Ne vegyel a gyereknek husvetra nyuszit, kiscsibet vagy mas allatot

Sok helyen felmerul ezekben a napokban, hogy ha mar husvet, akkor vesznek a gyereknek valami ilyesmi allatot, mert az biztos jo lesz. De vannak olyan unneprontok, akik ezt maskeppen gondoljak: http://divany.hu/2015/husvet/2015/04/02/nyulert_hisztizik_a_gyerek_szur…

Hozzászólások

Es mennyire igazuk van. Tenyleg szomorunak tartom, hogy sokakban fel sem merul, hogy ezek nem mozgo kis robotok, hanem elolenyek, majdnem mint egy ember, vagy mondjuk, mint egy ujszulott kisbaba. Bar van aki azt is kinn hagyja az ut szelen/kapualjban...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az igazán kemények plüsst sem vesznek.

Felneveled a nyulat és nyáron megy a pörköltbe. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra. 1. Megszabadulsz a szaró/rágó/vedlő dögtől. 2. A gyerek megtanulja hogy mi az a haszonállat.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Gondolom, a gyerekkel nyuzatod meg...

Komolyan, nem. A gyerek (foleg az a 2-5 eves korosztaly, akiknek ezeket a szerencsetleneket vasaroljak) ezeket a dolgokat keptelen meg felfogni, egyszeruen egy komplett fogalomtar hianyzik, amiben ezeket a dolgokat egyaltalan ertelmezni tudja. Lehet hogy te 20-30-40 eves fejjel megerted, hogy mirol szol a sztori, de a gyerek jo ideig mesevilagban el, ahol a feher nyul vezeti el Alice-t csodaorszagba - es a sztori vegen nem porkoltben vegzi.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ez csak a szülőn múlik, hogy a realitástól elrugaszkodott mesevilágba neveli be a gyereket a valóság helyett. Biztos nagyon cuki a Mikulás (/Télapó/Jézuska) és a Húsvéti nyuszi, de én jelen pillanatban nem tenném ki ennek a gyereket. Mármint a felismerésnek amikor 5-6 éves korában rá kell döbbennie, hogy egyik sem létezik. Inkább az én gyerekem legyen a "k*csög", mert a középső csoportban elköpi, hogy kamu az egész.

Miért nem jó a gyereknek egyből elmondani, hogy "Karácsonykor a szeretteid megajándékoznak" és "Húsvétkor a népszokás alapján a lányok hímes tojást adnak a legényeknek a locsolásért cserébe".

Persze biztos én vagyok alkalmatlan szülőnek, persze....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nem-nem, felreerted. A 3-5 eves gyerek agya meg nem eleg fejlett ahhoz, hogy olyan szintu kapcsolatokat tudjon kiepiteni, amilyenek az ilyen dolgok megertesehez szukseges. Nem azert elnek a gyerekek mesevilagban, mert felrenevelik oket, hanem mert ebben a korban meg keptelenek megkulonboztetni a sajat kepzeletuket a valosagtol. Ok _tenyleg_ elhiszik, hogy leteznek sarkanyok meg megmenteni valo kiralykisasszonyok, es nem azert almodoznak a lovagi letrol, mert bele tudnak gondolni, hogy mennyire szar is egesz nap egy otszaz kilos vaspancelban rohadni a tuzo napon, hanem azert, mert mindezek szamara ugyanolyan valosagosak, mint az asztal, amibe beveri a fejet.

Az emberi agy ugyanis a tinedzserkor vegeig fejlodik, az nem all le a szuletessel, sot. Nem veletlen, hogy nem 2-4 honaposan tanulnak meg a gyerekek beszelni, hanem mert egeszen egyszeruen egy eves korukig nem kepesek ennyire bonyolult feladatokat vegrehajtani, mint a beszed.

A mesevilag elvalasztasa a valosagtol pedig ennel szazezerszer bonyolultabb feladat.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A gyerekek nem hülyék, csak gyerekek. Pontosan meg tudják különböztetni a mesét a valóságtól. 3 évessel próbáltam, hogy "mi ez?" autó. És "mi ez igazából?" szék. Semmi probléma, simán tudják. Ettől még élvezik a játékot. Az állatok megölésével meg semmi bajuk nincsen maguktól(kivéve ha a szülők beoltják őket). Oviban simán öltünk bogarakat, férgeket, nem álmodtam rosszat utána.
Mi az a bonyolult dolog, amit nem értenének meg abban, hogy az állatok húsából készül a steak? Semmi bonyolult nincsen itt, csak a felnőttek fejében.

Allatkertben a ragadozo madrak elott doglott kiscsirkek hevertek (remelem, nem elve dobtak oda oket, bar a ragadozonak nyilvan ugy termeszetes)

Szegeny kolyok kicsit huppogott, de mar 6 eves, mondtam par szot a taplalek-lancrol. (Kamaerdei tanosvenyen is van ilyen, taplaleklancot kell kirakni, szoval jatekosan is meg lehet erteni, hoyg a sun megeszi a cserebogarat, a roka meg a sunt, stb)
Felfogta, azota nincs gondja, de nyilvan nem vinnem tanulamyi kirandulasra egy vagohidra...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

meg nem eleg fejlett ahhoz, hogy olyan szintu kapcsolatokat tudjon kiepiteni,

a gyerekek sokkal tobbet tudnak, mint azt a felnottek hiszik. Gyakorlatilag mindent el lehet nekik magyarazni - az o szintukon.

ebben a korban meg keptelenek megkulonboztetni a sajat kepzeletuket a valosagtol.

a magikus vilagkep valoban letezo dolog, de ezzel egyutt sem folyik ennyire egybe a 2 vilag. A gyerek massziv mesefogyaszto, de amikor olyan a mese, akkor megbeszeljuk, hogy igazibol hogy mennek a dolgok. Es erti.

Az emberi agy ugyanis a tinedzserkor vegeig fejlodik,

allitolag meg a nyugdijas evek alatt is fejlodik. Legalabbis ha hasznalod.

mert egeszen egyszeruen egy eves korukig nem kepesek ennyire bonyolult feladatokat vegrehajtani, mint a beszed.

inkabb arrol van szo, hogy a gyerek fejlodeseben vannak egymasra epulo dolgok. Szep rendben tortennek a dolgok.

A mesevilag elvalasztasa a valosagtol pedig ennel szazezerszer bonyolultabb feladat.

max. neked

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Úgy beszélsz a 3-5 éves önmagadról, mintha más ember lett volna. Nekem kb. 2,5 éves koromból van az első (egyetlen, volt egy elég durva váltás akkor) emlékem, kb. 3 éves kortól (óvodakezdés) pedig már elég sok.
Sosem hittem, hogy léteznek sárkányok, és bár sokat álmodoztam, a mesét és a valóságot azért szét tudtam választani, legalábbis a sárkányos, lovagos szinten, mert pld. ezt a filmet:
https://www.youtube.com/watch?v=sIZb-rOhpY8
már bőven általános iskolásként (nem alsósként) néztem meg, és utána évekig csak tarkóval a fal felé tudtam aludni, nehogy belémtolják a tűt az idegenek. :)

És hiába lettem azóta felnőtt, és tudom, hogy amikor éjszaka, hátul a kertben elrohan valami, ami kb. másfél méteres kerítéseken ugrik át (jó ideig csak csupakabrának hívtuk, illetve hívjuk néha ma is, hogy már tudjuk mi az), az csakis olyan lehet, amit amúgy ismerek, és nem idegen bolygóról jött, mégis az első pillanatban megijedek tőle, és az ilyen filmek jutnak eszembe.

BTW, csupakabra:
https://plus.google.com/photos/104147045962330059540/albums/56255795018…
--
zsebHUP-ot használok!

Én spec kb 5 éves korom óta pucolok élő halat Karácsonykor. Persze akkoriban a nagymutter ütötte le nekem a halat és én beleztem, de amióta tudok elég erőset ütni, azóta én csinálom. És ettől függetlenül a kedvenc mesém a "Szivárvány - A tenger legszebb halacskája" volt: http://marvin.bookline.hu/product_tnimages_6/77/TN6_B343717.JPG

Nincs Karácsony halászlé nélkül, amibe a halat nem én pucoltam meg. És kizárólag élő halat vagyok hajlandó pucolni és megfőzni.

A disznó ugyanez a kategória. Nálunk mindig volt 2-3 disznó, amiket malac koruktól neveltünk, még neve is volt. Viszont lelki törés nélkül teltek a disznóvágások, miközben a disznóknak neve volt és hivószóra odajött ha hivtam.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Speciel en mindig utaltam a disznovagast. Anyai nagyszulok falun eltek, neveltek disznokat (meg regebben nyulakat, pulykakat es libakat is, kesobb csak a csirke/kacsa maradt a diszno melle) es a harom gyereknek ugy 6 disznot levagtak evente. Mint legidosebb unoka, 14 eves koromtol mindig nekem kellett minden egyes vagasnal segedkeznem. Ruhelltem is mindig. (enni nyilvan szerettem, csak feldolgozni nem )

Lekitorest nekem sem okozott, csak nem szerettem. Anyam gond nelkul megpucol/kibelez barmilyen allatot, de levagni keptelen.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Egyebkent ugy elkepzeltem egy szep, nyari delutani beszelgetest a kanapen:
- Kisfiam, ugye finom volt a mai ebed?
- Igen, apu, mi volt a neve az etelnek?
- Emlekszel meg Karcsikara, a kisnyulra, akit husvetra vettunk?
- Igen! Olyan aranyos volt, kar hogy elszokott...
- Hat, igazabol nem szokott el... ma ebedre ugyanis Karcsika volt...
- Ez nem igaz, hazudsz!
- De igaz
- Bloeeeeee...

Alternativ befejezes:

Estig tarto siras/ordibalas, az a kellemes agykihuzos fajta. Az alatt el lehet magyarazni a haszonallat fogalmat - mar ha tul tudod orditani a gyereket, es ketto masodpercnel tobb ideig tudod lekotni a figyelmet. Azert ne vard, hogy ket napnal hamarabb fog barmi kedveset mondani.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

én már 5 évesen értettem, hogy mi az az haszon-/állattartás és hogy hová helyezzem a jószágokhoz fűződő kapcsolatomat (ebbe a mondatba ne tessék semmi rosszat belegondolni! :) ) az érzésvilágomban.
mára már ennyire felborult volna a gyerekek nevelődése?

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

A gond az, hogy ezzel sokan nincsenek tisztában. A kistestű rágcsálók (patkány, pocok, tengerimalac, egér ...stb) házikedvencek, de a nyúl eredetileg haszonállat, amit tévesen házikedvencnek tartanak sokan. A kistestű régcsálókat meg kártevőből "szeliditették" házikedvencnek.

A kiscsibe is minek van? Haszonállat.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Figyelj, a varosi lakossagban, akinek a csirke a hentespultban levo husdarabot jelenti, nem fog ez a ket fogalom annyira szorosan osszekapcsolodni, mint egy videkinel, aki ebben el.

Ugyanakkor te egy kicsit a masik vegletet kepviseled, random oda akarod dorgolni a gyerek orra ala a valosagot, fuggetlenul attol, hogy erre o keszen all-e vagy sem. Valahogy meg kellene ulni inkabb azt a lovat, nem pedig a ket oldala kozott ugrabugralni, akkor talan ertelme is lenne a dolognak.

Szerintem egy kisgyereknek meg kell hagyni, hogy kielhesse a fantazialasait, elhihesse hogy letezik a Mikulas meg a Jezuska - ugyanis csak igy fogja megtanulni kesobb a valosag es a mese kozti kulonbseget. Ha nem engeded, hogy higgyjen barmi nem letezoben, akkor kesobb igen szegenyes lesz a kreativitasa meg a fantaziaja. Persze, lehet ezek nelkul elni - csak szerintem egyreszt nem erdemes, masreszt nincs jogunk ezeket elvenni a gyerektol.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

tipikus hrgy84-izmus, a szobatudos fogalmatlan okoskodasa (zero tapasztalat). Egy gyereknek magatol eszebe nem jutna a mikulas/jezuska/whatever hulyesegek. Mondom, azzal semmi gond, hogy a gyerek magikus vilagkeppel bir, de a netto hazugsagok (jezuska, telapo, angyalkak, bla-bla...) nem hasznalnak, sot a gyerekek hamar atlatjak a turpissagot. Max. te voltal korosztalyodban az utolso, amikor 21 evesen zokogtal, mert rajottel, nincs is jezuska.

Ha nem engeded, hogy higgyjen barmi nem letezoben, akkor kesobb igen szegenyes lesz a kreativitasa meg a fantaziaja

ez netto marhasag, de tegye fel a kezet, aki meglepodik, hogy mennyi fogalmatlan hulyeseget kepes vagy magadbol kifosni...

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Mas, ha videken nevelkedsz, allatok kozt, ahol mindennapos az ilyesmi, meg megint mas a varosban, ahol derult egbol villamcsapaskent er az ilyesmi. Nem hiszem, hogy a masfel szobas panelek vilagaban tul sokszor lehetne latni vertol csopogo meleg husdarabokat barmilyen formaban.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Majd ha lesz gyereked, te is megtapasztalod, hogy ez másképp van. Egy 3-4 éves gyerek, még ha pesti is, elkezd érdeklődni a halál, vagy épp a fenti téma ügyében. Eddigre nagy eséllyel eljutnak ezek a dolgok hozzá, ha máshonnan nem, hát pont a mesékből.
És meglepően jól összerakják a dolgokat, annyira, hogy néha azon gondolkozom, hogy megfelelő interfésszel könnyű üzemeltetési, vagy programozási feladatokat is rájuk lehetne már bízni. :)

Kicsi voltam, volt két kakasom (valójában nagyszülőké). Az egyik erősebb volt, a másik gyengébb, hitacsi és lótacsi volt a nevük (érdeklődtem már akkor is a műszaki dolgok és az angol iránt :).
A szemem előtt vágta el a nyakukat nagyanyám. Finomak voltak. Lett új kakas is.
Egyetlen mély nyomot hagyott bennem a "kivégzésük" (már azon túl, hogy a leves nagyon jó volt, de a heréjüket nem akartam megenni, viszont a bontásuknál is ott voltam, így lett fogalmam az anatómiáról is :): amikor az első kakast kihoztam, jöttek hozzám a csirkék, mert mindig kaját adtam nekik, meg sokat játszottam velük.
Miután látták, hogy mi történt a haverjukkal, és mentem a következőért, már szaladni kellett utánuk, mert nem jöttek hozzám.

Szóval én úgy nőttem fel, hogy amikor valaki azt mondta, hogy buta, mint a tyúk, rávágtam, hogy a tyúk nagyonis okos állat, képes megjósolni a saját sorsát. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Eme topicban az összes közismert beteg hozta a papírformát.