Miből építsek alacsony fogyasztású otthoni "szervert"?

Szeretnék otthonra egy szervert beállítani. Letenném valami félreeső helyre, ahol megfelel a klíma, van áram és hálózati csatlakozás. Még nem tudom, talán a padlás lesz. A lényeg, nem lenne kartávolságban, ezért állandóan be lenne kapcsolva.

Nem szeretnék túl sok áramot elpocsékolni erre, szóval valami olyan hardver illetve beállítások kellenének, ami energia hatékony.

Ami jó lenne alap szolgáltatásnak:
1, NAS
2, IP kamerák képének rögzítése/kezelése

Esetleg (de nem valószínű) média szerver.

Ilyesmi ötleteim voltak eddig: 1 régebbi laptop (van egy kb. 9 éves core duo, van egy 4 éves i7) mondjuk ezek mindketten használatban vannak, szóval nem ideális. HP microserver, valami wifi modem amire mondjuk openwrt vagy társai közül egy kerül, raspberry pi...

Ha nem a laptopok egyike, akkor új beszerzés lesz. Van egy Asus WL500gp-m, sajnos csak papírnehezéknek vagy ajtókitámasztónak.

Háttértárnak a fogyasztás minimalizálása miatt arra gondoltam, lehetne két (mirrorban) USB-s (vagy ha olyan a hw, akkor SATA) harddisk, amiket valami módon leállítanék az idő nagy részében. Mi napi pár órát használnánk a NAS-t maximum, más napokon meg talán semennyit. Éjszaka, munkaidőben nem olvas róla senki.

Viszont ha az IP kamerák képét is tárolni kell, azt esetleg napközben vagy éjjel is kellhet írni. Persze az lenne jó, ha csak akkor rögzítene, ha valami mozgás van, és esetleg erre (átmeneti tárolásra) valami ssd/pendrive/SD kártya lehetne használva, így ha napközben / éjjel írni kell, akkor ide kerül az adat, aztán amikor a hdd legközelebb elindul (akár azért, mert valaki olvasni akar róla, akár azért mert eljött a beállított idő), akkor oda is lemásolhatná a tartalmat. Persze lehet, hogy egyszerűen ezeket a képeket valami felhőbe kéne feltolnom, így nem kell neki energiazabáló hdd helyben és ha tűz vagy lopás vagy akármi van, akkor is van másolat róla, messze, biztonságban.

Eddig jutottam eddig a gondolkodásban, ha valakinek van még ötlete, javaslata, esetleg tapasztalata, vagy valami amit írtam, hülyeség, légyszi írjatok!

Hozzászólások

HP microserverre sok plusz.
Eleve van benne ilo4 management kis helyen elfer otthoni NAS-nak meg az alap memoriaval is idealis.

Szia.
Én egy ilyet
vettem. Holnap veszem át a pickpack ponton.
Fogyasztása jó, gyors. Htpc, NAS, Web, FTP, torrent , web pc célra fog készülni. 1 nagytv Htpc-nek, plusz egy monitor munkaállomásnak. Passzív hűtésű, még dobozolva sem lesz. Op rendszer 64 bites Arch Linux Desktop lesz rá.

uuuu ezer köszönet, ez megválaszolta azt a kérdést hogy mire tudok felépíteni egy many-in-one routert/tűzfalat

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Ha komolyan adatokat akarsz tárolni, meg IP kamera NVR, meg médiaszerver, akkor az OpenWRT routeres, rPi-s, USB disk-es bohóckodást felejtsd el! Vagy vegyél egy 2 bay-es gyári NAS-t (Synology, QNAP, stb.), ami mindezeket OOB tudja, vagy HP Microserver, vagy egy normális MiniITX lapra épített saját gép - anyagi lehetőségektől függően.
Az áramfogyasztáson annyira ne aggódj, annak nagy részét úgyis a diskek viszik el, de így sem haladja meg egyik verziónál sem a havi ~1000 Ft-ot. (Tapasztalat. Korábban Atom lap, most Microserver megy 7/24-ben, WD Green diskekkel)

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az ár igazából csak az egyik dolog, a másik ok az, ami miatt a diszkeken spórolás jutott eszembe: környezetvédelem. Úgy gondolom, hogy a felesleges energiafelhasználás nem szép dolog. Ha órákon át senki nem használja a hdd-t, akkor minek fut, minek teker és fűti el az elektromosságot.

Ezen valamilyen szinten én is elgondolkoztam (mikor korábban 4 régebbi HDD zúgott, fűtött a gépben, akkor még inkább), de az lett a vége, hogy ha tényleg használod (NVR non-stop rögzítés, torrent, ilyesmi), akkor úgysem úszod meg, hogy folyamatosan valaminek hozzá kelljen férni a disk-hez.
Bizonyos rendszerek (pl. ZFS) már tudnak SSD cache-t használni, de az is elsősorban sebességnövelésre való, nem fogja a rendszer mögötte leállítani a diskeket és csak az SSD-t használni.

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Te valószínűleg nem pont ilyet keresel, csak az érdekesség kedvéért írom be, mert nekem ez válik majd a házi szerver alapjává:
A múlt héten vettem egy MSI B85M ECO alaplapot, core i3-4150 CPU-val és 2x4 GB memóriával. 3 SATA merevlemezzel, picoPSU táppal üresjáratban alig 40W-ot eszik, a CPU teljes terhelése mellett 65-70 között. Az EFI beállítások szerint egyébként a mostaninál energiatakarékosabb működésre is képes, amikor kikapcsolja az integrált videohoz tartozó alaplapi cuccokat, meg a hangkártyát.
Szóval csak azt akartam mondani, hogy már nagy teljesítményű gépből is lehet energiatakarékosat venni.

+1

Intel Pentium G3240T (2.7GHz, 2C/2T, 3MB, 35W TDP), 2x2GB DDR3 RAM, Asrock Z97M-ITX alaplap, 64GB SSD a rendszernek, az adatok 4x1TB WD Red diszkeken SW RAID5-ben. Az alaplapi GbE mellett van benne egy PCIe Dual Gigabit Ethernet kártya és egy Atheros mini PCIe Wifi, így egyben switch és AP is. A fogyasztásmérő szerint átlag 45W-ot eszik, ha terhelés alatt van (pl: RAID scrubbing, ami dolgoztatja a diszket és a CPU-t is) ez nagyjából még 10-15W-tal emelkedik. Kevesebb diszkkel, bővítőkártyák nélkül, downclock-olt processzorral és 1db memória-modullal szerintem le lehet nyomni 30W környékére, ami akár elfogadható lehet a szóban forgó célfeladatra is.

Én anno összeraktam egy kis gépet. Vmi celeronos dual ethernetes mini-itx mobo (800mhz-re visszavéve), 4g memória, rendszer ssd, 3T lemez, paneltáp, adapterrel. Szolgáltató modemjével, egy routerrel, ami switch+ap-ként működik, egy apc 350VA-es backups-el eszik 30-33W körül. Rohadtul nem vészes, és mondanom sem kell, h teljesen csendben van. Egy microserver önmagában becuppant 45w körül (gen7 utolsó darabja).

Nem szeretnék túl sok áramot elpocsékolni erre

Szamoljunk.
Tegyuk fel, hogy nagyon-nagyon ugyes vagy, es 100W -ot megtakaritasz sok veszodseg aran.

100W * 24 ora = 2.4kWh naponta. 876kWh evente. Az kb. 32kHUF evente, cirka 100kHUF 3 ev alatt.

Tehat ha arra gondolsz, hogy veszel egy hazi mediaszervert es ezzel jo sok penzt megtakaritasz, tevedsz. Egy uj synology/hp microserver/stb... arabol evekig kijon a sima regi desktop rendszer + linux/bsd altal adodo extra aramszamla.

Es ez a felulbecsult valtozat. A valosag az, hogy en pl. osszeraktam a legolcsobb szervert, amit lehetett (100 eurobol uj gepet - mwhaha), fogyasztasmerovel 94W-ot fogyasztott, 3 db vinyoval benne. Ez egy kutyakozonseges AMD desktop gep, mindenbol a legolcsobb kategoria. Es ezen egy tisztesseges ubuntu fut, nem holmi hekkelt wl500g usb-s raid1-el, regi/nem letezo szoftver csomagokkal, stb... Ezen az fut, amit en akarok.

tl;dr nem igazan eri meg a fogyasztasra hivatkozva felaldozni a butykolesi lehetoseget. Mar probaltam (oleg-fele wl500g firmware, hjaaaajj), miota ubuntu van, csak egyszeruen megy minden, es raid5-ben lehet fejlesztgetni a vinyokat egyesevel frankon, wordpress-t futtatni, legujabb transmission-t, stb...

+1

Osztottam szoroztam sokat. A vége az lett, hogy ebay-ről használt Dell T310. Elsőre azt hittem sok is lesz, de szépen belaktuk fél év alatt. Olcsó és gyors (~43e körül volt), olcsón és könnyen bővíthető, iDrac hasznos. Média szerverként üzemel 5 kliensnek, bizt. mentések + tesztrendszerek free ESXI-vel. Meglepően keveset emelt a villanyszámlán.

Én közepes gépet akartam, relatív nagyobb és gyors háttértárral, költséghatékonyan, kis fogyasztással. Nálam az alábbi kis desktop végzi a dolgát 7/24-ben, tavaly augusztus óta:
ASUS H81M-D, G3420, 2x8GB Corsair Vengeance, WD Black 2,5" 750GB, PicoPSU, és egy kallódó 12V 3A-os külső táp.

Bruttó fogyasztás (Ubuntu 14.04 + TLP + BIOS-ban a feszültségek csökkentése):
11,5W üresjárat net nélkül
12,7W üresjárat
35,1W 100% prociterhelés mellett

A HDD elég gyors (160MB/s), 0,8/1,75W-ot eszik a specifikáció szerint, ezt megduplázva sem lesz sokkal nagyobb a fogyasztás.

Én egy HP Microservert használok pont ezekre a dolgokra amire Te is akarod(samba/pxe/nginx/postgres/torrent) bár jelenleg a kamerarögzítés nem működik rajta de az is működött szépen. Egy 4 diszkes softraid van rajta egy spare diszkkel. A rendszerdiszk egy 2,5"-es sata hdd egy pci-e sata bővítőkártyán az oprendszer pedig debian wheezy. A fogyasztás így alakul:
-----------------------------
UPS model: Back-UPS CS 500
Serial: 8B0703R14576
-----------------------------
Kapacitas: 300 Watt
Terheles: 14 %
Fogyasztas: 42 Watt
Akkutoltes: 100 %
Tartasido: 20 perc
Akkucsere: 2012-06-28
Statusz: ONLINE
-----------------------------

Én évek óta egy Zyxel NAS-t (NSA-325) használok, Arch linuxal a gyári firmware helyett.

NAS, és media szerver szerepet tölt be, és 7x24-ben megy 2 diskkel.

miért jó:
- kicsi
- halk
- keveset fogyaszt
- szép - azaz nem egy összetákolt dobozban van.

miért nem:
- a gyári firmware egy vicc, ki kell dobni.
- ARM, abból is elégrégi. Emiatt nem megy rá bármilyen szoftver.

--
zrubi.hu

Kétlemezes Synology (van hozzá 1 v 2 kameralicenc),
vagy Microserver N36-40-54+XPEnology (+AMD powermanagement script),
vagy J1800/J1900 épített ITX (Asrock, Gigabye etc) paneltáppal vagy PicoPSUval.

Én cubieboard-ot használok, nem egy x86 de olcsó és nem fogyaszt semmit. A legújabb 4-es kiadás ráadásul 8 magos, köv hónapoban rendelek is belőle párat és csinálok clustert belőlük.

En par honapja epitettem egyet es kifogastalanul mukodik. Tobbek kozt az itteni forum javaslatok alapjan.
Vettem egy ilyen mini itx server hazat (tap beepitve, hotswap..):
http://www.hardverker.hu/productpics/444728_big.jpg
egy asrock itx q1900-as lappal, 4Gb RAM, SSD system. Nem volt br. 80 + a HDD-k bele izles szerint.
Itteni javaslatra xpenologyt raktam ra tokeletesen vegzi a dolgat. Fut rajt file station, video station, media server (dlna), photo station, cloud... afp, smb, nfs, kiserletezni webstation es wordpress, es meg valszeg egy mail servert is raakasztok. Ja es 5.2-vel itt a Docker i.
Nem kimondottan home celu, az elsodleges cel az ugyfelekkel valo nagymeretu file megosztas.
Eddig teszi a dolgat...

--
vati

Én egy HP t5740 vékonyklienst vettem egy marék rizsért, azt használom szervernek 2.5" WD Red vinyókkal. Van USB, SATA, PCIe.

Szia!

Én egy Asrock AD2550B-ITX alaplapot vettem (szerintem már jobbakat is kapsz), erre egy kétmagos atom processzor van integrálva, gyorsnak érzem, nincs rajta ventilátor, ezért nem zúg. 1 Gb memóriát ratkam bele. Egy EPC2 mini-ITX házat vettem hozzá, egy külön tápegységet kaptam hozzá, mint a laptopokhoz, ezen sincs ventilátor. Ez azért volt fontos, mert nem akartam a padlásra mászkálni, ezért a nappaliban van (a router mellett), és fontos volt hogy ne zúgjon, és normálisan nézzen ki. Két laptop vinyót raktam bele, CentOS-el, RAID-1-ben. Ha szeretnél RAID-et, akkor olyan vinyó kell (nem feltéten WD red), ami tudja ezt, vagy hasonlót: http://hu.wikipedia.org/wiki/Time-Limited_Error_Recovery, egyébként a RAID le fogja dobálni a lemezeket IO errorral (én ezt nem tudtam, és jó sokat kellett vele küzdeni, ez alapján oldottam meg: http://blog.disksurvey.org/blog/2013/10/28/ncq-disabled/). Nekem egy Samsung, és egy Hitachi vinyó van, nincs vele már gondom. A gépen Samba fut, és Seafile. Kb 20W-25W körül van a fogyasztása. A Seafile-t (és a gépet) úgy érem el kívülről, hogy egy VPS-re csatlakozik (ami más miatt is kell) VPN-el, és oda van feltelepítve egy HTTP proxy. A normál desktop gépemnek gőzöm sincs miért, de kikapcsolva mértem 55W-ot: gép + 2 monitor + szkenner, ezért most tettem be egy lekapcsolható hosszabbítót.

Nekem AsRock Q2900-es alaplap van a filmnézésre, zenehallgatásra használt gépben. Ugyan nem megy állandóan, de alacsony fogyasztású kis gépet akartam.
HD-s film lejátszása közben is 30-40 wattot fogyaszt, úgy hogy 4 HD van benne. HD-s filmeket gond nélkül játszik mplayer-rel, kodi-val már némelyiknél akadozik (viszont a kodi-t lehet használni mplayer-rel is). A táp egy CORSAIR VS350.
Hátrány lehet, hogy mini-ITX ezért pl laptop RAM kell bele, viszont cserébe kicsi. Fractal Design Node 304-es házba raktam. Gyk csak a HD-k hangját hallani.

Nalam egy Intel D2500HN alaplap a szerver, ket WD Red vinyoval. qmail+amavis+spamassassin, squid, samba, openvpn fut rajta Debian Squeeze-en. 2 eve megy atomstabilan, es szinte zajtalan.

Teljesitmenyben boven eleg, azelott egy Pentium 3-as alaplap volt a szerverem, meg az is eleg volt :-)

Fogyasztast nem mertem, de a proci adatlapja szerint a max TDP 10 W, a vinyoe 4.4 W.

Helló! Hasonló kérdéseim vannak mint a témanyitónak. Nem nyitok új szálat.

Szeretnék egy alacsony fogyasztású házi szerverféleséget összeállítani. Mivel 24/7-ben menne fontos szempont az alacsony fogyasztás.

Képzelt igények

  • ssh-szerver a szerver távoli menedzseléshez, headless
  • vpn szerver hogy a szerte élő családtagok gépei egy hálóra kerüljenek ha akarnak, legfeljebb 4-5 csatlakozás párhuzamosan
  • a vpn hálózaton PC-k felébresztése otthontól távolról (WOL) és távoli vezérlése, felébresztésük után a PC-k megosztott fájljainak elérése
  • fájlmegosztás a szerveren cloud? (owncloud, samba), különbözik a helyi hálózati gépek megosztott fájljaitól

Később esetleg még

  • tűzfal?
  • saját email-szerver? (újabb saját doménreg?, dns-beállítás, dyndns?), szolgáltató port 25 blokkolva van-e
  • webszerver (saját jobbára egyelőre statikus weboldal hosztolásához)?
  • LAN media-stream? (felesleges) transcoding cpu-igényes
  • torrent?
  • bizt. mentés? nem annyira fontos, külső HdD-vel elvagyok

Elég a fentiekre egy RAspberry?

Olvasmányaim szerint a Raspberry PI 5-7W körül fogyaszt, kötnék még rá egy 2.5 HDD-t USB-n (ha meg tudja hajtani USB-n). Állítólag az még 1-5W-ot szívna ki. 24/7-ben 10 W körüli fogyasztással és 38 Ft-os nappali árammal, 10*24*365=87,6kW * 38Ft/kWh = 3329 Ft / év -> 277 Ft / hó. Ha muszáj 3,5-es HDD-t külső táp miatt akkor kicsit drágább, de még ha duplája akkor is elfogadható a költség.

Vagy ilyesmire külön szerver felesleges túlzás és elég lenne csak egy újabb router egy jobb firmware-rel, külső hdd-vel a szolgáltató által biztosított mögé berakva (nem tudom le lehet-e e cserélni a lila szolgáltató modem-routerét, nem lenne baj).

-

Több évig egy cubietruck volt a házi „szerverem”. Néhány észrevétel:

- A képzelt igényeknél felsoroltakat akár egy bérelt VPS-en keresztül is meg tudod oldani, ha nem ragaszkodsz a saját megoldáshoz.
- Az hogy távolról mit tudsz az otthoni hálózaton csinálni, elsősorban a router beállításától függ.
- Alacsony fogyasztás -> szerényebb képességek, és legtöbbször kisebb megbízhatóság. Ha egy kicsit nőnek az igényeid, akkor az egész rendszert le kell cserélned, mert a bővítésre kicsi az esély.
- Ha egy routerrel akarod megoldani a feladatot, akkor a képességek még szerényebbek lesznek.
- Egy Raspberry Pi kategóriájú eszközön nem biztos, hogy a virtualizáció járható út. Így viszont a más platformra migrálás azt jelenti, hogy mindent nulláról kell majd újra „felépíteni”. A migrálás előbb, vagy utóbb elkerülhetetlen lesz, mert egy idő után biztos, hogy kevés lesz az RPi. Például a használni kívánt szoftver nagyobb erőforrást igényel, vagy esetleg nincs arm-os portja.

Semmi bajom a Raspberry Pi kategóriájú eszközökkel. Szerintem jól használhatóak, ha csak egy-két feladatot bízol rájuk. Például Home Assistant, vagy Kodi. De torrent esetén már a „gyári” alapbeállításokat hangolni kell, hogy ne egye meg az összes erőforrást.

De ha havi 1000 forintot rászánsz a villanyszámlára, akkor kb. 35 W-os fogyasztást „engedhetsz meg”. Itt már sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötni. Persze az is igaz, hogy ekkor a hardware is többe fog kerülni. Viszont a rendszer megbízhatósága is nagyobb lesz. Azt kell elkölteni, hogy most akarsz keveset költeni rá, aztán 3-5 év múlva megvenni és belakni azt, amit már most is megvehettél volna. Beleszámolva azt is, hogy ha most egy virtualizációra alkalmas rendszert raksz össze, akkor egy későbbi – elavulás, meghibásodás miatti – upgrade sokkal rövidebb ideig fog tartani.

Hasznos gondolatok, köszi!

Bennem is felmerült az, hogy ráhagyással kellene megoldani, nyitva hagyni az utat a jövőbeli fejlesztésnek. De ez, hogy megérje már most beruházni előre, azt feltételezi, hogy idővel biztosan növekedni fognak az igények. Mivel még nem volt sosem hasonló megoldás nálunk, ezért ez nem biztos. Lehet hogy senkit nem érdekelne különösebben és egyedül én fogok "hazatelefonálni" a saját gépemet bizgetni és kész, ahhoz meg durván akkor talán elég egy dyndns regisztráció. Legalább most rájöttem, hogy ennek eldöntéséhez előbb alaposabb igényfelmérést kell végeznem.

Nem ragaszkodok a saját megoldáshoz feltétlen, mondjuk tetszene egy kis tákolás, tanulási céllal, azért is foglalkoznék ezzel. De a VPS már drágább és elég kevés a tárhely a saját megoldáshoz képest.

Ha kis számú párhuzamos szerver-szolgáltatást bír az RPi eltűrni, az annál jobb abból a szempontból, hogy ha később migrálni kell, annál kevesebb konfig fájlt kell majd megmenteni és átmásolni. :-)

1000 Ft-ot is talán rászánnék (az áramra), gondolom akkor a mini-ITX-es alaplapokat s hasonlókat kellene nézelődnöm.

Ha picivel többre van igényed (adatbiztonság miatt szoftver RAID1, ...), akkor

- Passzív hűtésű, N3150 vagy J4205 procival szerelt mini-ITX alaplap, DDR3L-es notebook RAM-mal, például https://www.asrock.com/mb/Intel/N3150-ITX/
- PicoPSU-s tápellátás, szintén passzív hűtés. Ilyen például az LC-Power 75 vagy 90 wattos táppal szerelt lapos háza: http://www.lc-power.com/produkte/gehaeuse/mini-itx/

Fogyasztása 230V-on mérve: 10 watt + HDD

Szerintem minden az erőforrásigényről szól. Owncloud és tűzfal funkciók nélkül elkocognak az RPI, BPI gépek is, ha nincs túl sok hálózati sebesség, tárhely igény, mérsékelt torrent, SMB, VPN feladatkörre.
Ha HDD-t később bővíteni kell, ha mondjuk virtuális gépben tűzfal kell, komolyabb szintű torrent és SMB terhelés, plusz Owncloud fajta dolgok még, akkor már kevés lesz az RPI. Oda már egy mini ITX-es integrált 4 magos PCU-s cucc lenne a megfelelő. Plusz még LAN kártya bele ha tűzfal is.

Hétvégén a piacon találtam egy Supermicro lapot procival, kevéske rammal. Pont ilyennek képzeltem, ami végül visszatartott, ebben a sorrendben:
- ár - kb 15 eurót kért rá, 11-et adtam volna
- socket 1156 (ECC támogatással)
- nem lett volna AES-NI
- kevéske (4 SATA, de volt benne 3x(PCIe 8x)

Valami ilyesmit kell keresni, ezen pár VM is simán elfutkosna már. A fent említett Atom is jó, csak épp nem ennyire bővíthető.

Egy nonstop működő laptopban az első ami meg fogja adni magát a ventilátor. Nem használnám ilyesmire.

A padláson nyáron megsül, télen megfagy.

--
robyboy