Magyar fizikusok

The fact that the neutron is slightly more massive than the proton is the reason why atomic nuclei have exactly those properties that make our world and ultimately our existence possible. Eighty years after the discovery of the neutron, a team of physicists has finally calculated the tiny neutron-proton mass difference. The findings are considered a milestone by many physicists and confirm the theory of the strong interaction.

Science Daily cikk

A fizika kb. az edutainment szinten érdekel. Nem tudom hogy a magyar fizikusok és intézmények milyen szintet képviselnek a világban, de a tudóstársadalmat teljesen kívülállóként szemlélve tök jó néha ilyeneket olvasni.

The results of this work by Fodor's team of physicists from Bergische Universität Wuppertal, Centre de Physique Théorique de Marseille, Eötvös University Budapest, and Forschungszentrum Jülich open the door to a new generation of simulations that will be used to determine the properties of quarks, gluons, and nuclear particles.

A szimulációt végző gép

Hozzászólások

Ez érdekes - én is így vagyok vele, jöhet több is!

Tetszik, hogy egy a feladatra szabott (mikro)kernelt alkalmaztak ahelyett, hogy valami lefarigcsált Linux vagy BSD futtatásával pazaroltak volna el számos erőforrást egy ilyen számolóvason. És tetszik, hogy az összes oprendszerfunkciót (gondolom CPU affinitással) csipenként egy-egy meghatározott maghoz kötötték.
-Sőt, bár ez már az informatikai rasszizmus kategória, de az pedig külön tetszik, hogy PowerPC+Power architektúrájú fürtözött rendszert használtak.

BlueGene, az igy mukodik. Mar regen is igy mukodott, bar azota fejlesztettek rajta.
Kicsit tobb, mint 10 eve voltam egy eloadason a SZTAKIban, az IBM egyik mernoke tartotta az akkor meg keszulo eszkozrol. 2 db 700MHz-en futo, autokba szant proci volt 1-1 node-on - ha jol emlekszem 2GiB memoria tarsasagaban. Azert valasztottak ezt a procit (mar akkor is voltak joval gyorsabbak), mert a szamitasi teljesitmeny/felvett elektromos teljesitmeny ennel volt a jobb. Marpedig ha kevesebb hot termel, akkor huteni sem kell annyira, surubben lehet oket pakolni, es a vegen sokkal jobb lesz tobbszalu, eloszthato szamitasokra. (akkoriban meg kuzdottek par dologgal, pl. nem volt meg a cache consistency az 1 lapon levo 2 proci kozt :) )

--
What's worse than finding a worm in your apple?
Finding a U2 album on your iPhone.