HOVD 2015 - Kedvenc desktop környezet

Címkék

aqua
4% (36 szavazat)
blackbox, blackbox klónok, fluxbox
3% (31 szavazat)
cinnamon
11% (97 szavazat)
gnome 2, mate
14% (132 szavazat)
gnome shell
8% (75 szavazat)
ion, dwm, xmonad, awesome, ratpoison (egér nélküli használatra optimalizált wm-ek)
5% (43 szavazat)
kde
20% (185 szavazat)
lxde, razor-qt
2% (23 szavazat)
unity
17% (154 szavazat)
xfce
16% (145 szavazat)
Összes szavazat: 921

Hozzászólások

I3 WM ? =(

EliteBook 8540p
Fedora 21
Startup finished in 2.637s (kernel) + 875ms (initrd) + 1.777s (userspace) = 5.290s

kb egy hettel ezelott gondolkodas nelkul nyomtam volna a kde-re. aztan megneztem ezt a kde5/plasma5/minek is hivjak ezt hivatalosan? csodat. egy gnome3-hoz kepest persze meg mindig jobb, de uj feature-el nem nagyon talalkoztam, cserebe a regiek egy resze eltunt, es instabil mint a szar. egyelore most az awesome tunik a legeselyesebbnek, meg kell irnom par tonna lua kodot, de szerintem hasznalhato lesz.

I hate myself, because I'm not open-source.

Ez a KDE-nel mindig is igy ment. 2-rol 3-ra valtasnal is instabil volt es buta az uj. Aztan amikor mar minden lenyegeset tudott, jott a 4-es, ami megint buta es instabil volt. Most mar eleg jo, johet az 5-os.
A klasszikussal elve, ez meg nem a KDE5 :).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Ja, most latom. Volt egy eleg nagy kussolos idoszak, honapokon keresztul semmi aktivitasuk nem volt, akkor konyveltem el a projektet doglottkent.

Megelt 4 evet: a MATE-t folyamatosan fejlesztik, aktualizaljak, pedig hat szegenykem GNOME 2 alapu az meg mar mikor volt. Megis most ott tartunk, hogy GTK 3, uj pluginek, es a regiek feature-complete portja. Ugy latszik van igeny egy stabil es feature-teljes GNOME verziora.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Érdekes ami végbement az elmúlt cirka öt évben... Mondhatni szinte egyszerre Windowson, valamint Linuxon is..

Gnome-ék átállnak GTK3-ra, egyben egy teljesen más "tapibarátabb" felületet hoznak létre->eközben Microsoft megpróbálja lenyomni a csempéket a felhasználók torkán->Mobilon ez még (mérsékelten)sikeres is->eközben a Mint csapat nekiesik a Cinnamonnak->az egykori Gnome felhasználók jó része a Cinnamon, meg a KDE felé fordul->a Windows felhasználóknak sem tetszik a "tapibarát" GUI->Kijön a Mate, egyre több disztró beemeli a támogatott asztali környezetei közé, hovatovább a Canonical támogatja a Mate editiont->Win 10 ismét "startmenü"...

konklúzió->a tapis környezet ideje még nem jött el, hiába a tablet őrület, hiába a sok tapogatható képernyőjű laptop... Majd egy pár generáció múlva. Akik most iPhone-on, meg Galaxy Tabon szocializálódnak, talán majd jobban elfogadják/igénylik. Na meg persze rengeteg olyan felhasználási terület is van, ahol nem tudok elképzelni érintős felületet.

BunsenLabs

Ennel rosszabb a helyzet, ugyanis a ket dolog nem fuggetlen egymastol, a GNOME azert kezdett el elmenni a touch-friendly iranyba, mert mar a korai Win8 buildekbol is ez az irany bontakozott ki. A Win10 pedig nem minosul paradigmavaltasnak, hiszen bar visszahoztak a "start menut" - csakhogy annak egy verszegeny, a lenyegi funkciokat nelkulozo verziojat raktak be (gyak. atmereteztek a start kepernyot menu mereture, meg kidobtak belole a csempeket. Ettol meg nem lesz start menu).

Sajnos a GNOME nem latja be, hogy rossz lora tett, ugyanis ugynaugy, ahogy a MS userek tobbsege sem kepes a mai napig elfogadni az uj csempes-tapis feluletet, a GNOME3 is teret vesztett pontosan emiatt. Bar mindenhol a Win8-10 ternyereserol harsog a MS, en meg mindig azt latom, hogy az uj eszkozok eleg nagy reszenel igeny az, hogy Win7-tel telepitsuk ujra oket, mert nem jott be a Win10, ahol megis elfogadjak a Win8-cat, ott csak a gondok vannak userszinten vele, illetve en keves olyan userrel talalkoztam, aki lelkesen beszelt volna az uj elrendezesrol, a legtobben probaljak a "szukseges rossz" kereten belul elkezelni. Ez szamomra baromira nem a siker-feny-csillogas triot jelenti.

Egyebkent en azt gondolom, hogy valoszinuleg nem fogja a vilag elfogadni a tapi-iranyitast PC-n, egesz egyszeruen azert, mert mas munkakat vegzunk tableten es masokat gepen, es ez utobbin nincs szukseg, vagy hovatovabb egyenesen kenyelmetlen erintokepernyot hasznalni. Ha valtunk, az vagy a 3D-s iranyitas lesz (Kulonvelemeny), vagy pedig a szemmel/gondolattal valo iranyitas (szemkovetes, fokusz figyelese, koncentracio erzekelese). Egyszeruen az erintokepernyos iranyitas megkoveteli, hogy az eszkoz kozvetlenul elottunk, vagy minimalis tavolsagra legyen, egy asztalon levo cuccot taperolni eletszerutlen, foleg ugy, hogy a legtobben azert meg mindig szovegeloallito kisiparosok vagyunk (programozok, titkarnok, uzemeltetok), ahol a billentyuzetrol kellene felnyulni. Meg a bill-eger tavolsag csak-csak, de egy bill-kepernyo tavolsagnyi nyulkalas irrealis, ugy laptopon mint PC-n. Ezert nem is terjed a dolog, mert a tapis laptopok se hoditanak teret maguknak, van egy fix bazisuk, de ennyi.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Huhh, ezt már kitárgyaltuk korábban az oldal hasábjain (talán pont saxus kollegával), most csak azért nem akarom neked részletezni, mert nem akarom felmelegíteni a lángokat megint. A lényeg, hogy számomra (és még néhány ismerős is ezen a véleményen van, a többieket azért nem tudom, mert sose kérdeztem) a mostani start menü _kissé_ átláthatatlanabb, mint a Win7-es volt. Egy legalább egyszintű, vizuálisan jól elszeparálódó almenü-rendszer jót tenne neki.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Tényleg a kíváncsiság vezérel, a lángok távol állnak tőlem. Ha van egy kis időd, kérlek, szánd rá és fejtsd ki jobban - vagy mutass rá a korábbi thread-re, szívesen átolvasom.
Itt egy Windows 7 Start Menü, ez meg egy másik.
Ez egy Windows 10. Ez egy másik.

Én mind a kettőben látni vélek nagyon hasonló, vizuálisan jól elszeparálódó almenü-rendszert. Kérlek, segíts megérteni, mit hiányolsz: a visszajelzések fontosak.

Üdv,
Marci

Ohh, nem voltam eleg pontos. Szoval, nekem kizarolag a programtallozoval van gond, ott nincs vizualis kategorizalas. Persze, az alapbol menus dolgok azok itt is menusek, de a programok nem tagolodnak olyan szepen, az a nagyon halvany felirat, ami elvben az egyes program groupokat jelentene pedig nem ad markans szeparaciot, raadasul esetenkent a lista is tul hosszura nyulik. Persze, ezen segit a kereso, csak en nem mindig akarok/tudok/szeretek keresni, nekem nagyon jo volt az, hogy Win95 (sot, bizonyos ertelemben a Win3.1) ota csoportokra/mappakra oszlottak a programok, es azon belul csak az egyes csoport/mappa elemei kozott tudtam tallozni. Ez rettenetesen hianyzik, mert a groupolas nem adja meg ugyanezt a feelinget, nem erzem, hogy attekinthetoen, rendezetten rakja elem az ikonokat, reszben tehat esztetikailag is bantja a szemem a dolog, reszben pedig nekem megneheziti a tallozast a programok kozt.

Persze, egy kép többet ér ezer szónál: ez az, amit hiányolok

Nem beszelve arrol, hogy az egysegsugaru userektol ritkan vagy sosem latom azt, hogy hasznalnak a szoveges keresot, ha tudjak, hogy mit keresnek. A legtobb ugyanugy vizualisan talloz, mint en.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hmm... hat en nem igy emlekszem, de megigerem neked, hogy az unnepek alatt ki fogom probalni, legalabb egy virtualis gepben, hogy ez hogy nez ki. Az is elkepzelheto, hogy a Win8.1-el keverem, ott viszont tutira nem igy nezett ki a dolog.

Ami kommentem van meg ehhez, hogy meg igy is tulsagosan eroltetve van az a jobboldali panelke, na azt siman letilthatova kellene tenni, es a metros appokat meg belistazni baloldalt, koszi. Ha valakinek meg a widgetek kellenek, a start kepernyo barmikor elohozhato. Raadasul ezt mar az OS X a Dashboard megjelenese ota igy csinalja.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Karácsonyra, szeretettel:

"tulsagosan eroltetve van az a jobboldali panelke, na azt siman letilthatova kellene tenni": el is tűnik kérés nélkül, ha leszeded az összes csempét a Start Menüről: https://onedrive.live.com/redir?resid=9FA394AC9E12E3CB!544335&authkey=!…

"a metros appokat meg belistazni baloldalt, koszi": Be vannak, szívesen.

Üdv,
Marci

Ez a mappásdi a Start menüben már a Vista-ban is egy akkora használhatatlan szarság volt, én meg azt nem értem minek kell ezt erőltetni. :) Utolsó hely, ahol nagyjából még többé-kevésbé használhatóan működött az a Win95OSR2, ahol rendesen menüként nyílt ki és nem kellett görgetni semmit. (És talán már mappaként is lehetett drag&droppal használni, de lehet, hogy azt már csak 98 tudta. Kicsit már kopnak az emlékek.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem a Windows világban ez világéletében katasztrofális volt: a Start Menüt gyakorlatilag minden telepítő önkényesen úgy cseszteti, ahogy akarja, olyan névvel és hellyel rak bele dolgokat, ahogy nem szégyell. Kedvenceim azok az ipari hulladékok, amik csinálnak maguknak egy saját mappát, aztán az indítóikonok felét közvetlenül a Programs-ba rakják, a másik felét (súgó, update agent, ilyenek) pedig a saját mappájába. Természetesen minden programnál pontosan tudnom kell a gyártóját (mert a mappa neve ÁLTALÁBAN azzal kezdődik) és a program nevét. Utóbbit még akkor is, ha keresni akarom.

Aztán vesd ezt össze egy FreeDesktop-os .desktop fájl gyűjteménnyel, ami alapból támogat több nyelvet, kategorizál, ráadásul n:m összerendeléssel és standard kategóriákkal [mondjuk lehet saját is...], leírást stb. Nagyon tehetséges a szoftvergyártók, ebben is tudnának masszívat taknyolni [de szerencsére ritka a propriatery szoftver Linuxra :), pl. az Adobe garantáltan csinálna magának "Adobe" kategóriát...], de azért valamivel korrektebbnek tűnik :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

De latod, megis megy a rinya, hogy a Windows 95 kell..

(Külön vicces egyébként látni, hogy azon a portálon panaszkodnak legjobban a kőkorszak visszaállításáért, ahol egy csomóan hangoztatják, hogy bezzeg mások miért nem tudják megtanulni a Linuxos CLI-t vagy a (randomdesktop)-ot.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak hogy ertsd: en ezt a menurendszert hasznalom napi szinten. Nem szep, nem keresheto, viszont atlathato, minden a helyen van. Ehhez kepest meg az OS X cucca is attekinthetetlen. Es mindennek megvan a helye, amit nagyon gyakran hasznalok, az talcan, amit kevesbe az menube, amit egyaltalan nem az meg fenn sincs.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Elegge kitalalhato cim volt, viszont a jelszot azon nyomban le is valtottam - sok sikert csak cim alapjan felnyomni. Egyedul a cim az, ami stimmel az egeszbol.

Egyebkent de, zavart picit a dolog, viszont a windowsos gepem elegge szet van esve (irtam is, hogy ezzel foglalkoznom kell), epp ujrahuzas elott probaltam ki, nem akartam meg kulon vacakolni is a keppel. Ha hianyzik valami feature az OS X-bol, az a kijelolheto screenshot-terulet, ezt berakhattak volna a sok fancy feature melle a Win10-be.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Koszi, megneztem. Nem rossz, de OS X alatt ez alapbol elerheto egy billentyukomboval (mint az alt+prtscrn), nem kulon program, hanem a rendszer resze (persze, ha csinalok hozza parancsikont, amihez rendelek shortcutot... csak ez mar ket fokkal bonyolultabb, mint ahogy ennek mukodnie kellene). Ez az, ami hianyzik, mert amugy ilyen jellegu programokkal tele a net amugy is.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hja értem, lusta voltál és szartál rá.

Szerinted melyik gépet egyszerűbb megtörni, támadni, aminek tudod a címét vagy aminek a címét sem? Még csak megtörni sem kell, (D)DoS támadáshoz is jó célpont.

Minden rád bízott rendszert így üzemeltetsz egyébként?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De odáig már láthatóan nem terjed a fantáziád, hogy belegondolj, hogy mit lehet kezdeni egy szabadon kószáló géppel a neten. Ld. random n+1. csóri, aki balfasz módon becommitolta githubra az AMazonos kulcsait, aztán csodálkozott, hogy másnapra lett egy néhánytízezres számlája.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egy gépnév + usernév + jelszó páros és egy Amazonos kulcs között mi a differencia, amennyiben mindkettő hozzáférést enged egy géphez?

Mindegy, ha szerinted rendben van az, hogy a deklaráltan privátban kapott információkat te kipublikálj, akkor hajrá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Stop. Publikba egy gepnev ment ki, nem pedig az, amit leirtal. Mivel teljes hozzaferest kaptam, hovatovabb adott volt a lehetosetg levaltani meg a usernevet is, amirol te esetleg nem is tudsz. De persze folyamatosan jar a billentyuzet. Mindegy, en ezt a szalat itt most elvagom. Igen, akar hibanak is fel lehet fogni, hogy kiment publikba a gepnev, de merlegeltem a problemat, es mivel tudtam arrol, hogy a gepet zaros hataridon belul beszantjak soval, nem ereztem akkora problemanak a dolgot. A gepet raadasul eros jelszo vedte, amit meg az elejenek az ismereteben sem lett volna konnyu feltorni, de persze en megvaltoztattam a jelszot, hogy elkeruljem pont azokat a problemakat amiket te meltoztattal itt jelezni.

De tudod mit, ha ez teged boldogga tesz: igen, hibaztam, o Nagy Adminisztrator, elmentem hamut szorni a fejemre. Legy sokaig boldog.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Na, biztos en tartom rosszul, de nekem a start menu leurites utan igy nez ki: http://picpaste.com/w10start-menu-6qMTRmoq.png vagyis nem meretezi at magat kicsire, ha nincsenek panelkek rajta. Sajnos a Talca -> tulajdonsagok utvonalrol eltunt a start menu konfiguralasa, meg probalom kitalalni, hogy hol lehet testreszabni ezeket a dolgokat, mert nekem van egy egyedi presetem, amit mindig beallitok.

A mappas resz tenyleg szuperul mukodik, kb. ezt varom el tole bar azt nem latom, hogyan lehetne a meglevo ikonokat is mappaba szervezni, mert nekem meg mindig kisse kenyelmetlenul hosszu ez a lista.

Ez alapjan mar megfontolom az atallast, bar a vegso szot majd a valos geppel vegzett tesztek mondjak ki.

+1 kerdes: van olyan Insider telepito, ami tiszta telepitest tesz lehetove (ures winyora)? Csak ezert nem klonoznam le a mostani rendszert, ha nem muszaj...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"vagyis nem meretezi at magat kicsire, ha nincsenek panelkek rajta"
A kinyitott Start menü jobb szélére vagy tetejére vive az egeret átméretezheted úgy, ahogy egy hagyományos ablakot is átméreteznél, így lesz olyan mint a korábbi screenshoton.

"van olyan Insider telepito, ami tiszta telepitest tesz lehetove (ures winyora)? "
Csak tippelni tudok, a pontos eljárást nem ismerem: szerintem, ha letöltöd a hivatalos Windows 10 iso-t, angolul és az admin usered egy Microsoft account, amelyik tagja az Insider Programnak, továbbá az Updates alatt kéred az Insider Build-eket, akkor alighanem ott is vagy.

Üdv,
Marci

Megnyomtam, de csak beloginoltatott, majd kozolte, hogy "Thanks for joining...". Igy kell ennek mukodnie? Marmint, en orulok, ha ez ennyire egyszeru, de igazabol vartam egy TOS-t/EULA-t, vagy valamit... Inkabb gyanakvo vagyok ha valami tul egyszeru...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hat, nem tudom. Raszantam egy fel orat az eletembol, es mar most rengeteg problemat latok ezzel az egesszel. Mukodni mukodik, de olyan dolgokba szaladtam bele, ami a beta verziok sajatja szokott lenni. Ilyen pl. az, hogy a hosszu datumformatumnal nem talalok olyan opciot, ahol az evet elore venne, a magyar nyelvre valtas nem hozta magaval a formatumok atvaltasat is, illetve se az orszagnevek, sem pedig az optional feature-k nem kereshetoek es nem kategorizaltak, csak egy baromi hosszu lista. Ez a hosszu lista-fetisizmus amugy nagyon sok helyen szembeotlik, pedig ennyire nem dizajnos az uj gorditosav. Tobb kategorizalas, jobb kereshetoseg sokat tudna dobni az egesszel kapcsolatos benyomason.

Az is fura, hogy egy komplett logout/login utan se allt at a felulet magyarra, annak ellenere, hogy hozzaadtam a nyelvet es meg is vartam, mig minden vackot letolt hozza. Preferenciat nem tudok allitani, mert eltunt az angol nyelv, es a "Set as default" is kiszurkult, gondolom ez azt jelenti, hogy elvben magyar nyelven vagyok. Ennek ellenere a rendszer tudathasadasos volt, par app neve magyarul jelent meg, a tobbi maradt angol, pedig tudomasom szerint van mar elerheto teljes erteku magyar forditas a rendszerhez.

Fajo hianyossag, hogy a (Metros) legordulo listak tobbe nem kereshetoek, legalabbis nekem nem mukodott az, hogy le volt gorditve a combo, es kozben utottem a H betut a Hungary-hez - helyette a jobb felso keresosavba kezdte el ezt utni, ertelmetlenul (bar lehetseges, hogy ez az RDP miatt volt, megsem tartom valoszinunek). Ahhoz kepest, hogy a kereshetoseg az egyik buzzword, ami kore epulni latszik a Windows, ez meglepo hianyossag volt. A Win32-es alkalmazasok ezt problema nelkul elkezeltek btw.

Persze ez a Stat menutol fuggetlen jelenseg, ezzel egyutt is az a benyomasom, hogy az UX-osok es a komolyabb fejlesztok menet kozben kiszalltak a rendszer fejlesztesebol, mert nem volt rajuk eleg penz.

Biztosan be lehetne ezeket allitani sok szopassal, meg sok tapasztalattal ez biztos kisujjbol kirazhato, amit en problemanak latok, hogy baromira nem intuitiv a rendszer, baromira nem dolgozik a kezdo user ala, es sokszor nem teljesen egyertelmu, hogy mi miert nem mukodik ugy, ahogy elsore elvarna az ember.

Az egy kulon erdekesseg volt, hogy kiprobaltam a Cortana-t, es keretlenul osszekapcsolta a MS fiokomat a Windows accountommal ugy, hogy a beallitas soran vegig az volt az erzesem, hogy ezzel csak a Cortana szamara adok jogot a MS accomhoz, nem pedig a teljes rendszernek. Ertem es megertem, hogy a Cortana a rendszer resze, de ettol meg tajekoztathatna, hogy ezzel a lepessel nem csak sajat maga, de az egesz rendszer szamara beallitja a fiokot, es automatikusan be fogja kapcsolni pl. a Sync Settings-et. Ez a setup folyamatbol nem trivialis.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"a hosszu datumformatumnal nem talalok olyan opciot, ahol az evet elore venne"
Start -> keresőmezőbe: language, listából: Add a language to this device
kiválasztottam a magyart, move up, aztán options. Ott letöltötte és telepítette a language pack-et.
https://onedrive.live.com/redir?resid=9FA394AC9E12E3CB!551071&authkey=!…
sign out, majd újra bejelentkeztem és ilyen lett a dátum: https://onedrive.live.com/redir?resid=9FA394AC9E12E3CB!551072&authkey=!…

"Az is fura, hogy egy komplett logout/login utan se allt at a felulet magyarra"
Nekem átállt elsőre, nem tudtam reprozni, amit csináltál.
Bár nem kizárt, hogy az a különbség, hogy én előbb "move up"-oltam a magyart, aztán telepítettem a LP-t. Ki kéne próbálni, most nincs időm.

"le volt gorditve a combo, es kozben utottem a H betut a Hungary-hez"
Ez nekem több, mint fájó hiányosság. Már a legelső buildnél feedbackeltem, kapott is egy csomó upvote-ot, aztán úgy látszik, úgy döntöttek, mégsem. Irány az insider és küzdjünk érte együtt! :)

Üdv,
Marci

En nem tudtam Move Up-olni a magyart, mert telepites utani ki-belepes utan eltunt az angol, egyaltalan meg sem jelent, csak es kizarolag a magyar nyelv, ahol a Set Default szurke volt (most mar banom, hogy nem screenshotoltam).

Vagyis, megvolt az add language, majd megvartam, mire minden vackot letoltott. Nem gondoltam volna, hogy telepites elott move up-polni kellett volna, Win8-bol indultam ki, ott eleg volt az utan csinalni mindezt, hogy letoltotte a vackait. Utana rutinszeruen ki-be leptem (hogy frissuljon a beallitofelulet, kozvetlen utana ugyanis a Regional Options nem frissult be), es onnantol meg mar nem volt egyaltalan angol nyelv a listaban, cserebe csak angolul beszelt hozzam a cucc.

A Regional Options-nel pedig tovabbra is csak az angol datumformanak megfelelo dolgokat hozta a hosszu formatumnal, a magyarokat nem.

Foleg ezert gondolkodok a tiszta telepitesen.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Azért érzed, hogy ez egy 22-es csapdája... Ha nincs hozzá szoftver, nem csinálnak hozzá jó hardvert, ha van hardver, kellene hozzá szoftver is. (Mondjuk hardver pont volt eddig is, csak épp nem igazán volt kihasználható a képessége.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

OS X + Aqua userkent XFCE-re szavaztam, I miss it

gnome shell -t jelöltám bár "classic mode"-ban használom...

Szerintem Cinnamon. Nem csúnya, nem tűnik bughalmaznak, évek óta jól szolgál és szépen fejlődik, bővül.

Linux Mint 17.2 "Rafaela"

Azért az meglep, hogy a KDE nyer. O.o

Szerk. Ja hogy tavaly és tavalyelőtt is az nyert. Érdekes. Én - ha jól számolom - mindössze egyetlen Qt-s appot használok (skype). Hopp, Kettőt. VirtualBox.

Ennek kettő oka van. Egyrészt a GNOME ketté van osztva (GNOME2, GNOME Shell). Ráadásul az elmúlt években felbukkant több GNOME fork, deriváns stb. ami miatt a tábor több részre szakadt. Ilyen a Cinnamon, Unity. Korábban ezek a "GNOME"-ra szavaztak, ami mellett a KDE csak második volt leginkább.

--
trey @ gépház

Ha mar ez a tema, kerdesem van. Van egy igen regi gepem (P4, 512M RAM) amire eddig nem kellett grafikus felulet, de pont a mai naptol kell.

Arra gondoltam, valami lightweight desktop environment felugorhatna ra. Gyors google kereses azt mondta, hogy lxde es xfce kozul valamelyik lesz jo, es a kettot osszehasonlitva xfce tobbet tud mert regebbi, lxde viszont igen keves tarhelyet ker. Ez fontos, mert egy 80G-s hdd van osszesen a gepben.

Egyfelol a tarhelybol sokkal tobbet kert, mint amire szamitottam (xfce-desktop is es lxde-desktop is 1600+ M helyet kert, amikor kivalasztottam aptitude-ban).
Masfelol Gnome-nak nez ki, amit nem szeretek. Nem szeretem az oriasi gombokat, nem szeretem, hogy az OK gomb a jobb oldalon van, meg az a prekoncepciom, hogy ha bloated Gnome epitoelemekbol epitunk egy lightweight DE-t, akkor az egy kicsit kiherelt, de attol meg lassu es nagy (es csunya) Gnome marad. :-)

Szoval a kerdesem az, hogy van-e olyan lightweight DE, ami nem GTK/Gnome es nem KDE elemekbol epul? Qt az OK, vagy mas egyeb epito alap is OK, ha a gombok sorrendje az altalam megszokott.

Es igen, tudom, hogy at lehet szokni a mas gomb sorrendre, de 20 eve ezt a sorrendet hasznalom mindenhol, nem akarok most egy helyen elkezdeni teljesen mast hasznalni.

Saxus fórumtárssal egyetértek a fluxbox ügyében.
Egyébként biztos, hogy DE-t keresel, nem pedig WM-et? Kell a "beépített" terminál-emulátor, fájlkezelő, képnézegető, számológép, média lejátszó, anyámtyúkja, vagy inkább minden funkcióra van már egy jól bevált programod. amit tovább akarnál használni?

Esetleg, ha a Qt megfelel (mint írtad), akkor az LXQt-re érdemes lehet egy pillantást vetned. A gombok sorrendjét nem tudom.

Régen fvwm2-t használtam, minden feladatra megvolt, mit indítok. Az elmúlt kb. 15 évben viszont KDE (vagy ritkán Gnome) volt a desktop, ha elindulok egy wm-mel, nem is tudnám hirtelen, melyik feladatra mit telepítsek.

Ettől függetlenül lehet, hogy ez lesz belőle.

Megnézem a fluxboxot. Köszi mindkettőtöknek

Ha már ez... Van értelmes nem gányolós megoldás hasonló gépekre (mondjuk inkább 1GB rammal, mert azért amikor a telómban is 2GB ilyeneket bottal se), olyan környezetre amiben van normális vsync? Mert a vsync hiánya engem nagyon zavar és számomra nagyjából egy percig használható egy gép nélküle, van néhány ilyesmi itthon amire jó lenne rakni valamit.

<troll on>
Hajaj. Ha ez így folytatódik, az Unity 2 éven belül elpicsáz mindent.
<troll off>

--
trey @ gépház

"Te is tudod, hogy ez elsősorban nem a Unity eredménye, hanem az alap Ubuntué."

Nem, egyáltalán nem tudom. Voltak évek, hogy az Ubuntu vert mindent, az Unity-n pedig röhögtek, hogy jajj, ez de szar... Pedig sosem volt az. Első napjától használom és semmivel sem rosszabb mint bármelyik másik.

"Ami meg jól mutatja a felhasználók igényességét :P,"

Minden bizonnyal.

"gyanítom ha választható lenne a windows 'mittudom én mia a neve DE' opció, akkor az nyerne még itt is ;)"

Gondolom nyerne mint az NTFS a fájlrendszereknél...

--
trey @ gépház

Jó étvágyat on:
Míg fájlrendszer sokaknak már hardcore, a DE, multimédia lejátszó, böngésző stb. az nem. Az a kedvenc amit default használnak. A legtöbben linuxnak pedig Ubuntut használnak, és az igény a default szoftverekkel ki is merül sokaknál. De nyilván többen használnak windowst, mint Ubuntut. Megkockáztatom még itt is.

Jó étvágyat off

(Sosem használtam még Unity Ubuntut, de képek, videók alapján nekem igazából még tetszene is a Unity, kár hogy más disztró nem igazán foglakozik vele, gondolom nagyon bele van drótozva az Ubuntuba. Rejtett troll on: kár hogy a csúnya gtk-t használja ;) még.)

aqua van, windows nincs?
xfce-re szavaztam amúgy...

A felhasználó ízlésén és a gépe képességein múlik ez , szerintem a Kde a legszebb és leginkább testreszabható.
Gyenge hardverre meg én mindig lxde-t teszek.

xmodmappel átmappelheted akár a jobb akár a bal win gombot F13-ra, nekem éppenséggel a jobb ctrl az F13 és a krunner, a caps lock meg az F14. Nem kell ehhez semmi magic. (Az én billentyűzetemen nincs win gomb...)
Caps helyett kde alatt be lehet állítani azt is hogy két shift legyen, le lehet tiltani a numlock kikapcsolását stb.

Öregszem, nincs kedvem az ubuntut babratolni, idén már behúztam az unityt. Pár éve még xfce-t nyomattam...

Cinnamon/Mate attól függően hogy mennyire izmos gépre kerül fel. Jobb C2D és felette mehet a fahéj, alatta meg máté az úr.

Továbbra is a Mate.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho

XFCE, csak sajna nagyon lassan fejlesztik...

KDE, mert megérdemlem :D de az rohadtul zavar, hogy mindegyik verzió csak az életciklus felétől kezd működőképes lenni :(

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

...én szeretem a gnome-shellt.
Leginkább azzal fogott meg, hogy elég a bal felső sarokba lökni az egeret a taskok áttekintéséhez-váltásához (nem kell a bill.-hez nyúlni)
Plusz nekem tetszik a "nagy ikonos start menü" :) is, meg úgy az egész jól néz ki szvsz.