FBI-razzia a BME kollégiumában

Szerda este összehangolt akcióban csaptak le a hatóságok a Fairlight (FLT) nevű, fizetős warezszervereket üzemeltető és kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatra az USA-ban, Hollandiában és Magyarországon.

Hozzászólások

Nem először fordul elő olyan, h indexről linkelt hír kerül a HUP-ra... Ellenben ami igencsak meglepett: az index Bármikor megérkezhet a szuperféreg [index.hu] című cikkjében kétszer is linkelnek a HUP-ra! (; [bár az egyik mintha nem oda mutatna, ahova kellene (;]

Végre! Minden szoftvertolvajt jó kis seggbek.rós állami börtönbe kéne csukni!

Ööö...izé...hogy jön itt képbe az FBI. Elvégre Magyarországon vagyunk, vagy mi. Na mindegy. Egyébként meg megérdemelték.

--

zeus

Szerintem is megérdemelték. A fizetős warez már tényleg a legalja. Főleg ha az üzemeltetőknek semmiért nem kell fizetni, mint itt. (Legalábbis az index cikkből nekem így jön le.)

Szo sincs fizetos dolgokrol.

Nem tudom, hogy konkretan ezek a szerverek fizetosek voltak-e (a cikk szerint igen), de Magyarorszagon van par olyan szerver, ahova havi 1-2 ezer ft a 'tagdij' es gyakorlatilag minden szoftver elerheto rajtuk.

Egyebkent egyetertek Blint-tel, ez talan a letezo legsuttyobb dolog.

> Végre! Minden szoftvertolvajt jó kis seggbek.rós állami börtönbe kéne csukni!

Tovabba mindenkit, aki valaha hallgatott illegalis forrasbol szarmazo zenet vagy nezett ilyen filmet...

> A fizetős warez már tényleg a legalja

Ezek az alszent szovegek pedig olyanok, mintha haborus tomeggyilkosok azon fanyalognanak, hogy milyen alja dolog penzert embert olni.

Mint a kollegiumban lako szeretnek reagalni a dologra, ugyan en sem ismerem a pontos reszleteket, ugyanis szokat velunk sem tudattak, csak hogy mint a kedves szerzo irta, osszehangolt lecsapas volt.

ad1: a servereinken szabad szoftverek vannak, foleg linuxok

ad2: nincs szo semmilyen warezrol, azaz nem talaltak, nem is lett volna mit, bar az ugy meg kivizsgalas alatt van

nem tudom, hogy miert fujta fel ezt ennyire a media, de ha pontosabban olvasna smucilu kollega a cikket, ott is csak az volt, hogy warez servereket kerestek, es szo sincs arrol, hogy nagy warez "szervertelepet" talaltak volna.

A bortonbecsukos tema kicsit eros volt, plane ekkora tajekozatlansaggal.

Hát, igen. A fizetős oldalak lenyomozása nem egy nagy etvasz, tekintve, hogy a telefonszámoddal azonosítanak...

"Ezek az alszent szovegek pedig olyanok, mintha haborus tomeggyilkosok azon fanyalognanak, hogy milyen alja dolog penzert embert olni."

Mégis, mivel követtem el én bűnt? Mert ezzel a mondattal engem is be akarsz piszkolni, pedig semmi közöm a warez világához.

Szerinted nincs különbség aközött, hogy valaki tisztán nyereségvágyból, vagy egy kissé érdekesen értelmezett "önzetlenségi" filozófia miatt warezol?

Ja, hat a media az ilyen, mindenre ugrik amit fel lehet fujni. Ez meg egy eszmenyi tema, hogy az eFBIaj razziazik a BME koterban. Meg lehet szolaltatni a temaban abszolut kompetens Windoz kepernyokimelo elott csucsulo "szakertoket", szoke titkarnoket mint "atlagfelhasznalot" akit aztan tenyleg baromira erint a dolog, vegul le lehet vonni a kovetkeztetest, hogy hat igen, igen az illegalis szoftver gonosz dolog, es a virusok is amiatt terjednek, es ez nekunk milyen jo, hogy amerikai barataink megvedenek minket sajat magunktol... SZANALMAS! De hat ez kell a nepnek...

[off]

Hol vannak mar a regi szep Commodore-os idok, mikor a Fairlight, Razor1911 meg hasonlo nevek nem bunozoket jelentettek hanem olyan sracokat, akik szenzacios introkat generaltak a jatekok ele, trainereket irtak hozzajuk, sot esetenkent kijavitottak a jatek bugjait meg hasonlok. Akkor valahogy ezen volt a hangsuly, nem azon hogy tulkepp te ezt most ellopod. En pl. sokszor csak az intro miatt tartottam meg egy-egy jatekot, mert a jatek ugyan gagyi volt, de az introban olyan effektek es zene volt, amit erdemes volt neha-neha betolteni es elamulni rajta. :)

[/off]

De nosztalgia ide vagy oda, azzal mar egyetertek, hogy ezt ilyen szinten nem szabad hagyni, mert ez a szint mar tenyleg nem kreativ sracok csinytevese, hanem kvazi szervezett bunozes.

Naaa, azert azt tudjuk mindannyian, hogy Magyarorszag warez halozatanak jelentos reszet az egyetemi halo, a kolesz vilag adja (ami nem veletlen, hiszen itt rendelkezesre all szinte ingyen a nagy savszelesseg). Elkepzelheto, hogy itt nem errol volt szo, es tenyleg artatlanok. De azert a kollegium vezetoje amikor nyilatkozott a tv-ben elismerte, hogy minden kollegiumban van egy-ket olyan ember, aki nem fer a borebe.

Egyebkent a TV-ben azt mondtak, hogy ugy jutottak el a kollegiumhoz, hogy a kimeno adatmennyisegek nagyok voltak. Nem hiszem, hogy a kolesz lenne a legnagyobb magyar szabad szoftver eloszto, mert akkor arrol bizonyara tudnank. Ha meg nem szabad szoftverek mentek ki, akkor kerdem en hogy mi?

Persze az artatlansag velelme megillet mindenkit addig, amig be nem bizonyosodik, hogy bunos.

Kövezzetek meg, de nem teljesen értek vele együtt erkölcsileg. Az oké, hogy pofátlanság az ingyenesen leszedett fairlight, razor-1911, deviance stb. szoftverekért még pénzt is kérni. Mindig is elítéltem a fizetős warez szervereket, főleg mert elég könnyen le lehet őket nyomozni. De én is nagy játékimádó vagyok. Egy átlagos játék ha belehúzok 2-4 napig tart, ami az árát tekintve igencsak elborzasztó. (pl.: NWN&NWN HOTU&NWN SOTU=kb 15-20 ezres) Tartson egy hónapig, wow akkor is brutális összeg!!! Főleg annak tekintetében, hogy a Warcraft 3 megjelenése után kollegám kint járt a csíkos és csillagos lobogós országban. Hozott Bestbuy katalógust és kb. 5000 huf-nak megfelelő összegért adták ott a nálunk 12000-ert vesztegetett game-et!!! Meg tudom érteni hisz a usa alacsony életszínvonala miatt kell ennyire alacsonyan tartani ott az árakat ;o) A másik pedig ha jól emléxem egy tucat liszenszre: azzal sértem anyagilag a céget hogy nem vásárolom meg a játékot. No ezzel csak az a bibi, hogy ilyen összegekért két lehetőség van: ad1 nem veszem meg, nem játszom a játékkal és nem lesz ebből bevétele a cégnek. ad2 nem veszem meg hanem letöltom ingyen, nem árulom pénzért maximum fórumokban dícsérem, népszerűsítem -> ebből sem lesz bevétele.

Nem tök mindegy az adott fejlesztőnek? ;o) Még egy kis ingyenreklámot is hajtok neki...

A cracker és hacker fogalmakat már megint keverik a cikkben. Vagy ne is várjuk el, hogy helyesen használják ezeket a fogalmakat?

Eljutottunk a régi problémához, hogy a szoftverek illegális használatát egy lapon említik a lopással. Az ember érzi hogy ez nem helyes, tudja, hogy az árak nevetségesen magasak, de ettől még azért elítélendő az illegális szoftverhasználat.

Szerintem a játékprogramok forgalmazói jobban járnának anyagilag, ha a játékokat harmad vagy negyedáron árulnák.

Én cak azt nem értem, hogy több 10ezresével fogynak az olcsó, csempészett DVD-R lemezek, amelyeket néhol a boltokban is kapni!

Ezekre a lemezekre mi kerül?

Biztos, hogy nem biztonsági mentés, ugyanis hivatalosan nem lehet a DVD-filmekből biztonsági másolatot csinálni ( ezt kérésemre az egyik forgalmazó írásban közölte velem pár éve)!

Bár az is elképzelhető, hogy csak adatmentést szolgál?

Szerintem nincs olyan ember a vilagon, aki ne hasznalt volna eleteben fizetos szoftvert ugy, hogy ne sertette volna meg annak a licencet (legalabbis nem szandekosan). Szerintem nem is ezzel van a baj, hiszen az otthoni egy-ket masolt CD meg a rendorseg szerint is belefer (ha azok mondjuk jatek CD-k, es nem AutoCAD amivel havonta tobb milliot keresel), es szerintem erkolcsileg sem lesznek azok az emberek bunozok, akiknek van otthon mondjuk 2-3 masolt jatek CD-juk.

A baj azzal van, amikor valaki _szervezetten_, nemzetkozi csoporttal _egyuttmukodve_, _haszonszerzesbol_, _szandekosan_, _nagy ertekre elkovetve_ karositja meg a szoftverfejleszto cegeket. Szerintem ez az ami a legnagyobb problema.

Egyebkent (az eladasi adatokbol) az latszik, hogy egyre tobben vesznek legalis programokat (vagy hasznalnak szabad szoftvert helyettuk). Legalabbis a kornyezetemben ez latszik.

Csak kb 2 evet kell varni, es a jatekokat harmad vagy negyedaron aruljak... Hetvegi korkep Media Marktbol:

Civ 3: 4e

Medal of Honour: 4e

Battlefield 1942: 4e

Neverwinter Nights: 4e


Diablo 2-t kiegeszitovel 3 ezer forintert vettem meg. De meg Starcraft-ot is latok itt-ott 2-3e ft korul...

"nem veszem meg, nem lesz bevetele": ez legalis, senkit nem iteltek meg el azert, mert kivonta magat a fogyasztoi tarsadalombol, es szamitogepes jatekok helyett pl. elment kirandulni az erdobe:)

"nem veszem meg, letoltom, nem lesz bevetele": teljes indukcioval bizonyitsd be nekem, hogy mi tortenne, ha mindenki igy gondolkodna...

Amugy odakint tenyleg olcsobbak a jatekok, de ha szerinted itthon ugyanennyiert eladva a jatekokat nagyobb margin-nal tudnanak dolgozni a szoftverforgalmazo cegek, akkor miert nem alapitasz egy ilyen ceget, es folozned le a piacot eloluk? Leszerzodnel a kinti kiadokkal, gyartanad itthon a magyar nyelvu kezikonyvet es a magyar feliratos dobozt, a CD-ket, szerzodeseket kotnel a kiskereskedelmi lancokkal, termektamogatast nyujtanal telefonon (mert ugye ezt is kell), mindekozben fizetned az allamnak az AFA-t, a konyvelot, az ugyvedet, az alkalmazottaid fizeteset, TB-t, az aramot... es meg sorolhatnam...

Ajanlom a figyelmedbe a mikrookonomia tudomanyat...:)

Na ezzel egyetértek. Akinek feltétlenül a legújabb játékok kellenek, az vegye meg 10-20 kilóért, én ráérek várni pár évet arra, hogy az ára lemenjen, ugyanígy a hozzávaló hw ára is emberi mértékre álljon be.

Amíg egy cucc újdonság, legyenaz pl. egy asztali DVD lejátszó, addig az is méregdrága, mégsem törnek be érte a boltba (kivéve persze a bűnözők) hanem vagy megveszik vagy megvárják míg olcsóbb lesz.

> és hogy' is fér rá a kétoldalas DVD film egy egyoldalas lemezre? :/

Ennek semmi köze ahhoz, hogy készíthetsz róla másolatot vagy sem.
Másolatkészítésbe persze beletartozik az is, hogy átalakítod a kódolást,
elvégre a szerzői jog nem a biteket védi, hanem a
zeneszámot/filmet/könyvet/akármit.

Ja, mellesleg gondolom a kétoldalas inkább kétrétegű kívánt lenni.
--
--- Friczy ---
'Death is not a bug, it's a feature'

Az egeszhez csak annyi hozzaszolnivalom van, hogy megint milyen jo nagy hirt lehetett ebbol csinalni, hogy FBI meg warez meg hackerek stb. stb.(abszolut nem a hup-ot okolom! ) Kerdeseim a kovetkezok. Ha FBI akcio volt, akkor hol maradt az FBI? Illetve egy osszehangolt akcioban meg egy feszitovas sincs, arra az esetre, ha nincs meg a szoba kulcsa? ;)

A tortenetrol egyebbkent kivancsian varom a tovabbi fejlemenyeket, ugyanis a warezolast tenyleg visszabb kellene szoritani.....