Kernel fordítás

Fórumok

Sziasztok!

(ez a topic tulajdonképpen a http://hup.hu/node/141756 folytatása szegről-végről)

A kiindulási pont az, hogy van egy vékonykliens gép, amiben egy Via C3 proci van. Pár hozzáértőbb kolléga rámutatott itt a fórumon arra, hogy azért hasalnak el a telepítők a kisgépen, mert a 686-pae vizsgálatnál nem megy minden flottul (a Via C3 egy 486 nonpae CPU).

A neten felleltem pár kernel fordítással foglalkozó topicot, leírást. Sajnos jelen linux tudásomhoz ezek (még) nagyon magas szinten állnak, így nem is sikerült a kívánt eredményt elérni.

A cél: egy olyan debian 6.0.10-es telepítő összehozása, melyből az 586/686 kernelek hiányoznak és alapértelmezésként csak a 486-os nonpae van benne, hogy ne fagyjon le minden telepítő már a bootloader pillanatában.

(A másik topicban javasolt megoldással a gép éleszthető, azaz Via C3 ki, P3 proci be, oprendszer feltelepít, menetközben kernelcsere és procicsere a végén).

Ebben kérnék segítséget, szeretnék összeállítani egy 486-os installert a kis gépnek.

Köszönöm.

ui:

Kritikát minden mennyiségben elfogadok, amennyiben van mögötte segítség vagy értelem. Kérlek benneteket, hogy a "dobd ki a pi**ába azt a régi sz*rt" és ehhez hasonlóktól kíméljetek meg.

Hozzászólások

Szerintem ennek akkor van értelme, ha a gyakori OS-telepítgetés a célod, vagy ha a kernelfordítással akarsz megismerkedni, de ha csak használni akarod a gépet, felesleges, hiszen már sikerült előállítanod működő rendszert. Plusz ahhoz szerintem nem kell kernelt fordítani, hogy a számodra megfelelő kernelt betedd a telepítőbe.

:)

Hahó!

Miért fontos, hogy mindenképpen Debian fusson a jelzett gépeken?

Ezen a címen elég sok olyan Linux disztribúció szerepel, amely -- ha lehet hinni a weboldalnak -- akár i486-oson is elműködik. A kernel fordítást akár ezek alatt is el tudnád talán végezni.

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Debián is szépen fut 486-oson, hát még a 686 (= Pentium-III) utasításkészletét ismerő VIA C3-ason. A lényeg, hogy a feltelepített rendszeren még a telepítés során cseréld le a ma már alapértelmezett PAE-s kernelt non-pae-sre. Tudom, én is így csináltam az őskövület ipari PC-n, bármiféle procicsere nélkül.
A többi disztró nagy része is ma már alapból ugyanúgy PAE-st telepít és ugyanúgy kézzel kell a telepítés során lecserélni a non-pae-sre.

Ezt legegyszerűbben a telepítés végén még a reboot előtt teheted meg:

alt-f2 # és kapsz egy szép szöveges konzolt
chroot /target
apt-get install linux-image-486

Ezért a néhány sorért nem gyökölnék saját telepítő CD készítésén, inkább egy hasonlóan rövid "így telepítd erre a gépre" leírást csinálnék.

Egyébként miért Debian-6?

Ezt nem lehet megtenni. A telepítő el sem indul. A boot folyamat első tizedmásopercében lefagy. Hidd el, boldogan megtenném ezt, amit te is javasoltál (olvastam máshol is), de sajna nem megy :)

Azért kell Debian 6, mert a gépen ehhez érhetők el azok a csomagok amit szeretnénk használni és ez még kellően gyors ezen az öreg vason. Röviden és tömören :)

Visszakérdezek: a Debian ,,netinstall'' CD-je sem tud segíteni? A tisztán hálózatos telepítés sem működik?

Halványan úgy emlékszem, hogy a hálózati telepító CD a telepítés végén rákérdez, hogy melyik kernelt telepítse, s egy listából kiválasztható non-pae kernel is.

(Elvben a korábban adott listában szereplő AntiX-nak van non-pae kerneles változata is...)

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Sajnos mint írtam, a gép NEM jut el odáig sem, hogy kiválasszam, hogy normal vagy expert install.

Ha a boot képernyőnél nyomsz egy F1-et, fel kellene jönnie egy szöveges menünek.

Ha ott beírod a boot után, hogy expert vga=normal fb=false acpi=off akkor talán elindul a telepítő.

Ha F1-re sem reagál, akkor vagy bele kell nyúlni a telepítő imagebe pár dolgot kicserélni / vmlinuz pl. /, ami neked lehet hogy elsőre necces.

---------------

A másik lehetőség , hogy írtad, hogy más processzorral felteszed, és utána processzort cserélsz, úgy megy a dolog.
Akkor neked talán a köv. megoldás az egyszerűbb:

felteszed ahogy tudod, ha másképp nem tudod processzor cserével.

Így kapsz egy alap rendszert. partimage programmal (kicsit olyasmi mint a norton ghost) a kész partícióról készítesz egy mentést, amit később vissza tudsz tölteni, ami már a neked megfelelő kernellel indul.

Ahhoz, hogy ezt tudd futtatni kell majd csinálnod a C3-as rendszerről valamilyen boot floppy imaget, vagy boot -cd-t , vannak rá csomagok (fejből nem tudom a nevét), melyekkel a futó rendszerről készíthető indító cuccos,
ebbe teszel egy partimage-t is, és kész vagy
, ha az installer semmiképpen nem bootolható.

Kiindulásnak talán ez : https://wiki.debian.org/BootFloppy

Anno volt valami spéci csomag ami ezt pikk-pakk megcsinálta, sőt, ha valami extrát akartál betetted egy spéci könyvtárba és azt is szépen összerakta seperc alatt.
De ha agyonütnek se fog eszembe jutni a neve. Van vagy 7-8 éve (?) legalább, hogy utoljára ilyesmit használtam.
live cd , live-dvd korában felesleges.

Ezt a boot rendszert kezdetnek érdemesebb talán valamilyen erősebb gépen virtuális gépben megcsinálni, célszerű a célgépre (486-nonpae) kernelt is ebben leforgatni. Ebben lehet próbálgatni, hogy a saját bootfloppy/usb/cd bebootol-e és megy-e benne a partimage. A partimage verzió amivel visszateszed lehetőleg ugyanaz legyen, mint amivel bootolod.

Aztán ha valami miatt újra kell tenni, partimage-vel szépen visszarakod a régi rendszert.

hopsz: akármilyen live-cd, live-dvd megteszi nem kell, hogy debian legyen, az a lényeg, hogy a C3 bootoljon vele.
Az a lényeg, partimage legyen benne. a meglevő rendszerről csinálsz vele egy képet. lemented akármilyen usb-re pl. akármilyen régi megteszi. partimage igen régi bútordarab.
szerintem mindegyikben benne lesz.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Volt egy C3-as noteszem, mandriva 9.1-el teljesen rendben volt, de azóta elhalálozott (biztos valami alaplapi kondi), pedig szívesen elkísérleteznék.

Közben gugliztam, lehetséges, hogy itt a megoldás:
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=7&t=59677

Itt is talán találhatsz valamit:
http://radagast.ca/epia/epia_howto/index.html#VIA_EPIA_CPUs

Amennyire kihámozom, az sem teljesen mindegy, melyik C3, egy ideig volt CMOV para (ott tényleg az i686 lesz a ludas: http://five.nocrew.org/via/debian.html), aztán ez az újabb generációknál már megoldódott, de kiugrott más nyűg

Na az ember mindig tanul. A cmov-téma nem érintett, mert Nemiah-om volt. Ahogy most utánaolvastam, a Samuel és Ezra viszont tényleg nem tudja a P3 CMOV utasítását.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_VIA_C3_microprocessors

$ cat /proc/cpuinfo
...
model name	: VIA Nehemiah
stepping	: 8
cpu MHz		: 798.031
cache size	: 64 KB
...
flags		: fpu vme de pse tsc msr cx8 sep mtrr pge cmov pat mmx fxsr sse rng rng_en ace ace_en

Kicsit googlizva Samuel2 esetén, továbbá Ezra esetén:


...
model name      : VIA Samuel 2   <--- Ezra esetén értelemszerűen Ezra.
stepping        : 3
cpu MHz         : 796.261
cache size      : 64 KB
...
flags           : fpu de tsc msr cx8 mtrr pge mmx 3dnow

Így már érthető, hogy miért fut egyik C3 szépen P3-ra fordított kernellel a másik pedig C3 miért nem.

Hát sajnos a fent említett módok egyike sem jött össze. Túl kezdő vagyok. Annyit sikerült elérnem, hogy a "dd" paranccsal lementettem egy IMG file-ba a teljes HDD tartalmat. Amolyan primitív Norton Ghost megoldás :) Tűzoltó-eljárásnak jó, de még nem adtam fel a kernel fordítással való ismerkedést.