Megjelent a Linux Mint 17.3 „Rosa” Cinnamon és MATE kiadása

A terveknek megfelelően új verzióval jelentkeztek a legbarátságosabb Linux kiadás – a Linux Mint fejlesztői. A Linux Mint csapata büszkén jelenti be, hogy megjelent a Linux Mint 17.3 verziója – kódnéven: „Rosa” kiadás a Cinnamon és a MATE asztali környezettel. Az Xfce és a KDE változat várhatóan jövő év januárjában jelenik majd meg.

A Linux Mint 17.3 egy hosszútávon támogatott kiadás (Long Term Support – LTS), amely 2019-ig élvez támogatást. A rendszer frissített szoftverekkel érkezik és több finomítást, valamint új lehetőségeket is biztosít, így még könnyebben használható. 2016-ig a fejlesztési csapat nem kezd új alapfejlesztésbe, ezt a fejlesztést tekinti fő iránynak.

Letöltés

A Linux Mint 17.3 letölthető:
https://linuxmint.hu/letoltesek és http://www.linuxmint.com/download.php

A fejlesztők több rendszerszintű finomítást végezetek, amelyek mind a négy kiadásban fellelhetők.

Közös újdonságok

  • A LibreOffice irodai programcsomag 5-ös verzióját kínálja alapértelmezésben a rendszer. A LibreOffice 5.0 újdonságai.

  • Frissített alapösszetevők: A Linux Mint 17.3 a MATE 1.12, MDM 2.0, a Linux kernel 3.19 csomagokat és az Ubuntu 14.04 alapcsomagjait használja.

  • A Szoftverforrások nagyon fontos részét képezik a rendszernek, mindannyian folyamatosan használjuk ezeket, amikor új szoftvereket telepítünk vagy frissítjük a meglévőket. Emiatt gyors és megbízható szoftverforrásokat kell használnunk. Ez volt a Linux Mint 17.3 fejlesztésének az egyik fő fókuszában. Ahhoz, hogy megtalálja a leggyorsabb tükörkiszolgálókat, a Szoftverforrások-eszköz mostantól ellenőrzi a földrajzi helyet és elkezdi a teszteket a legközelebbi kiszolgálókkal.

  • A Frissítéskezelő is több ellenőrzést hajt végre, mint eddig. Figyelmeztet, ha a használt kiszolgáló nem a legfrissebb tartalommal rendelkezik. A Frissítéskezelő észleli az elavult tükörkiszolgálókat és védelmet nyújt a sérült tükörkiszolgáló vagy gyorsítótár ellen is.

  • Az Illesztőprogram-kezelő sokkal megbízhatóbb, mint eddig. Frissíti a gyorsítótárat, mielőtt illesztőprogramokat keresne és ha szükséges, a telepítési vagy frissítési hibákra is figyelmeztet. Az illesztőprogramokat az állapotuk alapján rendezi és kijelzi, hogy nyílt forráskódúak-e.

  • A több képernyős rendszerek támogatását is fejlesztettük. Most már látszanak a kimeneti portok nevei és könnyen látható, hogy melyik megjelenítő az elsődleges.

  • Az energiagazdálkodás kisalkalmazás már megmutatja a gyártói és modellinformációkat, így könnyen átláthatóvá vált.

  • Xorg grafikus kiszolgáló, Mesa eszközkezelő és a Linux kernel frissítve lett. Az új verzió a Linux kernel 3.19 csomagokat szállítja. Továbbá a 4.2.0-s kernel is megtalálható a tárolókban, azonban óvatosan használja mindenki, aki zárt eszközmeghajtót vesz igénybe. Pillanatnyilag a következőekről lehet tudni, hogy nem működnek: fglrx (ATI/AMD meghajtóprogramok), ndiswrapper (Windows vezetéknélküli meghajtóprogramok). A fenti programok a 4.2.0-ás kerneltámogatása 2016 februárja előtt javulni fog.

  • Bejelentkezési képernyő: A HiDPI támogatás fejlesztve lett az MDM-ben. Több HiDPI-vel kapcsolatos problémát javítottunk, főleg a HD TV-k HDMI-n keresztüli csatlakozásakor fellépőket.

  • Háttérképek: A Linux Mint 17.3-ban egy kivételes gyűjtemény került be háttérképekből.

  • Az Orca képernyő-olvasó alapértelmezésben telepítve van.

  • A Nemo-preview (Nemo-előnézet) alapértelmezésben telepítve van. Az előnézethez csak ki kell választani egy fájlt és egy szóközt nyomni.

  • A beviteli módszereket a mintlocale kezeli, felváltva ezzel a menüben az im-configot.

  • Az inxi frissítve lett és több grafikus kártyát is támogat.

  • Titkosított saját mappa esetén a swap nincs titkosítva alapértelmezésben, és a hibernáció alapbeállításokkal is működik.

  • Az OpenVPN támogatás alapértelmezésben telepítve van.

A Cinnamon verzió újdonságai

  • Hang kisalkalmazás: Ez egy teljesen átgondolt felületet kapott. Az épp lejátszott zeneszám adatai és a kezelőfelület már részei az új felületnek, amelyek az album borítója felett látszanak. A bemeneti beállítások, az alkalmazások és a kimeneti eszközök a jobb egérgombbal előhívható helyi menübe kerültek.

  • Energiagazdálkodási kisalkalmazás: Ez a kisalkalmazás sok hibajavítást kapott és jelentősen fejlesztették a több akkumulátorral rendelkező gépek kezelését is. A kisalkalmazás már mutatja az eszköz márkáját és modelljét.

  • Munkaterület-váltó: A munkaterület-váltó kisalkalmazás már képes arra, hogy megmutassa a munkaterületeket, kis téglalapokkal jelölve a bennük található ablakokat.

  • Értesítési panel: A klasszikus ikonok mellett a Cinnamon értesítési panelje már támogatja az Értesítéseket is.

  • Ablaklista: Az ablaklistában már megtekinthetőek az ablakok előnézeti képei is.

  • Megjelenítési fejlesztések: A megszokott animáció az ablakok minimalizálásánál ki lett javítva és már több panel esetén is működik. Finomhangolások és kisebb megjelenítési fejlesztések lettek eszközölve mind a klasszikus, mind az előnézeti Alt-Tab alkalmazásváltónál.

  • Egyéb fejlesztések: A Fiókinformációnál és a Felhasználók és csoportoknál egy erősség-jelző lett hozzáadva a jelszóváltoztatás párbeszédablakához.

  • Fájlkezelő fejlesztések: Megérkezett a “gyors átnevezés” a Nemoba. Ez a lehetőség – amelyet valószínűleg a (korábbi) Windows-felhasználók fognak a legjobban szeretni – linuxmint .comlehetővé teszi, hogy két, lassan egymás után következő kattintással átnevezhessünk fájlokat és könyvtárakat.

  • Jobb ablakkezelés: A több kijelzővel rendelkező rendszerek támogatása sokat fejlődött. Az új ablakok, párbeszédek, OSD info (például a munkaterület neve) megjelenítését felülvizsgáltuk azért, hogy minden a jó helyen és a megfelelő monitoron jelenjen meg. Az NVIDIA támogatásával készült képkocka-szinkronizációhoz köthető fejlesztések a Mutterben (ez a GNOME Shell ablakkezelője) portolva lettek a Muffinba (ez a Cinnamon ablakkezelője). Ezeknek a fejlesztéseknek hála javulni fognak a megjelenítési problémák az NVIDIA kártyáknál, de elképzelhető, hogy jótékony hatásaik lesznek az ATI/AMD és Intel chipsetekkel szerelt rendszerekre is.

  • Teljesítménybeli fejlesztések: A naptár kisalkalmazás korábban felébresztette a CPU-t minden másodpercben még akkor is, ha nem mutatta a másodpercet. Ezt javítottuk, és így még kisebb lett az üresjárati CPU-használat. A Cinnamon 2.6-ban megjelent előtöltés lelassította az indítási folyamat egészét - különösen a bejelentkezési képernyő töltését -, így a Cinnamon 2.8 már nem tartalmazza.

További információk a Cinnamon kiadással kapcsolatban

Magyar nyelvű Linux Mint 17.3 Cinnamon bejelentés:

https://linuxmint.hu/hir/2015/12/megjelent-a-linux-mint-173-rosa-cinnam…

Részletes összefoglaló a Linux Mint 17.3 Cinnamon újdonságaiból:

https://linuxmint.hu/hir/2015/12/ujdonsagok-a-linux-mint-173-rosa-cinna…

A Cinnamon újdonságait összefoglaló videót magyar felirattal:

https://www.amara.org/hu/videos/Q4pI2o3Vfn1l/url/1788347/?tab=video

A MATE verzió újdonságai

  • Alkalmazásmenü: Az alkalmazásmenü sokkal jobban néz ki, köszönhetően a hozzáadott keretnek, szegélyeknek és árnyékoknak.
  • Kép szétesés és ablakkezelők: Az „Asztalbeállítások” alkalmazás már több ablak- és kompozitálókezelőt támogat, a megszokott Marco, Metacity és Xfwm4 ablakkezelő mellett a következő lehetőségek vannak: Openbox, Compiz, Compton. Egy új súgórész is elkészült, amely elmagyarázza az ablakkezelés és kompozitálás különböző fogalmait.

  • A Linux Mint 17.3 elkészítésekor sok munkát fektettünk a MATE 1.12-be. A legtöbb, a 17.2-ben felfedezett problémát megoldottunk és néhány új lehetőséget is áthoztunk a Cinnamonból.

  • A MATE már ugyanazt a „presence” interfészt használja, mint a GNOME vagy a Cinnamon. Ennek köszönhetően nagyon nagy számú alkalmazást támogat. Többet nem kell mozgatni az egeret filmnézés közben, a MATE kompatibilis a Totemmel, a VLC-vel és még sok egyéb lejátszóval, így a képernyővédő nem fog bekapcsolni videonézés közben.

  • Az érintőtábla-támogatásban is jelentős fejlesztések történtek: Ha az érintőtábla támogatja, be lehet álltani a két- vagy akár háromujjas érintést is a jobb- vagy középső gombos kattintásra.

  • Bekapcsolható a „természetes görgetés” is, amely megfordítja a görgetés irányát, így természetesebbé téve azt.

  • Egy új rendszerszintű kapcsoló lehetővé teszi az érintőtábla kikapcsolását is (amely akkor jön jól, ha soha nem használjuk azt).

További információk a MATE kiadással kapcsolatban

Magyar nyelvű Linux Mint 17.3 MATE bejelentés:

https://linuxmint.hu/hir/2015/12/megjelent-a-linux-mint-173-rosa-mate-k…

Részletes összefoglaló a Linux Mint 17.3 MATE újdonságaiból:

https://linuxmint.hu/hir/2015/12/ujdonsagok-a-linux-mint-173-rosa-mate-…

Következő kiadások

A következő Linux Mint kiadás 2016 nyár elején jelenik meg, Linux Mint 18-as verzióval és várhatóan Sarah kódnéven. Tartalmazni fogja a legújabb szoftverösszetevőket a Cinnamon 3.0, a MATE 1.14. a Linux kernel 4.4 csomagokat és az Ubuntu 16.04 alap csomagjait használja majd.

Önkénteseket keresünk!

Érdekes és sok elfoglaltsággal járó feladat egy disztribúció hazai honlapjának fenntartása. Számos tevékenység van, amiben számítunk a közösség segítségére. Ha van egy kis szabadidőd és szívesen segítenéd a Linux Mint magyarországi közösségét, akkor ne tétovázz. Jelentkezz még ma!

Számos területen tudsz segíteni, lehetsz kiemelten hasznos tagja ennek a Linux Mint Magyar Közösségnek. Lássuk milyen területek vannak (de te magad is előállhatsz új ötletekkel):

https://linuxmint.hu/kozremukodes

Az egyes tisztségek ellátásáért és a feladatok megoldásáért a tagok az OpenBadges rendszerben kiadott digitális jelvényeket kapnak. Együttműködő partnerünk: http://info.badgr.io/

Kövess minket: Linux Mint Magyar Közösség

Hozzászólások

Köszönjük!

----
FreeBSD, Solaris, Debian, LMDE

Nagyon pöpec, kedvenc linux disztróm. Elfut gyengébb vason is (netbookon használom), jól néz ki, működik. Több XP-t cseréltem már mint-re, és eddig csak pozitív visszajelzést kaptam.

Ha jól tudom akkor 1 hónap múlva a frissítéskezelő fel fogja ajánlani hogy a 17.2-t frissíthető legyen 17.3-ra, addig biztonsági okokból marad minden ahogy van.

Én most az egyik gépen nem vártam ki, kézzel frissítettem - azzal nem volt semmi hiba. Most a többin is, de ott sem volt fennakadás.

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

Felhúztam rá a laptopom és összességében nagyon jól működik az új 17.3-as Cinnamon-os környezet.

Mondjuk az upgrade során volt egy kis ijesztés, mert 17.0-ról indultam és a 17.1 után volt valami furcsaság (Cinnamon crash az újraindításkor és fallback-mode-ba került GUI). Aztnán egy manuálisan végrehajtott apt-get-elés után helyreállt. Mintha a frissítéskezelő valahogy csak félig csinálta volna meg a frissítést.

Ja. A mint update rendszere valamiért kehes. Engem is megviccelt már többször is. Mindig kézzel kellet utána dolgozni. (beállítatlan csomag, elfelejtett conf fájl, ilyesmik) Így sajna csak szakik telepíthetik.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Nálam a 17-es sorozatban nem volt gond, de láttam egy gépet ahol nem ajánlotta fel az új rendszer frissítését, mert megakadt a frissítés egy szinten. Ott is kézzel kellett beavatkozni, aztán rendben volt.

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

Remek példa arra a Mint, hogy a bazár-stand jól működik a nyílt forráskódú világban. A nagy katedrálisok is jól funkcionálnak, csak olyan kápolnákkal van probléma mint a Canonical vagy Mozilla. :)

A Canonicalnál és a Mozillánál van pénz, ezért kísérleteznek - bár mostanában valahogy alacsonyabb hatékonysággal.

A Mint-nél nincs sok pénz, csak ötletekben gazdag, hogyan készítsenek Desktopot.

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

En szemely szerint mar csak Debian-t hasznalok, de a csalad osszes tobbi gepen Mint fut :) es szeretik.

--
Debian GNU/Linux