Milyen számítógépet, hétköznapi használatra?

Tudom, "kicsit" általános a kérdés, de az utóbbi jópár évben nem követem közelről a hardver dolgokat, ezért kérek segítséget.

Mit akarok?
Az asztali gépemet akarom lecserélni, mert a jelenlegi (AMD E350 alapú minipc) kezd egyre soványabbnak tűnni.

Milyen legyen az új gép?
Nyilván gyors, olcsó, halk, és fogyasszon keveset ;-)

Mire használnám?
99%-ban netezés sok füllel, naphosszat bekapcsolva, linux (Mint) alól. Ha lenne hozzá egy Windows licenc, azt sem bánnám.

Egyéb?
Nem ragaszkodom új géphez, sőt egész géphez sem - alkatrészekből is össze tudom rakni. Kellene néhány usb port (köztük 3.0-s is), és jó lenne végre áttérni ssd-re. Vga csak a minimum kell, mert játszani nem fogok rajta (bár lenne annyi időm!) A monitoromon van dvi, hdmi, vga bemenet, de display port nincs. Van egy régi toronyházam is, azt újrahasznosít(hat)nám, bár a P4-es tápja gondolom nem kompatibilis a mai lapokkal.

Mennyit szánok rá?
Nem sokat, szeretném 2-300 euróból megúszni a dolgot.

Néztem J1900 alapú gépeket (pl. http://www.ebay.de/itm/181789332062) meg i3-asokat (pl. http://www.befr.ebay.be/itm/301721193652) de nem tudom megítélni, hogy ezek mennyire felelnének meg az elvárásaimnak. De persze lehet más is, nekem elsőre ezek jutottak eszembe.

Minden hasznos tippet szívesen veszek! Köszi!

Hozzászólások

Van egy elado masina nalam. Lesd meg hatha beleszeretsz :)

Dedikalt vidkari??! :^)

Kerdezo, en hasznalt laptopot javasolnek, hardverapro-n lattam nemreg Lenovo T410s-t i5/ssd/3gb ram-al 55khuf-ert. Kaphatsz meg olcsobban regebbi Thinkpad T/HP Elitebook modelleket, amelyek boven megfelelnek a kovetelmenyeknek (jo, talan usb 3.0 nincs bennuk alapbol, de egy PCMCIA kartya par ezres).

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az összes modern intel igp (kezdve kb. a 4500MHD-tól) amivel talákoztam tökéletesen fut linux alatt. Sandy, haswell, ivy stb. Még closed driver sincs. Teljesen felesleges mindenféle dedikált vidkari ide szerintem. Zárt NV driverrel azért lehet szívni bőven, főleg ha valamiért nem a distró verzióhoz tartozó kernelt használod.

Ugyan tudok olvasni, írtad, hogy modern, ugyanakkor én fázom az Inteltől. Eddig két olyan általam telepített gép volt, amely Intel VGA-t tartalmazott, tökéletes egyik sem lett. Igaz, a gépek már öregek. Volt, hogy már telepítés alatt hiányzott a karakterek egy jelentős része, nem tudtam elolvasni, mit mond, vakon telepítettem. Aztán a legutóbbi élményem „csak” a rossz renderelés. Xfce-n az ikonok alatti felirat áttetsző háttere egyes ikonoknál csak közvetlenül a karakter szoros közelségében jelenik meg. Ha rákattintok a desktop-ra, akkor kijavul, frissül. Próbálkoztam sna, uxa, glamor AccelMethod értékekkel is. Egyikkel sem tökéletes, csak a hiba másabb. Jelenleg a glamor metódus tűnt a legjobbnak.

Olyan is volt, hogy OpenGL képernyővédő után monitor is elaludt, egeret megmozgatva feléledt, de statikusan ott maradt a képernyővédő képe, az egér kurzor mozgott csak. Ctrl+Alt+F2, majd Ctrl+Alt+F1 hatására frissült a képernyőtartalom. Hurrá.

nVidiával viszont még sohasem volt bajom. A nouveau driver-t használom, működik, de ha nem lennék lusta, használhatnám az nvidia-t is, csak minek, ha az előbbi jó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én nem dokkolót használok, hanem USB-s port replikátort, ezért úgy állítottam be a laptopot, hogy kapcsoljon be, amikor külső tápot kap. Mivel ez csak akkor történik becsukott állapotban, ha külső monitorral használom a munkahelyemen, ez a beállítás nekem megfelel. (a nap végén úgyis el kell zárni vagy haza kell vinni...)

Ave, Saabi.

Öcsém gépe egy haswell pentium, meglepően erős, viszonylag olcsó, keveset eszik, szerintem tökéletes választás ilyen gépbe. Gyári hűtővel is szinte hangtalan.

Több apró hardvergyorsító lehetőség hiányzik a butított processzorpalettából, ami egy otthoni internetezős PC-ben kevésbé hiányzik, mivel alapjában véve erre elég gyors az alap processzor is.
Ahogy viszont ettől eltérő céljaid vannak, szoftvertől függően észreveheted az előnyét az i3-asok 15.000 Ft-nyi árkülönbségnek.

Ami látható: /proc/cpuinfo
flags-ban látható különbség: aes avx avx2 bmi1 bmi2

aes: titkosított fájlrendszer, aktív VPN kapcsolathasználat
avx: vektorprocesszor, videókódolás, egyéb vektorizálható gyors számolás,
avx2 csak a 4. generációs i3-asoktól.
bmi: szintén 4. generációs boszorkányság a javából. Lásd: http://docs.oracle.com/cd/E36784_01/html/E36859/gnyak.html

És ami láthatatlan: elágazásbecslőben és cache ill. memóriakezelő áramkörökben való esetleges butítás.

És hogy miért? Az Intel kell hogy tudjon kínálni a konkurenciánál olcsóbb processzort is. A normális hardvergyorsítással felvértezettért viszont megkéri az árát.

Valamilyen lga1150-es asrcok lap ~15k
Pentium g3220 ~16k
8 giga kingmax ddr3 ~ 16k
120 gigás samsung 850 evo ssd ~25k
fsp atx 350w táp ~8k
random ház ~5-10k

Memória kezdetben lehet 4 giga is, de úgyis bővíteni akarsz majd a sok tab miatt :)

i3 szerintem erre felesleges, illetve nagyjából annak a procinak a létezése is.

Brix 5010u vagy ugyanez NUC-al. Ha tobb proci kell akkor van i5 is. Amire neked kell boven eleg.

Mac Mini-t vennek. Az elozo szeriasbol mondjuk egy i7-s procival.
Abba tudsz ramot tenni 16GB-it, meg hdd-t cserelgetni.
Tud 2 monitort, mondjuk az egyiket 2.5k-n, a masikat meg fullhd-n.

Kis helyen elfer, nem tul hangos, egeszen rendben van.

Nem is tudom, en ujonnan vettem 600-ert. Az otto.de-n szokott lenni leertekeles, meg mindenfele kuponok, es reszletfizetes is. Meg a mediamrktban is. A 300 eurobol kilig igy, de szerintem nem annyira elvetendo opcio.

Nekem is volt egy kiserletem kismeretu gep epitesere. Vegul a haz a polcra kerult, az E45M1-I DELUXE meg nas-ba.
A mini-itx-es haztol szivesen megvalnek.
Bar lassan az alaplaptol is, mert nem ecc-s.

Köszönöm az eddigi tippeket. Jelenleg két konfig van "versenyben": az egyikben i3-540 proci, 4GB ram és 120GB ssd van (valami acer aspire házban); a másikban egy sokkal combosabb i5-3470 proci, 4GB ram, de sima hdd van (ez egy dell optiplex 7010sff). Nyilván lehet az elsőben is procit fejleszteni, meg a másodikba is bármikor vehetek egy ssd-t, ezek kb. egy árban is lennének. Mennyire érezhető/hasznos egy jobb proci, és mennyit számít az ssd?

Értem én, hogy a hivatalos specifikációk a legpontosabbak, de egy mezei usernek (=nekem) ez nem sokat mond a kettő közti teljesítmény-különbségről. Mert látom ám hogy az egyikben 3MB cache van, a másikban meg 6MB; meg hogy az egyik 2 mag (x2 thread) a másik meg 4 mag, de ebből nehéz leszűrni, hogy ez mennyi pluszt ad, és hogy végső soron megéri-e nekem az árkülönbséget... Hiszen lehet, hogy egy 2-3 generációval korábbi prociban is volt 4 önálló mag, meg ugyanennyi cache, aztán az mégsem veszi fel a versenyt ezekkel.

De ha tudtok ajánlani valami komolyabb/megbízhatóbb összehasonlítós oldalt ami nem csak a nyers specifikációkat hasonlítja össze, akkor kérlek osszátok meg velem.

Köszi!

cpuboss nagyon elírta a grafikus mag specifikációját, ezért ajánlottam az Intel oldalát. Nem mindegy hogy 300MHz, vagy up to 1.2GHz.

Vannak valós tesztek is, de ezen a téren volt nagy fejlődés Intelnél az utóbbi években.

Pl. én nagyon kivagyok az i5-520m-re mert szaggat a Don't Starve rajta. Ugyanannyi idős AMD-n meg nem.

Akkor ez! Ahol nagyobb a szám az az erősebb.
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i3-4130+%40+3.40GHz
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-3470+%40+3.20GHz
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez tök jó téma. Tök jó lenne több ilyesmi példa konfig. Nekem is kell otthoni gép hasonló célokra nemsokára.

Tessék egy minta, nemrég ilyet állítottam össze egy ismerősömnek:

Intel Pentium G3240 processzor
Asrock H81M-HDS alaplap
Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Black HX316C10FBK2/8 memória
Kingston 120GB HyperX Fury SHFS37A/120G SSD meghajtó
Samsung SH-224DB/BEBE fekete OEM DVD író
Sapphire R7 260X 1GB DDR5 11222-05-20G videokártya
Cooler Master N300 NSE-300-KKN1 számítógép ház
Cooler Master 500W B500 V2 RS500-ACABB1-EU tápegység

Ha olcsósítani akarsz, akkor dedikált vga kimehet, esetleg a dvd író is, ha van régebbi sata-s, ház+táp ha van, esetleg indulásnak elég csak 4 GB ram.

"A +1 az a proletárlájk."

Kb. 1,5 hónappal ezelőtt:
Használt Fujitsu Esprimo P5731 C2D E8400 4Gb + Win7 44900HUF
Használt Nvidia 210 VGA 5500HUF
Új Kingston 120GB SSD 16993HUF

Mindegyik házhoz szállítva. Azóta már Win10-el gyorsan, csendesen és jól üzemel...

Sikerült a haswell i3 konfigot 160 euróért meglőnöm! :-) (i3-4130, 8GB ram, 1TB hdd, stb - http://www.befr.ebay.be/itm/262025500138)

Igaz, hogy lassabb mint az ivy i5, de a mostani gépemnél ez is sokkal gyorsabb, és egy csomó plusz dolog van benne, ami az i5 konfigban nem volt benne 200 euróért... meg kevesebbet is fogyaszt. Majd kiderül hogy muzsikál, aztán ha kell előbb-utóbb kap egy ssd-t.