

Nyugodjon békében!

Hozzászólások

Először azt hittem kacsa.. :-(

BunsenLabs

azok a tweetek elég kemények. a RIP blogban a tompos által linkelt pastebin beszédesebb.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Későbbi Tweet-ben utalt arra, hogy megtörték az account-ját.
"@imurdock - and this, my friends, is why folks genning up Docker containers really need to pay attention to #security."

Akik ismerték, azok szerint sosem volt ennyire indulatos - megerősíti hogy valaki(k) visszaéltek a hozzáférésével.

R.I.P

Azt nem Ő írta:

Serdar Argic ‏@disambiguated 13h13 hours ago
@imurdock - and this, my friends, is why folks genning up Docker containers really need to pay attention to #security.

A blogjából nekem úgy tűnik zavart volt amit megmagyaráz, hogy a rendőrök szerint pedig részeg:

According to the San Francisco police, officers were called to Steiner and Union St in the city at 11.30pm on Saturday, December 26, following reports of a man trying to break into a home – that man was identified as Ian Murdock. He reportedly fought with the cops, and was given a ticket for two counts of assault and one for obstruction of an officer. The techie had been drinking, according to the police logs. A medic arrived to treat an abrasion to Murdock's forehead, and he was released so he could be taken to hospital.

A few hours later, on Sunday, December 27 at 2.40am, police were called again to reports of Murdock banging on the door of a neighbor at the very same block. A medic arrived to treat him for any injuries. Officers then took Murdock to the county jail where he was held in a cell.

Murdock was bailed later that day, on Sunday, after a bond, said to be $25,000, was paid. He died the next day.

forrás

Ó basszus!
:(
A héten a második legendás ember. :.(

Nem olvasgattam az elmúlt 10 napban. Ki hunyt még el ezen a héten?

Amúgy én is debian- t használok 99 óta, így nagyot ütött. Már az akkori disztró nevére sem emlékszem, talán bo / hamm / potato, csak a szállított 2.0.36- os kernelverzió maradt meg, de lehet az is később jött. Akkor a hálókártyához, meg a 14.4- es (vagy talán már 56- os) modemhez újra kellett forgatni több óra alatt. Azok még teljesen más idők voltak... .

Szerintem, ahogy Ian Murdock neve, az ő neve sem mond semmit az emberek jó részének. Pl. nekem sem mondott. Miután megnéztem, hogy ki volt, ezen nem is csodálkoztam. Olyan zenét játszott, ami tőlem a legtávolabb áll.

Ian Murdock is olyan ember volt, akinek a neve egy szűk közösségben hangzik ismerősként.

Nincs ezzel semmi baj, nem várható el mindenkitől, hogy mindenkit ismerjen.

--
trey @ gépház

Ez nagyon durva. Ha a tweetek valoban tole szarmaznak, akkor lesznek ennek meg kovetkezmenyei.
Nyugodj bekeben Ian!

R.I.P.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Ez nagyon szomorú :( Mi történhetett?

Az állítólagos tweetekből (pastebinről olvasva) rendőri intézkedést kezdeményeztek ellene. Az állítólagos screenshot Ian-ról, mint szabálysértőről dokumentálnak.

Az, hogy mi igaz ebből és mi nem, és ezután tényleg öngyilkos lett-e vagy sem én nem veszek semmit sem igaznak vagy hamisnak. Mivel két hozzáköthető hivatalos weboldal is beszámolt a hírről, így sajnos a halálhír nagy valséggel igaz, az okáról egyelőre még nincs hivatalos infó.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Lemmy! Nyomj egy koncertet amíg Ian meghekkeli a mennyország adatközpontját. Utána toljatok le 2 üveg Whiskyt és bulizzatok amíg jól esik!

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Mindannyiunk barátja voltál, pedig legtöbbünket nem is ismerted... Remélem, ráleltél a békére, amit életedben nem sikerült megtalálnod...

R.I.P. Mintet használok egy ideje ennek a disztronak a nagyapja volt.
Az Ubuntu se lenne a munkája nélkül.

Jogos, én a Debian-ra gondoltam. Egyébként én idegeneket nem szoktam gyászolni, mert érzelmileg semmi közöm hozzájuk. A munkásságát elismerem, a halálát sajnálom, ennyi.
Mivel nem természetes halált halt, valamivel bizonyosan kihívta a sorsot maga ellen.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Kár érte. Élhetett volna még jó sokáig. Valami egészen sötét dolog lehetett a háttérben, és az is lehet, hogy Ian is nyakig benne volt. Sosem fogjuk az igazságot megtudni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

jajj ne :( erre a hirre keltem :(

R.I.P.

--
Debian GNU/Linux

Pont most, amikor jön a desktop linux éve?!?! :)

Ajjaj.

RIP :(

Már a 2. jó ember ezen a héten:(
Én az ő szerepét a Linux világban majdnem olyan lényegesnek tartom mint Linus-ét vagy Stallman-ét , nélküle az ubuntuk se lennének , fele ennyien se használnának ma linuxot (az rpm disztrók nem lettek túl népszerűek , se az Arch , Gentoo stb).
Maradandót alkotott , de nagyon fiatalon veszítettük el.
Nyugodjon békében!

Miből gondolod, hogy jó ember volt? Talán személyesen ismerted? Lemmy-t is istenítik sokan, miután meghalt, akik azt sem tudják ki volt. Most mindenki abban a hitben él, hogy 2 nap alatt elvitte a rák, holott évtizedek óta piált, bagózott, kokózott, az a csoda, eddig húzta... kiköpött példakép nem? "Tudott élni"...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Millió hatalmasat alkotó zseni élt a Földön már a történelem során, akik mindemellett irtó nagy taplók voltak emberileg.
Egy dolog elismerni valakinek a munkásságát, egy másik meg "isteníteni", hogy mekkora ember volt. A kettő között nincs szoros összefüggés.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Részben igazad van, viszont Ian a korábbi leírások alapján sem volt tapló. Lemmy igen, ezt soha senki nem firtatta, viszont egy 'rocksztár'-tól nem is várhatnánk mást, minthogy keményen megmondja a véleményét bármikor, főleg ha az logikus is. Pl. dec. 24.-én született, szerinted milyen véleménye volt a jézusmeséről?
Az biztos, hogy mind a ketten ott voltak egy olyan időpontban, amikor a világnak egy bizonyos szeletét meg tudták változtatni, ez pedig bőven nagyobb súly magánéletüknél a pozitív mérlegre.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ian az ismerősei szerint nem volt erőszakos , valószínű , hogy valami személyes válságba került amitől alkoholba menekült..aztán jöttek a gondok. Mármint szerintem , és a hírekből leszűrve.

Rocksztároknál meg majdnemhogy természetes a pia drogok stb. Nézzétek csak meg Ozzyt , keményen piál , drogozik 65 évesen.

Ozzyról hallottam egy sztorit, -nem tudom, hogy igaz-e: megkérték őt géntérkép készítéssel foglalkozó kutatók, hogy végezhessenek rajta genetikai vizsgálatot. Az apropó az volt, hogy kiderítsék, hogyan élhette túl Ozzy a 80-as éveket (annak ellenére, amennyi anyagot eltolt). Végül azt hozták ki, hogy Ozzy 1/6 részben neandervölgyi. :)

Ian meg - bár tudom sokan nem szeretik ezt a szót - egy zseni volt. Hát úgy is végezte szegény. Sokan sokat köszönhetünk neki. Béke lelkének!

Hát én erről annyit hallottam , hogy az orvosok kutatják , hogy hogy lehet még mindig életben ...:)
Szerintem a denevéres' ügy volt a legdurvább , amikor leharapta a fejét egynek , mert azt hitte , hogy mű. Többször dobtak be neki műpókot műdenevért , rá is szálltak a fanatikus PETA tagok rendesen:)

Én meg azt olvastam valahol, hogy egy átlag mai ember halála után alig bomlik le, mert élete során annyi tartósítószert eszik meg a sok műkajával, hogy azok tartósítják... hihi... nem tudom mennyire igaz, de jól hangzik annyi szent :)

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ok, nem erre értettem. Sokaknak az is taplóság, ha valaki azt mondja isten nem létezik. Ő is így volt vele (meg én is így vagyok).
Volt hogy beszólt tapló riportereknek, médiamunkások meg szeretik kiforgatni a szavakat, ilyenkor az interúalany lesz taplónak beállítva.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Relatív, az ember nem feltétlenül csak attól lesz jó vagy rossz, hogy miként élte az életét, hanem hogy mit tett le az asztalra. Egyesek számára ez lehet rossz, mások számára pedig jó - ez nézőpont kérdése (ha pedig annak ami a nevéhez fűződik nem egyértelműen negatív a megítélése, akkor jár neki az emlékezés morzsája). Szerencsés vagy ha te úgy tudod élni az életed, hogy csak a töredékét leteszed az asztalra annak amit ők tettek le, és lesz bárki is, aki egy kicsit is szeretettel emlékezik majd rád emiatt! Mivel láthatóan fogalmad nincs arról hogy mások hogyan éreznek és mi az értékrendjük, ezért emiatt lenézni őket is tudatlanságra utal! Ha pedig ezzel tisztában vagy és ennek ellenére mégis így gondolkodsz, az pedig egyszerűen tapintatlanság.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Félreértés, nem nézek le senkit azzal, hogy nem istenítem.

Hans Reiser pl. gyilkolt, és létrehozta a ReiserFS-t. Most ezért tiszteljük? Valljuk be őszíntén, a ReiserFS ment a süllyesztőbe, van helyette más, a gyilkosság alól viszont nincs feloldozás.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Na, a vallásokról inkább ne beszéljünk, amúgy is /off. Sajnálom Murdock-ot, de annak is oka volt, hogy így végezte. Ha normális életet él, nem lett volna se öngyilkos, vagy éppen nem lőtték volna le a rendőrök.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Röviden nem megfogalmazható, de tudod te is jól, mire gondolok -ha nem a kötözködésre koncentrálsz.
Pl. olyan, ami se öngyilkossággal, és vagy rendőri intézkedés során elkövetett halállal végződik.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Szeretik az ongyilkossagot mindenfele bunnek beallitani, de a valosagban nagyon beteg emberek nyirjak ki magukat, ami nagyon sajnalatos dolog.

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Tehát ha beteg volt, akkor is elítélendő az élete? Ahogy az is furcsa, hogy biztos vagy abban az a rendőr aki ..talán.. lelőtte, mindenképp jogosan járhatott el. Számtalan esetben nem így van. De aúgy ha utálod ezeket az embereket, kérlek ne ide írd le. Van sok érdemtelen híresség akiket tényleg abszurd dolog ajnározni, de ők ketten nem ilyenek.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Jórészt igazad van. Voltam már életemben depressziós és éppen ezért tudom, hogy az milyen. Valószínűleg öngyilkos lett, amit természetesen nem fognak lehozni a család miatt. Végigolvasva a kommentjeit láthatóan megzizzent.

Sajnos sok ember nem tud a sikerével mit kezdeni. Amit a világ sikersztoriként lát (1.4 milliót keresett tavaly), Debian,... az számára egyáltalán nem volt sikersztori.

Értelmezhetetlen, hogy aggódik, hogy vége a karrierjének a rendőri akció miatt, miközben pár millió dolcsi a zsebében van tavalyról. Ennyi pénzből wellness hotelben kihúzná élete végéig. Egy átlagos hétköznapi ember számára mindez érthetetlen, csak az érti, aki volt rendesen depressziós. Ettől a betegségtől komolyan meg lehet hibbanni, alkohol nélkül is.

Az emberi kapcsolatok tudnak egy életet normálissá tenni és itt láthatóan gond volt az ipsével. Debian (Deb és Ian) a felesége nevét őrzi, akitől 7 éve elvált, eközben betör a szomszédhoz őrjöngeni, idézgeti hogy "fehér ember vagyok, nem pedig nigger",... Ez van, pénzzel nem lehet mindent megoldani.

Maximálisan egyetértek. Sajnálatos tény, hogy míg az emberiség gyártja magának a hőseit, példaképeit, jellemzően azok halála után, életükben le sem szarja őket, nem támogatja, nem segíti.

Nem egyedi történet, millió példát lehetne hozni, hogy közkedvelt tehetségek, zsenik hogyan sorvadnak el a társadalmi kirekesztettségük, meg nem értésük miatt...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A társadalom (joggal) azt gondolja, hogy mivel sikeres -> sok pénze van -> boldog = nincs szüksége segítségre, így azt okolni szerintem nem lehet.
Sajnos a sikeresség és a sok pénz legalább annyi hátránnyal jár, mint előnnyel. Önmagában kell lerendeznie az embernek, hogy innen már csak lefelé van az út és valószínű soha az életben nem fog még egy Debian szintű dolgot létrehozni.

--------
Vultr VPS: SSD + 768MB RAM, 5USD/hó (benchmark), 20USD kupon: SSDVPS

Igen, egyfajta biztonságérzetet ad, ami nagyon fontos, illetve sajnos hatalmat is, ami ártalmas mindenkire nézve. A pénz eszköz és nem cél. Akik célnak tekintik, azok sosem érik el ezt a célt, mivel pénzből sosem elég, mindig több kell.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A helyzet sajnos az, hogy pénz mellé a hiénák is jönnek.

Minden sztárnak megvan a maga jó kis magánorvosa, kuruzslója. Ezek beszélik rá az egészséges nőt öncsonkításra, nyomatják a keményebbnél keményebb kemikáliumokat, természetgyógyászatot.

Szerintem ha beteg vagy, akkor van egy bizonyos anyagi szint, ami fölött már csökken az esélyed a túlélésre, mert nem gyógyítani akarnak, hanem fejni.

Hans Reiser pl. gyilkolt, és létrehozta a ReiserFS-t. Most ezért tiszteljük?

Olyan nincs, hogy egyik dolga miatt tiszteljük, a másikért meg nem? (Csak kérdezem, sose voltam ReiserFS felhasználó)

Valljuk be őszíntén, a ReiserFS ment a süllyesztőbe, van helyette más, a gyilkosság alól viszont nincs feloldozás.

Lehet, hogy hasonlóan buta gondolkodású emberek miatt ment a sülyesztőbe, de azért is mehetett, mert a karbantartása kérdésessé vált, így senki sem mert rá érdemben alapozni. De lehet egy harmadik, független ok miatt is. Az ember legnagyobb hibája, hogy ott keres (és talál) összefüggéseket, ahol nincs is és emiatt összemos dolgokat. Ennek köszönhető a chemtrails, a gyíkemberek és sok más ostobaság is.

Mindenesetre érdekes kontraszt ez a kinyilatkozásod az aláírásoddal...

elárulod miért támadsz?

Ez egy fórum. Emberek beszélgetnek rajta. Te reagáltad arra, hogy "Ha valaki szánt szándékkal embert öl, azt én nem tudom tisztelni semmiért." azt, hogy "Azért nyírta ki a feleségét, mert az megcsalta, nem?", de közölted, hogy nem arra gondoltál, hogy ez ok, vagy hogy ez rendben lenne. Én meg kíváncsi vagyok, hogy akkor mire gondoltál, ezért megkérdeztem.

De persze lehet úgy reagálni, mintha te lennél itt a sértett, és nem reagálni érdemben, az is sok mindent elmond :)

Tudod, erről eszembe jut egy történet, amelyik velem esett meg jónéhány évvel ezelőtt. Egy középkorú hölgy ismerősömmel beszélgettem az egyik dunántúli kisváros független polgármesterével kapcsolatban és azt mertem mondani, hogy szerintem a polgármester alapvetően jól végezte a dolgát az előző években, mert számos új és jó munkahelyet teremtett a környék lakói számára, elintézte a város egész területére a gáz hálózat és a szennyvízcsatorna kiépítését, valamint felújított számos műemléket és parkot. Szóval próbált mindent megtenni a kisvárosért amit csak lehetett, úgyhogy jó polgármester volt. Erre a hölgy ismerősöm rámförmedt: "MÉGHOGY JÓ POLGÁRMESTER, HISZEN MEGCSALTA A FELESÉGÉT!"

Meg pl. Márai Sándor is lelkes híve volt a Tanácsköztársaságnak :-)

(szerk: nem azt mondom, hogy nem tartom problémásnak az öngyilkosságot, de el tudom fogadni, hogy kerülhet olyan (valószínűleg nem egészséges) lelkiállapotba valaki, hogy megteszi. Nem gondolnám, hogy mindenki "tudva és akarva" (értsd: jól megfontolt döntéssel, átlagosan egészséges elmével) tenné ezt.)

Kereken 20 éve nem ő vezeti a Debian projektet, elég sokára kezdett el emiatt piálni, nem gondolod? Nem fordulhat elő, hogy teljesen más, független dolog miatt ivott? Mindig mindennek össze kell függnie?

Az hogy "ReiserFS ment a süllyesztőbe" az azért volt, mert Reiser gyilkolt? Mivel gyilkos, ezért a ReiserFS kódminősége rosszabb?

Ez nem magyarázza meg, hogy piáljon.

Én a helyében felvettem volna a pénzt a bankszámlámról és élvezem az asszonnyal + gyermekekkel az életet.
Begyűjtöd az elismeréseket, nem csinálsz semmit és boldogan élsz, amíg meg nem halsz.

Kompletten ezt nem értem a mai világban. Ahelyett, hogy egy Wellness hotelben szórakozna a családdal, öngyilkos lesz, piál, meg minden.

... ez témyleg elég homályos hír. Hogy került a rendőrség kezelésébe a fószer? Miért verték meg? (semmiért még az inkvizíció sem bántott senkit, kellett legalább egy hamis vád) Ki és miért törte fel a fiókját? Ennek a hírnek egyelőre szilveszteri kacsa-szaga van :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nyugodjék békében! :(
Reménykedem, hogy kiderülnek a körülmények és megtudhatjuk a valódi okát annak, hogy miért szánta magát ilyen mélyen tragikus lépésre, ahogyan abban is reménykedem, hogy megtalálja a végső lelki békét és boldogságot.

Nekem az jon le a cikkbol, hogy a rendorseg a ludas, mert azok tobbszor is megakadalyoztak, hogy kart tegyen masban/magaban Murdock, aki erre ongyilkos lett. Mar a cikk cime is ugy van beallitva, hogy az ongyilkossag a rendorseggel valo intezkedes utan fogalmazodott meg benne.
Persze mas dolgok allnak a cselekmenyek mogott, de mar tele van a tokom azzal, hogy a rendorseget kell mindig felhozni mint ludast, ha valakit lelonek, ongyilkossagot kovetnek el, vagy ha epp mas a bore szine a "sertettnek".

Ott azért eléggé erősen militarizált lett a rendőrség az elmúlt pár évben, túlkapások sem csökkentek, no meg eleve egy rendőrállamról beszélünk. Nekik sokszor az is gyanús ha a zsebedbe nyúlsz az irataidért. Ha előtte nem szóltál, hogy ezt teszed lelőhet, mert azt hiheti hogy a fegyveredhez nyúlsz.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azert nem ilyen egyszeru a dolog, hogy csak ugy lelohet. Felszolit, hogy ne nyulj a zsebedhez es ha nem engedelmeskedsz, akkor annak lehet kovetkezmenye. Nem feltetlen halal.
Egy olyan allamrol beszelunk, ahol egy rendronek minden oka megvan arra hogy azt higyje, hogy ha a felszolitas ellenere is a zsebedhez nyulsz, akkor fegyver lehet nalad.
Az interneten terjedo videokon mindig olyan helyzetekben lottek le a gyanusitottat, amikor azok a tobbszori figyelmeztetes ellenere sem tettek le a kest/fegyvert/fegyvernek latszo targyat.

A dolgok jelenlegi allasa szerint nehez lenne azt a kovetkeztetest levonni, hogy nem felelos.

"When he was put in the back of a patrol car as police investigated, he became violent, banging his head on the metal cage separating the back from the front seat, causing an abrasion on his forehead, Gatpandan said."

Nalunk erre azt mondanak, hogy "legurult a lepcson". Ez azert sokkal hihetobben hangzik, nem? A rendorseg szerencseje, hogy az o valtozatuk a hivatalos, mert Murdock mar nem tud vedekezni. Az meg a mi szerencsenk, hogy leirta szerinte mi tortent mielott meghalt.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Na most én nem bagatelizálni akarom a dolgot, meg mégis meghalt valaki, ami nem jó dolog, de ha valaki öngyilkos lesz azért, mert a rendőrség beviszi, akkor ott valami súlyos probléma volt fejben. Mintha valami álomvilágból ébredt volna és rádöbbent, hogy az élet szar, ezért megölte magát.