A HUP-on ezeket látnám szívesen

Fórumok

Miután mindenki elsírta a bánatát azzal kapcsolatban, hogy az új HUP-on mit látna szívesem, úgy gondoltam, hogy én is összeszedem egy helyre, hogy az oldal moderátoraként mint látnék _én_ szívesen a HUP-on. Szóval:

  • A csak kufárkodni ide járóktól - ha már érdemben nem járulnak hozzá az oldal életéhez - az uppogás elhagyását. Magyarul, a hirdetéseinél az alibi és "UP" kommentek gyártásának befejezését.
  • A blog szekció fórumként való használatának mellőzését.
  • A blogban apróhirdetések feladásának mellőzését.
  • A blogbejegyzésnek, fórumtémának álcázott SEO-zást.
  • A blogbejegyzésnek, fórumtémának álcázott reklámozást.
  • A "Hardver -> Adás-vétel-csere" fórumban babakocsi, betonkeverő, rotációs kapa, búvárszivattyú, bejárati ajtó és egyéb nem informatikai hardver témájú hirdetések mellőzését.
  • A "Hardver -> Adás-vétel-csere" fórumban a kereskedelmi mennyiséget megütő hirdetések mellőzését (hint a fórumleírásból: A fórumba TILOS kereskedelmi céllal nagytételű ajánlatot postázni!)
  • A fórumtémáknak a megfelelő fórum kiválasztását. Pl. Ubuntu témát nem az "Unix kezdő"-be, offtopikot nem a "Közösségi kerekasztal" topikba. Utóbbinál értem én az okot, de légyszi, ne.
  • A kommentekbe képek beillesztésének mellőzését (a FAQ ellenére).
  • A cikkekben előforduló helyesírási hibák kommentekben való "javításának" mellőzését (a FAQ ellenére).
  • A HUP-pal kapcsolatos igények, problémák, kérések megfelelő helyen való jelzését, vagyis a visszajelzés link megismerését.
  • Működő e-mail cím megadását. Az okokat itt részleteztem pár évvel ezelőtt.
  • Kevesebb write-only olvasót

(a lista bővítés alatt)

Hozzászólások

Lesz új HUP?
Minek? A régi meghalt?

"A fórumtémáknak a megfelelő fórum kiválasztását. Pl. Ubuntu témát nem az "Unix kezdő"-be, offtopikot nem a "Közösségi kerekasztal" topikba. Utóbbinál értem én az okot, de légyszi, ne."

Ez azért nem annyira egyszerű. Pl. ott vannak a Linux-kezdő és a Linux-haladó kategóriák, nem olyan egyszerű felmérni, hogy egy adott topic kezdő vagy haladó témának számít-e. Pláne úgy, hogy kezdőként az ember hajlamos azt hinni, hogy már nem kezdő. Más esetekben egy topic elférne több kategóriában is, vagy épp egyik kategória sem igazán jó választás.

Megoldás lehetne pl. a kategóriák számának drasztikus csökkentése (~10-nél nem kellene több), vagy tagek bevezetése kölcsönösen kizáró kategóriák helyett.

Ha már úgyis HOVD időszak van, összeírtam milyen kategóriáknak látnám értelmét:
* Adás-vétel-csere
* Állást keres/kínál
* Hardverek
* Operációs rendszerek
* Felhasználói programok
* Hálózatok
* Programozás
* Cikkturkáló
* Közösségi kerekasztal
* Offtopic

szakmai tartalmat

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

+1

Plusz én kibővíteném az „egymás szidalmát”, az egymással való „anyázást”. Tiltanám a politikai tartalmú blogposztokat, amikor is XY kormányt szidalmazzák (és ezt nem azért írom, mert bármelyik párt tagja lennék, sőt, kimondottan utálom a politikát).

Ha adva van egy téma, értelmesen lehessen megbeszélni. Ezt lehetne pontrendszerben tolni. Aki összegyűjt X „fekete pontot” az bann 1 időre, vagy ilyesmi.

Persze ez csak javaslat, nem kell megsértődni miatta. :)

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Úgy látom, sokan szeretik a +1-ezést, erre kellene valamiféle beépített támogatás.

+1 A probléma felvetésre, illetve a megoldásra!

Illetve nem lenne rossz a hozzászólás minősítésére, valami (beépített) módon.
pl pontozásos rendszer...
Ráadásul akit többször felminősítettek, annak a minősítése többet érne... (Vagy ez már nagyon lecsúszott korunk politikai szintjéhez? :-) )

Talán a tisztességtelen minősítést is ki lehetne szűrni. Ha valami súlyozás is belekerül, szerintem nagyjából valós kép alakul ki egy emberről. Arra gondolok például, hogy a valakitől kapott első értékeléseknek nagyobb súlya lenne. Másképp fogalmazva többet érne több embertől kapott kevés + vagy -, mint egy embertől kapott sok. Ezzel elkerülhető a személyes sértettségből fakadó nagyon rossz minősítés, vagy a kölcsönös vállveregetés, hogy szebb legyen a minősítésük.

+1 A +-1-re!
Viszont a hobbielektronika a legszarabb hazai forumrendszer (legalabbis ahogy hasznaljak). Nehezen atlathato, hogy ki kire reagalt (nincs alatta, behuzva). A legrosszabb viszont ahogy hasznaljak: nagyon keves es nagyon altalanos tema van. Hupon van egy problemafelvetes, alatta nehanyszor 10 hsz-ben kulonbozo megoldasi javaslatok (ha tobb van, az foleg trollkodas). Ott van 1-2 altalanos tema, es mindegyiken belul tobb szaz oldalnyi hsz. Totalisan kovethetetlen, kereshetetlen. Ha valami hasonlo problemad van, nem talalsz ra, megoldast foleg nem. Stackoverflow rendszere jobb (ott is van +-1).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Igazából én csak a +-1 miatt hoztam be példának. A Stackoverflow-t csak olvasom, nem nagyon figyeltem, hogy működik az értékelés, emiatt eszembe sem jutott. A lényeg, hogy jó lenne.

Számomra a behúzás is nehezen áttekinthetővé válik, ha sok a hozzászólás, és nem csak egymásnak válaszolgatnak a résztvevők. Ilyenkor ha egy hosszú párbeszéd után érkezik egy válasz egy régebbi hozzászólásra, az szinte a semmi közepére kerül, és "vonalzóval" kell kitalálni, mire válaszoltak. Illetve ha hosszú a párbeszéd, akkor akármilyen széles a monitorom, egy nagyon keskeny sávra szűkül a doboz. Valamilyen hibrid megoldás lenne jó, például ha a párbeszédekben csak az első válasz lenne behúzva, a többi nem. Persze most bennem is felmerült ezzel kapcsolatban egy-két probléma.

A hobbielektronikán válaszok esetén van egy "ugrás a hozzászólásra" gomb, sokat segít a párbeszédek követésében, szerintem a HUP-on is hasznos lenne. Szóval én azért nem mondanám a legrosszabbnak, bár a követhetetlenséggel, kereshetetlenséggel, ha nem is 100%-ban, de egyetértek. A HUP-on tetszik, hogy a témáknak vannak hierarchia szintjei, szerintem ez a hobbielektronikán is segítene, de ez már nem a HUP gondja :)

Az a baj, hogy a HUP-on vannak nagyon sok hozzászólással és nagyon hosszú thread-del is rendelkező témák, ráadásul az emberek többsége szeret sok hozzászólást megjelentetni egy oldalon. Ja és valami olyan megoldás kellene, ami különböző méretű kijelzőkön, telefonon, táblagépen is működik.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ott a "parent comment" gomb, a hsz-ek mellett megjeleno szaggatott vonal, meg a keskenyebb behuzas. (valamelyik funkcio hupperbol jott, talan a behuzasos meg user css-bol)
Mindenesetre extensionokkel kenyelmesebb.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Nagyon hasznos lenne az új HUP-on, ha egy-egy topikon belül le lehetne néhány ember hozzászólását tiltani, arra az egy topikra vonatkozólag.
Ugyanis szinte mindig van valaki aki okosabb akar lenni a kelleténél és elindít egy akár félig meddig off, de "nagyonnagyokosságot" erre valaki felveszi a kesztyűt és ketten vagy néhányan pörgetik a szálat érdektelen észosztással a lényeg meg elsikkad.
Azért egy-egy topikon belül, mer más topikban mások csinálják ugyanezt, mert ott ők érzik magukat űberokosnak.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

  • Microsoft hirdetések
  • Microsoft alkalmazottak

...az jó lenne! :P

Nemtom mirol beszelsz, mindkettobol van egy par.
MS hirdetesek/fizetett cikkek szoktak lenni a kiemelt dobozban (talan meg allashirdetes is), es MS alkalmazottak is vannak hupon (gelei, mrceeka, de talan masok is)

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Ez így ferdítés, mert olyanra ad választ amit én nem jelentettem ki.

Nekem az MS sok ide. Jó lenne olyan funkció ami ezt számomra hidden-re rakná. Nem vitatom, hogy normális-e, de azt kijelentem, hogy nem érdekel és nem ők zavarnak, hanem az, hogy MS-t kell látnom. Ha MS érdekel majd megyek a prog.hu-ra, de nem véletlen, hogy ezer éve már nem járok oda.

normális és logikus esetben profitálni is lehetne belőle, dehát' itt is kijön a miért csak 1% (felhasználókat és fejlesztőket egyaránt ideértve). lesz ez még kevesebb.

a MS pedig idejön, szemezget, köszöni szépen. hol a probléma, mi a baj: mondjam? te is tudod, nem vagy mai csirke.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Néhány dolog eszembe jutott.

1.
a saját hozzászólások eltérő háttérszínnel jelenjenek meg, mondjuk legyen halványkék.

2.
az uppolás helyett a cím fejlécében 'könyvjelző' jobb lenne,
lehet mellé külön lájkoló is, mert az divat sokaknak

3.
Lehetne egy címsorban megjelenő ikon is, ami többféle lehet:
a) téma lezárva, megoldva
b) téma érektelenné vált (nem született megoldás, feladva)
c) témát a topic nyitója már nem látogatja, nem is ír bele, azaz hoppon hagyta (ez lehet hogy már nem kéne, még divatba jönne)

4.
Valami kölön tárhely az írásokhoz kapcsolódó képanyagok tárolására, a belinkelt képek néha megszűnnek.

5.
Köszönet az eddigi működésért, minden elismerésem.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

A cikkekben előforduló helyesírási hibák kommentekben való "javításának" mellőzését (a FAQ ellenére).

Te trey, ez valami hihetetlenul egyszeru. tanulj meg helyesen irni. Ha mar "hungarian" unix portal, akkor esetleg a magyar nyelv helyesirasi szabalyaival tisztaban lehetnel. Leginkabb az oldalon vallalt szereped kapcsan. Egyebkent nem bonyolult, 8 altalanos alatt tanitjak, eleg rendesen, es meg kotelezo is.

Messze helyesebb írok, mint az itt levők 90%-a. Használok helyesírás-ellenőrzőt. De senki sem tévedhetetlen. Biztosan hallottál már a lektor fogalmáról. Ez egy létező szakma és nem azért, mert az emberek nem tanultak meg helyesen írni.

A te kommented az enyém mellett max. elrettentő példa lehetne.

Továbbra sem tartom jó ötletnek a helyesírási hibák hozzászólásban jelzését. Az okokat a linken találod. A stílus pedig maga az ember, a felvetésed ezen részével nem is kívánok foglalkozni.

--
trey @ gépház

Az általad emlegetett helyesíráshoz hozzátartozik az ékezetek és a helyes szórend ( Ha mar "hungarian" unix portal, akkor esetleg a magyar nyelv helyesirasi szabalyaival [is] tisztaban lehetnel.) használata?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

/troll on
Tanulj: nagy T, hiszen a mondat kezdete. A mondat vége felkiáltójel, hiszen felszólító mondat.
A unix szó vagy Unix vagy UNIX, hiszen tulajdonnév, ráadásul márkanév, amit a nagy betűs írásmóddal jegyeztek be.
Bónusz: Hungarian nagy H, hiszen idegen szó, angolul pedig a nyelvek és nemzetek nevei mindig nagy betűvel íródnak. Plusz ugye az ékezetek nyilvánvaló hiánya is problémás.
/troll off

Bocs, nem bírtam ki.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

* kevesebb trollt

;D

* automatizált és publikus moderálási naplót. (ez neked is hasznos lehetne, illetve a közösség egészének is)

Üdv. bnv

Ez már párszor megfogalmazódott bennem, de most már le is írom.
Eredetileg arra gondoltam, hogy küldjön a rendszer e-mailt, ha válaszoltak egy hozzászólásodra. Ha új topicot indítottál, akkor csak a gyökér hozzászólásokról küldene a rendszer értesítést. Nem tudom, mennyire macerás.
Én már azzal is beérném, ha valahol az oldalon lenne egy sheet, amin megjelennének azon témáim/kommentjeim linkjei, amikhez hozzászóltak. Esetleg RSS feedet is lehetne belőle csinálni, de a konkrét megvalósítást inkább az adminokra bíznám.
Sorry, ha volt már.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"