Öregszem?

Ha szoktátok olvasgatni a bejegyzéseimet, biztosan feltűnt, hogy nem szoktam személyesebb, vagy bő lére eresztett posztokat írni. Néha egy link, vagy valami pár mondatos izé, aztán ennyi. Most sem lenne másképp, de valamilyen fajta igazolásra lenne szükségem, vagy lebarmolásra. Vagy akármire.

2004 óta használok, szigorúan házi felhasználásra linux disztrókat. Uhuval kezdtem, aztán próbálkoztam Ubuntuval, Fedorával, de főrendszernek Debian lett a vége. Mellette Archot is nyüstöltem, meg forkjait.

Szerettem bütykölni a rendszereket, szerettem belemászni a lelkivilágukba, feszegetni a határokat (pláne Debian alatt, amikor valami olyasmit kellett rászuszakolni forrásból, ami nem volt repóban, de már az UHU Linux is adott kihívásokat 1.2-es verzió alatt, pl. a bluetooth beüzemelése, meg sok minden más), és ugyan csak egy mezei home user vagyok, de teljesen jól elvoltam ezekkel a dolgokkal, élveztem a marháskodást. Lévén nem az informatika területén dolgozom, nekem ez lett a hobbim, egyfajta időtöltés, ami leköt, ami egyfajta szellemi kihívást is jelent számomra, a mindennapi melós rutinból kiszakítva.

Viszont olyan egy hete, amikor az új Debian megjelent kissé elbizonytalanodtam. Kell nekem ez az egész? Otthoni felhasználóként nem kéne inkább élvezni az OS-ek által nyújtott lehetőségeket az örökös hegesztés, doksi olvasás, fórumokon való olvasgatás és hasonlók helyett? Hiszen nem nagyok az igényeim, miért ne válasszak olyan rendszert, ami pikk-pakk kiszolgálja mindezt, különösebb barkácsolás nélkül.

Szépen ki is írtam a Debian 8 netinstalt pendrivera, meg egy Linux Mint 17.0 KDE-t DVD-re, és molyoltam egy ideig, hogy mi is legyen. A Debian a szívem csücske, de sokat kell cseszegetni egy idő után, és nekem ettől nagyon elment már a kedvem. Arch fasza, de a másfajta felfogás miatt nem fogom tudni megszokni, én már csak ilyen deb és Debian vonalas vagyok.

Szóval hezitáltam egy darabig, majd Linux Mint KDE lett belőle. Ez lett a fő rendszer. Seperc alatt pár klikkeléssel feltelepült, kicsit cseszegettem a KDE-t, repóból nVidia driver egyből szeretett engem, és kb. egy óra tökölődés után itt röhög egy full extrás disztro. Amihez nem is akarok nagyon hozzányúlni. Ez így fasza nekem, tetszik. A lehetőségekhez képest nem akarok a rendszerrel cseszegetésseltöbb időt eltölteni, mint amit nagyon muszáj. És ennél szinte semmit sem kell.

Hát ez van. Vagy kezdek nagyon megöregedni, vagy csak kényelmessé válni.

Hozzászólások

Én már látom a véged, guminő, alkoholmentes sör és windows. :D + fehér atléta és 3 hónapos szakáll.

Az alkoholmentes sör és windows kizárva. Szakáll az van. A másik kettőn elgondolkoztam, van benne ráció. A fehér atlétával még csak-csak megbarátkozna a feleségem, a guminő már neccesebb lesz. :D

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Hasonló. Már nem akarok annyit bütykölni a rendszerrel, menjen rendesen. Már inkább használni akarom, nem fejleszteni.

Fedora 14 óta minden kiadást leszedek és kiírom pendrivera. Mert nemsokára ki kellene próbálni, hogy mit ad az Ubuntuhoz képest...
Ahogy felrakom usbre úgy törlöm le a következő kiadásnál...
:)
- - - - - - - - - - - -
Karom erős, szívem bátor, Grabovoj-szám generátor!
300hsz feletti topicot nem olvasok.

A Debian 8 is pont ilyen, nemigen kell hozzányúlni. Egy próbát tehetnél vele, bár ha már döntöttél, akkor nem érdekes.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Van ráció a Mint-ben, mivel pont a szütyögés és a hegesztés elkerülése az egyik legfőbb vezérelvük.
Mert ugye azért kell egy olyan OS amin lehet stabilan dolgozni, a hegesztés meg akkor jöjjön elő, ha van időm meg kedvem rá.
Debian 8... mindenki sikoltozik a systemd miatt, meg hogy szétesik a LAMP.
Az Ubuntusok kiakarják dobni a deb-et -amire már ráállt az ember keze- és még nem látni mi sül ki belőle. Így is van vagy három csomagkezelési metodika az ember fejében amivel dolgozni kell és szerintem nem a CentOS lessz ami ebben elvérzik.

Talán majd egyszer később. Azért egy szabad particióm még mindig van disztró próbálgatásra. Amúgy emlékszem, amikor megjelent a Wheezy, a friss ropogós install DVD-vel miket szoptam.

http://hup.hu/cikkek/20130505/megjelent_a_debian_7_0_wheezy#comment-159…

Egyébként olvasgatva a fórumokat kap hideget és meleget is a 8-as verzió, de persze ebből így, mint kívülálló se pro és se kontra nem tudok következtetéseket levonni.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

en pont az tiedhez hasonlo 'belefaradas' miatt lettem "OSX-hivo" :)
itt egy Unix rendszer remek GUI-val, mogotte a megszokott parancssorral, nem kell hegeszteni, szivni, mukodik es kesz

Hasonló voltam a Mint-tel. Aztán a frissebb KDE miatt Kubuntu. Végül most - mivel az Ubuntu számomra nagyon nem szimpatikus irányba akar elmenni (ezt most nem keverném ide) - Manjaro. Egyelőre kényelmesnek tűnik, megfelelőnek tűnik az automatizmus aránya.

Amit te az öregség rovására írsz az nálam alap elvárás. Szerintem egy rendszer működjön rendesen. Igaz nekem ez nem csak hobbi, inkább munka + hobbi = hivatás. Én ubuntu-ról váltottam mint-re, és nekem is megérte. Ez se tökéletes, de számomra szerethetőbb mint az ubi.

Persze máshol írtam már, leírom itt is: Láttam már stabil ubuntu-t unity-vel (!), de engem nem ajándékozott meg ilyen csodával a sors. :D

Egyébként jó volt olvasni, használd egészséggel! ;)

Hehe... 17.1 az a 17.0. a Mintből. Közel van a két billentyű egymáshoz :D

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Fene tudja. Én azért használok Debiant, mert stabil, mindent meg tudok csinálni vele, és csak használni kell.

------------------------

Én is mindent meg tudok vele csinálni, csak egy idő után szana széjjel kell hegeszteni. Az meg sokszor a stabilitás kárára megy. Pl. a Wheezy alatt nem volt tisztességes mtp a mobilomhoz, ezt komoly hegesztések árán sikerült összehozni. Vagy egy csomó Qt-és programhoz frissíteni kellett újabb verzióra, ami vagy sikerült forrásból, vagy machinálni kellett a testing tárolókkal. Vagy mondjuk újabb VLC, Avidemux, hasonlók. Meg ugye ez a csak nyílt cuccok, ami zárt, az pikk-pakk nem működik csomagból, mert ők úgy gondolják, hogy minek. Ezért tessék szenvedni nvidia driverrel forrásból, aztán vagy működik, vagy nem. Ezekhez én negyven plusszossan már öreg vagyok. Nem érdekel. A gép előtt töltött időmet egyszeri felhasználóként nem doksik, howto-k, fórumok böngészésével akarom eltölteni. Már nem. Tíz éve tök fasza volt az ilyesmi, még öt éve is, de most már nem akarok több energiát belefeccölni egy rendszerbe, csak amit okvetlenül megkiván.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nézd meg a Wheezy tarolóit, ha még elérhetők, hogy melyik verziószámú cucc volt telepíthető az Avidemuxból meg a VLC-ből. Az Nvidia 303-as, vagy melyik Debian csomagja meg úgy szétizélt mindent, hogy győztem javítgatni utána. Arról már nem is beszélve, hogy a non free tároló külön kellett hozzáadni a tároló listához, mert ugye Debilány nem támogatja a zártforrású cuccokat. A backport tároló meg gyakran okozott olyan galibákat, hogy a fejemet szerettem volna verni a falba. Pl. amikor új kernelekkel meg nvidia cuccokkal próbálkoztak be.

--------------------------
Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Ismeros, bar en meloban is ezzel foglalkozom, ezert otthon mar nincs kedvem az asztali rendszeremmel is matatni, igy hat, szegyen vagy sem, windowst hasznalok. Hobby serveren, meg fejleszteshez tovabbra is debian, de minden masra win lett.