"Leállítja a Firefox OS fejlesztését a Mozilla"

Címkék

További részletek itt.

Hozzászólások

Számomra sosem volt több mint egy érdekes techdemo.

--
trey @ gépház

Nemcsak ők. Már az egy halva született gondolat volt, hogy a telekomok fogják maguk működtetni az alkalmazásboltokat az általuk árusított Firefox OS mobilokhoz. Ezzel be is biztosították a lehetségesnél is kevesebb, minimál app-választékot. A telekomok kompetenciája a nullával egyenlő.

Mi szükség van rá? Google gyűlölőknek (ha a ez egyáltalán szempont) ott az iphone. Google&Apple gyűlölőknek ott a Blackberry vagy WP. Minden okostelefont gyűlölők még ma is vásárolhatnak butatelefont. :)
Még a Firefox OS-ben is több potenciál volt. Mobilwebből kvázi-mobilalkalmazások nem volt eleve rossz ötlet, weben úgyis mindenki jelen van. A legolcsóbb mobilok megcélzása is jó ötlet volt. Butamobil áron egy webre képes mobil. A folyamatos frissítés is jó érv volt a Mozillától pár éve, amikor még úgy csinált minden Android gyártó mint aki azt se tudja mit jelent az update.

- Csak megjelent időközben az AndroidOne azonos árszinten. Ennek frissítéséről már a Google gondoskodik.
-Ma már a belépő szintű mobilok processzora is bőven elég az Android kényelmes használatához. A Firefox OS-ben megspórolt szoftveres rétegnek így előnye már nem, csak hátránya maradt.
- Végül hiba volt a telekomokra bízni a Firefox OS alkalmazásboltjait. Ennek egyedüli következménye az volt, hogy még a lehetségesnél is kevesebb alkalmazás volt FF OS-re.

A Touch-al együtt erőltetett ubuntus újítások mint a MIR viszont még komoly problémát okozhatnak az Ubuntun játékoknak a Valve Steames erőfeszítései ellenére.

Ezzel nem teljesen értek egyet, mert az az alapfelvetés, hogy ha egy piacon vannak szereplők, akkor felesleges egy újnak megjelenni.

Szerintem inkább azzal van a baj, hogy minden áron össze akarják mosni a tablet és desktop operációs rendszert. Nekem ez egyszerűen nem szimpatikus. Volna Ubuntuban rengeteg olyan más dolog, amivel előre lehetne vinni a rendszer népszerűségét és jobban megérdemelne nagyobb fejlesztői figyelmet, mint amire most fordítják az erőforrásokat.

Windows 10 egy tök jó példa erre. Ott is ott vannak a kötelező Modern "alkalmazások", amik gyakorlatilag arra jók, hogy divergensebb lesz a rendszer.
Lásd Beállítások App + Vezérlőpult.

"Ezzel nem teljesen értek egyet, mert az az alapfelvetés, hogy ha egy piacon vannak szereplők, akkor felesleges egy újnak megjelenni."

Inkább úgy mondanám rosszak az esélyek ha azok a szereplők erősek. A pc desktop mobilosításába pedig már belebukott korábban a Microsoft. Mitől vár más eredményt akkor a Canonical?

"Szerintem inkább azzal van a baj, hogy minden áron össze akarják mosni a tablet és desktop operációs rendszert."

Ezzel messzemenően egyetértek.

"Nekem ez egyszerűen nem szimpatikus. Volna Ubuntuban rengeteg olyan más dolog, amivel előre lehetne vinni a rendszer népszerűségét és jobban megérdemelne nagyobb fejlesztői figyelmet, mint amire most fordítják az erőforrásokat."

Ebben is egyetértünk.
A dollármilliós szervezeti háttér nélkül működő Linux Mint sikeresebb, jobb desktopot hozott össze a Cinnamonnal, mint a Canonical-Ubuntu a Unity-vel.

"Windows 10 egy tök jó példa erre. Ott is ott vannak a kötelező Modern "alkalmazások", amik gyakorlatilag arra jók, hogy divergensebb lesz a rendszer.
Lásd Beállítások App + Vezérlőpult."

Komolyan nem értem miért kell másolni a Microsoft hibáit?!

Hasznaltal mar ubuntu touchot? Egy kicsit mintha forditva ulnel a lovon. Az ubuntu phone nem a valamit gyuloloknek szol, hanem a valami mast keresoknek. Pl nekem fontos szempont, es ettol all fel ha erted ;), hogy nyilt forrasu a platform. Ezt pl melyik altalad emlitett rendszer tudja? De pl a gesztus alapu iranyitas is nagyon bejovos, rohad kenyelmes, azt sem tudja egyik masik sem nativan. Amugy nem tudom mikor nezted az ubuntu boltot, de az appok nagyon nagy resze webapp, amiben az adott oldal mobil nezete fut, es ez szerinted sem rossz. Itt sem vagyok a gyarto frissitesi szokasaira hagyatkozva, es nem biztak a telkokra sem az app kezlest.

Szoval van itt egy rendszer, ami elkeruli az altalad emlitett problemakat, es alkalmazza az altalad nem rossz otletnek tartott technikakat, mindezt nemi ujjito szellemmel, teljesen nyiltan, es nincs helye szerinted a vilagban??

-
Konténerezett Hadoop és Cassandra cluster konfigurálása - harmadik rész

"Hasznaltal mar ubuntu touchot?"

Azt történetesen nem. Viszont sajnos a mobilos fejlesztések erőltetése miatt már desktop Ubuntut sem használok. Szerencsére a Linux Mint kézenfekvő alternatíva.

"Pl nekem fontos szempont, es ettol all fel ha erted ;)"

Ha ezt a hatást nem csak az egyszemélyes mintacsoportodban váltaná ki az Ubuntu touch, akkor óriási siker várna rá. :)
Sajnos a probléma is ez vele, csak nálad vált ki ilyen hatást. Ahogy a musthave érzés is csak igen kevés usernél tapasztalható. Még a többség nem érti miért jó ez az n+1 mobil rendszer.

"nyilt forrasu a platform. Ezt pl melyik altalad emlitett rendszer tudja?"

Android nyílt forráskódú rendszer, szabad licenccel, még Linux alapú is.

"Szoval van itt egy rendszer, ami elkeruli az altalad emlitett problemakat, es alkalmazza az altalad nem rossz otletnek tartott technikakat, mindezt nemi ujjito szellemmel, teljesen nyiltan, es nincs helye szerinted a vilagban??"

Azt is írtam, hogy mindezek ellenére is kudarc lett a Firefox OS. Az Ubuntu touch erőforrásigénye viszont nagyobb.
Helye szerintem van az Ubuntu touchnak, ebben nagyon nyitott szemléletű vagyok. Szerintem a Haiku-os-nek, vagy AROS-nak is van helye. Az üzleti siker viszont egy másik témakör.

"egyszemélyes mintacsoport" erdekes, de a Canonical is ezt rohad fontosnak tartaja, es rendszeresen kommunikaljak, hogy ez opensource, szoval egynel egy hangyanyival tobben vagyunk ;)

"Android nyílt forráskódú" marmint van olyan X featurrel lemarado valtozata, ami fordul, de azert lassuk be a mainstream Android nem nyilt forraskodu

-
Konténerezett Hadoop és Cassandra cluster konfigurálása - harmadik rész

" szoval egynel egy hangyanyival tobben vagyunk ;)"

Egynél több tesztalanynál vált ki Viagra-hatást az Ubuntu touch?! Mesélj! :)

"Android nyílt forráskódú" marmint van olyan X featurrel lemarado valtozata, ami fordul, de azert lassuk be a mainstream Android nem nyilt forraskodu"

A CyanogenMod, OmniROM erre az AOSP kódra épül és egyáltalán nem mondható róluk, hogy X featurrel lemaradott változatok lennének. Sőt a legjobb androidok.

A gyártók eddig is fordítottak maguknak AOSP-el azonos forrásból Androidot maguknak, CyanogenModnál általában kevesebb sikerrel. Csak AndroidOne-nál készíti maga a Google az rendszert.
A CyanogenMod nem zárja ki a hivatalos kapcsolatokat a Googlelel és így a hivatalos Play-t. OnePlus mobilokon gyárilag van Play.
Google Play mellett van az Amazonnak is androidos app-boltja. Az apk csomagból bármilyen androidra telepíthető. 330 ezer alkalmazás érhető el ott jelenleg. Ez kevesebb mint a Google 1,4 milliója, de több mint ami a touchnál reálisan várható. F-droid, Humble további Play-független app-források.

> A CyanogenMod nem zárja ki a hivatalos kapcsolatokat a Googlelel és így a hivatalos Play-t. OnePlus mobilokon gyárilag van Play.
Az OPO-n nem CM, hanem C. OS volt, by default. Nem keverendő a kettő.

> Az apk csomagból bármilyen androidra telepíthető.
Jah. Csak aminek kellene bármilyen Google API - térkép, de a sima lokációt is a legkényelmesebben a Google-n keresztül kezeled Androidon, push notification, etc. -, azt el is felejtheted. Valaki a Google-nélkül-is-van-Android táborból mutathatna legalább egy olyan ökoszisztémát, ami ~mindent nyújt, amit a Play Services. És ha lehet, akkor ne is kelljen két teljesen független kódot fejleszteni a két platformra - mert akkor már ugyanott vagyunk, mint bármelyik Ubuntu/Win10/Sailfish/etc.-nél.
--
blogom

"Az OPO-n nem CM, hanem C. OS volt, by default. Nem keverendő a kettő."

Most már ráadásul OxygenOS. De ezek mind a CM kommercializált változatai. A lényeg annyi, hogy a Google nem köti meg a gyártók kezét a gyártói Androidok készítésénél. Használhatnak közvetlen Google forrást, de használhatnak olyan közbeiktatott forrásokat mint a CM. Google Play az utóbbi esetben is lesz hivatalosan, hackelés nélkül ha a gyártó felveszi a kapcsolatot a Google-lel.

"Jah. Csak aminek kellene bármilyen Google API - térkép, de a sima lokációt is a legkényelmesebben a Google-n keresztül kezeled Androidon, push notification, etc. -, azt el is felejtheted. "

Természetesen Amazon AppStore-on nincsenek Google alkalmazások. Az ott elérhető appokhoz viszont nincs szükség Google API-ra. Amazonnál van saját térkép vagy HERE maps. Nyilvánvalóan 330 ezer app nem 1,4 millió, de semminél vagy pár ezernél ez sokkal több.

"Valaki a Google-nélkül-is-van-Android táborból mutathatna legalább egy olyan ökoszisztémát, ami ~mindent nyújt, amit a Play Services."

Szemedet kínára vesd! Kínában tökéletesen jól nélkülözik a Play-t. Ott számtalan alkalmazásbolt közül lehet válogatni, mint: Qihoo 360, Baidu Mobile Assistant, vagy MiUi appstore. Ezeknek több felhasználja van mint az EU teljes lakossága. Itt már szinte minden elérhető ami a Playen is és nem Google fejlesztés. Azokra pedig több kínai alternatíva is van.

Igen letezik opensource android, es letezik opensource app store ez teny. A lenyeg, hogy valaszthatod a googlet, de az nem OS megoldas. Ha a gyartodnak/rom keszitodnek nem ad hozzaferest az APIhoz a google, akkor valaszthatsz masik app storet pl Amazont, de ez sem OS megoldas. Telepitgethetsz appokat kezzel, szerintem ez nem is alternativa nem tudom, hogy jott ez egyaltalan szoba. Es nem utolso sorban hasznalhatsz OS app storet, de ebben az esetben rengeteg Android funkcionalitas serul, a kutya nem tamogatja/hasznalja, kb magadra maradsz.

Ezzel szemben az Ubuntu touch egy OS rendszer, a hozza kapcsolodo okoszisztema is OS, biztonsagos forrasbol tudok tovabbi OS szoftvereket teleppiteni, mindenki igy hasznalja, nem magamnak kell kibugaznom mindent.

Remelem mostmar erzed a kulombseget, itt nincs funkciobeli korlatozas, nincs fuggoseg 3rd party APIktol okoszisztema oldalrol. Persze latni kell, hogy ez egy x eves rendszer, nincsenek meg kiforrva dolgok, cserebe folyamatosan fejlodik, lehet lelkesedni az ujjitasokra :)

-
Konténerezett Hadoop és Cassandra cluster konfigurálása - harmadik rész

Szerintem nagyobb baj, hogy nincsenek rá alkalmazások és kicsi az esély arra, hogy ez változni fog.
Steam bolt szerintem csak erősíti az Ubuntu világát annak ellenére, hogy egy másik alkalmazásbolt. (Remélem a MIR élesítése után is ki lehet majd kapcsolni, mert az steames játékoknál sok problémát okozhat)
A Play is csak egy ilyen plusz bolt lenne, ami növeli az elérhető alkalmazásokat és ezzel vonzóbbá teszi a platformot.

Számomra így mint szerver érdekes az Ubuntu touch. Az aksi és hordozhatóság miatt lehet majd benevezek egyre.

""Valaki a Google-nélkül-is-van-Android táborból mutathatna legalább egy olyan ökoszisztémát, ami ~mindent nyújt, amit a Play Services."

Szemedet kínára vesd! Kínában tökéletesen jól nélkülözik a Play-t. Ott számtalan alkalmazásbolt közül lehet válogatni, mint: Qihoo 360, Baidu Mobile Assistant, vagy MiUi appstore. "

Te tényleg nem érted, hogy a Google Play Services az nem csak alkalmazásboltból áll. De nem baj.

Kíváncsi vagyok, mekkora sírás lenne itt abból, ha tömegesen kezdenének terjedni a Baidu-s API-t használó alkalmazások.

Másrészt egészen menő dokumentációja van annak, hogyan csinálok Baidus push notificationt: http://docs.aws.amazon.com/sns/latest/dg/baidu-download-app.html

Az Amazon Map Migration dokumentációja 404-et dob:
https://developer.amazon.com/public/maps

Nézhetem én itt az alternatívákat, de:
- ezzel gyakorlatilag kettéválik az alkalmazáskód nagyrésze (Google, s nem Google verzió).
- és eddig egyik sem tűnik reális alternatívának, inkább pain in the assnek.

És innentől fogva a felhasználónak sem lesz mindegy, mert Google-féle verzió lesz az appból, másmilyen meg nem.
--
blogom

Tök meglepő, hogy Kínában a kínai nyelvet használják doksikban is! Nem gondoltam volna. :)
A kínai felhasználókat hidegen hagyja a Google-féle verzió. Tökéletesen megfelelnek a kínai verziók. Egyre több fejlesztő, mint az EA közvetlenül csinál kínai kiadásokat appjaiból. Van akik szerint jobbak mint az itteni play-es verziójuk.

Javíts ki, ha tévednék: a Linux Mint az Ubuntun alapul, amit a Canonical készít. Akkor lehet, hogy a Mint inkább élősködő, mint bazár? (Flame ellen: Az Ubuntu meg a Debianon alapul, de sokkal többet tesznek hozzá a rendszerhez, mint a Linux Mint.)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A Linux Mint egyes kiadásai Ubuntun más kiadásai közvetlenül Debianon alapulnak.
Ami a Canonicalt illeti mire is összpontosítja az erőforrásait mostanában? MIR (Wayland mellett), Ubuntu Touch, GNU Bazaar, Unity. Az Upstart-ot csak azért nem sorolom ide, mert szvsz jobb mint amire most lecserélik.
Ami kellene, például Android kompatibilitás az sajnos nincs.
A napokban egy ismerősömnek néhány Android alkalmazásra volt szüksége a notebookján. Console OS az övét nem támogatja, egyébként is borzasztóan körülményes a dual-boot Console OS-sel. A Play integráció miatt a ARC Welder sem volt megfelelő megoldás. Szétnéztem az PC-s Android kompatibilitást nyújtó toolok között és sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy desktop Linuxra nincs semmilyen használható megoldás. Bluestacks pont megfelelt, de az csak Windowsra és OSX-re érhető el. Így nem volt más megoldás mint Windows telepítése dual-bootba és azon bluestacks.
Ha a Canonical a fenti felesleges párhuzamos projektek egy része helyett erre fordította volna erőforrásait, olyan képességgel tudta volna kiegészíteni az Ubuntut amire valóban igény van. Az Android és Ubuntu közös Linux alapúsága miatt még arra lett volna mód, hogy optimálisabb Android kompatibilitás legyen Ubuntun.

Az ismerősömnek történetesen kellett a notebookján. Szerintem nem ő az egyetlen a Földön. Mostanáig 109 millió user használja a Bluestacks szoftverét, ez többszöröse az Ubuntu összes felhasználójának. (Nem a Bluestacks az egyetlen ilyen szoftver, amiduos, andyroid, youwave szintén android kompatibilitást nyújtanak, desktop Linuxra egyik sem érhető el)
1,4 millió android alkalmazás szvsz eléggé nyomós érv a kompatibilitás mellett. Még MS Office is lenne Ubuntura.

És ha lenne android app támogatás akkor mi lenne? Az ubuntu és a többu linux disztró átalakulna egy futószalaggá ami előpuhítva és bepácolva szállítaná futószalagon a google reklámpumpájába és kémgépezetébe a linuxos felhasználókat.

A Jollának volt android app támogatása. Mire mentek vele? Arra, hogy a kutya nem csinált nekik natív alkalmazásokat, de az andoridos alkalmazások azért mindig egy kicsit vagy éppen sokkal rosszabul mentek és mutattak a Sailfish alatt mint natív környezetben.

Hol a biznisz abban, hogy pénzt lapátolunk egy olyan projektbe aminek a végén a felhasználók össze hasonlíthatják ugyanazt az appot a natív és az emulált-szimulált környezetben és ebben az összehasonlításból a nem andorid csak rosszl jöhet ki???

Valóban, csak a Microsoft a nagy ❤ Linux kampányai ellenére sem tette nyílt forráskódúvá a Windows rendszerét. Akár szabadalmi és szerzői jogi pereknek is kitehetné magát a Canonical ha keményen belemenne a Windows kompatibilitás fejlesztésébe.
Az Android viszont nyílt forrású rendszer. Ráadásul Linux kernelen alapul mint az Ubuntu. Sokkal kevesebb munka és minden adott a teljes kompatibilitáshoz. Egyedüli korlátot a hid perifériák jelentenek. A Bluestacks egy idegen rendszeren nagyon jól megoldotta az Android alkalmazások használatának lehetőségét. Még az érintőképernyő PC-n gyakori hiányára is ötletes helyettesítő megoldásokat talált.

Tehát a windows kompatibilitás nem kivitelezhető Ubuntun (bár kétségkívül az is hasznos lenne), az Android kompatibilitás azonban kivitelezhető.

Most röviden, te mit mondtál volna az ismerősömnek, akinek szüksége volt egy Linux alkalmazásra a windowsos notebookján?
Használjon inkább OSX-t?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Olyan biztosan akad, amit nem portoltak. Az alternatíva nem számít, csak a tényleges portolás. És igen, az általam elmondott is lehet valós igény.

Pl. úgy látom, hogy Nautilus nincs Windows-ra.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ha a célod nem csak a kötözködés vagy a passzióból vitatkozás akkor te is belátod, hogy Nautilusra valós igény sincs Windowson. Nautilus a gnome és unity linuxos desktopok egyik fontos eleme. Bár a Unityből dobni fogják. Más desktopon ugyanakkor kevés gyakorlati haszna van. (KDE egyébként van Windowsra)
Mint is inkább Nemo-t csinált belőle. :)

Most nem az volt a kérdés, hogy mire van valós igény. Pláne, hogy neked mire van valós igényed.
Nagyon zavaró benned, hogy folyamatosan a saját, szubjektív véleményedet akarod általános, közösségi véleményként eladni.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A kérdés ez volt: te mit mondtál volna az ismerősömnek, akinek szüksége volt egy android alkalmazásra az ubuntus notebookján?
Használjon inkább Windowst?

A "közösségi véleményt" ebben a szálban nem tudom értelmezni. Nem véleményről írtam hanem egy harmadik fél konkrét igényéről. Ilyen igényei legalább még 109 millió felhasználónak vannak, ami úgy háromszorosa az összes Ubuntu usernek. 109 millió már elég sok felhasználó ahhoz, hogy akár egy "közösség" igényének nevezzük. És ez csak a bluestacks felhasználóinak a száma, a többi hasonló szoftver számainak nem néztem utána.

A kérdésre eddig választ nem tudtál adni. Más sem.

Kb. azt mondtam volna válasznak, amit te mondtál volna válasznak az én kérdésemre. Te mit mondtál volna?
Közösségi vélemény alatt azt értem, hogy úgy adod elő a problémádat (és ezt a harmadik felet érintő problémát is), mintha az Ubuntu felhasználók többségének lenne ez problémája. Vagy csak szerencsétlenül fogalmazol, de mindig? :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Már megválaszoltam. Ez nem egy filozofikus vita. Nautilusra nincs szükség windowson. Ezért senki nem vette a fáradtságot, hogy készítsen és karban tartson egy windowsos portot.
PC-n 1,4 millió android alkalmazás némelyikére már van igény. Erre az igényre Windowson és OSX-en is van megoldás. Ubuntura nincs. Pedig hazai pálya lenne desktop linuxon. Ezzel sem lett közelebb az Ubuntu desktop éve.
De nem kell aggódni, a Google majd ezt is megoldja. Csak mások a prioritásai.

(szvsz nem ismerjük egymást. HUP-on is ritkán vitatkozunk).

Látod, pont ez a baj veled. Van egy konkrét történeted, kvázi számonkéred a fejlesztőket, hogy miért nem tesznek érte, mert _szerinted_ az fontos. Én feldobok egy másik történetet, amire azt válaszolod, hogy _szerinted_ nem fontos. Közben meg az egészet úgy tálalod, mintha az egész Ubuntu közösség lázban égne azért, hogy mielőbb Androidos alkalmazásokat futtathasson.

Ez az „Ubuntu desktop éve”, meg „Linux desktop éve” meg szimpla hülyeség. Van, akinek soha nem jön el és van, akinek már rég eljött.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Én nem emlékszek arra, hogy összeházasodtunk volna. Ezért nem értem a személyeskedő stílusodat, úgy próbálsz írni mintha a férjem lennél pedig még csak nem is ismerlek.
Ennyi hozzászólásodból annyit megtudtam rólad, hogy ha tudatmódosító szerek hatása alatt egy jó buli után véletlenül összeházasodtunk volna brahiból, másnap kijózanodva azonnal el is váltam volna tőled. :)

Nem értem miért kell ilyen kategorikusan elutasítani az android támogatást. Ha már arról van szó hogy más rendszer alkalmazásainak futtatása. Mi a helyzet a wine-vel? Az is az ördögtől való? Jobb lenne a világ, jobbat tett volna a linuxnak, ha nem létezne wine? Én tudom, hogy nem álltam volna linuxot használni, ha nem tudtam volna ilyen könnyen azt a néhány programot futtatni...

Oké, hogy nem az android supportra kell alapozni az egész rendszert, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs helye más rendszerek emulálásának, runtime-jának, stb.

A fenti példa mutatja, hogy igény is volna rá, és hidd el, nem csak egy ember miatt.

"A Jollának volt android app támogatása. Mire mentek vele? Arra, hogy a kutya nem csinált nekik natív alkalmazásokat"

Az ubuntunak nincs (nem lesz) android app támogatása. Mégis mire fog menni vele? Gondolod hogy fejlesztők tömegei fognak nekiállni egyből natív ubuntu appokat gyártani? Optimista vagy. "Hol a biznisz abban" :)

Akkor még nagyobb a zavar az erőben Microsoftéknál. :) Állítólag a megmaradt Windowsra fejlesztők kemény magja lobbizta ki a közvetlen Android kompatibilitás elvetését, mert akkor ők hátrányba kerülnének. Így pedig abban bíznak, hogy a windowsra portolások munkája az övék lesz. Csak az a kérdés minek költenének windows portolásra azok a cégek, akik eddig is csak Androidra és ios-re hozták ki az alkalmazásaikat?
Ubuntuéknál még kevésbé racionális ez a cicaharc. Egy ma nem is létező piacot próbálnak megvédeni a gigászi Android világtól?!

> Akkor még nagyobb a zavar az erőben Microsoftéknál

Miért is? Mert egy (már) teljesen kívülálló valaki nyilatkozott valamit egy netes magazinnak? Ugyan már. Attól, hogy valaki részvényes egy cégben, még nem szólhat bele autoamtikusan a cég működésébe.

A megtakarításaim egy kis része nekem is részvényekben van, mégsem mehetek oda az adott cégek irodájába, hogy belepofázzak az üzletpolitikájukba.

Ne is vesztegessünk erre több szót.

Nem is feltételeztem volna rólad, hogy más részvény vásárlása egyáltalán szóba jöhet nálad. :) De ezek szerint meg kell, hogy kövesselek.
Ha elégséges mennyiségű megfelelő részvényed lenne akkor szavazhatnál. Ballmernek nyilvánvalóan van szavazati joga. Nem szavazásra nem jogosító részvényből birtokol jelentős mennyiséget.

Nem azért linkeltem, mert egyetértek vele. Sőt. Korábban leírtam, hogy szerintem miért öntökönszúrás a Microsoft részéről az Android kompatibilitás. Még azelőtt, hogy a polcra tették volna az Astoria projektet.

Szóval, sem az iPhone-nal, sem ezzel kapcsolatban nem értek egyet vele.

--
trey @ gépház

Szerintem nincs elutasítva, mint ahogy a Wine sincs kizárva az Ubuntuból. De nem is ők fejlesztik, nem része az alaprendszernek.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Hat a Wine-vel nem lettunk sokkal beljebb.
Egy csomo "killer app"-ot nem tamogatott, vagy egy-egy verzio tamogatott, aztan meg annyira se.

Csak nehany ami eszembejut:
ArchiCAD, AutoCAD, SolidWorks, SolidEdge, etc, etc.

Szerintem aki egy programot hasznalni kenyszerul *munkara* az nem vagy alig teheti meg, hogy a tamogatott platformon kivul futtassa azt.

Ez olyan, mintha Oracle adatbazist futtatna valaki egy nem certifikalt CentOS-en.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Photoshop - amire használom - megy vele. Régebbi verzió, de nincs szükségem újra. Emellett évekig World of Warcraft-oztam wine alatt. Pont akkor tértem át windows-ról, ha nem lett volna wine lehet maradok :D Egy ideje a Hearthstone-t tolom, alkalmanként Heroes of Storm is befigyel.

Szóval nem mondhatod hogy nem lettünk vele sokkal beljebb, én legalábbis eléggé :) Megértem, hogy nem az igazi, meg hogy sok cucc nem megy vele. De ami megy, arra legalább nagyon is jó (és gondolom nem csak nekem)

Wine nem csak a felhasználói oldalon használható a win32 program fejlesztőjének támogatása nélkül. A fejlesztők maguk is használhatják a wine-t, windowsra írt programjuk linuxos portjánál. Ebben az esetben az eredmény tökéletesen használható linuxon.
A GOG számtalan játékának linuxos portja wine-t használ. Hibátlanul működnek linuxon.

Igazad van.
Jobb lenne a linux világnak ha nem létezne Android és iphone, windows phone, vagy esetleg még felturbózott symbian telefonok uralnák az eladásokat?

"Oké, hogy nem az android supportra kell alapozni az egész rendszert, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs helye más rendszerek emulálásának, runtime-jának, stb."

Még csak nem is emulációról lenne szó. Dalvik-nál ugyanúgy JIT futnak az alkalmazások Androidon mint Linuxon a Java programok. ART óta pedig Executable and Linkable Format, azaz ELF kód fut Androidon. Semmilyen emulációra nem lenne szükség android kompatibilitásra felkészített desktop linuxon.

"Az ubuntunak nincs (nem lesz) android app támogatása. Mégis mire fog menni vele? Gondolod hogy fejlesztők tömegei fognak nekiállni egyből natív ubuntu appokat gyártani? Optimista vagy. "Hol a biznisz abban" :)"

Hát ez az!

Ami kellene, például Android kompatibilitás az sajnos nincs.

Kinek kellene? Neked? Nekem pl. nem hiányzik. Sőt, az MS Office sem hiányzik.

olyan képességgel tudta volna kiegészíteni az Ubuntut amire valóban igény van

Rosszul mondod: amire szerinted igény van

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

"Ami kellene, például Android kompatibilitás az sajnos nincs."

Egész jól megvoltunk a linux világban a windóz kompatibilitás nélkül és a nagy M$ rajongók mindig azzal ekézték a Linux OS-eket, hogy hát a vindózos alkalmazásokkal nem mennek. Helyettesítsd be az akkori válaszokat a te krédésedre.

Az android kompatibilitás egy csapda. Bármelyik linuxos disztró berántja az android app támogatást az azonnal elveszíti az identitását, átalakul google felszopóvá és záros időn belül beadja a kulcsot. Ez hol biznisz?

"Az Android és Ubuntu közös Linux alapúsága miatt még arra lett volna mód, hogy optimálisabb Android kompatibilitás legyen Ubuntun."

A Linux kernek és pár drájver még édeskevés ahhoz, hogy optimális legyen az andorid app támogatás. Én személy szerint mérhetetlenül büszke vagyok arra, hogy még az Ubuntu Touch fejlesztésének az elején sikerült Shuttleworth-öt és a többi döntéshozót meggyőzni arról, hogy öngyilkosság az androdid appok támogatása.

Android kompatibilitás: Chrome bővítményként létezik. Az arc welder kell neked ( https://chrome.google.com/webstore/detail/arc-welder/emfinbmielocnlhgmf… ), ez felrakja az App Runtime-ot, kapsz egy chrome appot, ami bármilyen apkt elindít több kevesebb sikerrel. A támogatás nem teljes, de elég jó.

"Sorry, unfortunately it looks like your operating system is not supported by BlueStacks. We'll let you know when it's available!"

Sajna Ubuntura nincs. Amit használtam egy ideig, az a Genymotion, lényegében virtuális gép, de jól meg van csinálva. Sajnos alapból nincs Google integráció, kicsit patchelgetni kell hozzá, de nem megoldhatatlan. Ami engem zavart, hogy a magyar billentyűkiosztást nem szerette.

A Chrome féle runtime esetében a play integráció megoldható, szintén trükközéssel
https://developer.chrome.com/apps/arc_playservices
https://www.reddit.com/r/chromeos/comments/31fext/how_to_get_google_pla…

Erről írtam én is. Wine-t is próbáltam de ennél esélytelen. Sőt kivételesen itt még a win virtualizáció sem megoldás. Maradt a Windows dualboot.
Genymotionnel korábban sok probléma volt a billentyűzetkiosztáson kívül is, de majd lehet újra ránézek.

Egy élmény Ari Jaaksi nevét látni egy beborult mobil OS hír kapcsán :( Nagyon érzi a srác ezt a műfajt.

> De sajnos amikor valaki a 4. mobil OS platform bukásánál is ott van az már nem értelmezhető véletlenként.

-1, de értelmezhető

sőt, olyan munkakörök is vannak, ami kifejezetten válságkezeléssel foglalkozik: tízből kilenc projekt megfekszik, ahova berakják őket, de nem miattuk

Azert ez nem olyan egyszeru. En is tobb beborult projektben voltam, ahova csak azert helyeztek a vegen, hogy legalabb egy mukodo prototipust hozzak ki. Mindenki tudta hogy a projekt mar kuka (korabban elcsesztek, akar mar a tervezesnel), de valamit fel kell mutatni, hogy ne legyen belole nagyobb problema.

Ez egy jó döntés volt. Nem kellett volna belekezdeni sem.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Miután már van (többé kevésbé) szabad szoftveres telefon OS, ezért csak olyannak van értelme nekiállni, amiben megvan a potenciál, hogy jobb legyen. JavaScriptben lehetetlen jobbat csinálni az Androidnál, ezért eleve felesleges volt belefogni is.

Az Ubuntu phone-nak van értelme, mivel a teljes Linux stack mellé már csak egy telefon alkalmazást kell tenni és máris versenyképes lesz.

"a teljes Linux stack mellé már csak egy telefon alkalmazást kell tenni"

Pontosan így gondoltam én is. A Raspbian - mint Linux - baromi jó egy telefonokkal összevethető erősségű hardveren. Ehhez képest a Canonical fejlesztésében szerintem nem világos, hogy mi a végcél, és aggódok, nehogy még több Linuxot vegyenek ki a Touchból. Egyébként én arra használom, hogy távolról felügyeljem a gépeimet. Ehhez terminál kell (a terminál ne lője ki a programokat, ha alulra kerül, engedje futtani a scripteket), ssh, mc, mutt, ssmtp, ilyesmi. Ezek mellett még telefonálni is tud. Tulajdonképpen megvan, ami kell. Ha komolyra fordul a helyzet, beledugok egy billentyűzetet. Ha még komolyabbra, akkor felteszek +2 dioptriát. A monitor volna az utolsó, amit a bele akarnék dugni. Viszont tudhatna ethernet over usb-t, usb-s mobilinternetet, usb-s mikrofonokat, vpn-t.

--
ulysses.co.hu

"Az Ubuntu phone-nak van értelme, mivel a teljes Linux stack mellé már csak egy telefon alkalmazást kell tenni és máris versenyképes lesz."

Potom 1,3 millió alkalmazást kell még megírni rá. Semmiség.

Miből gondolja a Canonical, hogy az ami több tízmilliárd dollár elköltése ellenére sem jött össze a Microsoftnak az majd neki sikerül pármillió dollárból?

Mert minden felhasználónak szüksége van 1,3 millió alkalmazásra? Több, mint 9 hónapja használok Ubuntus telefont elsődleges eszközként és talán 1-2 alkalmazás van amit hiányolok, de arra is van kicsit funkciókban szegényesebb, de használható alternatíva. Van még gyerekbetegsége több is a rendszernek, de folyamatosan fejlődik, engem meggyőztek.

En hetente egyszer ranezek a OnePlus One-ra portolas allapotara itt:
https://forums.oneplus.net/threads/wip-ubuntu-touch-for-oneplus-one.266…

Ahogy hallom kar sietni, kinottem en mar az "early adopter" eletformabol.
De ha netalantan OPO-ra valaha elkeszul az ubuntu port (fenti link), akkor ra fogok nezni.

Addigis szivesen olvasok update-eket toled (cikk formajaban) es mrev-tol is, milyen is az elet egy ubuntu phone-on :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Miből gondolja a Canonical, hogy az ami több tízmilliárd dollár elköltése ellenére sem jött össze a Microsoftnak az majd neki sikerül pármillió dollárból?

Mert az Ubuntu Phone-on elérhető lesz a teljes desktop+server bloatware, és ez úgy kell az átlag usernek, mint egy falat kenyér. ;)

Az "átlag" consumer kérdése: Mire jó a repülő üzemmód? Ha bekapcsolod, messzebre tudod dobni a telefont.

Az ssh szerver a legelső, ami kell. Az sshfs-sel be lehet mountolni a teló fájlrendszerét, szét lehet nézni rajta. Fel lehet rakni, le lehet szedni a képeket, zenéket. Az átlag consumer csak a béna gyári fájlkezelőt és az mtp-t kapja, és nem tudja, mitől telt be az sd kártyája. Szerencsétlenkedés.
--
ulysses.co.hu

Nem annyira saját telefonon, de... Barát, barátnő, házastárs telefonján roppant hasznos arra, hogy ellenőrizni lehessen mikor kivel beszél, illetve a gps koordinátákat is folyamatosan monitorozni lehet. Szóval igény még átlag consumereknél is lenne egy mobiltelefonos ssh szerverre. :)

Átlag consumerről nem beszéltünk, mert magunkból indulunk ki. De egyébként mekkora marhaság már hogy a telefonokhoz mindenféle idétlen fájl elérési protokollokat fejlesztenek, mikor sshfs-sel biztonságosan és szabványosan megoldhatnék mindent? Verziókezelőbe tehetném a címlistámat. Mert én nem felhőben szeretem tartani az ilyesmit ám. Vagy pikkpakk használhatnám a telefont valaminek a távvezérlésére.

Írhatnék szkriptet, amivel be tudok lépni a menedzsment szerverről, és csekkolhatnám, hogy minden telefon upgradelve van-e.

Írhatnék programot ami felhív és bemond nekem valamit.

Írhatnék programot, aminek ugyanaz a kódja, ugyanúgy buildelem mégis fut PC-n és telefonon is! De nem JS-ben ám, hanem C++-ban!

Ezek csak random ötletek. Még az is lehet, hogy egy részét meg lehet oldani Androidon is. De egy programozósabb embernek 1000x logikusabb lenne, ha a telefonja is egy "sima" GNU/Linux lenne és nem egy gyártók által lakatokkal teleszórt izé, amin folyton csak korlátokba ütközünk.

Mikor arról volt szó, hogy lesz az OpenMoko (nekem az volt az utolsó telefon, amire vágytam csak mire megjelent elmúlt), akkor egy rakás dolgot megálmodtam, hogy mimindent lehetne csinálni vele. Aztán ami legjobban megközelítette az az Android lett. De az egy kényszer-nyílt rendszer, ami filozófiáját tekintve inkább zárt. Úgyhogy köszi, de kihagyom.

Az enyemen van SSH server, es az esetek tobbsegeben SCP-re szoktam hasznalni (neha be is szoktam jelentkezni ra). Peldaul egy csomo Youtuber van, akinek a videojahoz a kep inkabb csak illusztracio, a szoveg a lenyeg. Van egy par FF extension, amivel le lehet menteni videot, nekem meg van egy scriptem, ami ezeket a videokat OGG Vorbisra konvertalja, es utana felmasolja a telefonra. Amikor az SSH servert kikapcsolom (vagy amikor lecsatlakozik az itthoni halorol), lefuttatja a media scannert, megjelennek az ujak a zenelejatszo megfelelo listajaban, es kenyelmesen meg tudom hallgatni a varosban maszkalas/utazas/bevasarlas kozben.

A llamanak hala nem kell kapcsolgatnom a wifit (a megfelelo mobilcellaban magatol felcsatlakozik ra), szoval akarhol toltom epp itthon, mukodik a fenti script, nem kell direktbe gepre dugni (mint MTP/mass storage meg hasonlo esetben). Persze az SSH server nem fut mindig, mobilhalon nem erheto el (tuzfal nem engedi ki).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

"Hi All,

As a follow up from the recent announcements, I’d like to provide an update about May’16 release.

May’16 release is still part of our plan of record and that Smart TVs and Smartphones will be still part of the scope of this release.

The overall goals for May’16 release will remain valid especially with regards to quality, foxfooding growth and limited feature content.

In addition there is an on-going activity to ensure that all the initiatives that are part of the content of this release will be still relevant to achieve the high level goals mentioned above. This will also mean that some of the initiatives will need to be re-adjusted/adapted in order to better fit into the future broader context of connected devices.

As a follow up from Wednesday's meeting, I would also like to propose the following applications priority. Proposal is based on applications relevance towards connected devices hence the reason why settings and system apps represent a high priority for 2.6 release:

Settings
System Apps
Video
Music
Gallery
Camera
Contacts
Email
SMS
Dialer
Marketplace (if core OS changes are needed)
Calendar
Clock

It is increasingly important that May’16 release remains in our plan of record in order to support the transition towards connected devices.
"
via https://groups.google.com/forum/#!topic/mozilla.dev.fxos/Q--rr32UDIs

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes