Aláássa a hazai netsemlegességet és a BIX-et a UPC?

"Április elsejével megszűnt a közvetlen adatkicserélés a magyar UPC hálózata és az Externet között - értesült a HWSW. A korábban a BIX-en keresztül folyó adatcsere lekapcsolásáról a UPC hozott döntést, ezzel elvágva felhasználóit az Externet hálózatán lévő oldalaktól és online szolgáltatóktól, köztük az RTL Klub különböző oldalaitól is. [...] A két hálózat, a UPC és az Externet tehát nem tudott megegyezni az összekapcsolódás módjáról, ennek pedig most egyik oldalon az internetelőfizetők, másik oldalon pedig az RTL Klub (és az Externet egyéb ügyfelei) isszák meg a levét. A helyzet várhatóan gyorsan pattanásig feszül és a két cég valamelyike végül beadja a derekát - vagy a UPC változtatja meg üzleti stratégiáját és engedi tovább a szabad forgalomcserét, vagy az Externet nyúl mélyen a zsebébe is fizeti ki a borsos peering-díjat (amelyet várhatóan áthárít az ügyfelekre). A szolgáltatók között feszülő érdekellentétről korábban itt írtunk részletes elemzést."

A teljes cikk itt, további infók itt.

Hozzászólások

Alapvetően nem, mivel másokon keresztül mehet a peering. Ha viszont így sem megy (és ez a helyzet) akkor ott valami nagyon fura dolog van és közbe kéne lépjen valamiféle hatóság.

Lazán kapcsolódik hogy míg az RDS/Digi és a Telekom Romániában az energiaszektorban akar játszani, az UPC felvette tevékenységi körébe a következőket témaköröket:
- call center
- kenyér és egyéb péksüteményekel való kereskedés
- egyéb élelmiszeripari termékekkel való kereskedés

Gondolom az energiaszektort azért hagyták ki mert ott is peering-elni kell.

Mondjál még ilyeneket. Az ország jelentős részében jó ha egy vezetékes internet szolgáltató van. Ha történetesen az az UPC, akkor mondjon le az emberke a netezésről?
Az ilyen cégeket kapásból meg kellene bírságolni pár százmillióra, aztán ha nem tanul belőle, milliárdosra emelni a bírságot. Ezekkel csak erőből lehet kicsikarni bármit is. A fogyasztó pont semmit se tehet. Tényleg. Ilyenkor a fogyasztóvédelem hol van? Nem nekik kellene beavatkozni?

Kitüntetett helyen lakok: akár 2 szolgáltató közül is választhatok. Sőt, múltkor kopogtatott egy inviteles fiatalember, hogy, ha a főutcára költözök, akkor bizony akár 3 közül is választhatok. (2 kisebb /egyik csak a városban, másik még 2-3 környező kisvárosban szolgáltat/+ők) T-kábel/upc/digi/bármi nincs a városban, habár nem panaszkodok, elég jó ez így még.

Nálunk például 4 is van, még is van aki képes UPC-t használni, pedig évek óta nekik van legrosszabb hírük. A vicc hogy másik szolgáltató hűség nélkül 100/100-at ad 3k/hó ért...
szerk.: az azóta olvasottak alapján most úgy tűnik, hogy tulajdonképpen a upc a jó fiú...
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

"Azt tippelem, hogy valami szerződés kötelezi őket, hogy szolgáltassanak a 29-es körzetben, amúgy már rég kivonultak volna onnan."
Én pedig arra tippelek, hogy annak idején megvették a helyi monopóliumot, a Nyomor^Monortelt és tudták akkor is, hogy így tudnak a legtöbbet kaszálni.

"Ha annyira megérné internetet szolgáltatni arrafelé, biztos megjelent volna más is."
A pesti agglomerációban megjelentek mások is. Beljebb viszont nem jön senki.

Ez a fél az Externet lehetett. Nem biztos, hogy a drágább út elég széles ahhoz, hogy mehessen arra a forgalom, egyébként pedig joga van megtenni, ahogy meg is tette.

Én alapvetően megértem a telco-k álláspontját és terheit, de ez rossz módja a probléma kezelésének, a gazdaság (sőt: a társadalom) járulékos vesztesége túl nagy lenne.

Nem biztos, hogy a drágább út elég széles ahhoz

valoszinuleg van az a penz, hogy pl. egy gigabites uplink meghizzon...

Én alapvetően megértem a telco-k álláspontját és terheit, de ez rossz módja a probléma kezelésének, a gazdaság (sőt: a társadalom) járulékos vesztesége túl nagy lenne.

+1. Az upece-nek hamarabb kellett volna osztani-szoroznia. Nyilvan a grafikonok mar eddig is megvoltak naluk, csak hat a reklamokban jol mutat a 'fenysebessegu' net, es a sales-eket (gondolom, ott is) csak az erdekli, hany szerzodest kotnek, de hogy az mivel jar, mar kevesbe. Remelem, valami felugyelo szerv meg***ssza oket, ha nem gondoljak meg magukat.

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Hogy lehet ezt megérteni? Verseny van a felhasználóért, de ezek szerint a szolgáltatást mélyen áron alul adja. Vagy adja tisztességes áron vagy írja le a szerződésben, vagy pedig ne adjon olyan csomagot, amit nem tud szolgáltatni. Az ilyen szivassuk a felhasználót a legundorítóbb viselkedés.

Fórumszál, ahol megszólal Angelo is a BIX-től.

A magyar hatóságtól sajnos nem lehet elvárni semmi biztatót, de ha jól tudom még az EU tagja vagyunk. Ez már van olyan durva, hogy oda kellene menni reklamálni. Még akkor is ha én vagy 10 éve nem vagyok UPC előfizető, mert még a végén precedenst csinálnak belőle, mint a ma már gyakorlatilag értelmetlen mobilnetes forgalomkorlátozásból. (Aminek feloldását ugye mellékesen pont a UPC kezdett el pedzegetni, igaz a szerződési feltételei nem kis aggályokat vetnek fel.)

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Most kivételesen az EU nem jó példa: http://444.hu/2015/03/03/kosz-eu-brusszelben-bealdozhatjak-a-net-semleg…
Csak abban bízhatunk, hogy az internetkonosok az amerikaihoz hasonló szabályozást javasolnak, illetve a jelenlegi szabályozás ad lehetőséget a fellépésre (valószínűtlen). Igen itt tartunk, ő az utolsó reménységünk, a kis Skywalker Tamás :)
Már csak azért is mert ez itt 100% helyes.
A netadós tömeget ki lehetne nyomni megint az utcára, hogy hálózatsemlegességet követelünk ...

Masrol is szoltak, de jol mutatjak a valos problemat: senki nem ment utcara amikor a diakhitel 1 amata megemelkedett. De amikor az annal joval alacsonyabb diakhitel2-t mint lehetoseget be akartak vezetni (senkinek nem volt kotelezo felvennie), akkor a lehetoseg ellen is megszolalt egy-ket megkerdezett tunteto. Fogalmuk se volt az egeszrol, tuntettek mert jol hangzott.

Netsemlegesség szempontjéból tré a dolog.
De valójában kit érdekel az RTL?
Bájalekszet is csak Malmöből tudtuk nézni. ;)

Mindenkivel azt tesznek meg, amit hagy.

Cannont mindenki gépére.

Annak, akinek nincs a fejében az Internet topológiája, valaki le tudja írni, hogy ez mit jelent pontosan? A nevezett két hálózat közötti adatcsere a BIX helyett merre fog menni most? Ez kb milyen plusz késleltetést jelenthet?
Ha mondjuk az én szerverem (valamelyik Magyarországon lévő szolgáltatónál van hosztolva) szolgáltatójával baltáznának ki, akkor az mit jelentene az UPC-s kliensek számára?

Nem értem, hogy milyen minőségi tartalom van az RTL Klub honlapján, ami miatt az UPC-s ügyfelek ennyire el akarják érni. :D

Vicces, hogy megfordult az a helyzet, ami miatt talán 2000 környékén a boldogult Pósvári Sándor problémázott az Euroastránál: akkor a tartalomszolgáltatók generáltak forgalmat és az időarányos (percdíjas) modemezés miatt a pénz a hálózai szolgáltatóknál landolt. Mostanra a "tartalomszolgáltatók" (beleértve a VoIP, chat, videó stb. alkalamzásokat is) generálnak akkora forgalmat, hogy a hálózati szolgáltatók hisztiznek és akarnak nagyobb szeletet a tortából. Sajnálom, hogy Pósvári ezt nem élte meg.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”