Firefox 43

Címkék

A Mozilla elérhetővé tette népszerű böngészője, a Firefox 43-as verzióját. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. A kiadásban javított bugok teljes listája itt. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

Hozzászólások

Copy/paste :D
Megmaradt az élet értelme, a világmindenség meg minden.
Látom, már 43.

Immáron Linuxon is alapból be van kapcsolva az MSE. (Mediasource Extensions)
Sziasztok H.264 HTML5 videók! :)

Letiltja alapból a nem aláírt extension-öket. Ha kellenek a régi, de már nem fejlesztett extension-ök, akkor vagy aláíratod őket, vagy

about:config -> xpinstall.signatures.required -> false

Részletek itt.

--
trey @ gépház

Nem világos, hogy miért nincs aláírva a Mozilla által. Ha jól értem, az AMO-n hostolt extensionök aláírását a Mozilla végzi. Lehet, hogy fel kellene töltenem egy új verziót.

Szerk.: Most írtak, hogy megcsinálták, és leírták, hogy a jövőben hogy kell eljárnom. Ez így korrekt.

Nem sokra mégy vele. Nekem alapból false állapotban volt. Amikor próbát tettem a frissített változattal, a program elindulása után első dolgom volt hogy megnézzem ezt a beállítást. Hát, kissé önfejű: Indulás után szép csöndben átállította true-ra. Ismételten le kellett tiltani.

Ha jól sejtem, most tölthetö elöször Windows-ra is a 64 bites verzió (leszámítva a Waterfox-ot, az meg ezzel a lépéssel ki is fog pusztulni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Juhú, végre segít az address bar a keresésben (kiegészít, mint a Google keresője).

Hoppá, hoppá, 64 bites Firefox!

Szóval megint csak apróságok és fölösleges webfejlesztői dolgok, amiknek kiegészítőnek kéne lenniük ahelyett, hogy alapból benne legyen a Firefoxban.

Miért tették be őket? Egy átlagos felhasználónak teljesen fölösleges, haszontalan funkció. Web developereken kívül majdnem hogy senki sem néz rájuk. Extensiont kellett volna csinálni ezekből.

Egyébként lassan már ott járunk, hogy Chrome-ot csinálnak a Firefoxból. Kiszedik a lapcsoportokat, mert kevés felhasználó tudott róla, de a web developer toolokat persze bent hagyják, ami a böngészésben nem segít. Meg a Mozilla foundationnek mindig telik projekteket díjazni, a lapcsoportokat viszont túl drága karbantartani. Sebaj, lesz belőle extension, úgy is jó.

Mert gondolom ha már ott volt a DOM, akkor nem nagy kunszt volt azt bizergethetővé tenni. Ezzel is egy kis pluszt nyújtottak a felhasználóknak azokhoz a böngészőkhöz képest, amik ezt sem tudták.
Nem értem miért zavar téged, hisz te magad mondtad, fejlesztőkön kívül senki rájuk se néz. Te miért nézel rá?

Grafikus alkalmazások között nem sokat találsz, ami csupán egyetlen egy célfeladatra használható.
Még azt se mondhatod, hogy lassítja a Firefoxot vagy megnöveli a memóriaigényét, mert csak akkor töltődik be, mikor bekapcsolod a fejlesztői eszköztárat. Ha annyira zavar akár csak az ikonja is, vedd le a menüből, megteheted. (Ha meg még drasztikusabb megoldásra vágysz, forkold a Firefoxot és kapard ki belőle, ezt is megteheted.)
Annyi mindenért lehetne sírni, hogy miért van benne X szoftverben (pl. Windows 10-ben minek van Kapcsolatok meg Telefon, mikor desktopon használom?), egyszerűen nyugodj bele, vagy használj mást. Igaz a Chrome-ban és IE-ben is van fejlesztői eszköztár (ők pl. miért akarnak Seamonkey lenni?).

Nagyobb, bonyolultabb, lassabb, sebezhetőbb, a többségnek haszontalan. Persze megvagyok vele így is, a NoScript csak Firefoxhoz van és (egyelőre még) van fülcsoportosítás. Ami mondjuk webböngészéshez elvileg hasznosabb, mint a web developer eszközök. Csak épp a hasznosabbat akarják kidobni, mert hogy karban kell tartani.

Nekem már a 42-es változat is hülyén működött, most a 43 is ugyanazt műveli.

Van egy https kezdetű honlap amit nem a szabványos (443) porton lehet elérni. Ezt a 41.0.2 változattal még rendesen tudom kezelni. Be tudok jelentkezni és végezni a dolgomat. Amikor felraktam az 42-est a bejelentkezés után ez fogadott:


422

! Invalid form authenticity token.

Fent a böngésző címsorában viszont látszott a zöld színű zárt lakat ikon. Egy darabig értekeztem a rendszergazdával. Azt állította hogy semmi változás nem volt. Visszaraktam a 41.0.2 változatot és rendbejött minden. A mai híren felbuzdulva kipróbáltam a 43-ast is. A fenti eredménnyel. Viszont ez a változat annyival fejlettebb a 42-nél hogy a kilépéskor ez a hibaüzenet látszik egy kis ablakban:


                  BetterPrivacy

No flash cookie folder could be found. 

Press Ok if you like to configure a valid path manually.

Ennek a kiegészítőnek eddig semmi baja nem volt. Besokalltam és visszatettem a 41.0.2 változatot. Menjenek a francba.

oszt ha jelzed nekik, akkor is mi van?
tfh foglalkoznak vele, és a 6 hetes fejlesztési ciklusban meg is javítják, akkor is az bekerül az alfa águkba, onnan a bétába, vagyis szolíd 3-4,5 hónap mire kikerül a javítás. Áttérek inkább más böngészőre...

Csodálatos.
Amúgy a mozzarellánál az elmúlt években komolyabban elgurult a gyógyszer, kb. 90%-ban csak olyan dolgot sikerül csinálniuk, hogy amikor először szembejön esek is neki a guglinak hogy hogyan tudom kikapcsolni. Aztán meg meglepnek egy olyan változtatással a következő verzióban, hogy ezúttal máshogy tudom kikapcsolni azt a szart, vagy épp ki se tudom kapcsolni. Íme az egyik új bug, amit bevezettek, és nem csodálkoznék ha hamarosan ezt se lehetne kikapcsolni, mint a retró ui-s szarjukat.

Király vagy! Gondolom, ha a másik böngészőben van valami hiba, azt rögtön az első szóra javítják neked. Amennyit itt sírtál, abból már kijött volna egy hibajegy is. De nem baj, te vagy a közösségi munka példaképe!

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Jeleztem a hibát (mit hibát, hibákat) nekik. Szóval igen, király vagyok, én vagyok a közösségi munka példaképe, ezért kéretik a stílusból visszavenni.

És innen kezdve a folyamat az, amit leírtam. Javítják, aztán majd bekerül az aurora ágba, onnan a balmazújváros ágba (nemtom a mozzarella nevezéktan szerint mi a beta neve), aztán majd abból lesz stable egyszer.
Olyan 12-18 hét múlva, ha triviális a hiba javítása, pont ahogy fentebb írtam. Szóval hiába is jelzi ezt a hiba felfedezője, ennyi szopóág garantált. Bár ha a 42-nél jelezte volna, akkor 6 héttel előrébb lenne (már ha más nem jelezte).

Ha pedig a "sírásomról" van szó, akkor szívesen ideteszek neked egy listát arról, hogy mi az a sok fasság amit fejlesztettek ezek a jómunkásemberek, ami inkább bug/regression, és nem feature. Ha gondolod beszélgethetünk erről.

Én azért elraktam egy 41-es meg egy 42-es telepítőt, meg a hozzájuk tartozó profilt is, biztos, ami ziher...

Dejó, ez most eltaknyol a videólejátszástól...