Re: új táp, mire kell figyelni?

Két napja az egyik tag feldobott egy topikot ide. Leírta benne, hogy új tápot szeretne venni az alaplapjához, és azt is, hogy egy Mercury mkp-4400 400W volt benne. Sokan felhördültek, hogy ez a táp milyen egy ipari hulladék, amit a posztoló rossz néven vett. Azért hoztam létre most egy újat, mert szeretnék hozzátenni pár gondolatot a táp kérdéshez is.A kedves posztolónak üzenem, hogy ha többen is azt írják, hogy a jelenlegi - már tönkrement - tápja silány volt, akkor legyen már kedves nem személyes sértésnek venni ezt. Többen, egybehangzóan írták ezt, ez alapján talán el lehetne gondolkodni az igazságtartalmán. Senki nem minősítette őt magát, csak a tápegységét. Állításával szemben nem volt olcsójánosozás sem.

Azt állítom, hogy az a tény, hogy a kérdéses táp nem vágta haza az egész gépet, puszta szerencse. Körülbelül ahhoz tudom hasonlítani, mintha valaki (eddig) 15 évig Suzuki Swifttel vezetett volna balesetmentesen, majd GTK-ra törte. Kisebb balesetnél (ami például kisebb áramingadozásnak felel meg), nincs probléma. Ha azonban (akár más figyelmetlenségéből) történne egy súlyosabb baleset, egy régi Suzukiban nincs esély túlélni. Erre próbáltak rávilágítani a kollégák is:

  • Az olcsó tápokban nincs megfelelő védelem, és ha elpukkannak, jó eséllyel (de nem mindig) hazavághatják az összes hardvert (értsd: CPU, RAM, GPU, alaplap, HDD-k, optikai meghajtók) a gépben.
  • Van egy olyan minimum minőség (erre adtunk is példát), ami fölött ilyen nem fordulhat elő

Megértem, ha esetleg a posztolónak nincsen pénze drága tápegységre (amit én javasoltam az az adott cégnél 13300 Forint körül van), én nem ítélem el őt ezért. Azonban nem árt tudnia, hogy olcsóbb tápokkal orosz rulettet játszik. Szíve joga.

Várom az érveket/ellenérveket a témában. :)

Hozzászólások

Sokszor érdemes megnézni, hogy az ilyen nem klasszikus tápgyártók milyen belsővel szállítják a tápot. Sok esetben egész jó áron lehet FSP vagy más minőségi belsős táphoz jutni. Elképzelhető, hogy a belső alkatrészeken valamennyire spórolnak, de legalább a kapcsolás rendben lesz.

Itt van egy egész jó gyűjtemény ezekről: http://www.realhardtechx.com/index_archivos/PSUReviewDatabase.html

Egyszer régen kénytelen voltam egy ilyen legolcsóbb 400W-os tápot beszerezni az abszolút cash-flow krízisem közepette és természetesen néhány héttel a gari idő után egy pukkanás keretében elköszönt. Mindezt pénteken éjfél tájban, hogy még véletlenül se legyen sok esélyem a hétvégén valami normálisat szerezni.

En 11 eve vagy meg regebben vettem ezt: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817194001 (Enermax Noisetaker).

Biztos volt ennel szebb es jobb, de azota mukodik, hibatlan, csendes. A haswell miatt (http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/press_b_1&no=46) vettem anno egy Platimax 1350W tapot.

Belatom, konnyu mondani, hogy aki olcson vasarol, dragan vasarol (instabil gep, taphiba leoli a tobbi hw-t, stb), azonban kis odafigyelessel meg lehet talalni a megfelelo eszkozt. Nem besertodni kell, hanem utana nezni, elgondolkodni. Van olyan ki, akinek lenne ra penze, de soher, es a maradek porkoltbol csinalja otthon a somloit.

A haswell miatt vettem anno egy Platimax 1350W tapot.

Amúgy mi a fasznak?
4 CPU-os sok core-os brand szervereket csináltak neves gyártók ennél kisebb táppal. A Haswell ugyanúgy max. 140W-os CPU, mint szinte bármelyik másik desktop cucc. A legvadabb videókártyával együtt is bőven túl van méretezve egy 600-700W-os táp ide.

Ha mar veszek uj tapot, akkor legyen tulmeretezve, ki tudja, mit hoz a jovo. Ugyanez volt a regi tappal is, amikor megvettem, sokan ertetlenkedtek, hogy 600W, atyaeg, minek az, stb. Ja, es ezert is akartam ujat:

"Enermax power supplies are ready for forthcoming Intel® Haswell™ CPUs

Zero Power – Stable Voltages

Intel® has just released more details about the new Haswell™ processors. It sets new benchmarks in terms of energy efficiency. The new C6 and C7 states are able to reduce the CPU power consumption to just 0.05A while previous Ivy Bridge processors draw up to ten times more minimum power.

But the positive progress of the CPU technology is subject to certain restrictions, because only few power supplies will be able to deliver stable voltages at such low loads. End users are therefore groping in the dark with no clues if their own power supply will be compatible with the new energy functions of Intel® Haswell™ CPUs. PSU manufacturers usually do not state the possible minimum load of their products.

Compatibility of Enermax Power Supplies
As one of the technologically leading power supply manufacturers, Enermax makes a step forward and publishes a PSU compatibility list. All current high-end and mid-range models from Enermax are already prepared for the upcoming Intel® processors. They are equipped with a DC-to-DC converter which enables the so-called ZERO Load Design. These power supplies will deliver rock-stable voltages even at 0W load. Also the owners of older Enermax power supplies can be relieved: The manufacturer applies the ZERO Load Design already in all high-end power supplies since the Revolution85+ series which has been launched in 2008."

Hol méred a fogyasztását? Mert ha a konnektoron, akkor a bekajál 500W-ot a konfig, az kb. 420-450W leadott teljesítmény, egy 1300W-os tápot ha fullra járatsz, akkor a hatásfok görbe miatt olyan 1600W-ot is felvehet. Ha mindezt 110/120V-os hálózaton követed el, akkor picit többet, ráadásul amperben is bőven 10A felé jutsz.

Tápot nem érdemes nagyon túlméretezni, lásd pl. itt. Persze némi tartalék kell.

A 600W is túlzás amúgy, ma is. Nem hiszem, hogy van az országban 100 olyan desktop konfig, ami peak-ben megenne 600W-ot, de talán még 10 sincs. 1300W-ot pedig szerintem 1 sincs.
A procik fogyasztása leginkább csökken, inkább a VGA tud durvulni. De itt egy grafikon, 350W fölé már csak a gyárilag dupla GPU-s videokályhák mennek, amik árban úgy félmillió körül vannak.
Szóval VGA-ból is ritka ami indokolna 600W-ot.

Az idézetekkel kapcsolatban szerintem beszoptad a marketing bullshit-et. Ha egy HP vagy egy dell meg tud etetni egy haswell-es rendszert egy 150 vagy 200W-os táppal, akkor nem kell hozzá se 1300, se 600 Watt. Persze ezekbe nem is tehetsz 200 W-os VGA-t, de a haswell akkor se indokolja.
Fogyasztásról itt nézd meg az 1. választ, hősünk szervere 2 darab hatmagos xeon-nal, 96 giga RAM-mal és 4 SSD-vel sem fogyaszt 300 Wattot peak-ben, átlagosan pedig 200W alatt marad.

Nem marketing bullshit, sok tap nem teljesiti azt, ami az idezetben van, gondolom akkor sok mas kriteriumnak sem felelnek meg adott esetben. Ha akarok 3 kartyat esetleg, akkor nem kell vakarnom a fejemet, hogy na most mi legyen :) Lehet, csipi egyesek szemet, hogy ilyen tapom van, pedig nem nagy szam, es messze nem is a legdragabb xD

Áh nem drága az, csak sokszor felesleges. De ha a lelki békédhez ez kell, akkor legyen.

Azért nem érdemes túlméretezni mert általában a hatásfok-terhelés függvény nem egy egyenes, hanem, főleg régebbi tápoknál, olyan 60-70%-on mutat értelmes értékeket.

Nagyon szépek tudnak lenni egyébként ezek a jobbféle tápok...

De, marketing bullshit az.
Van nálam valahol egy 300W körüli lenovo, vagy egy 200W körüli fsp (vagy aopen?) táp, és nem hiszem hogy egy haswell konfig táplálása problémát okozna nekik. Amit szabvány szerint le kell adniuk azt leadják, a többi nem az ő dolguk. Nem készült új ATX szabvány a haswell-hez...

Persze ha kW-os PC-t akarsz építeni, akkor szükséges lehet ez a táp, de a haswell téma akkor is bullshit.

Amúgy tudsz mondani egy olyan, a megfelelő ATX szabványnak megfelelő tápot mondani, ami nem képes egy haswell procit megfelelően hajtani?

Ezt írja a fenti dokument: "The new C6 and C7 states are able to reduce the CPU power consumption to just 0.05A while previous Ivy Bridge processors draw up to ten times more minimum power."

Ez számomra egy kicsit bs szagúnak tűnt, de utánaolvastam. Szóval arról szól ez az egész, hogy csökken az új c6/c7 állapotokban az _egész PC_ fogyasztása 4-5 Wattal, aztán ettől fejreáll a táp? Hát nemtom, számomra nem tűnik túl valószínűnek, de tényleg láttam fórumokon hogy voltak akiknek ez problémát okozott.

Viszont azt is olvastam, hogy ez a feature kikapcsolható bios-ban, amivel ugyan havonta pár forinttal nagyobb lesz a villanyszámla, viszont nem kell többtízezret kiadni egy új tápra (a Platimax 1350W-et 70-80k körül láttam).

Én úgy tudom, hogy nem az a baj, hogy a gép összfogyasztása csökken 4-5W-ot, hanem hogy a 12V ág terhelése esik nagyon le.
Ha 2.5-es HDD (SSD) van a gépben, optika nincs (vagy slim), akkor lehet, hogy csak a CPU marad terhelésnek, és ilyen kicsi áramfelvétel mellett előfordulhat, hogy nem tudja a táp az előírt értékek között tartani a kimeneti feszültséget.

a boltban tartottunk (mert sajnos igeny az volt ra) ilyen gagyibb tapot, de ha gepet kellett osszerakni mindig torekedtunk ra, hogy a legolcsobb cooler master azert beleferjen a keretbe, mert egy olcsobb RAM(pl nem hyperx hanem sima mezei kingston ram) nem vagja haza a konfigot de egy gagyi tap vihet mindent, ha valaki nagyon akarta beleraktuk de felhivtuk a figyelmet h ha gond van es a tap gallyra vag valami alkatreszt akkor megprobaljuk gariztatni de nem valoszinu, hogy kicserelik, max arengedmenyt biztositanak es akkor az a 3-4kHuf amit most okosan megsporolt azt kb 10x fogja visszafizetni, es erre altalaban hallgattak, sajnos volt olyan is aki sajat karan tanulta meg

nem is csak azert mert meghal a tap es magaval visz mindent, de azert is mert a silany olcso tapegysegek mind alacosny hatasfokkal mukodnek, es amit nem fizetsz ki a tap megvetelkor azt ugyis kifizeted 1-2 ev alatt villanyszamlaban szoval igazabol nincs sok kulonbseg a vegen. En szemely szerint nem vennek gold rated tapnal roszabbat mert egyszeruen duplan felesleges

Több mint 100 kiló tápot javítottam meg és nem csak az Alapítvány hanem másik is használják.
Az viszont igaz, hogy senki nem volt hajlandó még 2 sört sem adni egy javított tápért.
Mindenkinek szíve joga, hogy mit használ, de egy használt vagy felújított táp is tökéletesen megfelel sok esetben.
Alapszabály :
Új géphez Új tápot.
Használt géphez meg ami jó hozzá teljesítményben, nem kell feltétlen új kivéve ha a VGA kártya egy erőmű.
Amennyiben bárki megakarja védeni a gépét, rakjon már eléje egy szünetmentest.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Nekem elég jó tapasztalatom van a brand gépek (ibm, dell, hp) tápjaival, ezeket néha jó áron ki lehet fogni.

Szerintem egyébként a tápok súlya (tömege) egy bináris szorzó: ha azt érzed, hogy húzza le a kezedet, akkor anyag legalább van benne. Ettől persze még lehet rossz, de amit két ujjal a levegőbe pöccintesz az biztosan hulladék.

+1 A brand tápokra és a súly alapú előítéletekre is!

Anno középiskolás koromban még rábeszélhető voltam a Codegen házzal adott tápra is.
Bánta az alaplap, videovezérlő, proci, vinyó, digitalizáló kártya, stb. gyakorlatilag csak a memória maradt életben.
Leginkább én bántam, a pénztárcám és néhány backup-ot addig nem látott munkám, tananyagom.
Azóta nincs kompromisszum, jó tanuló pénz volt. Senkinek nem kívánom az érzést, aki még nem élte át.
Persze változtak az idők, akkor még tejfölös szájú voltam.

A téma már ezerszer ki lett vesézve.

Az illető elégedett volt az általatok silánynak nevezett táppal, és okkal, hiszen nem volt problémája vele. Felesleges emiatt baszogatni.

:)

az a baj h van egyket olyan ember (sajnos en is), akit kicsit rosszul erint ha valaki rosszul/hulyen dont utana meg meg sajnos sajnalni is tudom mikor megtortent a baj...
de ezek mellett sajnos igazat kell adnom neked
sajnos megszaporodtak az olyan bejegyzesek (nem csak itt) mikor elmondja h mi a hiba (pl videokartya lehal, de meg a vinyot meg hangkartyat es a routert is meglesi, veletlenul sem gondol arra hogy nem e a hulladek kartyaval van a baj amin persze mar mokolt valamit nehogy legyen ra gari, utana meg le van hulyezve az aki a videokartyajat emliti)

Nem védeni akarom az olcsó tápokat, de tény, hogy az első munkahelyemen legalább 40 db Mercury / M-Tech-et cseréltem ki meghibásodás miatt, és soha semmit nem vittek magukkal. Volt, amelyik csak nem indult, volt olyan, amelyik pukkant, de a gazdagépüket mind megkímélték.